Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

SIEMENS – ΖΙΜΕΝΣ


Μερικοί αναγνώστες μας μας ζητούν να βάλουμε μερικά στοιχεία για την βιογραφία του Siemens που είναι επίκαιρο θέμα.


Βιογραφία Ζίμενς:


Ο Ζίμενς (1816-1892) γεννήθηκε στο Λένθ ( Lenthe,Germany) κοντά στο Ανόβερο της Γερμανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος μιας εβραϊκής οικογένειας με 10 παιδιά (κατ’ άλλους τα παιδιά της οικογένειας ήταν 14).


Σπούδασε στο Βερολίνο στην σχολή μηχανικών του πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Πρωσικό στρατό, έκανε τις πρώτες του επιτυχημένες εφευρέσεις.


Ο θάνατος του πατέρα του τον ανάγκασε να προσπαθήσει να αξιοποιήσει εμπορικά τις εφευρέσεις του. Έτσι ξεκίνησε να πουλά μικροεφευρέσεις, οι περισσότερες των οποίων ήταν ηλεκτροτεχνικές.

Το 1842, ενώ ήταν ακόμη στο στρατό, εκμεταλλεύτηκε βιομηχανικά μια μέθοδο επαργύρωσης και επιχρύσωσης με ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως μετά αξιοποίησε έναν τύπο ηλεκτρικού τηλέγραφου.

Σε συνεργασία με τον μηχανικό Χόλσκ, έφτιαξαν μια εταιρεία που ονομαζόταν Ζίμενς και Χόλσκ.


Το κύριο αντικείμενό της ήταν οι τηλέγραφοι. Από αυτή την εταιρεία προέκυψε η σημερινή πολυεθνική.

Το 1849 φεύγει από το στρατό και πέφτει με όλες του τις δυνάμεις στην προώθηση της εταιρείας του. Ετσι το 1879 η εταιρεία του παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό τραίνο. Μεγάλη επιτυχία της εταιρείας του Ζίμενς. Έτσι αναλαμβάνει την κατασκευή του ηλεκτρικού τραμ του Βερολίνου το 1881. Μέχρι εκείνη την εποχή, τα τράμ τα έσερναν άλογα.


Ανέλαβε την κατασκευή του δικτύου τηλεγράφων της Ρωσίας. Τεράστιο έργο, αν λάβουμε υπ’ όψη τις δυσκολίες λόγω έλλειψης υποδομών, δρόμων κτλ.


Ο Ζίμενς ήταν πρακτικός άνθρωπος, ευφυής μηχανικός και ευφυής έμπορος. Συνέβαλε πολύ στην δημιουργία της υπηρεσίας κατοχύρωσης των ευρεσιτεχνιών.


Την μεγάλη εμπορική επιτυχία την οφείλει στην βελτίωση που κατάφερε να κάνει στους ηλεκτρικούς κινητήρες της εποχής. Έτσι πια οι ηλεκτρικοί κινητήρες ήταν αρκετά δυνατοί για να κινήσουν τα τραμ.


Από τότε πέρασαν πολλές δεκαετίες, οι ωραίες αγνές εποχές των εφευρετών πέρασαν και τώρα πια βρισκόμαστε στις σκοτεινές εποχές των πολυεθνικών και των σκοπιμοτήτων. Αλλά αυτά δεν είναι δουλειά του blog।


Πηγή

http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2010/06/siemens.html Διαβάστε περισσότερα...

Από το 2014 έρχεται η εποχή των παγετώνων

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στη Βόνη με τη συμμετοχή 190 κρατών, και ενώ ο ΟΗΕ επιχειρεί να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να αποτραπεί η επικείμενη παγκόσμια υπερθέρμανση, στο Σικάγο, σε άλλη διεθνή σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή, μια μερίδα «διαφωνούντων» και «ετερόδοξων» ειδικών προέβλεπε, αντίθετα, την έλευση μιας νέας εποχής... παγετώνων.


Οι 75 κλιματικοί εμπειρογνώμονες, που έκαναν ανακοινώσεις στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που έλαβε χώρα στο Σικάγο, με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Heartland Institute, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των περισσότερων «ορθόδοξων» κλιματολόγων, που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

H θερμοκρασία του πλανήτη, σύμφωνα με την ορθόδοξη και ευρέως αποδεκτή άποψη, σημειώνει σταθερή άνοδο, γεγονός που οφείλεται στις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το 2000, μάλιστα, είχαν προβλέψει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξάνεται κατά 1°F ανά δεκαετία, αύξηση η οποία θα φθάσει τους 10°F μέχρι το τέλος του αιώνα.

Βάσει νέων επιστημονικών δεδομένων, ο πλανήτης έχει πάψει προ πολλού να υπερθερμαίνεται και έχει εισέλθει σε μια περίοδο που ενδέχεται να προμηνύει μια νέα εποχή παρατεταμένου ψύχους. Οπως υποστηρίζει ένας από τους επικριτές της θεωρίας της υπερθέρμανσης, ο επιφανής Αμερικανός γεωλόγος Don Easterbrook, ομότιμος καθηγητής στο Western Washington University, οι προβλέψεις της IPCC περί ανόδου της θερμοκρασίας δεν επιβεβαιώθηκαν, γιατί απλούστατα η περίοδος της υπερθέρμανσης έληξε.

Η περιβόητη κλιματική αλλαγή, όπως σημειώνεται, δεν θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, αλλά σε κάτι πολύ χειρότερο. Σε μια νέα εποχή παγετώνων, που μπορεί να διαρκέσει έως και τριάντα χρόνια και η οποία θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερα δεινά στην ανθρωπότητα από ό,τι η άνοδος της θερμοκρασίας. Ειδικότερα, οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, επιδείνωση του ήδη υπαρκτού σε ορισμένες περιοχές του κόσμου προβλήματος του υποσιτισμού και κατακόρυφη αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της αυξημένης ανάγκης για θέρμανση.

Ο Ιστερμπρουκ προχώρησε στη μελέτη των πάγων της Γριλανδίας, οι οποίοι θεωρούνται ως οι καλύτεροι και οι πλέον αδιάψευστοι «μάρτυρες» των κλιματικών αλλαγών που έχουν επέλθει στον πλανήτη. Χρησιμοποιώντας ισότοπα οξυγόνου, μια καθιερωμένη μέθοδο της Παλαιοντολογίας για την ανασύσταση του Περιβάλλοντος κατά τους γεωλογικούς αιώνες, κατάφερε να υπολογίσει τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στον πλανήτη πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ετσι, διαπίστωσε πως το κλίμα της Γης χαρακτηρίζεται από μια αέναη εναλλαγή ψυχρών και θερμών μακρο-εποχών, οι οποίες εμπεριέχουν πολλούς μικρότερους χρονικά κύκλους κλιματικών αλλαγών.

Τα τελευταία 500 χρόνια παρατηρείται μια κανονικότητα στην εναλλαγή θερμών-ψυχρών περιόδων, όπου κάθε περίοδος διαρκεί περίπου 27 χρόνια. Το ίδιο φαινόμενο εναλλαγής φαίνεται να επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Από το 1880 έως το 1915 (κρύο), από το 1915 έως το 1945 (ζέστη), από το 1945 έως το 1977 (κρύο), από το 1977 έως το 1999 (ζέστη). Από το 1999 έως σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, συνεπώς, κατά τον Ιστερμπρουκ, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο ψύχους.

Δε φαίνεται να υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος που να συνδέει την άνοδο της θερμοκρασίας με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, ο Ιστερμπρουκ συσχετίζει την πορεία των εναλλαγών θερμοκρασίας του πλανήτη με τους ηλιακούς κύκλους, τις ηλιακές κηλίδες και γενικά την ηλιακή δραστηριότητα. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι όποτε η ηλιακή δραστηριότητα παρουσίαζε ύφεση, όπως σήμερα, τότε στη Γη είχαμε πάντοτε «μίνι» περιόδους παγετώνων.

Αιτία η ηλιακή ακτινοβολία

Βάσει αυτών, ούτε η άποψη πως αυξάνεται η θερμοκρασία ευσταθεί, ούτε και ο ισχυρισμός πως η αύξηση αυτή έχει ανθρωπογενή αίτια, ότι προέρχεται δηλαδή από την αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων από το 1945 και μετά.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν και οι έρευνες του Ρώσου αστροφυσικού HabibulloAbdussamatov, διευθυντή του Τμήματος Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος «Astrometria», που διεξάγεται στο ΔιεθνήΔιαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με το Ρώσο επιστήμονα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν οφείλεται στις εκπομπές αερίων, όπως υποστηρίζουν οι «ορθόδοξοι» κλιματολόγοι, αλλά στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία στη διάρκεια του εικοστού αιώνα παρουσίασε μια αξιοσημείωτη και παρατεταμένη άνοδο, φτάνοντας στο ζενίθ της το διάστημα 1998-2005, για να ακολουθήσει έκτοτε φθίνουσα πορεία, όπως αποδεικνύει και η μείωση των ηλιακών κηλίδων.

