Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο Δόκτωρ Βρόμικος...

Ο Γκαστ Αβράκοτος κέρδισε έναν πόλεμο και «γέννησε» το φαινόμενο Μπιν Λάντεν. Ένας πράκτορας με ελληνικές ρίζες άλλαξε την ιστορία

Δεν είχε το στιλ του Σον Κόνερι, δεν ήταν καν γοητευτικός ούτε οδηγούσε χλιδάτη Άστον Μάρτιν. Όμως ο μάλλον αδιάφορος τύπος με τα χοντροκομμένα γυαλιά και το αστείο όνομα έκρινε έναν πόλεμο και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία. Ο Γκαστ Αβράκοτος, που μια μέρα σαν σήμερα το 2005 έφυγε από τη ζωή, είναι ένας θρυλικός πράκτορας της CIA χάρη στην εφευρετικότητα αλλά και τη σκληρότητα του.


Ήταν μάλιστα τόσο καλός που η πλήρης δράση του αποκαλύφθηκε το 2003 από τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Κράιλ στο βιβλίο του «Ο Πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον» που στη συνέχεια έγινε και ταινία από τον Τομ Χανκς. Πλέον όλοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Αβράκοτου τον άνθρωπο που δημιούργησε το φαινόμενο Μπιν Λάντεν.

Ο Γκουστάβ Λάσκαρης Αβράκoτος, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε το 1938 στην πόλη Αλικίπα της Πενσυλβάνιας και ήταν γιος Έλληνα μετανάστη από τη Λήμνο. Σκληρός αντικομμουνιστής, άφησε νωρίς μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στην ΙΒΜ για να ενταχθεί το 1962 στο... ίδρυμα της CIA. Το γεγονός ότι ήξερε ελληνικά τον έφερε στην Αθήνα λίγο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Η έδρα του στην Αθήνα ήταν το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Χρησιμοποιούσε ως κάλυμμα την αμερικανική στρατιωτική αποστολή στην Ελλάδα, JUSMAG, ενώ ήταν σύνδεσμος της CIA με τη διεύθυνση ανορθόδοξου πολέμου του ελληνικού Πενταγώνου. Αποτέλεσε στενό συνεργάτη του αόρατου δικτάτορα, Δημήτρη Ιωαννίδη και τον συνδετικό κρίκο με τους Αμερικάνους ενώ θεωρείται ο ενορχηστρωτής του σχεδίου «κόκκινη προβιά» (μονάδες ανταρτών έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση που οι Σοβιετικοί προσπαθούσαν να πάρουν τον έλεγχο στην Ελλάδα). Έπαιξε ενεργό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της χούντας και είναι μυθικό το ταλέντο του να μην αφήνει ίχνη. Είναι γνωστό ότι επέμενε να μην δοθεί διαβατήριο για το εξωτερικό στον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ζητούσε ο Λευκός Οίκος. «Πρέπει να... εκτελέσουν τον αλήτη, γιατί θα επιστρέψει και θα τον βρείτε μπροστά σας» ήταν η θέση του.

Όταν στις 23 Δεκεμβρίου η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον προϊστάμενο του Αβράκοτου, Ρίτσαρντ Γουέλς ο «Δόκτορ Βρόμικος» ζήτησε να του δώσουν το «πράσινο φως» για να ανακαλύψει τους δολοφόνους και να τους σκοτώσει κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό. Το 1978 ολοκληρώνει το έργο του στην Αθήνα και επιστρέφει στο Λάνγκλεϊ. Αρχίζει να σκέφτεται την αποχώρησή του, απογοητευμένος από τη χαλαρή στάση που κρατούσε ο δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ. Στην CIA τον θεωρούσαν άξεστο αγροίκο χωρίς τρόπους με πολύ βρόμικο στόμα. Στα τέλη της δεκαετίας βρέθηκε στο σταθμό της CIA στη Βηρυτό, όπου έμελλε να κάνει το μεγάλο του όνομα.

Όλα άλλαξαν στο ασήμαντο γραφείο με την έλευση στην προεδρία των ΗΠΑ του Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1981 και τη γνωριμία του Αβράκοτος με τον επίσης παθιασμένο αντικομμουνιστή βουλευτή από το Τέξας, Τσάρλι Γουίλσον. Ο Αβράκοτος έγινε ο άνθρωπος που κλήθηκε να διευθύνει την γιγαντιαία συγκεκαλυμμένη επιχείρηση για την ενίσχυση των Αφγανών μουτζαχεντίν, που μάχονταν τους Σοβιετικούς. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της CIA, που της απορρόφησε το 70% του προϋπολογισμού της.

Ο Αβρακότος πήγε στο Κάιρο και αγόρασε εκατοντάδες χιλιάδες «Καλάσνικοφ» από τα αποθέματα του αιγυπτιακού στρατού, ενώ σε συμφωνία με τον στρατηγό του Πακιστάν Ζία οι Αφγανοί μουτζαχεντίν εκπαιδεύτηκαν στη γειτονική χώρα από άνδρες της CIA.Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των όπλων στα κακοτράχαλα βουνά του Αφγανιστάν ο Αβράκοτος έδωσε και εκεί τη λύση. Αγόρασε μουλάρια από την Κύπρο, τα φόρτωσε σε ένα καράβι και μέσω Πακιστάν τα πολεμοφόδια έφθασαν στα στρατόπεδα των ανταρτών.

Τη χαριστική βολή στους Ρώσους που είχαν χάσει 30.000 στρατιώτες, την έδωσε όταν κατάφερε να στείλει τον πρώτο αντιαεροπορικό πύραυλο «στίνγκερ» στα αφγανικά βουνά. Οι πύραυλοι κατέρριπταν 200 σοβιετικά αεροπλάνα και ελικόπτερα τον χρόνο και εγκλώβισαν τους Ρώσους στα αστικά κέντρα. Χωρίς αεροπορική υποστήριξη, ήταν καταδικασμένοι. Η αποχώρηση των Σοβιετικών τον Φεβρουάριο του 1989 ήταν η ολοκλήρωση της επιτυχίας του. Το λεγόμενο «ρωσικό Βιετνάμ» αποτέλεσε τον επιθανάτιο ρόγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Αβράκοτος όμως είχε δημιουργήσει ένα τέρας που το έθρεψαν τα αμερικάνικα χρήματα και τελικά στράφηκε εναντίον τους με τη μορφή των Ταλιμπάν και του Μπιν Λάντεν.

Ο Αβρακότος συνταξιοδοτήθηκε το 1989 και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και αναλυτής στη News Corp. του Ρούμπερτ Μέρντοχ. Το 1997 επανήλθε ως σύμβουλος στη CIA, όταν στο τιμόνι της βρισκόταν ένας άλλος ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Τένετ. Το 2003 εγκατέλειψε οριστικά τη CIA και την 1η Δεκεμβρίου 2005 τα εγκόσμια. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε ένα γιο. Πλέον ο γιος του Έλληνα μετανάστη θεωρείται ο άνθρωπος που με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του άλλαξε την ιστορία.

Πηγή
http://www.aek365.gr/a-92713/%CE%BF-%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%81-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82.htm
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινικοποιείται η παραγωγή σπιτικών, οργανικών τροφών

"Αν οι άνθρωποι αφήσουν την κυβέρνηση να αποφασίζει τι τροφή θα τρώνε και τι φάρμακα θα παίρνουν, τα σώματά τους θα είναι σύντομα σε τόσο θλιβερή κατάσταση όσο είναι οι ψυχές εκείνων που ζούν σε καθεστώς τυρρανίας."

Τόμας Τζέφερσον


Ηδη στην Αμερική έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου που έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο και αφορά την απαγόρευση καλλιέργειας οργανικών τροφών.

Με λίγα λόγια την απαγόρευση του σπιτικού κήπου για την επιβίωση της οικογένειας.

Οποιος λοιπόν δεν θέλει να ενταχθεί στους κανόνες της Παγκοσμιοποίησης και θα θελήσει να κάνει ένα μικρό κήπο για να ζεί αυτός και η οικογένειά του, θα χαρακτηρίζεται επικίνδυνος και θα δέχεται πρόστιμα και κατασχέσεις προϊόντων καθώς αυτά θα αποτελούν «κίνδυνο για την δημόσια υγεία».

Το όνομα του νόμου αυτού είναι «Νόμος Συγκλήτου S 510 Εκσυγχρονισμός Ασφάλειας Τροφίμων», σύμφωνα με τον οποίο χαρακτηρίζεται παράνομη η καλλιέργεια και αποθήκευση σπόρων.

Ο νόμος της Συγκλήτου «510» για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο επικίνδυνος νόμος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο νόμος θα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαγορεύει ή να νομιμοποιεί το μέχρι τώρα δικαίωμα όλων για την καλλιέργεια, το εμπόριο και την μεταφορά όλων των τροφίμων.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον «Μεγάλο Αδερφό» να ρυθμίζει μέχρι και την καλλιέργεια ντοματών στην αυλή του σπιτιού μας.

Δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει και να φυλακίζει ανθρώπους που πωλούν αγγούρια στην λαϊκή. Θα ποινικοποιεί την μεταφορά οργανικών τροφών αν δεν συμμορφώνεται κάποιος με τους κανόνες των αρχών.



Ο εφησυχασμός είναι καταστροφικός! Διαδιώστε την πληροφορία αυτή σε φίλους και γνωστούς σας.

Πηγή: Υπάρχουν πολλά βίντεο και άρθρα στο διαδίκτυο για το νέο αυτό νόμο στις ΗΠΑ. Δείτε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση εδωhttp://www.theworldsprophecy.com/senate-bill-s510-makes-it-illegal-to-grow-share-trade-or-sell-homegrown-food/


Πηγή
http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2010/11/blog-post.html
Διαβάστε περισσότερα...

Το 1ο Δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ

Η Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. θυμάται με συγκίνηση την κυκλοφορία του πρώτου δελτίου ΠΡΟ-ΠΟ με αγώνες της 1 Μαρτίου 1959. Παραθέτουμε αυτούσια σχόλια των εφημερίδων της εποχής και συγκεκριμένα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», με τίτλο "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟ-ΠΟ":

«Διακόσιαι και πλέον χιλιάδες φίλαθλοι, και μη, αναμένουν με ξεχωριστόν ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των σημερινών ποδοσφαιρικών αγώνων, οι οποίοι έχουν περιληφθή εις το δελτίον, τών εφαρμοζουμένων από σήμερον και εις την Ελλάδα, ποδοσφαιρικών προγνωστικών. Η εφαρμογή του θεσμού και εις την Ελλάδα, προκάλεσε ζωηροτάτην συγκίνησιν μεταξύ των φιλάθλων κύκλων κυρίως, οι οποίοι εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι δια του τρόπου αυτού αφ’ ενός μεν θα περιορισθή η οικονομική δυσχέρεια την οποίαν αντιμετωπίζει ο Ελληνικός αθλητισμός, αφ’ ετέρου δε θα σημειωθεί σημαντική αύξησις του αριθμού των φιλάθλων και των φίλων του ποδοσφαίρου εις την Ελλάδα.

Μεγαλυτέρα από κάθε άλλην φορά κίνησις παρετηρήθη χθες, τελευταίαν ημέραν της καταθέσεως δελτίων, εις τα πρακτορεία των ποδοσφαιρικών προγνωστικών. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κατατεθέντων δελτίων υπερέβη τας 200.000. Ο ακριβής αριθμός θα γνωσθή σήμερον μετά την παράδοσιν των δελτίων από τους πράκτορες εις τον ΟΠΑΠ. Η παράδοσις θα γίνει σήμερον από ώρας 7-9.30 π.μ. εις τα γραφεία του ΟΠΑΠ. Όλα τα παραδοθησόμενα δελτία θα καταγραφούν, αφού προηγουμένως γίνη ο σχετικός έλεγχος υπό των συνεργείων του ΟΠΑΠ. Ακολούθως δι’ ειδικών μηχανημάτων, κομισθέντων προς τούτο εξ Ιταλίας, τα δελτία θα κοπούν και τα μεν στελέχη θα ασφαλιστούν υπό του ΟΠΑΠ, αι δε μήτραι θα ασφαλισθούν εις ειδικόν χρηματοκιβώτιον υπό της τριμελούς επιτροπής, αποτελεσθείσης εκ των κ.κ. Πλιάτσικα, κυβερνητικού εκπροσώπου, Δεσποτόπουλου, εκπροσώπου της γενικής γραμματείας αθλητισμού, και Μαραγκουδάκη, εκπροσώπου του ΟΠΑΠ.

Τα αποτελέσματα των περιληφθέντων εις το δελτίον 12 αγώνων υπολογίζεται να γνωσθούν εις τον ΟΠΑΠ επισήμως περί την 8ην εσπερινήν σήμερον και ευθύς αμέσως τα ειδικά συνεργεία θα αρχίσουν την διαλογήν από τα στελέχη. Είναι άγνωστον πόσας ώρας θα απαιτήση η διαλογή, λόγω της απειρίας των συνεργείων. Προβλέπεται πάντως ότι τα αποτελέσματα θα καταστή δυνατόν να γνωσθούν ενωρίς αύριον την πρωίαν.

Όλοι οι περιλαμβανόμενοι εις το δελτίον των «Πρό-Πό» αγώνες θα αρχίσουν την 3.30 μ.μ. ακριβώς. Τα αποτελέσματα των αγώνων που θα διεξαχθούν εις Αθήνας και Πειραιά θα γνωσθούν ολίγον μετά την λήξιν των, των αγώνων Θεσσαλονίκης και Αιγίου αργότερον και των του ιταλικού πρωταθλήματος μετά την 6.30 μ.μ.

