Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Το κίνημα του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»


Μια νέα στάση ζωής φαίνεται πως προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού η οικονομική κρίση। Εμπνευσμένη από την οικονομική δυσχέρεια, τη διαφθορά και τα σκληρά μέτρα, δανείζεται τον τίτλο από το περίφημο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και μήνα με τον μήνα λαμβάνει κινηματική μορφή.

* Ολο και περισσότερα κινήματα πολιτών -οργανωμένα ή μη- αντιδρούν και «δεν πληρώνουν»... διόδια, εισιτήρια, βενζίνη, ακριβά τσιγάρα, πολυτελή εστιατόρια, περιορίζουν τις εξόδους τους σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, τα μπάνια σε ιδιωτικές πλαζ με τσουχτερές εισόδους, τις πλούσιες ανθοδέσμες, καταθέτουν τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουν την ΕΡΤ, αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, γεμίζουν το καλάθι στο σουπερμάρκετ και ύστερα το παρατάνε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ταμείο... και αυτή είναι μόνον η αρχή.

* Η έρευνα της «Κ.Ε.» αναδεικνύει μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, που μπορεί να μην καταγράφεται τόσο στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, όμως κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή. Ενα «άτυπο» μποϊκοτάζ πολιτών που ξεκίνησε ως η λεγόμενη «αντίσταση της γειτονιάς» και που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να ρίξει τους δείκτες κατακόρυφα.

«Στάση πληρωμών» στις τράπεζες

Στάση πληρωμών υπάρχει και έναντι των τραπεζών από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, εκτός από αυτούς που έχουν πραγματική και αντικειμενική αδυναμία να εξοφλήσουν τις δόσεις τους και υπολογίζεται ότι είναι δύο στους δέκα, προστέθηκε μία κατηγορία δανειοληπτών που περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση για... «επαναδιαπραγμάτευση» των χρεών.

Ιδού πώς έχει η ιστορία: από την προεκλογική περίοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν στις εφημερίδες γράφονταν τα περί διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, κάποιοι έπαψαν να πληρώνουν τις δόσεις των καταναλωτικών -κυρίως- δανείων και των πιστωτικών καρτών.

Η στάση πληρωμών προς τις τράπεζες υιοθετήθηκε και από χιλιάδες άλλους δανειολήπτες μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση -πια- του ΠΑΣΟΚ έδινε στον τύπο τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο προέβλεπε διαγραφή μέχρι και του 90% των χρεών, υπό προϋποθέσεις βέβαια, προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ά. Το πρόβλημα είναι ότι από τότε που έγιναν οι εκλογές μέχρι σήμερα κοντεύουν εννιά μήνες και το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, λόγω «κόντρας» μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες βλέποντας ότι προσεχώς θα μεγαλώσει η κατηγορία των πελατών που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω μείωσης του εισοδήματος, επιχειρούν να διευκολύνουν ορισμένους υποτίθεται, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους, επιμηκύνοντας τη διάρκεια του δανείου. Κάτι που στην πράξη σημαίνει πληρωμή περισσότερων τόκων και αλλαγή σε όρους του δανείου...

Οχι στα διόδια

Το πρώτο ενεργό κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είχε στόχο τα διόδια των εθνικών οδών. Ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με σποραδικές αντιδράσεις για τα διόδια Κορίνθου-Πατρών και επίκεντρο τον δρόμο καρμανιόλα που στοίχισε πολλές ζωές και πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Από μία μικρή ομάδα ατόμων γεννήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Μέτωπο Ενάντια στα Διόδια, που ουσιαστικά διεκδικεί μια καλύτερη ζωή που να κοστίζει λιγότερο.

Ενα βιντεάκι που πριν από λίγο καιρό ανέβασε στο YouTube ο Βασ. Παπαδόπουλος, μέλος του Συντονιστικού, έγινε ανάρπαστο. Με μια ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε τη διαδρομή του σε όλη τη χώρα μαζί με την τετραμελή οικογένειά του, δίχως να πληρώσει διόδια.

