Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Χρονολόγησαν με ακρίβεια τις δυναστείες των φαραώ Μέτρησαν τον άνθρακα-14 με ακρίβεια δύο δεκαετιών


Το ακριβές χρονολόγιο των δυναστειών των Αιγύπτιων φαραώ κατάφεραν να προσδιορίσουν οι επιστήμονες που μέτρησαν τον άνθρακα-14 σε εκατοντάδες αντικείμενα από το Νείλο.
Oι ειδικοί συγκέντρωσαν 211 δείγματα φυτικής ύλης σε αντικείμενα που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία. Για να εξασφαλίσουν ότι τα δείγματα έχουν την ίδια ηλικία με τα εκθέματα, απέφυγαν αντικείμενα από ξύλο και οστά και προτίμησαν υφάσματα, τρόφιμα, καλάθια και πανέρια.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφερ Ράμσι της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την οποία συνεργάστηκαν ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, την Αυστρία και το Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science». Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που χρησιμοποιεί μετρήσεις ραδιενεργών ισοτόπων άνθρακα σε αντικείμενα των φαραώ από το 2650 π.Χ. ώς το 1100 π.Χ. Εξοπλισμός τέτοιου είδους δεν υπάρχει στην Αίγυπτο κι έτσι αντίστοιχη έρευνα δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα των φαραώ.
«Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά», λέει στο «Νature» ο Χέντρικ Μπρούινς, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ. «Για πρώτη φορά, η χρονολόγηση με άνθρακα επιβεβαιώνει λίγο - πολύ τις χρονολογίες της αρχαίας Αιγύπτου». Τα περισσότερα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τάφους ονομαστών φαραώ, για τους οποίους είναι ήδη γνωστό πότε βασίλεψαν. Η χρονολόγηση έγινε με ακρίβεια δύο δεκαετιών ή και λιγότερο κι έλυσε αρκετές διαφωνίες που διαρκούσαν χρόνια.
Μία από αυτές είναι η έναρξη της περιόδου του Νέου Βασιλείου, που περιλαμβάνει την κυριαρχία του Αμενχοτέπ, του Τουταγχαμών και του Ραμσή. Μία ομάδα ιστορικών έλεγε πως το Νέο Βασίλειο αρχίζει το 1539 π.Χ. και μία άλλη το 1550 π.Χ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ισχύει η δεύτερη χρονολογία, ίσως μάλιστα και μία δεκαετία νωρίτερα.
Παρομοίως, οι ιστορικοί διαφωνούν για το πότε αρχίζει το Μέσο Βασίλειο, που προηγήθηκε του Νέου Βασιλείου. Οι πιθανές χρονιές ήταν από το 2055 έως το 2009 π.Χ. Οι επιστήμονες τώρα συμφωνούν με το 2055 π.Χ. Τα ευρήματα μάλιστα ίσως αποδειχθούν σημαντικά για τη χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας, για την οποία οι ειδικοί εξακολουθούν να διαφωνούν. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, η έκρηξη τοποθετείται 100 χρόνια πριν από την έναρξη του Νέου Βασιλείου, άρα γύρω στο 1650 π.Χ. Από την άλλη, οι έρευνες του αυστριακού αρχαιολόγου Μάνφρεντ Μπίτακ του Πανεπιστημίου της Βιέννης, τόσο στα ιστορικά κείμενα όσο και με ραδιοχρονολογήσεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη στη Σαντορίνη έλαβε χώρα όχι πριν από την έναρξη του νέου Βασίλειου, αλλά στη διάρκειά του, δηλαδή αρκετά χρόνια μετά το 1550 π.Χ.

Πηγή
http://www.haravgi.com.cy/site-article-43295-gr.php Διαβάστε περισσότερα...

Μία μίνι εποχή παγετώνων, ξεκινάει το 2014 !

Μία δυσοίωνη πρόβλεψη για το κλίμα της γης, ανακοίνωσαν 75 εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Σικάγο!