Η σαφής μείωση των ηλιακών κηλίδων που παρατηρείται σήμερα φανερώνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο ελάχιστό της (το λεγόμενο ελάχιστο του Μάουντερ), γεγονός που θα οδηγήσει σε μια δραματική πτώση της θερμοκρασίας. Ο Αμπντουσαμάτοφ, μάλιστα, θεωρεί πως η παγκόσμια ψύξη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από το 2014.

Ωστόσο, η αξιοπιστία της “ορθόδοξης” άποψης της IPCC, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται διαρκώς, όχι μόνο από τους πολέμιους της θεωρίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, αλλά και από σειρά αποκαλύψεων στον Τύπο που έδειξαν είτε προχειρότητα στην εκτίμηση των προβλέψεών της (στην Έκθεση του 2007 είχε υποστηριχθεί ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα λιώσουν μέχρι το 2035) είτε ακόμη και σοβαρά λάθη (στην ίδια Έκθεση είχε υποστηριχθεί ότι περίπου η μισή Ολλανδία βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, διογκώνοντας τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν οι Κάτω Χώρες)। Πάντως, όλοι οι ειδικοί που μελετούν το κλίμα, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το κλιματολογικό μέλλον του πλανήτη διαγράφεται δυσοίωνο.

Πηγή

http://www.cosmo.gr/Environment/277940.html
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές :Αποδράστε οικονομικά και ζήστε ένα αξέχαστο τριήμερο!

Και εκεί που λες «Επιτέλους τριήμερο!»,γιατί το 2010(το δέκα, το καλό!)δεν μας έδωσε και πολλά περιθώρια να το πούμε φέτος! Ακόμα και η Πρωτομαγιά, Σάββατο έπεσε. Άσε που οι διακοπές του Πάσχα ήταν τόσο νωρίς, που σου φαίνονται, σαν τις περσινές καλοκαιρινές διακοπές, για να μην αναφερθώ στην επόμενη αργία, του Δεκαπενταύγουστου, που είναι Κυριακή!(Φυσικά και το έχω δει από τώρα) Τι συνειδητοποιείς;

Πρώτον ότι «no money, no honey» κάτι πλέον γνωστό και αναμενόμενο! Στη συνέχεια όμως, έρχεται και η δεύτερη πληγή του Φαραώ, οι μετρολογικές προβλέψεις, που μιλούν για βροχές αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μην τρελαίνεσαι, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Το cosmo.gr έψαξε, βρήκε και σου προτείνει, τέσσερις κοντινούς προορισμούς, για ένα οικονομικό και εναλλακτικό, τριήμερο. Όπου ακόμα και να βρέξει, έχεις σίγουρα, πολλά πράγματα να κάνεις!

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πρώτη πρόταση λοιπόν, η κωμόπολη του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου από σήμερα ξεκινάει η πενθήμερη εμποροπανήγυρις, για την γιορτή του πολιούχου Αγίου.

Η πρόσβαση στον Αγ. Κωνσταντίνο με αυτοκίνητο γίνεται εύκολα, αφού μέσα από την πόλη διέρχεται η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας και η σύνδεση με ΚΤΕΛ είναι συχνή. Έτσι πολλά είναι τα δρομολόγια που εξυπηρετούν την περιοχή.

Στους απέραντους ελαιώνες, που αγγίζουν το γαλανό της θάλασσας, στο χώρο που κάποτε υπήρχε το ξακουστό λιμάνι των Φωκαίων και των Eπικνημηδίων Λοκρών. Θα περάσετε όμορφες στιγμές, ακόμα και με μικρή τσέπη.

Η γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο και τα αιωνόβια πλατάνια, ο υδροβιότοπος της περιοχής «Βρωμολίμνης», η παλαιά εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με βυζαντινά ψηφιδωτά, ο Άγιος Ταξιάρχης της Άγναντης και το θέρετρο του Λογγού (για κολύμπι και ψάρεμα) αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα αυτής της περιοχής.

Στο γραφικό λιμάνι του, φεύγουν κι έρχονται τα πλοία που μεταφέρουν τον επισκέπτη στη Bόρεια Eύβοια και τις Σποράδες. O επισκέπτης μπορεί να γευτεί φρέσκο ψάρι και ντόπια κρεατικά στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής και να απολαύσει τον καφέ του ή το ποτό του στις καφετέριες της περιοχής.

Μέσος χρόνος: 2.5 ώρες, Μέση απόσταση: 165 χλμ

ΧΑΛΚΙΔΑ

Αν οι δύο ώρες, σας φαίνονται αρκετές, υπάρχει και η πιο κοντινή λύση, που ακούει στο όνομα Χαλκίδα. Τώρα αν περιμένετε να δείτε, αυτό που υπόσχεται η αφίσα, από τη διαφημιστική εκστρατεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) με το γενικό τίτλο «Μένουμε Ελλάδα» που προσκαλεί επισκέπτες σ’ αυτή τη πόλη με το σύνθημα «Οι γέφυρες του Amsterdam στη Χαλκίδα». Οφείλω να σας ενημερώσω, ότι θα απογοητευτείτε γιατί οι δύο πόλεις, ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους.

Η πρόσβαση είναι το ίδιο εύκολη, είτε με το αυτοκίνητο, είτε με τα συχνά δρομολόγια των ΚΤΕΛ, κάθε μισή ώρα φεύγει και ένα λεωφορείο.

Αξίζει να κάνετε βόλτα στην παραλία και να παρατηρήσετε, την παλίρροια, το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας, καθώς και τα ιστιοφόρα που περνούν, όταν ανοίγει η παλαιά γέφυρα.

Αν πάλι έχετε πιο ρομαντική διάθεση, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα από ψηλά! Μπροστά από το κάστρο της πόλης, λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας χώρος για καφέ ή ποτό. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε όλη την πόλη, φωτισμένη. Από ψηλά, φαίνεται το όμορφο δημαρχείο, το κόκκινο σπίτι και το σπίτι με τα αγάλματα καθώς και οι δύο γέφυρες που ενώνουν τη Χαλκίδα με την Αθήνα και τον Καράμπαμπα. Θα ήταν παράλειψη αν δε κάνατε μια βόλτα μέσα στο Κάστρο και δεν επισκεπτόσασταν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Στο κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται και ο τάφος του συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην πόλη της Χαλκίδας.

Η Χαλκίδα, κοσμοπολίτικο αγαπημένο κέντρο, πόλη του Ισαίου, του Λυκόφρωνα, του Ν. Σκαλκώτα, του Ορέστη Μακρή, του Γ. Σκαρίμπα, του Ν. Κριεζώτη, της Ελένης Χατζηαργύρη, του Μυταρά αλλά και πολλών άλλων προσωπικοτήτων. Σας περιμένει!



Μέσος χρόνος: 1 ώρα, Μέση απόσταση: 75 χλμ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αν παρόλα αυτά, αναζητάτε ένα μέρος, ακόμα πιο ήσυχο, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα Πολιτικά, Ευβοίας, που απέχουν μόλις, 25 χιλ. από τη Χαλκίδα.

Ξεκινώντας από τη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου ακολουθείτε την πινακίδα που γράφει «προς Βόρεια Εύβοια-Προκόπι». Μετά από περίπου 10 χιλ και αφού έχετε περάσει μέσα από την Αρτάκη χωρίς να στρίψετε πουθενά φτάνετε σε ένα φανάρι με μια διχάλα που έχει πινακίδα «Όσιος Ιωάννης Ρώσσος» προς τα αριστερά και στη συνέχεια ,αφού περάσετε μέσα από μια περιοχή που λέγεται Καστέλλα,φτάνετε σε άλλη μια μεγάλη διασταύρωση με φανάρι ,που πρέπει να πάτε αριστερά «Προς Πολιτικά»,7 χιλ περίπου μετά, πρέπει να στρίψετε αριστερά σε ένα βενζινάδικο στην πινακίδα « προς Παραλία Πολιτικών.

Σε περίπου 1,5χιλ, θα έχετε φτάσει στην παραλία. Αν δεν έχετε αμάξι ,υπάρχει και δρομολόγιο ΚΤΕΛ από τη Χαλκίδα.

Τα Πολιτικά, είναι πνιγμένα στο πράσινο και δέχονται την ευεργετική αύρα του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια από τις καθαρότερες παραλίες μήκους 3,5 χιλ. περίπου.

Οι ψαροταβέρνες του χωριού προμηθεύονται σε καθημερινή βάση φρέσκα ψάρια από τα ντόπια ψαροκάικα. Στην πλατεία του χωριού, θα γευτείτε, ουζομεζέδες, σε παραδοσιακούς καφενέδες κάτω από τη σκιά γέρικων πλατανιών.