«Εγώ είμαι κάτοικος Αφιδνών και εργάζομαι στα Πατήσια. Θέλω, λοιπόν, κάθε χρόνο για να πηγαίνω και να έρχομαι από τη δουλειά μου 1.500 ευρώ», μας λέει και εξηγεί ότι σημείο αναφοράς για την γιγάντωση του κινήματος -πλέον αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα- ήταν η παραχώρηση από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά των εθνικών οδών σε ιδιώτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσχωρήσει στο Συντονιστικό ακόμη και σωματεία επαγγελματιών οδηγών.

Οι «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» περνούν από τα διόδια φορώντας το σήμα του κινήματος, υπογράφουν ένα έγγραφο που τους δίνει ο υπάλληλος των διοδίων και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.

Ο Β. Παπαδόπουλος δεν τρέφει αυταπάτες, όπως υποστηρίζει. Γνωρίζει ότι οι πολίτες τα έχουν βάλει με πολυεθνικά συμφέροντα και είναι δύσκολη η μάχη, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα.

Πρόσφατα εκδόθηκε δικαστική απόφαση εις βάρος ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τμήμα εθνικής οδού για αυθαίρετες κατασκευές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είναι κι αυτό μια νίκη, πιστεύει.

Περιορίζουν καφέδες-delivery

Σε 20% με 30% κινείται η πτώση σε καφετέριες και γνωστές αλυσίδες delivery. Στα μεν καφέ ο κόσμος δεν πάει τις καθημερινές και όσοι πηγαίνουν «σπάνε» σχετικά νωρίς, ενώ το «φαΐ απ' έξω», είτε είναι σουβλάκια, είτε πίτσες, αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές εξοικονόμησης χρημάτων για τα νοικοκυριά.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και τώρα που το Μουντιάλ παίζει σε γιγαντοοθόνες και τηλεοράσεις η αντιστροφή του κλίματος σε καφέ και delivery δεν είναι εφικτή.

Και διαβάζουν λιγότερο

Η τάση πλέον δείχνει πως αγοράζουμε λιγότερα βιβλία, αλλά διαβάζουμε περισσότερα από το Ιντερνετ. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία σημείωσαν πτώση περίπου 20%. Στο ίδιο ποσοστό κινείται και η πτώση στα δισκοπωλεία, μία αγορά που ήταν ούτως ή άλλως «ρημαγμένη» από το downloading τραγουδιών στο Ιντερνετ. Εννοείται πως δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει στις σχετικές περικοπές νέων κυκλοφοριών.

Περικοπές στα θεάματα

Από την οικονομική κρίση δεν την «σκαπουλάρουν» ούτε οι συναυλίες του καλοκαιριού. Οι διοργανωτές τους έλεγαν εδώ και μήνες ότι φέτος θα φέρουν λιγότερα συγκροτήματα από το εξωτερικό. Πράγματι, το φεστιβάλ Synch, για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα, από τριήμερο έγινε διήμερο φέτος για οικονομία... «δυνάμεων».

Αρχισαν όμως και οι ακυρώσεις πολλών συναυλιών, όπως του Elvis Costello στη Μαλακάσα, των Active Member, του Θ. Πολυκανδριώτη και άλλων στο φεστιβάλ Πέτρας. Οι διοργανωτές στις σχετικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και χαμηλή προπώληση εισιτηρίων. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις ακυρωθείσες υπήρχαν συναυλίες που είχαν εισιτήριο 40 και 50 ευρώ, αλλά και 15 ευρώ.

Οι «Ρομπέν» του Μετρό

Στην Αθήνα μπορεί να μη συνέβη κάτι ανάλογο, ωστόσο ένα άλλο κίνημα, αυτό των «Ρομπέν των Εισιτηρίων» όπως χαρακτηρίστηκε κατάφερε να προβληματίσει την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., η οποία παρατήρησε πτώση στα έσοδά της κατά 3%.

