Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Φυσικό Κρήτης : “Ορκίζομαι να μη σέβομαι όσους δεν το αξίζουν…”

Οι δύο φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διονύσης Ξυδιάς και ο Γιάννης Πάσχος, που αποκλείστηκαν από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος, όπως καταγγέλθηκε, λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, μιλούν στο tvxs.gr για το θέμα, κάνοντας λόγο για κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των καθηγητών τους. Πριν από λίγες ημέρες, οι δύο φοιτητές ορκίστηκαν για το πτυχίο τους. Τον… παραλλαγμένο όρκο απήγγειλε ο ένας εκ των 2, αφήνοντας άφωνους καθηγητές και κοινό.

Παρά τον αποκλεισμό του από το μεταπτυχιακό και παρότι είχε την υψηλότερη βαθμολογία στο τμήμα του, ο φοιτητής αποφάσισε να εκφωνήσει τον όρκο, τονίζοντας όμως στην αρχή του πως «πολλοί από τους καθηγητές μας δεν είναι «πεφιλημένοι», ούτε και ζητάμε την «ευλογία» τους».


Την ίδια ώρα συνάδελφοί του μοίραζαν προκηρύξεις του Συλλόγου Φοιτητών, ενώ κάποιοι άλλοι ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Ορκίζομαι να ζω στο μικρόκοσμό μου, να σκύβω το κεφάλι, να μη βγω ποτέ στο δρόμο, να δίνω το χέρι σε αυτούς που μου κόβουν τα φτερά. ΕΧΩ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΘΟΣ».

Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι συγγενείς των αποφοίτων πληροφορούνταν ότι ο φοιτητής, ήταν ένας από τους δύο που το καλοκαίρι είχαν αποκλειστεί από τα μεταπτυχιακά για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους, καθώς και ότι ο άλλος αποκλεισθείς ήταν ο αμέσως επόμενος σε βαθμολογία μεταξύ των αποφοίτων.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Διονύση, κλήθηκες να απαγγείλεις τον όρκο για λογαριασμό όλων των συμφοιτητών σου. Πώς αισθάνθηκες και τι ακριβώς συνέβη κατά την ορκωμοσία;

Διονύσης: Η πρώτη μας σκέψη ήταν να απουσιάσουμε από την ορκωμοσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Είμαστε οι δύο πρώτοι σε βαθμολογία μεταξύ των αποφοίτων και νιώθαμε πως ήταν πολύ μεγάλη ειρωνεία πρώτα να μας απορρίπτουν από το μεταπτυχιακό και στη συνέχεια να περιμένουν από εμένα να απαγγείλω τον όρκο. Ειδικά αφού θα έπρεπε στο τέλος να πω ότι ζητάμε την «ευλογία των καθηγητών και πεφιλημένων διδασκάλων μας». Αν το έλεγα θα ήταν ψέμα.

Γιάννης: Αυτό βέβαια τους ίδιους δεν τους απασχολούσε. Αρκεί να μην τους χαλάγαμε τη γιορτή.

Διονύσης: Από την άλλη μεριά καταλαβαίναμε ότι το να απαγγείλω εγώ τον όρκο θα έκανε την ειρωνεία ακόμα πιο ξεκάθαρη στα μάτια όλων: από τη μια να μας κόβουν, κι από την άλλη να μας επιβραβεύουν… Έτσι αποφασίσαμε να πω τον όρκο, αλλά να διευκρινίσω ξεκινώντας ότι πολλοί από τους καθηγητές μας δεν είναι «πεφιλημένοι», ούτε και ζητάμε την «ευλογία» τους. Κι αυτό τελικά έκανα.

Οι καθηγητές πώς αντέδρασαν;

Γιάννης: Αμήχανα. Προσπάθησαν να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους παρευρισκόμενους συγγενείς και φίλους των αποφοίτων πως δεν συνέβη τίποτα. Αλλά δεν το κατάφεραν. Διότι δεν ήταν μόνο η δήλωση του Διονύση. Ήταν και πολλοί συνάδελφοί μας που μοίρασαν προκηρύξεις και ανάρτησαν κάποια πανό, ενώ εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών μίλησε στο μικρόφωνο, περιγράφοντας τα προβλήματα που προκαλεί στους φοιτητές του Φυσικού η αυθαιρεσία των συγκεκριμένων καθηγητών. Είχαμε και τη στήριξη πολλών φοιτητών άλλων τμημάτων, μεταξύ των οποίων και επίσημα του Συλλόγου Φοιτητών του Βιολογικού.

