Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ Νόσταλγος του Rock 'n' Roll



Ένα από τα άλμπουμ που σύμφωνα με πολλούς, ανάμεσα σε αυτούς και ο Σαββόπουλος, άλλαξε την ελληνική ποπ αντίληψη τη δεκαετία του 80. Ανάμεσα στα τραγούδια ο κλασσικός " Νοσταλγός " που πολύ έξυπνα ο Γιάννης Γιοκαρίνης συνθέτει πάνω σε μια μίξη Αμερικάνικου και Ιταλικού ρυθμου, αφού το τραγούδι αναφέρεται στην πικρή εξέλιξη του Μεσογειακού- Ελληνικού ροκ&ρολλ (και δυστυχως παραμένει ακόμα επίκαιρο) και φυσικά η " Ευλαμπία", η ελληνίδα pin -up των 80s..

Τώρα πια που κοντεύω να ξεχάσω πως κάποτε υπήρξα έφηβος, αυτό το τραγούδι, περίεργη μίξη μουσικής "Σκα " , ποπ και μιας υποψίας σκυλάδικου έχει μείνει να μου θυμίζει πως η ηλικια των 16 αξίζει για τα γλυκά απωθημένα που αφήνει πισω της , η Ευλαμπία υπήρξε με έναν ανεπίσημο τρόπο η ελληνική 80'ς εκδοχή των 16χρονων pin-up ή αλλιως teenage queens που το αμερικάνικο ροκ&ρολ άρχισε να υμνεί από τη δεκαετία του και πόζαρε πάντα στις εφηβικές μου φαντασιώσεις με τη μορφή της Μaria Whittaker που συνέχιζε την ίδια παράδοση ως ένα από τα "page 3 girlς" Η ανήλικη Whittaker ( μόλις 16 χρόνων το 1985 ) υπήρξε ένα κορίτσι που εκείνη την εποχή όπως χαρακτηριστικά λένε οι Αγγλο-Σάξονες: " ... δεν θα πήγαινες ποτέ για να το γνωρίσει η μαμά σου " και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη "ζωηρή " Ευλαμπία που στα 16 " ειχε ξεπετάξει ολόκληρο τον Κολωνό " αφού ως σκληρός ροκάς που ήσουν ή σαν πολιτικοποιημένος εραστής του έντεχνου , ποτέ δεν θα παραδεχόσουν οτι γούσταρες να ακούς τους χαζούς στίχους του τραγουδιού της και με τη φαντασία σου την "επαιρνες μάτι" στα κρυφά να χορεύει σε παραλιακές ντίσκο, μαζί με " φλώρους" που δεν ξέρουν από πραγματικό ροκ "....

Και το χειρότερο ειναι οτι το βλέμα σου ήταν το ίδιο ένοχο και λάγνο βλέμα που η τότε ( και απο τότε μονίμως ) πεινασμένη για τα πάντα, Ελλάδα έριχνε στο πρόωρα αναπτυγμένο 16άρικο κορμί της Whittaker όταν το συναντούσε στα πόστερ που κρέμονταν στους βρώμικους τοιχους των συνεργείων και στα κακοτυπωμένα περιοδικά με σταυρόλεξα, συχνά στις οθόνες ηλεκτρονικών παιχνιδιών ( βλέπε Barbarian και Allgame - Maria Whittaker Strip Poker ), σε φτηνούς αναπτήρες και μπρελόκ , στις τηλεοπτικές εκπομπές του Μπένυ Χιλλ αλλα και στα τότε βίντεο κλαμπ σε κάτι εξώφυλλα απο "τσοντούλες" soft πορνό, ( που ο γραφίστας είχε χρησιμοποιήσει χωρίς άδεια φωτογραφίες της ) πάντα με την επισήμανση ''Ακατάληλο για ανηλίκους''.

Το ίδιο ακατάληλο κρίθηκε όταν πρωτοβγήκε και το τραγούδι της Ευλαμπίας που κατηγορήθηκε για πρόκληση ηθών. Κι΄όμως μπόρεσε όχι απλώς να διαδωθεί αλλά και να γίνει θρύλος, σε σημείο να θεωρείται μετά από χρόνια από τους περισσότερους ως υπαρκτό πρόσωπο. Όχι και άσχημα για ένα τραγούδι που χρειάστηκε αρκετό καιρό μέχρι οι δισκογραφικές εταιρίες καθώς και ο δημιουργός του να το πάρουν στα σοβαρά...........

Πηγή
http://topaliatzidiko.blogspot.com/2010/11/rock-n-roll.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ



ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.



Πηγή
http://topaliatzidiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_14.html
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : Βενετία

Βενετία, η Ιταλική πόλη που βρίσκεται επάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά στη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής.

H πόλη της αυταπάτης, σου δίνει την εντύπωση πως ο χρόνος σταμάτησε κάπου στα χρόνια της Αναγέννησης.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου, το παλάτι των Δόγηδων, τα κανάλια με τις γόνδολες, τα παλιά σπίτια, οι ρομαντικές βόλτες συνθέτουν την ατμόσφαιρα της πιο ρομαντικής πόλης του κόσμου.

Για όσους από εσάς που δεν μπορέσατε μέχρι τώρα να την επισκεφτείτε μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση στο αρχείο και να καταλάβετε γιατί πρέπει να την επισκεφτείτε. Μην το κάνετε πάντως Αύγουστο μήνα γιατί η υπερβολική πολυκοσμία χαλάει το όμορφο κλίμα της πόλης!

Άνοιγμα αρχείου


Πηγή
http://timi.gr/file.php?fid=2297&file=Venetia.pps
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέλαση στην Κίνα

Στρατιωτική παρέλαση στην Κίνα για τον εορτασμό 60 χρόνων κουμουνισμού.