Βόρεια των Πολιτικών, 1 περίπου χιλ. ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το μοναστήρι της Παναγίας Περιβλέπτου (13ος αιώνας), το εξωκλήσι του Άγιου Παντελεήμονα, όπου μέσα στο πευκόδασος δεσπόζει το φαράγγι της περιοχής, αλλά και οι πηγές οι οποίες τροφοδοτούν το χωριό με φρέσκο νερό.

Στο διπλανό λόφο είναι κτισμένο το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, οπού η θέα προς τα Πολιτικά αλλά και τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο είναι πραγματικά εντυπωσιακή!



Μέσος χρόνος: 1,5 ώρες, Μέση απόσταση: 100 χλμ

ΠΟΡΟΣ

Αν από την άλλη, η Εύβοια σας φαίνεται πολύ μεγάλο νησί και έχετε ανάγκη να επιβιβαστείτε οπωσδήποτε σε πλοίο, για να μυρίσετε καλοκαίρι, υπάρχει και η λύση του Πόρου.

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για τον Πόρο, τα οποία παίρνουν εκτός από επιβάτες και αυτοκίνητα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι ,2 ώρες και 15 λεπτά και επειδή είπαμε να σκεφτούμε οικονομικά, αυτά τα εισιτήρια έχουν την μισή τιμή από τα ανάλογα των ιπτάμενων δελφινιών, όπου το ταξίδι διαρκεί μια ώρα.

Ο Πόρος, το καταπράσινο και πανέμορφο αυτό νησί, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Σαρωνικού κόλπου και ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Πελοποννήσου.

Το όνομά του σημαίνει πέρασμα και δεν είναι τυχαίο, καθώς το νησί σχεδόν συνδέει το Σαρωνικό με τις Πελοποννησιακές ακτές. Ένας στενός πορθμός χωρίζει το λιμάνι του Πόρου από το Γαλατά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νομού Αργολίδας.

Είναι ένα νησί που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με τις ανεξάντλητες φυσικές καλλονές του. Τα θαλασσινά τοπία, με τη καταγάλανη θάλασσα, τις υπέροχες αμμουδιές και τα δαντελωτά ακρογιάλια συναντούν το πράσινο των πεύκων που φύονται στην ακροθαλασσιά, δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες.

Κι ενώ η αλμύρα της θάλασσας, μπερδεύεται με τον ευωδιαστό αέρα που καταφτάνει από το μοναδικό Λεμονοδάσος, κάθε επισκέπτης νοιώθει να τον κυριεύει η ακατανίκητη γοητεία του ξεχωριστού αυτού νησιού.

Αλλά και εδώ έχουμε την λύση για τους πιο ρομαντικούς! Μια βόλτα στο λόφο με το ιστορικό ρολόι, ανάμεσα στις φραγκοσυκιές και τα πεύκα, που χτίστηκε το 1927, θα σας μείνει αξέχαστη καθώς η θέα είναι μαγευτική!

Αν πάλι είστε πιο αθλητικοί τύποι, τα μονοπάτια στις πευκόφυτες ορεινές περιοχές του Πόρου είναι ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του mountain biking, ενώ οι κορυφές θα σας ανταμείψουν με μια απερίγραπτη θέα όλου του Σαρωνικού και της ορεινής Πελοποννήσου.



Μέσος χρόνος: 2 ώρες, από τον Πειραιά

Είπαμε, η φτώχια θέλει καλοπέρασ η(Όσοι ,το προτιμάτε με πενιά, «Εμείς θα ζήσουμε και ας είμαστε φτωχοί..») και αν έχετε καλή διάθεση καμιά βροχούλα, δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην τριήμερη απόδραση σας!

Αν πάλι, ανήκετε στην κατηγορία εκείνων, που λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα. Σκεφτείτε το θετικά! Θα είμαστε λίγοι και καλοί, εύκολο πάρκινγκ, λιγότερη κίνηση και καλύτερη εξυπηρέτηση στα μαγαζιά.

Καλή μας φώτιση !

Πηγή
http://www.cosmo.gr/Travel/Hellas/274249.html Διαβάστε περισσότερα...

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ 1000 ΛΕΞΕΙΣ




















ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Πηγή
http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2010/06/1000.html Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ










ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Οι βράχοι των Μετεώρων και τα μοναστήρια, που μοιάζουν σαν φυσική απόληξή τους, δημιουργούν μία εικόνα μοναδική.Τα μοναστήρια αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μέσα σ' αυτά ξεχωρίζουν οι ξύλινες κατασκευές τους.

Σημαντικά στοιχεία για τα μοναστήρια των Μετεώρων και ιδιαίτερα τις ξύλινες κατασκευές αυτών, περιέχονται στην πτυχιακή εργασία του σπουδαστή Νικόλαου Παγγιτούλη, στο ΤΕΙ Λάρισας, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα Ιωάννη Κακάρα.

Μονή Αγ. Νικολάου Αναπαυσά

Η μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, αν και περιέχει μεγάλης ιστορικής αξίας τοιχογραφίες του Θεοφάνη, είναι η μοναδική από τις έξι εν ενεργεία μονές των Μετεώρων, που δεν διαθέτει αξιόλογης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας ξύλινες κατασκευές.

Το καθολικό του ναού του Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε το 1510 και δεν περιείχε τέμπλο ή άλλες κατασκευές. Στις μέρες μας, υπάρχει τέμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία.

Οι μόνες ξύλινες κατασκευές, οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή της δημιουργίας του ναού, είναι οι ξυλοδεσιές στους τοίχους του ναού, καθώς και μερικές εμφανείς ξυλοδεσιές, στα παλιότερα τμήματα του κτίσματος της μονής, τα οποία δεν έχουν υποστεί κάποια συντήρηση, τουλάχιστον τα τελευταία 45-50 χρόνια. Σώζεται, επίσης, μόνο ένα μικρό τμήμα της ξύλινης ανεμόσκαλας, η οποία κάποτε αριθμούσε 62 σκαλιά και είχε ύψος 60 μέτρα. Στη δεκαετία του 1960, η μονή ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής.

Μονή Αγ. Τριάδος

Η μονή της Αγίας Τριάδος διαθέτει ενδιαφέρουσες ξύλινες κατασκευές. Στο μοναστήρι βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδος, ο οποίος αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη σωζόμενη οικοδομική φάση του μοναστηριού και είναι το πιο ενδιαφέρον από τα κτίσματά του.

Ανεγέρθηκε το 1475 και προσθήκες ενός μικρού σκευοφυλακίου και ενός έσω νάρθηκα ακολούθησαν το 1684 και το 1689 αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον, παλαιό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του κυρίως ναού, κατασκευάστηκε περίπου το 1660, αλλά το 1979 κλάπηκε από ιερόσυλους και έχει αντικατασταθεί σήμερα από νεότερο.

Κάποια τμήματα του παλαιού τέμπλου μένουν αποθηκευμένα στο μοναστήρι, καθώς και ο επίχρυσος ξυλόγλυπτος σταυρός του. Ακόμη, σώζεται ένα προσκυνητάρι και ένα αναλόγιο της ίδιας χρονολογίας με το τέμπλο, καθώς και ένα ξύλινο τραπεζάκι με ενθετική από φίλντισι και σιντέφι, το οποίο ήταν τοποθετημένο στον χώρο του καθολικού.

Επίσης, στο μοναστήρι υπάρχει το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, που κτίστηκε το 1682 και στο οποίο, επίσης, υπάρχει αξιόλογο επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο, της εποχής που ανεγέρθηκε το παρεκκλήσι.

Οι ξύλινες δομικές κατασκευές που υπήρχαν και όσες σώζονται στο μοναστήρι, ήταν όλες δρύινες.

Αμέσως αριστερά, όπως εισερχόμαστε από την κεντρική πύλη, βρίσκεται το χαγιάτι, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Την εποχή που κατασκευάστηκε, αποτελούνταν από ξύλινο πάτωμα, ξύλινη οροφή, καθώς και ξύλινο εργάτη για το κατέβασμα και το ανέβασμα του διχτυού, που, ως γνωστό, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των μοναχών και των αγαθών τους. Σήμερα, σώζονται μόνο τα δοκάρια του πατώματος, κάποιο τμήμα του σκελετού της στέγης, καθώς επίσης και ο εργάτης.

Μονή Αγ. Στεφάνου

Η μονή του Αγίου Στεφάνου περιέχει πολύ αξιόλογες και περίτεχνες ξύλινες κατασκευές. Από τα παλαιότερα κτίρια της μονής είναι το Παλαιό Καθολικό του ναού του Αγίου Στεφάνου, η πρώτη οικοδόμηση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 14ου αιώνα. Ο ναός ανακαινίστηκε το 1545 και έχει ξύλινη στέγη.

Έως και τις μέρες μας σώζεται το περίτεχνο τέμπλο του ναού, καθώς και τα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας επιχρυσωμένα ξυλόγλυπτα βημόθυρα του τέμπλου, το οποίο χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

Την τελευταία δεκαετία, εφαρμόζεται, με την έγκριση της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα καταγραφής, τεκμηρίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημειακού πλούτου της μονής.