Πολλά πρακτορεία, στεγαζόμενα κυρίως εις καφενεία και μπαρ, έχουν μεριμνήσει να ενημερωθούν εγκαίρως επί των αποτελεσμάτων και να γνωστοποιήσουν ταύτα εις το κοινόν. Πληροφορίες επίσης επί των αποτελεσμάτων θα παρέχουν και αι εφημερίδες.
1.III.1959

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες είχαν δημιουργηθεί φορείς που ασχολούνταν με την πρόγνωση επί των αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου. Έτσι τον Δεκέμβριο του 1958 ιδρύθηκε και στη χώρα μας αντίστοιχος φορέας με την ονομασία Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Ο.Π.Α.Π.) με σκοπό την οργάνωση και την λειτουργία του Δελτίου Προγνωστικών Ποδοσφαιρικών Αγώνων (ΠΡΟ-ΠΟ), προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για την στήριξη του Ελληνικού Αθλητισμού. Το όνομα του παιχνιδιού ΠΡΟ-ΠΟ προέκυψε έπειτα από διαγωνισμό με έπαθλο ένα χρηματικό βραβείο. Συμπτωματικά η συγκεκριμένη ονομασία είχε προταθεί από τρεις διαφορετικούς συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, στους οποίους και μοιράσθηκε εξίσου το χρηματικό βραβείο. Το ΠΡΟ-ΠΟ θεσπίστηκε με Βασιλικό Διάταγμα στις 20 Δεκεμβρίου 1958.

Την Κυριακή 1η Μαρτίου 1959 έγινε ο πρώτος διαγωνισμός του ΠΡΟ-ΠΟ, που έμελλε να καταξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων σαν ένα λαϊκό παιγνίδι πρόβλεψης και τύχης που γέμιζε με ελπίδα τους παίκτες και πρόσφερε πολλά χρήματα και νέα ζωή στους τυχερούς νικητές του.

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ περιελάμβανε 12 αγώνες και 2 αναπληρωματικούς και ήταν δίστηλο, ενώ είχε δύο κατηγορίες νικητών (12άρηδες και 11άρηδες) που μοιράζονταν το 45% των εσόδων κάθε διαγωνισμού.

Ολυμπιακός (ΑΘ) – Παναθηναϊκός (ΑΘ)
Απόλλων (ΘΕΣ) – Άρης (ΘΕΣ)
Α.Ε.Κ. (ΑΘ) – Εθνικός (ΠΕΙΡ)
Π.Α.Ο.Κ. (ΘΕΣ) – Πανιώνιος (ΑΘ)
Παναιγιάλειος – Δόξα Δράμας
Ερμής (ΠΕΙΡ) – Δόξα (ΠΕΙΡ)
Δάφνη (ΑΘ) – Α.Ε. Ν. Ιωνίας (ΑΘ)
Ηλυσιακός (ΑΘ) – Ατρόμητος (ΑΘ)
Α.Ο. Κηφισίας (ΑΘ) – Γ.Σ. Αμαρουσίου (ΑΘ)
10. Φίλιππος (ΘΕΣ) – Δόξα (ΘΕΣ)
11. VERONA – NOVARA
12. TARANTO – ATALANTA

Στον 1ο Διαγωνισμό του ΠΡΟ-ΠΟ συμπληρώθηκαν 727.340 στήλες και 1.000.000 δελτία. Οι πράκτορες το 1959 κρατούσαν το 5% των εισπράξεων

Την ίδια χρονιά, στον 8ο Διαγωνισμό (19 Απριλίου 1959) έγινε ρεκόρ στηλών με 4.010.502 στήλες. Ένα ρεκόρ που κράτησε για πολλά χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 1964 καταργούνται οι 2 αναπληρωματικοί αγώνες και τον Μάρτιο του 1965 προστίθεται ένας επιπλέον αγώνας (13 αγώνες) και καθιερώνονται τρεις κατηγορίες νικητών (13άρηδες 12άρηδες και 11άρηδες).

Η τιμή της στήλης ήταν 2,50 δραχμές μέχρι και το 1975 οπότε έγινε και η πρώτη αναπροσαρμογή της τιμής της στις 4 δραχμές.

Τον Ιανουάριο του 1966 εισάγονται νέα δελτία συστήματος πλήρους και μεταβλητής ανάπτυξης, όπου οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν να παίξουν μέχρι 1.000 στήλες. Στα νέα αυτά δελτία επικολλούνταν μια ιδιαίτερη ταινία ασφαλείας, η οποία και τα χαρακτήριζε.

Στις 20 Οκτωβρίου 1968 το ΠΡΟ-ΠΟ από 8στηλο έγινε 16στηλο και ταυτόχρονα εισάγονται νέες ταινίες ασφαλείας, τα χρώματα των οποίων άλλαζαν ανάλογα με τον αριθμό των στηλών που είχε το δελτίο. Στις 13.2.1983 γίνεται 20στηλο και στις 6.1.1985 οι 20 στήλες κατανέμονται σε 4 ομάδες των 5 στηλών.

Στην αρχή το παιχνίδι ΠΡΟ-ΠΟ λειτουργούσε μόνο στις περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στο ξεκίνημα λίγοι πράκτορες ενδιαφέρθηκαν να πάρουν άδειες, οι οποίες ως επί το πλείστον λειτουργούσαν σε ψιλικατζίδικα και στις ΕΒΓΑ της γειτονιάς.

Οι άδειες που χορηγήθηκαν τότε ήταν: 250 στην Αθήνα, 40 στα προάστια, 36 στον Πειραιά και 40 στην Θεσσαλονίκη. Και στις υπόλοιπες όμως περιοχές της χώρας, αν και δεν υπήρχαν πρακτορεία, η ζήτηση των δελτίων του ΠΡΟ-ΠΟ ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Ενδεικτικό της ζήτησης ήταν ότι στην Πάτρα, στον 7ο Διαγωνισμό του 1959, συμπληρώθηκαν 16.358 πρακτορεία, ενώ στον Βόλο ξέσπασαν επεισόδια στη θέα των 10.000 «μαγικών» δελτίων, που προμηθεύτηκαν κάποια καταστήματα.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, το ΠΡΟ-ΠΟ επεκτείνεται τον Μάιο του 1959 στην πάτρα και ακολούθως στο Αίγιο και τη Δράμα. Το 1963 παιζόταν ήδη σε 76 πόλεις. Το 1969 πήγε και στην Κύπρο.

Από το 1968 ως το 1975 ο ΟΠΑΠ εκδίδει και διανέμει δωρεάν το έντυπο «ΠΡΟΠΟ, εβδομαδιαία υπεύθυνος έκδοση του ΟΠΑΠ». Το εγχείρημα επαναλαμβάνεται στις 7.2.1983 με το τετρασέλιδο έντυπο «Ενημέρωση ΟΠΑΠ», που από τις σελίδες του πρόσφερε στους πράκτορες ενημέρωση, αναλύσεις και πληροφορίες. Η έκδοση διακόπηκε τον Ιούνιο του 1985.

Για τριάντα δύο χρόνια, από το 1959 έως το 1990, το ΠΡΟ-ΠΟ ήταν το μοναδικό παιχνίδι που οργάνωνε ο Ο.Π.Α.Π.. Για 32 χρόνια ήταν η μοναδική πηγή εσόδων του Ελληνικού Αθλητισμού. Ήταν το κατεξοχήν λαϊκό παιχνίδι.

Μέχρι το 1995 το ΠΡΟ-ΠΟ ήταν χειρόγραφο και όλες τις φάσεις ανακήρυξης των νικητών τις πραγματοποιούσαν ανθρώπινα χέρια και όχι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όπως σήμερα. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστο το μεγάλο αυτό λαϊκό παιχνίδι, το ΠΡΟ-ΠΟ.

Το Μηχανογραφημένο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, που εισήχθη στην αγορά στις 15 Απριλίου 1995, διέφερε ριζικά από το παλαιό και στη μορφή και στον τρόπο συμπλήρωσής του, αλλά βασικά διέφερε στη διαδικασία επεξεργασίας του. Μια επεξεργασία που μέχρι τότε απαιτούσε πολύ χρόνο και από τη στιγμή που η διεκπεραίωσή της βασιζόταν αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα, ήταν φυσικό να υπάρχουν κάποια λάθη ή ακόμα και παραλείψεις (ενστάσεις, κλπ.).

Το σύγχρονο πληροφορικό σύστημα της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. καλύπτει όλο το φάσμα των εργασιών από την κατάθεση των δελτίων μέχρι και την έκδοση των αποτελεσμάτων, εγγυάται δε την πλήρη ασφάλεια του παιχνιδιού, την ταχύτατη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων και το μηδενισμό των λαθών.

Στις 31 Αυγούστου του 1997 άρχισε, από ανικανότητα της ΟΠΑΠ Α.Ε., η διάλυση του συμβόλου της εταιρίας. Του πλέον δημοφιλούς παιχνιδιού στην ιστορία της. Το ΠΡΟ-ΠΟ αναμορφώθηκε και έγινε ΣΟΥΠΕΡ 13, προσθέτοντας έναν επιπλέον αγώνα (Σ13), για τη δημιουργία μιας ακόμα κατηγορίας νικητών, στην οποία εντάσσονταν όσοι 13άρηδες είχαν προβλέψει σωστά και τον επιπλέον αγώνα. Επίσης καθιερώθηκε το ΤΖΑΚ-ΠΟΤ στο παιχνίδι ΠΡΟΠΟ, για την κατηγορία ΣΟΥΠΕΡ 13.

Τέλος στις 7 Μαρτίου 2006 δόθηκε η χαριστική βολή στο ΠΡΟ-ΠΟ, από άσχετους της εταιρίας, που το όνομα τους έχει συνδεθεί με τη χειρότερη μέρα της ΟΠΑΠ Α.Ε. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. άλλαξαν τη μορφή του ΠΡΟ-ΠΟ και επιπλέον πήραν και αμοιβή για το ατόπημα τους. Σήμερα ακόμη κυκλοφορούν ατιμώρητοι στους διαδρόμους της εταιρίας. Το ΠΡΟ-ΠΟ έγινε ΠΡΟΠΟ 14 αγώνων και ΠΡΟΠΟ 7 αγώνων (ΠΡΟΠΟ 14&7) καταστρέφοντας ένα από τα θεμέλια που στήριξαν το brand name του ΟΠΑΠ. Το πλέον αναγνωρίσιμο προϊόν της ελληνικής αγοράς, που χρησιμοποιήθηκε σε εκατοντάδες κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Το όνομα του ταυτίστηκε με αυτό του ΟΠΑΠ. Έγινε το όνειρο χιλιάδων Ελληνικών νοικοκυριών. Το πολυπόθητο 13άρι έπεσε θύμα των ακριβοπληρωμένων επιτροπών της ΟΠΑΠ Α.Ε..

Η Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. έχει σήμερα καταθέσει στην ΟΠΑΠ Α.Ε. την ολοκληρωμένη πρόταση της για ένα διαφορετικό ΠΡΟ-ΠΟ. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα που παρέχει στους παίκτες, αν τυχόν έχουν χάσει έναν αγώνα και πριν την έναρξη των υπολοίπων του προγράμματος, να τον αντικαθιστούν με το σωστό αποτέλεσμα, καταβάλλοντας το αντίτιμο του τριπλασιασμού των στηλών.

Η Ομοσπονδία, με επιλογή του προέδρου της Κίμωνα Κλωνάρη, αφιερώνει το σημερινό δημοσίευμα στους συναδέλφους ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΛΑΔΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΥ (ΒΕΡΟΙΑ), ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΠΟΥΛΑΣΙΚΗ (ΒΕΡΟΙΑ), ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΑΝΑΜΠΑΣΙΔΗ (ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΤΤΙΚΗΣ), ΘΩΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ (ΚΟΖΑΝΗ) και ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΔΟΞΟΠΟΥΛΟ (ΡΟΔΟΣ) που με νύχια και με δόντια στηρίζουν ακόμη το παραμελημένο από την ΟΠΑΠ Α.Ε. πάλαι ποτέ λαοφιλές ΠΡΟ-ΠΟ.

Πηγή
http://topaliatzidiko.blogspot.com/2010/12/1.html
Διαβάστε περισσότερα...

Το δίσεκτο έτος

Δίσεκτο ονομάζουμε το έτος που έχει 366 ημέρες αντί για 365 που έχουν τα άλλα έτη. Αυτό συμβαίνει κάθε 4 χρόνια όταν προσθέτουμε στο Φεβρουάριο μία επιπλέον ημέρα.





