Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΥΓΕΙΑ: Στέβια: Η φυσική αντικαταστάτρια της ζάχαρης

Γενικά

Η Στέβια (Steviarebaudiana) είναι ένα μικρό βότανα που ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης. Για χρόνια καλλιεργούνταν και χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Αποτελεί μια καινοτόμο και εναλλακτική καλλιέργεια – τρόφιμο που υποκαθιστά πλήρως τη ζάχαρη αφού είναι πιο γλυκιά και χωρίς καθόλου θερμίδες.

Σε ορισμένες χώρες (όπως ΗΠΑ κ.α.) επιτρέπεται μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα , ενώ σε άλλες (Ιαπωνία από το 1971, Βραζιλία κ.α.) ως υποκατάστατο ζάχαρης ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, Αντιθέτως έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν στην Παραγουάη έχουν δείξει ότι η Στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της Στέβια είναι σταθερή σε θερμοκρασία έως και 200°, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.

Αποτελεί
πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) καιστεβιοσίδη (φυσική γλυκαντική ουσία) για την οποία καλλιεργείται κυρίως σήμερα η Στέβια. Είναι 150 έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά με τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες αλλά με σχεδόν μηδέν θερμιδική περιεκτικότητα. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστικής και η φαρμακευτική βιομηχανία, αφού η ουσία υποκαθιστά τη ζάχαρη για τους διαβητικούς. Η Στέβια έχει επιπλέον ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές ενώ είναι προληπτικό της τερηδόνας, ρυθμιστής ζαχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.

Ασφαλή η κατανάλωση στέβιας

Η στέβια είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία, κατάλληλη και για διαβητικούς, που ήδη χρησιμοποιείται από τον περισσότερο πληθυσμό της γης (Ελβετία, Γαλλία, Ιαπωνία, Λατινική Αμερική, Κίνα κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Για τα κράτη - μέλη της EU, εξαιρουμένης της Γαλλίας, δεν επιτρέπεται η χρήση της ως τροφίμου, αλλά μόνο για οδοντιατρική ή καλλυντική χρήση, αφού ενεργεί κατά της τεριδόνας και έχει μηδέν θερμίδες.
Η «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» EFSA, τον Απρίλιο του 2010, ανακοίνωσε ότι τοξικολογικά τα γλυκοσίδια (Στεβιοσίδη, Ρεμπαουδιοσίδη κ.λπ.) του φυτού Στέβια είναι τελείως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Ως ημερήσια δοσολογία ορίζονται τα 4mg/kgbw/day

Το φυτό

Το φυτό Στέβια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους αυτόχθονες Νοτιοαμερικανούς, έχει τραβήξει τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο θάμνος Stevia rebaudiana Bertoni, ή απλά Stevia όπως συνήθως αναφέρεται, πήρε το όνομά του από τον Ελβετό βοτανολόγο Mois
ιs Santiago Bertoni, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το φυτό. Η Στέβια αποτελεί βότανο, το οποίο φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική και ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το ηλιοτρόπιο και το ραδίκι. Η Στέβια καλλιεργήθηκε εκτενώς, λόγω των γλυκών της φύλλων και χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους αυτόχθονες Νοτιαμερικανούς ως παραδοσιακό γλυκαντικό σε τσάι βοτάνων και άλλα αφεψήματα.

Η Στέβια καλλιεργείται ακόμα στην Λατινική Αμερική, αλλά στην παραγωγή πλέον κυριαρχούν οι Ασιατικές χώρες। Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καλλιεργητή Στέβια στον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία και η Κορέα διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά εκχυλισμάτων Στέβια. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ενέκριναν ορισμένα παρασκευάσματα Στέβια ως συστατικά σε φαγητά και ροφήματα στις αγορές τους.

Ιδιότητες

Σήμερα, η κύρια χρήση της στέβιας είναι η εξαγωγή από τα φύλλα της -χλωρά ή ξηρά- των φυσικών γλυκαντικών ουσιών στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κ.ά.. Η στεβιοσίδη μόνη της ή μαζί με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες (αναφερόμενη ως στεβιοσίδη) είναι μία λευκή, μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις γλυκαντικές ουσίες.

