Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 1-0



Η ΑΕΚ μπορεί να πήρε τη νίκη με 1-0 κόντρα στην Ξάνθη, ωστόσο η εικόνα της Ένωσης έφερε μουρμούρες και αποδοκιμασίες στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Λεονάρντο με «κεραυνό» στο 4΄ ήταν ο «χρυσός σκόρερ» για τους «κιτρινόμαυρους» που για ένα ακόμα ματς δεν έπεισαν.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η αναμέτρηση για την ΑΕΚ, καθώς στην πρώτη καλή στιγμή, η Ένωση άνοιξε το σκορ με τον εξαιρετικό σουτ του Λεονάρντο από τα αριστερά.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το γκολ έδωσε... αέρα στους ποδοσφαιριστές του «Δικέφαλου» που με κύριο εκφραστή τον Σκόκο «έψαξε» ένα ακόμα τέρμα, αλλά ο Γκσπούρνιγκ όποτε χρειάστηκε είχε σωστές επεμβάσεις.

Στον... αντίποδα, η Ξάνθη... μπήκε στον αγώνα μετά την συμπλήρωση του 20λεπτου, όπου προσπάθησε να ισορροπήσει την αναμέτρηση και πίεσε για ένα τέρμα, αλλά σε δύο περιπτώσεις, ο Σάχα «απάντησε» σωστά σε σουτ του Πόι.

Ωστόσο, η Ξάνθη δεν είχε σωστή ανάπτυξη με πολλά λάθη στον χώρο του κέντρου, που έδιναν την ευκαιρία στους παίκτες της ΑΕΚ να βγουν στην επίθεση, χωρίς να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα, καθώς «κάτι» έλειπε στην τελική προσπάθεια για τους «κιτρινόμαυρους».

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν πιο... υποτονικές, με την Ένωση να παραχωρεί μέτρα στην Ξάνθη, που προσπάθησε να βρει διαδρόμους για την εστία του Σάχα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Στο 75΄ ο Σουάνης έφτασε στο γκολ, αλλά ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ, καθώς την στιγμή που έκανε την μπαλιά ο Κατόνγκο, ο άσος των «Ακριτών» ήταν πιο μπροστά από την άμυνα της Ένωσης.

Η συνέχεια ήταν... ανάλογη, με τους «Ακρίτες» να πιέζουν και την ΑΕΚ να προσπαθεί να «κρατήσει» το εύθραυστο 1-0 με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μένει αμείωτο μέχρι το τέλος του αγώνα.

Η ΦΑΣΗ

Στο δεύτερο μέρος, η Ξάνθη είχε... ανεβάσει στροφές για να μπορέσει να φέρει το ματς στα ίσια, αλλά οι... δρόμοι προς την εστία του Σάχα ήταν «κλειστοί». Ωστόσο, στο 75΄ ο Σουάνης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ακυρώθηκε σωστά το γκολ, καθώς ο Έλληνας άσος ήταν εκτεθειμένος.

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Ο Λεονάρντο επέστρεψε στην αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ με «δικαίωσε» τον Μπλένταρ Κόλα στην επιλογή του, καθώς στο πρώτο σουτ που επιχείρησε, η Ένωση άνοιξε το σκορ και πήρε μία σημαντική βαθμολογική «ανάσα».

ΤΟ ΦΙΛΜ

4΄ ΓΚΟΛ! (1-0): Εξαιρετικό σουτ του Λεονάρντο από τα αριστερά, δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Γκσπούρνινγκ.

10΄ Ο Σκόκο μπήκε στην περιοχή, αλλά ο Κομεσίδης με τάκλιν έδιωξε σε κόρνερ.

17΄ Ο Σκόκο εκτέλεσε το φάουλ από τα αριστερά, αλλά ο Γκσπούρνινγκ ήταν στην σωστή θέση και μπλόκαρε.

23΄ Ο Πόι πήρε την μπάλα λίγο κάτω από την σέντρα, έκανε και το σουτ, έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

29΄ Νέο σουτ του Πόι μέσα από την περιοχή αλλά ο Σάχα μπλόκαρε.

30΄ Ο Σκόκο μπήκε στην περιοχή, αλλά το σουτ που έκανε, έφυγε άουτ.

32΄ Ωραίος συνδυασμός των παικτών της ΑΕΚ, αλλά στο σουτ του Λεονάρντο, ο Γκσπούρνινγκ μπλόκαρε.

82΄ Ο Δέλλας έκανε το σουτ, έξω από την περιοχή, η μπάλα πέρασε άουτ.

87΄ Σουτ του Γιάχιτς στην κίνηση, όμως και πάλι η μπάλα πέρασε άουτ.

Η ταυτότητα του αγώνα
ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 1-0
4΄ Λεονάρντο

ΑΕΚ: Σάχα, Πατσατζόγλου, Μανωλάς, Δέλλας, Λαγός, Λεονάρντο (74΄ Γιάχιτς), Ντιόπ, Καφές, Μπερνς (46΄ Τζιμπούρ), Σκόκο, Λυμπερόπουλος (61΄ Γκέντζογλου).

ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνινγκ, Κομεσίδης, Βάλλας, Γκλέισον (74΄ λ.τρ. Μαρσελίνιο), Τζάγκι (58΄ Σουάνης), Στρμπα, Μπόατενγκ, Βασιλακάκης (70΄ Μπούγκα), Κατόνγκο, Στιούαρτ, Πόι.

Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών)
Κίτρινες κάρτες: Σκόκο, Ντιόπ, Καφές - Βάλλας, Στρμπα, Βασιλακάκης, Κομεσίδης

Πηγή
http://www.dailymotion.com/video/xf1ybj_aek-ksanthi-1-0_sport?start=10#from=embed
http://www.sportnet.gr/report.php?id=239024
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία ;


Συνήθως χρησιμοποιούμε τους δύο αυτούς όρους για να υποδηλώσουμε το ίδιο πράγμα, την «αφύσικη» αντίδραση του οργανισμού μας στη λήψη κάποιας τροφής. Tα αίτια, ωστόσο, είναι διαφορετικά, παρ’ ότι τα συμπτώματα μερικές φορές μοιάζουν μεταξύ τους. Η τροφική αλλεργία προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο ή κάποια αλλεργιογόνα προϊόντα – τροφές, ενώ οι ενδείξεις, τα συμπτώματα, που μας δείχνουν ότι έχουμε αλλεργική αντίδραση, είναι συνήθως άμεσα, ήπια και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρά , έως και απειλητικά για τη ζωή μας. Ένα αλλεργικό προς μια τροφή άτομο θα παρουσιάσει «αντίδραση» ακόμη και σε λήψη ελάχιστης ποσότητας της αλλεργιογόνου ουσίας, που περιέχεται σε αυτό που τρώει. Δυσανεξία από την άλλη πλευρά είναι αυτό που λέει η λέξη, η μη ανοχή του οργανισμού κάποιων τροφών ή ουσιών που αυτές περιέχουν.

Δεν έχει αποδειχθεί να έχει σχέση με ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Η δυσανεξία στις τροφές δεν προκαλεί κάποια άμεση αντίδραση όταν το άτομο καταναλώσει μια τροφή στην οποία έχει ευαισθησία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και σταδιακά, συνήθως αρκετές ώρες μετά από την κατανάλωση της τροφής, γι’ αυτό και συχνά η αντίδραση αυτή αποκαλείται «κρυφή αλλεργική αντίδραση».

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας που έχουν καταγραφεί από την ιατρική επιστήμη, είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και το αίσθημα θερμού στο δέρμα, το αγγειοοίδημα (πρήξιμο σαν να μας έχουν τσιμπήσει κουνούπια), η «φαγούρα» στο φάρυγγα, φτερνίσματα, αίσθημα ανησυχίας και τάση λιποθυμίας. Πιο σπάνια εκδηλώνεται με οίδημα στα χείλη ή τη γλώσσα, λαρυγγόσπασμο, δύσπνοια, εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος (συριγμός) ή και αναφυλακτικό shock.

Τα συχνότερα τροφικά αλλεργιογόνα – κυρίως τροφικές πρωτεΐνες είναι: αυγό (41,5%), γάλα (12,5%), φιστίκι (18,1%), ψάρια-θαλασσινά (7,4%), σόγια (5,4%), σιτηρά (4,4%). Αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τροφικά αλλεργιογόνα όπως χοιρινό κρέας, βότανα, μυρωδικά, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, ακόμη και σε κάποια φρούτα.

Από την άλλη πλευρά κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι κάποιοι συνδυασμοί τροφών προκαλούν αλλεργία όπως παραδείγματος χάριν το ψάρι με το τυρί. Όμως, πόσες φορές μέχρι τώρα έχετε φάει ψαρόσουπα αυγολέμονο και τυρί; Σύμφωνα με το γιατρό Διονύσιο Βλάχο, Δ/ντή D&D EurodietHellas και Πρόεδρο του ΔΙΑ.ΖΩ, η μείξη δύο τροφών σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί αλλεργία αν δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι (αλλεργικοί) σε κάποια από αυτές τις τροφές. Ωστόσο, η αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή μπορεί να έχει πολλές αιτίες:

«… είναι αλήθεια ότι τρώγοντας ένα συγκεκριμένο τρόφιμο (π.χ. κρέας) μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα φαρμακευτικής αλλεργίας λόγω κυρίως της συνεχόμενης χρήσης φαρμακευτικών ουσιών (αντιβιοτικών ορμονών) στην κτηνοτροφία ή φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες από τις οποίες σιτίζονται τα ζώα ή καταναλώνουμε εμείς.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις γιατί περιέχουν συγκαλυμμένα τροφικά αλλεργιογόνα, εξαιτίας των «ειδικών» συνθηκών ανάπτυξής τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών

Αν υποφέρετε από κάποια τροφική αλλεργία, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να την καταπολεμήσετε είναι να αποκλείσετε τη συγκεκριμένη τροφή από τη δίαιτά σας. Για να είστε σίγουροι ότι η διατροφή σας παραμένει θρεπτικά επαρκής, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο. Oι ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις σε μία τροφή μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντισταμινικά, αλλά οι πιο σοβαρές αντιδράσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αδρεναλίνη.

Τα αντιισταμινικά είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση των ηπιότερων εκδηλώσεων της τροφικής αλλεργίας, όπου τα συμπτώματα περιορίζονται στον κνησμό και το οίδημα των χειλέων, το οίδημα του προσώπου (αγγειοοίδημα) και την κνίδωση. Τα αντισταμινικά που πρέπει να προτιμήσετε είναι η λοραταδίνη (Clarityn) και η σεριτιζίνη (Zirtec). Αν, όμως, εκδηλώσετε πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως οίδημα της γλώσσας, άσθμα και πτώση της αρτηριακής πίεσης, η λήψη τους δεν πρόκειται να σας βοηθήσει.

Το μόνο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης των σοβαρών τροφικών αλλεργιών, που προκαλούν επικίνδυνες για τη ζωή αντιδράσεις, είναι η αδρεναλίνη. Το φάρμακο αυτό θα προκαλέσει συστολή των αγγείων στα οιδηματώδη χείλη, πρόσωπο και γλώσσα, θα καταπολεμήσει το άσθμα και θα αυξήσει την πίεσή σας. Πρέπει να χορηγηθεί γρήγορα. Επανάσταση στην αντιμετώπιση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στις τροφές από τον ίδιο τον πάσχοντα έφεραν τα στιλό αδρεναλίνης με δοσομετρητή ή χωρίς, τα οποία διατίθενται στη Μεγάλη Βρετανία.