Ας δούμε όμως γιατί συμβαίνει αυτό…
Οι πρώτοι που υπολόγισαν με μεγάλη ακρίβεια τη διάρκεια του έτους (365,25 μέρες) ήταν οι Αιγύπτιοι. Ήταν επίσης οι πρώτοι που παρέλειψαν τις επιπλέον 6 ώρες που προέκυπταν από τον υπολογισμό και υιοθέτησαν το έτος με ακέραιο αριθμό ημερών.
Οι 6 αυτές ώρες που παρέλειψαν οι Αιγύπτιοι συσσωρεύτηκαν και έτσι το 44 π.Χ. είχαν «χαθεί» 90 μέρες! Έτσι ο Ιούλιος Καίσαρας ζήτησε από τον αστρονόμο Σωσιγένη να δημιουργήσει ένα νέο ημερολόγιο που ονομάστηκε Ιουλιανό.
Ο Σωσιγένης όρισε στο Ιουλιανό ημερολόγιο το έτος να έχει 365 ημέρες. Σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεσε μία ακόμη ημέρα που ονομάστηκε «δις έκτη» (bis sextus), επειδή μετριόταν δύο φορές. Τα έτη που είχαν αυτήν την ημέρα ονομάστηκαν «δίσεκτα». Άρα, η λέξη δίσεκτο δεν περιλαμβάνει το μόριο «δυς» (δυστυχία, δυσκολία) αλλά το μόριο «δις» (δύο).
Όμως ούτε ο Σωσιγένης κατάφερε να λύσει οριστικά το πρόβλημα του επιπλέον χρόνου, αφού με τους υπολογισμούς του μεγάλωσε το έτος κατά 11 λεπτά. Αυτό δημιούργησε αργότερα προβλήματα στις εκκλησιαστικές γιορτές.
Η λύση δόθηκε το 1582 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ που δημιούργησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο που αντιστοιχεί σε 365,24217 ημέρες. Συμφωνήθηκε όμως η διάρκεια του έτους να υπολογίζεται σε ακέραιο αριθμό ημερών (365). Για να συμπληρωθεί όμως το ¼ της ημέρας που χάνεται ανά τέσσερα χρόνια, αποφασίστηκε κάθε τέσσερα να προστίθεται μια ημέρα στον Φεβρουάριο.
Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ όρισε τα εξής:
α) Ως επόμενη ημέρα της 4ης Οκτωβρίου 1582 ορίστηκε η 15η Οκτωβρίου 1582. Εξαφάνισε δηλαδή 10 ημέρες από τη χρονιά αυτή.
β) Όρισε να είναι δίσεκτα τα χρόνια που διαιρούνται ακριβώς με το 4.
Προσοχή όμως: όσα έτη αρχίζουν αιώνα (π.χ. 1700, 1800, 2000 κ.λπ.) και διαιρούνται ακριβώς με το 4 αλλά όχι με το 400 δεν θα είναι δίσεκτα.
Έτσι για παράδειγμα το έτος 1900 αν και διαιρείται ακριβώς με το 4 δεν ήταν δίσεκτο γιατί δεν διαιρείται ακριβώς με το 400. Αντίθετα το έτος 2000 ήταν δίσεκτο γιατί διαιρείται τόσο με το 4 όσο και με το 400.
Κάντε κλικ εδώ για να ελέγξετε ποια έτη είναι δίσεκτα.
Δίσεκτο έτος - "γρουσούζικο" έτος
«κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι

κι' έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν»
«Του νεκρού αδελφού», Δημοτικό Τραγούδι

Για το δίσεκτο χρόνο επικρατούν πλήθος προλήψεων. Θεωρείται «γρουσούζικο» έτος. Αυτό οφείλεται στους Ρωμαίους που θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως μήνα των νεκρών και πίστευαν ότι άφηναν τον Άδη και κυκλοφορούσαν για λίγες μέρες ανάμεσα στους ζωντανούς. Έτσι το δίσεκτο έτος δεν γινόταν η έναρξη εργασίας με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπέλων, θεμελίωση οικιών και σύναψη γάμου. Η πίστη για το δίσεκτο έτος μεταδόθηκε και στους Έλληνες, ύστερα από τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το πρόβλημα πρωτοεμφανίσθηκε τον 1ο π.Χ. αιώνα όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχε ήδη μεγάλη
απόκλιση μεταξύ των εποχών και των ημερομηνιών. Ο Αλεξανδρινός αστρονόμος Σωσιγένης, που
είχε κληθεί το 46 π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαφορά είχε
δημιουργηθεί από το ότι μέχρι τότε πίστευαν ότι ο χρόνος περιφοράς της Γης γύρω από τον Ηλιο,
το έτος δηλαδή, διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες.
Ο Σωσιγένης τον χρόνο αυτό τον βρήκε ίσο με 365,25 ημέρες. Από τη διαφορά των 0,25 ημερών ανά
έτος, είχε ήδη δημιουργηθεί μια απόκλιση 90 ημερών! Το 45 π.Χ . αποφασίσθηκε η εισαγωγή αυτών
των 90 ημερών και η τάξη αποκαταστάθηκε. Για να μη συμβεί δε κάτι παρόμοιο στο μέλλον,
καθιερώθηκαν τα δίσεκτα έτη, δηλαδή αυτά που θα διαρκούν 366 ημέρες. Ενα ανά τετραετία. Η
ημέρα αυτή προστέθηκε στον Φεβρουάριο των ετών των οποίων η χρονολογία διαιρείται ακριβώς
με το 4. Ετσι το 2008 είναι δίσεκτο αφού το 2008 διά 4 δίνει ακριβώς 502.
Αυτό είναι το Ιουλιανό Ημερολόγιο.
Υστερα από 1.500 χρόνια περίπου, διαπίστωσαν ότι είχε πάλι δημιουργηθεί μία διαφορά, αντίθετη
όμως τώρα. Οι ημερομηνίες δεν έτρεχαν, αλλά αντιθέτως καθυστερούσαν. Και αυτό διότι το έτος
υπολείπετο κατάτι των 365,25 ημερών. Με μεγάλες προσπάθειες και ακριβέστερες μετρήσεις,
βρήκαν ότι ο ακριβής χρόνος ήταν 365,2422 ημέρες. Αυτό έγινε αντιληπτό το 1545, 1.500 δηλαδή
χρόνια μετά την καθιέρωση του Ιουλιανού Ημερολογίου. Αυτή η μικρή διαφορά των 0,078 ημερών,
είχε δημιουργήσει μέσα στα 1.500 χρόνια, μια διαφορά 10 περίπου ημερών.
Το 1582 προστέθηκαν οι 10 αυτές ημέρες και για να μην επαναληφθεί αυτή η καθυστέρηση, που
περίπου αντιστοιχούσε σε 3 ημέρες ανά 400 χρόνια, αποφάσισαν να αφαιρούν 3 δίσεκτα έτη από τα
99 των 400 ετών.
Αυτά θα ήταν, για την τετρακοσαετία π.χ. 2000 έως 2400, τα 2100, 2200 και 2300. Αυτά δηλαδή
που ναι μεν διαιρούνται με το 4, αλλά όχι και ο αιώνας τους, το 21, το 22 και το 23 δηλαδή. Αυτό
είναι το Γρηγοριανό Ημερολόγιο που ακολουθούμε και εμείς από το 1923, με απόφαση της τότε
επαναστατικής κυβερνήσεως του Στυλιανού Γόνατα.
Μόνο που επειδή εν τω μεταξύ, είχαν περάσει και άλλα 400 χρόνια, θα έπρεπε να προστεθούν 3
ημέρες περισσότερο, 13 δηλαδή αντί για 10.
Η αλλαγή έγινε την 16η Φεβρουαρίου του 1923. Η ημέρα αυτή ονομάσθηκε 1η Μαρτίου. Η λεπτή
διαφορά που εμφανίσθηκε στη συνέχεια είναι το κατά πόσον αυτές οι 3 ημέρες ανά 400 χρόνια
εξαλείφουν τελείως την διαφορά. Δυστυχώς όχι. Δημιουργείται πάλι διαφορά μιας ημέρας μέσα σε
2000 χρόνια.
Για να αρθεί και αυτή η μικρή διαφορά, ο Σέρβος αστρονόμος Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς πρότεινε έναν
άλλο τρόπο καθορισμού των μη δίσεκτων επαιωνίων ετών. Πρότεινε να μην είναι δίσεκτα τα
επαιώνια έτη που ο αιώνας τους διαιρούμενος με το 9 δίνει υπόλοιπο διάφορο του 2 και του 6. Ετσι
το 2800, που θα ήταν δίσεκτο, αφού το 28 διαιρείται ακριβώς με το 4, δεν θα είναι δίσεκτο διότι 28
διά 9 ίσον 3 και υπόλοιπο 1. Αντιθέτως θα είναι το 2900 διότι 29 διά 9 ίσον 3 και υπόλοιπο 2.
Γενικότερα, ενώ με το Γρηγοριανό από το 2000 έως το 4000, δίσεκτα θα ήσαν τα 2000, 2400, 2800,
3200, 3600 και 4000, με το «Νέο Διορθωμένο Γρηγοριανό Ημερολόγιο», δίσεκτα θα είναι τα 2000,
2400, 2900, 3300 και 3800. Αρα 5 αντί 6. Η διαφορά της μιας ημέρας δεν θα υπάρχει πλέον. Αρκεί
βέβαια να υπάρχουν μέχρι τότε οι απόγονοι μας!



Πηγή
http://paidio.blogspot.com/2010/09/blog-post_2286.html
http://timi.gr/files/Pws_prohlthan_ta_disekta_eth.pdf
Διαβάστε περισσότερα...

Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-1 (5-12-2010)



Μέσα σε ένα πεντάλεπτο κρίθηκε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του Περιστερίου, που βρήκε τον Ατρόμητο και την ΑΕΚ ισόπαλους με 1-1.



Η Ένωση, παρότι αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το πρώτο μέρος μετά από αποβολή του Ντιόπ, ευτύχησε να προηγηθεί με τον Μπλάνκο στο 85' δείχνοντας σε εκείνο το σημείο πως θα έφευγε από μια δύσκολη έδρα με τους τρεις βαθμούς της νίκης. Παρόλα αυτά, οι γηπεδούχοι δεν εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους και τέσσερα λεπτά αργότερα έφτασαν στην ισοφάριση με τον Αναστασάκο, ενώ πίεσαν ακόμα και για δεύτερο γκολ.

Η ισοπαλία, έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, σίγουρα δεν αφήνει κανέναν από τους δυο αντιπάλους ικανοποιημένους, όμως βάσει απόδοσης οι Περιστεριώτες είναι αυτοί που θα έπρεπε να τα βάζουν με την τύχη τους.

Σε αντίθεση με το παιχνίδι κόντρα στη Χάιντουκ την Τετάρτη, η ΑΕΚ εμφανίστηκε αγνώριστη και από τα πρώτα λεπτά του ματς φάνηκε πως είχε μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία και την ανάπτυξη του παιχνιδιού της. Ο Ατρόμητος ξεκίνησε σαφέστατα πιο δυνατά και δημιούργησε ευκαιρίες, την ώρα που η κακή εικόνα της ομάδας του ανάγκαζε τον Μανόλο Χιμένεθ να κάνει αλλαγή μόλις στο 30' και να περάσει τον Μπέρνς αντί του ανύπαρκτου Γκερέιρο.

Η Ένωση βελτιώθηκε ελαφρώς στο επόμενο διάστημα, όμως εκεί που είχε αρχίσει να πατάει καλά, ήρθε η αποβολή του Ντιόπ με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 40'. Ο Σενεγαλέζος δυο φορές σήμερα προέβη σε αχρείαστα σκληρά φάουλ και το πλήρωσε η ομάδα του, που έμεινα από νωρίς με παίκτη λιγότερο.

Εκμεταλλευόμενος το αριθμητικό του πλεονέκτημα, ο Ατρόμητος πίεσε και έκλεισε στα καρέ της την ΑΕΚ, η οποία φάνηκε πρωτίστως να ενδιαφέρεται για να μη φύγει ηττημένη, με τον Γκέντζογλου να περνάει αλλαγή στη θέση του Σκόκο. Το μόνο που μπορούσαν να περιμένουν οι φιλοξενούμενοι ήταν κάποιο γκολ σε μια αντεπίθεση και αυτό πράγματι το πέτυχαν.

Στο 85' ο Λυμπερόπουλος, που είχε περάσει στη θέση του Λεονάρντο, έβγαλε μπαλιά ακριβείας στον Μπλάνκο, ο οποίος ξεχύθηκε μπροστά και αφού πρόλαβε τον Μιχαϊλίδη, έστειλε με διπλή προσπάθεια τη μπάλα στα δίχτυα.

Χάρες και πανηγύρια στην πλευρά της ΑΕΚ, μόνο που δεν θα διαρκούσαν για πολύ. Πεισμωμένοι οι γηπεδούχοι πίεσαν και δικαιώθηκαν στο 89', όταν ο Καμαρά με συρτή σέντρα, που δεν έκοψαν τρεις ποδοσφαιριστές της Ένωσης, βρήκε τον Αναστασάκο και αυτός από απόσταση αναπνοής δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το τελικό 1-1.

Οι συνθέσεις:

Ατρόμητος (Δώνης): Μιχαηλίδης, Νάστος, Μελισσάς (Αναστασάκος 87'), Μπαζίνσκι, Νεμπεγλέρας, Ολιβέιρα, Μπρίτο (Περόνε), Σφακιανάκης, Τάτος (Φαβάλι 78'), Καμαρά, Σαγκανόφσκι

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Σάχα, Μάκος, Καράμπελας, Μανωλάς, Δέλλας, Γκερέιρο (Μπερνς 30'), Σκόκο (Γκέντζογλου 43'), Γιάχιτς, Λεονάρντο (Λυμπερόπουλος 80'), Ντιόπ, Μπλάνκο

Πηγή
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1905756
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή : Μελιτζανοκεφτέδες

Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 30΄, Τηγάνισμα: 10΄ - 15΄

Υλικά (για περίπου 16 - 18 τεμάχια):

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, κομμένες κονκασέ
1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε ψιλά καρέ


2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το χέρι
100 - 150 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
αλεύρι για το πανάρισμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Αυτό το κάνουμε όχι τόσο για να ξεπικρίσουν, όσο για να μη ρουφήξουν πολύ λάδι μετά. Τις ξεπλένουμε, τις πιέζουμε με τα χέρια, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, και τις κόβουμε σε όσο πιο μικρούς κύβους μπορούμε. Μετά πιέζουμε με δύναμη τους κύβους μελιτζάνας μέσα στις παλάμες μας, ώστε να στεγνώσουν καλά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, τα μυρωδικά, το σκόρδο, το αυγό, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το τυρί και στο τέλος το αλεύρι, ανακατεύοντας. Πρέπει το μείγμα να πλάθεται. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν το λάδι κάψει, πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε ελαφρώς και τους τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, για περίπου περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Tους βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Τρώγονται ζεστοί. Συνοδεύουμε με κρύο πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και άνηθο ή χόρτα βραστά.

Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τους κεφτέδες, απλώνουμε το μείγμα σε ένα μεσαίο ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 170° - 180° C για 25 - 30 λεπτά. Mετά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε

Ροζέ, αλλά από Tempranillo.

Από την Νίκη Χρυσανθίδου
Επιμέλεια - food styling: Τίνα Webb
Bοηθός - food stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου, Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος


Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_07/07/2010_345831
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή : Σπαγκέτι με σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού

Kόστος: 2,70 € / ατομο, Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 10΄, Θερμίδες: 450 η μερίδα

Υλικά (για 4 άτομα):

500 γρ. (1 πακέτο) ζυμαρικά σπαγκέτι
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες


2 ml ελαιόλαδο
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, περασμένα από τη λεπτή πλευρά του τρίφτη
70 ml λευκό κρασί
150 γρ. γιαούρτι
αγελαδινό στραγγιστό, με 2% λιπαρά
200 γρ. κατίκι (ή τσαλαφούτι)
2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Τα στραγγίζουμε, κρατάμε κατά μέρος 1 φλιτζάνι από το νερό και διατηρούμε τα ζυμαρικά ζεστά.

Τοποθετούμε την άδεια κατσαρόλα ξανά στο μάτι της κουζίνας, σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε αμέσως το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για 30 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το τριμμένο καρότο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να κοχλάσει για 1 λεπτό και προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας -δεν αποσύρουμε την κατσαρόλα- και προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά, το κατίκι, το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνουμε αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον ξερό δυόσμο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.

Tι πινουμε

Ενα λευκό κρασί, φυσικά, με αρωματικό χαρακτήρα, που θα αναδείξει τον «τυρένιο» χαρακτήρα του πιάτου. Θα διάλεγα ένα ξηρό Μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο.

Από τη Νένα Ισμυρνόγλου
Επιμέλεια - food styling: Τίνα Webb
Bοηθός food stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου, Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος


Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_11/05/2010_336807

Διαβάστε περισσότερα...

Εδάφια που αναφέρονται σε εκείνους που θα γλυτώσουν με την βοήθεια του Θεού

ΜΟΝΟ αυτοι που θα εχουν τη Σφαγιδα του Θεου (το βαπτισμα και το χρισμα) και οχι τη σφραγιδα του αντιχριστου, θα μπορεσουν να αντεξουν στις μεγαλες δοκιμασιες και να γλυτωσουν συν Θεω αφου κρυφτουν στα ορη και στις σπηλιες. Αυτοι που θα λαβουν το χαραγμα του αντιχριστου (666), θα πιουν ανοθευτον τον οινον της οργης του Θεου.







"Ωδε η υπομονη των αγιων εστιν, οι τηρουντες τας εντολας του Θεου και την πιστιν Ιησου."

"Εδω τωρα δειχνεται η υπομονη των Χριστιανων, αυτων που τηρουν τας εντολας του Θεου και κρατουν σταθερα την πιστιν του Ιησου."

Αποκαλυψις Ιωαννου, ιδ' 12 - Καινη Διαθηκη, Ερμηνευτικη αποδοση Ι.Θ. Κολιτσαρα


"Διοτι τοτε θα ευρεθωσι πολλοι ευαρεστοι εις τον Θεον, δυναμενοι να σωθωσι εις τα ορη, και εις τα βουνα, και εις τους ερημους τοπους, μετα πολλων δεησεων και υπερβολικων κλαυθμων. Διοτι ο αγιος Θεος, θεωρων αυτους εις τιουτον απεριγραπτον κλαυθμον και ειλικρινη πιστιν, ευσπλαχνιζεται αυτους, ως φιλοστοργος πατηρ , και διατηρει αυτους οπου εκρυβησαν."

Αγιου Εφραιμ του Συρου, Τομος Δ, 114


"Και ερρεθη αυταις ινα μη αδικησωσι τον χορτον της γης ουδε παν χλωρον ουδε παν δενδρον, ει μη τους ανθρωπους οιτινες ουκ εχουσι την σφραγιδα του Θεου επι των μετωπων αυτων."

"Και ελεχθη εις αυτα να μη βλαψουν το χορταρι της γης, ουτε καθε πρασινον φυτον ουτε κανενα δενδρον, παρα μονον τους ανθρωπους που δεν εχουν εις τα μετωπα των την σφραγιδα του Θεου."

Αποκαλυψις Ιωαννου, θ' 4 - Καινη Διαθηκη, Ερμηνευτικη αποδοση Ι.Θ. Κολιτσαρα


"Οι δε ακροωμενοι των θειων γραφων και επι χειρας εχοντες και εν νω ταυτας εννοουντες πολλοι αποδρασονται εκ της αυτου πλανης. Νοησουσι γαρ της επιβουλης αυτου την εμφανειαν και της πλανης αυτου την αλαζονειαν και εκφευξουσιν εκ των χειρων αυτου και επι τα ορη και ται οπαις της γης κατακρυβησονται και μετα δακρυων και συντετριμμενης καρδιας ζητησουσι τον φιλανθρωπον, και αυτος εκσπασει αυτους εκ των βροχων αυτου και διασωσει εκ των σκανδαλων αυτου των χαλεπων και αορατων σκεπασει αυτους τη χειρι αυτου τη δεξια τους αξιους αυτω και δικαιως προσπιπτοντας. Ορας οιαν νηστειαν και προσευχην εκτελεσουσι τοτε οι αγιοι."

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 288


"Ει τις προσκυνει το θηριον και την εικονα αυτου, και λαμβανει το χαραγμα επι του μετωπου αυτου ή επι την χειρα αυτου, και αυτος πιεται εκ του οινου του θυμου του Θεου του κεκερασμενου ακρατου εν τω ποτηριω της οργης αυτου, και βασανισθησεται εν πυρι και θειω ενωπιον των αγιων αγγελων και ενωπιον του αρνιου. Και ο καπνος του βασανισμου αυτων εις αιωνας αναβαινει, και ουκ εχουσιν αναπαυσιν ημερας και νυκτος οι προσκυνουντες το θηριον και την εικονα αυτου, και ει τις λαμβανει το χαραγμα του ονοματος αυτου."

"Οποιος προσκυνει το θηριον τον αντιχριστον και την εικονα αυτου και παιρνει την χαραγμενην σφραγιδα του επανω εις το μετωπον του ή εις το χερι του (και δηλωνει ετσι δουλικην υποταγη εις αυτο) και αυτος θα πιη απο τον οινον του θυμου του Θεου, που θα εχει κερασθη ανοθευτος και δραστικος εις το ποτηρι της οργης του και θα βασανισθη με φωτια και θειαφι (με σωματικας και ψυχικας τιμωριας) εμπρος εις τους αγιους αγγελους και εμπρος εις το Αρνιον. Και ο καπνος απο την φωτια και το θειαφι του ακαταπαυστου βασανισμου των θα ανεβαινη εις αιωνας αιωνων και δε θα εχουν καθολου αναπαυσιν ημεραν και νυκτα αυτοι που προσκυνουν το θηριον και την εικονα του, και οποιος αλλος παιρνει το χαραγμα της σφραγιδος του ονοματος του θηριου."

Αποκαλυψις Ιωαννου, ιδ' 9-11 - Καινη Διαθηκη, Ερμηνευτικη αποδοση Ι.Θ. Κολιτσαρα

Πηγή
http://sapfiros.blogspot.com/2010/12/blog-post_1364.html
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αμίληκτος διωγμός των μη δεχόντων το "χάραγμα" και ιδιαιτέρως των χριστιανών

Τα τελευταια 3,5 ετη της βασιλειας του, θα κυνηγησει με μενος οσους δεν δεχτουν το χαραγμα και τον ιδιο ως κυριο τους. Οσοι συλλαμβανονται θα μαρτυρουν για την πιστη τους στον Κυριο ημων Ιησου Χριστο. Οι Ιεροι Ναοι θα κλεισουν και πουθενα δε θα ακουγεται ηχος καμπανας. Θα απαγορευεται επι ποινη θανατου η Χριστολογια, να κανει καποιος τον σταυρο του ή ο,τι αλλο σχετιζεται με την Πιστη του Χριστου. Οι ανθρωποι θα ψαχνουν να βρουν να ακουσουν λιγο απο τον λογο του Θεου, ομως ματαιως.. Επισης ο 'υιος της απωλειας' (Ιωαν. ιζ' 12), 'το βδελυγμα της ερημωσεως' (Μαρκ. ιγ' 14) θα εκδοσει διαταγμα που θα υποχρεωνονται ολοι οι ανθρωποι της γης, να τον προσκυνουν συγκεκριμενες ωρες. Οσοι δεν το πραττουν, θα συλλαμβανονται, θα βασανιζονται και θα οδηγουνται σε θανατο (Δανιηλ γ' 4-6 και Αποκ. ιγ', 14-15)



"Αυτες ειναι οι '1260 ημερες' (Αποκ. ια' 3) 'το μισο της εβδομαδας' (Δαν. θ' 27), που θα κυριαρχησει ο Τυραννος διωκοντας την Εκκλησια, που φευγει 'απο πολη σε πολη' (Ματθ. κγ' 34) και στην ερημια, να κρυβεται στα βουνα και να μην εχει τιποτα αλλο μαζι της παρα μονο τις 'δυο φτερουγες του μεγαλου αετου' (Αποκ. ιβ' 14), δηλαδη την πιστη του Ιησου Χριστου, ο οποιος ανοιξε και απλωσε τα Αγια χερια Του στο Αγιο ξυλο, σαν δυο φτερουγες δεξια και αριστερα προσκαλωντας ολους οσους πιστευουν σε αυτον και σκεπαζοντας του, οπως 'η κλωσσα τα μικρα της' (Ματθ. κγ' 37 και Λουκ. ιγ' 34). Και δια του προφητου Μαλαχιου λεγει 'Και για σας, που φοβεισθε το ονομα μου θα ανατειλει Ηλιος δικαιοσυνης και θεραπεια κατω απο τις φτερουγες Του'."

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 219


"Οι Ναοι του Θεου θα γινουν σαν απλες κατοικιες και παντου θα γινουν καταστροφες Εκκλησιων. Οι Γραφες θα καταφρονηθουν και τα ασματα του εχθρου παντου θα τραγουδηθουν.."

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 278


Πενθουν ακομη και οι Εκκλησιες πενθος μεγαλο, διοτι ουτε προσφορα, ουτε θυμιαμα προσφερεται ουτε θεαρεστη λατρεια. Αλλα τα Ιερα των Εκκλησιων θα γινουν ως 'οπωροφυλακειο' (Ησ. α' 8). Και το Τιμιον Σωμα και Αιμα του Χριστου κατα τις ημερες εκεινες δε θα μεταλαμβανεται. Η λειτουργια θα σβεσθει, η ψαλμωδια θα παυσει, η αναγνωση των Γραφων δε θα ακουγεται. Αλλα θα υπαρχει σκοτος στους ανθρωπους και θρηνος πανω σε θρηνο και αλλοιμονο πανω σε αλλοιμονο."

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 289


"Πενθει η γη και η θαλασσα, διοτι αιφνιδιως κατεπαυσεν η φωνη της ψαλμωδια και της προσευχης εκ στοματος ανθρωπου. Πενθουσι πασαι αι εκκλησιαι του Χριστου πενθος μεγα΄ διοτι δε λειτουργειται ο αγιασμος και η προσφορα."

Αγιου Εφραιμ Συρου, Τομος Δ' 127


"Ιδου ημεραι ερχονται, λεγει Κυριος, και εξαποστελω λιμον επι την γην, ου λιμον αρτων ουδε διψαν υδατος, αλλα λιμον του ακουσαι τον λογον Κυριου΄ και σαλευθησονται υδατα απο της θαλασσης εως θαλασσης, και απο βορρά εως ανατολων περιδραμουνται ζητουντες τον λογον του Κυριου και ου μη ευρωσιν."

Αμως η' 11-12


"Μακαριοι θα ειναι εκεινοι που θα νικησουν τον τυραννον γιατι θα αναδειχθουν ενδοξοτεροι και υψηλοτεροι απο τους πρωτους μαρτυρες, διοτι οι πρωτοι μαρτυρες τους παλαιους εκεινους υπασπιστες του ενικησαν. Ενω αυτοι εδω με αυτον τον ιδιο τον διαβολο, τον γιο της απωλειας, αφου επαλαιψαν, και εγιναν νικητες με ποια εγκωμια και με ποιους στεφανους δε θα τιμηθουν απο τον βασιλεα μας Ιησου Χριστον;"

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 288


"Τις αρα μακαριος, ο υπερ Χριστου μετ' ευσεβειας μαρτυρων τοτε; Υπερ γαρ παντας μαρτυρας εγω φημι ειναι τους τοτε μαρτυρας. Οι μεν γαρ προ τουτου, μονοις ανθρωποις επαλαισαν΄ οι δε επι του Αντιχριστου, αυτω Σατανα αυτοπροσωπως πολεμησουσι΄ και οι μεν προτερον διωκοντες βασιλεις, εφονευον μονον, νεκρους δε ου προσεποιουντο εγειρεν, ουδε σημειων και τερατων φαντασιας εδεικνυον΄ ωδε δε και του φοβου και της απατης προτροπη κακη, 'ωστε πλανασθε ει δυνατον, και τους εκλεκτους'."