Δείτε το συγχρονισμό, τη στοίχιση, την αρμονία και την τέλεια παράταξη όλων των συμμετεχόντων στην παρέλαση.

Είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για οχήματα, το λάθος δεν συγχωρείτε. Ακόμα και όσοι συμμετέχουν στην παρέλαση μοιάζουν μεταξύ τους ώστε να φαίνεται πιο σωστό το αποτέλεσμα.

Πραγματικά εντυπωσιακό!

Άνοιγμα αρχείου



Πηγή
http://timi.gr/file.php?fid=2306&file=Parelasi_stin_Kina.pps
Διαβάστε περισσότερα...

Η «ΤΡΙΠΛΗ ΔΙΥΛΙΣΗ» ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ


Μια μέρα, εκεί που ο Σωκράτης έκανε βόλτα στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον που του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για έναν απ’ τους μαθητές του.
Ο Σωκράτης τον παρακάλεσε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνει το τεστ της «τριπλής διύλισης».
- Τι πράγμα είναι τούτο; τον ρώτησε εκείνος.

- Να, πριν μου πεις τι άκουσες για τον μαθητή μου, θα ήθελα να κάτσουμε λίγο να το φιλτράρουμε. Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι, λοιπόν, εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
- Ε… όχι εντελώς, απλώς το άκουσα όμως και…
- Μάλιστα… Άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα. Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης! Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
- Καλό; Όχι… Το αντίθετο μάλλον…
- Άρα, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος αν είναι αλήθεια. Αλλά μην απογοητεύεσαι… Μπορεί να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και τρίτο φίλτρο. Αυτό της χρησιμότητας. Είναι, αυτό που θες να μου πεις, κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο;
- Όχι… Δεν νομίζω…
- Άρα, αυτό που θα μου πεις δεν είσαι σίγουρος αν είναι αλήθεια και είσαι βέβαιος πως δεν είναι ούτε καλό ούτε χρήσιμο. Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει να το ακούσω;

Πηγή
http://enneaetifotos.blogspot.com/2010/11/blog-post_7763.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 (13-11-2010)


Ένας ΠΑΟΚ βγαλμένος από τις φαντασιώσεις των οπαδών του, λύγισε και την ΑΕΚ (2-1), έφτασε τις έξι συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και επιστρέφει δυναμικά στο κόλπο της κορυφής!

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια «διόρθωσε» στις καθυστερήσεις την ποδοσφαιρική αδικία που πήγε να δημιουργήσει το πέναλτι του Λεονάρντο (με το οποίο ισοφάρισε το γκολ του Φωτάκη) και έφερε τον «δικέφαλο του Βορρά» σε... απευθείας σύνδεση με τις πρώτες θέσεις.

Με δέκα παίκτες (λόγω αποβολής του Μανωλά στο 78') τελείωσαν το παιχνίδι οι «κιτρινόμαυροι», που δεν έπεισαν σε κανένα σημείο του αγώνα ότι άξιζαν κάτι παραπάνω.


Πώς έπαιξαν

Με ίδια διάταξη (4-2-3-1), αλλά διαφορετική διάθεση για… εκπλήξεις παρέταξαν τις ομάδες τους οι δύο προπονητές.

Ο Μάκης Χάβος χρησιμοποίησε την αναμενόμενη σύνθεση, με τον Κρέσιτς κάτω από τα δοκάρια και τους Σακελλαρίου, Μαλεζά, Τσιρίλο και Μπουσαϊντί -από αριστερά προς τα δεξιά- στην άμυνα. Στα χαφ ήταν οι Βιτόλο-Γκαρσία, την τριάδα μπροστά τους αποτελούσαν οι Βιεϊρίνια (αριστερά), Φωτάκης (κέντρο), Ελ Ζαρ (δεξιά) και προωθημένος ο Σαλπιγγίδης.

Ο Μανόλο Χιμένεθ, από την άλλη, συνέχισε τα μίνι… ξαφνιάσματα, αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τους Δέλλα, Λυμπερόπουλο, Καφέ και χρησιμοποιώντας τελικά τον Ίσμαελ Μπλάνκο.

Την εστία της «Ένωσης» υπερασπιζόταν ο Σάχα και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- ήταν οι Λαγός, Νασούτι, Μανωλάς και Πατσατζόγλου. Στα χαφ βρέθηκαν οι Μάκος-Γκέντσογλου, μπροστά του ήταν οι Λεονάρντο (αριστερά), Γκερέιρο (κέντρο), Μπλάνκο (δεξιά) και στην επίθεση ο Τζεμπούρ.

«Δεν τα… Χάβο ‘γω αυτά»

«Gracias, Manolo»… Αν τον έβλεπε πηγαίνοντας στα αποδυτήρια, πιθανότατα θα του το ‘λεγε. Ο Μάκης Χάβος υπενθύμισε στον πολυδιαφημισμένο ομόλογό του τη αποτελεσματικότητα της… απλότητας και ο ΠΑΟΚ υπενθύμισε από το πρώτο μέρος στην ΑΕΚ πως οι «παραδόσεις είναι για να σπάνε».

Οι γηπεδούχοι δε χρειάστηκαν πολλά: Εκμεταλλεύτηκαν τις «αλχημείες» του Χιμένεθ (έξω Δέλλας, Καφές -Μπλάνκο δεξί χαφ), πίεσαν τα αδύναμα άκρα της ΑΕΚ και τη «στρίμωξαν» από την αρχή. Οι «μπούκες» των Ελ Ζαρ και Βιεϊρίνια αντιμετωπίζονταν με μελαγχολία από τον…Τζεμπούρ (που έβλεπε τους δικούς του συμπαίκτες ούτε κατά διάνοια να τις επιχειρούν) και παρόλο που δεν παρήγαγαν κλασικές ευκαιρίες- παρήγαγαν… αποτέλεσμα.

