Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Οι Άξιοι, να βγουν μπροστά!

*Η σωτηρία της πατρίδας είναι ο υπέρτατος νόμος. Δεν υπάρχει άλλος νόμος, δεν υπάρχει άλλο όραμα, δεν υπάρχει άλλη ιδέα, απ αυτήν της σωτηρίας της πατρίδας.
*Όχι της «Ελλάδας» ως μπουρδελονήσι των κοκαϊνάκηδων της τζετ σετ. Όχι της «Ελλάδας» του μυκονιάτικου πουταναριού και του κολωνακιώτικου λάιφ στάιλ.
΄Αλλά, αυτής της ίδιας της Πατρίδας μας. Αυτής της ΕΛΛΑΔΑΣ, που την πουλάνε τώρα που μιλάμε, με υπόγειες υπογραφές, που τη ναρκοθετούν τώρα που με διαβάζετε, με νομικίστικα παραθυράκια, οι κερδοσκόποι αρχιτοκογλύφοι και τα ντόπια τσιράκια τους.

*Στ αλήθεια όμως, Κάτι «πάει» να γίνει. Ο κόσμος κουράστηκε πια, δεν κάνει Καλές Γιορτές. Το «Καλές Γιορτές» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών μας.. Ο κόσμος βιώνει στο πετσί του το κουτσούρεμα μισθών και συντάξεων. Ο κόσμος δεν χαίρεται, τα σπίτια δεν στολίζονται, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μαραίνονται απούλητα, οι μανάδες κι οι πατεράδες ψάχνουν με μαγικούς συνδυασμούς να εξοικονομήσουν το αναγκαίο κάτι παραπάνω για να μη βουρκώσουν τα παιδικά μάτια, δίχως δώρο.

*Ανήκω σ εκείνη τη γενιά, σ εκείνη τη γειτονιά και σ εκείνες τις οικογένειες, που μεγάλωσα χωρίς δώρα τα Χριστούγεννα. Και δεν θα ήθελα με τίποτε στον κόσμο να δω τόσα χρόνια μετά τη γέννησή μου, να επαναλαμβάνεται αυτό στα σημερινά πιτσιρίκια.

*Το θεωρώ υψίστη ξευτίλα, απάνθρωπη κατάντια, το τελευταίο σκαλί της ανθρώπινης υποβάθμισης, να μη σκέφτονται οι αλήτες και οι αλήτισσες που ψηφίζουν αβασάνιστα ότι τους δίνουνε έτοιμο γραμμένο, απέξω, τα μάτια ενός παιδιού χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα...

*Κι αν σας φαίνεται μελό, δεν με νοιάζει. ΄Όμως κάποιους άλλους, κάποια εκατομμύρια άλλων τους νοιάζει και τους παρανοιάζει..Και θα τους βρείτε μπροστά σας, οριστικά και αμετάκλητα.

*Αρκεί να μαζευτούν οι σωστοί και οι άξιοι και να βγούνε μπροστά. Αρκεί να πείσουμε πια αυτό το μαραμένο λαό, ότι με τα τραγουδάκια και τα σουτζουκάκια της τηλεμαστούρας δε γίνεται χωριό. Αρκεί να καταλάβουν όλες και όλοι που συναπαρτίζουν αυτή την χιλιοπροδομένη χώρα, ότι τίποτε δεν τέλειωσε, ότι θα περάσουμε μπροστά, ότι θα αλλάξουν όλα.

*Σας λέω, «κάτι» πάει να αρχίσει. Και δεν θα είναι αυτό που φοβούνται οι ΔουΝουΤάκηδες, τα πριόνια που θα κόβουν τα κεφάλια. Θα είναι κάτι πιο ελληνικό, υπεύθυνο, αντάξιο της φυλής αυτής. Ένα μεγάλο βουβό ποτάμι που απλά, κάθετα, θα διατάξει: «ΕΣΕΙΣ, ΟΛΟΙ ,ΤΕΛΟΣ. ΔΡΟΜΟ ΤΩΡΑ!» Και θα ορίσει και πάλι τους δικούς του εκπρόσωπους για να ξαναμπεί το νερό στο αυλάκι και να ξεκινήσει πάλι η μηχανή της πατρίδας..

Δημήτρης Ιατρόπουλος

Πηγή
http://www.newsbomb.gr/opinions/story/dhmhtrhs-iatropoylos-oi-axioi-na-bgoyn-mprosta
Διαβάστε περισσότερα...

Αν αγαπάς κάτι, άστο ελεύθερο

Αν αγαπάς κάτι , άστο ελεύθερο.

Αν επιστρέψει, θα είναι δικό σου για πάντα…

Αν δεν επιστρέψει, δεν ήταν ποτέ δικό σου… .

Αλλά….