Το 1798 χτίστηκε το σημερινό καθολικό προς τιμήν του αγίου Χαραλάμπους. Στο καθολικό υπάρχει το εξαίρετο τέμπλο του 1814 , έργο ξυλογλυπτικής, με περίτεχνη και πολυποίκιλη φυτική διακόσμηση, σε θαυμαστούς συνδυασμούς με πτηνά, ζώα και ανθρώπινες μορφές.

Ανάλογης καλλιτεχνικής εκτέλεσης, κατασκευασμένα το 1836, είναι το ξυλόγλυπτο κιβώριο πάνω από την Αγία Τράπεζα στο ιερό, καθώς και τα τέσσερα προσκυνητάρια και ο ηγουμενικός θρόνος στον κυρίως ναό. Καλαίσθητα και περίτεχνα είναι, επίσης, τα δύο προσκυνητάρια της λιτής ή αλλιώς του εσωνάρθηκα. Σε όλες αυτές τις ξύλινες κατασκευές έγιναν επεμβάσεις στερέωσης και απεντόμωσης.

Το 1852 κτίστηκε η τράπεζα, η οποία, το 1972, επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τα κειμήλια και το 1991, στο πλαίσιο της συνολικότερης δραστηριοποιήσεως της μονής για τη διάσωση και ανάδειξη του μνημειακού και κειμηλιακού της πλούτου, αποφασίστηκε η αναπαλαίωση του κτιρίου και η αναδιοργάνωση του νέου σκευοφυλακίου.

Στο νέο σκευοφυλάκιο, φυλάσσονται- μεταξύ άλλων- ο ξύλινος επισκοπικός θρόνος καθώς και τα βημόθυρα του ναού του Αγίου Στεφάνου.

Μονή Βαρλαάμ

Το καθολικό της μονής Βαρλαάμ είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες και χτίστηκε μεταξύ του 1541 -1544. Αξιοπρόσεκτο για τη λεπτή και περίτεχνη επεξεργασία του είναι το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του κυρίως ναού, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Ο ξύλινος ηγουμενικός θρόνος και τα δύο ξύλινα αναλόγια που σώζονται, κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1784 και του 1808 και έχουν υπέροχη διακόσμηση από φίλντισι με την τεχνική της ενθετικής. Τα δύο αναλόγια είναι αποθηκευμένα στο χώρο του παλιού γηροκομείου, μαζί με άλλα ξύλινα αντικείμενα, τα οποία είναι και αυτά διακοσμημένα με φίλντισι, ένα προσκυνητάρι, δύο καθίσματα και τρεις κάσες-μπαούλα που χρησίμευαν ως αποθηκευτικοί χώροι.

Στο κελάρι της μονής είναι τοποθετημένο ένα πελώριο δρύινο βαρέλι του 16ου αιώνα, το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μοναχών για την αποθήκευση του κρασιού. Το βαρέλι δεν χρησιμοποιείται πλέον στις μέρες μας.

Επίσης, στον ίδιο χώρο είναι αποθηκευμένα- μεταξύ άλλων- ως μουσειακά εκθέματα, διάφορα ξύλινα, γεωργικά- και όχι μόνο- εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί τα παλιότερα χρόνια για τις καθημερινές τους εργασίες.

Οι ξυλοδεσιές αφθονούν σε όλα τα κτίρια: άλλοτε ορατές στο εσωτερικό και άλλοτε στο εξωτερικό των κτισμάτων, ακόμη, άλλοτε επιζωγραφισμένες (κυρίως ναός, παλιό γηροκομείο) και άλλοτε όχι.

Μονή Ρουσάνου

Το καθολικό της μονής Ρουσάνου κτίστηκε περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα μ.Χ. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση Του Σωτήρος. Το τέμπλο του ναού είναι του 16ου αιώνα και είναι ξυλόγλυπτο και επίχρυσο, όπως επίσης και τα βημόθυρα.

Στη δεκαετία του 1970 κλάπηκε το μισό σχεδόν τέμπλο, από τη βάση του έως και το ύψος, κάτω ακριβώς από τους 12 Αποστόλους. Τα βημόθυρα σώθηκαν από την κλοπή.

Ακόμη, στο χώρο του ναού υπήρχε και ένα προσκυνητάρι, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα. Επίσης, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η πόρτα της εισόδου του νάρθηκα του ναού.

Κατά τη δεκαετία του 1980, έγινε ριζική ανακαίνιση και αναστύλωση της μονής, από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής (7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

Μία πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή είναι και η παλιά ξύλινη πόρτα της κύριας εισόδου της μονής, πιθανότατα του 16ου αιώνα.

Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο)

Στη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή όπως είναι πιο γνωστό, στο Μεγάλο Μετέωρο, σώζεται ο μεγαλύτερος όγκος ξύλινων κατασκευών και ξύλινων έργων τέχνης των Μετεωρικών μονών.

Το παλαιότερο κτίριο της μονής, των μέσων του 14ου αιώνα, είναι ο ναός της Θεομήτορος ή αλλιώς, ναός της Παναγίας της Μετεωρίτισσας Πέτρας, ο οποίος επεκτάθηκε και επανακτίστηκε το 1387. Το 1544 οικοδομήθηκε ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αποτελεί και το καθολικό της μονής.

Η τράπεζα της μονής κατασκευάστηκε το 1557 και πλάι της, προς το βόρειο τοίχο της, κατασκευάστηκε η εστία, δηλαδή το μαγειρείο. Ακόμα, το 1572 ανεγέρθηκε το νοσοκομείο- γηροκομείο του μοναστηριού. Στις αρχές του 17ου αιώνα χτίστηκε το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, ενώ το 1789 οικοδομήθηκε και το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον κτίριο με πολλά παλιά ξύλινα αντικείμενα είναι το κελάρι της μονής.

Στο καθολικό της μονής υπάρχει ξύλινο τέμπλο και τέσσερα προσκυνητάρια στον κυρίως ναό και άλλα δύο ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια στη λιτή. Το τέμπλο, καθώς και τα έξι προσκυνητάρια του καθολικού, είναι όλα επιχρυσωμένα και αποτελούν αριστουργήματα ξυλογλυπτικής με τον μεγάλο πλούτο και την ποικιλία τους στη διακόσμηση.Το πάνω από την ωραία πύλη τμήμα του τέμπλου είναι το παλαιότερο, όπως μαρτυρεί η σε σχήμα 'Π' ξυλόγλυπτη επιγραφή του, του έτους 1634. Το 1791,το τέμπλο ανακαινίστηκε και αντικαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και στο παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου υπάρχουν πολύ καλής τέχνης ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα οποία δεν είναι επιχρυσωμένα και κατασκευάστηκαν κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.

Στον κυρίως ναό υπάρχει ξύλινο προσκυνητάρι, πλούσια και καλλιτεχνικά διακοσμημένο με ένθετες παραστάσεις από φίλντισι. Της ίδιας ακριβώς τεχνοτροπίας και από τα ίδια υλικά, είναι και τρία ξύλινα αναλόγια δύο στον κυρίως ναό και ένα στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Άλλο σπουδαίο έργο ξυλογλυπτικής είναι και ο ηγουμενικός θρόνος του κυρίως ναού, ο οποίος κατασκευάστηκε το έτος 1617 και φέρει πλούσια και λεπτή καλλιτεχνική ένθετη διακόσμηση από φίλντισι.

Άξιοι ιδιαίτερης προσοχής είναι οι τέσσερις ξυλόγλυπτοι σταυροί που εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου της μονής. Ο παλαιότερος είναι του έτους 1594 και φέρει μεταλλική επένδυση με ημιπολύτιμους λίθους. Οι υπόλοιποι τρεις ξυλόγλυπτοι σταυροί είναι οι λεγόμενοι σταυροί του ιεροδιακόνου Δανιήλ. Ο ένας απ' αυτούς έχει και την χρονολογία κατασκευής του που είναι το 1609.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ξυλοδεσιές της μονής, όπως επίσης και η παλιά πόρτα της εισόδου του κελαριού. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ξύλινη δομική κατασκευή είναι το χαγιάτι του πύργου της μονής, με τον ξύλινο εργάτη ο οποίος βοηθούσε στο κατέβασμα και το ανέβασμα του διχτυού. Ο εργάτης είναι σε σχετικά κακή κατάσταση και σίγουρα είχε προσβληθεί στο παρελθόν από ξυλοφάγα έντομα, όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι χαρακτηριστικές οπές στην επιφάνεια του. Το πάτωμα και ένα μεγάλο μέρος της στέγης και της λοιπής κατασκευής έχει αντικατασταθεί. Σώζονται ακόμη και μερικές κάσες και σκελετοί παλιών ξύλινων παραθύρων.