Μια τέτοια του Βιεϊρίνια, λοιπόν (σ’ ένα σημείο που η ΑΕΚ και η… αψιμαχία των Γκαρσία-Τζεμπούρ είχαν «παγώσει» τον ρυθμό) έφερε την μπάλα «στο πιάτο» του Φωτάκη και τον ΠΑΟΚ απόλυτα δίκαια μπροστά στο σκορ.

Ο Αντελίνο άναψε το… Φωτάκη!

Έβαλε ο Χιμένεθ τις φωνές; Επαναπαύθηκε ο ΠΑΟΚ; Ό,τι απ’ τα δύο κι αν συνέβη, έφερε αλλαγμένες τις ομάδες από τα αποδυτήρια. Οι γηπεδούχοι επέτρεψαν στον αντίπαλο να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο, ο Χιμένεθ (με τις αλλαγές των Μπερνς-Λυμπερόπουλου) επέτρεψε στην ομάδα του να αναπτυχθεί πιο ορθολογικά και το λάθος του Κρέσιτς (ανέτρεψε χωρίς… προφανή λόγο τον Τζεμπούρ) επέτρεψε στον Λεονάρντο να ξαναβάλει την ΑΕΚ στο παιχνίδι.

Αυτός ο ΠΑΟΚ, όμως, δεν γινόταν να φύγει σκυθρωπός από το γήπεδο. Η αποβολή του Μανωλά (προϊόν άγαρμπου τάκλιν στον Κριστιάνο) βοήθησε το «δικέφαλο» να ξεπεράσει το σοκ της ισοφάρισης, «στρίμωξε» κι άλλο την ΑΕΚ στα καρέ της και έδωσε το δικαίωμα στον Βιεϊρίνια -ακόμα και στις καθυστερήσεις- να… αποδώσει δικαιοσύνη.

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Κρέσιτς, Μπουσαϊντί, Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο, Ελ Ζαρ (82' Μουσλίμοβιτς), Σαλπιγγίδης, Μαλεζάς, Φωτάκης (76' Κριστιάνο), Βιεϊρίνια, Σακελλαρίου

Στον πάγκο έμειναν οι: Χαλκιάς, Μπαλάφας,Φιλομένο, Γεωργίου, Ζουέλα

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Λαγός, Νασούτι, Μανωλάς, Πατσατζόγλου, Γκέντσογλου, Μάκος, Λεονάρντο, Γκερέιρο (56' Μπερνς), Μπλάνκο (66' Λυμπερόπουλος), Τζεμπούρ (72' λ.τ. Καφές)

Στον πάγκο έμειναν οι: Αραμπατζής, Δέλλας, Καράμπελας, Έντερ, Λυμπερόπουλος

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάκος (Κέρκυρας)
ΒΟΗΘΟΙ: Ακρίβος (Αθηνών), Γούκος (Ηπείρου)

ΓΗΠΕΔΟ: Τούμπα

Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

Πηγή
http://ogatosblogspot.blogspot.com/
http://www.youtube.com/watch?v=MCd4JcnJ4Xo&feature=player_embedded
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεγάλη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων

Πάνω από 1.500 Α.Ε. - ΕΠΕ έχουν μεταναστεύσει από τα τέλη του 2009 έως σήμερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

Της Δημητρας Μανιφαβα

Για να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Κύπρο χρειάζεται μόλις 6 διαδικασίες, 8 ημέρες και μηδενικό ελάχιστο κεφάλαιο. Ως γνωστόν, στην Κύπρο μιλούν την ελληνική και επιπλέον από το 2004 η Μεγαλόνησος είναι εταίρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, εάν η επιχείρηση πάει καλά κι έχει κέρδη, αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%.


Στην Ελλάδα απαιτούνται 5 διαδικασίες, 19 ημέρες, το γραφειοκρατικό κόστος υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα «γρηγορόσημα», και απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ίσο με το 22,3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Η τραπεζική χρηματοδότηση πλέον έχει καταστεί «ακριβοθώρητη» λόγω κρίσης, ενώ τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 24% και τα διανεμόμενα με 40%.

Αδράνεια

Το γιατί λοιπόν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν το τελευταίο διάστημα να μεταναστεύσουν στην Κύπρο ή σε χώρες της Βαλκανικής μόνο απορία δεν προκαλεί. Αυτό που προκαλεί απορία είναι η συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), πάνω από 1.500 Α.Ε. (Aνώνυμες Εταιρείες) και ΕΠΕ (Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης) έχουν μεταναστεύσει από τα τέλη του 2009 έως σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι άλλες 150 θα φύγουν εκτός Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση επίσης γνωρίζει ότι πολύ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στους κλάδους των αναψυκτικών, των κατασκευών, του καπνού και του λιανεμπορίου, οι οποίοι αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου και απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους, σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε γειτονικές χώρες και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες. Πολλές είναι, εξάλλου, αυτές που τηρούν στάση αναμονής ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ενας από τους δημοφιλείς προορισμούς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εκτός από την Κύπρο, είναι και η πολύ πιο κοντινή μας Βουλγαρία. Τα κέρδη των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία φορολογούνται με συντελεστή 10%, για να συσταθεί μια ΕΠΕ απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο 2 λέβα, δηλαδή 1,01 ευρώ, ενώ ήδη από το 2009 η καταχώριση των επιχειρήσεων στα μητρώα γίνεται ηλεκτρονικά. Η Βουλγαρία έχει βεβαίως και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του πολύ χαμηλού εργατικού κόστους (με τον ελάχιστο μισθό να ανέρχεται σε 122,71 ευρώ). Στην Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει τόσο χαμηλό εργατικό κόστος. Σε ό,τι αφορά εξάλλου το ποσοστό κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς του εργοδότη, στη Βουλγαρία είναι 20,40%, καθώς η Σόφια αποφάσισε φέτος τη μείωσή τους.