Αν κάθεται στο σαλόνι σου, χρησιμοποιεί το τηλεκοντρόλ σου, ανακατώνει τα πράγματά σου, τρώει το φαγητό σου, μιλάει στο τηλέφωνό σου, δανείζεται το αυτοκίνητό σου, παίρνει τα λεφτά σου και δε φαίνεται να συνειδητοποιεί πως το έχεις αφήσει ελεύθερο τότε…

…προφανώς είτε το έχεις παντρευτεί είτε το έχεις γεννήσει!

(... γέλα ή κλάψε κατά βούληση)

Πηγή
https://vatopaidi.wordpress.com/2010/07/03/%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1/
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : CHRISTMAS TIME

Αν ο χρόνος ή τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα για μακρινά ταξίδια, οι ημερήσιες εκδρομές από την Αθήνα είναι εξίσου ανανεωτικές. Με ποδήλατο, με τα πόδια ή απλώς με θέληση για περιήγηση, ανακαλύψτε όμορφες γωνιές της Ελλάδας.

Από τη Νατάσσα Μπλάτσιου






ΤΑΤΟΙ - ΠΑΡΝΗΘΑ

Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας θα βρείτε βατές ποδηλατικές διαδρομές. Μια εύκολη διαδρομή είναι στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Tατόι.

Με το Ι.Χ. σας, από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στρίβετε προς Βαρυμπόμπη. Ακολουθείτε τις ταμπέλες με κατεύθυνση προς Τατόι μέχρι να φτάσετε στο χαρακτηριστικό ξέφωτο με το πλατάνι, σε 4,5 χλμ. Από εκεί, με το ποδήλατό σας, περνώντας σε 500 μ. από την κόκκινη πύλη, θα φτάσετε στα πρώην θερινά ανάκτορα. Εναλλακτικά, κινηθείτε δεξιά προς τους βασιλικούς τάφους ή αριστερά μέχρι την πηγή Κιθάρα. Μια πιο απαιτητική διαδρομή είναι στην Πάρνηθα. Aκολουθείτε το δρόμο προς το τελεφερίκ, περνάτε από το καταφύγιο στο Μπάφι και παρκάρετε στη Mόλα. Aπό το χώρο αναψυχής ξεκινούν δύο χωματόδρομοι που προσφέρονται για ποδηλατάδα. O ένας κατευθύνεται προς το πηγάδι στο Λοιμικό και ο άλλος προς το μεγάλο οροπέδιο στο Σαλονίκι.

ΣΤΕΝΗ

Η Δίρφη είναι χιονισμένη με τα πρώτα κρύα και ο περίπατος από την κατάφυτη Στενή Ευβοίας μέχρι το οργανωμένο καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας (1.120 μ.) είναι απολαυστικός. Επιλέξτε το μονοπάτι Σ1, που ξεκινάει πίσω από το γήπεδο της Ανω Στενής. Θα περάσετε από την πηγή Συκάμινο και, αφού διασχίσετε ένα τμήμα χωματόδρομου, θα φτάσετε στο καταφύγιο, μέσα στο πανέμορφο ελατόδασος, περίπου σε δυόμισι ώρες. Η θέα στην κορυφή Δέλφι (1.743 μ.) αλλά και στο Αιγαίο είναι επιβλητική. Οι... τεμπέληδες μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο από τη Στενή μέχρι το καταφύγιο (9 χλμ.) και να περπατήσετε τον χωμάτινο δρόμο μέχρι τη βάση του κύριου όγκου της Δίρφης.

* Απόσταση από την Αθήνα: 108 χλμ. (μέσω Χαλκίδας).

ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

Οδηγώντας προς τη Στυμφαλία, το τοπίο της ορεινής Κορινθίας σε συνεπαίρνει: εντυπωσιακές βουνοκορφές -η Ζήρια, ο Ολίγυρτος, το Μαυροβούνι, ο Γραβιάς- και χαμηλά ο νοτιότερος ορεινός υδροβιότοπος της Βαλκανικής, η Στυμφαλία. Εκεί, μέσα στην απόλυτη φύση, ένα αναπάντεχο, ιδιαίτερης αισθητικής αρχιτεκτόνημα σου τραβά την προσοχή. Είναι το νέο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, ένα κτίριο που βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και συμπεριλήφθηκε στα 1.000 καλύτερα κτίρια στον κόσμο, του 21ου αιώνα. Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr) και στόχος του είναι η περιβαλλοντική επαγρύπνηση. Παρουσιάζονται τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η χλωρίδα και η πανίδα, η ιστορία της ανθρώπινης κατοίκησής της. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι η τομή της λίμνης, όπου παρουσιάζεται η πραγματική χλωρίδα και πανίδα. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας ατενίζοντας τη Στυμφαλία από τον ξύλινο εξώστη (Τ/27470-22.296, ανοιχτά καθημερινά, πλην Τρίτης, 10.00 - 17.00).

* Απόσταση από την Αθήνα: 153 χλμ. (μέσω Κιάτου).

