Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Διακοπές : Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ






Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ

Πέρα από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, απλώνονται ορεινοί οικισμοί. "Γνωστοί άγνωστοι" προορισμοί, μη ορατοί από τη θάλασσα, "ανεμοδαρμένοι" από τις αντίρροπες πολιτισμικές καταβολές των νησιών. Μεσαιωνικοί οικισμοί, κτίρια αγγλοκρατίας, με ενετική επίδραση και ηπειρωτικό χαρακτήρα. Ζωντανά και νοικοκυρεμένα χωριά της ενδοχώρας των Επτανήσων, δροσίζουν και φιλοξενούν καλοκαιρινά απογεύματα και έχουν κάτι να αφηγηθούν για το καθημερινό πρόσωπο των νησιών.

ΛΕΥΚΑΔΑ: ΚΟΛΥΒΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ένας στενός πυκνόφυτος δρόμος οδηγεί στην μικρή πλακόστρωτη πλατεία με την πέτρινη βρύση. Σπίτια πέτρινα, άλλα ετοιμόρροπα, άλλα ανακαινισμένα, όλα με μικρές λουλουδιασμένες αυλές.Μια ζωγραφιστή πινακίδα σας καλωσορίζει στα Κολυβάτα σε ένα από τα ομορφότερα πέτρινα χωριά της λευκαδίτικης ενδοχώρας, που και ο ήλιος και τα σύννεφα του ταιριάζουν. Ήσυχο και σεμνό χωριό κοιτά το βουνό των Σκάρων παρέα με τον γειτονικό Αλέξανδρο. Στα πλακόστρωτα σοκάκια θα συναντήσετε πέτρινα αγροτόσπιτα και στην πλατεία την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εδώ βρίσκεται και ένας από τους καλύτερους ορεινούς ξενώνες του νησιού. Ανάμεσα στα δύο χωριά, στις κορυφές των λόφων, δύο πέτρινοι ανεμόμυλοι, ο ένας στην είσοδο του Αλέξανδρου. Ο δρόμος μέσα από τον Αλέξανδρο οδηγεί στο τρίτο χωριό της "παρέας" το Πλατύστομα.

ΠΑΞΟΙ: ΕΝΕΤΙΚΑ ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΑ

Πέτρινα καλντερίμια, μικρές πολεμίστρες, μονοκόμματες λαξευμένες πέτρες στηρίζουνε πόρτες ή παράθυρα. Χρώμα παντού, στα παραθυρόφυλλα, στις πόρτες για να απαλύνετε το αυστηρό γκρίζο της πέτρας. Είναι οι παλιοί οικισμοί των Παξών, που με μυρωδιές ορμητικές κρύβονται στην άγνωστη ενδοχώρα. Εκεί, δύο έρημοι οικισμοί τα Γραμματικέϊκα και τα Βασιλάτικα με δύο ενετικά πυργόσπιτα στις κορυφές τους. Για τα Γραμματικέϊκα θα ακολουθήσετε από τον κεντρικό δρόμο τις πινακίδες προς την εκκλησία της Υπαπαντής. Βόρεια του νησιού, στη Λάκκα βρίσκονται τα Βασιλάτικα. Από τη Λάκκα θα πάρετε το δρόμο προς Φάρο και στον πέτρινο τοίχο του αρχοντικού που θα συναντήσετε θα στρίψετε αριστερά επάνω και όλο ευθεία μέχρι το τέλος του δρόμου. (Για να βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε σωστά θα βρείτε μπροστά σας ένα μικρό εικονοστάσι με γαλάζιο σταυρό και 300μ. μετά θα φτάσετε στο ενετικό πυργόσπιτο) Το φως του ήλιου λεπταίνει τα φύλλα των ελιών και σας οδηγεί στο υπέροχο πυργόσπιτο με τα γκρεμισμένα βοηθητικά σπίτια να κρύβουν μεταξύ άλλων και έναν παλιό ελιόμυλο. Μέσα από τον κήπο του πύργου θα προχωρήσετε προς τα πάνω, σε έναν καθαρισμένο ελαιώνα, και με κατεύθυνση δεξιά πάνω στις πέτρινες αναβαθμίδες θα φτάσετε σε σημείο θέας πάνω από το γκρεμό.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΕΡΙΣΣΟΥ

Τα καταπράσινα χωριά του βόρειου τμήματος του νησιού θα τα γνωρίσετε με δύο κυκλικές διαδρομές. Όπως έρχεστε από Αργοστόλι θα στρίψετε για Τζαμαρελάτα και θα πάτε στα χωριά της δυτικής ακτής, Αγ. Ιερουσαλήμ, Αλατιές και τα μέσα χωριά, όπου θα βρείτε ταβέρνες. Θα επιστρέψετε στον κεντρικό δρόμο στον Μάγγανο για να συναντήσετε παραδοσιακούς οικισμούς και προσεισμικά σπίτια. Από το Μάγγανο θα συνεχίσετε για Φισκάρδο. Όταν φτάσετε στο Φισκάρδο, από το κεντρικό παρκινγκ ξεκινά το δεύτερο σκέλος της διαδρομής 6χλμ. Θα κατευθυνθείτε προς τον καταπράσινο όρμο και την παραλία Φώκι και θα συνεχίσετε για Τσελεντάτα όπου θα βρείτε μοναστήρι. Συνέχεια για Κατσαράτα σε απόσταση 2χλμ. και έπειτα θα πάτε νότια για να συναντήσετε τους συνοικισμούς Ματθαιάτα, Στρατίδι. Μετά από 3χλμ κατευθυνόμενοι νότια θα βρεθείτε στην παραλία της Ευρετής. Θα γυρίσετε πίσω για να συνεχίσετε για Ματζουκάτα για να βγείτε ξανά στον Μάγγανο και στον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου-Φισκάρδου, έχοντας γνωρίσει την ενδοχώρα της περιοχής.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Η ΜΠΟΧΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ

Ένα καλντερίμι από την Μπόχαλη, σ' ένα από τα ωραιότερα προάστια της πόλης, σας οδηγεί σε μια άλλη εποχή. Μπαίνοντας από την εξωτερική πύλη με τους λέοντες του Αγίου Μάρκου θα περάσετε δύο εσωτερικές πύλες για να φτάσετε στον χώρο που κάποτε ήταν χτισμένη η μεσαιωνική Ζάκυνθος. Μετά το μεγάλο σεισμό του 1953 πολλά από τα κτίρια μέσα στο Κάστρο καταστράφηκαν, αρκετά όμως είναι εδώ για να τα θαυμάσετε. Η εκκλησία Σωτήρας ή Παντοκράτορας (χρησιμοποιήθηκε ως μητροπολιτικός ναός των Λατίνων), η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (του τάγματος των Μινοριτών), η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Επίσης σώζονται τμήματα της Παναγίας της Θεοτόκου της Λαουρένταινας και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, καθώς και οι πέτρινες θολωτές φυλακές, το κτίριο της Πυριτιδαποθήκης και ο κεντρικός προμαχώνας του φρουρίου. Εκτός από το Ενετικό Κάστρο, θα απολαύσετε εδώ την ομορφότερη θέα της Χώρας, αλλά και των γειτονικών περιοχών. Πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα πολλά καφενεία της περιοχής και κάντε μια βόλτα στην πλατεία για να δείτε την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπηγής ή Ζωοδόχου Πηγής και να θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας στο εσωτερικό της, η οποία χρονολογείται περί το 848 μ.Χ., αλλά και το Λόφο Του Στράνη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Εθνικό Ύμνο. Παρόλο που τα περισσότερα αρχοντικά καταστράφηκαν στο σεισμό του 1953, ο οικισμός διατηρεί την παραδοσιακή του ταυτότητα.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΙΘΕΙΑ

Ένα γνήσιο βενετσιάνικο ορεινό χωριό χτισμένο ψηλά στην καταπράσινη πλαγιά του Παντοκράτορα. Εννιά εκκλησίες κυκλώνουν την παλιά Περιθεία(Ιακώβου του Πέρση, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Σπυρίδωνα, Παναγιάς, Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Νικολάου, Παντοκράτορα και Αγίου Αθανασίου). Εικάζεται ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από το "περί" και "θεία", δηλαδή, από το γεγονός ότι το χωριό βρίσκεται κοντά στα αφιερώματα προς το Θεό. Το χωριό αποτελείται από περίπου εκατό σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σωροί από πέτρες που σχηματίζουν έναν ορεινό οικισμό που στήθηκε τον Μεσαίωνα σε μέρος μη ορατό απ' τη θάλασσα. Τα επόμενα χρόνια εγκαταλείφθηκε, σήμερα όμως είναι ζωντανό. Τα σπίτια αναστηλώνονται, έχει ήδη τρεις ταβέρνες και έχει ήδη μπει στον τουριστικό χάρτη. Τα περισσότερα σπίτια έχουν πέτρινη εξωτερική σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο, μέσα από έναν εξώστη με κολόνες που, στην κερκυραϊκή διάλεκτο, ονομάζεται "μπότζος". Κάτω από τον μπότζο υπάρχει η "βόλτα", ενώ, στο ισόγειο βρίσκεται το "κατώι" που χρησίμευε σαν αποθήκη για κρασί και λάδι. Αναλλοίωτο παραμένει το ροζ καμπαναριό της εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του Πέρση που είναι το έμβλημα του χωριού. Το χωριό μπορείτε να προσεγγίσετε με δύο τρόπους. Από τη Νέα Περίθεια, ανηφορίζοντας για Λούτσες και από τη Μονή Παντοκράτορα.

ΚΥΘΗΡΑ: ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Καρδιά του χωριού το ρυάκι το οποίο το διασχίζει, καταλήγοντας στους καταρράκτες της Νεράιδας και στους Μύλους. Το πιο γραφικό χωριό του νησιού, κέντρο βασικών αξιοθέατων δίνει μια δροσερή νότα. Το παραδοσιακό καφενείο, η εκκλησία με το καμπαναριό, το Καμάρι με τα τρεχούμενα νερά θα σας κρατήσει εδώ καταμεσήμερο καλοκαιριού. Πλάι σε όλα και η υπέροχη Παναγιά της Ορφανής, χτισμένη στο βράχο, μέσα στη χαράδρα. Από την πλατεία του χωριού ξεκινά ο δρόμος 4χλμ (500μ. χωματόδρομου, 1,5χλμ τσιμεντόδρομου και το υπόλοιπο ολοκαίνουργα άσφαλτος) που οδηγεί στο μοναστήρι. Ο δρόμος μετά συνεχίζει για την άγνωστη παραλία Καλάμι. Για την επιστροφή σας από τον οικισμό στην ενδοχώρα προτιμήστε τη διαδρομή που περνά από τους Αραίους για να συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

ΙΘΑΚΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Κοντά στο χωριό Σταυρό βρίσκονται τα Πηλικάτα, όπου ορισμένοι ερευνητές τοποθετούν το παλάτι του Οδυσσέα, αφού η τοποθεσία συμφωνεί με τις περιγραφές του Ομήρου. Το βουνό Νήριτος, το βουνό της Εξωγής και ο Μαρμάκας αφήνουν να φανούν οι τρεις θάλασσες, δυτικά το κανάλι Κεφαλονιάς - Ιθάκης, βόρεια οι Αφαλές και ανατολικά οι Φρίκες. Έτσι περιγράφει ο ποιητής τη θέα από το παλάτι του ήρωα.

Κείμενο: του Γ। Σεφεριάδη

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)


Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Έτος ίδρυσης: 1938
Έκταση πυρήνα: 3.933 εκτ.
Στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής Ελλάδας, κοντά στο Λιτόχωρο στο νομό Πιερίας, βρίσκεται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των αρχαίων θεών.
Στους ορεινούς όγκους, τα οροπέδια και τα φαράγγια του φιλοξενεί πάνω από 1.700, πολλά σπάνια και ενδημικά, φυτικά είδη, μέσα σ' ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής αξίας και ορειβατικού ενδιαφέροντος.
Το 1981 κηρύχθηκε από την UNESCO ως "Απόθεμα της Βιόσφαιρας" (Biosphere Reserve).
Ο δρυμός αρχίζει από υψόμετρο 600 μ. και φτάνει ως την κορυφή Πάνθεο ή Μύτικας (2.917 μ.). Άλλες κορυφές είναι το Σκολιό (2.911 μ.), ο Θρόνος του Δία ή Στεφάνι (2.909 μ.), ο Αγ. Αντώνιος (2.817 μ.) κλπ.