Τροφική δυσανεξία και το τεστ διάγνωσης

Επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι η τροφική δυσανεξία έχει σχέση με ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, τα τεστ δυσανεξίας αμφισβητούνται από την επιστημονική κοινότητα, επισημαίνει ο κ. Βλάχος. Τα τεστ αυτά τα οποία κοστίζουν αρκετά ισχυρίζονται ότι ανιχνεύουν ειδικά αντισώματα (τα IgG όπως λέγονται που είναι η άμυνα του οργανισμού στα μικρόβια και τους ιούς και που δεν έχουν καμία σχέση με τα IgE της αλλεργίας).

Αιτίες και συμπτώματα

Τα αίτια της δυσανεξίας είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων: η μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτων, τα φαρμακευτικά λιπάσματα, η διαταραχή της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, τα συντηρητικά, η έντονη επεξεργασία των τροφίμων, οι φαρμακολογικές επιδράσεις των τροφών (π.χ. είναι γνωστό πλέον ότι το τυρί, η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια ημικρανίας που οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε τυραμίνη, μιας φαρμακολογικώς ενεργού ουσίας).

Επίσης, τα αίτια είναι διαφορετικά για κάθε τροφή, παραδείγματος χάριν, η δυσανεξία στα δημητριακά οφείλεται στη γλουτένη, ενώ στο γάλα στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος της τροφής, τη φυσική και ψυχική κατάσταση και κάποιες φορές από το συνδυασμό των τροφών και της ώρας της ημέρας.

«Για παράδειγμα, πολλά άτομα που είναι δυσανεκτικά στο γάλα, δεν έχουν ενοχλήσεις όταν παίρνουν γάλα μαζί με δημητριακά, όπως το κουάκερ, αλλά εκδηλώνουν φουσκώματα, διάρροιες, εμέτους και ζαλάδες όταν πίνουν γάλα με άδειο στομάχι», τονίζει με έμφαση ο κ. Βλάχος.

Η δυσανεξία, συνήθως εμφανίζει πόνο στο στομάχι και στην κοιλιά, μετεωρισμό (φουσκώματα), δυσπεψία, διάρροιες, τάση για έμετο, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, χρόνια κόπωση, διανοητική «θολούρα» και ζάλη.

Στην ερώτηση κατά πόσον ισχύει η άποψη ότι οι τροφές που μας προκαλούν δυσανεξία μας παχαίνουν, η απάντηση του κ. Βλάχου είναι αρνητική: «η άποψη αυτή δεν έχει καμία βάση γιατί κάτι που μας αρρωσταίνει, το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να μας παχύνει».

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, τροφική δυσανεξία προκαλεί ακόμη και η όψη ή η όσφρηση ενός τροφίμου. Η περίπτωση αυτή περιγράφεται με τον όρο ψυχολογική δυσανεξία. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι στην όψη ή στην όσφρηση της φέτας εμφανίζουν συμπτώματα όπως τάση για έμετο, πονοκέφαλο κ.ά.

Πηγή
http://www.express.gr/afieroma/healthyoz_wayoz_%28diet%29/54785oz_2008072254785.php3


Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Η αξία των Φυτικών Ινών στην Διατροφή μας

Τι είναι οι φυτικές ίνες;
Οι φυτικές ίνες είναι ένας γενικός ορισμός ο οποίος αναφέρεται στους σύνθετους υδατάνθρακες τους οποίους ο οργανισμός δεν μπορεί να τις υποβάλει στην πέψη ούτε και να τις απορροφήσει στο αίμα όπως κάνει με τις άλλες θρεπτικές ουσίες.
Οι φυτικές ίνες δεν χρησιμοποιούνται για να παράξουν ενέργεια, θερμίδες όπως οι άλλοι υδατάνθρακες, αλλά αποβάλλονται από τον οργανισμό μας. Επίσης, δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», παρόλο που αποτελούν σημαντικό συστατικό της διατροφής μας.



Οι φυτικές ίνες είναι το κυριότερο συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών και είναι ανθεκτικές στα ένζυμα που πέπτουν την τροφή.Το γεγονός ότι διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται είναι ο κύριος λόγος που καθίστανται τόσο σημαντικές. Οι φυτικές ίνες παρέχουν στον οργανισμό 2χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο (2kcal/ g).
Οι φυτικές ίνες δεν συμβάλλουν στην θρέψη του οργανισμού, αφού δεν αποτελούν ένα από τα θρεπτικά συστατικά. Αλλά, είναι από τα συστατικά των τροφίμων που συμβάλλουν στην υγεία μας με άλλους τρόπους.
Οι φυτικές ίνες είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες όπως το άμυλο. Σε αντίθεση όμως με το άμυλο, οι αλυσίδες των σακχάρων που αποτελούν τις φυτικές ίνες δεν μπορούν να μετατραπούν σε απλά σάκχαρα.