ΔΕΛΦΟΙ

Σπάνιο συναίσθημα η αίσθηση ελευθερίας που αποπνέει το δελφικό τοπίο, αυτή η λιτή φυσική ομορφιά που απλώνεται από τους Δελφούς μέχρι τον αρχαίο ελαιώνα του Χρισσού και τη θάλασσα. Ξεκινήστε τη «μύησή» σας από την Κασταλία Πηγή και, αφού επισκεφτείτε τη θόλο του ιερού της Αθηνάς Προναίας και το γυμνάσιο, ακολουθήστε το πλακόστρωτο μέχρι τον περιτειχισμένο αρχαιολογικό χώρο. Ο ναός του Απόλλωνα, οι θησαυροί του και ψηλότερα το θέατρο και το στάδιο, που φιλοξενούσαν τα Πύθια, τους δεύτερους σε σημασία αθλητικούς και μουσικούς αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς, συνθέτουν αυτό το θαυμαστό μνημείο που στέκεται ανάμεσα στις Φαιδριάδες Πέτρες και τις εντυπωσιακές ορθοπλαγιές του Παρνασσού. Συνεχίζοντας τον περίπατο στο όμορφο λιθόστρωτο, θα φτάσετε στο Μουσείο των Δελφών. Η Σφίγγα των Ναξίων, οι αρχαϊκοί κούροι του Κλέοβι και του Βίτωνα, ο κίονας με τις χορεύτριες και ο Ηνίοχος θα σας κόψουν την ανάσα με την αριστοτεχνία και το μέγεθός τους.

* Απόσταση από την Αθήνα: 182 χλμ.

ΦΩΚΙΔΑ

Ενα αναπάντεχο ταξίδι στο κέντρο της Γης, μοναδικό στην Ελλάδα, προσφέρει το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας «Vagonetto». Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στην ιστορία της αξιοποίησης του ελληνικού βωξίτη. Λειτουργεί στο χώρο του παλιού μεταλλείου στην καρδιά της Γκιώνας, ανάμεσα στη Γραβιά και την Αμφισσα, και η ξενάγηση είναι βιωματική. Το ταξίδι ξεκινά από την υπόγεια στοά «850», που βρίσκεται 850 μ. κάτω από τη γη. Εφοδιασμένος με τον εξοπλισμό του μεταλλωρύχου επιβιβάζεσαι στο vagonetto, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι εργάτες, και παρακολουθείς μία ημέρα από τη ζωή όσων δούλευαν στις εργασίες εξόρυξης, μέσα από οπτικοακουστικά συστήματα που αναπαράγουν την ιστορία τους. Η περιήγηση συνεχίζεται «έξω από τη γη», με την επίσκεψη στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και στην Υπαίθρια Εκθεση Μηχανημάτων και ολοκληρώνεται στη Νέα Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας, εκεί όπου ο βωξίτης μεταμορφώνεται σε αλουμίνιο. (Τ/22650-78.819, www.vagonetto.gr, ανοιχτό καθημερινά 09.00 - 17.00).

* Απόσταση από την Αθήνα: 200 χλμ. (μέσω Κάστρου, Ορχομενού, Αμφίκλειας, Γραβιάς).


ΚΡΙΚΕΛΛΟ

Τι καλύτερο από Χριστούγεννα με την παρέα σας σε έναν ξενώνα, που μπορείτε να τον κλείσετε ολόκληρο και να νιώσετε σαν στο εξοχικό σας σπίτι. Οι 7 Ουρανοί στην Ευρυτανία προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα.

Από τη Νατάσσα Μπλάτσιου

Είναι νωρίς το πρωί. Κανείς δεν έχει ξυπνήσει ακόμη. Οπως είσαι, με τις πιτζάμες, κατεβαίνεις στις μύτες των ποδιών τις σκάλες. Βάζεις τον ελληνικό καφέ στο μπρίκι, τον αναδεύεις στη φωτιά που σιγοκαίει, βουλιάζεις μέσα στον καναπέ και από το παράθυρο του σαλονιού κοιτάζεις τις χιονισμένες ευρυτανικές κορυφές. Τι ωραία που θα ήταν να είναι δικό σου αυτό το σπίτι…

«Αυτήν ακριβώς την ευχή πολλών ανθρώπων, που θα επιθυμούσαν να έχουν ένα ορεινό εξοχικό και να το μοιράζονται με τους φίλους τους και την οικογένειά τους, αλλά είτε είναι δύσκολο να το αποκτήσουν είτε είναι ασύμφορο να το συντηρήσουν, ήθελα να πραγματοποιήσω», λέει η Μυρτώ Ισαρη, ιδιοκτήτρια του ξενώνα 7 Ουρανοί στο Κρίκελλο Ευρυτανίας. Αθηναία που περνούσε ως παιδί τις διακοπές της στην κοντινή Δομνίστα, αποφάσισε να επιστρέψει στoν τόπο των παιδικών της αναμνήσεων έπειτα από 23 χρόνια επιτυχημένης καριέρας στον τουριστικό κλάδο.