Η φυτοκάλυψη, από τα χαμηλότερα προς τα ψηλότερα, αποτελείται από λιγοστούς θαμνώνες με είδη της μεσογειακής μακκίας (πουρνάρια, κουμαριές, κέδρα, ρούδια κ.λ.π.) μαζί με συστάδες ή άτομα φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων (πουρνάρι, αριά, κουμαριές, φιλίκια, ρείκια, ρούδια, γαύροι, σφεντάμια, φτελιές, κέδρα και τα είδη πεύκου (Pinus sp.) και ελάτης Abies borissii regis. Στα ρέματα αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα και άλλα παραποτάμια είδη. Λίγο ψηλότερα υπάρχουν δάση από δρύς (Quercus pubescens, Q. conferta). Τις ψηλότερες και δροσερότερες περιοχές καλύπτουν δύο είδη οξιάς (Fagus moesiaca και F. silvatica) και τις πιο ξηρές και ηλιόλουστες το μαύρο πεύκο (Pinus nigra). Το άλλο είδος πεύκου του Ολύμπου το ρόμπολο (Pinus heldreichii) δημιουργεί μεγάλα δάση που φτάνουν ως τα υπαλπικά λιβάδια. Εντυπωσιακή είναι και εδώ η παρουσία του κόκκινου κρίνου (Lilium clalcedonicum). Στην υπαλπική περιοχή, τα χλοερά λιβάδια στα οποία κυριαρχούν είδη όπως η Viola heterophylla, Festuca sp., Alopecurus sp., Carex sp., Saxifraga sp., Sedum sp., Arenaria Viola sp., Linaria sp., Geranium sp. κλπ, εναλλάσσονται με εκτάσεις φρυγάνων και ημιθάμνων από είδη των γενών Atsragalus, Berberis, Daphne, Buxus, Juniperus κ.α. Από τα 23 και πλέον ενδημικά είδη, όπως η Potentilla deorum, Genista sakellariadis, Campanula oreadum, Cerastium theophrastii κ.α, ξεχωριστή επιστημονική σημασία έχει το είδος Jankea heldreichii, που αποτελεί λείψανο της παγετωνικής περιόδου.


Επίσης η πανίδα του δρυμού είναι αρκετά πλούσια. Η ποικιλότητα βιοτόπων σε διαφορετικά υψόμετρα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για πολλά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μικρότερων σαρκοφάγων, φυτοφάγων, αρπακτικών κ.λ.π. Ένα μικρό κοπάδι από αγριόγιδα (Rupicapra rupicapra) ζει στις βραχώδεις περιοχές του Δρυμού. Η πτηνοπανίδα είναι επίσης ποικίλη και πλούσια εκπροσωπούμενη κυρίως από δασόβια και θαμνόβια πουλιά, καθώς επίσης από είδη της αλπικής ζώνης. Στην περιοχή ενδιαιτάται τουλάχιστον ένα ζευγάρι γυπαετού (Gypaetus barbatus), καθώς και γύπες (Gyps fulvus), χρυσαετοί (Aquila chrysaetos), μπούφοι (Bubo bubo), πολλά είδη δρυοκολάπτη μεταξύ των οποίων το σπάνιο είδος τριδάκτυλος (Picoides tridactylus). Ικανοποιητικά εκπροσωπούνται επίσης είδη της αλπικής ζώνης όπως: σβαρνίστρα (Tichodroma murania), χιονόστρουθος (Montifringilla nivaeis), χιονοψάλτης (Prunella collaris) κ.λ.π. Ο Όλυμπος είναι πλούσιος επίσης σε ερπετά, αμφίβια και έντομα (ιδιαίτερα πεταλούδες) κ.λ.π. αν και αυτά δεν έχουν μελετηθεί ακόμη αρκετά.
Στο δρυμό υπάρχουν 7 καταφύγια ορειβατών.
Ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο δρυμό συνδέει το Λιτόχωρο με τη θέση Πριόνια (1.000 μ. υψόμ.).
Πληροφορίες: Διεύθυνση Δασών Πιερίας, Κατερίνη.
Τηλ.: 23510 45470, 23510 45562.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΟΝΟΜΑ
ΘΕΣΗ
ΚΛΙΝΕΣ
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Σπήλιος
Αγαπητός
Μπαλκόνι ή Εξώστης, 2.060μ.
110
Εστατόριο, τηλέφωνο, ηλεκτρισμός, κουβέρτες
Μάιος- Οκτώβριος
23520 81800
Γιόσος Αποστολίδης
Οροπέδιο Μουσών, 2.650μ.
80
Εστατόριο, ηλεκτρισμός, κουβέρτες
Ιούνιος-Οκτώβριος
23520 84200
Χρήστος Κάκκαλος
Οροπέδιο Μουσών, Ν.Δ. άκρη της Λάκκας Προφήτη Ηλία, 2.600μ.
20
Ηλεκτρισμός, κουβέρτες
Μάιος- Οκτώβριος
23520 81800
Σταυρού ή Δημήτριος Μπουντάλας
Σταυρός, μοναστηριακό δάσος Μονής Αγ. Διονυσίου, 950μ.
25
Εστατόριο, τηλέφωνο
Όλο το χρόνο
23520 81867
Βρυσοπούλες
ΚΕΟΑΧ
Βρυσοπούλες, 1.800μ.
30
Τηλέφωνο
Όλο το χρόνο, για διανυκτέρευση απαιτείται άδεια
24930 23467
Κρεβάτια Βροντούς
Κρεβάτια, 1.020μ.
20
Εστατόριο, ηλεκτρισμός, κουβέρτες.
Όλο το χρόνο
23520 51237
6978 278548
Λιβαδάκι