Τουρκία

Στη γειτονική Τουρκία, η οποία αποτελεί και εξαιρετικά μεγάλη αγορά με πολλές προοπτικές, τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με σχετικά υψηλό συντελεστή, 20%. Ωστόσο, τα πέντε πρώτα χρόνια μιας επένδυσης, αυτή δεν φορολογείται καθόλου. Για να ιδρύσει, εξάλλου, κάποιος μια επιχείρηση στην Τουρκία, χρειάζεται να κάνει μόλις 6 βήματα τα οποία ολοκληρώνονται σε έξι ημέρες και θα του κοστίσει γύρω στα 1.000 ευρώ, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση είναι πολύ ευκολότερη από ό,τι στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιστωτική επέκταση 30% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Η Ρουμανία είναι επίσης μια χώρα της Βαλκανικής που επιλέγουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις για τη μετεγκατάστασή τους, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, του χαμηλού εργατικού κόστους και της λιγότερης γραφειοκρατίας. Ενας ακόμη προορισμός για δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις είναι και η ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), η οποία ήδη εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργήσει υπηρεσίες μιας στάσης για την έναρξη μιας εταιρείας και οι διαδικασίες ολοκληρώνονται μέσα σε τρεις ημέρες με κόστος 78 ευρώ και μηδενικό μετοχικό κεφάλαιο.

Κατανάλωση

Ούτε η υψηλή φορολογία ούτε το ασταθές φορολογικό καθεστώς ούτε φυσικά η δαιδαλώδης γραφειοκρατία είναι κάτι καινούργιο στην ημεδαπή. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που προϋπήρχαν της κρίσης και είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον εξαιρετικά αφιλόξενο για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα εξαιρετικά φιλόξενο για την ανάπτυξη της διαφθοράς.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι από τη μια η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώνεται και από την άλλη το κράτος έχει περικόψει τις κρατικές προμήθειες όσο και τις διαφόρων ειδών επιδοτήσεις, οι οποίες συντηρούσαν σημαντική μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων, μεγεθύνει τις επιπτώσεις των προαναφερθέντων παραγόντων. Αποτέλεσμα; Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ελλείψει ρευστότητας κλείνουν. Οσες εξαρτούν την ύπαρξή τους αποκλειστικά από τις συναλλαγές με το Δημόσιο παραπαίουν. Και οι υγιείς, βιώσιμες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα.

Φθηνό εργατικό κόστος

Εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω φθηνού εργατικού κόστους, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και των ειδών ένδυσης που είχαν μεταφέρει την έδρα, αλλά κυρίως την παραγωγική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδος και κατά κύριο λόγο στη Βουλγαρία.

Πλέον, όμως, τον «δρόμο της ξενιτιάς» επιλέγουν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμη και του εμπορίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες που «ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες» προς αναχώρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, πολλές από τις επιχειρήσεις που φεύγουν ανήκουν στον κλάδο των υπηρεσιών και ειδικά των τουριστικών υπηρεσιών (τουριστικά γραφεία κ.ά.), εταιρείες παρασκευής ειδών συσκευασίας-τυποποίησης, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (κυρίως αλλαντικά, γαλακτοκομικά και τρόφιμα), εταιρείες τυποποίησης εισαγόμενων κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς και εταιρείες του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης διερευνάται όχι μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και από πολλές μικρές. Ενδεικτικό του πράγματος είναι ότι σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, μέλη της οποίας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το 25% σκέφτεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας εκτός Ελλάδος για φορολογικούς λόγους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πολλοί παράγοντες της αγοράς, το τελευταίο διάστημα οι επιχειρηματίες κατακλύζονται από ηλεκτρονικά μηνύματα ή ακόμη και από μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο με αποστολείς γραφεία που αναλαμβάνουν τη διαδικασία μεταφοράς της έδρας των εταιρειών εκτός Ελλάδος.

Πηγή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100017_13/11/2010_422283
Διαβάστε περισσότερα...

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: "Έλληνες ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι..."!

Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο πιο αγαπητός αντάρτης. Το 1785 έγινε αρματολός και δύο χρόνια αργότερα έγινε "κλέφτης" στην Πελοπόννησο και πολεμούσε τους Τούρκους.

Την 1η Δεκεμβρίου 1818, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και από τον Ιανουάριο του 1821, ξεκινάει τις προετοιμασίες για το Μεγάλο Αγώνα του υπόδουλου ελληνισμού ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ελληνική Επανάσταση του 1821.





Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, της πρωτεύουσας της Πελοποννήσου που είχε "καταντήσει" άντρο της διοικητικής και στρατιωτικής δύναμης των τούρκων ήταν το πρωταρχικό του μέλημα. Τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, η Τριπολιτσά είναι και πάλι ελεύθερη, χάρη στις μάχες των ελλήνων παλικαριών που στάθηκαν σαν δέντρα αγέρωχα μπροστά στον τούρκο εισβολέα.

Μετά από ένα μήνα, στις 23 Ιουλίου 1822, ο Κολοκοτρώνης χτυπάει το Δράμαλη στα Δερβενάκια, πετυχαίνοντας την πιο σημαντική νίκη της επανάστασης, αποδεικνύοντας ότι υπήρξε μία εξέχουσα στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία.

"Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα από τους ξένους"

Ο Κολοκοτρώνης είχε συνειδητοποιήσει ότι οι Έλληνες έπρεπε να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις. "Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα από τους ξένους" έλεγε και ξαναέλεγε κρατώντας έτσι υψηλό το σθένος και το φρόνημα των Ελλήνων.