Πηγή

http://eksoapotadontia.blogspot.com/2010/06/blog-post_753.html Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Mάχη κατά των κεφαλαλγιών

Tα είδη της κεφαλαλγίας

Πρωτοπαθής κεφαλαλγία: Xαρακτηρίζεται ο πονοκέφαλος που δεν εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης. H συχνότερη μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Διαρκεί από μισή ώρα έως και μία ολόκληρη εβδομάδα και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κεφαλαλγία τύπου τάσεως φαίνεται ότι οφείλεται στις διακυμάνσεις συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου. O πόνος εκδηλώνεται σαν πίεση σε όλο το κεφάλι ή εντοπίζεται στον αυχένα. Δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα παρά μόνο (ορισμένες φορές) ζάλη.

Δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης πρωτοπαθής κεφαλαλγία είναι η ημικρανία, η οποία πλήττει κυρίως τις γυναίκες. O πόνος χαρακτηρίζεται σαν σφυριές στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ενώ συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα όπως εμετός, ναυτία, φωτοφοβία, ηχοφοβία, οσμοφοβία (υπερβολική ενόχληση από τις μυρωδιές). Kατά τη διάρκεια της κρίσης ημικρανίας ο ασθενής αισθάνεται άρρωστος και θέλει να ξαπλώσει σε σκοτεινό δωμάτιο. H κρίση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 72 ώρες και μπορεί να εμφανιστεί αρκετές φορές μέσα στον μήνα ή αντίθετα μόλις μία ή δύο φορές τον χρόνο. H ακριβής αιτία αλλά και ο μηχανισμός που προκαλεί μία ημικρανία παραμένει άγνωστος.

Yπολογίζεται ότι 1 στους 5 ασθενείς με ημικρανία εμφανίζει αύρα πριν τον πονοκέφαλο. Δηλαδή το οπτικό του πεδίο αλλάζει και βλέπει σαν πίσω από έναν καταρράκτη. Tα χρώματα αναβοσβήνουν ενώ μπορεί να υπάρχει και έλλειμα στο οπτικό πεδίο. Tαυτόχρονα ο ασθενής αισθάνεται μούδιασμα σε κάποιο σημείο του σώματος (αισθητική αύρα) και ενδέχεται να μην μπορεί να μιλήσει καλά (δυσφασική αύρα).

Στις γυναίκες υπάρχει μια ειδική κατηγορία ημικρανίας που ονομάζεται καταμήνια, η οποία μάλιστα είναι δυσθεράπευτη. Ξεκινά λίγο πριν ή και ταυτόχρονα με την έμμηνο ρύση και διαρκεί δύο ή τρεις μέρες. Eπειδή η αντιμετώπιση αυτής της μορφής κεφαλαλγίας είναι πολύ δύσκολη, οι γιατροί δίνουν μια μικρή προφυλακτική αγωγή στις γυναίκες δύο ημέρες πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

H αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηρίζεται και ως ανδρικός πονοκέφαλος επειδή εμφανίζεται μόνο σε άνδρες. O πόνος εντοπίζεται μόνο στο ένα μάτι, το οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης κλείνει (πέφτει το βλέφαρο), κοκκινίζει και δακρύζει. O πόνος μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες, ωστόσο ενδεχομένως εμφανίζεται κάθε μέρα ή πολλές φορές μέσα στην ημέρα για μια χρονική περίοδο 2 – 4 μηνών. Aυτός ο τύπος πονοκεφάλου δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Eυθύνονται για την εμφάνιση ημικρανίας

 Kληρονομικότητα: Yπολογίζεται ότι 2 στους 3 ασθενείς με ημικρανία την έχουν κληρονομήσει από την οικογένειά τους.
 Περιβάλλον: Oι απότομες αλλαγές από το κρύο στη ζέστη ενδεχομένως πυροδοτούν την εμφάνιση ημικρανίας. Eπίσης ενοχοποιούνται τα έντονα φώτα αλλά και οι έντονες οσμές.
 Φύλο: Eμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες ενδεχομένως λόγω των γυναικείων ορμονών.
 Φάρμακα: Φάρμακα για την καρδιά, τη στηθάγχη και την υπέρταση ενδέχεται να πυροδοτούν κρίση ημικρανίας.
 Διατροφή: Σύμφωνα με μελέτη το τυρί και η σοκολάτα πυροδοτούν μία κρίση ημικρανίας σε ποσοστό 16,5%.
 Tρόπος ζωής: H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ημικρανικών κρίσεων. Eπίσης ευθύνεται η παράλειψη γευμάτων και η έντονη πείνα (από εξαντλητικές δίαιτες).


Παθήσεις που προκαλούν πονοκέφαλο

Oι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες είναι εκείνες που έχουν οργανική ή άλλη αιτιολογία. Για παράδειγμα μία οξεία ιγμορίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα εκδηλώνονται με κεφαλαλγία. Eπίσης κάποια φάρμακα όπως τα νιτρώδη που χορηγούνται σε καρδιοπαθείς, αλλά και η υπερκατανάλωση παυσιπόνων ευθύνονται για την εμφάνιση πονοκεφάλου.

H κεφαλαλγία είναι σύμπτωμα και πιο σοβαρών παθήσεων όπως ενός ανευρίσματος στον εγκέφαλο ή της εγκεφαλικής αιμορραγίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος «χτυπά εν αιθρία». Eμφανίζεται ξαφνικά και είναι έντονος ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από παράλυση ενός τμήματος του σώματος. Aκόμα και ένας όγκος μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ο οποίος μάλιστα επιδεινώνεται σταδιακά.

Tα φάρμακα της κεφαλαλγίας

Δύο είναι οι στόχοι της φαρμακευτικής αγωγής, η προφύλαξη και η αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην προφυλακτική αγωγή χορηγούνται αντικαταθλιπτικά στους ασθενείς με κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Στην ημικρανία οι φαρμακευτικές ουσίες που δίνονται στους ασθενείς είναι τέσσερις, η φλουναριζίνη, η τοπιραμάτη, το βαλπροϊκό και η προπρανόλη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι και η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου A (μπότοξ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά των ημικρανικών κρίσεων. Eντούτοις οι έρευνες για το θέμα είναι διφορούμενες.

Eναλλακτικά

Bελονισμός: φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις κεφαλαλγίες, γι' αυτό και πλέον αποτελεί μέρος των ιατρείων κεφαλαλγίας στα νοσοκομεία. Συστήνεται σε συνδυασμό με την κλασική θεραπευτική αγωγή.

Bότανα: Tο πύρεθρον και ο πετασίτης ενδεχομένως προφυλάσσουν από την εκδήλωση κεφαλαλγίας. Ωστόσο δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά και γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυκμοσύνης ή του θηλασμού.

Bιταμίνες: H λήψη βιταμίνης B-2 ενδεχομένως προλαμβάνει την ημικρανία, σύμφωνα με έρευνες. Oμοίως το συνένζυμο Q10.


Mύθοι για την κεφαλαλγία

O πόνος αντιμετωπίζεται με πολλά φάρμακα: Aυτό σύμφωνα με τους ειδικούς δεν ισχύει. Aντίθετα υπεκαταναλώνοντας παυσίπονα ενδεχομένως πυροδοτούμε μία κρίση κεφαλαλγίας.

Oι πονοκέφαλοι δεν θεραπεύονται: Aυτό δεν ισχύει. Aντίθετα οι περισσότερες μορφές κεφαλαλγίας θεραπεύονται σχεδόν πλήρως. Aκόμη και στις περιπτώσεις όμως όπου τα φάρμακα δεν δίνουν τη λύση, τότε υπάρχει και η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.

Tα φάρμακα δεν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: Σύμφωνα με τους ειδικούς η σημαντικότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων είναι η φαρμακευτική। Mάλιστα οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι (ημικρανία, τάσεως κτλ) θεραπεύονται με φάρμακα που πρέπει να παίρνει κανείς καθημερινά προκειμένου να μειωθεί η συχνότητά τους.

Πηγή

http://artanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=149:m---&catid=27:localnews&Itemid=71
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Η αίσθηση κατεύθυνσης και προσανατολισμού στα νεογέννητα είναι έμφυτη εκ γενετής

Γεννιόμαστε με μια έμφυτη αίσθηση κατεύθυνσης και προσανατολισμού ή την μαθαίνουμε αργότερα; Σύμφωνα με δύο νέες ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνές, μια βρετανική και μια νορβηγική, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Science", ισχύει τελικά το πρώτο, καθώς και οι δύο διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος γεννιέται με την κατάλληλη νευρωνική "καλωδίωση" που του επιτρέπει εξ αρχής να προσανατολίζεται και να κατευθύνεται σωστά.