Πηγή
http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/dasika/drymoi/olympos.htm
Πυρήνας Εθνικού Δρυμού, 2.080μ.
6
Καταφύγιο ανάγκης
Μάιος- Οκτώβριος
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : ΜΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ





















ΜΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Yabanaki
Βρίσκεται στην ακτή Βάρκιζας. Οργανωμένη παραλία, η οποία διαθέτει parking 500 θέσεων, παιδότοπο, εστιατόρια, μπαρ, σταθμό πρώτων βοηθειών με ιατρικό προσωπικό και ναυαγοσωστική ομάδα.
Τηλέφωνο: 210 – 8972414

Παραλία Αστέρια
Λευκές ομπρέλες και ξαπλώστρες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο ελκυστικό θέαμα σε αυτή τη πλαζ της Γλυφάδας. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται θαλάσσιο πάρκο με φουσκωτές κατασκευές και βόλεϊ νερού. Στην άμμο, μπορείτε να απασχοληθείτε με μπιτς βόλεϊ και μπιτς σόκερ. Το πάρκινγκ είναι δωρεάν.
Τηλέφωνο: 210 8945676

Πλαζ Αστέρα Βουλιαγμένης
Εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπάρχουν τρεις ιδιωτικές παραλίες. Σε αυτές συναντάμε δύο επιπλέουσες εξέδρες, σταθμό πρώτων βοηθειών και κατάστημα με εφημερίδες, περιοδικά και είδη θαλάσσης. Προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής θαλάσσιων σπορ όπως τζετ – σκι, windsurfing, θαλάσσιο σκι αλλά και ιστιοπλοΐα.
Απόλλωνος 40, Λαιμός Βουλιαγμένης
Τηλέφωνο: 030 210 8902000
Φαξ: 030 210 8962582

Αττική Ακτή Βουλιαγμένης
Πλήρως εξοπλισμένη πλαζ, με τρεις καφετέριες, self – service, σταθμό πρώτων βοηθειών καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν επίσης δύο γήπεδα μπιτς βόλεϊ.
Τηλέφωνο: 210 9673184

Λίμνη Βουλιαγμένης
Βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στη Βουλιαγμένη. Διαθέτει μονάδα υδροθεραπείας και καφετέρια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η θερμοκρασία του νερού είναι ιδιαίτερα υψηλή και κυμαίνεται από 25 έως και 30 βαθμός Κελσίου.