Για αυτό και πάντα τους αποκαλούσε Έλληνες, θέλοντας να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν την ιστορία που κουβαλάνε, την κληρονομική τους μεγαλοσύνη και την υψηλή τους αποστολή για τη σωτηρία ολόκληρου του ελληνικού έθνους και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πού να το φανταζόταν, ότι σχεδόν δύο αιώνες μετά, η φράση του θα ακουγόταν τόσο -δραματικά- προφητική και επίκαιρη!

Ευτυχώς η "προφητεία" του παππού του, δεν επιβεβαιώθηκε!

Όταν απέτυχε η επανάσταση του 1770, τα λεγόμενα Ορλωφικά, οι τούρκοι ανελέητα έσφαζαν τον άμαχο πληθυσμό. Ανάμεσα σε όσους έφευγαν για να γλιτώσουν από το αβυσσαλέο μίσος του κατακτητή που ξερίζωνε κεφάλια στο διάβα του και κάρφωνε μαχαίρια στις καρδιές, ήταν και η μάνα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Αν και ετοιμόγεννη, μαζί με το υπόλοιπο πλήθος πήρε το δρόμο προς τη Μεσσηνία και από εκεί προς το Ραμαβούνι, για να γλυτώσει και εκείνη αλλά και το παιδί που κουβαλούσε στα σπλάχνα της.

Στις 3 Απριλίου 1770, Δευτέρα του Πάσχα, την έπιασαν οι πόνοι. Ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, που θα γινόταν ο πιο διάσημος Έλληνας, ο πολέμαρχος Θόδωρος Κολοκοτρώνης. Κάτω από ένα δέντρο φτελιάς είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ο Γέρος του Μοριά και μύρισε τον αέρα, ένα αέρα βρώμικο από τα χημικά. Τότε λες και έκανε μια "μυστική συμφωνία" με το Θεό να "καθαρίσει" τον ελληνικό αέρα.

Ο παππούς του, Γιάννης Κολοκοτρώνης, όταν έπαιρνε τα συχαρίκια για τον ερχομό του αρσενικού εγγονού, κουνούσε θλιβερά το κεφάλι του μονολογώντας: "Εάν τύχει και γλυτώσουμε τώρα από το τουρκικό μαχαίρι, αυτό το παιδί θα μεγαλώσει, θα παντρευτεί, θα κάνει παιδιά, αλλά ποτέ ούτε εκείνος ούτε εκείνα δεν θα δουν τη λευτεριά μας".

Το παιδί που γεννήθηκε την ώρα της φυγής και της μεγάλης σφαγής, έγινε στρατάρχης του ’21 και πολέμησε για το ύψιστο αγαθό που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα: Την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ειρωνεία της τύχης ή το οξύμωρο του πράγματος; Δεν ξέρουμε. Αλλά ένα είναι σίγουρο: ευτυχώς για όλους τους Έλληνες, πόσο λάθος είχε ο παππούς του!!

Πηγή
http://www.pyles.tv/synendefxeis-kai-afieromata/Theodoros-Kolokotronis.aspx
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Αιώνια νεότητα:Το μυστικό της η διατροφή

οι επιστήμονες-λέει- ανακάλυψαν τις τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία του ανθρώπινου οργανισμού....ανακάλυψαν-μας λένε-όλες εκείνες τις τροφές που εμποδίζουν τη δημιουργία ρυτίδων και...κατ΄ επέκταση συμβάλλουν στη υγεία και μακροζωία του ανθρώπου....έτσι συγκρότησαν μια νέα δίαιτα κατά των γηρατειών.......



στις σαρδέλες.....
στα ρεβίθια και στα ακτινίδια βρίσκεται- μεταξύ άλλων- το μυστικό της «αιώνιας» νεότητας επισημαίνουν Ελβετοί επιστήμονες από την Ακαδημία Δερματολογίας και Ογκολογίας Βίντερ μαζί.....
με Ιταλούς συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Σιένα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου.....
η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 120 ατόμων διαφορετικών φύλων και ηλικιών, έδειξε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη όπως......
τα μπισκότα....
οι τούρτες....
τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά διαθέτουν γλυκαιμικό δείκτη (GΙ) ο οποίος επηρεάζει αρνητικά το δέρμα....
στα τρόφιμα αυτά, τα λεγόμενα και υψηλής μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης (ΑGΕ, ΑdvancedGlycation end Ρroducts»), τα μακρομόριά τους έχουν υποστεί μετατροπές, δεσμεύοντας πρωτεΐνες του πλάσματος, παρεμβαίνοντας στη φυσιολογική λειτουργία των ιστών και οδηγώντας στην υπερπλασία τους......
«Είναι γεγονός ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα προκαλούν γλυκοζυλίωση......
οταν η γλυκοζυλίωση συμβαίνει στο κολλαγόνο βλάπτει τόσο το ίδιο όσο και τα κύτταρα που το παράγουν.....
το τελικό επακόλουθο είναι η διέγερση της διαδικασίας της γηράνσεως με μείωση της ελαστικότητας του δέρματος»....
υποστηρίζει ένας άλλος ειδικός στη διατροφή και στην αντιγήρανση, ο καθηγητής του Ιατρικού Αισθητικού Κέντρου του Λονδίνου, o δρ Τζορτζ Ρόμαν......
« Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας», προσθέτει με τη σειρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δρ Νίκολας Περικόνε......
ως την ηλικία των 28 με 30 ετών το δέρμα είναι απαλό και σφριγηλό, καθώς το κολλαγόνο τού χαρίζει αντοχή και η ουσία ελαστίνη του προσδίνει ελαστικότητα.....
από την ηλικία των 30 ετών όμως ο οργανισμός μας αρχίζει να μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την πρώτη εμφάνιση των ρυτίδων....
αυτές καταπολεμούνται με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό μας και εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματος.....
τα αντιοξειδωτικά αυτά στοιχεία καθυστερούν τον ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ παράλληλα εξουδετερώνουν ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλων παραγόντων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου.......
ο οργανισμός μας όμως, επειδή δεν μπορεί να παράγει από μόνος του όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες, πρέπει να τις προμηθεύεται από τις τροφές.......
οι πρώτες επιλογές σε τροφές πλούσιες σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες είναι τα ρεβίθια....
τα φασόλια και οι φακές, που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.....
τα καρότα....
οι ντομάτες.....
η πάπρικα και το λάχανο περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ....
η βιταμίνη C, η πιο σημαντική βιταμίνη για το δέρμα, βρίσκεται εν αφθονία μέσα σε πορτοκάλια....
γκρέιπφρουτ και μούρα.....
σημαντική είναι και η αντιγηραντική βοήθεια που προσφέρουν τα διάφορα φλαβονοειδή όπως....
το τσάι.....
οι φράουλες....
τα κρεμμύδια....
τα μήλα.....
τα σταφύλια....
το μπρόκολο...
το σπανάκι....
οι μπανάνες....
τα ακτινίδια....
οι πατάτες......
το κόκκινο κρασί καθώς και....
τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, D, Ε και βήτα-καροτίνη......
οι ειδικοί προτείνουν επίσης το κρέας ψαριών που είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά ειδικά όπως.....
του σολομού....
της σαρδέλας και....
του σκουμπριού....
ξηρούς καρπούς όπως....
τα αμύγδαλα και...
τα καρύδια, τα οποία είναι μια πολύτιμη πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, που βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος......
τέλος, εκτός από τη βρόμη και.....
το σιτάρι, που επίσης δρουν σταθεροποιητικά χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν -και κλείνοντας -οι ερευνητές....
εφιστούν την προσοχή μας στη λήψη νερού.....
η τακτική αναζωογόνηση του οργανισμού μας με νερό -οι επιστήμονες κάνουν λόγο για οκτώ ποτήρια την ημέρα-είναι ικανή να μας προσθέσει χρόνια και υγεία......

