Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Γιάννης Μηλιώκας - Για το καλό μου

ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ





Πηγή
http://analytakis.capitalblogs.gr/listArticles.asp
Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: Παύλος Μελάς


ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ 13 Οκτωβρίου (29 Μαρ. 1870 - 13 Οκτ. 1904)
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στην Μασσαλία της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897) και μητέρα του η Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Ο πατέρας του Παύλου στη Μασσαλία ασχολήθηκε με το εμπόριο και απόκτησε σημαντική περιουσία μεγάλο μέρος της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση της οικογένειάς του, διέθεσε για εθνικούς και για κοινωνικούς σκοπούς.


Δραστήρια κοινωνικά και εθνικά είναι και η μητέρα του. Το 1874 η οικογένεια Μελά έρχεται για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και κατοικούν στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου όπου βρίσκεται η Αθηναϊκή Λέσχη. Εκεί μεγαλώνει ο Παύλος με τα έξι αδέλφια του. Μεγαλώνοντας ο Παύλος αρχίζει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αδέρφια του για την προθυμία του, την υποχωρητικότητά του και κυρίως για την καλοσύνη του και το ενδιαφέρον του προς τα μικρότερα παιδιά ή τα ζώα και γενικότερα τους αδυνάτους. Στο σχολείο υποστηρίζει τα μικρότερα και τ' αδύνατα παιδιά όταν τα ενοχλούσαν τα μεγαλύτερα και αργότερα, παλικάρι πια, φροντίζει μια άρρωστη φτωχή δασκάλα, ενώ συνεισφέρει και ενισχύει πρόθυμα μυστικά κάθε εθνική και φιλανθρωπική δράση. Ο Παύλος Μελάς αγαπά με πάθος οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα. Στον πατέρα του οφείλεται το ότι δεν ξεχνάει την Γιαννιώτική του καταγωγή και ο μεγάλος πόθος του να ελευθερωθούν τα Γιάννενα. Ακούει με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες που του λέει ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες του 1821 και η αγάπη του για την πατρίδα γίνετε όλο και πιο δυνατή. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου για τον Παύλο είναι μεγάλη ημέρα και συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση. Ο Παύλος Μελάς ανυπομονεί να μεγαλώσει για να πολεμήσει κι αυτός. Κάποτε, ψάχνοντας να βρει τον πατέρα του κατέβηκε στο υπόγειο του σπιτιού τους και με έκπληξή του αντίκρισε ξύλινες κάσες γεμάτες με όπλα. Ο μικρός Παύλος διακατέχεται από έντονη επιθυμία να τα δει από κοντά, να τ' αγγίξει. Το ίδιο ξαφνιάστηκε και ο πατέρας του που τον βρήκε εκεί. Του εξήγησε ότι αυτά βρισκόταν εκεί για να συγκεντρωθούν και να σταλούν κρυφά στους επαναστάτες της Κρήτης και ότι δεν πρέπει να συζητήσει με κανέναν αυτό και να το κρατήσει μυστικό. Κι ο μικρός Παύλος φυλάει γερά το μυστικό βαθιά στην καρδιά του αλλά το μυαλό του γυρίζει διαρκώς εκεί, στον αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας. Το 1881 ελευθερώνονται και προσαρτούνται στο Ελληνικό Κράτος η Θεσσαλία και η Άρτα, ενώ το 1885, σαν τελειόφοιτος του Γυμνασίου, ζει έντονα τα γεγονότα της προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από την Βουλγαρία και την αναταραχή που τα ακολούθησε. Τα πατριωτικά του αισθήματα πληγώνονται και υποφέρει σε μεγάλο βαθμό. Σχεδιάζει να καταταγεί εθελοντής στο Στρατό ή να βγει "αντάρτης" στα ελληνοτουρκικά σύνορα, να πολεμήσει, αλλά ένα σπάσιμο του ποδιού του τον κρατά καθηλωμένο στην Αθήνα. Την επόμενη χρονιά (1886) του δίνεται η ευκαιρία να δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή του στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων

Πηγή
http://enneaetifotos.blogspot.com/2010/10/blog-post_12.html
Διαβάστε περισσότερα...