"Ποιος θα ειναι αραγε ο μακαριος που θα μαρτυρησει τοτε για τον Χριστο με πιστη; Εγω λεω οτι οι μαρτυρες της περιοδου εκεινης θα ειναι πιο πανω απο ολους τους μαρτυρες. Διοτι οι προηγουμενοι παλεψαν με ανθρωπους μονο, ενω την εποχη του Αντιχριστου θα πολεμησουν με τον ιδιο τον Σατανα αυτοπροσωπως. Και οι προηγουμενοι βασιλεις καταδιωκοντας τους μαρτυρες τους θανατωναν μονο, αλλα δεν προσποιουνταν πως ανασταινουν, ουτε εκαναν επιδειξη φανταστικων σημειων και τερατων. Ενω εδω γινεται κακη χρησιμοποιηση και του φοβου και της απαπης, ΄για να παραπλανηθουν, αν ειναι δυνατον και οι εκλεκτοι"

Αγιου Κυριλλου Ιεροσολυμων, EΠΕ 2, 144

Πηγή
http://sapfiros.blogspot.com/2010/12/blog-post_1068.html
Διαβάστε περισσότερα...

Εδάφια που αναφέρονται στα δεινά που θα συμβούν κατά την βασιλεία του Αντίχριστου

Τετοια θλιψη και στεναχωρια ποτε ξανα δε θα εχει παρουσιαστει επι της γης (Ματθ. κδ' 21). Οι μη εχοντες το χαραγμα χριστιανοι, θα διωκονται συνεχως και με μενος, προσπαθωντας παραλληλα να βρουν τροπο επιβιωσης, αφου και τα ιδια τα στοιχεια της φυσεως θα εχουν αλλοιωθει. Οι εχοντες το σφραγισμα του Αντιχριστου (χαραγμα το οποιο θα τους επετρεπε να εχουν το δικαιωμα της αγοραπωλησεως) θα μετανιωσουν πικρα για την επιλογη τους αφου αποδεικνυεται ολεθρος.. Ανθρωποι θα πεθαινουν απο την πεινα και τις αρρωστιες στους δρομους και τις πλατειες. Αν δε συντομευε ο Αγιος Τριαδικος Θεος εκεινες τις ημερες της κακιας, δε θα εμενε κανεις (Ματθαιος και Αγιος Μαξιμος ο Ομολογητης).



"Ει γαρ και νυν εφ' ημων ου συμβαινει ταυτα δια το μηπω τους χρονους πεπληρωσθαι, αλλα γουν ευχεσθαι δει μηδε ευρεθηναι ημας εν τοις τοιαυτοις καιροις, εν οι ταυτα συνβησεται, μηποτε ατονησας τις απο της θλιψεως της μεγαλης της επερχομενης τω κοσμω εκπεση της αιωνιου ζωης."

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 81


"Εσται γαρ τοτε θλιψις μεγαλη, οια ου γεγονεν απ' αρχης κοσμου εως του νυν ουδ' ου μη γενηται."

"Διοτι θα συμβη θλιψις τοσον μεγαλη, ομοια προς την οποια ουτε εχει γινει αποτ ην αρχην του κοσμου εως τωρα ουτε και θα γινει."

Ματθ. κδ' 21


"Και τι λεγω απο ανθρωπων, οπου και αυτα τα στοιχεια την οικειαν ταξιν αρνησονται; Σεισμοι κατα πασαν πολιν, λοιμοι επι πασαν χωραν, βρονται ανεμοι και φοβεραι αστραπαι οικους και αγρους κατακαιουσαι, καταιγιδες ανεμων την γην και την θαλασσαν αμετρως εκταρασσουσαι, της γης ακαρπιαι, θαλασσης ηχος και σαλος αφορητος απο ψυχων και απωλειας ανθρωπων. Σημεια εν ηλιω, σημεια εν σεληνη, αστρων παρατροπαι, συνοχαι εθνων, αερων ακρασιαι, χαλαζης βολιδες επι προσωπου της γης, χειμωνος αταξιαι, παγετοι διαφοροι, καυσωνες απαμυθητοι, κεραυνοι αιφνιδιοι, εμπρησμοι αδοκητοι, και απαξαπλως πασης της γης θρηνος και κοπετος, παραμυθιαν μη εχουσης."

"Και τι μιλω για ανθρωπους, οπου και αυτα τα στοιχεια της φυσεως θα απαρνηθουν την φυσικην των καταστασι. Σεισμοι σε καθε πολι, λοιμωδεις ασθενειες σε καθε χωρα, κεραυνοι ασυνηθιστοι και φοβερες αστραπες, οικοι και αγροι κατακαιονται. Καταιγιδες ανεμων, οι οποιες διαταρασσουν χωρις ορια την ξηρα και την θαλασσα, ακαρπιες της γης βουητο απο τη θαλασσα και σαλος αφορητος απο την απωλεια ψυχων ανθρωπων. Σημαδιακες μεταβολες στον ηλιο και στη σεληνη, εκτροπες αστρων απο τη θεσι των, συγκρουσεις εθνων, καταστρεπτικοι ανεμοι, βολιδες χαλαζης επι του προσωπου της γης, χειμωνες ατακτοι και ασυνηθιστοι, παγετοι μεγαλοι, καυσωνες ανυποφοροι, κεραυνοι αιφνιδιοι, εμπρησμοι απροσδοκητοι, μη αναμενομενοι, γενικος θρηνος και οδυρμος πασης της γης που δεν εχει παρηγορια"

Αγιου Ιππολυτου, P.G. 10, 912 B - ΒΕΠΕΣ 6, 278


"Οταν οι ανθρωποι τοτε λαβουν τη σφραγιδα του Αντιχριστου και δεν θα ευρουν τροφες, ουτε νερο, θα προσερχονται προς αυτον με οδυνηραν φωνην και θα λενε 'Δωσε να φαμε και να πιουμε, γιατι αλλιως ολοι θα πεθανωμε απο την πεινα και απο καθε αναγκη και διεταξε τον ουρανον να μας δωσει νερο και διωξε τα ανθρωποφαγα θηρια'. Τοτε ο δολιος θα απαντησει εμπαιζοντας αυτους με πολλη απανθρωπια και θα τους λεει 'Ο ουρανος δεν θελει να δωσει βροχη. Η γη παλιν δεν βλασταινει τα φυτα της, απο που να σας δωσω εγω τροφες;'. Τοτε αφου ακουσουν τα λογια του δολιου τουτου οι αθλιοι, θα καταλαβουν οτι αυτος ειναι ο πονηρος διαβολος, και θα θρηνησουν με πονο και θα κλαυσουν πολυ και θα κτυπησουν το προσωπο τους με τα χερια τους, και θα εκριζωσουν τα μαλλια τους και με τα νυχια τους θα ξεσκιζουν τα μαγουλα τους λεγοντας ο ενας προς τον αλλον 'Ω της συμφορας, ω του φοβερου πραγματος, ω της δολιας συναλλαγης, ω της φοβερης πτωσεως. Πως πλανηθηκαμε απο τον πλανο; Πως προσφερθηκαμε σε αυτον; Πως συλληφθηκαμε στα δικτυα του; Πως πιασθηκαμε στη μιαρα του σαγηνη; Πως ενω ακουγαμε τις Γραφες δεν καταλαβαιναμε;"

Αγιου Ιππολυτου, P.G. 10, 933 D - 936 A


"Τοτε θα θρηνη δεινως και θα στεναζη πασα ψυχη΄τοτε ολοι θα υποφερωσι θλιψιν απαραμυθητον, η οποια θα κατεχη αυτους νυκτα και ημεραν, και δεν θα ευρισκωσιν ουδαμου παρηγοριαν. Τοτε θα αποθνησκωσι τα νηπια εις τους κολπους των μητερων, και παλιν ο πατηρ μετα της γυναικος και των τεκνων του θ' αποθνησκη εις τας αγορας, και δεν θα υπαρχει τις να θαψη αυτους και να τουςς βαλη εις μνημα. Απο τα πολλα δε θνησιμαια, τα οποια θα ριπτωνται εις τας πλατειας, θα υπαρχη παντου δυσωδια, η οποια θα στεναχωρη πολυ τους ζωντας. Το πρωι ολοι θα λεγωσι μετ' οδυνης και στεναγμων ποτε θε γινη εσπερα δια ν' αναπαυθωμεν ολιγον; Οταν δε θα ελθη παλιν η εσπερα θα λεγωμεν με πικροτατα δακρυα, ποτε αρα θα φωτιση δια ν' αποφυγωμεν την θλιψην, η οποια μας κυριευει; Και δεν θα υπαρχη τοπος να φυγη τις και να κρυβη, διοτι τα παντα θα ταραχθωσι, και η θαλασσα και η ξηρα.

Δια τουτο ειπεν εις ημας ο Κυριος΄'Γρηγορειτε δεομενοι αδιαλειπτως να διαφυγετε την θλιψιν΄ θα ειναι δυσωδια εν θαλασση, δυσωδια επι της γης, λιμοι, σεισμοι, εν θαλασσησυγχυσις, επι της γης συγχυσις, εν θαλασση φοβητρα, φοβητρα επι της γης. Χρυσος πολυς και αργυρος, και μεταξωτα ιματια, αλλα δεν θελουσιν ωφελησει εις την θλιψιν εκεινην, και παντες οι ανθρωποι μακαριζουσι τους οσους απεθανον πριν ελθη η μεγαλη θλιψις επι γης. Διοτι ριπτεται και ο χρυσος και ο αργυρος εις τας πλατειας, και ουδεις εγγιζει αυτα΄ επειδη ειναι ολα βδελυκτα. Παντες σπυδαζουσι να διαφυγωσι και να κρυβωσιν, αλλ' ουδαμου ευρισκουσι τοπον δια να κρυβωσιν εκ της θλιψεως... εσωθεν φοβος, και εξωθεν τρομος΄ και εν νυκτι και εν ημερα θνησιμαια κεινται εις πλατειας. Εις τα πλατειας δυσωδια, εις τα οικιας δυσωδια, εις τας πλατειας πεινα και διψα, εις τας οικιας πεινα και διψα΄ εις τας πλατειας φωνη κλαυθμου, εις τας πλατειας θορυβος, και εις τας οικιας θορυβος. Εις εκαστος μετα κλαυθμου συναντα τον ετερον΄ πατηρ το τεκνον, και ο υιος τον πατερα, μητηρ την θυγατεραν΄ φιλοι μετα φιλων εναγκαλισθεντες εκλειπουσιν΄ και αδελφοι μετα αδελφων εναγκαλισθεντες αποθνησκουσιν. Εμαρανθησαν και τα καλλη του προσωπου πασης σαρκος. Γινονται δε αι μορφαι των ανθρωπων ως νεκρου. Γινεται βδελυκτον και μισητον το καλλος των γυναικων. Θελει μαρανθη πασα σαρξ, και η επιθυμια των ανθρωπων."

Αγιου Εφραιμ του Συρου, Τομος Δ', 121-123


"Τοτε γαρ 'εσται θλιψις μεγαλη, οια ου γεγονεν τοιαυτη απο καταβολης κοσμου' (Ματθ. κδ' 21), αλλων αλλαχη κατα πασαν πολιν και χωραν εις το αναιρειν τους πιστους πεμπομενων, και των μεν Ιουδαιων επι τη τουτων απωλεια ευφραινομενων, και των εθνων επιχαιρομενων και των απιστων αυτοις συναιρομενων, των δε αγιων απο δυσεως εις ανατολην πορευομενων, και ετερων απο ανατολων εις μεσημβριαν διωκωμενων αλλων δε εν τοις ορεσιν και εν τοις σπηλαιοις κρυπτομενων, πανταχου αυτους βδελυγματος πολεμουντος και δια θαλασσης και δια ξηρας τουτους δια του προσταγματος αναιρουντος, και κατα παντα τροπον εκ του κοσμου εκθλιβοντος, μη δυναμενων αυτων μητε 'πωλησαι' τι των ιδιων μητε 'αγορασαι' παρα των αλλοτριων, χωρις εαν μη τις 'το ονομα του θηριου εν χειρι περιφερη', η το τουτου 'χαραγμα' επι τω μετωπω βασταζη (Αποκ. ιγ' 17). Παντες γαρ οι πιστοι τοτε εκ παντως τοπου εκδιωχθησονται και εκ των οικιων κατασπασθησονται και εκ των πολεων εξελασθησονται και εν τω δημοσιω συρησονται και παση κολασει κολασθησονται και εκ παντος του κοσμου εκβληθησονται.

Χρη ουν ενοραν την εσομενην των αγιων τοτε θλιψην και ταλαιπωριαν δει γαρ ημας εκ των ηδη μερικως γινομενων εννοειν τα εσομενα, τοιαυτοις ζαλης και ταραχου εν παντι τω κοσμω γενησομενης, και παντων πιστων πανταχου αναιρουμενων και κατα πασαν πολιν και χωραν σφαζομενων, και δικαιων αιματος ακχυνομενου, και ζωντων ανθρωπων καιομενων, και θηριοις ετερων παραβαλλομενων, και νηπιων εν αφοδοις φονευομενων, και αταφων παντων ριπτουμενων, και υπο κυνων βιβρωσκομενων, παρθενων τε και γυναικων παρρησια φθειρομενων και αισχρως εμπαιζομενων, και αναρπαγων γινομενων, και κοιμητηριων αγιων ανασκαπτομενων, και λειψανων ανορυσσομενων και εν πεδιω ριπτουμενων, και βλασφημιων γινομενων. Ταραχος εσται εν πολεσιν τοτε, των αγιων εκεινων διωκομενων΄ ταραχος εσται εν οδοις και εν ερημιαις, παντων εκει κρυβεσθαι βουλομενων΄ ταραχος εσται εν θαλασση, παντων δι' υδατος φευγειν πειρωμενων΄ ταραχος εσται εν νησοις, παντων εκει εκζητουμενων. Και εσται η γη τοτε τοις αγιοις ακαρπος και πασα πολις αοικητος και θαλασσα απλωτος και πας ο κοσμος ερημος, των μεν υπο λιμου διαφθειρομενων, των δε απο διψης εκλιμπανοντων, ετερων δε απο του φοβου και της πολλης θλιψεως αθνησκοντων. Που δε τοτε κρυβησετε ανθρωπος; Τινι δε τα ιδια τεκνα παραθησετε; Που δε τα υπαρχοντα αυτου αποκομισας διασωσει, οποτε μηδε την ιδιαν ψυχην σωσαι δυναται; Τοτε εσονται οιμωγαι νηπιων πολλαι, πατερων τε και μητερων οδυρμοι, γυναικων τε και παρθενων ολολυγμοι, αδελφων τε και συγγενων κοπετοι. Τις τινα πενθησει τοτε; Ουκ αδεφος αδελφον, και γαρ αυτος τον θανατον προσδοκα΄ ου μητηρ θυγατερα, και αυτη τον θανατον υφορωμενη΄ ου πατηρ υιον, φοβουμενος μη και αυτος αναιρεθη.