Πηγή
http://botanologia.blogspot.com/2010/11/blog-post_09.html



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Ανοσοποιητικό σύστημα...ας το θωρακίσουμε εν όψει του χειμώνα

το ανοσοποιητικό μας σύστημα -ως γνωστόν -είναι το σύστημα ασφαλείας του οργανισμού μας....
σε μιά περίοδο λοιπόν όπως είναι ο χειμώνας είναι σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην θωράκισή σου.....
να το ενισχύσουμε και να το ισχυροποιήσουμε μέσω της κατάλληλης διατροφής και τότε.....
δεν θα φοβόμαστε ούτε ιούς....
ούτε μολύνσεις....
ούτε γρίπη....
ας ξεκινήσουμε με....
τροφές που είναι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας με πρώτο....τι άλλο;....

  • τα πορτοκάλια και την βιταμίνη C....την σημαντικότερη βιταμίνη για το ανοσοποιητικό μας....και η χώρα μας έχει πορτοκάλια....πολλά πορτοκάλια παντού....κάθε μέρα δεν παραλείπουμε να τρώμε πορτοκάλια και εμείς και τα παιδιά μας.....
  • τα λεμόνια....στις σαλάτες...στις σούπες και σαν αυτόνομος χυμός με μέλι.....από τις δυνατότερες ασπίδες του οργανισμού μας....
  • τα μήλα....έχω μιλήσει τόσο πολύ για τα μήλα....το αναφέρω άλλη μία φορά τα τρώμε κάθε μέρα....
  • τα ρόδια....ο χυμός τους είναι ο φόβος της γρίπης και των ιών....
  • το λάδι μας....το ελαιόλαδο....πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε....δεν το τσιγκουνευόμαστε και το προτιμάμε ωμό σε όλα μας τα φαγητά.....
  • καρότα.....δεν τα ξεχνάμε....οι καροτενοειδείς ουσίες τους έχουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση....τα προσθέτουμε σε σούπες και σαλάτες....
  • κρεμμύδια....πως να αγνοήσουμε έναν τέτοιο βολβό....η δραστικότητά του πολύ μεγάλη....άκρως απαραίτητο στην υγεία μας με ισχυρότατες αντιμικροβιακές...αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες....όσο ισχυρότερη η μυρωδιά τους τόσο μεγαλύτερη η θεραπευτική τους δύναμη...είναι τα αντιβιοτικά της φύσης....είναι οι εργάτες που έχει θέσει στην υπηρεσία μας η φύση για την ισχυρή οικοδόμηση του ανοσοποιητικού μας....κομμένο σε ροδέλες και πασπαλισμένο με ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη ή με μέλι μέσα σε ένα σκεπασμένο γυάλινο δοχείο θα μας δώσει σε μία -δύο ώρες ένα χυμό που ένα κουταλάκι του γλυκού είναι το καλύτερο σιρόπι για τον βήχα τον πονόλαιμο και την βουλωμένη μύτη....το κρεμύδι λοιπόν το βάζουμε σε όλα μας τα φαγητά και στις σαλάτες...ας ξαναθυμηθούμε τις περίφημες κρεμμυδόσουπες....
  • το μπρόκολο...οι πιπεριές....το σπανάκι...τα ραδίκια....τα παντζάρια....
  • ο μαϊντανός...μία κουταλιά της σούπας φρέσκος μαϊντανός καθημερινά στις σαλάτες μας μας προσφέρει την αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε χλωροφύλλη...σε ιχνοστοιχεία....σε βιταμίνες....αποτοξινώνει τον οργανισμό και χτίζει έναν τοίχο αντίστασης στις λοιμώξεις....
  • τα καρύδια.....αυτός ο καρπός ο πλούσιος σε πρωτεΐνες...ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Ε και Β6 είναι το καλύτερο σνακ για όλους μας....
και τώρα τα ροφήματα των βοτάνων μας που ο ρόλος τους στην θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι άκρως σημαντικός
  • φασκόμηλο...το ρόφημα για τον βήχα και το κρυολόγημα....το παίρνουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα την περίοδο του χειμώνα για να μας προστατεύει και να μας προφυλάσσει από κρυολογήματα....καταρροές...πυρετούς και βήχα....
  • εχινάτσεα.....η εχινάτσεα περιέχει μιά δραστική ουσία την εχινακίνη η οποία έχει ονομαστεί "φυσικό αντιβιοτικό"χάρη στην ιδιότητά της να καταπολεμά τα βακτήρια και δη τις λοιμώξεις που οφείλονται στον στρεπτόκοκκο και στον σταφυλόκοκκο...
  • πράσινο τσάι....και κρυώματα..γρίπη και πυρετός παραμένουν μακρυά μας.....
  • θυμάρι...το ρόφημά του για όλες τις παθήσεις του θώρακα του λαιμού...των αυτιών.....
όλα τα παραπάνω,φίλοι μου,είναι οι οικοδόμοι ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος απρόσληπτου από ιούς και λοιμώξεις του χειμώνα.....
ας μην το ξεχνάμε...........................
thalia