Πτώση που δεν οφειλόταν σε μείωση του επιβατικού κοινού αλλά στην απλή σκέψη κάποιου που στη συνέχεια έγινε «μόδα» και σήμερα πλέον αποτελεί συνειδητή κίνηση εκατοντάδων επιβατών του ΜΕΤΡΟ.

«Αφού το εισιτήριο έφτασε το 1 ευρώ, ας εκμεταλλευτούμε τη διάρκεια της μιάμισης ώρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά». Ανταλλαγή εισιτηρίου και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αντεπιτίθεται με απειλές περί παράνομης πράξης που επιφέρουν εκτός από βαριά πρόστιμα στους παραβάτες, ακόμη και φυλάκιση 3 μηνών για κάθε επιβάτη που δίνει το εισιτήριό του στον επόμενο.

Βενζίνη με το σταγονόμετρο

Ο περιορισμός των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έχει ρίξει την αγορά των καυσίμων σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 35%, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με την Τροχαία, η μείωση των αυτοκινήτων εντός Αθήνας εκτιμάται στο 5%. Οσο για την Αττική Οδό, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2009, πλέον διέρχονται από τα διόδια 15.000 λιγότερα αυτοκίνητα το μήνα. Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι η μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αγγίξει το 8%.

Στα διόδια των εθνικών οδών παρατηρείται μείωση διέλευσης κατά 20% και από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κατά 10%. Την ίδια ώρα οι επιβάτες σε λεωφορεία και τρόλεϊ σημειώνουν αύξηση κατά 14%.

Φθηνότερη μάρκα ή το κόβουν...

Η τελευταία αύξηση στην τιμή των τσιγάρων οδήγησε αρκετούς να το κόψουν ή να το περιορίσουν και άλλους να επιλέξουν φθηνότερη μάρκα από αυτήν που μέχρι τώρα κάπνιζαν. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, οι πωλήσεις στα ακριβά είδη καπνού μειώθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Πηγές από τον κλάδο των πρατηριούχων καπνοπωλών αναφέρουν ακόμη και μία πιθανή μείωση της τάξης του 30% μέχρι τέλος του χρόνου! Την ίδια ώρα τα φθηνά τσιγάρα αυξήθηκαν κατά 28%.

Οχι στην ΕΡΤ

Ανάλογο ξεκίνημα έχουν κάνει κι άλλα κινήματα με στόχο αυτή τη φορά την κρατική τηλεόραση. Εμφανίστηκαν δειλά δειλά στο Ιντερνετ και πλέον φαίνεται να έχουν πάρει μια πιο οργανωμένη μορφή. «Δεν πληρώνω ΕΡΤ» και ομάδες πολιτών συμβουλεύονται ακόμη και νομικούς ώστε να πάψουν να πληρώνουν το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να πληρώνουν τη ΔΕΗ -δίχως να πληρώνουν την ΕΡΤ- για να μην τους κόβουν το ρεύμα.

«Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μην πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις (για παράδειγμα, τηλεοπτικό πρόγραμμα), μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (για παράδειγμα ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε, μπορείς να απαιτήσεις να πληρώσεις μόνον το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Παρακαταθηκών και Δανείων και καταθέτεις μόνον το ποσό της υπηρεσίας που αποδέχεσαι και όχι το υπόλοιπο».

Ηταν λίγες ημέρες μετά τη διαρροή σε blog των προκλητικών μισθών στελεχών και ορισμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ, όταν κυκλοφόρησε αυτή η συμβουλή από νομικό μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω ΕΡΤ». Αρκετοί απ' όσους δηλώνουν πως δε θέλουν να πληρώνουν ΕΡΤ, ισχυρίζονται πως δεν έχουν τηλεόραση και άλλοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη χρέωση είναι «χαράτσι».

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «στο κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας χρεώνουν ΕΡΤ», αλλά μην πάμε και πολύ μακριά διότι «ακόμη και στα νεκροταφεία χρεώνουν ΕΡΤ»!