Γι’ αυτό και η στεβιοσίδη αναφέρεται και ως “ζάχαρη της στέβιας”. Η στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κάθε μία ή σε συνδυασμό (στεβιοσίδη), μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή ζάχαρη σε οποιαδήποτε χρήση της, έχοντας όμως πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γνωστή μας ζάχαρη και τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως χλωρά/ξηρά, τριμμένα ή αλεσμένα, ενώ γίνεται χρήση ακόμη και του εκχυλίσματός τους. Τα στελέχη και τα υπολείμματα των φύλλων, μετά την εξαγωγή της ”ζάχαρης”, αποτελούν ζωοτροφή.
Άλλες πολύ χρήσιμες φυσικές χημικές ουσίες της στέβιας είναι οι φυτοστερόλες(Ιατρική), η γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), κ.ά. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων-ποτών-ζαχαροπλαστική (υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική) και η Ιατρική (για τους διαβητικούς τύπου 2).


Στις διάφορες μορφές της -φύλλα, εκχυλίσματα, γλυκαντική ουσία- αποδίδονται πολλές βιοχημικές ιδιότητες. Η στέβια είχε πολύ σημαντικό διατροφικό, ιατρικό, θεραπευτικό και εθνοβοτανικό ρόλο στις παραδόσεις, δοξασίες και ιεροτελεστίες των λαών στους τόπους καταγωγής της στέβιας
. Στη στέβια, οι ιθαγενείς Guarani, Mestizos, και άλλες τοπικές φυλές απέδιδαν διάφορες ιδιότητες. Στην Κίνα, τσάι από φύλλα στέβιας συνίσταται ως ορεκτικό, ως χωνευτικό, για απώλεια βάρους, για διατήρηση της νεότητας, ως διαιτητικό ή και για μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα και ποτό.

Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας. Στην Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, γίνεται χρήση αυτής από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στις ΗΠΑ, η ρεμπαουδιοσίδη και στην Αυστραλία – Ν. Ζηλανδία η στεβιοσίδη από το τέλος του 2008 και ως υποκατάσταο της ζάχαρης Ήδη, στη Γαλλία, εταιρίες τροφίμων πήραν έγκριση χρήσης της ρεμπαουδιοσίδης σε τρόφιμα για δύο έτη. Στην Ιαπωνία και την Κορέα, η στεβιοσίδη καλύπτει περί το 40-50% της αγοράς γλυκαντικών ουσιών.


Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται στη Ν. Αμερική για περισσότερα από 500 χρόνια, στην Ευρώπη από το 1999, ενώ στον Καναδά και τις ΗΠΑ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι το 1991, επιτρέπονταν μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Το 1991, στις ΗΠΑ απαγορεύθηκε κάθε χρήση μέχρι το 1995 οπότε επέτρεψε και πάλι την χρήση. Άλλες χώρες όπου χρησιμοποιείται η στέβια είναι η Ελβετία, μερικές της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.


Με την έγκριση χρήσης της στεβιοσίδης ως τρόφιμο-υποκατάστατο της ζάχαρης, στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, από τον Οκτώβριο του 2008 και στις ΗΠΑ (από διάφορες πολυεθνικές το 2009), η χρήση και ο αριθμός των χωρών όπου επιτρέπεται αυτή, αναμένεται να αυξάνει κάθε χρόνο. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα -παραγωγός και η Ιαπωνία η μεγαλύτερη χώρα- καταναλωτής.
Σήμερα, εκτιμάται πως χρήση στέβιας, κάθε μέρα, σε διάφορες χώρες, κάνουν πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.


Στην ΕΕ και τον FAO έχει ορισθεί, από το 2008, Ημερήσια Αποδεκτή Λήψη 10 mg στεβιοσίδη/kg ζώντος βάρους. Στην ΕΕ επιτρέπεται από το 2005 η χρήση της στέβιας και εκχυλισμάτων της στα σιτηρέσια (ως αρωματικό συστατικό) έως ποσοστό 2% και στα καλλυντικά. Η διαδικασία έγκρισης χρήσης της στεβιοσίδης ως νεοφανές τρόφιμο και υποκατάστατο της ζάχαρης στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται το 2010/2011
.



Πηγή
http://www.biostevia.gr/home.html


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τρίτος Ναός και ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι Μουσουλμάνοι στο Ισραήλ γνωρίζουν ότι έρχεται ο Τρίος Ναός και μαζί με αυτόν ο Πόλεμος

Άρθρο του Aviel Schneider στο ‘Israel Today’


Οι Μουσουλμάνοι στο Ισραήλ φαίνεται να παίρνουν πολύ πιο σοβαρά την πιθανή κατασκευή του τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ, από ό, τι οι Εβραίοι.