Και η απόπειρα πέτυχε. Σε σχέδια και με διακόσμηση που επιμελήθηκε με μεράκι η ίδια, η οικοδέσποινα άνοιξε τις πόρτες του καλόγουστου πετρόκτιστου σπιτιού τον Οκτώβριο του 2007 και από τότε είναι εκεί για να καλωσορίζει τους επισκέπτες. «Εγώ θα τους ανοίξω, θα τους κατατοπίσω για την περιοχή και θα τους ετοιμάσω τα υλικά για το πρωινό τους. Ψωμί φρέσκο, χειροποίητα κουλουράκια και μαρμελάδες, μέλι, ζαμπόν, τυρί, αυγά, καφέ, βότανα και μηλόπιτα, κέικ ή πάστα φλώρα φτιαγμένα από μένα. Αν το επιθυμούν, τους ετοιμάζω επίσης γεύμα, όμως οι περισσότεροι προτιμούν να μαγειρεύουν μόνοι τους ή να ψήνουν στο μπάρμπεκιου στον κήπο. Μετά τους δίνω τα κλειδιά, κλείνω την πόρτα πίσω μου και είμαι πλέον κι εγώ επισκέπτρια. Το σπίτι είναι δικό τους».

Το σπίτι βρίσκεται σε κτήμα 7 στρεμμάτων μέσα σε ελατόδασος, σε υψόμετρο 1.300, μόλις 3 χλμ. έξω από το χωριό Κρίκελλο. Στους κοινόχρηστους χώρους του περιλαμβάνονται σαλόνι, τραπεζαρία και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Οσο για τα επτά υπνοδωμάτια, όλα έχουν δική τους τουαλέτα, ενώ ορισμένα διαθέτουν τζάκι ή μπαλκόνι. Η διαμόρφωση του χώρου επιτρέπει επίσης τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κατοικιών, για μικρότερες ή μεγαλύτερες παρέες. «Ομορφα, απλά και πρακτικά, ήταν οι αρχές μου για το σπίτι. Ηθελα να έχει μεγάλα ανοίγματα και διακόσμηση να αποτελούν τα τοπία που βλέπεις από το παράθυρο», εξηγεί η κυρία Ισαρη. Δηλαδή, τα ομορφότερα ευρυτανικά τοπία, με ελατοσκέπαστες πλαγιές και γυμνές απόκρημνες βουνοκορφές.

Info: Ξενώνας 7 Ουρανοί, Κρίκελλο Ευρυτανίας, Τ/22370-71.160, www.7ouranoi.gr. Τιμή: 550 € (έως 10 άτομα, +10 € για κάθε επιπλέον άτομο). Η τιμή αφορά την υψηλότερη περίοδο των Χριστουγέννων. Στη χαμηλή περίοδο, τα δωμάτια μπορούν να ενοικιαστούν και μεμονωμένα.

Μια βόλτα στην περιοχή

01 Περπατήστε ανάμεσα στα ξεχασμένα μαγαζάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια του Κρίκελλου και, αν το λέει η καρδιά σας, φτάστε μέχρι τον Κρικελλοπόταμο. Διαδρομή μιας ώρας με επιστροφή από το κατηφορικό μονοπάτι -το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κόβεται από χωματόδρομο και είναι μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4- προσφέρει όμορφες χειμωνιάτικες εικόνες προς τα Κοκάλια και το Αλογοβούνι, τους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων.

02 Αλλος κοντινός προορισμός είναι η Δομνίστα, όπου ο Αρης Βελουχιώτης διακήρυξε τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Εδώ μπορείτε να κάνετε έναν απολαυστικό περίπατο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και να επισκεφτείτε το Μουσείο Προπολεμικής Φωτογραφίας (τα κλειδιά βρίσκονται στην ταβέρνα Μέτοικος, Τ/22370-92.210).

03 Οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή με πολλές στάσεις μέχρι τον Προυσό. Επιλέξτε την ομορφότερη διαδρομή, που κατευθύνεται προς Ανιάδα, Μουζίλο και Κλαυσί. Σταματήστε στο Μεγάλο Χωριό για να επισκεφτείτε το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο (ανοιχτό Παρασκευή - Κυριακή, 10.30 - 14.00) και φυσικά για να δοκιμάσετε γαλακτομπούρεκο στο καφενείο της κυρα-Παρασκευής. Συνεχίστε για το Παλιό Μικρό Χωριό, για να περάσετε από την εκκλησία του Αγίου Σώστη με τη θαυμαστή θέα στην κόψη των Αηλιάδων και να ανακαλύψετε τη μικρή λίμνη που κρύβεται στην είσοδο του χωριού. Καταλήξτε στον Προυσό, για να επισκεφτείτε την Παναγιά την Προυσιώτισσα, διάσημη για τη θαυματουργή εικόνα της, αλλά και για το μοναδικό τοπίο της χαράδρας του Προυσιώτη ποταμού. Τελευταία στάση στο Αλλαντοποιείο Στρεμμένου στον Προυσό, για να προμηθευτείτε εύγευστο προσούτο (Τ/22370-80.810).