Οχι στα εισιτήρια

Κι αν η συνέχεια δείξει τι θα συμβεί με τη χρέωση για την ΕΡΤ, στη Θεσσαλονίκη επιτροπές πολιτών δεν άφησαν και μεγάλο περιθώριο στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) να χαρεί τις πρόσφατες αυξήσεις που έκανε στα εισιτήρια (1 ευρώ) στις συγκοινωνίες.

Η οργάνωση «Ακρίβεια STOP» κινητοποίησε ομάδες πολιτών που βγήκαν στους δρόμους με φυλλάδια που παρακινούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει εισιτήριο και έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις και τα επεισόδια ο ΟΑΣΘ πήρε πίσω τις αυξήσεις.

Το κίνημα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε ως πολύ ισχυρό και παραμένει ενεργό διεκδικώντας φθηνότερες, αλλά και δημόσιες συγκοινωνίες.

Πίνουν λιγότερο

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την αγορά του αλκοόλ, που την περασμένη χρονιά έκλεισε με πτώση της τάξης του 10%. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης που η μείωση στην κατανάλωση έφτασε το 20%, ενώ πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση στα σουπερμάρκετ (περίπου -5%).

Το εισαγόμενο ουίσκι, που καλύπτει το 40% της κατανάλωσης -σύμφωνα με κλαδική έρευνα της ICAP-, μετά και την τελευταία φορολόγηση σημειώνει επιπλέον πτώση στις πωλήσεις που εκτιμάται γύρω στο 8%.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ίδιας εταιρείας για την εγχώρια αγορά μπίρας, το ερχόμενο διάστημα προβλέπεται ότι θα υπάρξει πίεση και στις... «ξανθές», λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Η αναμενόμενη πτώση, πάντως, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εις βάρος της λεγόμενης «κρύας αγοράς» (μπαρ, καφετέριες) και υπέρ της «ζεστής» (σουπερμάρκετ).

Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=175009 Διαβάστε περισσότερα...

Σεληνιακό νερό - Μια πραγματικότητα

Σεληνιακό νερό! Η ύπαρξή του πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, καθώς η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως η Σελήνη είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη του ηλιακού συστήματος. Τώρα πια η άποψή μας έχει αλλάξει άρδην, καθώς οι παρατηρήσεις των τελευταίων ετών αποδεικνύουν πως η Σελήνη φέρει νερό και μάλιστα σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
«Νομίζαμε πως γνωρίζουμε το φεγγάρι, αλλά ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει» αναφέρει ο Paul Spudis του Αμερικανικού Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το νερό είναι εκεί πάνω, σε μια ποικιλία συγκεντρώσεων αλλά και διαφορετικών "γεωλογικών" συστημάτων. Ποιος θα πίστευε πως σήμερα θα ήμασταν σε θέση να συλλογιζόμαστε την Σεληνιακή υδρόσφαιρα;»
Ο Spudis είναι ο κύριος ερευνητής της ομάδας Mini-SAR της NASA, ομάδας που έκανε τις τελευταίες ανακαλύψεις νερού στην Σελήνη.





Ο mini-SAR χάρτης Radar του βόρειου Σεληνιακού πόλου. Οι κρατήρες που είναι κυκλωμένοι με πράσινο πιστεύεται πως περιέχουν σημαντικές ποσότητες παγωμένου νερού



Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια τόνοι νερού αποθηκευμένοι σε περίπου 40 κρατήρες του βορείου πόλου της Σελήνης. Ποσότητα ικανή να τροφοδοτήσει με νερό μια πόλη σαν την Θεσσαλονίκη για διάστημα 2 ετών.
Στις 9 Οκτωβρίου 2009, ο δορυφόρος του προγράμματος της NASA, LCROSS ανακάλυψε νερό σε ένα παγωμένο, μονίμως σκοτεινό κρατήρα του Σεληνιακού νότιου πόλου.