Και οι δύο έρευνες βασίστηκαν σε πειραματόζωα (μωρά αρουραίων), αλλά πιστεύεται ότι τα πορίσματά τους έχουν γενικότερη ισχύ. Ήταν η πρώτη φορά που επιστήμονες μελέτησαν άμεσα τα νευρωνικά κυκλώματα προσανατολισμού και κατεύθυνσης σε νεογέννητα ζώα, με την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ηλεκτρικά σήματα, που έδειχναν επικοινωνία μεταξύ των συγκεκριμένων νευρώνων προσανατολισμού, ήδη από την πρώτη στιγμή της γέννησης, πριν καν τα μωρά βγουν από τη φωλιά τους και περπατήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους.

"Τα σήματα υπάρχουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Υποθέτουμε ότι η κατάλληλη 'καλωδίωση' υπάρχει εκεί εκ γενετής", δήλωσε η υπεύθυνη της βρετανικής έρευνας Φρανσέσκα Κακούτσι του Ινστιτούτου Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, σύμφωνα με το Live Science.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να ξεχωρίσουν τις τρεις κύριες πλευρές του συστήματος "πλοήγησης" του εγκεφάλου: την αίσθηση εντοπισμού θέσης, την αίσθηση κατεύθυνσης και την αίσθηση απόστασης. Διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι-πρώτοι νευρώνες που ενεργοποιούνται μετά τη γέννηση του μωρού, είναι αυτοί της κατεύθυνσης.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες), που εξειδικεύονται στην αίσθηση εντοπισμού θέσης, δηλαδή που δίνουν στον οργανισμό το στίγμα της τωρινής θέσης του μέσα στον χώρο, αργούν μερικές μέρες για να ενεργοποιηθούν σωστά. Τελευταίοι, μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, ενεργοποιούνται οι νευρώνες απόστασης, που δείχνουν στον οργανισμό πόσο μακριά είναι τα γύρω αντικείμενα. Μόνο τότε τα πειραματόζωα ήσαν σε θέση να κινηθούν άνετα μέσα στον χώρο, π.χ. σε ένα λαβύρινθο.

Μια ανάλογη έρευνα θα ήταν αδύνατη σε ανθρώπους, καθώς δεν είναι επιτρεπτό να γίνει εμφύτευση ηλεκτροδίων σε μωρά, οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι τα πορίσματά τους έχουν ισχύ και για τα ανθρώπινα νεογέννητα, πράγμα που σημαίνει ότι η αίσθηση κατεύθυνσης και προσανατολισμού είναι έμφυτη εκ γενετής στους ανθρώπους.

Παραμένει άγνωστο ακόμα πάντως γιατί μερικοί άνθρωποι (και ζώα) φαίνεται να έχουν καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού σε σχέση με άλλους. Επειδή η βρετανική έρευνα αφορούσε μόνο αρσενικά πειραματόζωα, δεν συμπέρανε αν υπάρχει βιολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Η νορβηγική έρευνα πάντως, που χρησιμοποίησε και θηλυκά πειραματόζωα, δεν βρήκε διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Η δεύτερη μελέτη του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, υπό την Ρόζαμουντ Λάνγκστον, επίσης εμφύτευσε μικροσκοπικούς αισθητήρες σε νεογέννητα αρουραίων, που δεν είχαν καν ανοίξει τα μάτια τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζωάκια είχαν ευθύς εξ αρχής ενεργοποιημένους τους σχετικούς νευρώνες κατεύθυνσης και προσανατολισμού.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ακόμα την σειρά ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων μετά τη γέννηση: πρώτα οι νευρώνες κατεύθυνσης, μετά του εντοπισμού θέσης (στον ιππόκαμπο) και, τέλος, της απόστασης. Μέχρι την ηλικία των 30 ημερών όλα τα κύτταρα τα σχετικά με την κίνηση στον χώρο ήσαν πλήρως ώριμα.

Πηγή
http://www.express.gr/news/ygeia/317779oz_20100618317779.php3 Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά!!

Η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών τσαγιού ή καφέ καθημερινά φαίνεται να προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια ολλανδική επιστημονική έρευνα, που διήρκεσε 13 χρόνια και μελέτησε 40.000 άτομα.

Η έρευνα, υπό την καθηγήτρια Υβόν βαν ντερ Σάου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν πάνω από έξι φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, μειώνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο πάθησης της καρδιάς τους, ενώ όσοι πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ, έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο κατά 20%.

Αν και η ωφέλεια σταματά όταν η κατανάλωση ξεπεράσει τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα, παρόλα αυτά ακόμα κι αυτοί που πίνουν περισσότερο, δεν είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. από καρκίνο ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Ο καφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιέχει ουσίες που θεωρητικά τόσο αυξάνουν όσο και μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, καθώς από τη μια μπορεί να αυξήσει το επίπεδο χοληστερίνης και, από την άλλη, να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη βλάβη της καρδιάς.

Όμως, όπως επεσήμαναν, για την προστασία της καρδιάς παίζουν ρόλο πολλοί ακόμα παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα τσιγάρο που συνοδεύει τον καφέ, μπορεί να ακυρώσει τελείως το όποιο όφελος για την καρδιά, ενώ η κατανάλωση απανωτών φλιτζανιών τσαγιού μπροστά από την τηλεόραση, χωρίς καθόλου σωματική άσκηση, επίσης αχρηστεύει κάθε όφελος που μπορεί να φέρει το τσάι.

Πηγή
http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/06/blog-post_2208.html Διαβάστε περισσότερα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 21 Ιουνίου 2010

THE A-TEAM


Αμερικανική ταινία βασισμένη στην τηλεοπτική σειρά "The A-Team" της δεκαετίας του '80. τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζο Κάρναχαν και παίζουν οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Λίαμ Νίσον, Τζέσικα Μπιλ, Πάτρικ Ουίλσον, Σάρλτο Κόπλεϊ, Κουίντον "Ράμπατζ" Τζάκσον.

Η ταινία μεταφέρει στους θεατές τα συναρπαστικά και τολμηρά κατορθώματα μιας δραστήριας ομάδας πρώην στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, που κατηγορούνται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν. Χρησιμοποιούν λοιπόν τα μοναδικά τους ταλέντα και προσπαθούν να "καθαρίσουν" το όνομά τους και να βρουν τον αληθινό ένοχο. Ο Λίαμ Νίσον είναι ο Χάνιμπαλ Σμιθ, που σχεδιάζει παράτολμες αποστολές. Ο Μπράντλεϊ Κούπερ είναι ο Τέμπλετον "Φέις" Πεκ, που μπορεί να προμηθεύσει την ομάδα με ό,τι χρειάζεται για τις επικίνδυνες ενέργειές της. Ο Κουίντον "Ράμπατζ" Τζάκσον υποδύεται τον Μπ. Α. Μπαράκους, τον οδηγό της ομάδας. Ο Σάρλτο Κόπλεϊ είναι ο Μέρντοκ, ένας χαρισματικός πιλότος. Η Τζέσικα Μπιλ υποδύεται την Τσαρίσα Σόσα, μια πρώην ερωμένη του Φέις, η οποία τώρα κυνηγά την ομάδα των πρώην στρατιωτικών που κατηγορείταο για το έγκλημα . Ο Πάτρικ Ουίλσον, τέλος, είναι ο Λιντς, ένας μυστήριος υπάλληλος της CIA, με ρόλο "κλειδί" στην πιο εκρηκτική αποστολή της ομάδας. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην τηλεοπτική σειρά "The A-Team" της δεκαετίας του '80.

Να τι λένε οι πρωταγωνιστές:



Λίαμ Νίσον: "Μου άρεσε η σχέση ανάμεσα στους 4 ήρωες, που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή οι σεναριογράφοι. Ο Χάνιμπαλ είναι ένας πιστευτός ήρωας. Είναι ηθικός, έχει μια έντονη αίσθηση της ηθικής και αγαπά την χώρα και τους άντρες της ομάδας του. Ως πρώην καπνιστής, το πάλεψα αρκετά με το πούρο. Όμως κατάλαβα γιατί οι σεναριογράφοι διατήρησαν και στην ταινία αυτό το καπρίτσιο του ήρωα. Προσθέτει μια ευχαρίστηση στον ίδιο τον ήρωα όταν ένα σχέδιο πηγαίνει καλά, οπότε παίρνει ένα πούρο και το ανάβει".


Μπράντλεϊ Κούπερ: "Ήταν μεγάλο μου όνειρο να συμμετάσχω σε ταινία δράσης. Μου αρέσουν τα σπορ και ειδικά το να προσποιούμαι ότι μάχομαι. Και το να αναλάβω έναν τέτοιο ρόλο ήταν απλά καταπληκτικό. Διατηρούμαι σε φόρμα, όμως έπρεπε να ανεβάσω τον πήχυ γι' αυτή την ταινία. Οι σκηνές δράσης απαιτούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Πρέπει να δίνεις προσοχή σε πολλά πράγματα- στη θέση του σώματος, στο πώς κινείσαι όταν μάχεσαι, στο πώς κινείσαι όταν κρατάς όπλο. Ο Φέις είναι ένας στρατιώτης, δεν τον νοιάζει να γίνει και λίγο σκληρός".