Ρόλοι
  1. Συνοδεύονται με άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως με τις αντιοξειδωτικές (β-καροτίνη και βιταμίνη C), οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από ορισμένα είδη καρκίνου. Επίσης, οι τροφές με φυτικές ίνες δεν περιέχουν λίπος.
  2. Αποτρέπουν το τρίο: Δυσκοιλιότητα, Αιμορροΐδες, Εκκολπωμάτωση του εντέρου. Οι φυτικές ίνες κατακρατούν νερό, βοηθώντας έτσι στην μαλάκωση και δημιουργία του όγκου των άχρηστων ουσιών στο έντερο. Αυτό, βοηθά τις άχρηστες ουσίες να περάσουν εύκολα από το πεπτικό σύστημα και να αποβληθούν.
  3. Σύνδεση με τον καρκίνο- Αντιοξειδωτική ουσία: Υποβοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του ορθού. Γιατί βοηθούν;
    α. συμβάλλουν στη μείωση του «transit time» (ο χρόνος που χρειάζεται για τις άχρηστες ουσίες να περάσουν από το πεπτικό σύστημα)
    β. βοηθούν στη δημιουργία μιας πιο ογκώδους και βαρετής μάζας άχρηστων ουσιών.
    Η αργή μετακίνηση των άχρηστων ουσιών στο πεπτικό σύστημα, επιτρέπει στις επικίνδυνες άχρηστες ουσίες να έρθουν σε επαφή με τα τοιχώματα του εντέρου για περισσότερη ώρα. Αυτό είναι επικίνδυνο σε περίπτωση που μερικές από τις άχρηστες ουσίες είναι καρκινογόνες. Η πιο ογκώδης μάζα των άχρηστων ουσιών βοηθά στη διάλυση της συγκέντρωσης αυτών των συστατικών.
    Έτσι, ο γρήγορος χρόνος μεταφοράς και ο μεγάλος όγκος και μάζα άχρηστων ουσιών που επιταχύνεται από τις φυτικές ίνες, είναι αναγκαία για την αποτροπή του καρκίνου. Δίαιτες αυξημένες σε λίπος έχουν συνδεθεί με τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου του χοντρού εντέρου. Συνήθως τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος είναι φτωχές πηγές των φυτικών ινών.
  4. Μείωση του βάρους: Βοηθούν στην μειωμένη λήψη των θερμίδων και του λίπους και συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού. Συνήθως οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι οι μειωμένες σε περιεκτικότητα λίπους, έτσι οι τελικές θερμίδες του προϊόντος μπορεί να είναι λίγες. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται στο στομάχι, αφού απορροφούν υγρά.
    Αυτό προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρόνο από ότι οι τροφές που δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Πληροφοριακά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα προϊόν που περιέχει φυτικές ίνες που είναι άπεπτες και δεν περιέχουν θερμίδες δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι ελεύθερο από ή χωρίς θερμίδες. Το προϊόν αυτό πιθανόν να περιέχει άλλες θρεπτικές ουσίες που παράγουν ενέργεια (όπως άλλους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και λίπος).
  5. Βοηθούν στην ισορρόπηση του διαβήτη. Οι φυτικές ίνες περιέχουν δύο ουσίες την πεκτίνη και την μαστίχα οι οποίες είναι και οι δύο διαλυτές φυτικές ίνες.
    • Pectin (Πεκτίνη) – διαλυτή φυτική ίνη
    • Gum (μαστίχα) – διαλυτή φυτική ίνη
    Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην ισορρόπηση της γλυκόζης του αίματος και την μείωση της χρήσης της ινσουλίνης ή/και φαρμάκων
  6. Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς: Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση της LDL (κακή χοληστερόλη).
  7. Οι φυτικές ίνες δρουν σαν αντιοξειδωτικές ουσίες: Αντιοξειδωτικές ουσίες είvαι η βιταμίνη Α (β-καροτίνη) η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και οι φυτικές ίνες. Κάθε μέρα στo σώμα μαs, γίνονται χημικές αντιδράσεις που περικλείουν "τυχαία" oξυγόvα. Αυτά τo oξυγόvα μπoρεί vα δημιoυργήσoυv επικίνδυνα συστατικά πoυ ovoμάζovται "ελεύθερεs ρίζεs" (free radicals) πoυ καταστρέφoυv τα γovίδιά μαs και αυξάνουν την πρoδιάθεση για καρκίvo και καρδιοπάθειες. Τα αvτιoξειδωτικά "αρπάζoυv" αυτά τo oξυγόvα και μειώvoυv τov αριθμό τωv "ελεύθερωv ριζώv" στov oργαvισμό μαs.
Τα πιo πoλλά από αυτά τα συστατικά δεv τα βρίσκoυμε σε συμπληρώματα διατροφής, αv και τα αvτιoξειδωτικά, όπως τις βιταμίvες C, Ε, και τη β-καρoτίvη, μπoρoύμε vα τις πάρoυμε και από βιταμινούχα σκευάσματα. Οι μητέρες μας, που μας έλεγαv πάvτα vα τρώμε τα φρoύτα και λαχαvικά μας, είχαv τόσo δίκιo!

Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν οξείδωση ή καταστροφή των κυττάρων και μπορεί να είναι ο λόγος (ή ένας από τους λόγους) για προβλήματα υγείας όπως: καρκίνος, αρτηριοπάθειες, έμφραγμα, καταρράκτης, αρθριτικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν την δράση των ελευθέρων ριζών είναι: η β- καροτίνη, η βιταμίνη C , η βιταμίνη Ε, οι φυτικές ίνες.

Μερικά ένζυμα που περιέχουν ορισμένα ιχνοστοιχεία – σελήνιο, χαλκός, ψευδάργυρος, μαγγάνιο δρουν σαν αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε;
  • 20-35γρ ανά ημέρα ή 10 -13 gr / 1000 Kcal.
  • Για παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης των φυτικών ινών σε ένα ποσό τουλάχιστον ίσο με την ηλικία τους σε gr συν 5 gr / ημέρα, για να πετύχουν προσλήψεις 25 - 30 gr / ημέρα μετά την ηλικία των 20 ετών.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ιατρικής (ΙΟΜ) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ο στόχος πρέπει να είναι:
  • Τα 25-30 γραμμάρια την ημέρα για τους εφήβους
  • Τα 38 γραμμάρια για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών
  • Τα 30 γραμμάρια για τους άνδρες ηλικίας άνω των 51 ετών
  • Τα 25 γραμμάρια για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών
  • Τα 21 γραμμάρια για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 51 ετών.