Διακρίνεται ένα νέφος πλούσιο σε υδρατμούς που αναδύθηκε στις 9/10/2009 μετά την κρούση της βολής του LCROSS στο έδαφος του Σεληνιακού κρατήρα Cabeus


Μία ακόμα επιβεβαίωση της ύπαρξης του νερού της Σελήνης προήλθε από το Moon Mineralogy Mapper (αλλιώς M-cube) που βρίσκεται στο Ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaan-1. Οι παρατηρήσεις και η ανάλυση του ανακλώμενου Ηλιακού φωτός υπέδειξαν την ύπαρξη Σεληνιακού νερού, δεσμευμένου από τους βράχους και το έδαφος, που βρίσκεται μόλις σε ένα στρώμα μερικών χιλιοστών του υπεδάφους σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία.



Με γαλάζιο ψευδόχρωμα διακρίνεται ένα λεπτό στρώμα μεταλλικών, πλούσιων σε νερό, στοιχείων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια ενός κρατήρα της αθέατης Σεληνιακής πλευράς


Αυτή τη στιγμή οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν πως το νερό βρίσκεται σε τρεις διαφορετικές μορφές στον φυσικό μας δορυφόρο. Βρίσκεται σε πυκνά στρώματα σχεδόν καθαρού νερού (mini-SAR), σε συνδυασμό παγοκρυστάλλων και σκόνης (LCROSS) και σε ένα λεπτό επιφανειακό στρώμα που μεταφέρεται σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του φεγγαριού (M-cube).

Το Σύμπαν συνεχίζει να μας εκπλήσσει και οι επιστήμονες αποφαίνονται πως αυτό που κάποτε θεωρούσαμε ως ένα από τα ξηρότερα μέρη του Ηλιακού συστήματος τώρα φαίνεται να έχει κύκλο νερού। Σίγουρα ο εποικισμός της Σελήνης είναι ακόμα ένα πολύ μακρινό όνειρο, αλλά οι καινούριες ανακαλύψεις είναι ενθαρρυντικές για το μέλλον, και όπως λέει ο Paul Spudis «έχουμε μόλις ξύσει την επιφάνεια της Σελήνης, ποιος ξέρει τι ανακαλύψεις έπονται;».

Πηγή
http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1231&action=detail
Διαβάστε περισσότερα...

Mars500: Δεν είναι ριάλιτι

Δοκιμασία: Έξι άνδρες περιορισμένοι σε ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο επί 18 μήνες.

Τόπος: Μόσχα

Στόχος: Τα επιστημονικά συμπεράσματα από το πείραμα.

Δεν είναι ριάλιτι, είναι η πρώτη πλήρους διάρκειας προσομοίωση ενός ταξιδιού στον πλανήτη Άρη.
Μετάφραση-Επιμέλεια: Σίμος Οικονομίδης, Φυσικός, M.Sc.
Πηγή:
ESA

Η πόρτα έκλεισε: Η 18μηνη αποστολή Mars500 άρχισεu;alakkaaa

3 Ιουνίου 2010

Η Mars500, η πρώτη πλήρους διάρκειας προσομοίωση αποστολής στον Άρη άρχισε σήμερα στη Μόσχα στις 13:49 τοπική ώρα (11:49 CET), όταν το εξαμελές πλήρωμα μπήκε στο «διαστημόπλοιο» και η πόρτα πίσω τους έκλεισε. Το πείραμα θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στις εγκαταστάσεις του Mars500 στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων στη Μόσχα σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που τα μέλη του πληρώματος μιλούσαν στον Τύπο και τη στιγμή που μπήκαν στους θαλάμους που θα είναι το σπίτι τους για τις επόμενες 520 ημέρες.


Οι Diego UrbΟ   Diego ελέγχει τον υπολογιστήina και Romain Charles από την Ευρώπη, οι Sukhrob Kamolov, Alexey Sitev και Alexandr Smoleevskiy από τη Ρωσία και ο Wang Yue από την Κίνα βρίσκονται σε μια αποστολή που προσεγγίζει ένα πραγματικό διαστημικό ταξίδι στον μεγαλύτερο βαθμό που είναι δυνατόν πάνω στη Γη. Θα ζουν και θα εργάζονται σαν αστροναύτες, θα τρώνε ειδική τροφή και θα γυμνάζονται με τον ίδιο τρόπο που γυμνάζονται τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.