Ελλάδα-Ισραήλ 2-1 (12-10-2010)



Ένα εντυπωσιακό γκολ από τον Σαλπιγγίδη, άλλο ένα από τον Καραγκούνη με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στην 101η συμμετοχή του, ένας σούπερ Φετφατζίδης ήταν τα συστατικά για την συνταγή νίκης της εθνικής Ελλάδας κόντρα στο Ισραήλ (2-1), που την φέρνει στην κορυφή της βαθμολογίας του 6ου ομίλου.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος δεν παρουσίασαν το καλό πρόσωπο που είδαμε κόντρα στην Λετονία (ίσως γι' αυτό να ευθύνεται και η δυναμικότητα του αντιπάλου), όμως λίγο η τύχη, λίγο η αποτελεσματικότητα του "Σάλπι", λίγο τα μαγικά του "Φέτφα", λίγο και ο διαιτητής Χάνσον, έφεραν το πολυπόθητο τρίποντο.
Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν δίχως αμφιβολία ο Γιάννης Φετφατζίδης. Ο 20χρονος άσος του Ολυμπιακού μπήκε αλλαγή στο 15' στην θέση του τραυματία Νίνη και αυτή η ατυχία, έκανε μόνο καλό στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας. Ο 20χρονος άσος έδωσε πνοή στην εθνική μας ομάδα με τις εκπληκτικές του ενέργειες και μπαλιές, δημιούργησε ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και απέδειξε γι' άλλη μια φορά πως μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα.

Οι διεθνείς μας μπήκαν μουδιασμένα στο παιχνίδι, όμως ένα ηρωικό και αντρικό γκολ του Σαλπιγγίδη με λόμπα στο 22', άλλαξε το δεδομένα και έκοψε τα φτερά στους Ισραηλινούς. Στην συνέχεια ανέλαβε ο Σουηδός διαιτητής που για καλή μας τύχη δεν έδωσε δύο καθαρά πέναλτι στους φιλοξενούμενους (23' χέρι Παπασταθόπουλος, 45' ανατροπή Κατσουράνη σε Σέχτερ).

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Λουίς Φερναντέζ, αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να ισοφαρίσει έστω και με την βοήθεια της τύχης ή για την ακρίβεια την βοήθεια του Σπυρόπουλου που την έστειλε άθελά του στα δίχτυα της ομάδας του (59').

Η χαρά των φιλοξενούμενων δεν κράτησε για πολύ, αφού στο 63' ο διαιτητής αυτή την φορά είδε το πέναλτι και ο Καραγκούνης το μετέτρεψε σε γκολ κάνοντας το δώρο στον εαυτό του για την 101η συμμετοχή του με το εθνόσημο, κάτι που είχε κάνει και ο Ζαγοράκης κόντρα στην Δανία.

Αυτό ήταν αρκετό για να δώσει στην Ελλάδα τη νίκη και να την ανεβάσει στην κορυφή της βαθμολογίας, με 8 βαθμούς, την στιγμή που οι Κροάτες έχουν έναν λιγότερο και με ματς λιγότερο βέβαια.

Να σημειωθεί πως ο Μάρτιν Χάνσον, ήταν ο διαιτητής που δεν είχε δει το χέρι του Ανρί στο ματς της Γαλλίας με την Ιρλανδία, όπου έστειλε τους "τρικολόρ" στο Μουντιάλ. Έχει ένα πρόβλημα στην όραση ο συγκεκριμένος, όμως λίγη σημασία έχει για την εθνική μας.

Όπως λίγη σημασία έχει το γεγονός πως ο Σαλπιγγίδης έγινε ο πρώτος επιθετικός που σκόραρε στην προκριματική φάση του Euro 2012, αλλά και τ' ότι και πέρσι είχαμε κερδίσει το Ισραήλ με πέναλτι (1-0). Απλά τ' αναφέρουμε...

Βαθμολογία

1. Ελλάδα (4) 8
2. Κροατία (3) 7
3. Γεωργία (4) 6
4. Ισραήλ (4) 4
5. Λετονία (4) 4
6. Μάλτα (3) 0

Γήπεδο:
"Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Μάρτιν Χάνσον (Σουηδία)

Βοηθοί:
Χένρικ Άντρεν, Μάγκνους Σιόμπλομ (Σουηδία)

Τέταρτος: Μάρτιν Ινγκβάρσον (Σουηδία)

Κίτρινες κάρτες: 85' Φετφατζίδης / 45+1' Σέχτερ, 75' Ελρόι Κοέν

Κόκκινες κάρτες:

Γκολ: 22' Σαλπιγγίδης, 63' Καραγκούνης / 59' Σπυρόπουλος αυτ.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος):
Σηφάκης, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Καραγκούνης, Καφές, Κατσουράνης, Νίνης (15' Φετφατζίδης), Σαμαράς (81' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (87' Μανιάτης).