Δια τουτο προειδως ο κυριος ταυτα λεγει 'Προσευχεσθε, ινα μη γενηται η φυγη υμων χειμωνος ή σαββατου' (Ματθ. κδ' 20), μητε αργουντας υμας απο δικαιοσυνης, μητε ασχολουμενους υμας εν βιωτικοις πραγμασιν, ως εν χειμωνι, μηπως 'αιφνιδιως επιστη εφ' υμας η ημερα εκεινη ως παγις' (Λουκ. κα' 34-35) ει γαρ μη εκολοβωθησαν, φησιν, αι ημεραι εκειναι, ουκ αν εσωθη πασα σαρξ΄ δια δε τους εκλεκτους κολοβωθησονται αι ημεραι εκειναι."

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 105


"Εγω φιλοχριστοι και τελειοι αδελφοι, εφοβηθην εξ αυτης της ενθυμησεως του Δρακοντος, μελετων καθ' εαυτον την θλιψιν, ητις μελλει να γινη εις τους ανθρωπους κατα τους καιρους εκεινους... Θα λαλησω δε με οδυνας, και θα ειπω με στεναγμους, περι της συντελειας του κοσμου τουτου, και περι του αναιδεστατου και φοβερου Δρακοντος, οστις μελλει να ταραξη πασαν την υπο τον ουρανον κτισιν, και να εμβαλη δειλιαν, και ολιγωριαν, και δεινην απιστιαν εις τας καρδιας των ανθρωπων, και να ποιηση τερατα και σημεια και φοβητρα, ωστε, εαν δυνηθη, να πλανηση και τους εκλεκτους... Οταν ιδη την απεριγραπτον εκεινην θλιψιν, ητις γινεται απανταχου εις πασαν ψυχην, η οποια δεν εχει τελειως παραμυθιαν, ουτε παλιν ανεσιν εν γη και θαλασση΄ οταν ιδη οτι συνταρασσεται ως κηρος εν δεινη θλιψει, και ουδει υπαρχει ο ελεων΄ οταν ιδη απαντα τα προσωπα δακρυονται, και μετα ποθου ερωτωντας τους ανθρωπους, μηπως ακουεται λογος Θεου επι της γης; Και ακουη ουδαμου. Τις θελει υποφερει τας ημερας εκεινας; Τις δε θα υπομεινη την θλιψιν την αφορητον; Οταν ιδη συγχυσιν των λαων, οι οποιοι ερχονται απο των περατων της γης εις θεαν του τυραννου, και ιδη οτι πολλοι προσκυνουσιν εμπροσθεν του τυρανννου, και κραζουσι μετα τρομου, οτι συ εισαι ο σωτηρ ημων΄ οταν ιδη οτι η θαλασσα ταρασσεται, και η γη ξηραινεται, οι ουρανοι δεν βρεχουσι, τα φυτα μαραινονται΄ απαντες δε οι οντες προς ανατολας, φευγουσι προς δυσμας, εκ της πολλης δειλιας΄ και παλιν δε οι οντες προς δυσμας, φευγουσι προς ανατολας μετα τρομου, ο δε αναιδης λαβων τοτε εξουσιαν θα αποστειλη δαιμονα εις παντα τα περατα, ωστε να κηρυξη παρρησια, οτι βασιλευς μεγας εφανη μετα δοξης, ελθετε και ιδετε αυτον. Τις ειναι εχων ουτω αδαμαντινην ψυχην, ωστε να υποφερη γενναιως απαντα τα σκανδαλα; Τις αρα ο ανθρωπος αυτος, ως προειπον, ωστε να μακαρισωσιν αυτον παντες οι αγγελοι;"

Αγιου Εφραιμ του Συρου, Τομος Δ', 111-114


"Εαν δε συντομευαν εκεινες οι ημερες, δηλαδη αυτες τις κακιας, δεν θα μπορουσε να σωθει τιποτε, και πιο συγκεκριμενα καθε ευσεβης σκεψη για τον Θεο. Γι' αυτον το λογο μειωνονται οι μερες της κακιας, αλλα και εκεινες που δημιουργει η λανθασμενη κριση που στηριζεται στις αισθησεις και στο ευσεβες δικαιωμα, παρ' ολο που η κριση αυτη εχει περιγραφει λιγο και προεκυψε αργοτερα. Διοτι σε τιποτε δεν διαφερει απο τον Αντιχριστο ο νομος της σαρκος επειδη παντοτε ο νομος της σαρκος συγκρουεται, με το Αγιο Πνευμα και αντιστρατευται τον νομο του Θεου."

Αγιου Μαξιμου του Ομολογητου, P.G. 91, 1132


Πηγή
http://sapfiros.blogspot.com/2010/12/blog-post_7781.html
Διαβάστε περισσότερα...

Εδάφια που αναφέρουν την δράση του Αντίχριστου

Προκειμενου να αποκτησει την παγκοσμια εξουσια, θα ειναι πολυ πραος, ηρεμος, γαληνιος, ησυχος, καλος, αγαπητος, ευσεβης, θα ενδιαφερεται για τα προβληματα του κοσμου, θα βοηθα τους εχοντας αναγκη, θα σεβεται και θα τιμα ολους τους ανθρωπους, τους ιερεις, τους αρχοντες και ιδιαιτερα τους Εβραιους, αφου χαρη σ' αυτους θα βασιλευσει.

Θα σταματησει ολους τους πολεμους και θα φερει ειρηνη σε ολη τη γη. Θα επιλυσει διαφορα προβληματα που βασανιζαν την ανθρωποτητα οπως πεινες, αρρωστιες, ανεργια, οικονομικα, εγκληματικοτητα, τρομοκρατια κ.α.

Θα κανει πολλα ψευτοθαυματα, θα θεραπευσει πολλους αρρωστους με ανιατες ασθενειες, ωστε να πεισει ολους οτι ειναι αυτος ειναι ο μεσσιας που περιμεναν, εξομειωνοντας τον εαυτο του με τον Ιησου Χριστο.




"Θα ελθει δε ο παμμιαρος εν σχηματι τοιουτω, ως κλεπτης, δια να απατηση τα συμπαντα. Θα ειναι ταπεινος, ησυχος, θα μιση την αδικιαν, θα αποστεφηται τα ειδωλα, θα προτιμα την ευσεβειαν, αγαθος, φιλοπτωχος, ευειδης καθ' υπερβολην, ευκαταστατος, ιλαρος εις ολους, θα τιμα πολυ το γενος των Ιουδαιων, διοτι αυτοι προσμενουσι την ελευσιν εκεινου. Μεταξυ δε παντων τουτων, θα εκτελη σημεια και τερατα, φοβητρα με πολλην εξουσιαν, θα προσπαθη δολιως να αρεση εις ολους, δια να αγαπηθη ταχεως απο πολλους, δε θα λαβη δωρα... θα εξαπατα τον κοσμον υπο το προσχημα της ευταξιας, εως ου βασιλευση... και πιστευσωσιν αυτον ως θεον ισχυρον"

Αγιου Εφραιμ Συρου, Τομος Δ', 119-121


"Εν πρωτοις θα αγαπησει το εθνος των Ιουδαιων. Μετα απο αυτα ολα, θα επιτελεσει διαφορα παραξενα σημεια και τρομακτικα θαυματα, αλλα οχι αληθινα, αλλα φανταστικα, απατηλα, ωστε να παραπλανησει τους ομοιους με αυτον ασεβεις. Θα προσπαθησει δε εαν ειναι δυνατον να παραπλανησει και να κερδισει ακομη και τους εκλεκτους και να τους κανει να αποστατησουν απο την αγαπη του Χριστου. Και στην αρχη αυτο θα παρουσιαζεται παυς, αγαπητος, ησυχος, ευλαβης, ειρηνοποιος, θα μιση την αδικια, θα βδελυττεται τα δωρα, δε θα συμπαθει την ειδωλολατρεια, θα λεγει οτι αγαπα τις Γραφες, θα σεβεται τους ιερεις, θα τιμα τα γειρατεια, δε θα ανεχεται την πορνεια, θα βδελυττεται την μοιχεια, δε θα ανεχεται τους ορκους, θα ειναι φιλοξενος, φιλοπτωχος και ελεημων. Επειτα θα κανει σημεια και τερατα, θα καθαριζει λεπρους, θα σηκωνη παραλυτους, θα αποδιωχνη δαιμονες, τα μελλοντικα πραγματα θα τα βλεπει σαν παροντα, θα ανασταινει νεκρους, θα βοηθει χηρες, θα φροντιζει ορφανα, θα αγαπα τους παντες, θα συμφιλιωνει με αγαπη τους αλληλομαχομενους και θα λεγει 'να μη βασιλευσει ο ηλιος, ευρισκοντας σας σε παροργισμον'. Χρυσον δεν θα αποκτησει, αργυριον δε θα αγαπησει και τον πλουτον δεν θα τον συμπαθει. Και ολα αυτα θα τα κανει, ενω ειναι υπουλος και δολιος και επειδη θελει να κερδισει τους παντες, για να τον κανουν βασιλια. Διοτι οταν οι λαοι και οι δημοι ιδουν τοσες αρετες και τοσες δυναμεις σε αυτον, ολοι με μια γνωμη θα συγκεντρωθουν για να τον κανουν βασιλια. Μαλιστα επειδη αυτος, ο τυραννος θα αγαπησει περισσοτερο απο καθε αλλο το γενος των Εβραιων, αυτοι θα λενε αναμεταξυ των 'Μηπως ευρισκεται αραγε αλλος τοσο σπουδαιος και αγαθος και δικαιος στη γενια μας;' Ιδιαιτερα δε, θα το λενε οπως προειπαμε, το γενος των Ιουδαιων, νομιζοντας οτι θα τον ιδουν βασιλεα του κρατους των. Θα προσερχονται δε σ' αυτον και θα του λεγουν 'Ολοι πειθαρχουμε σε σενα και αναγνωριζουμε δικαιον πανω σε ολη τη γη. Ολοι ελπιζουμε να σωθουμε δια σου και δια του στοματος σου ελαβαμε δικαιοκρισια χωρις να εξαγοραζεται με δωρα. Και χρησιμοποιωντας με υπουλοτητα την πρωτινη του κατασταση ο ψευτης και ο ανομος, θα παραιτηθει απο την διξαν αυτην. Οι δε ανθρωποι θα προσμενουν και θα τον παρακαλουν να τον αναδειξουν βασιλεα."

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 284-285


"Κατα παντα γαρ εξομοιουσθαι βουλεται ο πλανος τω υιω του θεου. Λεων μεν ο Χριστος, και λεων μεν ο αντιχριστος. Βασιλευς ο Χριστος (Ιω. ιη' 37), και βασιλευς επιγειος ο αντιχριστος, εδειχθη ο σωτηρ ως αρνιον (Ιω. α', 29), και αυτος ομοιως φανησεται ως αρνιον, ενδοθεν λυκος ων (Ματθ. ζ' 15). Εμπεριτομος ηλθεν ο σωτηρ εις τον κοσμον, και αυτος ομοιως ελευσεται. Απεστειλεν ο κυριος τους αποστολους εις παντα τα εθνη (Ματθ. κη' 19), και αυτος ομοιως πεμψει ψευδαποστολους. Συνηγαγε τα διεσκορπισμενα προβατα ο σωτηρ (Ιω. ια', 52), και αυτος ομοιως επισυναξει τον διεσκορπισμενον λαον των Ιουδαιων. Εδωκεν ο κυριος σφραγιδα τοις εις αυτον πιστευουσιν (Ματθ. κη', 19 - Αποκ. ζ',2 / θ', 4), και αυτος δωσει ομοιως. Εν σχηματι ανθρωπου εφανη ο κυριος (Φιλιπ. β', 7), και αυτος εν σχηματι ανθρωπου ελευσεται. Ανεστησεν ο σωτηρ και απεδειξε την αγιαν σαρκα αυτου ως ναον (Ιω. β' 19), και αυτος αναστησει τον εν Ιεροσολυμοις λιθινον ναον."

Εχοντας τα σκηπτρα της εξουσιας, θα απαιτησει απο ολους να τον προσκυνησουν υποχρεωτικα σαν θεο, δειχνοντας τον πραγματικο του πολυ αυστηρο, αποτομο, ακαταστατο, φοβερα αειδη, μισητο, βδελυκτο εαυτο, κανοντας ψευτοθαυματα ωστε να εντυπωσιαζει τον κοσμο. Παραλληλα θα απαιτησει να φερουν ολοι ανεξαιρετως την σφραγιδα του, το χαραγμα του, το χξσ' (666) στο δεξι χερι (το οποιο συμβολιζει τις καλες πραξεις) ή στο μετωπο ωστε να μας αποχριστοποιησει (κατα την ωρα του Αγιου Βαπτισματος μας, ο ιερεας χριει σταυροειδως με το Αγιον Μυρον -που συμβολιζει την Χαρη του Αγιου Πνευματος- τον πιστο στο μετωπο λεγοντας 'Σφραγις δωρεας Πνευματος Αγιου' για να φωτιστει και αγιασθει ο νους του ανθρωπου και εν συνεχεια σε ολα τα μελη του σωματος.)