Η αποστολή τους είναι να «φτάσουν στον Άρη» σε 250 ημέρες, να «προσεδαφιστούν και να εξερευνήσουν τον Άρη επί έναν μήνα» και να «επιστρέψουν στη Γη» σε 230 ημέρες, χρησιμοποιώντας απομιμήσεις του διαστημοπλοίου, του σκάφους προσεδάφισης και της αριανής επιφάνειας.

Η πόρτα θα μείνει κλειστή έως τον Νοέμβριο του 2011 και το πλήρωμα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τις τροφές και τον εξοπλισμό που έχουν αποθηκευτεί στη μονάδα. Μόνο ηλεκτρισμός, νερό και αέρας θα παρέχονται στους θαλάμους από έξω.

Προβλήματα που θα παρουσιαστούν
Ο Romain στην καμπίνα του (ESA)

Στην αποστολή Mars500 δεν θα δοκιμαστούν μόνο νέες τεχνολογίες, αλλά και η ανθρώπινη αντοχή στα άκρα. Η παραμονή επί σχεδόν 18 μήνες μέσα σε μεταλλικά κοντέινερ θα είναι δύσκολη, παρά την εκπαίδευση και την ενημέρωση που έγιναν από αστροναύτες και στελέχη υποβρυχίων.

Αναμφίβολα, τα μέλη του πληρώματος θα παρουσιάσουν ψυχολογικές διακυμάνσεις στη μακρά διάρκεια του ταξιδιού και αυτές οι διακυμάνσεις είναι ένα κρίσιμο μέρος του πειράματος.

Οι «αστροναύτες» κατά κανόνα θα μοιράζουν ισομερώς τις ώρες των καθημερινών ημερών σε εργασία, ελεύθερο χρόνο και ανάπαυση, ενώ τα σαββατοκύριακα θα είναι συνήθως ελεύθερα. Έχουν μαζί τους πληθώρα ταινιών, βιβλίων, μουσικών οργάνων και άλλων μέσων ψυχαγωγίας.

Τα σώματά τοΟι  βετεράνοι από την προηγούμενη μελέτη (ESA/IBMP -  Oleg Voloshin)υς θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες – ένα κλειστό περιβάλλον με περιορισμένο χώρο ευνοεί τη ραγδαία υποβάθμιση της φυσικής κατάστασης. Τα μέλη του πληρώματος πρέπει να γυμνάζονται έως και δύο ώρες κάθε μέρα, αλλά μπορούν να κάνουν ντους μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Τι ξέχασα; Η προετοιμασία όλων των εφοδίων, από σαπούνι και ρούχα μέχρι τροφή και εφεδρικές μπαταρίες για την κάμερα, ώστε να υπάρχει αυτάρκεια σε μια αποστολή 18 μηνών, είναι μια κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία.

Και, τέλος, η τεχνολογία: η μονάδα δεν είναι διαστημόπλοιο, αλλά χρησιμοποιεί πολλά συστήματα τα οποία θα υπάρχουν και σε ένα αληθινό διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει προς τον Άρη. Η δοκιμή αυτών σε ρεαλιστικές συνθήκες είναι σημαντική. Το πλήρωμα έχει εκπαιδευτεί ώστε να είναι σε θέση να επιδιορθώσει και την τελευταία βίδα του «σκάφους» και μόνο σε ακραίες καταστάσεις θα παρασχεθεί εξωτερική βοήθεια.

Ο Sukhrob δίνει σήμα ετοιμότητας   (ESA)
Τα λέμε σε 520 ημέρες!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής οι Diego Urbina και Romain Charles, τα μέλη του πληρώματος που ανήκουν στην ESA, θα στέλνουν ημερήσιες αναφορές και βίντεο στον ιστότοπο Mars500 της ESA. Η πρώτη αναφορά δημοσιεύτηκε σήμερα: «Αντίο Ήλιε, αντίο Γη, αναχωρούμε για τον Άρη!».



Πηγή
http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1232&action=detail

Διαβάστε περισσότερα...