Καλές πηγές φυτικών ινών:
Τρόφιμα Μερίδα Φυτικές Ίνες (γραμμάρια)
Πιτυρούχα δημητριακά προγεύματος (All – Bran)
1/3 του φλ.
8,5
Νιφάδες από πίτουρο (Bran – Flakes)
¾ του φλ.
4
Ψωμί (μαύρο)
1 φέτα
1,4
Μακαρόνια (σικάλεως)
1 φλ.
3,9
Φασόλια
½ φλ.
7,3
Φασολάκι (φρέσκο) ½ φλ.
1,6
Κραμπί
½ φλ.
1,4
Καρότα
½ φλ.
2,3
Μπιζέλι( αρακάς)
½ φλ.
3,6
Πατάτα (με τη φλούδα)
1 μέτρια
2,5
Μήλο 1 (2.5 ίντσες) 3,5
Χρυσόμηλα (φρέσκα)
3 μέτρια
1,8
Χρυσόμηλα (παστά)
5 μισά
1,4
Μπανάνα 1 μέτρια
2,4
Πεπόνι
¼ πεπονιού
1
Κεράσια
10 1,2
Φοινίκια (παστά)
3
1,9
Δαμάσκηνα (παστά)
3

3

Γρέιπφρουτ ½ 1,6
Πορτοκάλι 1 (μέτριο) 2,6
Ροδάκινο 1 (μέτριο) 1,9
Ανανάς ½ φλ. 1,1
Σταφίδες ¼ φλ. 3,1
Φράουλες 1 φλ. 3
Φιστίκια
¼ φλ. 3,4
Ηλιόσποροι
¼ φλ. 3,4
Είδη φυτικών Ινών

Α. Insoluble Fiber (Αδιάλυτες φυτικές ίνες)
  • Βοηθούν στην πέψη
  • Μη διαλυτές στο νερό (τραχιά υφή)
  • “Roughage” ((κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, λιγνίνη) για την δομή των λαχανικών. π.χ. σιτάρι
  • Συγκρατούν νερό και μεταφέρουν άχρηστες ουσίες χωρίς να μεταβολίζονται οι ίδιες (αποτροπή δυσκοιλιότητας)
  • Θεωρούνται «φυσική σκούπα», αφού είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των άχρηστων ουσιών εκτός του οργανισμού
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται στο φλοιό των φρούτων και λαχανικών αλλά και στο εξωτερικό περίβλημα του πυρήνα του σιταριού (πιτύρου). Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν νερό όταν βρίσκονται στο έντερο, όπως ακριβώς ένα σφουγγάρι. Αυτή η διαδικασία μαλακώνει τα κόπρανα και προτρέπει το έντερο σε μια κένωση μαλακή. Πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, οι φακές και τα φρούτα, ιδιαίτερα εκείνα που τρώγονται με το φλοιό τους.

Β. Soluble Fiber (Διαλυτές Φυτικές Ίνες)
  • Διαλυτές στο νερό (κολλώδες και ρευστή υφή) π.χ. βρώμη
  • μαστίχα, mucilages (γλίσχρασμα), πεκτίνη
  • Μείωση της χοληστερόλης και ισορρόπηση της γλυκόζης του αίματος
Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται και συνδέονται με νερό σχηματίζοντας gel. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών συμβάλει στην απώλεια βάρους καθώς βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα προϊόντα της βρώμης (ψωμί-φρυγανιές), στα ξηρά φασόλια, στα μπιζέλια και σε ορισμένα φρούτα όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια), μήλα και φράουλες.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα συστατικά της τροφής
Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε μη ζυμώσιμους υδατάνθρακες, όπως οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της απορρόφησης ή και σε αύξηση της απέκκρισης σημαντικών μετάλλων από τον οργανισμό, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Όμως, υπάρχουν και ορισμένες μελέτες που προβάλλουν την ευεργετική επίδραση ορισμένων τύπων διαλυτών φυτικών ινών στην απορρόφηση πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων, όπως είναι το ασβέστιο (Hara et al, 1999) και ο σίδηρος (De Cassia Freitas K, 2006).
Ακόμα, άτομα που έχουν διαγνωστεί με ευερέθιστο έντερο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση των φυτικών ινών.