04 Το Καρπενήσι είναι ο παράδεισος των ορεινών δραστηριοτήτων. Για εξορμήσεις συνοδεία οδηγού απευθυνθείτε στην Trekking Hellas (Τ/22370-25.940, 6978-187.863, www.trekking.gr), τη Mountain Action (Τ/22370-22.940, 6972-706.177, www.mountainaction.gr) και την Ευ Ζην (Τ/22370-80.150, 6945-396.808, www.active.com.gr). Για διάφορα σπορ περιπέ-τειας κατευθυνθείτε στο Saloon (Τ/22370-24.606) στο Καρπενήσι. Υπάρχει βεβαίως και η δυνατότητα για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου (Τ/22370-23.506).

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Το Κρίκελλο απέχει 293 χλμ. από την Αθήνα και θα φτάσετε με το αυτοκίνητό σας σε περίπου 4 ώρες. Διαφορετικά, μπορείτε να πάτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καρπενησίου (Τ/22370-80.013).


ΑΓ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Το κρύο είναι τσουχτερό την παραμονή των Χριστουγέννων, όμως όλοι βγαίνουν στους δρόμους. Γύρω από τη μεγάλη φωτιά που στήνεται στο χωριό των Πρεσπών, ντόπιοι και ξένοι συμμετέχουν στο αρχαίο έθιμο συνοδεία τσίπουρου, φασολάδας και μουσικής.

Από τη Νατάσσα Μπλάτσιου

Η θερμοκρασία είναι σίγουρα υπό το μηδέν τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων στον Αγιο Γερμανό. Αλλά ποιος νοιάζεται; Τα πρόσωπα αναψοκοκκινίζουν μπροστά στη μεγάλη φωτιά, οι ήχοι από τις μουσικές παρασύρουν στο ρυθμό, το τσίπουρο και το κρασί ρέουν άφθονα, το γεύμα με φασολάδα και ψητά μεζεδάκια είναι πλουσιοπάροχο. Αγαπημένη συντροφιά και ζεστά ρούχα είναι τα μόνα που χρειάζεται να φέρει κανείς από το σπίτι.

Η προετοιμασία της γιορτής είναι ολόκληρη ιεροτελεστία και τα πάντα είναι ρεφενέ. Ολοι οι κάτοικοι του Αγίου Γερμανού συμμετέχουν στη συλλογή των ξύλων κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ξερά κλαδιά και λιγοστά κέδρα θα βοηθήσουν τη φωτιά να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 6 - 7 μέτρα. Κατά τις εννιά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, τα καζάνια με τη φασολάδα και τις ψηστιέρες για τους μεζέδες αναλαμβάνουν οι καλύτεροι μάγειροι και όλα είναι έτοιμα για το γλέντι. Από εκεί και έπειτα, τον πρώτο λόγο έχουν οι μουσικές, άλλοτε αυτοσχέδιες και άλλοτε από κομπανίες, αλλά και το κέφι του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, σημαντική συμμετοχή στην οργάνωση της γιορτής έχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Γερμανού και οι επαγγελματίες του χωριού. Αυτοί είναι που αναλαμβάνουν και την «αποστολή» του έφιππου Αγίου Βασίλη στο χωριό, για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά.

Το συγκεκριμένο έθιμο δεν αποτελεί αποκλειστικότητα του Αγίου Γερμανού. Η πρωτοκαθεδρία των εορτασμών ανήκει στη Φλώρινα. Κάθε γειτονιά ανάβει τη δική της φωτιά, με μεγαλύτερη αυτή που στήνεται στην πλατεία Ηρώων το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου. Τηρείται επίσης σε πολλά χωριά του νομού, αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ρίζες του ανάγονται στην αρχαιότητα. Στην αρχή του χειμερινού ηλιοστασίου, όταν η μέρα άρχιζε να μεγαλώνει, οι Μακεδόνες γιόρταζαν τη «γέννηση του Ηλιου» με φωτιές. Με την έλευση του χριστιανισμού, το έθιμο συνδέθηκε με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί τη νύχτα της γέννησης του Χριστού προς χάριν Του. Το έθιμο διατηρήθηκε ακόμα και την περίοδο της τουρκοκρατίας και συνεχίζει αειθαλές μέχρι σήμερα, με μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων αλλά και των ξένων επισκεπτών.

Μια βόλτα στην περιοχή

01 Κάθε χωριό στις Πρέσπες έχει τις δικές του ομορφιές. Ο παραδο-σιακός οικισμός των Ψαράδων θα σας γοητεύσει για το τοπίο του, την ιστορία των ψαράδων με τους παλιούς μόλους φορτοεκφόρτωσης και τα νόστιμα γριβάδια τους. Ο Αγιος Γερμανός, το πιο πολυπληθές χωριό της περιοχής, κρατάει τα ηνία της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Τα πέτρινα σπίτια αστικών καταβολών με τους ξύλινους εξώστες και η εκκλησία του Αγίου Γερμανού κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η Μικρολίμνη, εκτός από καλές ψαροταβέρνες, προσφέρεται για παρατήρηση των κορμοράνων που κατοικούν στο Βιδρονήσι.