Το θέμα που έχει γίνει πλεόν «καυτό» αφορά την ανασυγκρότηση της Συναγωγής Hurva στην εβραϊκή συνοικία της Παλιάς Πόλης, την οποία Ισραηλινοί Άραβες και Παλαιστίνιοι είδαν ως ένα ‘σημάδι’ ότι οι Εβραίοι σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση του Ναού. (Για την Hurva.


--Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ραββίνος του 18ου αιώνα, Vilna Gaon, «προφήτευσε» ότι όταν η Συναγωγή Hurva στην Ιερουσαλήμ, η οποία χτίστηκε στις ημέρες του, θα καταστρεφόταν και θα ξαναχτιζόταν δύο φορές, κατά την χρονική στιγμή που θα ήταν και πάλι έτοιμη για τρίτη φορά, η ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ θα ξεκινούσε. Στις 15 Μαρτίου 2010, άρχισε επίσημα η ανακατασκευή της Συναγωγής ου Hurva.


Μουσουλμάνοι πολιτικοί και κληρικοί εκδίδουν τρομερές προειδοποιήσεις: «Σώστε την Ιερουσαλήμ από την εβραϊκή απειλή!" "Σώστε το Τζαμί του Al Aksa από την καταστροφή!" "Η κατασκευή του τρίτου Ναού είναι μια Εβραϊκή συνωμοσία για τον έλεγχο του κόσμου!" Κατά την άποψή τους, ο τρίτος Ναός είναι μια συνταγή για το Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Το Όρος του Ναού είναι το κεντρικό σημείο της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Δεδομένου ότι η περιοχή των βιβλικών ναών (εννοεί, προφανώς, τον 1ο και τον 2ο ναό) είναι ο ιερότερος χώρος του Ιουδαϊσμού ενώ και οι Μουσουλμάνοι ισχυρίζονται ότι αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση μεταξύ δύο ‘αποκαλυπτικών βιβλίων’, της Βίβλου και του Κορανίου, καθώς και μεταξύ του Εβραϊκού και του μουσουλμανικού εθνικισμού.


Για να αναλυθεί αυτή η "σύγκρουση πολιτισμών", το ‘Israel Today’ διεξάγει μια σειρά συνεντεύξεων με Ισραηλινούς Εβραίους και Άραβες।


Ανοικοδόμιση Συναγωγής προαναγγέλει το κτίσιμο του Τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ;


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εβραϊκής εφημερίδας Haaretz, αν ο Vilna Gaon, (φωτο), ο Ραββίνος του 18ου αιώνα που θεωρείται αυθεντία, ήταν σωστός, στις 16 Μαρτίου 2010, θα αρχίσει η κατασκευή του Τρίτου Ιουδαϊκού Ναού.

Το σχέδιό του αναφέρει ότι η ευοίωνος ημέρα θα συμπέσει με την ολοκλήρωση της τρίτης ‘Συναγωγής Hurva’ στην εβραϊκή συνοικία της Ιερουσαλήμ.


(Σ.Σ. Κατά τον 18ο αιώνα, ο Vilna Gaon, «προφήτευσε» ότι όταν η Συναγωγή Hurva στην Ιερουσαλήμ, η οποία χτίστηκε στις ημέρες του, θα καταστρεφόταν και θα ξαναχτιζόταν δύο φορές, κατά την χρονική στιγμή που θα ήταν και πάλι έτοιμη για τρίτη φορά, η ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ θα ξεκινούσε).


Η μεγάλη μέρα πλησίασε: Στις 15 Μαρτίου θα γίνει η «αφιέρωση» της ανακατασκευασμένης ‘Συναγωγής Hurva’, η οποία θεωρείται ο σημαντικότερος οίκος προσευχής στην Ιερουσαλήμ. Καταστράφηκε τελευταία στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανακατασκευή, η Συναγωγή Hurva έγινε το μήλο της έριδος μεταξύ των υπερ-Ορθοδόξων Ιουδαίων και άλλων Ιεροσολυμιτών.


Η σύγκρουση αφορά το είδος του ιδρύματος που θα έχει τελικά η Hurva. Μια ομάδα ‘σεκουλαριστών’ (κοσμικών) και εθνικο-θρησκευόμενων Ιεροσολυμιτών λένε ότι αν το κράτος δεν δράσει γρήγορα, η Hurva θα γίνει άλλη Υπερ-Ορθόδοξη συναγωγή, όπου οι γυναίκες και οι τουρίστες θα είναι ανεπιθύμητοι.