Παραλία Αλίμου
Ακτή του Σαρωνικού, με όρμους και διαδοχικές αμμουδιές. Εκεί, λειτουργεί η μεγαλύτερη μαρίνα στη χώρα. Απέχει οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Παραλία Α’ Βούλας
Με φόντο ένα βραχώδες νησάκι, η παραλία εκτείνεται με ιδιαίτερα μεγάλο μήκος και εντυπωσιάζει με τις άρτιες εγκαταστάσεις της. Διαθέτει κατάστημα με είδη θαλάσσης, εστιατόριο και μπαρ. Επί πληρωμή, ο επισκέπτης μπορεί να διασκεδάσει «κατεβαίνοντας» τις νεροτσουλήθρες. Διατίθενται γήπεδα για μπιτς βόλεϊ και μπιτς σόκερ. Υπάρχουν επίσης θαλάσσια αθλήματα όπως ιστιοπλοΐα, water ski και κανόε.
Οδός Αλκυονίδων 4, Βούλα.
Τηλέφωνο: 210 8959632

Παραλία Β’ Βούλας
Οργανωμένη πλαζ με ξαπλώστρες, ομπρέλες και εστιατόριο. Υπάρχουν κυματοθραύστες τοποθετημένοι στη μία πλευρά ενώ διατίθεται προς χρήση γήπεδο μίνι σόκερ.
Οδός Αλκυονίδων 18, Βούλα.
Τηλέφωνο: 210 8959569

Παραλία Λεγραινών
Δίπλα σε παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, η παραλία των Λεγραινών, προσφέρεται για ησυχία και ηρεμία. Δεν είναι οργανωμένη και με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, δεν είναι καθόλου πολυσύχναστη.

Eden Beach Ανάβυσσος
Παραλία μπροστά από το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Διαθέτει θαλάσσια σπορ.
47 χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου, Ανάβυσσος
Τηλέφωνο: 22910 60031
Φαξ: 22910 60043

Grand Beach Lagonissi
Γραφικός κόλπος με δύο ξύλινες προβλήτες, διαθέτει άρτια οργάνωση. Προσφέρεται spa ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης δύναται να παραγγείλει από την ξαπλώστρα του στο μπαρ, το οποίο βρίσκεται στην παραλία. Επίσης, διαθέτει κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων καθώς και κατάστημα με είδη θαλάσσης. Η στάθμευση χρεώνεται.
40 χιλιόμετρο οδού Αθηνών – Σουνίου, Λαγονήσι
Τηλέφωνο: 22910 76000
Φαξ: 22910 24534

Divers Club
Οργανωμένη παραλία με αναψυκτήριο και παιδικό πάρκο.
Τέρμα Λεωφόρου Αεροπορίας, Ζούμπερι, Νέα Μάκρη
Τηλέφωνο: 22940 97477
Φαξ: 22940 69196

Γαλάζια Ακτή
Συνδυάζει το φαγητό και το ποτό με το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ.
Λεωφόρος Ποσειδώνος 206, Σχινιάς, Μαραθώνας
Τηλέφωνο: 22940 55800

Καράβι
Συνδυάζει κολύμπι, θαλάσσια σπορ, μπιτς βόλεϊ και μπιτς σόκερ.
Λεωφόρος Ποσειδώνος 198, Σχινιάς, Μαραθώνας
Τηλέφωνο: 22940 55950

Mara Punta
Οργανωμένη παραλία με beach bar.
Λεωφόρος Ποσειδώνος 146, Σχινιάς, Μαραθώνας
Τηλέφωνο: 22940 57676

Chiamsee Muscle Beach
Οργανωμένη παραλία που περιλαμβάνει beach bar, aqua park και θαλάσσια σπορ.
Χρυσής Ακτής 150 – 158, Μαραθώνας
Τηλέφωνο: 6932310152

La Costa
Βρίσκεται στο Ζούμπερι. Διαθέτει ικανοποιητικότατο parking, ντους, ψάθινες ομπρέλες και γήπεδο για μπιτς βόλεϊ.

Παραλία Νέας Μάκρης
Οργανωμένη πλαζ, με ομπρέλες, ντους και εξέδρες κολυμβητών.

Παραλία Μπρεξίζας
Βρίσκεται στη Νέα Μάκρη, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Διαθέτει εξέδρα κολυμβητών, ομπρέλες, παρατηρητήριο ναυαγοσώστη καθώς και χημικές τουαλέτες, στις οποίες είναι εφικτή η πρόσβαση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κερατέα
Η παραλία της Κακιάς Θάλασσας είναι οργανωμένη, με ντους, αποδυτήρια και εστιατόρια για φαγητό ή ποτό.
Στο Δασκαλειό (στροφή από τον κεντρικό δρόμο 2,5χλμ πριν την Κακιά Θάλασσα) υπάρχουν πολλές, μικρές παραλίες και πολλά ταβερνάκια.

