Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΥΓΕΙΑ: ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κιλά, αλλά και τον εγκέφαλο, επιδρόντας άμεσα στη γνωσιακή ικανότητα, τη μνήμη και το συναίσθημα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, Άλαν Λόγκαν και επιστήμονες ειδικοί στη διατροφική νευροεπιστήμη, τόσο η υγιεινή διατροφή όσο και η ανθυγιεινή επηρεάζουν με συγκεκριμένους τρόπους τις λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη διάθεση και τη δυνατότητα συγκέντρωσης...

Για να λειτουργεί καθημερινά ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% των θερμίδων.

Για να λειτουργήσει σωστά, όμως, χρειάζεται ένα σωστό ισοζύγιο από όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Οι τροφές του εγκεφάλου

Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Χάρβαρντ, για να είναι κάποιος περισσότερο συγκεντρωμένος, ώστε οι πληροφορίες να μεταφέρονται με «άνεση» μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, χρειάζεται να λαμβάνει θερμίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Σημαντική για την καλή λειτουργία των νευρικών ινών είναι η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται άφθονα στα ψάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα ωμέγα-3 βοηθούν στη δημιουργία και τη σωστή συντήρηση της μυελίνης, ουσίας που επικαλύπτει και προφυλάσσει τα νεύρα.

Για τη βελτίωση της διάθεσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η δοπαμίνη και η σερετονίνη.

Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη προκαλούν ταχεία έκκριση δοπαμίνης, με αποτέλεσμα η διάθεση να ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά και να πέφτει εξίσου απότομα.

Έτσι, για τη διάθεση οι ειδικοί προτείνουν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης με σταθερό ρυθμό.

Επιπλέον, την έκκριση σεροτονίνης βοηθά το αμινοξύ «τρυπτοφάνη».

Γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά αλλά και μπανάνα και ξηροί καρποί περιέχουν τρυπτοφάνη, ωστόσο, είναι ταυτοχρόνως καλές πηγές και άλλων αμινοξέων, όπως η τυροσίνη που είναι πρόδρομες ουσίες άλλων ορμονών όπως η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τον ύπνο, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε εάν θέλουμε να κοιμηθούμε

Πηγή

http://newsmme.blogspot.com/2010/06/blog-post_9802.html
Διαβάστε περισσότερα...

The Quantum Apocalypse (with greek subtitles)



Δεν υπάρχει πραγματικότητα,όλα αυτά είναι ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου,είναι μιά ψευδαίσθηση.

Πηγή
http://sapfiros.blogspot.com/2010/06/quantum-apocalypse.html Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές :Μύκονος

Η Μύκονος είναι η Ιμπιζα της Ελλάδας. Ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, που μοιάζει σαν καρτ-ποστάλ με τα λευκά σπίτια και τις μπουκαβίλιες στα μπαλκόνια τα μπλε παράθυρα και πόρτες, ασπρισμένοι και καθαροί δρόμοι, οι ανεμόμυλοι, οι περιστεριώνες, πολλές μικρές εκκλησίες και υπέροχα εστιατόρια, μπαράκια και καφετέριες.

Πολλοί από τούς έλληνες "ΒΙΠ'ς" είτε έχουν ένα σπίτι εδώ ή επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι η ακόμα και κάθε σαββατοκύριακο, η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου ειναι μια μικρογραφία της νυχτερινής Αθήνας σε νησί. Αν και η Μύκονος ειναι ενα απο τα πιο διάσημα πάρτι νησιά, δεν είναι τόσο θορυβώδης όπως άλλα νησιά με έντονη ζωή τη νύχτα, έτσι ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα τη νύχτα.

Η Μύκονος έχει τη φήμη ότι είναι ένα καλοκαιρινό θέρετρο, κυρίως για ομοφυλόφιλους, γεγονός το οποίο δεν είναι εντελώς αλήθεια. Οι γκέι είναι παρόντες, αλλά είναι επίσης ενα πανέμορφο μέρος για τους πλούσιους και διάσημους, που είναι προφανές σε όποιον κοιτάξει τις τιμές μερικών μαγαζιών και κλαμπ.

Το νησί ήταν κάποτε πολύ φτωχό, και οι κάτοικοι προσπάθησαν να επιβιώσουν με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μια μεγάλη βιομηχανία ήταν επίσης η ναυπήγηση καϊκιών. Ο τουρισμός έχει μετατρέψει ριζικά την οικονομία του νησιού, δεδομένου ότι άρχισε ήδη απο το 1950, οι ντόπιοι έχουν μια διπλή στάση απέναντι σε αυτό: μπορεί ο τουρισμός να είχε σώσει την οικονομία αλλά επίσης, ορισμένοι αισθάνονται ότι έχει αλλάξει πάρα πολλά στο νησί.

Αρχιτεκτονική: Στην πόλη της Μυκόνου, τη Χώρα και σε όλη σχεδόν τη Μύκονο θα δείτε το τυπικό κυβικό στυλ της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Μικρά και λευκά σπίτια και βίλλες, συχνά με ενα μονό πάτωμα μοιάζοντας με κύβους ζάχαρης διασκορπισμένους πάνω στους λόφους και τις παραλίες του νησιού. Η χώρα της Μυκόνου ωστόσο προσφέρει ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ που είναι μοναδικό στην περιοχή. Εδώ, μέσα στα στενά δρομάκια πολλά κτίρια θυμίζουν μεσαιωνικό στυλ.
Κάθε σπίτι είναι κτισμένο παράλληλα με το δρόμο, με μικρά σκαλιά η πεζούλια. Τα ξύλινα ρέλια των σκαλιών είναι ζωγραφισμένα με διάφορα χρώματα όπως μπλε, κόκκινο η ώχρα και τα μπαλκόνια ειναι ξύλινα . Και εδώ, θα βρείτε μια παραλλαγή από τον πανταχού μπλε και λευκό διάκοσμο της Ελλάδας. Στην πόλη της Μυκόνου οι ξύλινες κατασκευές από το κάθε σπίτι είναι ζωγραφισμένες με όλα σχεδόν τα χρώματα του ουράνιου τόξου, έτσι ώστε μαζί με τους λευκούς τείχους και τον μπλε ουρανό, το αποτέλεσμα να είναι απολύτως μαγικό.

Τοπίο: Έξω από την πρωτεύουσα της Χώρας υπάρχουν πολύ λίγες πυκνοκατοικημένες περιοχές, το μοναδικό χωριό της Μυκόνου ειναι η Άνω Μέρα. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει αρκετά εντατική οικοδομική ανάπτυξη κυρίως απο συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, αν και πρέπει να πούμε, οικοδομημένα σε ένα πολύ χαμηλών τόνων και συμπαθητικό τρόπο. Η Μύκονος είναι ένα νησί που δέχεται τους τέσσερις ανέμους κατά μέτωπο, υπάρχουν πολύ λίγα δέντρα και λίγη βλάστηση. Αυτό, σε συνδυασμό με τα βράχια, τις πέτρες, τα μικρά χωράφια και τις ξερολιθιές που ειναι διάσπαρτες σε όλη την ενδοχώρα, δίνουν ένα περίεργο συναίσθημα τρομερής αντίθεσης με το σοφιστικέ ύφος της κύριας πόλης και των παραλιακών θέρετρων.

Ιστορία :Η Μύκονος σύμφωνα με τη μυθολογία, εδω ο Ηρακλής σκότωσε τους γίγαντες και οι βράχοι γύρω από το νησί ήταν τα νεκρά τους κορμιά!
Ο Μύκονος ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του νησιού σύμφωνα με την παράδοση, και η πρώτοι έποικοι ήταν οι Ίωνες το 9ο αιώνα π.χ..
Το νησί, όπως και τα γύρω νησιά κατά την αρχαιότητα, βρέθηκε κάτω απο Αθηναϊκή, Μακεδονική και Ρωμαϊκή κυριαρχία .

Οι Ενετοί κατέκτησαν το νησί το 1207, και αργότερα οι Τούρκοι εισέβαλαν στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους και οι Μυκονιάτες πολέμησαν με επιτυχία τους Τούρκους όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί το 1822, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Το Σπίτι της Μαντώ Μαυρογένους σώζεται ακόμα στη Μύκονο.
Η Μύκονος απελευθερώθηκε το 1830. Ήταν αρκετά κατεστραμμένη οικονομικά μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, και η οικοδομική ανάκαμψη έφτασε με τον τουρισμό.

παραπορτιανη μυκονοςΑξιοθέατα:Η Χώρα της Μυκόνου είναι ένα μέρος που πρέπει πραγματικά να εξερευνήσετε. Περπατήστε στα μικρά δρομάκια, κάντε μια βόλτα στους ανεμόμυλους, δείτε τους πελεκάνους της Πέτρο και Ειρήνη που ειναι τα μασκότ του νησιού, πάρτε ένα ποτό στο λιμάνι η την μικρή Βενετία και επισκεφθείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής. Και φυσικά, κάντε ψώνια απο τα αναρίθμητα μαγαζιά. Υπάρχουν επίσης πέντε μουσεία: το αρχαιολογικό, ένα λαογραφικό μουσείο, ένα ναυτικό, μια πολιτιστική και μια ιδιωτική έκθεση με αναπαράσταση παλιάς παραδοσιακής κατοικίας. Τα περισσότερα από τα μουσεία της Μυκόνου βρίσκονται στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων η οποία αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης της Μυκόνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να φτάσετε εκεί είναι σχετικά απλά, απο την Ακτή Καμπάνη στρίβετε δεξιά από την Πλατεία της Μαντώς προς την οδό Ματογιάννη, περπατήστε κατά μήκος αυτού του δρόμου και στρίψτε δεξιά στο τέλος του. Εδώ θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου (Ώρες λειτουργίας 10,30-13,00 μμ. και 18,30-21,00 μμ.), δίπλα είναι το Λαογραφικό Μουσείο, το Σπίτι της Λένας, (ανοικτό 18,30-21,00 μμ.). Ένα άλλο ενδιαφέρον κτίριο λίγο πριν από αυτά τα 2 μουσεία είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Έλληνας Νομισματολόγος και Αρχαιολόγος Γιάννης Σβορώνος.
Πιο πέρα λίγο πριν από τα 3 πηγάδια είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ., και της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Φανουρίου, χτισμένοι το 1883.

Πίσω από το δημοτικό σχολείο της Μυκόνου είναι η κεντρική πλατεία της Χώρας η Λάκα, μια πράσινη όαση με ευκαλύπτους και φοίνικες και όλων των ειδών τα μαγαζιά και φαγάδικα, εδώ επίσης θα βρείτε το ταχυδρομείο. Περπατήστε από εκεί προς τα δυτικά και θα φτάσετε στο πλάτωμα όπου βρίσκονται οι περίφημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ορόσημα της Μυκόνου. Τον παλιό καιρό οι κάτοικοι από όλες τις Κυκλάδες έφερναν το σιτάρι και το κριθάρι εδω για να κάνουν αλεύρι.

μυλοι της  μυκονουΑκριβώς κάτω από τον ανεμόμυλους είναι η περιοχή της Αλευκάντρας, ή «μικρή Βενετία». Η αρχική ονομασία Αλευκάντρα προέρχεται από την αρχική της χρήση ως πλυντήριο, εδώ οι γυναίκες της Μυκόνου έπλεναν τα ρούχα τους.
Συνεχίζοντας την βόλτα μέσα από τα μικρά δρομάκια της Μικρής Βενετίας προς τα βόρεια, σύντομα θα βρείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής άλλο διάσημο ορόσημο της Μυκόνου.

Η Παραπορτιανή στην πραγματικότητα είναι 5 εκκλησίες όλες χτισμένες σε ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα. Είναι ενα από τις πιο φωτογραφημένα κτίρια της Μυκόνου και ένας εκπληκτικός συνδυασμός του λευκού με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Η δομή του με την πάροδο του χρόνου το έχει μεταμορφώσει σε μια μάζα που μοιάζει σαν λευκό παγόβουνο στην ξηρά και σε άλλα σημεία μοιάζει με ένα τεράστιο κέικ ζάχαρης. Από την Παραπορτιανή, το Κάστρο και το δυτικό τμήμα της παραλίας είναι πολύ κοντά. Σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται το κτίριο του δήμου Μυκόνου. Από αυτή τη θέση ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα πανόραμα της κεντρικής παραλίας της Μυκόνου. Από την άλλη πλευρά της ακτής Καμπάνη ειναι ο σταθμός ταξί στην πλατεία Μαντώς όπου βρίσκεται και το Άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους μίας ηρωικής μορφής του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας που ισοδυναμεί με την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα των Σπετσών.
Αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό χωριό Άνω Μέρα που είναι μικρό, όμορφο και ήσυχο. Επισκεφθείτε το μοναστήρι και τη μικρή εκκλησία μουσείο από τον 15ο αιώνα.

Δραστηριότητες: Υπάρχουν ημερήσιες εκδρομές στην Δήλο, το ιερό το νησί της αρχαίας Ελλάδας. Η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη εδώ, κάτω απο μια φοινικιά. Δεν μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο νησί, αλλά μια εκδρομή σίγουρα πρέπει να κάνετε, το νησί είναι γεμάτο με αρχαιολογικά μνημεία.
Μπορείτε επίσης να μεταβείτε σε άλλα γειτονικά νησιά όπως η Τήνος. Η εκκλησία της Παναγίας της Τήνου που επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Είναι επίσης ένα πολύ όμορφο νησί που αξίζει να επισκεφθείτε.

Στη Μύκονο μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλά θαλάσσια σπορ καθώς και καταδύσεις, ψάρεμα, ιππασία και θαλάσσιο σκι η σερφινγκ. Επίσης υπάρχουν καθημερινές εκδρομές στις παραλίες. Οι καλύτερες ώρες για να απολαύσετε την πόλη της Μυκόνου είναι νωρίς το πρωί όταν όλα τα πλήθη των ξενύχτηδων έχουν πάει στα ξενοδοχεία για ύπνο και για να αποκτήσουν δυνάμεις για την επόμενη νύχτα. Ο περίπατος στα ασβεστωμένα δρομάκια της Μυκόνου το πρωί είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ένας καφές και πρωινό στην Μικρή Βενετία ειναι "μαστ" πάρτε φωτογραφίες των Μύλων και της Παραπορτιανής, καθώς το πρωί ειναι η καλλίτερη ώρα για φωτογράφηση. Καθώς πλησιάζει το μεσημέρι μπορείτε να πάτε για μπάνιο σε μία από τις πολλές αμμώδεις παραλίες της Μυκόνου

ψαρρου παραλια στη μυκονοΠαραλίες :Οι παραλίες στη Μύκονο είναι γεμάτες απο κόσμο. Αξίζει να διερευνήσετε τους μικρούς όρμους στη νότια πλευρά. Ο Πλατύς Γιαλός και η Ελιά είναι πολύ δημοφιλείς παραλίες. Δίπλα στον Πλατύς Γιαλός είναι η παραλία της Ψαρρούς και προς τα ανατολικά θα βρειτε τις παραλίες Παράγκα, Παραντάις και Σουπερ Παραντάις, μπορείτε να πάτε εκεί με βάρκες που αναχωρούν από τον Πλατύ Γιαλό, με ταξί, αμάξι η μοτοποδήλατο. Άλλες παραλίες είναι ο Άγιος Στέφανος στο βορρά της πόλις της Μυκόνου, ο Καλαφάτης στα ανατολικά που συνιστάται για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Η Παραλία Ορνός, Άγιος Γιάννης, Αγράρι, όλες αυτές οι παραλίες και πολλές άλλες που μπορείτε να εξερευνήσετε έχουν κάνει το νησί της Μυκόνου το πιο γνωστό νησί της Ελλάδας.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Στη Μύκονο τα περισσότερα από τα μπαρ και κλαμπ είναι στη Χώρα της Μυκόνου. Είναι αρκετά καλαίσθητα και οι τιμές μπορεί μερικές φορές να είναι αλμυρές. Υπάρχουν επίσης πολλά χάπενινγκ και πάρτη στις παραλίες που ανακοινώνονται συχνά απο διαφημιστικές αφίσες. Για Ελληνική Μουσική από τα πλέον δημοφιλή μπαρ είναι το Θαλάμι δίπλα στο δημαρχείο και το Μύκονος μπαρ. Το Γκιουζέλ (9 Μούσες) στην ανατολική πλευρά της Ακτή Καμπάνη και το Αργώ μπαρ στην πλατεία της Μαντώς. Στα τα τρία πηγάδια θα βρείτε τα περίφημα Αίγλη ένα από τα χοτ σποτ της νυχτερινής ζωής της Μυκόνου και από την άλλη πλευρά του δρόμου το Αστέρια μπαρ και το εστιατόριο Κου. Στο Καπρίς, το Γαλεράκι, τη Βεράντα, η τη Σεμέλη στην Μικρή Βενετία, από νωρίς το απόγευμα, μπορείτε να απολαύσετε την καταπληκτική θέα και το ηλιοβασίλεμα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Σκαντινάβιαν μπαρ. Το γνωστό γκέι μπαρ του Πιερρό όπου το γλέντι ξεκινά τα μεσάνυχτα και πριν, βρίσκετε πίσω από την πλατεία της Αγίας Κυριακής, ενώ το Ρεμέτζο με το νέο όνομα Ελ Πεκάντο εξακολουθεί να παίζει στη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου, ακριβώς κάτω από το Ρεμέτζο, το μπαρ εστιατόριο Κάβος παραμένει ανοιχτό 24 ώρες, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα εάν θέλετε να φάτε κάτι το βράδυ μετά το κλάμπινγκ. Η νύχτα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το πρωί στις περίφημες παραλίες της Μυκόνου με μπιτς πάρτι στο Κάβο Παραντίσο και στο Τροπικάνα στην παραλία του Παραντάις, στο Σολ ι Μαρ στο Καλό Λιβάδι, στο Ελιά μπαρ στην παραλία Ελιά και αλλού.

Φαγητό και Εστιατόρια : Στη Μύκονο υπάρχουν αναρίθμητα ελληνικά και διεθνή εστιατόρια και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Μύκονου. Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το λουκάνικο Λούζα, ένα ιδιαίτερο είδος λουκάνικου και η Κοπανιστή Μυκόνου ένα ιδιαίτερο είδος μαλακό κατσικίσιο τυρί πιπεράτο. Στην Μύκονο θα βρείτε κάθε είδους φαγάδικο, από σουβλάκι και Γύρο μέχρι ιταλική πίτσα και ζυμαρικά, κρέπες, ψαροταβέρνες και εστιατόρια με υψηλή κουζίνα. Πολλοί Μυκονιάτες και Έλληνες τρώνε σε καφετέριες και ταβέρνες κατά μήκος της ακτής Καμπάνη, στο σνακ μπαρ της Βασιλικής "ο Γιαλός" απέναντι από την ψαραγορά, μπορείτε να απολαύσετε ελληνικούς μεζέδες με ούζο, καλαμάρια, τηγανητά ψάρια, ομελέτες και τεράστιες μερίδες λουκάνικα σε πολύ λογικές τιμές, για Ιταλικές λιχουδιές το Λα Κάζα στην Ματογιάννη και για φαγητό με τους διασήμους στου Φιλλιπή.

Ψώνια και αγορές :Λαογραφικά και φολκλόρ καταστήματα θα βρείτε παντού στη Μύκονο με αναμνηστικά αντίγραφα της αρχαίας Κυκλαδικής Τέχνης, μικρά λευκά αγαλματίδια κλπ. Υπάρχουν πολλά κοσμηματοπωλεία και μπουτίκ, μπορείτε να αγοράσετε ρούχα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά και σουβενίρ. Πολλά καταστήματα είναι κατά μήκος της οδού Ματογιάννη όπου θα βρείτε πολλές μπουτίκ, φω μπιζού, και τουριστικά είδη, απο την δυτική πλευρά της χώρας πίσω απο την Αλευκάντρα θα βρείτε επίσης πολλά καταστήματα με λευκά είδη ρουχισμού και κοσμηματοπωλεία. Υποκαταστήματα των γνωστότερων Ελληνικών κοσμηματοπωλείων μπορούν να βρεθούν στη Μύκονο
όπως του Ηλία Λαλαούνη απέναντι από την Γκαλερί του Γιάννη Γαλάτης στην οδό Πολυκαντριώτη. Αν ενδιαφέρεστε για κάτι πιο παραδοσιακό στην οδό Ζουγανέλη μπορείτε να αγοράσετε γλυκά και τοπικές λιχουδιές απο αμυγδαλωτά στο κατάστημα Ευθυμίου. Ένα άλλο ενδιαφέρον κατάστημα προϊόντων ομορφιάς που όλα γίνονται από ελληνικό λάδι, ειναι το ολιβ οιλ, που βρίσκεται επίσης στον ίδιο δρόμο. Ορισμένα από τα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου, όπως το τυρί κοπανιστή μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα τροφίμων "Λύκος" στην οδό Ματογιάννη. Στην Ταβέρνα Ψησταριά Σπηλιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο μπορείτε να αγοράσετε το τοπικό τυρί και αλλαντικά καθώς και σύγλινο Μυκόνου. Στη Μύκονο επίσης θα βρείτε πολλές τράπεζες με 24 ώρες μπανκινγκ απο ΑΤΜ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, σουπερ μάρκετ , εφημερίδες και περίπτερα.

Συγκοινωνίες: Υπάρχουν καλές συνδέσεις λεωφορείων στη Μύκονο, καθώς και πολλά γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μοτοσικλέτας. Στη Μύκονο θα βρείτε και πολλά ταξί και σκάφοι που κάνουν εκδρομές σε παραλίες. Το βράδυ είναι κάπως δύσκολο αν μένετε μακριά από το κέντρο της πόλης της Μυκόνου και ψάχνετε για ένα ταξί. Πρέπει να κάνετε υπομονή γιατί τα ταξί είναι περιορισμένα και οι άνθρωποι που έρχονται από τα πολλά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια είναι πάρα πολλοί . Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να οδηγείτε μέσα από την πόλη και το παρκινγκ ειναι πρόβλημα ιδιαίτερα σε περίοδο αιχμής.
Υπάρχουν 3 θέσεις στάθμευσης γύρω από την πόλη της Μυκόνου. Μια καλή ιδέα για οσους επισκέπτονται για πρώτη φορά το νησί είναι να πάρετε ένα ταξί για μισή ή μία ώρα οδήγησης γύρω από τη Μύκονο, προκειμένου να γνωρίσετε τους δρόμους και τις παραλίες.

Πρόσβαση : Η Μύκονος έχει δικό της αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις απο Αθήνα. Υπάρχουν επίσης πυκνές συνδέσεις με πλοία απο Πειραιά και Ραφήνα καθώς και με τα άλλα κυκλαδονήσια. Τα καταμαράν κάνουν το ταξίδι στη Μύκονο μέσα σε λίγες ώρες. Από τα τέλη του Απριλίου υπάρχουν συνδέσεις με μικρά σκάφη για την Πάρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από τη Μύκονο μπορείτε να επισκεφθείτε τη Δήλο με σκάφος καθημερινά, το πρώτο πλοίο αναχωρεί στις 10 π.μ. και επιστροφή στις 1.15 . Τα πλοία αράζουν στο παλιό και στο καινούργιο λιμάνι της Μυκόνου.

Πηγή
http://www.athensguide.org/greek/mykonos.htm Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές :Ανδρος

Η Ανδρος διαφέρει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως και από τα περισσότερα ελληνικά νησιά του Αιγαίου πελάγους.
Διαφέρει χάρη στην πλούσια φύση της, στην αφθονία των νερών της και την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της. Χάρη στην παράδοσή της που έφτασε μέχρι τη δημιουργία μοναδικών λαϊκών τεχνολογικών επιτευγμάτων. Χάρη στην αδιάκοπη ιστορική της πορεία των 7000 ετών που τα ίχνη της υπάρχουν επάνω σε όλο το νησί. Και κυρίως, χάρη στο εκπληκτικό της δίκτυο μονοπατιών που σας επιτρέπει μέσα από υπέροχες πεζοπορίες να προσεγγίσετε, να επισκεφτείτε και να γνωρίσετε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες.

περιστεριωνας στην ανδροΗ Άνδρος είναι ένα νησί που έχει αρκετό τουρισμό να είναι αρκετά καλά οργανωμένη, αλλά δεν έχει γίνει πάρα πολύ εμπορική.
Ένα αρκετά πράσινο νησί των Κυκλάδων, η Άνδρος διαθέτει ορισμένες πολύ ωραίες παραλίες, αρκετά χωριά και μια ήσυχη, χαλαρή ατμόσφαιρα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες, και μια αξέχαστη εμφάνιση.
Αν και δεν αποτελεί νησί των πάρτι, η νυχτερινή ζωή εδώ είναι αρκετά ποικίλη ειδικά αυτοί που αγαπούν την αλιεία, την ιστιοπλοΐα την Κολύμβηση και τις καταδύσεις και σίγουρα θα βρούνε εδω τον δικό τους παράδεισο.

Το μέγεθός της Άνδρου είναι 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μήκος 39,8 χιλιόμετρα και πλάτος 16,7 χιλιομέτρων. Η Άνδρος έχει περίπου 110 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Το τοπίο αποτελείται από ορεινές περιοχές αλλά τα κατοικήσιμα μέρη της είναι σχετικά επίπεδα. Το νησί χωρίζεται σε πέντε περιφέρειες από τέσσερις ορεινές μάζες. Αυτές είναι, το Όρος Σαράντα (725 μ.), το οποίο βρίσκεται βόρεια από τα υψίπεδα του Μακροτάνταλου (ύψος περίπου 200 μέτρα) και στα νότια από τις κοιλάδες στο Μπατσί,
Ατένη και Κατάκολο. Το Όρος Πέταλο είναι το μεγαλύτερο βουνό του νησιού, με την ψηλότερη κορυφή της Άνδρου (Κουβάρα στα 994 μέτρα) βρίσκεται μεταξύ των προαναφερόμενων κοιλάδων προς τα βόρεια
και την κοιλάδα της Μεσαριάς, στο νότο. Ο Γερακόνας (σε 720 μέτρα) βρίσκεται μεταξύ των κοιλάδων της Μεσαριάς και του Κορθίου. Τέλος το όρος Παχύ (681 μέτρα) είναι νότια της κοιλάδας του Κορθίου και καταλήγει στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

Τέσσερα μικρά ποτάμια διασχίζουν το νησί από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτοί οι ποταμοί, μαζί με τα βουνά, είναι οι ομορφιές της Άνδρου. Αντίθετα με πολλά ελληνικά νησιά τα ποτάμια ρέουν όλο το χρόνο τροφοδοτούμενα από τις βουνοκορφές. Ο ποταμός Αρνιπόταμος ρέει προς τον κόλπο των Λευκών, ο ποταμός Αχλα εκβάλει στον κόλπο της Αχλας, ο Μεγάλος Ποταμός εκβάλει στην παραλία Παραπόρτι Χώρας
και ο ποταμός Διπλώματα εκβάλει στον κόλπο της Συνετής. Πέρα από αυτά τα ποτάμια υπάρχουν περίπου επτά ρέματα που, επίσης έχουν νερά όλο το χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και αξιοσημείωτη υδρόβια πανίδα

Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι ιδιαίτερα απόκρημνη και έχει πολλούς μικρούς και γραφικούς κολπίσκους, οι οποίοι έχουν καλές αμμώδεις παραλίες. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους όρμους του νησιού είναι το Γαύριο, το Μπατσί, η Χώρα και το Κόρθι, που όλα έχουν οργανωμένα λιμάνια, επίσης είναι ο κόλπος Φούρνοι και στα βόρεια είναι η παραλία του Αγίου Πέτρου.

Η Άνδρος είναι ένα νησί τελείως διαφορετικό από όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Με τα υψηλά και βραχώδη βουνά, βαθιές, πράσινες και εύφορες κοιλάδες, άφθονα τρεχούμενα νερά, οροπέδια, απότομες ακτές και πολλές μεγάλες και μικρές χρυσές αμμουδιές, είναι ένα νησί γεμάτο από αντιθέσεις και εκπλήξεις. Η Άνδρος είναι ιδανικό νησί για πεζοπορία ή την οδήγηση και κάθε λίγα χιλιόμετρα το τοπίο αλλάζει ριζικά.
Μπορείτε να μετακινηθείτε από μια αμμώδη παραλία με καθαρή γαλάζια θάλασσα σε μια εύφορη κοιλάδα ή φαράγγι που είναι πλούσια με βλάστηση και πανίδα.

Η γεωργία στην Άνδρο είναι άφθονη, αν και οι εκτάσεις για την καλλιέργεια είναι σχετικά μικρές λόγω του ότι περιορίζονται στις κοιλάδες που βρίσκονται ανάμεσα στα βουνά που προστατεύουν από τους δυνατούς ανέμους που είναι χαρακτηριστικό όλων των Κυκλάδων. Το άφθονο νερό και τη βλάστηση της περιοχής έχει κάνει το έδαφος ιδιαίτερα καλό και εύφορο.

ΙΣΤΟΡΙΑ :Από την 5η χιλιετία μέχρι σήμερα, η παρουσία του ανθρώπου στην Ανδρο είναι συνεχής και τα ίχνη που έχει αφήσει είναι φανερά και διάσπαρτα σε όλο το νησί. Tα ορατά μνημεία της αρχαιότητας καλύπτουν όλες τις εποχές της ιστορίας της των επτά χιλιετιών, κάνοντάς την Ανδρο από μόνη της μια μικρογραφία της ιστορίας του ελλαδικού χώρου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Άνδρος ήταν εγγονός του Απόλλωνα και στρατηγός του Κρητικού βασιλιά Ραδάμανθου. Επειδή είχε υπηρετήσει τον βασιλιά καλά, του είχε δοθεί αυτό το νησί.
Πολλοί λαοί έχουν ζήσει στην Άνδρο: αρχικά είχε κατοικηθεί από Κάρες, Φοίνικες και Κρήτες κατά την 2η χιλιετία πχ. Πολύ αργότερα, τον 5ο αιώνα πχ, κατακτήθηκε από την Περσία, και έτσι εντάχθηκε στην Αθηναϊκή συμμαχία για προστασία. Η Αθήνα ζήτησε πολύ υψηλούς φορους όμως, και έτσι η Άνδρος άλλαξε πλευρά και συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες.
Τον 4ο αιώνα το νησί είχε καταληφτεί από τους Μακεδόνες, και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους.
Οι Βενετοί κατέλαβαν την Άνδρο από τις αρχές του 13ου αιώνα, και από τότε το νησί ήταν πολύ πλούσιο. Τα βυζαντινά χρόνια το νησί λόγω της καλής άμυνας είχε καταφέρει να απομακρύνει της πειρατικές επιθέσεις.
Οι Τούρκοι εισέβαλαν το 1537 με τον στρατηγό Μπαρμπαρόσα. Η κάτοικοι της Άνδρου πολέμησαν σκληρά στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας που ξέσπασε το 1821 και το νησί απελευθερώθηκε και εννέα χρόνια αργότερα.
Η μεγαλύτερη καταστροφή ήρθε το 1943 όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν το νησί।

ΑΝΔΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:Η Ανδρος δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ότι είναι η πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες. Τα διάσημα μουσεία και τα άλλα ιδρύματά της δεν προσφέρουν στον επισκέπτη μόνον τα εκθέματά τους, αλλά οργανώνουν και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάνοντας την Ανδρο να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της. Στην Χώρα, υπάρχει ένα μουσείο για τη ναυπηγική ιστορία του νησιού. Υπάρχει επίσης ένα αρχαιολογικό μουσείο με αντικείμενα από πολλές περιόδους της ιστορίας της Άνδρου. Στη Σάριζα υπάρχουν πηγές με μεταλλικά νερά. Μεγάλο μέρος του εμφιαλωμένου νερού στην Άνδρο προέρχεται από εδώ. Το χωριό Μενίτες είναι αξίζει να το επισκεφτείτε. Η κοιλάδα της Μεσαριάς καλύπτει κατά πλάτος την Άνδρου από τα δυτικά προς τα ανατολικά και τελειώνει στην παράκτια περιοχή της Χώρας. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού.
Από την βόρεια πλευρά είναι τα χωριά Στραπουριες, Πιτροφού, Μενίτες, Λάμιρα, Μεσαθούρι και Υψηλού και προς τα νότια τα χωριά Αλαντινο, Φαλίκα, Κουρέλι και Σάσα. Στη βυζαντινή εποχή, όλα τα εν λόγω χωριά, με τη Μεσαριά, στο κέντρο, ήταν το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της Άνδρου. Η ίδια περιοχή είδε μια δεύτερη ώθηση στην στις αρχές του 20ού αιώνα με την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας. Στον τομέα αυτό, επίσης, θα βρείτε πολλές βυζαντινές εκκλησίες και το μοναστήρι της Παναγίας της Παναχράντου.

μνημειο αγνωστου ναυτηΗ Χώρα ξεχωρίζει ως μια κομψή πόλη. Εδώ μπορείτε να δείτε τα όμορφα, νεοκλασικά σπίτια και τα αρχοντικά των καραβοκύρηδων που έζησαν εδώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα. Η πιο υπέροχη ποιότητα της Χώρας είναι η ηρεμία που οφείλεται στο γεγονός ότι το κύριο κέντρο της είναι μόνο για πεζούς. Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν στην άκρη της πόλης και από εκεί πρέπει να πάτε με τα πόδια.
Επιπλέον, όλο το νησί είναι ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους, και το νησί έχει ένα καλό και οργανωμένο δίκτυο για πεζοπορία.

Το Γαύριο είναι το σημείο από όπου οι επισκέπτες εισέρχονται στο νησί και μολονότι δεν υπάρχει καμία γνωστή ιστορία σχετικά με το Γαυριο, φαίνεται ότι θα ήταν ένα αρχαίο λιμάνι που συνέδεε την Άνδρο με την Αττική με τον ίδιο τρόπο όπως και σήμερα. Καθώς το πλοίο εισέρχεται στο λιμάνι μπορείτε να δείτε την μικρή πόλη του Γαύριου που έχει πολλά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα. Περπατώντας μπορείτε να βρείτε μικρές αμμουδιές. Από το Γαύριο, λεωφορεία αναχωρούν για τη Χώρα. Αν θέλετε να ανακαλύψετε την δική σας Άνδρο εδω θα βρείτε γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Επίσης, αν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε γη ή ακίνητα στην Άνδρο, εδώ θα βρείτε πολλά κτηματομεσιτικά γραφεία. Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε το Άνω Γαύριο, είτε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει σε μια όμορφη ύπαιθρο και γεωργικές εκτάσεις με ρυάκια και γεφύρια, θα δείτε επίσης τους φημισμένος περιστερώνες της Άνδρου. Συνεχίζοντας προς το άνω Γαυριο ο δρόμος αυτός θα σας οδηγήσει στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, την κύρια εκκλησία του άνω Γαυρίου.

ΑνδροςΔίπλα στο Γαύριο, είναι η όμορφη παραλία του Αγίου Πέτρου. Εδώ βρίσκεται ο ενδιαφέρον Πύργος του Αγίου Πέτρου που αξίζει να δείτε. το Μπατσί είναι ίσως το πιο αναπτυγμένο τουριστικά μέρος του νησιού. Στο Μπατσί μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία, διαμερίσματα και το μοναδικό κάμπινγκ στο νησί. Το Μπατσί έχει μια μικρή μαρίνα για γιοτ και αλιευτικά σκάφη. Γύρω από τη μαρίνα και κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και κλαμπ. το Μπατσί, όπως και το Γαύριο, ανήκει στο δήμο της Υδρούσας. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι εδώ, καθώς και πολλά γραφικά χωριά στις πλαγιές των βουνών και τους όρμους.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η Ανδρος ειναι ιδανική για πεζοπορια μεσα απο καλά μονοπάτια. Ο επισκέπτης της Ανδρου σήμερα, εύκολα θα παρατηρήσει τα ίχνη των παλιών μονοπατιών που διατρέχουν το νησί σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Παλιά, αρχαία μονοπάτια που ακολουθούν τα φυσικά περάσματα στα βουνά και τις ρεματιές συνδέουν τους τόπους κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος του νησιού. Μπορούμε αβίαστα να ισχυριστούμε ότι τα μονοπάτια αυτά, στη βασική τους χάραξη τουλάχιστον, έχουν μείνει τα ίδια από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Κάθε ξωκλήσι, μοναστήρι, νερόμυλος ή ανεμόμυλος, βοσκοτόπι, καλλιεργήσιμη περιοχή, πηγή, παραλία, όρμος και φυσικά οικισμός όσο μικρός κι αν είναι, έχουν από ένα τουλάχιστον μονοπάτι που να οδηγεί σ΄αυτά.
Πάνω σ΄ αυτά τα πανάρχαια λιθόστρωτα στηρίχτηκαν η κοινωνική και η οικονομική ζωή του νησιού από την προϊστορία μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Όσοι θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική Ανδρο, δεν έχετε παρά να τα ακολουθήσετε.

μπατσι ανδροςΗ Άνδρος είναι ένα νησί όχι μόνο τέλειο για αυτούς που αγαπούν το χάικινγκ αλλά και για τα άτομα που τους αρέσει το κολύμπι, οι καταδύσεις, το ψάρεμα και η ιστιοπλοΐα. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται αγώνες ιστιοπλοΐας και υπάρχουν αμέτρητες υπέροχες παραλίες για ιστιοσανίδα γιατί το νησί τροφοδοτείται από τους γνωστούς κυκλαδίτικους ανέμους. Στο μικρό λιμάνι στο Μπατσί υπάρχουν διάφορα θαλάσσια σπορ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Άνδρου ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη στήριξη χαμηλών τόνων τουρισμού. Η διαδικασία αυτή συνεπάγεται την εκκαθάριση και σήμανση του βασικού δικτύου των μονοπατιών του νησιού για τη χρήση τους από κατοίκους και επισκέπτες.
Αν θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία και την παράδοση της Άνδρου (πάνω από έξι χιλιάδες χρόνια ) και να γνωρίσετε την πανέμορφη φύση της με τα θεραπευτικά νερά, την πανίδα και τα εκατοντάδες είδη άγριων λουλουδιών και βοτάνων (μερικά από τα οποία μπορούν μόνο να βρεθούν εδώ στην Άνδρο), τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα αρχαία μονοπάτια που έχουν υποστηρίξει τη κοινωνικοοικονομική ζωή του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Η εμπειρία αυτή που θα μείνει για πάντα μαζί σας..

ΠΑΡΑΛΙΕΣ :Η ακτογραμμή της Ανδρου είναι ιδιαίτερα δαντελωτή και σχηματίζει πολλούς μικρούς και γραφικούς κολπίσκους που όλοι τους σχεδόν φιλοξενούν και από μια αμμουδερή παραλία. Λέγεται ότι είναι περισσότερες από 100!
Οι περισσότερες βρίσκονται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού. Όμως σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτες δεκάδες παραλίες. Αλλες πολύβουες και κοσμικές, άλλες απόμακρες και μοναχικές. Σε σας δεν μένει παρά να διαλέξετε.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Αν επιμένετε για κλάμπινγκ, υπάρχουν μπαρ στο Μπατσί και στο Γάυριο, τουλάχιστον κατά την υψηλή περίοδο. Υπάρχουν επίσης πολλά μπαρ που μπορείτε να απολαύσετε ελληνική και ξένη μουσική, ό, τι προτιμάτε. Στη Χώρα, υπάρχει επίσης ένας υπαίθριος κινηματογράφος

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ : Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια στην Άνδρο, και αρκετές τοπικές σπεσιαλιτέ. Θα πρέπει να δοκιμάσετε τα τοπικά λουκάνικα, το σίγλυνο, τοπικό κρασί και διάφορα μεζεδάκια. Τα γλυκά είναι υπέροχα, η Άνδρος είναι γνωστή για τα εξαιρετικά γλυκά της και ιδίως εκείνα που είναι κατασκευασμένα από αμύγδαλα τα περίφημα "σκαλτσούνια". Στο Γαύριο το εστιατόριο "Κονάκι" προσφέρει εξαιρετική ελληνική κουζίνα. Στη Χώρα θα βρείτε τοπικούς μεζέδες στο "Νεφέλη" απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας, στο δρόμο Γεωργίου Εμπειρίκου που οδηγεί προς το Αρχαιολογικό μουσείο, στην πλατεία Κοραή έχει μερικά καλά στέκια κα φαγάδικα. Στο Μπατσί υπάρχουν αρκετά μαγαζιά για φρέσκο ψάρι και μεζέδες. Στο Κόρθι θα βρείτε επίσης αρκετά φαγάδικα και ψαροταβέρνες.

ΨΩΝΙΑ ΑΓΟΡΕΣ :Υπάρχουν πολλά καταστήματα στην Χώρα, καθώς και στο Μπατσί. Εκτός από τις συνήθη αναμνηστικά, μπορείτε επίσης να αγοράσετε κλωστοϋφαντουργικά, κοσμήματα και κεραμικά. Στο Γαύριο και στη Χώρα έχει ζαχαροπλαστεία που μπορείτε να αγοράσετε Ανδριώτικα αμυγδαλωτά ίσως τα καλύτερα στην Ελλάδα. Επίσης μην ξεχάσετε να πάρετε λουκάνικα, σηγλινο και τοπική τσικουδιά.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Άνδρος είναι ένα αρκετά μεγάλο νησί, γι 'αυτό είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να νοικιάσετε ένα όχημα. Υπάρχουν επίσης τοπικά λεωφορεία που συνδέουν ορισμένα από τα βασικά χωριά, καθώς και πολλά ταξί. Από το Γαυριο τα λεωφορεία για τη Χώρα αναχωρούν ακριβώς μπροστά απο το λιμανι.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ : Υπάρχουν καθημερινά 3-4 οχηματαγωγά πλοία που αναχωρούν από τη Ραφήνα για Άνδρο। Τα πορτοκαλί λεωφορεία του ΚΤΕΛ για Ραφήνα αναχωρούν από το Πεδίο του Άρεως (τιμή εισιτηρίου 2,10 ευρώ). Η ταχύτερη λύση είναι να πάρετε το Αττικό Μετρό, μέχρι το σταθμό "Εθνική Άμυνα" στην οδό Μεσογείων και από εκεί να συνεχίσετε με τα ΚΤΕΛ για το λιμάνι της Ραφήνας.

Πηγή

http://www.in2greece.com/andros/nisos-andros.htm


Διαβάστε περισσότερα...

Mensa,το club των ευφυών ! Πώς θα κάνετε το τεστ IQ!

Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποιος μπορεί να είναι ο δείκτης νοημοσύνης μας και πώς μπορούμε να τον μετρήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε τόσο έξυπνοι όσο νομίζουμε. Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης IQ είναι αυτή που γίνεται στην Mensa - το club των ευφυών. Τι πρέπει να κάνετε για να μπείτε κι εσείς σε αυτούς;

Τι είναι η Mensa;

H λέξη Mensa σημαίνει "γεύμα". Η ΜΕΝΣΑ είναι μία μικρή κοινωνία ευφυών ανθρώπων, που ο Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) τους μετρήθηκε με αξιόπιστα τεστ και βρέθηκε υψηλός. Η ΜΕΝΣΑ αριθμεί περίπου 110.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.

Οι έλληνες genius.

Φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην έχει τους δικούς της Αϊνστάιν. Από το 1986, υπάρχει στην χώρα μας η ελληνική ΜΕΝΣΑ, της οποίας τα μέλη είναι λίγο περισσότερα από 650 και έχουν δείκτη ευφυίας άνω του 148. Για να καταλάβετε τι λέμε, να σας πούμε ότι το IQ ενός μέσου εγκεφάλου είναι περίπου 85-115!

Μην φανταστείτε όμως ότι τα μέλη της ΜΕΝΣΑ είναι άνθρωποι που κάνουν μόνο φιλοσοφικές συζητήσεις και προσπαθούν να λύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Μπορεί ενίοτε να το κάνουν και αυτό αλλά κυρίως είναι άνθρωποι που έχουν ένα κοινό παρονομαστή: το υψηλό IQ.

Κατά συνέπεια τα ενδιαφέροντά τους είναι κοινά, περνούν ευχάριστα στις συναντήσεις τους, διασκεδάζουν, προβληματίζονται, αλληλογραφούν και αισθάνονται πιο άνετα και πιο οικεία να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες και τις απόψεις τους.

Πώς θα κάνετε το τεστ για να μπείτε -ή να μη μπείτε!-στο club των ευφυών.

Για να γίνει κανείς μέλος της ελληνικής ΜΕΝΣΑ το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι άνω των 14 ετών και να κάνει το τεστ ευφυίας που χρησιμοποιείται για την εύρεση του Δείκτη Νοημοσύνης (IQ). Τα τεστ αυτά αποτελούνται από σχηματικές παραστάσεις, 45 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν μέσα σε 20 λεπτά.

Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και φυσικά δεν προϋποθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Οι απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στέλνονται στην Αγγλία και αξιολογούνται από ειδικό ψυχολόγο της ΜΕΝΣΑ. Η όλη διαδικασία είναι άκρως εμπιστευτική και το αποτέλεσμα το μαθαίνετε μόνο εσείς.

Το τεστ χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη κλίμακα, την FRT form (Figure Reasoning Test), και το όριο για την εισαγωγή σας στο γκρουπ των εφυέστερων ανθρώπων του κόσμου είναι 130. Αν η βαθμολογία σας είναι μεγαλύτερη ή ίση του 131 αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ανήκετε στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού και φυσικά αποκτάτε το δικαίωμα να γίνετε μέλος της ΜΕΝΣΑ.

Και η Πάμελα Άντερσον μέλος της Mensa!

Στην αμερικάνικη Mensa ανήκουν αρκετά διάσημα μέλη όπως ο συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov, ο εφευρέτης του προσωπικού PC Sir Clive Sinclair, ο Stephen Hawking αλλά και η Geena Davis, η Saron Stone αλλά και η Pamela Anderson παρακαλώ! Η εκδίκηση της ξανθιάς ή η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα;

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε ιδιοφυίες;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο η ευφυία, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι πολυπαραγοντική, επηρεάζεται δηλαδή τόσο από τους γονιδιακούς παράγοντες όσο και από τους περιβαλλοντικούς. Τα γονίδια είναι βέβαια λίγο πιο ισχυρά. Φαίνεται πως τα γονίδια μας ακολουθούν παντού και πάντα και μπορούν να μας δώσουν μία πρώτη ιδέα ως προς το αν έχουμε γεννηθεί ή μπορούμε να εξελιχθούμε σε ιδιοφυίες. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να πειραματιστούμε.

Το μικρότερο σε ηλικία μέλος της Mensa, είναι δύο ετών!

Δείτε στο βίντεο το μικρότερο σε ηλικία μέλος της Mensa, που στην ηλικία των 2 ετών, έχει δείκτη ευφυΐας (Ι.Q.) 156. Η μικρή Ελίζ Ταν Ρόμπερτς ζει στο βόρειο Λονδίνο και είπε την πρώτη της λέξη σε ηλικία πέντε μηνών ! Σήμερα μπορεί να απαριθμήσει 35 πρωτεύουσες, να συλλαβίσει το όνομά της, ενώ ξεχωρίσει με άνεση τα είδη των τριγώνων.



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της ελληνικής Mensa.

Πηγή
http://www.pyles.tv/News/epistimi-texnologia/Mensa--To-group-ton-efion!.aspx Διαβάστε περισσότερα...

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

Ο Μαρδόνιος πριν εισβάλει νότια επιχείρησε να αποσπάσει τους Αθηναίους απο την ελληνική συμμαχία στέλνοντας σαν πρέσβη το βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο ο οποίος υποσχέθηκε να αποζημιώσει για τις ζημιές και να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια αν συμμαχούσαν με τους Πέρσες.Όταν έμαθαν οι Σπαρτιάτες για την πρεσβεία αυτή φοβήθηκαν γιατί ήξεραν οτι η Αττικη είχε ερημωθεί και οι Αθηναίοι αντιμετώπιζαν το φάσμα της πείνας επίσης ήταν δυσαρεστημένοι γιατί οι Πελοποννήσιοι δεν είχαν στείλει στρατό έγκαιρα στη Βοιωτία όπως είχαν υποσχεθεί ώστε να προστατέψουν την πόλη τους.Γι' αυτό βιάστηκαν να στείλουν πρέσβεις ώστε να προλάβουν τη συνθηκολόγηση υποσχόμενοι οτι αυτοί και οι υπόλοιποι σύμμαχοι θα ανελάμβαναν να θρέψουν τις οικογένειες των Αθηναίων.Οι Αθηναίοι περίμεναν και τους πρέσβεις της Σπάρτης ώστε να απαντήσουν μπροστά τους στον απεσταλμένο του Μαρδόνιου και αφού άκουσαν τα λόγια και των δυο απήντησαν στο Μαρδόνιο μέσω του Αριστείδη ¨ότι όσο ο ήλιος δεν αλλάζει πορεία δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουν με τον Ξέρξη αλλά μένοντας πιστοί στους θεούς και τους ήρωες που εκείνος έκαψε τους ναούς τους και τα αγάλματα θα επιμείνουν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους".Στους Σπαρτιάτες είπαν πως τους ευχαριστούν για την πρόταση αλλά θα τα καταφέρουν μόνοι τους και το μόνο που τους παρακαλούν είναι να στείλουν το ταχύτερο στρατό στη Βοιωτία ώστε να ενωθεί με τον Αθηναϊκό να πολεμήσει. Οι Σπαρτιάτες όμως για μια ακόμη φορά αθέτησαν το λόγο τους μη στέλνοντας στρατό στη Βοιωτία παρά μένοντας στη πατρίδα τους γιόρταζαν τα Υακίνθια.Αποτέλεσμα ήταν ο Μαρδόνιος να περάσει απο τη Θεσσαλία στην Αττική ανεμπόδιστοςέχοντας μαζί του ως συμμάχους όλα τα έθνη της ανατολικής Ελλάδας αναγκάζοντας τους Αθηναίους για δεύτερη φορά μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τόσο πολυάριθμο στρατό να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να μεταβούν στη Σαλαμίνα.Εκεί ο Μαρδόνιος έστειλε δεύτερη πρεσβεία στους Αθηναίους να επαναλάβει τις προηγούμενες προτάσεις. Η νέα απιστία των Σπαρτιατών είχε οξύνει τα πνεύματα παρ'όλα αυτά όταν ανακοινώθηκαν οι προτάσεις στη βουλή ,όλοι οι βουλευτές εκτός απο έναν ονόματι Λυκίδης, απέκρουσαν τις προτάσεις των Περσών και θανάτωσαν με λιθοβολισμό τον βουλευτή και την οικογένειά του.Οι Αθηναίοι έστειλαν πρέσβεις στη Σπάρτη μαζί με τους Μεγαρείς και τους Πλαταιείς για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα αυτή αθέτηση και να απαιτήσουν την άμεση αποστολή στρατού αν όχι στη Βοιωτία που είχε καταληφθεί απο τον εχθρό στο Θριάσιο πεδίο.Οι έφοροι των Σπαρτιατών αφού άκουσαν την πρεσβεία είπαν ότι θα το σκεφτούν και θα απαντήσουν αντ'αυτού καθυστέρησαν 10 ημέρες αναβάλλοντας την απάντηση συνεχίζοντας να γιορτάζουν τα Υακίνθια και να οχυρώνουν τον ισθμό.Έτσι αφού οι πρέσβεις των Αθηναίων δυσανασχέτησαν τους είπαν ότι αν την επομένη δεν λάβουν απάντηση θα συμμαχήσουν με το Πέρση. Οι έφοροι φοβούμενοι αυτή την κατάληξη ειδοποίησαν τους Αθηναίους ότι ο στράτος είχε ήδη ξεκινήσει και βρισκόταν αυτή την ώρα έξω απο τα σύνορα της Σπάρτης,5000 Σπαρτιάτες που τον καθένα ακολουθούσαν 7 ελαφρά οπλισμένοι είλωτες. Το παράδειγμα των Σπαρτιατών ακολούθησαν και άλλοι Πελοποννήσιοι ώστε έφυγε απο την Πελοπόννησο σημαντική δύναμη με αρχηγό τον Παυσανία επίτροπο του ανήλικου βασιλιά Πλείσταρχου γιου του νεκρού βασιλιά Λεωνίδα. Ο Μαρδόνιος εφόσον ειδοποιήθηκε απο τους Αργείους για τις κινήσεις του Πελοποννησιακού στρατού υποχώρησε αφού λεηλάτησε την περιοχή του Τατοίου την οποία είχε σεβαστεί με την ελπίδα της συνθηκολόγησις των Αθηναίων προς την Βοιωτία και στρατοπέδευσε στην πεδιάδα μπροστά απο την τειχισμένη πόλη των Θηβαίων συμμάχων του ώστε να καλύψει τα νώτα του και να μπορέσει να αγωνιστεί σε ανοικτό χώρο. Ο ελληνικός στρατός άργησε να φτάσει στην Ελευσίνα γιατί οι Λακεδαιμόνιοι αναγκάστηκαν να περιμένουν τους άλλους Πελοποννήσιους.Προσήλθαν τελικά,1500 Τεγεάτες ,5000 Κορίνθιοι,300 Ποτιδαιάτες, άποικοι των Κορινθίων,600 Ορχομένιοι αρκάδες, 3000 Σικυώνιοι,800 Επιδαύριοι,1000 Τροιζήνιοι,200 Λεπρεάτες, 400 Μυκηναίοι και Τιρύνθιοι,1000 Φλιάσιοι, 300 Ερμιονέίς,600 Ερετριείς και Στυρείς, 400 Χαλκιδείς,500 Αμβρακιώτες,800 Λευκάδιοι,200 Παλλείς απο την Κεφαλληνία και 500 Αιγινίτες. Όταν ο στρατός έφτασε στα Μέγαρα ενώθηκε με 8000 Αθηναίους και 600 Πλαταιείς με αρχηγό τον Αριστείδη.Στις δυνάμεις αυτές αν προστεθούν και οι 5000 Σπαρτιάτες που ακολουθούνταν απο 3500 είλωτες και 1800 Θεσπιείς ,ο ελληνικός στρατός αριθμούσε 11000 άνδρες.Απο την Ελευσίνα ο Παυσανίας περνώντας στη Βοιωτία είδε τον περσίκο στρατό να έχει παραταχθεί στον Ασωπό ποταμό και μη τολμώντας να κατέβει στην πεδιάδα ώστε να αντιπαρατεθεί με τους 300.000 άνδρες του περσικού στρατού,προτίμησε να στρατοπεδεύσει στους πρόποδες του βουνού.Τότε ο Μαρδόνιος έκανε το λάθος να προσβάλει τους Έλληνες με το ιππικό του το οποίο ήταν άριστο και πολυάριθμο και το οδηγούσε ένας απο τους καλύτερους πέρσες αξιωματικούς,ο Μασίστιος.Το λάθος ήταν ότι το έδαφος όντας ανώμαλο δεν προσφερόταν για τέτοιου είδους επίθεση.Έτσι οι Μεγαρείς που δέχθηκαν την επίθεση λόγω της θέσης τους αφού πιέστηκαν στην αρχή φοβερά βοηθούμενοι απο 300 Αθηναίους με αρχηγό τον Ολυμπιόδωρο απέκρουσαν τον εχθρό και μάλιστα στη μάχη έπεσε και ο Μασίστιος,το σώμα του οποίου έμεινε στα χέρια των Ελλήνων που το περιέφεραν πάνω σε άμαξα σε όλο το στρατόπεδο.
Βλέποντας αυτή την εξέλιξη ο Παυσανίας κατέβηκε απο την ορεινή θέση σε χαμηλότερο χώρο αποφεύγοντας όμως την πεδιάδα και στρατοπέδευσε στις Πλαταιές.Ο Μαρδόνιος ακολούθησε τον Παυσανία και βαδίζοντας παρατάχθηκε ακριβώς απέναντι απο τον ελληνικό στρατό έτσι ώστε ο ποταμός Ασωπός χώριζε τις δυο πλευρές.
Καθώς όμως οι δυο στρατοί ήταν παραταγμένοι και έτοιμοι για μάχη συνέβη το εξής.
Οι Ελληνες αλλά και οι Πέρσες κατα το σύνηθες πριν την μάχη έκαναν θυσίες και ζητούσαν την συμβουλή των "προφητών".Ελαβαν όμως και οι δυο την ίδια απάντηση ότι θα έπρεπε να αμυνθούν και ότι όποιος περνούσε το ποτάμι πρώτος θα γνώριζε την ήττα.Ετσι ο ένας περίμενε την επίθεση του άλλου χωρίς να γίνεται τίποτα.Η αναβολή δεν ευνοούσε τους Αθηναίους γιατί ο Μαρδόνιος μετα την συμβουλή των Θηβαίων κατέλαβε τον Κιθαιρώνα και συνέλαβε 500 υποζύγια που μετέφεραν τροφές στο ελληνικό στρατόπεδο και έτσι απέκλεισε τους Ελληνες στην Βοιωτία.Μεγαλύτερος όμως ήταν ο κίνδυνος όπως περιγράφει ο Πλούταρχος στην πόλη των Αθηνών όπου οι πλούσιοι Αθηναίοι σκεφτόντουσαν την κατάργηση του δήμου και την εγκαθίδρυση ολιγαρχίας πράγμα που απέτρεψε ο Αριστείδης.
Ο Μαρδόνιος την 10η μέρα εκνευρισμένος απο την πολυήμερη αποχή διέταξε να ετοιμαστεί ο στρατός για μάχη κάτι όμως που τελικά δεν έγινε απλά αρκέστηκε να παρενοχλεί τους Ελληνες πετυχαίνοντας όμως ένα σπουδαίο πλεονέκτημα καθώς τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την μοναδική πηγή νερού.
Ο Παυσανίας βλέποντας ότι ο στρατός του πάσχει πλέον απο τροφές και έλλειψη νερού διέταξε να υποχωρήσουν βόρεια της πόλης των Πλαταιών στη θέση Νήσο και εκεί να επιτεθεί η μισή ελληνική δύναμη ώστε να ανοίξη το πέρασμα του Κιθαιρώνα για να μπορούν να εφοδιάζονται.Με το που έπεσε η νύχτα άρχισε η μετακίνηση της ελληνικής παράταξης.
Πρώτα ξεκίνησαν οι Κορίνθιοι και Μεγαρείς που αποτελούσαν το κέντρο αντι όμως να πάνε στην Νήσο στρατοπέδευσαν στις Πλαταιές.
Ο Παυσανίας ήσυχος ότι το κέντρο της παράταξης του έφτασε στο σημείο που είχε υποδείξη διέταξε την δεξιά πτέρυγα δηλαδή τους Λακεδαιμονίους και τους Τεγεάτες να ακολουθήσουν ενω ταυτόχρονα άρχισαν να κινούνται και οι Αθηναίοι απο άλλο όμως δρόμο.
Ο Μαρδόνιος όταν πληροφορήθηκε την υποχώρηση των Ελλήνων καταλήφθηκε απο περιφρόνηση για τους αντιπάλους λέγοντας "αυτοί είναι οι Σπαρτιάτες που πρώτα άλλαξαν θέσεις για να μην πολεμήσουν με τους Πέρσες και έπειτα τράπηκαν σε φυγή;".
Και διέταξε το στρατό του να περάσει τον Ασωπό και να καταδιώξει τον εχθρό θεωρώντας την νίκη σίγουρη.
Πρώτος προσβλήθηκε ο Παυσανίας απο το περσικό ιππικό και λίγο αργότερα απο το σύνολο σχεδόν του περσικού στρατού και έστειλε ιππέα να ζητήσει την βοήθεια των Αθηναίων.Οι Αθηναίοι όμως δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν καθώς δέχονταν επίθεση απο τους Θηβαίους.
Αναγκαστικά λοιπόν 53.000 Λακεδαιμόνιοι και Τεγεάτες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν ολόκληρο τον περσικό στρατό.Οι Πέρσες,Μήδοι και Σάκες που προπορεύονταν του περσικού στρατού μόλις έφτασαν σε απόσταση βολής έμπειξαν τις ασπίδες τους στο χώμα και άρχισαν να ρίχνουν βροχή απο βέλη.Η ελληνική παράταξη βρέθηκε σε δεινή θέση καθώς δεν έιχε τοξότες και υφίσταντο φοβερές απώλειες.Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μεταξύ αυτών και ο Καλλικράτης που ξεψυχώντας έλεγε ότι δεν τον νοιάζει που πεθαίνει για την πατρίδα λυπάται μόνο που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να πετύχει έργο αντάξιο της προθυμίας του.
Ο Παυσανίας σε απόγνωση γύρισε το βλέμμα προς το ναό της Ηρας και παρακάλεσε να φανεί ποιο ευνοική.Οι Τεγεάτες μαντεύοντας ότι η θεά θα ακούσει τις προσευχές τους πριν πάρουν την διαταγή του στρατηγού όρμησαν εναντίον του εχθρού και ακολούθησαν οι Λακεδαιμόνιοι με την διαταγή του Παυσανία.Το πρόχειρο περιτείχισμα που είχαν φτιάξει οι Πέρσες ανατράπηκε πολύ γρήγορα αλλα η μάχη συνεχιζόταν με τους Πέρσες να μην μπορούν να αντιπαρατεθούν καθώς η ελαφριά τους εξάρτηση δεν μπορούσε να αντιμετωπίση τους Ελληνες που ήταν οπλισμένοι με μακριά δόρατα και θωρακισμένοι απο την κορφή ως τα νύχια.Στη διάρκεια της συμπλοκής πολλοί απέλπισμένοι Πέρσες άρπαζαν τα ελληνικά δόρατα των Σπαρτιατών προσπαθώτας να τα σπάσουν.Ο ίδιος ο Μαρδόνιος διέπρεπε επικεφαλής των 1.000 σωματοφυλάκων του μέχρι που σκοτώθηκε απο τον Σπαρτιάτη Αείμνηστο και τότε οι Πέρσες άρχισαν να στρέφουν τα νώτα περνώντας τον Ασωπό κατευθυνόμενοι στο οχυρώμενο περσικό στρατόπεδο όπου βλέποντας οι υπόλοιποι Ασιάτες τους Πέρσες να νικιούνται εγκατέλειψαν και αυτοί το πεδίο της μάχης.
Στην αριστερή πλευρά οι Αθηναίοι πολέμησαν τους Βοιωτούς οι οποίοι αφού έχασαν 300 οπλίτες αποσύρθηκαν στην περιτοιχισμένη πόλη της Θήβας.Οι υπόλοιποι ελληνες που ακολουθούσαν τον Μαρδόνιο δεν ενεπλάκησαν καθόλου παρα έμεναν και έβλεπαν τους Θηβαίους να σφαγιάζονται άπρακτοι.
Απο τους δυο στρατούς πολλοί δεν αγωνίστηκαν καθόλου.Απο τους εχθρούς πήραν μερος στην μάχη οι Πέρσες,Μήδοι,Σάκες στην αριστερή πτέρυγα και οι Βοιωτοί στην δεξιά.Ο Αρτάβαζος με 40.000 άνδρες βλέποντας να τρέπονται σε φυγή οι γύρω απο τον Μαρδόνιο αντί να τον βοηθήσει αναχώρησε προς Θεσσαλία και Μακεδονία για την Ασία.
Απο τους Ελληνες αγωνίστηκαν οι Λακεδαιμονιοι,Τεγεάτες στα δεξιά και οι Αθηναίοι και Πλαταιείς στα αριστερά.Οι υπόλοιποι Ελληνες του κέντρου που είχαν βρεθεί σε λάθος σημείο το προηγούμενο βράδυ αφού έμαθαν για την μάχη όρμησαν άτακτα μπροστά και υπέστησαν απώλεις απο το ιππικό των Θηβαίων χάνοντας 600 άνδρες.Ηταν όμως αργά για να αλλάξει η έκβαση της μάχης.
Οι Λακεδαιμόνιοι δεν σταμάτησαν αλλά συνέχισαν να καταδιώκουν τον εχθρό φτάνοντας στο οχυρωμένο στρατόπεδο όπου είχαν καταφύγει οι Πέρσες και μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες κατάφεραν να το καταλάβουν.Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι με την πτώση του στρατοπέδου οι Ελληνες διέπραξαν τέτοια σφαγή ώστε αν εξαιρεθούν οι 40.000 του Αρτάβαζου απο τις 260.000 του περσικού στρατού απέμειναν μόνο 3.000 άνδρες πράγμα μάλλον υπερβολικό.Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι έπεσαν 1360 Ελληνες .
Οι νεκροί κηδεύτηκαν κοντά στις πύλες των Πλαταιών σε χωριστούς τάφους κάθε πόλης,μόνο οι Λακεδαιμόνιοι έφτιαξαν 3 ξεχωριστούς τάφους έναν για όσους διέπρεψαν στην μάχη έναν για τους υπόλοιπους Σπαρτιάτες και έναν για τους είλωτες.
Μετά την καταστροφή του περσικού στρατού οι Ελληνες στράφηκαν στην τιμωρία των Θηβαίων που είχαν βοηθήσει τους βαρβάρους.Απαίτησαν την παράδοση την Θηβαίων αρχηγών που μήδισαν Τιμηγενίδη και Ατταγίνη,οι Θηβαίοι όμως αρνήθηκαν και έτσι άρχισε η πολιορκία .Οι Θηβαίοι πρότειναν στον Παυσανία να του δώσουν χρήματα εκείνος όμως αρνήθηκε.Τότε οι Θηβαίοι αναγκάστηκαν να παραδώσουν τους άντρες όμως αντί του Ατταγίνη που είχε διαφύγει πρότειναν να παραδώσουν την οικογένεια του κατι που δεν έγινε δεκτό απο τον Παυσανία λέγοντας πως δεν είναι σωστό να πληρώσουν τα παιδιά επειδή μήδισε ο πατέρας.Αρκέστηκε στον Τημενίδη και μερικούς άλλους τους οποίους οδήγησε στην Κόρινθο και τους θανάτωσε χωρίς δίκη φοβούμενος ότι ο πλούσιος Θηβαίος θα εξαγόραζε τους δικαστές.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Γεννήθηκε το 525 π.Χ στην Αθήνα.
Απο τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε λόγω των μεγάλων φιλοδοξιών του με την πολιτική.Πήρε μέρος στη μάχη του Μαραθώνα και όταν όλα τελείωσαν και οι Αθηναίοι πίστευαν οτι οι Πέρσες θα υποχωρούσαν εκείνος διέβλεψε τον κίνδυνο και παρακαλούσε τον Δήμο να πάψουν να μοιράζουν τα κέρδη απο τα μεταλλία του Λαυρίου στους πολίτες και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κέρδη φτιάχνοντας πλοία.Με τις απόψεις του αυτές ήπθε σε σύγκρουση με τον Αριστείδη και το 483 κατάφερε να τον εξοστρακίση και να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο πείθοντας τους Αθηναίους να κατασκευάσουν 200 πλοία.
Δική του επιτυχία είναι τα "μακρά τείχη" που χτίστηκαν παρά την θέληση των Σπαρτιατών
και ένωναν την Αθήνα με τον Πειραιά.Οταν ο Ξέρξης έστειλε απεσταλμένους ζητώντας "γη και ύδωρ" δέχτηκε για το καλό της πατρίδας να μπεί κάτω απο τη δοιήκηση των Σπαρτιατών που διέθεταν 16 πλοία και ακολούθησε τον στόλο στο Αρτεμίσιο όπου και παρέμεινε μέχρι την πτώση των Θερμοπυλών.Μετά την μάχη οδήγησε τον στόλο στη Σαλαμίνα όπου και πέτυχε μια μεγαλειώδης νίκη σώζοντας την Ελλάδα.Μερικές παρεκτροπές του,η ζήλια των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ο φόβος για την δημοκρατία έκαναν τους Αθηναίους να τον εξορίσουν στο Άργος. Οι Σπαρτιάτες που δεν ξέχασαν το έργο του Θεμιστοκλή να οχυρώσει την Αθήνα τον κατηγόρησαν οτι συνενοούνταν κρυφά με τους Πέρσες.
ΟιΑθηναίοι τον κάλεσαν να γυρίσει για να δικαστεί εκείνος όμως έφυγε κρυφά για την Κέρκυρα και αφού πέρασε στην Ήπειρο διαμέσου της Μακεδονίας κατέφυγε στην αυλή του Αταξέρξη ζητώντας άσυλο.Ο Πέρσης βασιλιάς αναγνωρίζοντας τα προτερήματα του τον διόρισε δοιηκητή μιας περιοχής της Μαγνησίας στη Μικρά Ασία.'Υστερα απο μερικά χρόνια ο Αταξέρξης προσπάθησε να τον εκμεταλευτεί ζητώντας του να σχεδιάσει την νέα εισβολή κατά της Ελλάδας. Ο Θεμιστοκλής μπροστά στον κίνδυνο προδώσει αυτό για το οποίο πολέμησε ήπιε δηλητήριο και πέθανε σε ηλικία περίπου 65 ετών το 461 π.Χ.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΣΟΛΩΝΑΣ

Γεννήθηκε το 640 π.Χ στην Αθήνα και καταγόταν απο την οικογένεια των Κοδριδών στην οποία ανήκε και ο τελευταίος βασιλιάς των Αθηναίων Κόδρος.
Αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο και ταξίδεψε σε Αίγυπτο και Ασία.Οι γνώσεις και η εξυπνάδα του συγκέντρωναν τον θαυμασμό των συμπολιτών του.Και μάλιστα όταν με δική του παρότρυνση οι Αθηναίοι κατάφεραν να αποσπάσουν την Σαλαμίνα απο τους Μεγαρείς η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε.Το 594 π.Χ εκλέχτηκε άρχοντας και απέκτησε την εξουσία να νομοθετεί.
Απο εκείνη την στιγμή ο Σόλωνας προχώρησε με προσοχή στο έργο του που θα άλλαζε την Αθήνα.Η νομοθεσία του γράφτηκε σε ξύλινες πλάκες οι οποίες στήθηκαν στο Πρυτανείο.
Απο τις πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε οι σπουδαιότερες ήταν η παραχώρηση δικαιωμάτων και στο λαό για την εκλογή των αρχόντων και η "σεισάχθεια" με την οποία χαρίστηκαν τα χρέη απελευθερώθηκαν όλοι όσοι έγιναν γι αυτό δούλοι και απαγορεύτηκε ο δανεισμός με την υποθήκη σωμάτων.
Ο Σόλωνας χώρισε τους κατοίκους σε 4 τάξεις με βάση όχι την καταγωγή όπως ίσχυε αλλά την κτηματική τους περιουσία. Στην 1η τάξη ανήκαν αυτοί που είχαν ιδιόκτητη γη και εισόδημα 500 μεδίμνων.Η 2η όσοι είχαν εισόδημα 300.Στην 3η όσους είχαν εισόδημα περισσότερο απο 200 και λιγότερο απο 300.Και στην 4η ανήκαν αυτοί που είχαν ελάχιστο ή και καθόλου.
Στις πρώτες 3 τάξεις επέβαλε φορολογία αναλόγως των εσόδων τους.
Αναδιοργάνωσε το στρατό στον οποίο πλέον υπηρετούσαν ως οπλίτες μόνο οι 3 πρώτες τάξεις ενω οι 2 πρώτες μπορούσαν να υπηρετούν στο ιππικό τρέφοντας οι ίδιοι το άλογο τους.
Απο την 4η τάξη στρατεύονταν ως "ψιλοί" αλλά μπορούσαν να υπηρετήσουν και σαν οπλίτες μόνο όμως σε έκτακτη ανάγκη και μόνο αφού εξοπλίζονταν απο το δημόσιο ταμείο.
Απο την πρώτη τάξη εκλέγονταν οι άρχοντες και απο τις τρείς πρώτες οι βουλευτές.Η βουλή δημιουργήθηκε απο τον Σόλωνα και αποτελούνταν απο 400 άτομα που εκλέγονταν για ένα χρόνο. Καθιέρωσε επίσης το λαϊκό δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελούσαν 6.000 άντρες.Εκει μπορούσαν να καταγγέλλουν οι πολίτες τους άρχοντες.
Επέβαλε την υποχρεωτική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Ρύθμισε επίσης την οικονομία με την απαγόρευση της εξαγωγής λαδιού παρα μόνο όταν υπήρχε πλεόνασμα.
Ο Σόλωνας χρημάτισε και στρατηγός αλλά και εκπρόσωπος των Αθηναίων στο Αμφικτυονικό συνέδριο. Πέθανε το 560 π.Χ.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Σεπτέμβριος 480 π.Χ
Ο Ξέρξης αφου κατέλαβε τα στενά των Θερμοπυλών βάδισε νότια έχοντας στο πλευρό του τους Θεσσαλούς και Μακεδόνες καθώς και όλες τις φυλές που κατοικούσαν μέχρι την Αττική οι οποίες συνθηκολόγησαν.Μόνο οι Φωκείς αρνήθηκαν να υποταχθούν και κατέφυγαν στον Παρνασσό για να σωθούν.
Ο Περσικός στρατός πέρασε ανεμπόδιστα την Βοιωτία και έφτασε στην Ακρόπολη την οποία υπεράσπιζαν ελάχιστοι Αθηναίοι αφου οι πλειοψηφία των κατοίκων άκουσε την συμβουλή του Θεμιστοκλή και εγκατέλειψε την πόλη καταφεύγοντας άλλοι στην Αίγινα και άλλοι στην Σαλαμίνα.Σε αυτό βοήθησε και η διαβεβαίωση των Σπαρτιατών ότι θα υπερασπίζονταν την πόλη τους.Κάτι όμως που δεν έγινε μιας και οι τελευταίοι προτίμησαν να οχυρωθούν στον Ισθμό της Κορίνθου.
Ετσι αυτοί που απέμειναν ήταν όσοι αρνήθηκαν να φύγουν ή δεν μπορούσαν λογω γηρατειών και είχαν οχυρωθεί στην Ακρόπολη μαζί με τους φροντιστές του ναού.
Οι Πεισιστρατίδες που συνόδευαν τον Ξέρξη φοβούμενοι να μην καταστραφεί ο ιερός χώρος προσπάθησαν να πείσουν τους πολιορκημένους να παραδοθούν χωρίς όμως να τα καταφέρουν με αποτέλεσμα να σφαγιαστούν όλοι και τα κτίρια να λεηλατηθούν. Ταυτόχρονα έφτασε και ο Περσικός στόλος στο Φάληρο.
Στον Ισθμό που ήταν συγκεντρωμένες οι Ελληνικές δυνάμεις έγινε το καθιερωμένο πολεμικό συμβούλιο για να αποφασιστεί το μέρος της μάχης.Οι Πελοπονήσιοι δεν ήθελαν να ναυμαχίσουν στην Σαλαμίνα και υποστήριζαν ότι έπρεπε να αμυνθούν στον Ισθμό.Μάλιστα στις αντιδράσεις του Θεμιστοκλή που φοβόταν ότι θα αφήνονταν στη τύχη τους όσοι Αθηναίοι είχαν καταφύγει στην Σαλαμίνα, ο Κορίνθιος στρατηγός Αδείμαντος τον προσέβαλε λέγοντας του ότι δεν μπορεί να μιλά εφόσον η πατρίδα του κατακτήθηκε.
Οργισμένος ο Θεμιστοκλής τότε απέιλησε ότι ο Αθηναικός στόλος θα έφευγε για την Ιταλία.
Οταν άκουσε αυτό ο Σπαρτιάτης στρατηγός Ευριβιάδης που ήταν και επικεφαλής προσχώρησε στην άποψη του Θεμιστοκλή.
Οι υπόλοιποι όμως Πελοπονήσιοι επανήλθαν αντιτάσοντας την άποψη ότι αν νικηθούν στην Σαλαμίνα θα αποκλειστούν στο νησί και θα καταστραφούν ενω αν νικηθούν στον Ισθμό μπορούν να υποχωρήσουν και να συνεχίσουν τον αγώνα,άποψη που άρχισε να μεταβάλει την γνώμη του Ευρυβιάδη.
Σε αυτή την δύσκολη στιγμή ο Θεμιστοκλής για να σώσει την κατάσταση κατέφυγε σε ένα τέχνασμα.Έστειλε στο Ξέρξη ένα δούλο ονόματι Σίκιννο να του μεταφέρει ότι ο Αθηναίος στρατηγός που του είναι αφοσιωμένος λεει ότι τώρα πρέπει να επιτεθείς που οι Ελληνες φιλονικούν και να τους καταστρέψει εύκολα.Το τέχνασμα πέτυχε και ο Περσικός στόλος απέκλεισε την Ψυττάλεια μην επιτρέποντας πλέον στον Ελληνικό στόλο να υποχωρήσει.
Η υπεροχή του περσικού στόλου ήταν υπέρογκη κατά τον Αισχύλο που ήταν και αυτόπτης μάρτυρας,ο Περσικός στόλος είχε δύναμη 1207 τριήρεις με 250.000-300.000 άνδρες ενω ο Ελληνικός 310 με 70.000-80.000 άνδρες απο αυτές οι 200 τριήρεις ήταν των Αθηναίων.
Αξίζει να πούμε ότι υπήρχαν και 4 τριήρεις απο την Νάξο οι οποίες εστάλησαν ως βοήθεια του περσικού στόλου αλλα οι πλοίαρχοι τους τα έφεραν στην Σαλαμίνα για να πολεμήσουν στο πλευρό των υπόλοιπών Ελλήνων.
Ο ελληνικός στόλος παρατάχθηκε σε μια γραμμή στα σημερινά Αμπελάκια έχοντας πισω του το ολιγάριθμο πεζικό γιατί οι περισσότεροι φιλούσαν τον ισθμό.
Ο πολυάριθμος περσικός στόλος παρατάχτηκε σε 3 σειρές ενω στην Αττική παραλία βρισκόταν το πεζικό με το Ξέρξη να παρακολουθεί απο το όρος Αιγάλεω.
Την τιμητική δεξιά πλευρά της ελληνικής παράταξης κατέλαβε ο Ευρυβιάδης σαν αρχηγός του στόλου έχοντας μαζί του τις μοίρες της Σπάρτης,Κορίνθου,Αίγινας και Μεγάρων.
Απέναντι τους είχαν τους Κάρες και τους Ιωνες.
Στο κέντρο παρατάχτηκαν οι Επιδάυριοι,Αμβρακιώτες,Ερετριείς,Τροζήνιοι,Ερμιονείς,Λευκάδιοι,Στυρείς,Κύθνιοι,Νάξιοι και οι Σικυώνιοι έχοντας απέναντι τους Πάμφυλους,Λύκιους,Κίλικες και Κύπριους.
Την αριστερή πτέρυγα ανέλαβαν οι Αθηναίοι και είχαν να πολεμήσουν με τους Φοίνικες και τους Αιγύπτιους.
Ο χρησμός της Πυθίας που μιλούσε για νίκη στην Σαλαμίνα ενέπνευσε όλους τους Ελληνες αλλα την στιγμή που συμπλυρώνονταν η ελληνική παράταξη κατέφθασε ενα μια Αιγινιακή τριήρεις που μετέφερε την εικόνα των Αιακιδών και η άφιξη μέσα αποτον εχθρικό στόλο θεωρήθηκε καλός οιωνός.Αλλωστε οι Ελληνες πλέον γνώριζαν ότι αν νικηθούν δεν υπήρχε αυριο και αυτό τους έκανε ασυναγώνιστους.
Το Ελληνικό σχέδιο ήταν να παρασύρουν τον εχθρό μεσα στο στενό λιμάνι της Σαλαμίνας ενω των Περσών το αντίθετο.
Ξαφνικά όμως αντήχησε πρώτος ο παιάνας των Ελλήνων και σήμανε η σάλπιγγα του Ευρυβιάδη την εφοδο φωνάζοντας στα πληρώματα "ΕΜΠΡΟΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΩΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ".
Αλλά αφού προχώρησαν λίγο αντήχησαν οι σάλπιγγες των βαρβάρων και βγήκαν τα περσικά πλοία προχωρόντας.Τότε τα ελληνικά πληρώματα για να παρασύρουν τον εχθρό χωρίς να στρέψουν τις πλάτες άρχισαν να κωπηλατούν προς τα πίσω μέχρις την στιγμή που ακούστηκε η φωνή "ω δαιμόνιοι μέχρι τίνος την πρύμνην ανακρούεσθε" και τότε απο την αριστερή πτέρυγα που βρίσκονταν οι Αθηναίοι ο αδερφός του Αισχύλου Αμεινίας άρχισε να κωπηλατεί προς τα εμπρός πέφτοντας με ορμή πάνω στους Φοίνικες ακολούθησε το πλοίο απο την Αίγινα που μετέφερε την ιερή εικόνα και ο Νάξιος Δημόκριτος.
Η μάχη τότε γενικεύτηκε και για πολύ χρονικό διάστημα ήταν αμφίροπη καθώς οι Πέρσες πολεμούσαν με θάρρος και τα ιωνικά πληρώματα παρόλες τις πατριωτικές παραινέσεις του Θεμιστοκλή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην δεξιά ελληνική πτέρυγα ειδικά οι Σάμιοι που κυρίευσαν πολλές πελοποννησιακές τριήρεις.
Πρώτοι άρχισαν να υπερισχύουν οι Αθηναίοι αφου ο Θεμιστοκλής κατάφερε να κόψει στη μέση την παράταξη των Φοινίκων και να ρίξει κάποια πλοία τους στην στεριά αναγκάζοντας τα υπόλοιπα να συμπτυχθούν στο κέντρο μη μπορώντας όμως να τα κυριεύσει επειδή πίσω τους βρισκόταν το περσικό πεζικό στράφηκε προς το κέντρο της περσικής παράταξης.
Για ένα διάστημα οι Κύπριοι και οι Κίλικες άντεχαν στις ελληνικές επιθέσεις όμως σκοτώθηκε ο βασιλιάς Συέννεσις και το εχθρικό κέντρο άρχισε να υποχωρεί.Με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος πλεόν του περσικού στρατού στριμώχτηκε στην είσοδο του πορθμού του Πειραιά.
Οι Ιωνες και οι Κάρες συνέχιζαν να πολεμούν εδώ με τους Αιγινίτες και τους άλλους Δωριείς όμως πίσω τους υπήρχε χάος καθώς πολλά πλοία κυνηγημένα απο τους Αθηναίους εξώκιλαν και άλλα προσπαθούσαν να διαφύγουν προς το Φάληρο με αποτέλεσμα να ανατρέπουν την τάξη των Ιωνικών και Καρικών πλοίων που μη μπορώντας να κινηθούν ελεύθερα άρχισαν να κτυπιούνται μεταξύ τους.
Οι Αθηναίοι πλέον αφού ενώθηκαν με τους Αιγινίτες έκαναν έφοδο στην αριστερή περσική πλευρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αδελφός του Ξέρξη Αριαβίγνης.Το νεκρό σώμα του πρόλαβε και περισυνέλεξε η Αρτεμισία βασίλισσα της Αλικαρνασσού την οποία οι Ελληνες είχαν επικυρήξει με 1.000 δρχ επειδή θεωρούσαν προσβολή μια γυναίκα να εκστρατεύση εναντίον τους.Η Αρτεμισία όμως αφού πολέμησε γενναία για να γλυτώσει εμβόλισε περσικό πλοίο ωστε να μπερδέψει τα ελληνικά που την κατεδίωκαν πράγμα που το κατάφερε.
Η περσική παράταξη πλέον ήταν υπο κατάρευση και οι βάρβαροι άρχισαν να αποσύρονται τοσο βιαστικά που εγκατέλειψαν την φρουρά στην Ψυττάλεια την οποία εξόντωσε ο Αριστείδης που αποβιβάστηκε το ίδιο βραδυ.
Η επόμενη μέρα βρήκε τους Ελληνες θριαμβευτές έχοντας χάσει 40 πλοία ενω οι Πέρσες 200.
Ο Ξέρξης φοβούμενος μήπως καταστραφεί ο στόλος του ολοσχερώς και οι Ελληνες καταστρέψουν τις γέφυρες στον Ελήσποντο αποφάσισε να γυρίση πίσω.Ετσι φεύγοντας απο την Αττική έφτασε στην Θεσσαλία όπου άφησε το Μαρδόνιο με 300.000 άνδρες να συνεχίση το έργο του και συνέχισε προς τον Ελλήσποντο όπου βρήκε τις γέφυρες κατεστραμένες απο τρικυμία.Ετσι έφτασε νικημένος και ταπεινωμένος στις Σάρδεις μεταφέροντας τα υπολείματα του στρατού που στο μεταξύ απο την πείνα και τις αρρώστιες είχε αποδεκατιστεί μετα απο 8 ολόκληρους μήνες.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 554 π.Χ και καταγόταν απο αριστοκρατική οικογένεια.
Το 518 π.Χ διαδέχθηκε τον αδερφό του Στησαγόρα στην διακυβέρνηση της Θράκης.Παντρεύτηκε την Ηγησίπυλη με την οποία απέκτησε τον Κίμωνα μετέπειτα Αθηναίο στρατηγό.
Ακολούθησε το Δαρείο Α' ως μισθοφόρος στην νικηφόρα εκστρατεία του κατά των Σκυθών.
Κατά την εξέγερση όμως των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας αντιτάχθηκε στους Πέρσες και όταν αυτοί κυρίεψαν την Θράκη αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αθήνα.
Το 491 π.Χ εκλέχτηκε ενας απο τους 10 στρατηγούς και το 490 π.Χ οδήγησε τα Ελληνικά στρατεύματα στην μεγαλειώδη νίκη στον Μαραθώνα.
Εναν χρόνο αργότερα έπεισε τους Αθηναίους να του παραχωρήσουν 70 πλοία με σκοπό να επιτεθεί σε νησιά του Αιγαίου αποσπωντας τα απο τους Πέρσες.
Η επιχείρηση όμως απέτυχε και ο ίδιος τραυματίστηκε στο πόδι κατα την πολιορκία της Πάρου.
Οταν επέστρεψε στην Αθήνα κατηγορήθηκε απο τον Ξάνθιππο ότι εξαπάτησε την πόλη και ότι εκστράτευσε για προσωπικούς λόγους.Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε πρόστιμο 50 ταλάντων που αυτός ο άλλοτε πλούσιος στρατηγός και κυβερνήτης δεν είχε να πληρώσει και έτσι ρίχτηκε φυλακή.
Εκεί πέθανε ο μεγάλος Μιλτιάδης απο γάγγραινα που είχε δημιουργηθεί στο τραυματισμένο πόδι του το 489 π.Χ.
Οι Αθηναίοι μετανόησαν πικρά για την συμπεριφορά τους στον ήρωα του Μαραθώνα και τον έθαψαν με τιμές εκεί που άξιζε.Κοντα στο μνημείο των πεσόντων Μαραθωνομάχων.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΙΣΧΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525 π.Χ.
Σε ηλικία 25 ετών έγραψε την πρώτη του τραγωδία και συμμετείχε στον διαγωνισμό που είχε καθιερωθεί στην Αθήνα με αντιπάλους τον Χοιρίνο και τον Πρατίνα.
Το πρώτο του βραβείο το παίρνει το 484 π.Χ με το έργο του "Πάριον Μάρμαρο".
Το 472 π.Χ εμπνευσμένος απο τους αγώνες των Ελλήνων κατα των Περσών παρουσιάζει τους "Πέρσες" και ξαναπαίρνει την πρώτη θέση.
Ο Αισχύλος είχε δυο αδερφούς που πολέμησαν μαζί του στην μάχη του Μαραθώνα.Τον Κυναίγειρο που προσπάθησε να κρατήσει με τα χέρια του περσικό πλοίο με αποτέλεσμα να του κοπεί το χέρι απο τσεκούρι και τον Αμεινία που στην ναυμαχία της Σαλαμίνας σκότωσε τον Πέρση ναύαρχο.
Το 468 π.Χ με την εμφάνιση του Σοφοκλή θα χάσει τα πρωτεία.
Κατόρθωσε όμως να κερδίσει 28 φορές το πρώτο βραβείο.
Το 458 π.Χ για άγνωστους λόγους θα εγκαταλείψει την Αθήνα και θα ζήσει στην Γέλα της Σικελίας όπου και θα πεθάνει το 456 π.Χ.
Οι Αθηναίοι τιμώντας τον επέτρεψαν στον καθένα να μπορεί να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς με έργα του με αποτέλεσμα να κερδίζει βραβεία ακόμα και μετα το θάνατο του.
Ο Αισχύλος άφησε δυο γιούς τον Ευφορίωνα και τον Ευαίωνα που ήταν επίσης τραγικοί ποιητές μάλιστα ο πρώτος το 431 π.Χ νίκησε και τον Σοφοκλή αλλά και τον Ευριπίδη.
Μετά απο όλη αυτή την δόξα στον τάφο του διάλεξε μια απλή επιγραφή που ανέφερε μόνο ότι πολέμησε σαν απλός οπλίτης στην μάχη του Μαραθώνα.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ

Ο μεγάλος Αθηναίος πολιτικός έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ.Ηταν γιος του Μεγακλή αρχηγού του οίκου των Αλκμαιωνιδών.Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε εξόριστος μαζί με όλη του την οικογένεια.Το 510 π.Χ επέστρεψε στην Αθήνα και βοήθησε τους Σπαρτιάτες και τον βασιλιά Κλεομένη Α' να ανατρέψουν το τυραννικό καθεστώς του Ιππία.
Μετά την φυγή όμως του τυράννου ο Κλεομένης προσπάθησε να αναμειχθεί στο Αθηναϊκό πολίτευμα βοηθώντας τον Ισαγόρα και επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσει ολιγαρχία.
Αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε σύγκρουση με τον δημοκρατικό Κλεισθένη αλλά τελικά το 507 π.Χ επικράτησαν οι δημοκρατικοί.
Ο Κλεισθένης αναμόρφωσε τους νόμους του Σόλωνα αύξησε τον αριθμό των φυλών σε 10 απο 4 και όρισε να εκπροσωπούνται απο 50 άτομα η καθε μια.Ορισε δηλαδή μια βουλή που αποτελούνταν απο 500 άτομα στην οποία και έδωσε αυξημένες αρμοδιότητες.
Η "κοινοβουλευτική" περίοδος αν μπορούμε να την πούμε διαρκούσε 36 ημέρες κατά τις οποίες η κάθε φυλή με τους 50 εκπροσώπους της ασκούσε εξουσία εναλλάξ.
Για να αποφύγει στο μέλλον τον κίνδυνο επαναφοράς ενός τυραννικού καθεστώτος εφάρμοσε τον νόμο του οστρακισμού.Σύμφωνα με τον οποίο ο λαός μπορούσε να εξορίσει τον οποιονδήποτε μπορούσε να γίνει τύραννος ή να βλάψει τα συμφέροντα της πόλης.
Οι τολμηρές αυτές μεταρρυθμίσεις του θορύβησαν τους αντίπαλους ολιγαρχικούς που με επικεφαλής τον Ισαγόρα ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες να επέμβουν για να ξαναφέρουν την ολιγαρχία. Οι ενέργειες όμως αυτές δεν στέφθηκαν με επιτυχία λόγω της αντίδρασης του λαού.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο τρελλοί και παράξενοι νόμοι του κόσμου

Υπάρχουν πολλοί παράξενοι νόμοι σε αυτόν τον τρελό κόσμο , που ζούμε . Ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς τους νόμους δεν εφαρμόζονται πλέον, αλλά μπορεί να υπάρχουν σε κάποια σκονισμένα βιβλία…

Όταν οι νομοθέτες έχουν έμπνευση …

1. Στο Οχάιο της Οξφόρδης είναι παράνομο για μια γυναίκα να εμφανιστεί αξύριστη, δημόσια. Δηλαδή να έχει τρίχες στα πόδια και το πρόσωπο.

2. Στην Αριζόνα είναι παράνομο το κυνήγι της καμήλας.

3. Σύμφωνα με έναν νόμο στην Κίνα, θα πρέπει να είσαι έξυπνος για να πάς στο κολέγιο.

4. Στην Ινδονησία απαγορεύτεται ο αυνανισμός και η ποινή για αυτό το αδίκημα είναι ο αποκεφαλισμός.

5. Στο Ocean City της Νέας Υόρκης , για τους άνδρες είναι παράνομο να κυκλοφορούν τόπλες στο κέντρο της πόλης.

6. Στο Λος Άντζελες στη Καλιφόρνια, δεν είναι νόμιμο να κάνουν ταυτόχρονα μπάνιο δύο μωρά στην ίδια μπανιέρα.

7. Στη Γερμανία, κάθε γραφείο πρέπει να έχει θέα τον ουρανό, έστω και λίγο.

8. Στο Ισραήλ δεν μπορείς να οδηγείς ποδήλατο χωρίς άδεια οδήγησης.

9. Στην Κίνα πρέπει να έχεις μόνο ένα παιδί, αλλιώς πρέπει να πληρώσεις πρόστιμο.

10. Στη Γαλλία, είναι παράνομο να φιλιέσαι στους σιδηροδρόμους .

11.Στο Ισραήλ εάν διατηρήσατε έναν παράνομο ραδιοφωνικό σταθμού για πέντε ή περισσότερα έτη, ο σταθμός γίνεται νόμιμος.

12. Στην Ιταλία , ένας άντρας μπορεί να συλληφθεί, εάν φοράει φούστα.

13. Οι γυναίκες που εργάζονται στην κυβέρνηση της πόλης Γκουανταλαχάρα, δεν μπορούν να φορούν μίνι φούστες ή οποιαδήποτε άλλο «προκλητικό» ένδυμα κατά τις ώρες γραφείου.

14. Στο Μαρόκο η π0ρνεί@ είναι νόμιμη, αλλά οι π0ρν€ς πρέπει να πληρώνουν τους φόρους όπως και κάθε άλλη επιχείρηση.

15. Στην Ταϊλάνδη , πρέπει να καταβάλετε πρόστιμο ύψους 600 δολαρίων , αν σας πιάσουν να πετάτε την τσίχλα που μασάτε στο πεζοδρόμιο. Αν δεν πληρώσετε το πρόστιμο, θα φυλακιστείτε.

16. Στη Σιγκαπούρη δεν επιτρέπεται οι ομοφυλόφιλοι να ζουν στη χώρα.

17. Στην Ελβετία εάν ξεχάσεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου μέσα στο αυτοκίνητο και αφήσεις το αυτοκίνητο ανοιχτό, θα τιμωρηθείς.

18. Στην Ταϊλάνδη είναι παράνομο να βγείτε από το σπίτι σας εάν δεν φοράτε εσώρουχα.

19. Στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται οι γυναίκες να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

20. Στη Κορέα, η Τροχαία υποχρεούνται να αναφέρει όλες τις δωροδοκίες που λαμβάνουν από τους αυτοκινητιστές.

21. Στο Λίβανο είναι νόμιμο να κάνεις σεξ με ζώα , αλλά μόνο με θηλυκά ζώα. Το σεξ με αρσενικά ζώα είναι μεγάλο έγκλημα.

Πηγή
http://minimarkettrikalon.blogspot.com/2010/06/o.html Διαβάστε περισσότερα...

ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ !



Πάνω σ’ αυτό το παραμύθι ίσως στηθεί το μεγαλύτερο φαγοπότι που έγινε ποτέ!
Γιατί βιάστηκαν έτσι αμαχητί να μας παραδώσουν στο ΔΝΤ και στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα?
Γιατί δεν μας ρώτησαν προηγουμένως? Απλά μας είπαν : ΕΙΣΑΣΤΕ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ, αυτοί σαφώς και δεν ήταν χρεωμένοι…
Ας ρίξουμε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για να δούμε πόσο χρεωμένοι είμαστε και θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι είμαστε από τους πλουσιότερους λαούς του κόσμου πλην φτωχοί και χρεωμένοι
Πώς γίνεται? Στην Ελλάδα όλα γίνονται… Οι μεγαλύτερες κομπίνες και οι μεγαλύτερες μίζες στον κόσμο…
Ας πάμε λοιπόν να δούμε στον πίνακα τον ορυκτό μας πλούτο σε ευρώ κατά προσέγγιση :
Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
1) ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ (ΒΩΞΙΤΗΣ, ΟΣΜΙΟ κλπ) ΠΑΓΓΑΙΟ 500.000.000.000.000 € 500 τρις εκατ. ευρώ
2) ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ κλπ) 250.000.000.000.000 € 250 τρις εκατ. ευρώ
3) ΟΥΡΑΝΙΟ 960.000.000.000.000.000 € 960 τετράκις εκατ. ευρώ
4) ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ (ΡΟΥΤΙΛΙΟ,ΛΑΤΕΣΙΟ,ΛΑΝΘΑΝΙΟ) 100.000.000.000.000.000 €100 τετράκις εκατ. ευρώ
5) ΧΡΥΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ κλπ 700.000.000.000.000 € 700 τρις εκατ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΑ 1.061.450.000.000.000.000 € 1 πεντάκις, 61 τετράκις, 450 τρις εκατ. ευρώΔΙΑ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ
ΙΣΟΝ 106.145.000.000 € 106 δις 145 εκατ. ευρώΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ
Αυτός είναι ο εθνικός μας πλούτος… 106 δις εκατ. Ευρώ αντιστοιχούν σε κάθε Έλληνα πολίτη…
Κι εγώ δεν σας λέω για δισεκατομμύρια, όταν ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι 1000 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σας λέω για ένα εκατομμύριο ευρώ… Από τα 100 δις που αναλογούν στον καθένα από μας, σας λέω μόνο για ένα εκατομμύριο ευρώ… Ε, όχι και χρεωμένοι…
Και ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλα τούτα δεν είναι αλήθεια… πως είναι ένα παραμύθι, αγαπητοί μου, έτσι όπως έλεγαν παραμύθι και την Ιλιάδα για 18 αιώνες όλοι οι Έλληνες και ξένοι… Έλεγαν παραμύθια λέγει ο Όμηρος, μέχρι που ένας Σλήμαν πήρε την αξίνα κι έσκαψε, άρχισε να ψάχνει… κι έτσι τα παραμύθια γίνονται αλήθειες… Θα αρχίσει να σκάβει και να ψάχνει κι άλλος κανένας μαζί μου? 99% σας λέγω είναι παραμύθι… Αν όμως, αν… 1% είναι αλήθεια, τότε αξίζει τον κόπο αδέλφια.
Τέλος, στους πολιτικούς αναφέρομαι, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΠΟΛΥΖΟΡΙΖΕΤΕ…!!!
Ήταν ο Δημήτριος ΜαντέςΈνας πτωχός και καταχρεωμένος Έλληνας πολίτηςΠλην πλούσιος, περήφανος και ΑληθινόςΜΗ ΜΑΣ ΠΟΛΥΖΟΡΙΖΕΤΕ!!!!!

Πηγή
http://kontari.blogspot.com/2010/06/blog-post_05.html Διαβάστε περισσότερα...