Δέκα τρόποι για να ενισχύσετε τις φυτικές ίνες στην διατροφή σας
  1. τρώτε ποικιλία τροφών από τις ομάδες τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες: ψωμί/ δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πατάτα
  2. τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (βλ. πίνακα) περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καφέ ρύζι, κριθάρι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πλιγούρι.
  3. τρώτε πρόγευμα που να περιλαμβάνει πηγές φυτικών ινών: για παράδειγμα: α) γάλα με δημητριακά προγεύματος από σιτάρι, βρώμη πίτυρο, και φρούτο ή β) ψωμί ολικής αλέσεως, με άπαχο τυρί, και ντομάτα/αγγουράκι/καρότο και φρέσκο φρούτο)
  4. τρώτε προϊόντα ολικής αλέσεως: Να τρώτε μόνο ψωμί που περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, όπως το ολικής αλέσεως, το πολύσπορο, το βρώμης κ.λπ. Αν αγοράζετε συσκευασμένο ψωμί, διαβάστε την ετικέτα και επιλέξτε κάποιο που να παρέχει περισσότερα από 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Η πυραμίδα υγιεινής διατροφής συνιστά 6-11 μερίδες ανά ημέρα. Μία μερίδα ψωμιού ή δημητριακών αντιστοιχεί με 1 φέτα ψωμί, 1/3 φλ. καφέ ρύζι, ½ φλ. πληγούρι, ½ φλ αρακά, 90γρ. πατάτα, ½ φλ. μακαρόνια. Εάν φτιάχνετε μόνοι σας ψωμί σας, φροντίστε να είναι τουλάχιστον το μισό από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε μη επεξεργασμένο - προσέξτε μόνο να αυξήσετε και το μπέικιν πάουντερ (χρειάζεστε ένα κουταλάκι του καφέ περισσότερο για κάθε 3 φλιτζάνια ανεπεξέργαστου αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε).
  5. τρώτε 2-3 φορές την βδομάδα όσπρια. Να τρώτε περισσότερα φασόλια, αρακά και φακές - και να τα προσθέτετε στις πράσινες σαλάτες σας.
  6. τρώτε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Μια μερίδα φρούτου αποτελείται από 1 μέτριο μήλο/ αχλάδι (115γρ.) 1 μικρή μπανάνα, 1 πορτοκάλι, 2 μανταρίνια, 12 κεράσια, 15 ρόγες σταφύλι. Μια μερίδα λαχανικών αποτελείται από 1 φλ. ωμά λαχανικά ή ½ φλ. μαγειρεμένα λαχανικά. Προσθέστε λαχανικά (ακόμα και τα κατεψυγμένα είναι ωφέλιμα) στις σάλτσες για τα μακαρόνια σας και στο ρύζι. Καταναλώστε ως σνακ ωμά λαχανικά (λ.χ. καρότο), φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, λίγων λιπαρών ποπ κορν και κράκερ ολικής αλέσεως.
  7. τρώτε τα φρούτα με την φλούδα. Να τρώτε με κάθε γεύμα ένα φρούτο (με την φλούδα, όταν αυτή τρώγεται). Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα αχλάδια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα μούρα και οι μπανάνες.
  8. προτιμάτε φρούτα παρά χυμούς
  9. προσθέστε φυτικές ίνες στις συνταγές σας. Να προσθέτετε στα τρόφιμα που ψήνετε στον φούρνο (όπως στα μπιφτέκια, στα ψωμιά, στα μάφιν, στα κέικ και στα γλυκά) μη επεξεργασμένο αλεύρι, πλιγούρι ή ψωμί ολικής αλέσεως, αναλόγως με το τι ταιριάζει στο καθένα. (π.χ. στα γεμιστά προσθέστε στον κιμά ψίχα από κολοκυθάκι ή άλλα λαχανικά, ή στα κέικ προσθέστε τριμμένο μήλο ή χυμό φρούτου για γεύση αλλά και φυτικές ίνες)
  10. να διαβάζετε πάντοτε τις ετικέτες: Μια συνταγή για να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (High Fiber) πρέπει να έχει τουλάχιστο 5γραμμάρια. φυτικών ινών ανά μερίδα. Θεωρείται καλή πηγή όταν έχει 2,5-4,9 γρ. φυτικών ινών ανά μερίδα. Περισσότερες ή Επιπρόσθετες Φυτικές Ίνες 2,5γρ. ή και περισσότερες ανά μερίδα
Μπορούμε να τρώμε πολλές φυτικές ίνες;
Η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως αέρια, τυμπανισμό, φούσκωμα και κράμπες στην κοιλιά, ειδικά όταν δεν είστε συνηθισμένοι σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Μάλιστα σε ορισμένες συσκευασίες τροφίμων αναγράφεται ότι η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Έτσι :
  • Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες σταδιακά στη διατροφή σας. Αφήστε το σώμα σας να προσαρμοστεί στα αυξημένα επίπεδα για 1 ή 2 εβδομάδες πριν αυξήσετε την ποσότητα και πάλι. Θα πρέπει να αυξήσετε προοδευτικά, σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων, την κατανάλωση φυτικών ινών, ώστε να προσαρμοσθούν στην αλλαγή τα ωφέλιμα βακτήρια που εκ φύσεως υπάρχουν στην πεπτικό οδό
  • Φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά.
  • Μην καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες σε ένα γεύμα. Προσπαθήστε η πρόσληψη φυτικών ινών να κατανέμεται στα γεύματα όλης της ημέρας.
  • Επιλέξτε προϊόντα με τουλάχιστον 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Αυτό είναι περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μέγιστο όφελος με τις λιγότερες θερμίδες.
  • Πλέον, κυκλοφορούν στο εμπόριο ροφήματα φρούτων και λαχανικών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι να καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος από τις απαιτούμενες ημερήσιες ανάγκες σας σε φυτικές ίνες.
  • Προσπαθήστε να φθάσετε τα επίπεδα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, καταναλώνοντας αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
Γράφει η Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD, PhDcan, Κλινική Διαιτολόγος
Βιβλιογραφία
  1. Position of the American Dietetic Association: Health implications of dietary fibre. Journal of the American Dietetic Assoc. Ιούλιος 2002, Τόμος. 7: 993-1000.
  2. Bessesen, D.H. The Role of Carbohydrates in Insulin Resistance. Journal of Nutrition (2001)131: 2782S – 2786S.
  3. De Vries, J. On defining dietary fibre. Proc. of the Nutrition Society (2003): 62, 37-43. ILSI Press.
  4. HEALTHGRAIN EU Integrated Project 2005–2010. Exploiting bioactivity of European cereal grains for improved nutrition and health benefits. www.healthgrain.org
  5. Jacobs D.R. Jr & Gallagher D.D. Whole grain intake and cardiovascular disease: a review. (2004) Current Atherosclerosis Reports 6, 415–423.
  6. Liu S., Willett W.C., Manson J.E., Hu F.B., Rosner B. & Colditz G. Relation between changes in intakes of dietary fiber and grain products and changes in weight and development of obesity among middle-aged women. (2003) American Journal of Clinical Nutrition 78, 920–927.
  7. Richardson D.P. Wholegrain health claims in Europe. (2003) Proceedings of the Nutrition Society 62, 161–169.
  8. Slavin J. Why whole grains are protective: biological mechanisms. (2003) Proceedings of the Nutrition Society 62, 129–134.
  9. Venn B.J. & Mann J.I. Cereal grains, legumes and diabetes. (2004) European Journal of Clinical Nutrition 58, 1443–1461.


Πηγή
http://www.mednutrition.gr/content/view/4670/146/
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Τι συμβαίνει στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε


Εντάξει, το ξέρουμε: είναι αδύνατον να σταματήσουμε τον χρόνο. Μπορούμε όμως να τον επιβραδύνουμε – με «όπλα» έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δίχως τσιγάρο, καθιστική ζωή και junk food, και την αποφυγή κατά το δυνατόν του στρες.



Τι συμβαίνει, όμως, στο σώμα μας, καθώς γερνάμε; Ειδικοί από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS), τα Εθνικά Ιδρύματα Οφθαλμών (NEI), Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), Γηράνσεως (NIA) και Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, καθώς και από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, και το Νοσοκομείο Σαιντ Λιουκ, στην Άιοβα, έχουν τις απαντήσεις.