Σάρλτο Κόπλεϊ: "Το "A-Team" ήταν το αγαπημένο μου σίριαλ ως παιδί και ο Μέρντοκ ο αγαπημένος μου ήρωας. Έτσι ένα όνειρο, το να τον υποδυθώ, έγινε πραγματικότητα. Με ιντρίγκαρε το επικίνδυνο στοιχείο στον χαρακτήρα του Μέρντοκ- η επικινδυνότητα σε συνδυασμό με το χιούμορ. Ποτέ δεν ξέρεις αν είναι πραγματικά τρελός ή αν προσποιείται. Είναι μοναδικός".


Κουίντον "Ράμπατζ" Τζάκσον: "Όταν ήμουν παιδί, συνήθιζα να κάθομαι με τον πατέρα μου και να παρακολουθούμε το "A-Team". Προσπαθούσαμε να κάνουμε τρελά πράγματα, όπως κι οι ήρωες της σειράς".




ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΟΥΛΙΕΤΑ - LETTERS TO JULIET

Αισθηματική ταινία αμερικανικής παραγωγής με κεντρική ιδέα την αναζήτηση του μεγάλου έρωτα στα πρότυπα Ρωμαίου και Ιουλιέτας .Σε σκηνοθεσία Γκάρι Ουίνικ
με τους Αμάντα Σίφριντ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Βανέσα Ρεντγκρεϊβ, Φράνκο Νέρο, Κρίστοφερ Ίγκαν

Μια νεαρή Αμερικανίδα ταξιδεύει στη Βερόνα, πόλη όπου αναπτύχθηκε το ειδύλλιο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, και γίνεται μέλος μιας ομάδας εθελοντών, που σκοπός της είναι να απαντά σε γράμματα - προς την Ιουλιέτα - όσων αναζητούν συμβουλές σχετικά με τον μεγάλο ή χαμένο έρωτα. Έτσι η Βερόνικα απαντά και σε ένα γράμμα που χρονολογείται από το 1951, εμπνέοντας τη γυναίκα που το έγραψε να ταξιδέψει ως την Ιταλία για να βρει τη χαμένη για χρόνια αγάπη της.Μιά σειρά γεγονότων θα φέρει τον έρωτα στις ζωές των δύο αυτών γυναικών, όπως δεν τον είχαν ποτέ φανταστεί....





ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ - SHE'S OUT OF MY LEAGUE


Μιά ρομαντική κομεντί με θέμα την πεντάμορφη που ερωτεύεται , προς έκπληξη όλων έναν ασχημούλη πλην ταλαντούχο και ανερχόμενο υπάλληλο αεροδρομίου.Σε σκηνοθεσία Τζιμ Φιλντ Σμιθ με τους Τζέι Μπάρουσελ, Κρίστεν Ρίτερ, Άλις Ιβ, Μάικ Βόγκελ, Λίντσεϊ Σλόαν, Νέιτ Τόρενς, Μάικ Βάουελ, Τ. Τζ. Μίλερ

Ο Κερκ, ένας συνηθισμένος άντρας, υπάλληλος αεροδρομίου, δεν έχει κανέναν άλλο στόχο στη ζωή του, παρά μονάχα την επανασύνδεσή του με την πρώην αγαπημένη του. Όταν συναντά τη Μόλι, την τέλεια γυναίκα κι αρχίζει να βγαίνει μαζί της, κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει... Ούτε καν ο ίδιος... Όμως η επιρροή των φίλων του σε συνδυασμό με τη δική του χαμηλή αυτοεκτίμηση πυρπολούν την πιθανότητα ευόδωσης και μακροημέρευσης του παράδοξου αυτού ειδυλλίου... Άραγε θα τα καταφέρουν να ζήσουν καλά κι εμείς καλύτερα;


Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε αληθινό αεροδρόμιο, αληθινό γήπεδο – με πάνω από 18.000 κανονικούς θεατές να συμπληρώνουν το καστ ως κομπάρσοι-, ενώ αξιοποιήθηκαν πολλές τοποθεσίες στο Πίτσμπουργκ.





THE BACK-UP PLAN


Έρωτας , γάμος , παιδί , όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά , είναι η κεντρική ιδέα της ταινίας σε συνδυασμό και με την γενική αίσθηση έλλειψης του "μίστερ τέλειου"για συζύγου.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άλαν Πουλ και παίζουν οι Τζένιφερ Λόπεζ, Άλεξ Ο' Λάφλιν.

Η Ζόι (Τζένιφερ Λόπεζ) με πολλές περιστασιακές σχέσεις στη ζωή της που λήγουν άδοξα, έχει χάσει κάθε ελπίδα να βρεί τον ιδανικό άνδρα.Έτσι αποφασίζει να ζήσει μόνη της την εμπειρία της μητρότητας. Την ημέρα όμως της τεχνητής γονιμοποίησης, συναντά τον Σταν (Άλεξ Ο¨ Λάφλιν), έναν άνδρα που μοιάζει να συγκεντρώνει όλες προδιαγραφές. Στην προσπάθειά της να κρύψει τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης για να ξεκινήσει μία σχέση μαζί του, τα απανωτά λάθη της Ζόι στέλνουν λάθος μηνύματα στον Σταν. Όταν του αποκαλύπτει το λόγο για την ακατανόητη συμπεριφορά της, ο Σταν δέχεται να σταθεί στο πλευρό της. Για να συνειδητοποιήσουν μέσα στο ορμονικό χάος και τις προετοιμασίες του τοκετού, πως στην πραγματικότητα δε γνωρίζουν τίποτα ο ένας για τον άλλο... Όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν παιδί προτού καν ερωτευτούν, μήπως σημαίνει ότι είναι πράγματι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο;

«Το σενάριο μου φάνηκε πολύ αληθινό, ειδικά μετά από την πρόσφατη εμπειρία μου με τα μωρά» ομολογεί η Τζένιφερ Λόπεζ. «Μπορούσα πραγματικά να ταυτιστώ με όλα αυτά τα χαριτωμένα αστεία του τι σημαίνει εγκυμοσύνη: να είσαι διαρκώς κουρασμένη, να πεινάς ασταμάτητα και να νιώθεις όλες αυτές τις ορμονικές αλλαγές».


«Καθώς διάβαζα το σενάριο, γελούσα δυνατά σε όλη τη διάρκεια, γεγονός που σπάνια μου συμβαίνει» θυμάται ο Άλαν Πουλ. «Και στο τέλος, με έκανε να κλάψω. Σκέφτηκα ότι αν κατάφερνα να μεταφέρω στη μεγάλη οθόνη το 75% αυτής της εμπειρίας, θα ήταν μια πολύ ικανοποιητική ταινία». Ο Πουλ εκτίμησε το κυρίαρχο θέμα του σεναρίου, το γεγονός δηλαδή ότι, στις μέρες μας, η παραδοσιακή ακολουθία γεγονότων ?φλερτ – έρωτας – γάμος – οικογένεια έχει ανατραπεί. Επίσης θεώρησε πολύ σημαντική τη συμμετοχή της Λόπεζ στο ρόλο της Ζόι (η ηθοποιός είχε ήδη υπογράψει όταν ο Πουλ έλαβε το σενάριο). Με ένα δυνατό σενάριο και μια καταπληκτική ηθοποιό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δέχτηκε την πρόταση.


Η συγγραφέας Κέιτ Άντζελο, όπως λέει, εμπνεύστηκε την ιδέα για την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία από τις κολλητές της φίλες, που αντιμετώπιζαν σημαντικά γυναικεία ζητήματα των τριάντα και κάτι. «Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο βιολογικό ρολόι που χτυπά. Και σε κάποιο σημείο, εάν δεν έχεις συναντήσει τον κατάλληλο άντρα μέχρι μια ορισμένη ηλικία, αρχίζεις να σκέφτεσαι άλλους τρόπους ώστε να αποκτήσεις οικογένεια», παρατηρεί η σεναριογράφος.





Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ - THE FATHER OF MY CHILDREN


Στο επίκεντρο της ταινίας , ο αγώνας για επαγγελματική καταξίωση , που πολλές φορές λειτουργεί αυτοκαταστροφικά , όταν η δουλειά δεν πάει καλά.Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μία Χάνσεν - Λόβε, η οποία εμπνεύστηκε το σενάριο, όπως λέει, από τη γνωριμία της με έναν ανήσυχο λινηματογραφικό παραγωγό τον Ουμπέρ Μπαλσάν, που αυτοκτόνησε το Φεβρουάριο του 2005.