"Η κυβέρνηση έχει επενδύσει εκατομμύρια για την αποκατάσταση της συναγωγής. Είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη αξία για τους τουρίστες. Η Εβραϊκή συνοικία έχει δεκάδες συναγωγές και δεν χρειάζεται άλλη μία», δήλωσε ο ακτιβιστής Tehila Nahlon.


Η συζήτηση αντικατοπτρίζει τα ευρύτερα θέματα ταυτότητας που αντιμετωπίζει η εβραϊκή συνοικία, η οποία καθίσταται όλο και πιο Υπερ-Ορθόδοξη τα τελευταία χρόνια.


Η δημοτική σύμβουλος της πόλης, Rachel Azariya, είπε, "Η Hurva δεν πρέπει να γίνει άλλη μια συναγωγή, και η Εβραϊκή Συνοικία απλώς μια άλλη ‘Haredi’ γειτονιά."


Η Hurva, όνομα που σημαίνει «καταστροφή», χτίστηκε αρχικά από τους μαθητές του Ραβίνου Ιούδα Hahasid στις αρχές του 18ου αιώνα. Καταστράφηκε λίγο αργότερα από μουσουλμάνους οι οποίοι απαιτούσαν την επιστροφή των δανείων που δόθηκαν για την κατασκευή του συναγωγή. Μετά ξαναχτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, έγινε η σημαντικότερη συναγωγή στη χώρα, αλλά ανατινάχθηκε το 1948 από τους άνδρες της Ιορδανικής Λεγεώνας, λίγες ημέρες πριν από την πτώση (στα χέρια των Ισραηλιτών) της εβραϊκής συνοικίας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.


Το 2001, μετά από χρόνια συζητήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει το κτίριο.


Το ιστορικό κτήριο, του οποίου ο γνωστός θόλος δεσπόζει ακόμη στον ορίζοντα της εβραϊκής συνοικίας, έχει τώρα σχολαστικά αναδημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένης της επίπλωσης και των τοιχογραφιών στον τοίχο.


Ωστόσο, οι «κοσμικοί» και οι σιωνιστές Ορθόδοξοι της Ιερουσαλήμ ανησυχούν ότι δύο εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη συναγωγή να γίνει ultra-Ορθόδοξη.


Η πρώτη ήταν ο διορισμός ενός ραββίνου στη συναγωγή - που συνέβη περίπου πριν από τρία χρόνια, όταν το όλο θέμα ήταν ακόμη στα σκαριά – ο αρχιραββίνος Simcha Hacohen Kook, ο οποίος θεωρείται ότι είναι κοντά στον υπερ-Ορθόδοξο μη Χασιδικό ηγέτη, Rabbi Yosef Elyashiv . Είχε επιλεγεί από μια ομάδα ραββίνων, με την ευλογία του Σεφαραδίτικου Αρχιραββίνου Shlomo Amar


"Μια κρατική εταιρεία ήταν αυτή που έχτισε την συναγωγή. Υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με το πως επιλέχθηκαν κάποιοι άνθρωποι. Έκαναν την επιλογή αυτή για να αποτραπεί ο διορισμός ενός σιωνιστή Ορθόδοξου ραββίνου," είπε ο Anat Mufkadi, ένα μέλος της ομάδας που ανησυχεί για τη συναγωγή.


Ο Ραβίνος Elyashiv φέρεται να είπε στον Haredi δημοσιογράφο Shlomo Kook, ανιψιό του ραββίνου της Συναγωγής, ότι ο βιαστικός διορισμός είχε ως στόχο να μείνει μακριά από την θέση του ραββίνου ένας σιωνιστής ορθόδοξος ραββίνος.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της εβραϊκής συνοικίας, η οποία έχτισε την Συναγωγή, Nissim Arazi, που δήλωσε ότι εξεπλάγη από τον διορισμό του ραββίνου, αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του πριν από τρία χρόνια. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας ραβίνος είναι απαραίτητος όταν δεν υπάρχει καν η Συναγωγή και δεν ξέρουμε ποιοι θα αποτελούν το ‘ποίμνιο’", είπε στην Haaretz πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, ο Arazi είπε ότι πιστεύει ότι ο Kook είναι ένας άξιος υποψήφιος.