Ωρωπός
Τόπος παραθερισμού για πολλούς Αθηναίους, οι παραλίες των Αγίων Αποστόλων και των Νέων Παλατιών, στον Ωρωπό, διαθέτουν επιεικώς καλή οργάνωση και καθαρές ακτές με βότσαλο.

Κάλαμος
Η παραλία του Καλάμου διακρίνεται για τη σχετική ησυχία της τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα νερά είναι καθαρά ενώ υπάρχει πληθώρα επιλογών αναφορικά με τη διατροφή αφού τριγύρω λειτουργούν ποικίλα εστιατόρια.

Πόρτο Γερμενό
Απέχει 76 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η παραλία της κωμόπολης του Πόρτο Γερμενό διαθέτει σειρά από γραφικά ταβερνάκια.

Αλεποχώρι
Απέχει περίπου 66 χιλιόμετρα από την Αθήνα। Παραθεριστικό κέντρο όπου αξίζει να επισκεφθεί κανείς την αμμουδιά στην παραλία της Ψάθας.






































Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Απο τα αρχαιότερα προβλήματα η ... φαλάκρα


Η ανάλυση του DNA μερικών ανθρώπινων τριχών, οι οποίες ανήκαν σε έναν άνδρα που έζησε πριν περίπου 4.000 χρόνια στη Γροιλανδία και διατηρήθηκαν ανέπαφες στο παγωμένο υπέδαφός της, επέτρεψε να "διαβαστεί" το αρχαιότερο γονιδίωμα σύγχρονου ανθρώπου. Το επίτευγμα δείχνει τις δυνατότητες "χρονομηχανής" που ανοίγει η βιολογία για την μελέτη των αρχαίων πολιτισμών.

Η ανάγνωση του γονιδιώματος (σε ποσοστό περίπου 80%), προσέφερε μια σειρά από πληροφορίες για τον άνδρα, όπως ότι είχε μπροστινά δόντια σαν φτυάρια, σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκούρα μαλλιά, τα οποία όμως του έπεφταν και κινδύνευε από φαλάκρα. Φαίνεται πως ήταν ευάλωτος στις μολύνσεις του αυτιού και πως πέθανε νέος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι πρόγονοί του είχαν μεταναστεύσει στη Γροιλανδία από τη βορειοανατολική Σιβηρία -αφού προηγουμένως είχαν φτάσει στην Αλάσκα μέσω του Βερίγγειου πορθμού- πριν περίπου 5.500 χρόνια. Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο διέσχισαν την ταραγμένη θάλασσα μεταξύ Αλάσκας και Γροιλανδίας, σε μια πραγματική, αν και παραγνωρισμένη, "Οδύσσεια".

Η ανακάλυψη και μελέτη έγινε από τεράστια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Μόρτεν Ρασμούσεν και τον Έσκε Βίλερσλεβ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Οι τρίχες είχαν ανακαλυφθεί το 1986 στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας, βόρεια του Αρκτικού κύκλου.

Ο "Ινούκ", όπως ονομάστηκε από τους ερευνητές ("άνθρωπος" στη γροιλανδική γλώσσα), ανήκε σε μια φυλή κυνηγών της Λίθινης Εποχής (τους αινιγματικούς Σακάκ), την πρώτη που εγκαταστάθηκε στη Γροιλανδία. Οι άνθρωποι εκείνοι ζούσαν σε ένα τελείως αφιλόξενο περιβάλλον, κυνηγώντας κυρίως φώκιες και θαλασσοπούλια. Παραμένει άγνωστο πως εξαφανίστηκαν (γύρω στο 800 π.Χ.), πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής ή ανταγωνισμού με άλλες φυλές. Η ανακάλυψη ανατρέπει τη θεωρία ότι η Γροιλανδία αποικήθηκε πρώτα από Ινουίτ ή από γηγενείς Αμερικανούς.