Ισραήλ (Λουίς Φερναντέζ):
Αουάτ, Μπόνταρβ, Γκέρσον, Νάτσο (63' Βερμούτ), Αλμόγκ Κοέν, Κολαούτι (75' Μπάρντα), Σέχτερ, Κέιναν, Ραφαέλοβ, Ταμίρ Κοέν (69' Ελρόι Κοέν), Γκολάσα.

Τα πλάνα του Σάντος

Δίχως εκπλήξεις και με το αγαπημένο του 4-3-3 παρέταξε την εθνική μας ομάδας ο Φερνάντο Σάντος, βάζοντας στην κορυφή τον Σαλπιγγίδη αντί του Μήτρογλου. Την "κυανόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο φορμαρισμένος Σηφάκης, κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος, αριστερά ήταν ο Σπυρόπουλος και δεξιά ήταν ο Βύντρα.

Η τριάδα στα χαφ απαρτιζόταν από τα τρία "Κ", Κατσουράνη, Καραγκούνη και Καφές, στο αριστερό άκρο της επίθεσης ήταν ο Σαμαράς, δεξιά ήταν ο Νίνης, ενώ στην κορυφή ήταν όπως σας προαναφέραμε ο "Σάλπι".

Η αρχή πάντως δεν ήταν εύκολη για την εθνική, αφού οι Ισραηλινοί μπήκαν με αρκετό θράσος, δημιούργησαν προβλήματα στην άμυνα μας, ενώ είχαν μπλοκάρει τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος.

Το αποφασιστικό Ισραήλ...

Ήταν φανερό πως οι φιλοξενούμενοι είχαν μπει καλύτερα και πιο αποφασιστικά στον αγώνα, με σκοπό να κάνουν την ζημιά από νωρίς και να πάρουν τον έλεγχο της αναμέτρησης στα χέρια τους.

Στο 7ο λεπτό μάλιστα οι Ισραηλινοί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα αντίπαλα καρέ και ανησύχησαν τον Σηφάκη. Ο Σεχτέρ έδωσε για τον Ραφαέλοβ, όμως το σουτ του τελευταίου κατέληξε άουτ και έτσι ο κίνδυνος πέρασε για την εθνική Ελλάδας.
Από κει και πέρα, οι διεθνείς μας ισορρόπησαν κάπως το ματς, συνήλθαν από τον λήθαργο και ήρθε μια ατυχία να φέρει κάτι καλό. Συγκεκριμένα, ο Νίνης τραυματίστηκε και την θέση του πήρε ο Φετφατζίδης, που ανέβασε αμέσως την απόδοση της εθνικής με τις κινήσεις του.

Τρανό παράδειγμα το γεγονός πως ένα λεπτό μετά την είσοδό του, εκτέλεσε ένα φάουλ από τα πλάγια δεξιά, όμως δεν βρέθηκε κανείς να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Δύο λεπτά αργότερα (18') ο "Φέτφα" έκανε το πρώτο του... μαγικό και κέρδισε ένα κόρνερ που βέβαια δεν είχε καλό αποτέλεσμα.

.... και ο εκτελεστής Σαλπιγγίδης (1-0)


Τα λεπτά περνούσαν και η εθνική Ελλάδας είχε πατήσει γκάζι, δημιουργώντας μάλιστα αρκετές ευκαιρίες και ήταν φανερό πως το γκολ δεν θα αργούσε να έρθει. Κι αν στο 20 ο Σαλπιγγίδης δεν βρήκε στόχο, δύο λεπτά αργότερα (22') ο ίδιος παίκτης σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ.

Συγκεκριμένα, ο Καφές έβγαλε εξαιρετική κάθετη μπαλιά για τον "Σάλπι" που βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Ισραήλ και λίγο πριν πέσει κατάφερε να "τσιμπήσει" την μπάλα και να την στείλει στα δίχτυα με καταπληκτικό ψηλοκρεμαστό. Ο παίκτης που μας έστειλε στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής με το γκολ του στην Ουκρανία, πήρε ξανά το όπλο του...
Και ενώ οι πανηγυρισμοί δεν είχαν κοπάσει ακόμα, οι Ισραηλινοί λίγο έλειψε να κάνουν ζημιά. Στο 23' ο Παπασταθόπουλος έδιωξε την μπάλα με το χέρι εντός περιοχής, όμως ο διαιτητής, Μάρτιν Χάνσον έδειξε το παιχνίδι να συνεχιστεί, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Νάτσο έκανε το σουτ, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Η καταιγίδα είχε περάσει...

Στην συνέχεια, οι διεθνείς μας πήραν ξανά τα ηνία και είχαν δύο καλές στιγμές. Στη πρώτη ο Καραγκούνης βρήκε χώρο και έκανε ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής (26') το οποίο έδιωξε ο Αουάτ σε κόρνερ, ενώ στην δεύτερη (32') κανείς δεν εκμεταλλεύτηκε την σέντρα του Φετφατζίδη.

Άγιος Χάνσον!

Κάπου εκεί ο ρυθμός έπεσε, τα λεπτά περνούσαν δίχως κάποια καλή φάση και ενώ φαινόταν πως το πρώτο ημίχρονο θα τελειώσει χωρίς κάτι συνταρακτικό, οι Ισραηλινοί βρήκαν την ευκαιρία να φωνάξουν δίκαια για δεύτερο πέναλτι που δεν τους δόθηκε.

Ο Κατσουράνης βρήκε με το πόδι τον Σέχτερ μέσα στην περιοχή στο 45', όμως ο διαιτητής τιμώρησε τον Ισραηλινό με κίτρινη κάρτα για θέατρο. Αυτό είδε και αυτό έδωσε, ο διαιτητής που δεν είχε δει επίσης το χέρι του Ανρί κόντρα στην Ιρλανδία και έστειλε τους "τρικολόρ" στο Μουντιάλ.

Η αρχή του δευτέρου ημιχρόνου έμοιαζε πολύ μ' αυτή του πρώτου, αφού οι Ισραηλινοί μπήκαν πιο δυνατά και προσπάθησαν να απειλήσουν και να φτάσουν στην ισοφάριση.

Χωριό που φαίνεται... Κολαούτι δεν θέλει (1-1)

Αυτή η ώρα δεν άργησε να έρθει, αφού λίγο πριν την συμπλήρωσης μιας ώρας παιχνιδιού ο Σπυρόπουλος έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη και έφερε το ματς στα ίσα.

Όλα ξεκίνησαν από τα πόδια του Κολαούτι που από τα αριστερά μπήκε στην περιοχή και η σέντρα του κατέληξε στα δίχτυα αφού χτύπησε στα πόδια του αμυντικού του Παναθηναϊκού.
Η ισοφάριση από το Ισραήλ, έκοψε τα χαμόγελα και "πάγωσε" το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ο Φερνάντο Σάντος ήταν έτοιμος να κάνει την κίνηση του από τον πάγκο, ετοιμάζοντας τον Μήτρογλου, όμως δεν πρόλαβε.

Όσο κακή ήταν η αμυντική μας λειτουργία, τόσο εύκολα βγαίναμε στην επίθεση και δημιουργούσαμε προβλήματα στα αντίπαλα καρέ.

Ο "Κάρα" γιόρτασε τα 101 με γκολ (2-1)


Κάπως έτσι φτάσαμε στο 63', όπου ο Σαλπιγγίδης μπήκε στην περιοχή, ανατράπηκε από τον Αουάτ και ο διαιτητής έδωσε αμέσως το πέναλτι। Σωστή απόφαση από τον διαιτητή, που για καλή μας τύχη αυτή την φορά είδε την παράβαση και είχε 1 στα 3. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Καραγκούνης που στην 101η συμμετοχή του με την εθνική σκόραρε, κάτι που είχε κάνει και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Και ενώ άπαντες στο στρατόπεδο της εθνικής Ελλάδας πανηγύριζαν το γκολ του "τυπάρα", ο Βερμούτ λίγο έλειψε να μας... κεράσει ένα πικρό ποτήρι, αφού στην πρώτη επαφή του με την μπάλα μπήκε στην περιοχή, αλλά το σουτ του χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Σηφάκη. Η τύχη ήταν γι' άλλη μια φορά στο πλευρό της Ελλάδας.
Στο 76' πάντως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας είχε την μεγάλη ευκαιρία να "καθαρίσει" το ματς, όμως ο Βύντρα δεν εκμεταλλεύτηκε την καταπληκτική μπαλιά του Φετφατζίδη και το σουτ του εξουδετερώθηκε εύκολα από τον Αουάτ.