02 Η περιήγηση στα ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας με βάρκα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη λίμνη. Επτά συνολικά τα ασκηταριά, τα τρία βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα ανήκουν στην Αλβανία. Το πρώτο είναι της Μεταμόρφωσης (13ος αιώνας), στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, το δεύτερο της Μικρής Ανάληψης (15ος αιώνας) και το τρίτο -και αναμφίβολα το ομορφότερο- της Παναγίας Ελεούσας (1409). Το εντυπωσιακό κοίλωμα, το οποίο θα προσεγγίσετε ανεβαίνοντας πολυάριθμα σκαλιά, έχει πολύ όμορφες αγιογραφίες του μοναχού Ιωαννίκου και του μαθητή του.

03 Αν περάσετε στον Αγιο Αχίλλειο, αξίζει να κάνετε το γύρο του νησιού με τα πόδια. Από την πεζογέφυρα θα φτάσετε στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου (986), που είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο της περιοχής και ο πιο ισχυρός μαγνήτης για τους επισκέπτες. Κατά τα άλλα, το νησάκι ζει στους ρυθμούς των περίπου 25 κατοίκων. Οι αγελάδες που εκτρέφουν σίγουρα τους ξεπερνούν σε αριθμό και θα σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα, καθώς θα ανακαλύπτετε τα απαλά ηχοχρώματα της λίμνης και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα βυζαντινά εκκλησάκια.

04 Για να μυηθείτε στη φύση και στον πολιτιστικό πλούτο των Πρεσπών, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή. Ο διάσημος βαρκάρης Βασίλης Αραμπατζής (Τ/6942-503.863) στους Ψαράδες θα σας ξεναγήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και, αν λειτουργεί το καζάνι με το τσίπουρο, θα ανακαλύψετε έναν ιδιαίτερο μυστικιστικό κόσμο. Επίσης, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (Τ/23850-51.211, www.spp.gr) οργανώνει οικοπεριηγήσεις διασυνοριακά στη Μεγάλη Πρέσπα και εκδρομές για παρατήρηση πουλιών.

Τέλος, πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να αγοράσετε το πιο διάσημο σουβενίρ, που είναι τα φασόλια Πρεσπών.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Οι Πρέσπες απέχουν από την Αθήνα 550 χλμ. Θα φτάσετε οδικώς μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι τη Βέροια. Από εκεί, μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθυνθείτε προς Σιάτιστα, Καστοριά και στη συνέχεια προς τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τη λύση του αεροπλάνου ώς την Καστοριά (Sky Express, T/2810-223.500, www.skyexpress.gr).


ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Με όλες τις μικρές πολυτέλειες που κάνουν ευχάριστη τη διαμονή και με πλούσιο μπουφέ τη βραδιά του ρεβεγιόν, ο μόλις ενός έτους ξενώνας Πεντανέμι, ζεστός και φροντισμένος, είναι ό,τι πρέπει για τις ημέρες των εορτών.

Από τη Νατάσσα Μπλάτσιου, Φωτό: Χρήστος Δράζος

Στη μεγαλόκορμη ελιά της ρεσεψιόν τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια έχουν ανάψει, οι κλασικοί και τζαζ ρυθμοί σού φτιάχνουν το κέφι και στο wine bar σε περιμένει το κρασί που θα επιλέξεις, καθώς και ένας πλούσιος μπουφές για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Και αφού τα δεις όλα αυτά και αισθανθείς ότι ήρθες στο καταλληλότερο μέρος για να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα, πλησιάζεις στο παράθυρο...

Από ψηλά αγναντεύεις από το Αγιον Ορος μέχρι τις Σποράδες, στρέφεις τη ματιά σου και μπροστά σου απλώνεται όλος ο δρυμός, κλείνεις τα μάτια σου και αφουγκράζεσαι τα νερά που γκρεμίζονται στη χαράδρα του Μυλοποτάμου. Αυτές τις μοναδικές εικόνες είδε και ο Γιώργος Αλιφραγκής όταν βρέθηκε στην τοποθεσία Πεντανέμι της Τσαγκαράδας πριν από λίγα χρόνια και αμέσως αποφάσισε να δημιουργήσει τον ξενώνα που έμελλε να ανεβάσει τον πήχη της φιλοξενίας στο Πήλιο.

Παραδοσιακής πηλιορείτικης αισθητικής κτίριο, συνδυάζει τα μεγάλα ανοίγματα και την πέτρα στο εξωτερικό του, ενώ στο εσωτερικό «μικρές πολυτέλειες» ζωντανεύουν τον αισθητικά άψογο πολυεπίπεδο χώρο: μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο που θα δανειστείς από την πλούσια συλλογή της βιβλιοθήκης (ξεπερνά τους 500 τίτλους), να δοκιμάσεις τη μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών στο wine bar συνοδεία κλασικής μουσικής ή απλώς να απολαύσεις την καθηλωτική θέα δοκιμάζοντας ένα κρύο πιάτο από το cafe - bar.

Και όταν χορτάσεις από όλα αυτά και αποφασίσεις να περάσεις στη σουίτα σου, τότε σε περιμένουν νέες ευχάριστες εκπλήξεις: ένα καλάθι με αφεψήματα και μικρά σνακ, ένα υπέρδιπλο κρεβάτι Coco-Mat και ένα πολυτελές μπάνιο. Ολες οι σουίτες είναι ευρύχωρες, περίπου 40 τ.μ., ενώ η μεζονέτα φτάνει τα 76 τ.μ. Διαθέτουν καθιστικό, πέτρινο τζάκι και είναι διακοσμημένες με πίνακες του Πηλιορείτη ζωγράφου Δημήτρη Μανίνη.

Ο οικοδεσπότης Γιώργος Αλιφραγκής είναι ένας κοσμογυρισμένος Ελληνας, ο οποίος αποφάσισε να αλλάξει ρότα: από σύμβουλος επιχειρήσεων με βάση το Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα και στράφηκε στη δημιουργία του ξενώνα Πεντανέμι. «Ο κύκλος έκλεισε το 2003. Είδα το μέρος, το αγάπησα, πήρα το οικόπεδο. Ηθελα δανειστικές βιβλιοθήκες, wine bar και μουσικές. Τελικά, με αγάπη και μεράκι… και φυσικά μια μεγάλη επένδυση, όλα όσα ήθελα πήραν τη μορφή ενός ξενώνα». Και το μέλλον, αφού υπάρχει ένας δραστήριος νους, επιφυλάσσει κι άλλες όμορφες εκπλήξεις. Μην ξεχνάτε, φέτος τα Χριστούγεννα το ξενοδοχείο κλείνει μόνο ένα χρόνο ζωής.

Info: Πεντανέμι Luxury Suites Hotel, Τσαγκαράδα, Πήλιο, T/24260-49.049, www.pentanemi.gr. Τιμή: από 150 έως 250 € για την περίοδο των εορτών, με πρωινό. Το ρεβεγιόν περιλαμβάνεται στην τιμή.

Μια βόλτα στην περιοχή

01 Περπατήστε τις τέσσερις γειτονιές της Τσαγκαράδας: τους Ταξιάρχες, την Αγία Κυριακή, τον Αγιο Στέφανο και την Αγία Παρασκευή. Σε περίπου μία ώρα θα έχετε ανακαλύψει όχι μόνο όμορφα αρχοντικά και εκκλησίες, αλλά και τη μαγική πηλιορείτικη φύση με τα μεγαλόκορμα πλατάνια και τις πυκνές φτέρες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τέσσερις γειτονιές διαμορφώθηκαν από τους εμπόρους της περιοχής, οι οποίοι επιστρέφοντας από την Αίγυπτο έχτισαν τις επαύλεις τους σε μεγάλες εκτάσεις, που εξελίχθηκαν στις σημερινές γειτονιές.

02 Οταν βρεθείτε στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής, μπορείτε να επισκεφτείτε την Αχιλλοπούλειο Σχολή. Το επιβλητικό πηλιορείτικο κτίριο, που στέγαζε την αστική και στη συνέχεια την εμπορική σχολή χάρη στη δωρεά των αδελφών Αχιλλοπούλου, σήμερα είναι επισκέψιμο. Στο ψηφιακό λαογραφικό μουσείο παρουσιάζονται αντικείμενα-μινιατούρες, αντίγραφα παραδοσιακών εργαλείων της περιοχής καθώς και μια έκθεση φωτογραφίας (Τ/24260-49.238).

03 Οι περίπατοι στο Πήλιο είναι απολαυστικοί όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι γιατί περπατάς στη σκιά των δέντρων, το χειμώνα γιατί το κλίμα είναι ήπιο. Δύο ωραίες διαδρομές είναι από την Τσαγκαράδα ώς την Νταμούχαρη και από τον Κισσό ώς το Μούρεσι. Το χειμώνα μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις χιονοδρομικές σας ικανότητες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες (Χάνια). Δεν απευθύνεται σε δεινούς σκιέρ, όμως έχει απίθανη θέα στον Παγασητικό.