Κόντρα στις απόψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπή του ΟΗΕ (IPCC), περί υπερθέρμανσης, οι παραπάνω επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η πολυσυζητημένη κλιματική αλλαγή, δεν θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας όπως περιμένουμε, αλλά σε μια νέα εποχή παγετώνων!

Ο πλανήτης, υποστηρίζουν, έχει σταματήσει να υπερθερμαίνεται και έχει εισέλθει σε μια περίοδο που ενδέχεται να προμηνύει μια νέα εποχή παρατεταμένου ψύχους. Η διάρκειά της υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και στα τριάντα χρόνια ενώ θα είναι καταστροφική για την ανθρωπότητα! Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό νεκρών και εξάπλωση του υποσιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο!

Πώς έφτασαν στο δυσοίωνο σενάριο των παγετώνων!

O αμερικανός γεωλόγος Ντον Ιστερμπρουκ, καθηγητής στο Western University της Ουάσιγκτον, μελέτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους πάγους της Γροιλανδίας, οι οποίοι θεωρούνται ως "βαρόμετρο" των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη.

Χρησιμοποιώντας ισότοπα οξυγόνου, υπολόγισε τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη Γη πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ετσι, διαπίστωσε πως το κλίμα του πλανήτη μας χαρακτηρίζεται από μια αδιάκοπη εναλλαγή ψυχρών και θερμών εποχών!

Τα τελευταία 500 χρόνια παρατηρείται μια κανονικότητα στην εναλλαγή αυτών των εποχών, με την καθεμία να διαρκεί περίπου 27 χρόνια. Το ίδιο φαινόμενο φαίνεται να έχει επαναληφθεί τέσσερις φορές μέσα στον 20ο αιώνα.

Αναλυτικά, από το 1880 μέχρι το 1915 είχαμε κρύο, 1915 με 1945 ζέστη, από το 1945 μέχρι το 1977 κρύο, 1977 με 1999 ζέστη. Από το 1999 μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας,άρα έχουμε εισέλθει στην περίοδο ψύχους.

"Δεν ευθύνεται το διοξείδιο του άνθρακα!"

Ο καθηγητής όμως, αμφισβητεί ευθέως και τη θεωρία περί σύνδεσης της ανόδου της θερμοκρασίας με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι εναλλαγές εποχών ζάστης- ψύχους στον πλανήτη, σχετίζονται άμεσα με την ηλιακή δραστηριότητα. Και σημειώνει ότι, όποτε η ηλιακή δραστηριότητα παρουσίαζε ύφεση, όπως συμβαίνει σήμερα, τότε στη Γη είχαμε πάντοτε περιόδους παγετώνων!

Και οι ρώσοι συμφωνούν με τη θεωρία των παγετώνων!

Σε αντίστοιχα συμπεράσματαέχουν καταλήξει και οι έρευνες του ρώσου αστροφυσικού Χαμπιλούλο Αμπντουσαμάτοφ, επικεφαλής του ρωσο- ουκρανικού ερευνητικού προγράμματος Astrometria. "Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν οφείλεται στις εκπομπές αερίων, αλλά στην ηλιακή ακτινοβολία" λέει και εκείνος.

Και προσθέτει ότι η μείωση των ηλιακών κηλίδων που συμβαίνει σήμερα, φανερώνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο ελάχιστό της, γεγονός που θα οδηγήσει σε δραματική πτώση της θερμοκρασίας και παγκόσμια ψύξη! Μάλιστα δηλώνει σχεδόν βέβαιος πως τα πρώτα σημάδια της εποχής των παγετώνων θα είναι αισθητά στη Γη, το 2014!!

Πηγή
http://www.pyles.tv/News/epistimi-texnologia/age_ice.aspx Διαβάστε περισσότερα...

για τον Σωκράτη...





















Πηγή
http://griniarogatos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...