Στο επόμενο λεπτό ο Ζαχάβι λίγο έλειψε να ισοφαρίσει τα αυτογκόλ του αγώνα, όμως η κεφαλιά του προς τον τερματοφύλακά του βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι.

Στα τελευταία λεπτά, οι Ισραηλινοί πίεσαν προκειμένου να μην φύγουν ηττημένοι από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης", όμως τα σουτ του Ρεφαέλοβ στο 86' και στο 91' δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για τον ίδιο και έτσι η Ελλάδα πήρε μια άκρως σημαντική νίκη.

Πηγή
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Video&catid=1&show=8859
http://sport24.gr/football/ellada/ethniki_elladas/ellada-israhl_2-1.578665.हटमल
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Ελιξίριο μακροζωίας η σοκολάτα

Ξέρετε ότι δύο κομματάκια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχουν σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών απ’ ό,τι ένα δαμάσκηνο ή μια χούφτα λαχανάκια Βρυξελλών; Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αυτά τα δύο κομματάκια την ημέρα μπορεί να μας χαρίσουν έναν έξτρα χρόνο ζωής – και μάλιστα καλής ποιότητας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», οι νεώτερες μελέτες για τα οφέλη στην υγεία από τις σοκολάτες με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο δείχνουν τα εξής:


Για την καρδιά…

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν δείχνει ότι οι φλαβανόλες, μια μορφή αντιοξειδωτικών ουσιών της σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαομάζα, εμποδίζει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων στο αίμα, προφυλάσσοντας έτσι από τις θρομβώσεις.

Επιπλέον, μία άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις έδειξε ότι η κατανάλωση φλαβανολών μπορεί ακόμα και να αντιστρέψει κάποιες από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στις αρτηρίες.

Πέρυσι, εξάλλου, ο καθηγητής Καρλ Κιν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να ασκήσει αντιθρομβωτική δράση εφάμιλλη με αυτή του ακετυλοσαλικυλικού οξέος.

…τον εγκέφαλο…

Η σοκολάτα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου, ενός ιχνοστοιχείου απαραίτητου για την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την επιθεώρηση «JournalofMedicinalFood».

Μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, έδειξε επίσης ότι περιέχει μια αντιοξειδωτική ουσία που λέγεται επικατεχίνη και η οποία μπορεί να προστατεύει από τις αμυλοειδείς πλάκες που προκαλούν νόσο του Άλτσχαϊμερ και άλλες ασθένειες του εγκεφάλου.

Άλλη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο WheelingJesuitτης Δυτικής Βιρτζίνια, έδειξε ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή, τον χρόνο αντίδρασης και τις ικανότητες επιλύσεως προβλημάτων, αυξάνοντας την ροή αίματος στον εγκέφαλο.

…το ανοσοποιητικό σύστημα…

Ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» έδειξε ότι οι φαινολικές ενώσεις που εκ φύσεως υπάρχουν στην σοκολάτα, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια άλλη μελέτη του 2009, που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης του Καρκίνου της Χαβάι, έδειξε ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό συστατικό της σοκολάτας, οι προκυανιδίνες, παρέχουν το ίδιο όφελος.

…τον έλεγχο του στρες…

Σαράντα γραμμάρια μαύρη σοκολάτα την ημέρα επί δύο εβδομάδες μείωσαν τις ορμόνες του στρες σε ομάδα εθελοντών με μέτριο έως έντονο άγχος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Πρωτεομικής Έρευνας» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

…και την μακροζωία

Μελέτη σχεδόν 8.000 αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία διήρκησε περισσότερα από 18 χρόνια, αποκάλυψε ότι όσοι έτρωγαν σοκολάτα ζούσαν σχεδόν έναν χρόνο περισσότερο απ’ ό,τι όσοι δεν έτρωγαν.

Τα άσχημα νέα είναι πως όλοι ήταν άντρες – και πολλοί εικάζουν ότι μερικά τουλάχιστον οφέλη της σοκολάτας είναι πιο έντονα στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, για λόγους τους οποίους ουδείς προς το παρόν γνωρίζει.

Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10678&la=1
Διαβάστε περισσότερα...