"Επειτα υψουται η καρδια του και θα εμεση ο Δρακων την πικροτητα του. Ταρασσων δε την οικουμενην κινει τα περατα, θλιβει τα συμπαντα, και μιαινει τας ψυχας. Οχι πλεον ως ευλαβης, αλλα πολυ αυστηρος εις ολα΄αποτομος, οργιλος, θυμωδης, ακαταστατος, φοβερος, αειδης, μισητος, βδελυκτος, ανημερος, αλαστωρ, αναιδης και προσπαθων να εμβαλη εις το βοθρον της ασεβειας ολον το ανθρωπινον γενος. Πληθυνει σημεια ψευδως, και οχι αληθως΄ και ενω παρισταται πολυς λαος και ευφημει αυτον, βαλλει φωνην ισχυραν, ωστε να σαλευθη ο τοπος, επι του οποιου ιστανται οι οχλοι, λεγων 'Γνωρισατε ολοι οι λαοι την δυναμιν μου και την εξουσιαν΄ μεταθετει ορη, και αναγει νησους απο την θαλασσαν με πλανην και φαντασιαν΄ και ενω πλανα τον κοσμον και φανταζει τα συμπαντα, πολλοι θα δοξαζωσι και θα πιστευσωσιν αυτον ως θεον ισχυρον"

Αγιου Εφραιμ Συρου, Τομος Δ', 120-121


"Και στη συνεχεια αλαζονευεται στην καρδια του, και ο προτερον πραυς θα γινει σοβαρος και εκεινος που επεδιωκε την αγαπην, θα γινει ανελεημων. Ο ταπεινος κατα την καρδια, θα γινει υψηλοφρονας και απανθρωπος. Αυτος που δηθεν μισουσε την αδικια θα καταδιωξει τους δικαιους. Επειτα, αφου ανελθη στην εξουσια ως βασιλευς, θα προκαλεσει πολεμον. Και τρεις μεγαλους βασιλεις θα εκμηδενισει με θυμο, των Αιγυπτιων, των Λιβυων και των Αιθιοπων. Και κατοπιν θα οικοδομισει τον ναον στα Ιεροσολυμα και θα τον ανυψωσει ταχυτατα και θα τον αποδωσει στους Ιουδαιους. Επειτα θα υψηλοφρονησει απεναντι καθε ανθρωπου και οχι μονον, αλλα και κατα του Θεου θα λαλησει βλασφημα, νομιζοντας ο δολιος οτι στη συνεχεια θα ειναι επι της γης αιωνιος βασιλευς. Δεν γνωριζει ομως ο ταλαιπωρος οτι η βασιλεια του πολυ γρηγορα καταργειται και θα απολαυσει ταχεως το ετοιμασμενο για αυτον πυρ της κολασεως μαζι με ολους τους πειθαρχουντες σε αυτον, και ειχαν γινει δουλοι του"

Αγιου Ιππολυτου, ΒΕΠΕΣ 6, 285


"Και ποιει παντας, τους μικρους και τους μεγαλους και τους πλουσιους και τους πτωχους και τους ελευθερους και τους δουλους, ινα δωσωσιν αυτοις χαραγμα επι της χειρος αυτων της δεξιας η επι των μετωπων αυτων και ινα μη τις δυνηται αγορασαι ή πωλησαι ει μη ο εχων το χαραγμα, το ονομα του θηριου η τον αριθμον του ονοματος αυτου. Ωδε η σοφια εστιν΄ο εχων νουν ψηφισατω τον αριθμον του θηριου, αριθμος γαρ ανθρωπου εστι και ο αριθμος αυτου χξς."

"Παρασυρει δε και πειθει ολους, τους μικρους και τους μεγαλους, τους πλουσιους και τους πτωχους, τους ελευθερους και τους δουλους, να προσκυνησουν το ειδωλον και να υποταχθουν εις το θηριον και να τους δωσουν ανεξαλειπτον χαραγμενην σφραγιδα εις το δεξι των χερι και εις τα μετωπα των, οπως γινεται με τους δουλους, (δια να διαλαλουν ετσι την ισοβιον υποταγην των εις το θηριον). Και δια να θλιψη και ταλαιπωρηση τους Χριστιανους, πειθαναγκαζει, κανεις να μη ημπορει να αγοραση η πωληση, εκτος εκεινων που εχουν το χαραγμα και την σφραγιδα του θηριου, η οποια σφραγις ειναι το ονομα του θηριου, ή ο αριθμος, που συμβολιζουν τα γραμματα του ονοματος του. Εδω ειναι η θεια σοφια΄ εκεινος που εχει φωτισμενον και καθαρον νουν ας υπολογιση το συνολον των αριθμων, που συμβολιζουν τα γραμματα του ονοματος του. Διοτι ειναι αριθμος ονοματος ανθρωπου. Και ο αριθμος αυτος, που βγαινει, απο την αθροισιν των γραμματων λαμβανομενων ως αριθμων, κατα το ελληνικον συστημα, ειναι εξακοσια εξηκοντα εξ ή χξς'. Ειναι δε το ονομα του Αντιχριστου."

Αποκαλυψις Ιωαννου, ιγ' 16,17,18 - Καινη Διαθηκη, Ερμηνευτικη αποδοση Ι.Θ. Κολιτσαρα

Πηγή
http://sapfiros.blogspot.com/2010/12/blog-post_6649.html
http://sapfiros.blogspot.com/2010/12/666.html
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : Ανατολική Στερεά: Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στα βουνά

Μια πρόταση με «όλα τα καλά», σε τρεις νομούς: Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας! Σκι στον Παρνασσό, «χαϊλίκι» στην Αράχωβα (όσοι πιστοί...), ψάρι και θαλασσινός αέρας στο Γαλαξίδι, ριλάξ στην Αμφίκλεια και υπέροχες διαδρομές μέσα σε ελατοδάση και πανέμορφα χωριά

Κείμενο: Ντίνος Κιούσης, φωτογραφίες: Αννα Χρυσοστομίδου

Το κομμάτι της Ανατολικής Στερεάς Eλλάδας που σας προτείνω είναι κυρίως οι νομοί της Φθιώτιδας και της Φωκίδας μαζί με αυτό το μικρό κομμάτι της Βοιωτίας που περιλαμβάνει την Αράχωβα. Είναι μέρη που, με εξαίρεση την Αράχωβα και τους Δελφούς, μπορεί να κανείς να μιλήσει για «παρθένα» Φύση. Αν έχετε διάθεση οδήγησης και γυρίσματος, θα απολαύσετε τέσσερα όμορφα ελληνικά βουνά: τον Παρνασσό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια και την Οίτη. Ολων οι κορυφές ξεπερνούν τα 2.400 μέτρα, με εξαίρεση την Οίτη που φτάνει τα 2.150 μ. O Παρνασσός είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Eλλάδας. H ψηλότερη κορυφή του είναι στα 2.457 μ. Tο Xιονοδρομικό Kέντρο και οι Δελφοί, βέβαια, τον έχουν κάνει ευρύτερα γνωστό κι έχουν μετατρέψει την Αράχωβα σε Μύκονο του χειμώνα. Από τη μια μεριά του βουνού είναι η Αράχωβα και οι Δελφοί κι από την άλλη η Aνω Tιθορέα (Mπελίτσα), η Kάτω Tιθορέα, η Αμφίκλεια, η Πολύδροσος, η Λίλαια και η Αγόριανη, ενώ στην ανατολική άκρη του θα βρείτε τον ενδιαφέροντα οικισμό της Βάργιανης.






Η Oίτη δεν έχει την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του Παρνασσού. Eίναι αρκετά χαμηλότερη αλλά η ομορφιά δεν είναι πάντα θέμα ύψους! Είναι ένα πανέμορφο βουνό που έχει ανακηρυχθεί κι αυτό Eθνικός Δρυμός. Στην Οίτη θα βρούμε την γραφικότατη Παύλιανη κι από εκεί θα περάσουμε για Γκιώνα ή Βαρδούσια. H Γκιώνα δεν είναι μεγάλο σε έκταση βουνό, είναι όμως πανύψηλο, με κορυφή στα 2.507 μ. Tο βουνό είναι γεμάτο έλατα και κέδρους, ενώ έχει πάρα πολλά αναρριχητικά πεδία, ιδίως πάνω από το χωριό Συκέα που, αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, είναι η μεγαλύτερη πλαγιά των Βαλκανίων με αρνητική κλίση. Σε μια «αγκάλη» της Γκιώνας θα βρείτε τον Πανουργιά και στη ΝΔ άκρη της το Λιδωρίκι και τη λίμνη του Μόρνου.

Tα Bαρδούσια, που χωρίζονται από την Γκιώνα με την κοιλάδα του ποταμού Mόρνου, είναι εκτεταμένα βουνά και υπολείπονται της Γκιώνας κατά 12 μ., η κορυφή τους δηλαδή βρίσκεται στα 2.495 μ. Εκεί, θα βρείτε την Μουσουνίτσα και τον Αθανάσιο Διάκο (Ανω Μουσουνίτσα).

Αξίζει να δείτε

• Βεβαίως την Αράχωβα κι αφού ανεβήκατε μέχρις εκεί, κάντε και μια επίσκεψη στους Δελφούς. Πάντοτε εντυπωσιάζομαι από το πόσο λίγοι από εμάς έχουν επισκεφθεί τους Δελφούς. Στην Αράχωβα θα σας συνιστούσα να αφήνατε το αυτοκίνητο στην είσοδο της πόλης και να την γυρίσετε με τα πόδια. Αυτό, επειδή η κυκλοφορία στον μοναδικό δρόμο που διασχίζει την πόλη είναι κάτι ασύλληπτο!

• Τον γραφικό οικισμό της Aνω Tιθορέας και τα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας πόλης, που σύμφωνα με τον Παυσανία είχε ναό, αγορά και άλσος με άγαλμα της Aθηνάς.

• Την Aμφίκλεια, ένα χωριό που όλο μεγαλώνει. Το αξιοθαύμαστο είναι πως δεν «ασχημαίνει». Θα δείτε πολλά πέτρικα παραδοσιακά οικήματα, παλιά και καινούργια, καθώς και το Μουσείο του Ψωμιού στην κεντρική πλατεία. Η Αμφίκλεια μόλις το 2004 ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός.

• Τον Πολύδροσο, ένα καταπράσινο χωριό που έχει αρχίσει και αναπτύσεται τουριστικά. Την πλατεία του σκιάζουν πλάτανοι φυτευθέντες «εν έτει σωτηρίω 1898», ενώ μόνον δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό θα βρείτε τις πηγές του Κηφισού. Σίγουρα θα σας γεννηθεί η απορία γιατί αυτά τα γάργαρα πεντακάθαρα νερά δεν φθάνουν ποτέ στην Αθήνα.

• Την Aγόριανη (Eπτάλοφος), ένα επίσης γραφικότατο χωριό, που είναι κτισμένη στα 830 μ. σε μια κλειστή πλαγιά του Παρνασσού, στα όρια σχεδόν του Δρυμού. Μέσα από την πλατεία του χωριού περνάει ορμητικό το ρέμα του Αγοριανίτη. Οι πηγές του ή «πηγή της Μάνας» είναι λίγο πιο πάνω από το χωριό.

«Αξιόλογος Οικισμός της Βάργιανης». Ετσι ακριβώς γράφει η πινακίδα πάνω στον δρόμο από Γραβιά για Αμφισσα. Μου κέντρισε πολύ την περιέργεια κι έτσι πήρα την ανηφόρα για να τον δω. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί τον ονόμασαν αξιόλογο. Σίγουρα είναι ένας πανέμορφος οικισμός σε μια κόγχη του Παρνασσού με πολύ όμορφα σπίτια, παλιά και καινούργια. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι νομίζω δύο και το χωριό ζωντανεύει μόνο Σαββατοκύριακα και γιορτές. Υπάρχουν επίσης τρεις ταβέρνες και ενδέχεται σε μία από αυτές να μπορείτε να ενοικιάσετε δωμάτιο.

• Την Παύλιανη, στην άκρη του νομού Φθιώτιδας, σε μια όμορφη ράχη της Οίτης. Η διαδρομή είναι μέσω Γραβιάς - Mπράλλου και του χωριού Οίτη. Κι εδώ έχουμε ένα πανέμορφο χωριό με πολύ πράσινο και φιλόξενους γενικά κατοίκους. Είναι από τα χωριά που κόσμο έχουν συνήθως μόνον το καλοκαίρι. Tο χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, την Aνω και την Kάτω Παύλιανη. Αν είστε κάτοχος και οδηγός 4x4 αξίζει μια βόλτα από τον καλής βατότητος δασικό δρόμο για την Πυρά του Hρακλέους, όπου και υπάρχουν κάποια λίγα ερείπια του ναού του.

Ανω και Κάτω Μουσουνίτσα ή Αθανάσιος Διάκος και Μουσουνίτσα. Μετά την Παύλιανη κατεβαίνετε στην κοιλάδα του Μόρνου τον περνάτε και «σκαρφαλώνετε» τα Βαρδούσια προς Μουσουνίτσα και Αθ. Διάκο. Είναι δύο γραφικότατα χωριά με λίγους επισκέπτες. Στην είσοδο της Μουσουνίτσας θα σας «προϋπαντήσουν» δύο βρύσες, η μία με πόσιμο και η άλλη με ιαματικό νερό, που λένε ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα μάτια.

• Τη Συκέα, ακριβώς κάτω από την ορθοπλαγιά της Γκιώνας. Από μόνο του το θέαμα είναι ικανό να σου κόψει την ανάσα. Από εκεί ακριβώς πήρε και το όνομα του το χωριό που λεγόταν Σκιά. Την εποχή της «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» κάποια ονόματα παραελληνοποιήθηκαν. Ετσι το Σκιά έγινε Συκέα, ο καφές βυζαντινός και το Μενίδι Ιλιον! Είναι ένα συμπαθητικότατο χωριουδάκι με έναν πολύ καλό ξενώνα και και δύο οινοπαντοπωλεία για ουζάκια ή φαγητό. Tο χωριό είναι το ορμητήριο των αναρριχητών που θέλουν να κατακτήσουν την ορθοπλαγιά...

• Το Λιδωρίκι αν έχετε χρόνο και διάθεση. Είναι φημιστό για τα γαλακτομικά και τα κρέατά του και είναι επίσης ευκαιρία να κάνετε τον γύρο της λίμνης του Μόρνου και να δείτε το βουλιαγμένο χωριό.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οι αποστάσεις γενικά είναι μικρές. Η Αράχωβα απέχει 155 χλμ. περίπου από την Αθήνα. O συντομότερος και καλύτερος δρόμος είναι από εθνική οδό μέχρι τη διασταύρωση για Kάστρο - Oρχομενό - περιφεριακό Λιβαδειάς και από εκεί είτε για Xαιρώνεια - Αμφίκλεια κ.λπ. είτε για Αράχωβα. Προσέξτε την ταχύτητά σας ιδιαίτερα στο κομμάτι Κάστρο-Λιβαδειά. Εκεί η Τροχαία επαγρυπνεί!


ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Σε τούτα εδώ τα βουνά θα μπορέσετε να βρείτε καλό ελατίσιο μέλι. Κατά τ' άλλα βρίσκεστε στη Ρούμελη, την πατρίδα των σουβλιστών αμνοεριφίων. Κοντά σε αυτά τα εξαίσια και υγιεινά κρέατα(!) θα βρείτε πολύ καλή φέτα και γιαούρτι. Τέλος, στην Πολύδροσο, στο Oινοποιείο Aργυρίου, θα βρεθείτε για εξαιρετικό Merlot σε τιμές σχεδόν αδελφικές.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δήμος Aμφίκλειας.......................22340-22.435
Δήμος Παρνασσού.......................22340-51.834
Aστυνομία Aμφίκλειας..................22340-22.223
Aστυνομία Πολυδρόσου................22340-51.222
Kέντρο Yγείας Aμφίκλειας.........22340-22.944/5



Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_12/11/2007_211635
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Ένας περίπατος την ημέρα προστατεύει από… 24 νοσήματα!

Όποιος θέλει να κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό του, ας αρχίσει να περπατάει με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης 24 νοσημάτων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνδυασμένης ανάλυσης 40 μελετών για τις επιδράσεις της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας στην υγεία.







Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP), όσοι άνθρωποι φροντίζουν να είναι δραστήριοι 30 λεπτά την ημέρα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:

* Κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα (μεταξύ αυτών, καρδιοπάθεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά, αιμορραγικά εγκεφαλικά)

* Καρκίνο (γενικώς και διάφορες επιμέρους μορφές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού)

* Οστεοπόρωση

* Τύπου 2 διαβήτη

* Κατάθλιψη

* Παχυσαρκία

* Υπέρταση

* Στυτική δυσλειτουργία

* Άνοια

* Οσφυαλγία

Ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι, ακόμα κι αν αρρωστήσει κανείς, η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει την ανάρρωση.

Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε με τις ώρες για να επωφεληθείτε: 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Τι είδους δραστηριότητα μπορεί να επιλέξει κανείς;

Περπάτημα με γρήγορο βήμα, ποδήλατο, τζόκινγκ, αεροβικά σπορ, χορό, κολύμπι, ανάβαση σκάλας, ασκήσεις στο γυμναστήριο και έντονη κηπουρική (π.χ. ξεχορτάριασμα) είναι μερικές καλές επιλογές.

Πηγή
http://www.madata.gr/diafora/health/82338.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί έχει σκωληκοειδίτιδα


Είναι ύπουλη, πονηρή και αιφνίδια. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά – η πιο συχνή ενδοκοιλιακή φλεγμονή – μπορεί να ξεγελάσει τους γιατρούς και, παρά τη σύγχρονη τεχνολογία, να ξεφύγει συχνά από τη διάγνωση. Γι’ αυτό, οι παιδίατροι πρέπει να εξετάζουν πάρα πολύ προσεκτικά το παιδί και οι γονείς να μην υποτιμούν τον πόνο στην κοιλιά των παιδιών ως κάτι «αθώο».

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία – όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ – είναι ένας μικρός σάκος σε σχήμα δακτύλου, που προεκβάλλει έξω από το παχύ έντερο στο χαμηλότερο δεξιό σημείο της κοιλιάς. Δεν έχει γνωστό λειτουργικό σκοπό στον οργανισμό μας (αν και υπάρχει η άποψη ότι αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.



Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την πρώτη περιγραφή της οξείας σκωληκοειδίτιδας το 1886, από τον παθολόγο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ρέτζιναλντ Χέμπερ Φιτς, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το πότε ο πόνος στην κοιλιά των παιδιών οφείλεται σε αυτήν.

«Είναι το πιο κοινό επείγον χειρουργικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στην κοιλιά και θα πρέπει να λαμβάνεται οπωσδήποτε υπόψη στη διαφορική διάγνωση ενός παιδιού, που παρουσιάζει αιφνίδιο κοιλιακό πόνο», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα - Βλάχου. «Αν και είναι συχνότερο σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στη βρεφική ηλικία. «Στα παιδιά και ιδίως στα βρέφη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, λόγω της μικρής αντίστασης του οργανισμού τους εναντίον των μικροβίων και – δυστυχώς – της μη έγκαιρης διάγνωσης της νόσου».

Το φαινόμενο της καθυστερημένης διάγνωσης της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά παραμένει ακόμα και σήμερα, με αποτέλεσμα να φθάνουν στους παιδοχειρουργούς παραμελημένα περιστατικά με περιτονίτιδα. Αυτό επισημαίνει ο παιδοχειρουργός, διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς κ. Κωνσταντίνος Κουλόπουλος και εξηγεί: «Αυτό οφείλεται στο ότι η συμπτωματολογία στα παιδιά είναι άτυπη κι έτσι οι παιδίατροι και οι γενικοί χειρουργοί – κυρίως στην περιφέρεια – δεν κάνουν έγκαιρη διάγνωση. Υπολογίζουμε ότι το 5-10% των περιπτώσεων σκωληκοειδίτιδας παραμελείται και κάνει επιπλοκές».

Τα αίτια

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί από: 1) Συγγενή στένωση, 2) κοπρολιθίαση από δυσκοιλιότητα, 3) ξένα σώματα που καταπίνουν τα παιδιά, 4) εντερικά παράσιτα, 5) φλεγμονές του εντέρου και 6) παχυσαρκία. Μερικές φορές, η σκωληκοειδίτιδα είναι επιπλοκή άλλης νόσου, όπως ιλαράς, γρίπης κ.ά.

Σύμφωνα άλλωστε με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπως αναφέρει ο κ. Κουλόπουλος, μια ίωση στον φάρυγγα ή στις αμυγδαλές ή μια γαστρεντερίτιδα προδιαθέτουν σε φλεγμονή και απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Γι’ αυτό, εάν το παιδί που περνά μια ίωση αναφέρει ότι πονά η κοιλιά του, πρέπει να εξετάζεται από τον ειδικό γιατρό (παιδίατρο ή παιδοχειρουργό).

Τα σημάδια

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

* Πόνος στην κοιλιά

*Eμετός

* Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

* Πυρετός.

Στα μικρότερα παιδιά και ιδίως αυτά που είναι κάτω των δύο χρονών, ο πυρετός, οι εμετοί και ο πόνος στην κοιλιά είναι λιγότερο χαρακτηριστικά (καθώς τα παιδιά αυτών των ηλικιών πονούν συχνά στην κοιλιά ή κάνουν συχνά εμετούς) κι έτσι η διάγνωση καθυστερεί. Η θερμοκρασία σπάνια υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά αυξάνει ταχύτατα όταν η σκωληκοειδίτιδα εξελιχθεί σε περιτονίτιδα (λοίμωξη σε όλη την κοιλιά).

«Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη πυρετού δεν αποκλείει τη νόσο», λέει η κ. Βλάχου. «Ο πόνος είναι αρχικά ήπιος και περιοδικός, και αργότερα γίνεται έντονος, παροξυσμικός και συνεχής. Στην αρχή, είναι γενικευμένος σε όλη την κοιλιά και μετά εντοπίζεται δεξιά (στο δεξιό λαγόνιο βόθρο). Η συνεύρεση τοπικής ευαισθησίας και μυϊκής σύσπασης (στο λεγόμενο σημείο Mac-Burney) έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι η θέση της σκωληκοειδούς υπόφυσης δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί σε μερικά παιδιά, λοιπόν, ο πόνος να εντοπίζεται μπροστά ή πίσω από το τυφλό έντερο, χαμηλά στην πύελο ή ψηλά (κάτω από το ήπαρ)».

Στα εργαστηριακά ευρήματα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι συνήθως αυξημένος, ενώ συχνά η εξέταση δείχνει και πολυμορφοπυρήνωση. Ο φυσιολογικός λευκοκυτταρικός τύπος, όμως, δεν αποκλείει τη διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Διαγνωστική σύγχυση

Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να γίνει σύγχυση με άλλες ασθένειες, όπως είναι:

* H μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (ιογενούς προελεύσεως, που περνά μόνη της)

* Η νεφρολιθίαση

* Η λοιμώδης ηπατίτιδα

* Η οξεία χολοκυστίτιδα

* Η πνευμονία δεξιάς βάσεως

* Η αλλεργική πορφύρα (ανοσολογική νόσος, που αρχίζει με πόνο στην κοιλιά και μετά παρουσιάζει αιμορραγικά στοιχεία)

* Η ουρολοίμωξη

Οι γονείς δεν πρέπει να αποδίδουν με ευκολία τον πόνο στην κοιλιά των παιδιών σε «κάτι που έφαγε» ή σε άγχος. Εάν ο πόνος διαρκεί – και μάλιστα εάν γίνεται πιο έντονος όταν ζητήσουν από το παιδί να χοροπηδήσει – πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με τον παιδίατρο. Επίσης, δεν πρέπει να δίνουν παυσίπονα ή αντιπυρετικά στο παιδί, γιατί μπορεί να καλύψουν την εικόνα.

«Ο παιδίατρος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά την οξεία σκωληκοειδίτιδα όταν έχει ένα παιδί με απότομη αδιαθεσία και πόνο στην κοιλιά», τονίζει η κ. Βλάχου. «Η διάγνωση θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στο ιστορικό και τα ευρήματα από την αντικειμενική εξέταση (η καλή εξέταση του παιδιάτρου είναι το πιο σημαντικό στοιχείο), ενώ το υπερηχογράφημα και οι εργαστηριακές εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν την υποψία».

Προσοχή, όμως! Υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί μια πνευμονία δεξιάς βάσεως (η οποία εμφανίζεται και αυτή με πόνο στην κοιλιά) ως οξεία σκωληκοειδίτιδα. «Εάν το παιδί οδηγηθεί στο χειρουργείο για σκωληκοειδίτιδα, ενώ έχει πνευμονία δεξιάς βάσεως, κινδυνεύει η ζωή του», υπογραμμίζει η κ. Βλάχου. «Εάν χρειάζεται, λοιπόν, διευκρίνιση, θα πρέπει να γίνεται και μια ακτινογραφία θώρακος».

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ δρ Κρεγκ Λιλεχέι στην εφημερίδα «International Herald Tribune», «η αξονική τομογραφία βοηθά πολύ στο να αναγνωρίσεις τη σκωληκοειδίτιδα, αλλά ‘’μεταφράζεται’’ σε ακτινοβολία. Ενα θέμα διαφωνίας με τους παιδιάτρους είναι ότι χρησιμοποιούμε πολύ την αξονική».

Και η παιδοχειρουργός, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δρ Κάθριν Τσεν, αναφέρει ότι «αν και ξέρουμε τόσα χρόνια την οξεία σκωληκοειδίτιδα, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα υπό αμφισβήτηση, για τα οποία διαφωνούμε μεταξύ μας».

Η αντιμετώπιση

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα επιδεινώνεται μέσα σε 12 ώς 18 ώρες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ και γίνεται πολύ σοβαρή. Δηλαδή, εξελίσσεται από εντοπισμένο απόστημα σε τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα.

Η θεραπεία της είναι χειρουργική. Εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές, η επέμβαση είναι απλή. Στις παραμελημένες περιπτώσεις με επιπλοκές, χορηγείται και ισχυρή αντιβίωση μετά την εγχείρηση. «Η εγχείρηση πρέπει να γίνεται σε Κέντρο με αναισθησιολόγους με εμπειρία στα παιδιά και παιδοχειρουργό, γιατί έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 0,5%», λέει ο κ. Κουλόπουλος. «Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή δεν έχει πολλές ενδείξεις στα παιδιά, γιατί η τομή που κάνουμε και στην ανοικτή επέμβαση είναι πολύ μικρή (2 εκατοστά), ενώ η νοσηλεία είναι σχεδόν η ίδια».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Διαβάστε περισσότερα...