ΔΕΡΜΑ

Αναλόγως την ηλικία και τις ορμονικές διακυμάνσεις που επιφέρει, επηρεάζεται και η υγεία του δέρματος (η ακμή λ.χ. είναι συχνότερη στην εφηβεία, ενώ η ξηροδερμία είναι συχνότερη μετά την εμμηνόπαυση). Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε, ο συνδετικός ιστός του δέρματος χάνει προοδευτικά τη δύναμη και την ελαστικότητά του, ενώ δύο συστατικά του δέρματος, το κολλαγόνο και η ελαστίνη, εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουμε ρυτίδες, «σακούλες» και πτυχώσεις.

Το δέρμα που γερνάει είναι πιο ευαίσθητο και αναπτύσσει πιο εύκολα μελανιές. Επιπλέον, επειδή μειώνεται η παραγωγή σμήγματος (είναι το λίπος του δέρματος) το δέρμα γίνεται πιο ξηρό. Με το πέρασμα του χρόνου, λεπταίνουν επίσης τα μαλλιά και προοδευτικά γκριζάρουν, ενώ τα νύχια μεγαλώνουν με ολοένα πιο αργό ρυθμό.

ΜΥΕΣ

Η δύναμη και η μυϊκή μάζα μας φτάνουν στο μέγιστο επίπεδό τους στις ηλικίες 20 έως 30 ετών. Στη συνέχεια, αρχίζει η προοδευτική φθορά τους που εκδηλώνεται με συρρίκνωση και ελάττωση του αριθμού και του μεγέθους των μυϊκών ινών, που έχει ως συνέπεια να χάνουμε μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.

Στην ηλικία των 40 ετών, η περίμετρος της μέσης αρχίζει να αυξάνεται, καθώς οι μύες μετατρέπονται σε λίπος το οποίο συγκεντρώνεται στον κορμό. Στην ίδια ηλικία αρχίζει η ελάττωση της μυϊκής μάζας σε χέρια και σε πόδια. Λόγω αλλαγών στους τένοντες και στους συνδέσμους, τέλος, περιορίζονται οι κινήσεις των αρθρώσεων και η ευλυγισία ελαττώνεται.

ΟΣΤΑ

Η οστική μάζα ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας τα οστά λιγότερο πυκνά και περισσότερο εύθραυστα, και μειώνοντας το ύψος. Την μέγιστη οστική πυκνότητά μας την αποκτάμε μέχρι τα 25 μας χρόνια. Μετά από αυτή την ηλικία, αρχίζει η προοδευτική απώλεια οστικής μάζας. Όσο πιο δραστήριος είναι κανείς στην παιδική ηλικία και όσο περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνει, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η μέγιστη οστική μάζα του.

Εάν η απώλεια οστικής μάζας είναι πολύ μεγάλη, αναπτύσσεται οστεοπόρωση - μία ασθένεια που μπορεί να εκδηλωθεί και στους άντρες, παρ’ ότι είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες. Η εμφάνισή της αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, τον οποίο επιτείνει το αυξημένο ενδεχόμενο πτώσης, εξαιτίας της φθοράς σε μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.

ΥΨΟΣ

Το ύψος μας αυξομειώνεται καθημερινά, καθώς στη διάρκεια της μέρας χάνουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι νερό και το αναπληρώνουν το βράδυ.

Μετά την ηλικία των 40 ετών, όμως, παρατηρείται μόνιμη μέση απώλεια ύψους κατά περίπου 1 εκατοστό κάθε 10 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν σταδιακά την ικανότητα αναπλήρωσης του νερού που χάνουν μέσα στην ημέρα. Συνολικά, η διαδικασία του γήρατος μπορεί να επιφέρει απώλεια ύψους κατά 5 εκατοστά κατά μέσον όρο.

ΜΑΤΙΑ

Η οπτική οξύτητα αρχίζει να ελαττώνεται στα 40 μας, καθώς τα μάτια χάνουν βαθμιαία την ικανότητα να προσαρμόζουν το σχήμα του οφθαλμικού φακού, ώστε να εστιάζει καλά στα κοντινά αντικείμενα. Αυτό οφείλεται στην σταδιακή απώλεια της ελαστικότητας του φακού, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πρεσβυωπίας.

Άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στα μάτια είναι μείωση της παραγωγής δακρύων, λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού (βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών και περιέχει τα κύτταρα της όρασης), απώλεια της διαύγειας του οφθαλμικού φακού (αυτός εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή), δυσκαμψία της ίριδας (εξαιτίας της οι κόρες των ματιών δεν ανταποκρίνονται καλά στα οπτικά ερεθίσματα) και ευαισθησία των ματιών στην λάμψη (αυτή κάνει επικίνδυνη την οδήγηση το βράδυ στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών).

ΑΚΟΗ, ΟΣΦΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ

Γύρω στα 40 αρχίζει να μειώνεται στις γυναίκες ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα (οι γευστικοί κάλυκες είναι υπεύθυνοι για τη γεύση και η μείωση του αριθμού τους οδηγεί σε αλλαγές στην γεύση μας). Στους άντρες, η μείωση αυτή αρχίζει συνήθως στα 50.

Η ακοή αρχίζει να επηρεάζεται νωρίς - από τα 30 μας χρόνια, εάν δεν συνυπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να την πλήξει νωρίτερα (όπως η συστηματική έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους). Καθώς περνούν τα χρόνια, επηρεάζεται η ικανότητα να ξεχωρίζουμε τους διάφορους ήχους, με την μειωμένη ακουστική οξύτητα να γίνεται πιο εμφανής από την ηλικία των 50 ετών. Η μερική απώλεια της ακοής είναι πολύ συνηθισμένη στις ηλικίες άνω των 60 ετών (προσβάλλει έναν άνθρωπο στους τρεις).

Η αίσθηση της όσφρησης ελαττώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 70 ετών.