Οι ερευνητές δήλωσαν βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερα δείγματα γενετικού υλικού από διάφορες περιοχές του κόσμου (ακόμα και από θερμότερες, όπου είναι πιο εύκολο τα δείγματα DNA να "μολυνθούν" από μύκητες και βακτήρια) θα αναλυθούν και θα προσφέρουν νέα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν "διαβάσει", σε γενικές γραμμές, από ακόμα αρχαιότερο DNA τα γονιδιώματα άλλων ειδών, όπως του μαμούθ (18.000 ετών) και του Νεάντερταλ (40.000 ετών).

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ) Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Η βιταμίνη Β ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο


Οι άνθρωποι, ακόμα και οι καπνιστές, που έχουν άφθονη βιταμίνη Β στο αίμα τους, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν έχουν αποδείξει πως υπάρχει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη βιταμίνη Β και στον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, είπαν ότι τα ευρήματά τους πιθανώς εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί κάποιοι καπνιστές δεν παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ αντίθετα τον παθαίνουν κάποιοι μη καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Η μελέτη, υπό τον δρα Πολ Μπρέναν της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο με έδρα στη Λιόν της Γαλλίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC. Στην έρευνα υπήρξε και ελληνική συμμετοχή με τους επιστήμονες Δημήτρη Τριχόπουλο, Αντωνία Τριχοπούλου και Παναγιώτα Λάγιου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ιδίως της βιταμίνης Β6, αλλά και του αμινοξέος της μεθιονίνης (η οποία περιέχεται στις περισσότερες πρωτεΐνες) μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο (κατά μέσο όρο τον μειώνουν σε ποσοστό 60%, όταν συνυπάρχουν και οι δύο ευεργετικοί παράγοντες). Οι ουσίες αυτές υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας ή μπορούν να ληφθούν ως συμπλήρωμα της διατροφής με χάπια.

Η έρευνα, που μελέτησε σχεδόν 400.000 άτομα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερα από οκτώ χρόνια, συμπεριέλαβε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία Β6 και μεθιονίνης στο αίμα προστατεύει τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και του αμινοξέος ανέπτυξαν αυτής της μορφής τον καρκίνο στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Β6 και του αμινοξέος.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα. Επίσης ανέφεραν ότι είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η λήψη βιταμινών προσφέρει πρόσθετη προστασία. Όπως είπαν, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης μπορεί απλώς να αντανακλούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής και συνεπώς η μείωση του κινδύνου του καρκίνου μπορεί να μην οφείλεται τελικά στις ίδιες τις βιταμίνες ή πάντως όχι μόνο σε αυτές.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες τόσο για να βεβαιωθούν ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β στη διατροφή όντως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όσο και για να καταλάβουν γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει, σύμφωνα με την ελληνικής καταγωγής Παναγιώτα Μήτρου, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο. Όπως ανέφερε η κα Μήτρου, "είναι σημαντικό να περάσουμε στους καπνιστές το μήνυμα ότι η αυξημένη λήψη βιταμίνης Β δεν είναι -και ποτέ δεν θα είναι- υποκατάστατο για το κόψιμο του καπνίσματος". Πάντως, πρόσθεσε, οι πρώην καπνιστές και όσοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, ξέρουν πλέον ότι μπορούν να κάνουν κάτι θετικό για να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα - πέρα από το να μην καπνίζουν.

Ο επικεφαλής της έρευνας Πολ Μπρέναν τόνισε ότι αν μια επόμενη μελέτη επιβεβαιώσει το συμπέρασμα της δικής του έρευνας, τότε το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ο καθορισμός του άριστου επιπέδου βιταμίνης Β για την μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου παγκοσμίως (18% του συνόλου των θανάτων), αφαιρώντας κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 εκατ. ζωές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πάθηση αποδίδεται σε ποσοστό 90% στο κάπνισμα, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που πάσχουν αυτήν, χωρίς ποτέ να έχουν καπνίσει στη ζωή τους ή οι οποίοι το έχουν κόψει εδώ και χρόνια. Περίπου 10% έως 15% των καπνιστών κάποια στιγμή εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, αν και συχνά πεθαίνουν από κάποια άλλη αιτία σχετική με το κάπνισμα (καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, εμφύσημα κ.α.).

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα...