Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Διακοπές Πάρος

Η ΠΑΡΟΣ

Στην καρδιά των Κυκλάδων, η Πάρος με τους 10.000 κάτοικους και τα 118 χιλιόμετρα ακτές είναι ένας ολόκληρος κόσμος, κλείνοντας μέσα της όσα μπορεί κανείς να ονειρευτεί για ένα νησί του Αιγαίου . Ήρεμο τοπίο με εύφορες κοιλάδες και απαλούς λόφους στολισμένους με ξωκλήσια και μοναστήρια, χρυσές αμμουδιές με αστραφτερά γαλάζια νερά, σπουδαία μνημεία και αρχαιότητες, γραφικά κάτασπρα χώρια, όλα λουσμένα στο μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο φως… και μαζί , η θερμή νησιώτικη φιλοξενία, η άριστη τουριστική οργάνωση, η πλούσια πολιτιστική ζωή, η κοσμοπολίτικη κίνηση αλλά και η δυνατότητα
απομόνωσης, που συνδυάζουν κάνοντας την Πάρο ιδανικό τόπο διακοπών. Ελατέ λοιπόν κι εσείς να την ανακαλύψετε και να την εξερευνήσετε.
Χαρείτε το κολύμπι και τα αγαπημένα σας θαλάσσια σπορ στις χρυσές παράλιες, γλεντήστε στα τοπικά πανηγύρια, γευτείτε τις ντόπιες νοστιμιές και τα περίφημα κρασιά στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα ουζερί, περιπλανηθείτε στην έξοχη και στα κατάλευκα σοκάκια των χωριών, επισκεφθείτε τα μαγαζιά με τη μεγάλη ποικιλία προτάσεων για αγορές, ζήστε την πολύχρωμη νυχτερινή ζωή.

Click to  enlarge

Στην πρωτεύουσα Παροικία επισκεφθείτε την περίφημη Εκατονταπυλιανή του 6ου αιώνα, ένα από τα πιο φημισμένα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας (μεγάλη γιορτή στις 15 Αυγούστου), το ενετικό κάστρο και το Αρχαιολογικό μουσείο με τα πλούσια εκθέματα από την πανάρχαια ιστορία της Πάρου και της Αντίπαρου.

Γνωρίστε ακόμη την κατάλευκη Νάουσα με τα σοκάκια, το γραφικό ψαρολίμανο και τις μαγευτικές κοντινές παραλίες, τις Λευκές και το Μαράθι με τα αρχαία λατομεία του περίφημου παριανού μαρμάρου, τα μοναστήρια της Λογγοβάρδας, του Χριστού του Δάσους και πολλά ακόμα, την ήσυχη Αλυκή με τις αμμουδιές της, τις Πεταλούδες και βέβαια την πανέμορφη περιοχή μας από την Μάρπησσα ως τον Δρύο.


Στην Πάρο όλες οι αποστάσεις είναι μικρές, το οδικό δίκτυο καλό, και κάθε διαδρομή έχει τη δική της γοητεία, με απέραντη θεά στο Αιγαίο και στα γύρω νησιά.

Μπορείτε ακόμη να εξορμήσετε στην κοντινή Αντίπαρο με το περίφημο σπήλαιο και τις καταγάλανες αμμουδιές.

Και μην ξεχνάτε πως η Πάρος, λόγω της θέσης της και της σημασία της συνδέεται καθημερινά με τακτικά δρομολόγια εκτός τον Πειραιά και την Ραφήνα, με όλα τα αλλά νησιά των Κυκλάδων, με τα Δωδεκάνησα, με την Σάμο, ακόμη με την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνατότητες που σας προσφέρονται είναι απεριόριστες, τόσο στις μετακινήσεις όσο και στη διαμονή σας, μια και η Πάρος φημίζεται για την εξαιρετική τουριστική της υποδομή।

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Από την Μάρπησσα ως τον Δρυό εκτείνεται η ομορφότερη ίσως περιοχή της Πάρου, με γραφικά χώρια και λιμανάκια, απέραντες χρυσαφένιες παράλιες, αξιοθέατα, ζεστή νησιώτικη φιλοξενία και υποδειγματική υποδομή.

Παγκόσμια γνωστή στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, ιδίως του γουίντσερφ, προσελκύει όλο και πιο πολλούς φανατικούς φίλους, μια που προσφέρει άπειρες δυνατότητες διακοπών για κάθε γούστο.

Αφήστε μας όμως να σας ξεναγήσουμε λίγο σ΄αυτόν τόπο λαμπερό και μαγευτικό τοπίο, κι έπειτα ξεκινήστε να ανακαλύψετε μόνοι σας πόσες άλλες εκπλήξεις κρύβει. Ξεκινώντας από την Παροικιά, στα 17 χιλιόμετρα βρίσκεται η Μάρπησσα το μεγάλο χωριό της περιοχής μας, με πλήρης εξυπηρετήσεις. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σ’ ένα χαμηλό λόφο, αστράφτει κατάλευκη με τα παραδοσιακά σπίτια της, τότε ανεμόμυλους, τα σοκάκια και τις παλιές εκκλησίες της. Στα ανατολικά της δεσπόζει ο λόφος του Κεφάλου, με ερείπια του ενετικού κάστρου του 1500 και με τη Μόνη του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα, με υπέροχες εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.


Είναι μια ευχάριστη εικοσάλεπτη ανάβαση, και η θεά από την κορυφή του λόγου είναι πραγματικά εκπληκτική. Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακρύτερα βρίσκεται το Πίσω Λιβάδι, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με όλες τις ανέσεις και πεντακάθαρη αμμουδιά με δέντρα, όπου θα απολαύσετε άφθονο φρέσκο ψάρι. Από το λιμανάκι στο Πίσω Λιβάδι ξεκινούν ημερήσιες εκδρομές για Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και αλλά μικρότερα νησιά των Κυκλάδων.

Στο Πίσω Λιβάδι μπορείτε να βρείτε όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες μιας μικρής κωμόπολης (εστιατόρια, μπαρ, καφετερίες, ουζερί, μίνι μαρκετ, σουβενίρ, κοσμήματα, φούρνος, ταξιωδικα γραφεία, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκίνητων και μοτοποδηλάτων, ταχυδρομείο, μηχάνημα αναλήψεων μετρητών ΑΤΜ και άλλα). Δίπλα σχεδόν , η μεγάλη παραλία του Λαγαρά με τη γαλάζια σημαία της είναι ιδανική για κολύμπι, ψαροντουφεκο και διάφορα θαλάσσια σπορ, προσφέροντας κάθε εξυπηρέτηση. Αμέσως ποιο κάτω βρίσκετε αλλ μια πασίγνωστη χρυσή αμμουδιά, η Πούντα. Και λίγο νοτιότερα δυο από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου για θαλάσσια σπορ, η Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) και η μεγαλύτερη Χρυσή Ακτή, και η δυο με άριστη υποδομή και γαλάζιες σημαίες.

Click to  enlarge

Στη συνέχεια ο Δρυός με την πλούσια βλάστηση και τα πολλά νερά, γραφικό χωριό με όμορφες παραλίες που προσφέρονται για ευχάριστους περιπάτους και αποκτά όλο και περισσότερους φίλους.

Εδώ θα δείτε και τους αρχαίους νεώσοικους, ορύγματα στο βράχο της ακτής για την επισκευή η την προφύλαξη των πλοίων. Σε υψόμετρο 400 μέτρων πάνω από τον Δρυό βρίσκετε η Μονή του Αγίου Γεωργίου, ενώ νότια της μονής υπάρχει η σπηλιά του Καλπακη, κατοικημένη από τους προϊστορικούς χρόνους, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αναξιοποίητη όμως ακόμη. Και ακόμη το Πυργακι με τον προϊστορικό του οικισμό πάνω σ’ ένα ακρωτήρι στα δυτικά του Δρυού.



Σε όλη την περιοχή θα βρείτε ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, σούπερ μάρκετ, μπαρ, καταστήματα με σουβενίρ και για τις καθημερινές σας ανάγκες, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ (γουίντσερφ, καταδύσεις κλπ.) και πολλές άλλες δραστηριότητες, γραφεία ενοικίασης αυτοκίνητων και τουριστικά πρακτορεία για κάθε πληροφορία και εξυπηρέτηση, ενώ πολύ καλή είναι και η συγκοινωνία με το αεροδρόμιο και με το λιμάνι της Παροικίας. Και βέβαια, από εδώ μπορείτε άνετα να οργανώσετε τις εξορμήσεις σας σε κάθε άλλο σημείο της Πάρου, στην Αντίπαρο, όπως και στη κοντινή Νάξο και σε αλλ γύρω νησιά μια και η θέση της περιοχής είναι ιδανική.

Όμως η περιοχή μας, εκτός από τις φυσικές ομορφιές, έχει να σα προσφέρει και άλλες αξέχαστες εμπειρίες, όπως τα παραδοσιακά πανηγύρια. Στη Μάρπησσα γίνεται τη Μ. Παρασκευή η αναπαράσταση των παθών, ενώ την Κυριακή του Πάσχα η γιορτή της αγάπης ενώνει όλους τους φίλους της περιοχής σ’ ένα ξεφάντωμα με ψητό αρνί, ντόπιο κρασί και νησιωτική μουσική και χορό.

Άλλες εκδηλώσεις και πανηνυρια γίνονται της Αναλήψεως στο Πίσω Λιβάδι, με θαλασσινά, κρασί και τσικουδιά και τους νέους και νέες της περιοχής με τις παραδοσιακές φορεσιές τους να χορεύουν τοπικούς χορούς, του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα στο τέλος Ιουνίου με το «κάψιμο του Μάη» και με σατιρικά τραγούδια, καθώς κα της Μεταμόρφωσης στη Μάρπησσα στις 6 Αυγούστου, με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις। Βλέπετε, λοιπόν, πως η περιοχή μας έχει ότι χρειάζεστε για να σας προσφέρει αξέχαστες διακοπές, είτε είστε λάτρης των σπορ είτε όχι. Εμείς σας περιμένουμε, και ευχόμαστε και του χρόνου να σας έχουμε και πάλι κοντά μας!

Πηγή
http://www.paroshotels.gr/greek/aboutourareas.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Πως να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες


Οι ημικρανίες είναι μια πάθηση που επηρεάζει πολύ αρνητικά κάθε τι στην καθημερινότητά μας.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους - κυρίως οι γυναίκες - υποφέρει από ημικρανίες.
Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν ότι χάρη στις τελευταίες έρευνες, σύντομα θα νικήσουν ολοκληρωτικά αυτή την επώδυνη νόσο.


Είναι μια μορφή κεφαλαλγίας που παρουσιάζεται περιοδικά, διαρκεί από 2 έως 72 ώρες (τρεις ημέρες), εντοπίζεται συνήθως στο μισό κεφάλι, αλλά πολλές φορές μπορεί να είναι και σε όλο το κεφάλι, επιδεινώνεται από την καθημερινή δραστηριότητα (τρέξιμο, ανέβασμα σκάλας, δουλειές σπιτιού κ.λπ.) και συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και φωτο-ηχο-ευαισθησία.

Υπάρχουν και άλλες μορφές ημικρανίας. Αυτές είναι η αμφιβληστροειδική ημικρανία, η ημικρανία της βασικής, η ημικρανία χωρίς κεφαλαλγία, η ημικρανία με παρατεταμένη αύρα, η ημικρανική κατάσταση, το ημικρανικό έμφρακτο και η χρόνια ημικρανία.

Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση ημικρανίας είναι η έλλειψη ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος, η νηστεία, το στρες, η κόπωση και ορισμένες τροφές (χωρίς όμως να γενικεύονται, αλλά εξατομικεύονται κατά περίπτωση) όπως είναι η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, το κινέζικο φαγητό, το αλκοόλ κ.ά

Διάγνωση και θεραπεία

Για την διάγνωση απαιτείται λεπτομερής λήψη του ιστορικού από τον γιατρό και με τη βοήθεια ημερολογίου των κρίσεων ημικρανίας. Η θεραπεία της ημικρανίας είναι συμπτωματική ή προληπτική.


Η συμπτωματική θεραπεία συνίσταται στην αντιμετώπιση της κρίσης με αναλγητικά απλά ή ειδικά (τριπτάνες).
Η προφυλακτική θεραπεία δίνεται συστηματικά, εφόσον υπάρχουν πάνω από δύο κρίσεις την εβδομάδα ή μια κρίση πολύ βαριά που καθιστά ανάπηρο τον ασθενή. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν και μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις όπως είναι η άσκηση (γυμναστική, γιόγκα, πιλάτες, χορός, ασκήσεις χαλάρωσης), με την οποία αντιμετωπίζεται το στρες (γενεσιουργός αιτία της ημικρανίας), καθώς και η ομοιοπαθητική θεραπεία και ο βελονισμός.

Τα τελευταία χρόνια ως θεραπεία συστήνεται και η χρήση μπότοξ, ειδικά στη χρόνια ανθεκτική μορφή.

Οι «ύποπτες» τροφές


_ Επεξεργασμένες τροφές και πίκλες.

_ Προϊόντα αρτοποιίας.

_ Σοκολάτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

_ Τροφές που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο (MSG).

_ Τροφές που περιέχουν τυραμίνη, στις οποίες περιλαμβάνεται το κόκκινο κρασί, τα καπνιστά ψάρια, το συκώτι του κοτόπουλου, τα κίτρινα τυριά και ορισμένες ποικιλίες φασολιών.

_ Εσπεριδοειδή, μπανάνα ή αβοκάντο

_ Επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρώδη άλατα όπως λουκάνικα, σαλάμι ή μπέικον.

_ Κρεμμύδια.

_ Καρύδια και φιστικοβούτυρο.


Η ημικρανία και στα παιδιά


Πάνω από 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας πάσχουν από ημικρανίες, συχνά αρκετά σοβαρές ώστε να τα εμποδίζουν στη σχολική ζωή και το παιχνίδι τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο καλός και επαρκής ύπνος και η χαλάρωση μπορεί να μειώσουν τις κρίσεις τουλάχιστον κατά 50%. Η Αμερικανική Εταιρεία Οικογενειακών Ιατρών παρέχει τις εξής συμβουλές που βοηθούν στην πρόληψη των ημικρανιών στα παιδιά:


_ Να τρώνε τακτικά και να μην παραλείπουν κανένα γεύμα.

_ Να διατηρούν ομαλό ωράριο ύπνου.

_ Να ασκούνται συστηματικά και συχνά.

_ Να αναγνωρίζουν, με τη βοήθεια των γονέων και των ειδικών, τους παράγοντες που «πυροδοτούν» τις ημικρανίες (π.χ. στρες, σοκολάτα ή τυρί) και να τους αποφεύγουν.

_ Οι γονείς να συζητούν με τον παιδίατρο για φαρμακευτική αγωγή, αν οι ημικρανίες δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν με άλλες μεθόδους.

Πηγή
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=26297&catid=5&la=1 Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως είσαι... Μαθουσάλας;


Μπορεί και να έχετε τα γονίδια του Μαθουσάλα και να μην το ξέρετε. Οι επιστήμονες όπως φαίνεται ανακάλυψαν τα γονίδια του... Μαθουσάλα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται σε συγκεκριμένα γονίδια και οι τυχεροί που τα διαθέτουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν το φράγμα των 100 ετών ακόμα και αν έχουν υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η ανακάλυψη θα ανοίξει πιθανότατα τον δρόμο για την παρασκευή φαρμάκων μακροζωίας.
Τα θαυματουργά αυτά γονίδια δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά αποτελούν έναν εξαιρετικό σπάνιο συνδυασμό, ο οποίος εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε ένα στα 10.000 άτομα. Αυτή η «ακολουθία» γονιδίων προστατεύει από τις αρνητικές συνέπειες κακών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα και η κακή διατροφή, ενώ παράλληλα καθυστερούν μέχρι και τρεις ολόκληρες δεκαετίες την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
«Οι άνθρωποι που ζουν πολύ δεν έχουν λιγότερα γονίδια ασθενειών ή γονίδια γήρανσης», διευκρίνισε η Ελίνα Σλάγκμπουμ του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, επικεφαλής της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 3.500 Ολλανδούς ηλικίας 90 ετών και άνω. «Αντίθετα έχουν άλλα γονίδια, τα οποία σταματούν την ενεργοποίηση των παραπάνω γονιδίων. Η μακροζωία είναι κατεξοχήν γενετική και κληρονομική», εξήγησε.
Καθένα από τα γονίδια τα οποία ανακαλύφθηκαν από την ομάδα της Σλάγκμπουμ φαίνεται να προσφέρει μία επιπλέον προστασία ενάντια στις ασθένειες της τρίτης ηλικίας και οι ερευνητές θεωρούν ότι όσοι ζουν μέχρι τα 100 χρόνια έχουν μεγάλες πιθανότητες να διαθέτουν αρκετά από αυτά τα γονίδια στο DNA τους. «Οι άνθρωποι που ζουν μέχρι μια μεγάλη ηλικία μεταβολίζουν διαφορετικά τα λίπη και τη γλυκόζη, το δέρμα τους γηράσκει πιο αργά και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιοπάθειες, διαβήτη και υπέρταση».
Έρευνες έχουν δείξει ότι μικροσκοπικές μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων μπορούν να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τη μακροζωία ενός ατόμου, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η μείωση των μεταδοτικών ασθενειών, στη σταθερή αύξηση των αιωνόβιων.
«Αν γνωρίζουμε ποια γονίδια ελέγχουν τη μακροζωία, τότε μπορούμε να βρούμε και ποιες πρωτεΐνες παράγουν και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουμε σε φάρμακα. Ετσι θα μπορέσουμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση», δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Τζεμς, ερευνητής μακροζωίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. «Ο μεγαλύτερος πόνος και οι συμφορές στον κόσμο προκαλούνται από τη γήρανση. Αν καταφέρουμε να βρούμε τρόπο να τα μειώσουμε, τότε είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.
Τα επονομαζόμενα «γονίδια του Μαθουσάλα», τα οποία πήραν το όνομά τους από τον μακροβιότερο άνθρωπο που αναφέρεται στη Βίβλο (969 ετών), περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες το ADIPOQ, το οποίο απαντάται στο 10% των νέων, αλλά σχεδόν στο 30% των ανθρώπων που ζουν μετά τα 100. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τα γονίδια CETP και ApoC3, τα οποία εμφανίζονται στο DNA του 10% των νέων, αλλά περίπου στο 20% των αιωνόβιων.

Πηγή
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=26811&catid=5&la=1 Διαβάστε περισσότερα...