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑ

Το καρδιαγγειακό σύστημα γίνεται λιγότερο αποδοτικό με το πέρασμα του χρόνου, επειδή ο καρδιακός μυς χάνει προοδευτικά την δύναμη να ωθεί γρήγορα, μεγάλες ποσότητες αίματος σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό κουραζόμαστε πιο εύκολα και χρειαζόμαστε περισσότερο να συνέλθουμε. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους, ενώ την ίδια στιγμή συσσωρεύεται λίπος στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (μια διαδικασία γνωστή ως αρτηριοσκλήρυνση), προκαλώντας στένωση στον χώρο (λέγεται αυλός) απ’ όπου διέρχεται το αίμα.

Το επακόλουθο όλων αυτών είναι να πρέπει να λειτουργεί πιο σκληρά η καρδιά για να τροφοδοτήσει με αίμα τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση και σε άλλα δεινά. Η μείωση στην αποδοτικότητα της καρδιάς αρχίζει γύρω στα 30 χρόνια και μέχρι τα 60 έχει μειωθεί περίπου στο μισό. Η εκφύλισή της είναι ταχύτερη σε όσους διάγουν καθιστική ζωή.

ΔΟΝΤΙΑ

Η κατάσταση των δοντιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και την φροντίδα τους, αλλά ακόμα και αυτά επηρεάζονται από την ηλικία.

Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή σιέλου, το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά βακτήρια, ενώ τα δόντια μπορεί να γίνουν εύθραυστα. Η μειωμένη παραγωγή σιέλου, εξάλλου, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, την κατάποση και την γεύση.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Το μέγεθος (ο όγκος) του εγκεφάλου ελαττώνεται με την ηλικία, το ίδιο και ο αριθμός των νευρικών κυττάρων σε αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη, ιδίως η βραχυχρόνια, γίνεται λιγότερο αποδοτική (είναι αυτή η απλή αφηρημάδα, που όλοι αποδίδουμε στην ηλικία, αλλά μερικές φορές υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό, όπως η άνοια).

Επιπλέον, τα αντανακλαστικά μας μειώνονται και ο συντονισμός των κινήσεων γίνεται πιο αργός.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το πεπτικό σύστημα επίσης γίνεται λιγότερο αποδοτικό καθώς γερνάμε. Τόσο η κατάποση όσο και η περίσταλση (η ρυθμική κίνηση της τροφής καθώς διέρχεται από την πεπτική οδό) επιβραδύνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Το εσωτερικό τοίχωμα των εντέρων μπορεί να μην απορροφά καλά τα θρεπτικά συστατικά, ενώ τείνουν να μειώνονται οι ουσίες που παράγουν το στομάχι, το λεπτό έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας για να γίνει η πέψη των τροφίμων (το στομάχι λ.χ. παράγει λιγότερα οξέα έπειτα από την ηλικία των 50 ετών, γι’ αυτό και είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12).

Έτσι, προβλήματα όπως η δυσπεψία, οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και η δυσκοιλιότητα γίνονται πιο συχνά στις μεγάλες ηλικίες.

ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

* Με το πέρασμα του χρόνου, οι νεφροί γίνονται λιγότερο αποδοτικοί στην απομάκρυνση των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού από το αίμα. Την μείωση αυτή επιδεινώνουν προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, καθώς και ορισμένα φάρμακα.

* Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί στα φυσιολογικά επίπεδα την θερμοκρασία του επίσης μειώνεται με την ηλικία. Γι’ αυτό και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από το ψύχος ή την πολλή ζέστη οι ηλικιωμένοι.

* Μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την γλυκόζη (το σάκχαρο), με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη.

* Οι ανάγκες σε ύπνο συχνά μειώνονται, αν και αυτό αρκετά συχνά σχετίζεται με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Μπορεί επίσης να χρειάζεται κανείς περισσότερη ώρα για να αποκοιμηθεί. Στις ηλικίες άνω των 75 ετών είναι πολύ συνηθισμένο να ξυπνάει κανείς αρκετές φορές το βράδυ.

* Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι συχνότερη καθώς περνούν τα χρόνια. Ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με την ηλικία, με συνέπεια να αυξάνεται και το σωματικό βάρος, εφ’ όσον κανείς καταναλώνει τις ίδιες θερμίδες δίχως να αυξάνει την κατανάλωσή τους.

* Τα σεξουαλικά προβλήματα αυξάνονται. Ο κόλπος της γυναίκες συρρικνώνεται και στενεύει, χάνει ελαστικότητα και αναπτύσσει ξηρότητα, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, ενώ σε πολλούς άντρες παρατηρείται στυτική δυσλειτουργία από την ηλικία κιόλας των 40 ετών. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ πιο συνηθισμένη μετά τα 65, όπου τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις άντρες δυσκολεύεται να αποκτήσει ή να διατηρήσει καλή στύση.



Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10621&la=1
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ταινίες της εβδομάδας (1 Ωκτωβρίου 2010)

Από cinemanews.gr

Από cine.gr

Νέες Κυκλοφορίες
· Μέσα στο Δάσος - In the Woods (2010)
· Splice (2009)
· Piranha - Πιράνχας 3D - AKA : Piranha 3D (2010) (2010)
· Mother and Child - Μέχρι να Σε Βρω (2009)
· The Switch - Δωρητής Σπέρματος (2010)
· San Qiang Pai an Jing Qi - Μια Γυναίκα, ενα Οπλο κι ενα Noodle Bar - AKA : A Simple Noodle Story - A Woman, a Gun and a Noodle Shop (2009)
· Io Sono l`Amore - Είμαι ο Ερωτας - AKA : I Am Love (2009)
· Benda Bilili! (2010)
· Tinker Bell and the Great Fairy Rescue - Η Τίνκερμπελ και η Μεγάλη Νεραϊδοδιάσωση (2010)
· Great Directors (2009)
· Ταξιδιάρα Ψυχή - Wandering Soul (2010)
Διαβάστε περισσότερα...