Η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι ο Arazi πρόκειται σύντομα να αντικατασταθεί, μαζί με πέντε από τα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρίας της εβραϊκής συνοικίας. Σύμφωνα με το νόμο, τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα επιλεγούν από τον Υπουργό Στέγασης Ariel Atias, μέλος του Shas (πολιτικό κόμμα). Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης το Ίδρυμα Κληρονομιάς του Δυτικού Τείχους (Western Wall Heritage Foundation), ενός κρατικού φορέα υπό τη διεύθυνση του ραββίνου του Δυτικού Τείχους, Shmuel Rabinovich, να έχει λόγο στην επιλογή των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Κάτω από την ηγεσία του Rabinovich, ορισμένοι έχουν πει ότι η περιοχή του Δυτικού Τείχους έχει γίνει πιο ultra-Ορθόδοξη.


Οι ακτιβιστές λένε ότι η ανακατασκευασμένη Συναγωγή θα πρέπει να παρουσιάζει το ιστορικό έπος της εβραϊκής συνοικίας, με απεικονίσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, και θα πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμη για τους τουρίστες και άνδρες και γυναίκες, χωρίς διακρίσεις.


Ο δημοσιογράφος, Kook, δήλωσε: «Ο θείος μου είναι κοντά σε όλες τις κοινότητες, δεν είναι ένας κλασικός Haredi ή ένας φανατικός. Δεν περιμένει το μέρος να γίνει μια συναγωγή Haredi με 50 προσευχές την ημέρα. Καταλαβαίνει ότι είναι μια διαφορετική συναγωγή. Αλλά είναι σημαντικό για αυτόν ότι είναι περισσότερο μια συναγωγή παρά ένα μουσείο. "


Παρακάτω ορισμένα βίντεο για τους Υπερ-Ορθόδοξους Ιουδαίους.

Όπως φαίνεται στο πρώτο βίντεο η κοινότητα αυτή είναι αντίθετη στην τηλεόραση και τα νέα τα μαθαίνουν οι πιστοί από τις αφίσες που κολλάνε στους τοίχους. Επίσης απαγορεύται αυστηρά το χοιρινό. Κάποιος που τόλμησε να το πουλήσει τους κάψαν το μαγαζί! Δημιούργησαν επεισόδεια κατά τη παρέλαση των ομοφυλόφιλων και έκαψαν ένα κέντρο καύσης νεκρών.

Ττο δεύτερο δείχνει επεισόδια με την αστυνομία.

Το τρίτο αναφέρεται στην ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ να κάθονται στα λεοφωρεία μπροστά οι γυναίκες! Μήπως και αγγίξουν, κατά λάθος, άνδρες και μολυνθούν! Μία που διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν μπορούσε να πάει πίσω την ξυλοφόρτωσαν!










Πηγή
http://redskywarning.blogspot.com/2009/12/hurva.html
Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές Πάρος

Η ΠΑΡΟΣ

Στην καρδιά των Κυκλάδων, η Πάρος με τους 10.000 κάτοικους και τα 118 χιλιόμετρα ακτές είναι ένας ολόκληρος κόσμος, κλείνοντας μέσα της όσα μπορεί κανείς να ονειρευτεί για ένα νησί του Αιγαίου . Ήρεμο τοπίο με εύφορες κοιλάδες και απαλούς λόφους στολισμένους με ξωκλήσια και μοναστήρια, χρυσές αμμουδιές με αστραφτερά γαλάζια νερά, σπουδαία μνημεία και αρχαιότητες, γραφικά κάτασπρα χώρια, όλα λουσμένα στο μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο φως… και μαζί , η θερμή νησιώτικη φιλοξενία, η άριστη τουριστική οργάνωση, η πλούσια πολιτιστική ζωή, η κοσμοπολίτικη κίνηση αλλά και η δυνατότητα
απομόνωσης, που συνδυάζουν κάνοντας την Πάρο ιδανικό τόπο διακοπών. Ελατέ λοιπόν κι εσείς να την ανακαλύψετε και να την εξερευνήσετε.
Χαρείτε το κολύμπι και τα αγαπημένα σας θαλάσσια σπορ στις χρυσές παράλιες, γλεντήστε στα τοπικά πανηγύρια, γευτείτε τις ντόπιες νοστιμιές και τα περίφημα κρασιά στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα ουζερί, περιπλανηθείτε στην έξοχη και στα κατάλευκα σοκάκια των χωριών, επισκεφθείτε τα μαγαζιά με τη μεγάλη ποικιλία προτάσεων για αγορές, ζήστε την πολύχρωμη νυχτερινή ζωή.