Διονύσης: Πιστεύω ότι η υποκρισία τους έγινε σαφής σε όλους. Ειδικά όταν προσπάθησε να τα μπαλώσει με τις συνήθεις αοριστολογίες του ο πρόεδρος του Τμήματος, ο κ. Τσιρώνης. Κάθε φορά που μιλάει γι’ αυτό το θέμα το βλέπεις ότι αισθάνεται ένοχος.

Τελικά Διονύση και Γιάννη αποκλειστήκατε από τα μεταπτυχιακά αν και είστε οι δύο πρωτεύσαντες φοιτητές του έτους σας. Ποια είναι η δική σας ερμηνεία γι’ αυτό; Σάς δόθηκε κάποια εξήγηση, επίσημη ή ανεπίσημη;

Γιάννης: Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι καθηγητές του Φυσικού καταχρώνται την εξουσία τους. Υπήρξαν περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν που ματαίωσαν την εξεταστική περίοδο, σαν απάντηση στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα που σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα πανελλαδικά οι εξετάσεις έγιναν κανονικά. Εξαιτίας αυτών των αποφάσεων, εμείς προσωπικά έχουμε χάσει δύο εξεταστικές. Πριν από εμάς είχαν χάσει ένα ολόκληρο εξάμηνο.

Για τη δική μας απόρριψη, αρχικά ενημερωθήκαμε με ένα τυπικό email από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατάπληκτοι, θελήσαμε να μάθουμε τους λόγους. Ζητήσαμε να μιλήσουμε με τα μέλη της Ε.Μ.Σ αλλά κανείς δεν μας ενημέρωνε ούτε καν για το ποια ήταν αυτά. Μερικοί καθηγητές, μάς είπαν ανεπίσημα ότι κριτήρια αποτέλεσαν στην περίπτωσή μας το ήθος και η συμμετοχή μας στο αυτοοργανωμένο στέκι που είχε πρόσφατα ανοίξει στο πανεπιστήμιο. Είναι ένας ανοιχτός χώρος κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης που στεγάζεται σε μια μικρή αίθουσα του Τμήματος Βιολογίας, η οποία παρέμενε σχεδόν πάντα κλειστή τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια, όσο δηλαδή ήμαστε εμείς φοιτητές.

Διονύσης
: Για τη συμμετοχή μας στο στέκι δεχόμασταν καθημερινά επιθέσεις και προσωπικές απειλές από ορισμένους καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Τμήματος. Ιδιαίτερα στενοχωρήθηκα όταν ο καθηγητής, στον οποίο έκανα την πτυχιακή μου εργασία, και με τον οποίο είχα πολύ στενή σχέση από την αρχή των σπουδών μου, στην αρχή με προειδοποίησε ότι δεν θα μου έδινε συστατική επιστολή αν δεν φρόντιζα να κλείσει το στέκι. Λίγο καιρό αργότερα και εφόσον δεν συμμορφώθηκα με τις υποδείξεις του, διέκοψε την πτυχιακή μου εργασία στη μέση του εξαμήνου.

Γιάννης: Το οξύμωρο είναι ότι κανένας από του καθηγητές του Βιολογικού, στο οποίο ανήκει η αίθουσα, δεν έχει ασχοληθεί με το στέκι, ενώ οι δικοί μας σταμάτησαν την έρευνα για να ασχοληθούν με αυτό(!). Θεωρούν ότι η συμμετοχή στο στέκι, όπως και στις άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου Φοιτητών του Φυσικού δεν συνάδει με το χαρακτήρα και το ακαδημαϊκό ήθος ενός επιστήμονα.