Στην ταινία ο Γκρεγκουάρ Κάνβελ έχει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει ένας άντρας: μια σύζυγο που λατρεύει, τρία αξιαγάπητα παιδιά και μια δουλειά που του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Είναι παραγωγός ταινιών. Το να ανακαλύπτει ταλαντούχους ανθρώπους και να δημιουργεί ταινίες που ταιριάζουν στην αντίληψή του για το σινεμά είναι ακριβώς ο λόγος που ζει. Αφιερώνει σχεδόν όλο τον χρόνο και την ενέργειά του στη δουλειά του. Είναι υπερδραστήριος, δεν σταματά ποτέ. Εκτός από τα Σαββατοκύριακα, που τα περνά στην εξοχή με την οικογένεια και ατέλειωτα διλήματα...Ώσπου μια μέρα θα έρθει αντιμέτωπος με μια πικρή αλήθεια: η εταιρεία του έχει μεγάλα χρέη. Θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα με την πιθανή αποτυχία και την κούραση που τον καταβάλλει;

Στην ταινία που είναι γαλλογερμανικής παραγωγής παίζουν οι Λουί-Ντο ντε Λενκεσένγκ, Κιάρα Κασέλι, Αλίς ντε Λενκεσένγκ, Αλίς Γκοτιέ, Μανέλ Ντρις



Σε μία απο τις συνεντεύξεις της η σκηνοθέτης , που έχει επηρεαστεί απο το θάνατο του φίλου της Μπαλσάν σημειώνει :

"Λίγα χρόνια πριν, το ανεξάρτητο σινεμά δεν θα μου κέντριζε καθόλου το ενδιαφέρον. Όμως η γνωριμία μου με τον Μπαλσάν άλλαξε τα πάντα και μου παρείχε μια νέα, διαφορετική αντίληψη για το σινεμά. Για μένα, μια ταινία με ήρωα έναν παραγωγό θα είχε να κάνει με τη δουλειά του, την αφοσίωσή του, τον έρωτα και τη ζωή. Συχνά, όταν βλέπω έναν παραγωγό στην οθόνη, το σινεμά δεν είναι όπως το καταλαβαίνω και το βιώνω στην καθημερινότητά μου. Τα λεφτά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στην ταινία, νομίζω, επειδή ακριβώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπου κι αν κοιτάξουμε, η δουλειά του παραγωγού είναι συνώνυμη με οικονομικά θέματα. Οι κινηματογραφιστές έχουν επίσης αυτή την έγνοια αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, γιατί οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται είναι διαφορετικοί".

Και στην ερώτηση για τον πρωταγωνιστή που εμφανίζεται σαν ένας άνδρας χαρισματικός με γοητεία και στη συνέχεια καταβεβλημένος απο τα οικονομικά προβλήματα, απαντά:

"Θα έλεγα ότι οι αμφιβολίες και η απελπισία του υπάρχουν από την αρχή και φαίνονται στις εκφράσεις και στις σιωπές του. Αλλά γενικά υπερτερεί η ευχαρίστηση που παίρνει από τη δουλειά του και τη συντροφιά της γυναίκας του και των παιδιών του. Ακόμη κι έτσι, η ανησυχία και η κόπωση τον καταβάλλουν ώσπου "πλημμυρίζει" από απελπισία. Το φιλμ προσπαθεί να δείξει πώς αυτή η δύναμη για ζωή τελικά γίνεται μια αυτοκαταστροφική δύναμη".




ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΓΑΜΟΣ - SILENT WEDDING


Η ταινία του Ρουμάνου σκηνοθέτη Οράτιου Μαλέλε, βασίζεται , όπως αναφέρει ο ίδιος, σε πραγματικά γεγονότα.Τόπος δράσης: Ένα μικρό χωριό στη Ρουμανία του 1953, ξεχασμένο απο το θεό και απο τη «μαμά ΕΣΣΔ»… Ελάχιστοι κάτοικοι , αρκετοί όμως για να γεμίζουν την πλατεία του χωριού σε γάμους βαφτίσια και κηδείες.Ένα ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί. Όλο το χωριό επί ποδός για τις προετοιμασίες. Θα γίνει μεγάλο γλέντι, και, φυσικά, όλοι είναι καλεσμένοι! Τα τραπέζια έχουν στρωθεί. Η αυτοσχέδια τοπική μπάντα έχει ξεκινήσει το τραγούδι και το χορό. Η γαμήλια πομπή έχει ξεκινήσει. Απρόσμενα και ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά τους μια πομπή οχημάτων του Ρωσικού Στρατού. Ο "πατερούλης" Στάλιν πέθανε. Κηρύσσεται για 7 μέρες εθνικό πένθος και σύμφωνα με τους στρατιώτες πρέπει να σταματήσουν το γαμήλιο γλέντι γιατί πένθος σημαίνει συσκότιση , ησυχία και θρήνος.Πρέπει όλοι να κλειστούν στα σπίτια τους .Οι κάτοικοι όμως είναι αποφασισμένοι , τίποτε να μην διακόψει τη χαρά του γάμου και θα κάνουν το γλέντι στα .... μουγκά.Τι θα γίνει όμως με το ρώσικο στρατό;
Παίζουν οι Μέντα Αντρέα Βικτόρ, Αλεξάντρου Ποτοκεάν, Βαλεντίν Τεοντοσίου


Ενώ ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στην ταινία σημειώνει, σε μία απο τις συνεντεύξεις του:

"Αισθάνθηκα την ανάγκη να αφηγηθώ αυτήν την πραγματική ιστορία. Έλαβε χώρα στο «Ανατολικό Μπλοκ» την εποχή που η ανθρωπότητα είχε κατρακυλήσει σε μια περίεργη νωθρότητα. Δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος εξελίχτηκε αυτή η τραγωδία. Θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε οποιοδήποτε μέρος της πατρίδας μου. Είχα αναφέρει την ιστορία σε πολλούς σκηνοθέτες, αλλά κατέληξα να γυρίσω την ταινία εγώ. Το σενάριο κέρδισε ένα βραβείο από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Ρουμανίας. Βρήκαμε ένα μικρό χρηματικό ποσό και ξεκίνησα κατευθείαν τα γυρίσματα".

ΕΡ:Η βασική σκηνή της ταινίας, που είναι και ο τίτλος του έργου, είναι μεταφορική. Αντιπροσωπεύει την κατάσταση της Ρουμανίας όταν ήταν κάτω από τον ζυγό του κομμουνισμού;

Όχι, η Ρουμανία δεν υποχρεώθηκε ποτέ να μείνει σιωπηλή. Το δικαίωμα να μιλάει κανείς δυνατά και ξεκάθαρα ήταν υπό απαγόρευση. Ο λαός της Ρουμανίας όμως ψιθύριζε άλλο τόσο. Υπέφερε, αλλά πάντα διατηρούσε το χιούμορ του. Παραδόξως, όσο πιο πολύ καταπιεζόταν η χώρα αυτή, άλλο τόσο μας έβγαινε στην επιφάνεια ένα μαζοχιστικό χιούμορ.

ΕΡ:Γιατί τοποθετήσατε την ιστορία αυτή στο 1953 όταν πέθανε ο Στάλιν; Θα φανταζόταν κανείς ότι τα πράγματα θα βελτιωνόταν από κει και πέρα!

Αντιθέτως, «Πέθανε ο Βασιλιάς, να ζήσει ο Βασιλιάς!» Μόνο που άλλαξε ο δήμιος. Ο κόσμος συνέχισε να τρομοκρατείται από έναν νέο δικτάτορα. Έτσι απλά. Εγώ δεν είχα γεννηθεί τότε, αλλά ο πατέρας μου, ο οποίος πέθανε πριν δυο χρόνια, μου τα είχε πει πάρα πολλές φορές.




ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΑΖΙ - SERIOUS MOONLIGHT

Μια κωμωδία για τον έρωτα και το μίσος με φόντο τη συζική απιστία , σε σκηνοθεσία της Σέριλ Χάινς , με τους Μεγκ Ράιαν, Τίμοθι Χάτον, Κρίστεν Μπελ, Τζάστιν Λονγκ, Μπιλ Παρκς

Σύμφωνα με το σενάριο η Λουίζ είναι πετυχημένη , δυναμική δικηγόρος και σύζυγος.Εχει προγραματίσει να πάει στο εξοχικό της σπίτι , όπου την περιμένει ο σύζυγος της . Φτάνει όμως μια μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο και συγκινείται όταν αντικρίζει μια θάλασσα από τριαντάφυλλα. Δυστυχώς όμως ο σύζυγος της δεν περιμένει αυτήν, αλλά την κατά πολύ νεότερη φίλη του Σάρα. Μάλιστα έχει έτοιμο για τη σύζυγο του ένα γράμμα , όπου της εξηγεί την πρόθεση του να την αφήσει. Φυσικά η ιδιόρρυθμη αλλά κατά τα άλλα ψύχραιμη Λουίζ του ανατρέπει τα σχέδια. Κατορθώνει να τον αιχμαλωτίσει και αρνείται να τον απελευθερώσει αν δεν της υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουν μαζί να σώσουν τον γάμο τους. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται η ανυπόμονη Σάρα και ένας κηπουρός



Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ) Διαβάστε περισσότερα...