Click to  enlarge

Στην πρωτεύουσα Παροικία επισκεφθείτε την περίφημη Εκατονταπυλιανή του 6ου αιώνα, ένα από τα πιο φημισμένα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας (μεγάλη γιορτή στις 15 Αυγούστου), το ενετικό κάστρο και το Αρχαιολογικό μουσείο με τα πλούσια εκθέματα από την πανάρχαια ιστορία της Πάρου και της Αντίπαρου.

Γνωρίστε ακόμη την κατάλευκη Νάουσα με τα σοκάκια, το γραφικό ψαρολίμανο και τις μαγευτικές κοντινές παραλίες, τις Λευκές και το Μαράθι με τα αρχαία λατομεία του περίφημου παριανού μαρμάρου, τα μοναστήρια της Λογγοβάρδας, του Χριστού του Δάσους και πολλά ακόμα, την ήσυχη Αλυκή με τις αμμουδιές της, τις Πεταλούδες και βέβαια την πανέμορφη περιοχή μας από την Μάρπησσα ως τον Δρύο.


Στην Πάρο όλες οι αποστάσεις είναι μικρές, το οδικό δίκτυο καλό, και κάθε διαδρομή έχει τη δική της γοητεία, με απέραντη θεά στο Αιγαίο και στα γύρω νησιά.

Μπορείτε ακόμη να εξορμήσετε στην κοντινή Αντίπαρο με το περίφημο σπήλαιο και τις καταγάλανες αμμουδιές.

Και μην ξεχνάτε πως η Πάρος, λόγω της θέσης της και της σημασία της συνδέεται καθημερινά με τακτικά δρομολόγια εκτός τον Πειραιά και την Ραφήνα, με όλα τα αλλά νησιά των Κυκλάδων, με τα Δωδεκάνησα, με την Σάμο, ακόμη με την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνατότητες που σας προσφέρονται είναι απεριόριστες, τόσο στις μετακινήσεις όσο και στη διαμονή σας, μια και η Πάρος φημίζεται για την εξαιρετική τουριστική της υποδομή.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Από την Μάρπησσα ως τον Δρυό εκτείνεται η ομορφότερη ίσως περιοχή της Πάρου, με γραφικά χώρια και λιμανάκια, απέραντες χρυσαφένιες παράλιες, αξιοθέατα, ζεστή νησιώτικη φιλοξενία και υποδειγματική υποδομή.

Παγκόσμια γνωστή στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, ιδίως του γουίντσερφ, προσελκύει όλο και πιο πολλούς φανατικούς φίλους, μια που προσφέρει άπειρες δυνατότητες διακοπών για κάθε γούστο.

Αφήστε μας όμως να σας ξεναγήσουμε λίγο σ΄αυτόν τόπο λαμπερό και μαγευτικό τοπίο, κι έπειτα ξεκινήστε να ανακαλύψετε μόνοι σας πόσες άλλες εκπλήξεις κρύβει. Ξεκινώντας από την Παροικιά, στα 17 χιλιόμετρα βρίσκεται η Μάρπησσα το μεγάλο χωριό της περιοχής μας, με πλήρης εξυπηρετήσεις. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σ’ ένα χαμηλό λόφο, αστράφτει κατάλευκη με τα παραδοσιακά σπίτια της, τότε ανεμόμυλους, τα σοκάκια και τις παλιές εκκλησίες της. Στα ανατολικά της δεσπόζει ο λόφος του Κεφάλου, με ερείπια του ενετικού κάστρου του 1500 και με τη Μόνη του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα, με υπέροχες εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.


Είναι μια ευχάριστη εικοσάλεπτη ανάβαση, και η θεά από την κορυφή του λόγου είναι πραγματικά εκπληκτική. Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακρύτερα βρίσκεται το Πίσω Λιβάδι, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με όλες τις ανέσεις και πεντακάθαρη αμμουδιά με δέντρα, όπου θα απολαύσετε άφθονο φρέσκο ψάρι. Από το λιμανάκι στο Πίσω Λιβάδι ξεκινούν ημερήσιες εκδρομές για Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και αλλά μικρότερα νησιά των Κυκλάδων.

