Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται ο δριμύτερος χειμώνας της τελευταίας χιλιετίας υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι

Καθοριστική θα είναι επίδραση των πάγων στο Ρεύμα του Κόλπου

Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο σκληρότερος της Ευρώπης που καταγράφηκε την τελευταία χιλιετία.

«Στο εγγύς μέλλον ένας τεράστιος παγετώνας θα αρχίσει να καλύπτει το βόρειο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, ως αιτία της υποχώρησης της ροής του θερμού ρεύματος του Κόλπου, στον Ατλαντικό Ωκεανό, που φθάνει μέχρι τις βόρειες ακτές της ευρωπαϊκής ηπείρου»

α παραπάνω υποστηρίζουν επιστήμονες... του πολωνικού Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Διαχείρισης Υδάτων, μετά τις μετρήσεις του ρεύματος του Κόλπου, του οποίου η ταχύτητά του έχει μειωθεί δύο φορές.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η ροή των παγωμένων ανέμων της αρκτικής να κατευθύνονται νοτιότερα.
Τα συμπτώματα αυτών των κλιματικών αλλαγών ήδη παρατηρούνται στις σκανδιναβικές χώρες.

Εάν το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού σταματήσει να ρέει εντελώς, τότε στην Ευρώπη θα ζήσουμε μια νέα εποχή παγετώνων. Ίσως η Σκανδιναβία καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ένα τεράστιο παγετώνα που θα αναγκάσει τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τα νότια.
Τα επιστημονικά πορίσματα των Πολωνών υποστηρίζονται από Ρώσους εμπειρογνώμονες. Ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αλεξαντάρ Φρολόφ, προβλέπει πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα.

Τουλάχιστον επί τέσσερις ημέρες το θερμόμετρο στη Μόσχα θα δείχνει από -20 έως -25 βαθμούς.

Οι Ρώσοι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο κρύος της τελευταίας χιλιετίας. Η μεγαλύτερη κλιματική ανωμαλία θα παρατηρηθεί στις βόρειες περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου καθώς και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, όπου οι θερμοκρασίες θα κατέβουν στους μείον 25 βαθμούς.
Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε αντιδιαστολή με τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην Αρκτική.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πετρελαϊκό ατύχημα στην πλατφόρμα της BP, στο κόλπο του Μεξικού είναι ένας πρόσθετος λόγος της καθυστέρησης του Ρεύματος του Κόλπου.

«Θεωρητικά η ψύξη του Ρεύματος του Κόλπου είναι πολύ πιθανή. Αυτό μπορεί να προέλθει από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, όπου τεράστια παγόβουνα θα κατέβουν στο μέσο του Ατλαντικού.

Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, σύμφωνα με το ρωσικό Ινστιτούτο του πλανητικού κλίματος και Οικολογίας, το οποίο χαρακτηρίζει την εκροή πετρελαίου στον Κόλπο από την BP, ως αμελητέο περιστατικό που δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα την κλιματική αλλαγή.

Αυτό που πραγματικά τρελαίνει τους μετεωρολόγους είναι οι αστάθμητοι παράγοντες. Το περασμένο καλοκαίρι στη Ρωσία επικράτησε ασυνήθιστη ζέστη που σύμφωνα με τα ρωσικά αρχεία ήταν η πιο θερμή περίοδος της τελευταίας χιλιετίας.
Οι μετεωρολόγοι, εξάλλου, της ΝΑΣΑ, δεν έχουν παρατηρήσει καμία επιβράδυνση στο Ρεύμα του Κόλπου. Ο ωκεανολόγος Τζος Γουίλις θα σημειώσει ότι από μετρήσεις του 1993 έως σήμερα, το Ρεύμα του Κόλπου, παρουσιάζει μια μέση αύξηση ταχύτητας κατά 20% και η μέση θερμοκρασία του αυξήθηκε κατά 0,2 βαθμούς. Δεν αποκλείει όμως τον επηρεασμό της ταχύτητάς και της θερμοκρασίας του από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Οι μεσογειακές χώρες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι προβλέψεις για τις περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων ομιλούν για ισχυρές καταιγίδες κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και γενικά ήπιο χειμώνα, ιδιαίτερα ξηρό για τα Βαλκάνια, με περιοδικές χιονοπτώσεις το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Πηγή

http://activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6482:2010-10-20-07-33-43&catid=69:2009-02-17-07-05-19&Itemid=99


Διαβάστε περισσότερα...