Διονύσης: Πάντως, κανείς δεν μας είπε επισήμως το λόγο που δεν γίναμε δεκτοί στο μεταπτυχιακό. Γνωρίζοντας ότι είναι δικαίωμά μας, κάναμε επίσημα αίτηση ώστε να μάθουμε ποια είναι τα μέλη της Ε.Μ.Σ. και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογεί τους φοιτητές. Ζητήσαμε τα πρακτικά της Ε.Μ.Σ., στα οποία θα φαίνονταν καθαρά οι λόγοι της απόρριψής μας. Μετά από δυο μήνες – αφού δηλαδή εξαντλήσανε το χρονικό περιθώριο που προβλέπει ο νόμος – μάς έδωσαν κάποια έγγραφα, όχι όμως τα πρακτικά της Ε.Μ.Σ., τα οποία αμφιβάλουμε αν υπάρχουν. Αντ’ αυτού έχουμε τα πρακτικά μιας ειδικής Συνέλευσης του Τμήματος που επικυρώνει την απόφαση της Ε.Μ.Σ. Εκεί φαίνεται ότι οι αντιπρόσωποι των μεταπτυχιακών και μερικοί καθηγητές προσπάθησαν να κάνουν φανερό ότι οι λόγοι είναι αυτοί που ισχυριζόμαστε, αλλά οι απαντήσεις των υπολοίπων είναι αόριστες και αντιφατικές. Πουθενά δεν φαίνεται καθαρά ο λόγος για τον οποίο δε γίναμε δεκτοί!

Γιάννης: Επισήμως τα κριτήρια αξιολόγησης για τα μεταπτυχιακά στο Φυσικό της Κρήτης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών, ο βαθμός πτυχίου, οι βαθμοί σε μαθήματα που συνάδουν με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι βαθμοί σε βασικά μαθήματα προχωρημένης φυσικής και τα ακαδημαϊκά κίνητρα του υποψηφίου. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν συστατικές επιστολές, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα προφορικής συνέντευξης. Εμείς πληρούμε όλα τα παραπάνω κριτήρια και γνωρίζουμε ότι οι συστατικές επιστολές που παραδώσαμε ήταν πολύ καλές, αφού με συστατικές των ιδίων καθηγητών γίναμε δεκτοί σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τώρα βέβαια ο κ. Τσιρώνης, πρόεδρος του Τμήματος και μέλος της Ε.Μ.Σ., έχει δηλώσει στον τύπο ότι υπάρχουν κι άλλα κριτήρια, ανεπίσημα, αλλά είναι ζήτημα αν κι ο ίδιος ξέρει τί εννοεί.

Διονύσης: Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ως κριτήριο και τις ξένες γλώσσες ή τη συνέντευξη των υποψηφίων. Αλλά και πτυχία ξένων γλωσσών έχουμε, και δυστυχώς για τον κ. Τσιρώνη, φέτος δεν πήραν συνεντεύξεις ώστε να έχει κάποια σκοτεινή γωνία για να κρυφτεί. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ειρωνεία να βγαίνουμε πρώτος και δεύτερος στο ίδιο τμήμα που μας έκρινε ανίκανους να παρακολουθήσουμε το μεταπτυχιακό του;

Ποιος είναι ο στόχος σας τώρα; Διεκδικείτε να σας πάρουν στο μεταπτυχιακό, έστω και καθυστερημένα;

Διονύσης: Πλέον όχι, δεν έχουμε ανάγκη να μας πάρουν στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Πρώτον διότι ήδη, όπως σας είπαμε, συνεχίζουμε τις σπουδές μας σε άλλα μεταπτυχιακά. Κι έπειτα, δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε αποδοτικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον καθηγητών.

Γιάννης: Το πρόβλημα πλέον για μας δεν είναι προσωπικό. Αυτό που θα θέλαμε είναι να μη μείνει δεδικασμένο στο Φυσικό ότι όποιος δε συμμορφώνεται με τη θέληση, την ιδεολογία και την ηθική ενός καθηγητή απορρίπτεται ανεξαρτήτως των επιδόσεών του.

Διονύσης: Αυτός άλλωστε φαίνεται ότι ήταν και ο ουσιαστικός σκοπός της απόρριψής μας. Να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι και να σταματήσουν να χαλούν την εικόνα του Πανεπιστημίου τους.

Γιάννης: Να διευκρινίσουμε πάντως ότι υπάρχουν και καθηγητές που μας στήριξαν, παρά την πίεση που δέχονταν από τους υπολοίπους. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά και λυπούμαστε ειλικρινά που χάσαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί τους.

Διονύσης: Το βασικότερο πράγμα που μας χωρίζει από τους καθηγητές που μας πολέμησαν είναι η ερμηνεία του όρου επιστήμονας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το μοντέλο του ελιτιστή, κοινωνικά νεκρού επιστήμονα που συναναστρέφεται μόνο με όμοιούς του και διαφεντεύει τον μικρόκοσμο του στο πανεπιστήμιο, αποκομμένος από την κοινωνία γύρω του. Ακόμη και στον όρκο που μας δώσανε να πούμε αναφέρει πως σαν επιστήμονες έχουμε χρέος να προσφέρουμε για το καλό της κοινωνίας, και αυτό κατά τη γνώμη μας δεν καλύπτεται μόνο με τη πρόοδο που κάνει κάποιος στην επιστήμη του.

Πηγή
http://episkiasis.wordpress.com/2010/11/29/crete-uneversity/
Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρέει ο Νότος της ΕΕ, του Γιώργου Δελαστίκ

Χαρακτηριστικό της βεβαιότητας ότι σύντομα η Λισαβόνα θα βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίου είναι το γεγονός ότι σύσσωμος πλέον ο διεθνής Τύπος ασχολείται μόνο με την περίπτωση της Ισπανίας, την οποία και θεωρούν κρισιμότατη δοκιμασία για την επιβίωση του ίδιου του ευρώ με τη σημερινή μορφή του.

Προχθές, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» είχε στις οικονομικές σελίδες της ανάλυση με τίτλο «Η ΕΕ βλέπει κίνδυνο κερδοσκοπικών επιθέσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία». Χθες όμως το θέμα είχε περάσει κεντρικό στην πρώτη σελίδα της ίδιας εφημερίδας και η Πορτογαλία είχε εξαφανιστεί από το σκηνικό: «Οι αγορές τοποθετούν την Ισπανία στο κέντρο του στόχου μετά την πτώση της Ιρλανδίας», έγραφε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος.



Η ανάλυση της ισπανικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας είναι πολύ απαισιόδοξη. «Μετά τα δύο θύματα που έχουν ήδη προκαλέσει -την Ελλάδα και την Ιρλανδία- οι αγορές σημαδεύουν τώρα κατευθείαν στην καρδιά των δύο επόμενων: της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», γράφει η «Ελ Παΐς» και παραθέτει ανάλυση της τράπεζας Σάξο: «Το επόμενο έτος η Πορτογαλία θα είναι η τρίτη χώρα που θα προσφύγει στον μηχανισμό σωτηρίας, στον οποίο πλέον δεν θα υπάρχει δυνατότητα να προσφύγουν άλλες χώρες. Προβλέπουμε ότι η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια το 2011.

Ομως ο μηχανισμός της ΕΕ δεν έχει το απαιτούμενο μέγεθος για να τη βοηθήσει, γι’ αυτό και η Ισπανία θα χρειαστεί να υπογράψει συμφωνίες διμερών δανείων με τη Γερμανία ή τη Γαλλία», αναφέρει η έκθεση αυτή. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζει σε άρθρο της και η σοβαρή γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το κατεξοχήν συντηρητικό πολιτικό έντυπο του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. «Μετά την αίτηση της Ιρλανδίας για οικονομική βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ένα ερώτημα έχει καταστεί λίαν ενδιαφέρον: θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια και η Ισπανία ή θα κατορθώσει η χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ομαλότητα με τις δικές της δυνάμεις;

Η απάντηση είναι σημαντική για την Ευρώπη. Αναφορικά με το ΑΕΠ, η Ισπανία παρουσιάζει μεγαλύτερη οικονομική δύναμη από όση και οι τρεις μικρότερες προβληματικές χώρες Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία - συνολικά. Εξαιτίας αυτού είναι κατανοητός ο φόβος ότι μια διάσωση της Ισπανίας θα μπορούσε να υπερβαίνει τις δυνατότητες των γειτόνων της», έγραφε μεταξύ πολλών άλλων.

Πέραν του τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, η πτώση της Ιρλανδίας και η άμεση απειλή κατάρρευσης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αποδεικνύουν πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί ότι διάφορα υπαρκτά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι δήθεν οι αιτίες που οδηγούν υποχρεωτικά στο καθεστώς ξένης επικυριαρχίας του μνημονίου.

Αν η Ελλάδα «χρεοκόπησε», επειδή έχει διογκωμένο δημόσιο τομέα και πολλά εργασιακά δικαιώματα, γιατί χρεοκόπησε και η Ιρλανδία που έχει πολύ ισχνό δημόσιο τομέα και έχει καταργήσει σχεδόν όλα τα εργασιακά δικαιώματα; Αν η Ελλάδα «χρεοκόπησε», επειδή έχει υψηλό δημόσιο χρέος, γιατί απειλείται η Ισπανία που έχει εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος; Αν η Ιρλανδία και η Ισπανία κινδυνεύουν, επειδή παρουσίασαν φούσκες ακινήτων και υπερέκταση των τραπεζών τους, γιατί είναι στο χείλος του γκρεμού η Πορτογαλία που ούτε φούσκα ακινήτων ούτε φούσκα τραπεζών παρουσίασε; Είναι προφανές ότι αλλού βρίσκεται η αιτία και όχι σε διάφορα υπαρκτά προβλήματα που παρουσιάζονται προσχηματικά ως ρίζες του κακού.

Η ΛΥΣΗ

Να δανείζει η ΕΚΤ απευθείας τα κράτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ και μόνο είναι η λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος δανεισμού των κρατών και να πάψουν να είναι όμηροι των αγορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει από εδώ και πέρα απευθείας τα κράτη-μέλη με επιτόκιο π.χ. 1% και όχι μέσω των εμπορικών τραπεζών.

Αυτομάτως θα λυθεί έτσι ομαλά το πρόβλημα του δημόσιου χρέους! Τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων θα πηγαίνουν έτσι για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν θα καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες με αυτά τα χρήματα εκβιάζουν και στραγγαλίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγή
http://www.palmoskalymnou.gr/%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/1205-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%9D%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%95
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ταινίες της εβδομάδας (3 Δεκεμβρίου 2010)

Sud Pralad - Τροπική Ασθένεια (2004
All Good Things - Μοιραία Σχέση (2010)
The Tree - Το Δέντρο που Ψιθύριζε (2010)
The Next Three Days - Οι Επόμενες Τρεις Μέρες (2010)
Show Bitch! (2010)




Πηγή
http://cine.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΕΛOIOΓΡΑΦΙΑ : Οι γελοιογραφίες της ημέρας!






































Πηγή
http://saktsak.blogspot.com/2010/12/blog-post_1301.html
Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας Παίσσιος - Προφητείες



Ο αγιασμένος Γέροντας Παΐσιος, που κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994, άφησε πίσω του μια τεράστια πνευματική και εθνική κληρονομιά και παρακαταθήκη!

Ειδικότερα για τα Εθνικά Θέματα, παραθέτουμε το Βίντεο-Αφιέρωμα, με πηγές τις συγκλονιστικές "Μαρτυρίες Προσκυνητών" στο ομώνυμο βιβλίο με κύριο τίτλο "ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, 1924-1994", Ν. Ζουρνατζόγλου, εκδόσεις Αγιοτόκος Καππαδοκία! Οι προφητείες του Γέροντα είναι αποκαλυπτικές και μας δείχνουν τι πρέπει να κάνουμε και τι να περιμένουμε! Αιγαίο-Εξαμίλια-Τουρκία-Κωνσταντινούπολη­- Πόλεμοι- Αγια-Σοφιά! Δείτε το μέλλον, σήμερα!

Πηγή
http://www.youtube.com/watch?v=xsJYLaMv8mc&feature=player_embedded
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Μια «βόμβα» στο τραπέζι μας!

Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δεν μιλάει εδώ και πολλά χρόνια.


Οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο επικίνδυνα και πολλά παιδιά εμφανίζουν αρρώστιες που δεν είναι της ηλικίας τους.

Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.

Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου - Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα - βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.

Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

Πηγή
http://www.newsbomb.gr/apokalupseis/story/mia-bomba-sto-trapezi-mas

Διαβάστε περισσότερα...

NASA: Ανακάλυψη μίας νέας μορφής ζωής

Βακτήριο μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας νέας μορφής ζωής, κρυμμένης στο βυθό μιας λίμνης στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών: ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του.

«Αυτό που είναι νέο εδώ, είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συν-δημιουργός των ερευνητικών εργασιών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA, και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science.

Η ανακάλυψη αυτή επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο.


Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας (νοτιοδυτικά) και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν στη συνέχεια το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη. Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά.

Η σημασία

H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου για να φέρει στη δημοσιότητα την παραπάνω ανακάλυψη. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σημαίνει ότι μια «εξωγήινη» μορφή ζωής, που υπάρχει ακόμα και στη Γη, θα μπορούσε να υπάρχει και αλλού στο σύμπαν ή στο ηλιακό μας σύστημα.

Τέτοια βακτήρια έχουν βρεθεί στο βυθό μιας λίμνης, στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς. Με κάποιο όμως τρόπο, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει. Η ανακάλυψη δείχνει ότι υπάρχουν «σκιώδη» πλάσματα που ζουν παράλληλα με τους γνωστούς γήινους οργανισμούς, αλλά τα οποία έχουν ακολουθήσει διαφορετική εξελικτική πορεία. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει κι έξω από τη Γη, ακόμα και σε πλανήτες που δεν έχουν φιλική για τη ζωή ατμόσφαιρα.

Όπως δήλωσε ο δρ Λιούις Ντάρντνελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, «αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας».

Μια τέτοια διαπίστωση έχει συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν, επειδή δείχνει ότι η ζωή μπορεί να βρίσκεται σε κάποια άλλη βιολογική μορφή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη με βάση τα γήινα πρότυπα. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η ύπαρξη «εξωγήινων» μικροοργανισμών στη Γη σημαίνει ότι η ζωή -σε διάφορες μορφές- μπορεί να έχει εμφανιστεί κι εξαφανιστεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια να είναι απόγονοι προηγούμενων «κατοίκων» (όχι κατ' ανάγκη νοημόνων) του πλανήτη μας.

Πρωτοπόρος και κατ' εξοχήν υπέρμαχος αυτής της άποψης ότι υπάρχει «εξωγήινη» ζωή στη Γη είναι ο κοσμολόγος Πολ Ντέηβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος, όχι μόνο, εδώ και χρόνια, επιμένει ότι άλλες «εξωτικές» μορφές ζωής, με «εξωγήινη» βιοχημεία, ζουν κάτω από την μύτη μας, αλλά μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος μιας διεθνούς επιτροπής για την υποδοχή των (πραγματικών) εξωγήινων, αν ποτέ εμφανιστούν στη Γη.











Πηγή

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_02/12/2010_367164

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να τα αγνοήσετε

Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό προειδοποιούν

Σε κάποιες καρδιακές προσβολές ,όπως συνήθως λέγεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα συμπτώματα είναι ξαφνικά, έντονα και εξελίσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι πρόκειται για έμφραγμα και το καταλαβαίνουν όλοι.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η προσβολή αρχίζει και εγκαθίσταται αργά και δίνει προειδοποιητικά σημεία.


Συχνά οι ασθενείς δε μπορεί να είναι σίγουροι αν πρόκειται για καρδιακή προσβολή επειδή ακριβώς δεν είναι ενημερωμένοι.

Τα σημάδια αυτά είναι τα εξής:
•Δυσφορία στο στήθος. Στις πιο πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται μια δυσφορία στο κέντρο του στήθους το οποίο διαρκεί λίγα λεπτά, φεύγει και μπορεί να ξαναέλθει. Είναι σημαντικό σε αυτό τα σημείο με την πρώτη να αρπάξετε την ευκαιρία και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή να πάτε στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι μια ενοχλητική πίεση, σφίξιμο, βάρος ή αληθινός πόνος.

•Δυσφορία σε άλλα μέρη του σώματος. Το ίδιο ενόχλημα μπορεί να επεκτείνεται ή να αντανακλά στο ένα ή στα δύο χέρια, την πλάτη ,τον αυχένα, τα σαγόνια ή το στομάχι.

•Δυσχέρεια στην αναπνοή μπορεί να υπάρχει μαζί ή και χωρίς τον πόνο.

•Άλλα σπανιότερα συμπτώματα μπορεί να είναι κρύος ιδρώτας, ναυτία ή έμετος, σκοτοδίνη ή ζάλη.

Να σημειώσουμε ότι στις γυναίκες παρουσιάζονται πιο συχνά τα σπανιότερα συμπτώματα όπως η δυσχέρεια στην αναπνοή, ναυτία, έμετος και πόνος στην πλάτη ή στα σαγόνια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρο ότι είναι θέμα καρδιάς ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως. Ακόμη και λίγα λεπτά έχουν σημασία.

Η γρήγορη παρέμβαση σώζει ζωές, μπορεί να σώσει και τη δική σας. Μην περιμένετε πάνω από 5 λεπτά για να ενημερώσετε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

Συνήθως είναι η πιο γρήγορη παροχή βοήθειας γιατί και το προσωπικό των ασθενοφόρων είναι εκπαιδευμένο και μπορεί να επαναφέρει ακόμη και στη ζωή με την εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Αλλά και μετά την άφιξή στο νοσοκομείο συνήθως δέχονται τις πρώτες βοήθειες πιο γρήγορα αυτοί που φθάνουν με ασθενοφόρο.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Πολύ συχνά το εγκεφαλικό προειδοποιεί και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε τα πρόδρομα συμπτώματα. Εάν αισθανθείτε ή κάποιος άλλος παρατηρήσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει άμεσα να ενημερώσετε το γιατρό σας.

• ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, στο χέρι ή στο πόδι ( πάντα από τη μια πλευρά)
• ξαφνική σύγχυση,δυσχέρεια στην ομιλία ή στην αντίληψη.
• Ξαφνική διαταραχή στην όραση-στο ένα ή στα δύο μάτια.
• Ξαφνική δυσχέρεια στο βάδισμα,ζάλη,αστάθεια.
• Ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος χωρίς αιτία.

Με την εκδήλωση των συμπτωμάτων αυτών πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας ή να καλέσετε ασθενοφόρο. Με την άφιξη στο νοσοκομείο είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να ενημερώσετε τους γιατρούς για τον ακριβή χρόνο που άρχισαν τα συμπτώματα. Αν τα συμπτώματα άρχισαν σε χρόνο λιγότερο από τρείς ώρες μια ειδική θεραπεία μπορεί να διαλύσει το θρόμβο πού ευθύνεται για την απόφραξη του αγγείου και να αποφύγετε μια ενδεχόμενη σημαντική αναπηρία.

Καρδιακή ανακοπή
Στην περίπτωση ανακοπής συμβαίνει αιφνίδια απώλεια συνείδησης και κάθε αντίδρασης καθώς και διακοπή της αναπνοής. Στην περίπτωση αυτή και τα ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ έχουν σημασία. Αν βρεθείτε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, εκτός από μάρτυρας, μπορεί να αποδειχθείτε και σωτήρας γιατί πράγματι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση… υπάρχει επιστροφή. Καλέστε αμέσως το κέντρο άμεσης βοήθειας και αρχίστε αμέσως καρδιακές μαλάξεις και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αν γνωρίζετε. Τo καλύτερο βέβαια θα ήταν να υπάρχει κοντά απινιδωτής για άμεση ηλεκτρική ανάταξη αλλά δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ευρεία δυνατότητα.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι το έμφραγμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τρίτη αιτία θανάτου αλλά και πρώτη αιτία αναπηρίας. Η πρόληψη με τη σωστή αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου είναι σημαντική αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικά η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων καθώς και η άμεση ανταπόκριση και δράση.

Πηγή
http://www.newsbeast.gr/health/arthro/83192/auta-ta-simadia-den-prepei-na-ta-agnoisete/
Διαβάστε περισσότερα...