Στο Πίσω Λιβάδι μπορείτε να βρείτε όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες μιας μικρής κωμόπολης (εστιατόρια, μπαρ, καφετερίες, ουζερί, μίνι μαρκετ, σουβενίρ, κοσμήματα, φούρνος, ταξιωδικα γραφεία, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκίνητων και μοτοποδηλάτων, ταχυδρομείο, μηχάνημα αναλήψεων μετρητών ΑΤΜ και άλλα). Δίπλα σχεδόν , η μεγάλη παραλία του Λαγαρά με τη γαλάζια σημαία της είναι ιδανική για κολύμπι, ψαροντουφεκο και διάφορα θαλάσσια σπορ, προσφέροντας κάθε εξυπηρέτηση. Αμέσως ποιο κάτω βρίσκετε αλλ μια πασίγνωστη χρυσή αμμουδιά, η Πούντα. Και λίγο νοτιότερα δυο από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου για θαλάσσια σπορ, η Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) και η μεγαλύτερη Χρυσή Ακτή, και η δυο με άριστη υποδομή και γαλάζιες σημαίες.

Click to  enlarge

Στη συνέχεια ο Δρυός με την πλούσια βλάστηση και τα πολλά νερά, γραφικό χωριό με όμορφες παραλίες που προσφέρονται για ευχάριστους περιπάτους και αποκτά όλο και περισσότερους φίλους.

Εδώ θα δείτε και τους αρχαίους νεώσοικους, ορύγματα στο βράχο της ακτής για την επισκευή η την προφύλαξη των πλοίων. Σε υψόμετρο 400 μέτρων πάνω από τον Δρυό βρίσκετε η Μονή του Αγίου Γεωργίου, ενώ νότια της μονής υπάρχει η σπηλιά του Καλπακη, κατοικημένη από τους προϊστορικούς χρόνους, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αναξιοποίητη όμως ακόμη. Και ακόμη το Πυργακι με τον προϊστορικό του οικισμό πάνω σ’ ένα ακρωτήρι στα δυτικά του Δρυού.



Σε όλη την περιοχή θα βρείτε ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, σούπερ μάρκετ, μπαρ, καταστήματα με σουβενίρ και για τις καθημερινές σας ανάγκες, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ (γουίντσερφ, καταδύσεις κλπ.) και πολλές άλλες δραστηριότητες, γραφεία ενοικίασης αυτοκίνητων και τουριστικά πρακτορεία για κάθε πληροφορία και εξυπηρέτηση, ενώ πολύ καλή είναι και η συγκοινωνία με το αεροδρόμιο και με το λιμάνι της Παροικίας. Και βέβαια, από εδώ μπορείτε άνετα να οργανώσετε τις εξορμήσεις σας σε κάθε άλλο σημείο της Πάρου, στην Αντίπαρο, όπως και στη κοντινή Νάξο και σε αλλ γύρω νησιά μια και η θέση της περιοχής είναι ιδανική.

Όμως η περιοχή μας, εκτός από τις φυσικές ομορφιές, έχει να σα προσφέρει και άλλες αξέχαστες εμπειρίες, όπως τα παραδοσιακά πανηγύρια. Στη Μάρπησσα γίνεται τη Μ. Παρασκευή η αναπαράσταση των παθών, ενώ την Κυριακή του Πάσχα η γιορτή της αγάπης ενώνει όλους τους φίλους της περιοχής σ’ ένα ξεφάντωμα με ψητό αρνί, ντόπιο κρασί και νησιωτική μουσική και χορό.

Άλλες εκδηλώσεις και πανηνυρια γίνονται της Αναλήψεως στο Πίσω Λιβάδι, με θαλασσινά, κρασί και τσικουδιά και τους νέους και νέες της περιοχής με τις παραδοσιακές φορεσιές τους να χορεύουν τοπικούς χορούς, του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα στο τέλος Ιουνίου με το «κάψιμο του Μάη» και με σατιρικά τραγούδια, καθώς κα της Μεταμόρφωσης στη Μάρπησσα στις 6 Αυγούστου, με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Βλέπετε, λοιπόν, πως η περιοχή μας έχει ότι χρειάζεστε για να σας προσφέρει αξέχαστες διακοπές, είτε είστε λάτρης των σπορ είτε όχι. Εμείς σας περιμένουμε, και ευχόμαστε και του χρόνου να σας έχουμε και πάλι κοντά μας!

Πηγή
http://www.paroshotels.gr/greek/aboutourareas.html Διαβάστε περισσότερα...