Πηγή
http://botanologia.blogspot.com/2010/11/blog-post_12.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Τα νέα της Υγείας Τι πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ξέρουμε για τον διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, «ανακρίναμε» τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Ιατρείου Διαβήτη & Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, για να μας πει τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε για τη νόσο.








* Ο διαβήτης δεν οφείλεται στα γλυκά. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, όχι μόνο τα πολλά γλυκά - στην πραγματικότητα, τα πολλά γλυκά απλώς είναι ένας... ασφαλής τρόπος για να οδηγηθεί κανείς στην παχυσαρκία!

* Όποιος έχει «ζάχαρο» έχει διαβήτη. Από τη στιγμή που ο γιατρός βεβαιώνει την παθολογική τιμή του του σακχάρου, το άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη - κι αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν το ρυθμίζει μόνο με σωστή διατροφή ή παίρνοντας και φάρμακα.

* Το «ζάχαρο» δεν το αντιλαμβανόμαστε αμέσως. Τον πρώτο καιρό τα συμπτώματα είναι αμυδρά, αν όχι ανύπαρκτα, και έτσι διαφεύγουν της προσοχής του ατόμου. Αργότερα, πολλοί ασθενείς αρχίζουν να διψάνε πολύ, να τρώνε πολύ και να τρέχουν συνέχεια στην τουαλέτα. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα. Κάποιοι παρουσιάζουν ανεξήγητη οξυθυμία, εύκολη κούραση, άλλοι βλέπουν θαμπά ή χάνουν αναίτια βάρος, και ορισμένοι παρατηρούν ότι έχουν πληγές που δεν κλείνουν εύκολα, παθαίνουν συχνά λοιμώξεις ή ακόμα έχουν ξηροδερμία και φαγούρα στα γεννητικά όργανα.

* Ο διαβήτης δεν είναι μια ασθένεια. Υπάρχουν τρία κύρια είδη διαβήτη. Ο ένας εκδηλώνεται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, και οφείλεται στον ίδιο τον οργανισμό. Αυτός είναι ο τύπου 1 διαβήτης. Ο δεύτερος τύπος εκδηλώνεται κυρίως στους ενήλικες και λιγότερο στα παιδιά, και οφείλεται στον τρόπο ζωής (σχετίζεται με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή). Αυτός είναι ο τύπου 2 διαβήτης. Υπάρχει επίσης ο διαβήτης της κυήσεως, που συνήθως εξαφανίζεται κατά τον τοκετό, αν και πολλές από τις γυναίκες, αναπτύσσουν αργότερα στη ζωή τους τύπου 2 διαβήτη. Η πιο συχνή μορφή διαβήτη είναι ο τύπου 2, που αποτελεί το σχεδόν 90% των κρουσμάτων.

* Ινσουλίνη δεν χρειάζεται μόνο όποιος έπαθε διαβήτη μικρός. Ο τύπου 1 διαβήτης αντιμετωπίζεται μόνο με ενέσεις ινσουλίνης, ενώ ο τύπου 2 αρχικά αντιμετωπίζεται με χάπια, αλλά αν δεν ρυθμιστεί σωστά χρειάζεται αργότερα και ενέσεις ινσουλίνης. Ινσουλίνη μπορεί να χρειαστεί και ο διαβήτης της κυήσεως.

* Μόνο τα φάρμακα δεν αρκούν για τη ρύθμιση του σακχάρου. Αν και η σωστή φαρμακευτική αγωγή είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση του διαβήτη, οι ασθενείς πρέπει επίσης να προσέχουν τι τρώνε και να φροντίσουν να γυμνάζονται συστηματικά – έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περπατάνε μισή ωρίτσα την ημέρα, με αρκετό γρήγορο βήμα ώστε να λαχανιάζουν λίγο.

* Όποιος έχει διαβήτη, πρέπει να ελέγχει και τα λιπίδια του. Δηλαδή τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδιά του, καθώς και την πίεσή του. Πρέπει επίσης να υποβάλλεται συστηματικά και σε εξετάσεις νεφρών και ματιών. Το 80% των ατόμων με διαβήτη έχει και πρόβλημα πίεσης ή/και χοληστερόλης, οπότε κινδυνεύει να παρουσιάσει αγγειακές επιπλοκές (μην ξεχνάτε και την βλαπτική επίδραση του καπνίσματος!)

Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10923&la=1
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή : Σάντουιτς με τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας

Από τη Ντίνα Νικολάου
Επιμέλεια - food styling: Τίνα Webb, Bοηθός food stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου
Styling: Alice Bean, Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Προετοιμασία: 10΄

Υλικά (για 4 άτομα):


1 ψωμί τσιαπάτα, μεγάλο, κομμένο στα 4 ή 2 μεσαίου μεγέθους κομμένα στα 2 και μετά κάθε κομμάτι στη μέση
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 μέτριο αγγούρι, βιολογικής καλλιέργειας, κομμένο σε λεπτές φέτες με τη φλούδα, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι

Για το άλειμμα φέτας:

200 γρ. φέτα, μαλακή, κομματιασμένη
2 - 3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
8 ελιές τύπου Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια
1 κουτ. γλυκού κάππαρη, καλά ξεπλυμένη
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Ντιπ φέτας: Χτυπάμε στο μούλτι τη ρίγανη με το λάδι, την κάππαρη, τις ελιές, το γιαούρτι και στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα και χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.

Σάντουιτς: Αλείφουμε τις μισές φέτες ψωμιού με το ντιπ φέτας, από πάνω καλύπτουμε με φέτες ντομάτας, μετά με φέτες αγγουριού και καλύπτουμε με το άλλο μισό κάθε ψωμιού. Τυλίγουμε τα σάντουιτς με πλαστική μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσουμε.








Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_31/07/2009_291016
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή : Αυγά μάτια με σάλτσα μπολονέζ

Aπό τη Νένα Ισμυρνόγλου
Επιμέλεια - food styling: Τίνα Webb,
Βοηθός food stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου, Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Κόστος: 1,30 € / άτομο

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 12


Υλικά (για 2 άτομα)

1½ φλιτζ. τσαγιού σάλτσα μπολονέζ
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
2 ντομάτες ώριμες, πλυμένες, καθαρισμένες από φλούδες και σπόρια
και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
40 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου ελαφρώς κοπανισμένη
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος, ή δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο στο γουδί

Διαδικασία

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Οταν ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε την ντομάτα και σοτάρουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά σε δυνατή φωτιά πάντα. Προσθέτουμε τη σάλτσα μπολονέζ, το δυόσμο ή το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε να ζεσταθεί και σπάμε προσεκτικά τα αυγά πάνω από τον κιμά. Με μια ξύλινη σπάτουλα «σκαλίζουμε» προσεκτικά το ασπράδι με κυκλικές κινήσεις γύρω από τον κρόκο -χωρίς να τον σπάσουμε- ώστε να ανακατευτεί με τον κιμά και να ψηθεί.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, όμως δεν αποσύρουμε το σκεύος. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε στο ζεστό μάτι για 4 - 5 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πήξουν οι κρόκοι. Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και πράσινη σαλάτα ή αγγουροσαλάτα.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Αν μαγειρεύουμε σε γκάζι, απλώς χαμηλώνουμε τη φωτιά και έχουμε το νου μας μην κολλήσει.

Τι πίνουμε

Σας προτείνω μια μπίρα. Μια ξανθιά γερμανική μπίρα με σπιρτάδα και αρωματικό χαρακτήρα.








Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_10/06/2010_341686
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή : Ριζότο με γαρίδες

Από τη Ντίνα Νικολάου
Food styling: Tina Webb
Φωτογραφίες: Άλκης Καλούδης, Άκης Ορφανίδης

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 25΄




Υλικά (για 6 άτομα):

Για το ριζότο:

300 γρ. ρύζι για ριζότο (καρολίνα ή αρμπόριο)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού γλυκό σαμιώτικο κρασί
1½ lt ζωμός ψαριού
1 κουτ. γλυκού κοφτό μείγμα μπαχαρικών ραζ ελ χανούτ (ras el hanout - στα καλά μπαχαράδικα, όπως για παράδειγμα: το Μπαχάρ, ο Αρκευθος, το Ελιξίριον) ή 1 κουτ. γλυκού από λίγο κύμινο, κόλιανδρο και μπαχάρι σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος

Για τις γαρίδες:

18 γαρίδες μεγάλες φρέσκιες ή κατεψυγμένες (που τους έχουμε αφαιρέσει τα κελύφη και τα κεφάλια αλλά έχουμε κρατήσει τις ουρίτσες)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πιπερόριζα σε σκόνη
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (κατά προτίμηση ακέρωτο, βιολογικό)
1/2 φλιτζ. τσαγιού γλυκό σαμιώτικο κρασί
1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας τυρί μασκασπόνε
2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
λάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Γαρίδες: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και το φινόκιο για 2 - 3 λεπτά. Καρυκεύουμε με την πιπερόριζα και το γλυκάνισο. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση για 3 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε το μασκασπόνε με το γιαούρτι, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακινούμε το τηγάνι καλά έτσι ώστε να καλύψει η σάλτσα τις γαρίδες και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και διατηρούμε το περιεχόμενο του τηγανιού ζεστό μέχρι να το προσθέσουμε στο ριζότο.

Ριζότο: Βάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον σιγοβράζουμε. Σε μιαν άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, ώστε οι κόκκοι του να καλυφθούν με λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και καρυκεύουμε με το ραζ ελ χανούτ (ή τα μείγμα μπαχαρικών που φτιάχνουμε) και το αλατοπίπερο. Με μια κουτάλα σούπας προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό που σιγοβράζει, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί ο ζωμός που ρίχνουμε πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ώστε το ριζότο να βράζει απαλά, για περίπου 20 - 25 λεπτά. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν είναι σπυρωτό και συμπαγές, αλλά μαλακό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το ρύζι στο μείγμα με τις γαρίδες και ανακατεύουμε απαλά. Πασπαλίζουμε το ριζότο με τον άνηθο και σερβίρουμε.








Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_07/01/2009_262394
Διαβάστε περισσότερα...