04 Δύσκολο να επιλέξει κανείς ποιο άλλο χωριό του Πηλίου να επισκεφτεί. Η Πορταριά σε κερδίζει με το μονοπάτι των Κενταύρων και η Μακρινίτσα με την αρχιτεκτονική των σπιτιών της, που είναι χτισμένα κλιμακωτά, με 350 μ. υψομετρική διαφορά. Οι Πινακάτες έχουν εξαιρετική θέα και ατμοσφαιρικά αρχοντικά, στις Μηλιές φτάνει ο Μουντζούρης, το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου. Στη Ζαγορά βρίσκεται η μεγαλύτερη «βιομηχανία» μήλων στην Ελλάδα και στον Κισσό η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, όπου θα δείτε μεταξύ άλλων αγιογραφημένο τον Θεό.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Τσαγκαράδα απέχει 373 χλμ. από την Αθήνα και με Ι.Χ. θα φτάσετε περίπου σε 5 ώρες μέσω Βόλου. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τη λύση του ΚΤΕΛ Ν. Μαγνησίας (Τ/210-83.17.186) μέχρι το Βόλο και από εκεί να πάρετε ταξί, που θα σας κοστίσει περίπου 50 ευρώ (ενδεικτικά: Κώστας Κουκούλιας, Τ/6944-718.863).

Πηγη
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_06/12/2010_367768
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αριθμοί







numbers.pps
344K Εμφάνιση Μεταφόρτωση







Πηγή
http://groups.google.com/group/anhsma/browse_thread/thread/b8eff8f68aa4b9f8
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : Λαπωνία

Η περιοχή της Λαπωνίας, που απλώνεται σε έκταση 400.000 χλμ. στα βορειοδυτικά της Ευρώπης, είναι σήμερα κατανεμημένη εθνικά και γεωγραφικά ανάμεσα στις χώρες Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Ρωσία. Καλύπτεται από δάση, πυκνά και τεράστια κι από πολυάριθμες λίμνες, που, τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι παγωμένες. Η συνηθισμένη θερμοκρασία βρίσκεται πάντοτε κάτω από το μηδέν. Η Λαπωνία κατοικείται από τους Λάπωνες, που ανήκουν στη μογγολική φυλή και είναι νομάδες που ζουν από το ψάρεμα, το κυνήγι και τη διατροφή ταράνδων. Είναι χριστιανοί και κατοικούν σε ξύλινα μικρά σπίτια ή σε καλύβια φτιαγμένα από πάγους. Ο πληθυσμός τους φτάνει τις 40.000 κατοίκους.

H παρουσίαση είναι μια καταπληκτική φωτογραφική συλλογή από τοπία, ανθρώπους, ζώα και δραστηριότητες στην Λαπωνία.






Πηγή
http://timi.gr/file.php?fid=2659&file=Lapwnia.pps
Διαβάστε περισσότερα...

Το σύνδρομο του «θεατή» και οι συνέπειες του.

Όταν το 1937 ο Γερμανός πάστορας Martin Niemoller (Μάρτιν Νίμελερ) έγραφε ένα ποίημα όπου περιέγραφε τις συνέπειες τής «απάθειας» του για τα όσα διαδραματίζονταν στην Ναζιστική Γερμανία, αμφιβάλω εάν καταλάβαινε ότι στην ουσία περιέγραφε «Το σύνδρομο του Θεατή» και τη διαχρονικά γενικευμένη απόδοση του σε όλες τις μορφές του κοινωνικού και πολιτικού βίου .

Περιέγραφε βιωματικά ο Martin Niemoller:

«Στη Γερμανία οι ναζιστές πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, εγώ ήμουν προτεστάντης και γι’ αυτό δεν μίλησα.
Μετά ήρθαν για μένα, αλλά τότε δεν είχε μείνει πια κανείς να μιλήσει για κανέναν
».


Σήμερα παραφρασμένο θα μπορούσε να αποδοθεί για τα όσα διαδραματίζονται στην χώρα μας:
«Πρώτα ήρθαν για τους stagers και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν stager.
Έπειτα ήρθαν για τους συνταξιούχους και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνταξιούχος.
Κατόπιν ήρθαν για τους δημοσίους υπαλλήλους και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν δημόσιος υπάλληλος.
Στη συνέχεια ήρθαν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάλι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν ιδιωτικός υπάλληλος.
Έπειτα ήρθαν για εμένα αλλά τότε πια δεν είχε απομείνει κανείς για να μιλήσει
».

Αλλά το ίδιο παραφρασμένο θα μπορούσε να αποδοθεί ως εξής από τον κάθε Ευρωπαίο :
«Πρώτα ήρθαν για την Ελλάδα και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουνα Ελληνας.
Έπειτα ήρθαν για την Ιρλανδία και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Ιρλανδός.
Μετά ήρθαν για την Πορτογαλία και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Πορτογάλος.
Στη συνέχεια ήρθαν για την Ισπανία και την Ιταλία και πάλι δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν ούτε Ισπανός , ούτε Ιταλός…..
Έπειτα ήρθαν για μένα αλλά τότε πια δεν είχε απομείνει κανείς για να μιλήσει»…

Έστω και με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, θα μπορούσα να συνεχίσω την παράθεση τέτοιων παραφράσεων αφού αφορούν «το όλον» του κοινωνικού και πολιτικού μας βίου.

Δεν θα το κάνω! Μπορείτε να το κάνετε εσείς. Ο καθένας ατομικά ! Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε πόσες μορφές της ατομικότητας σας ακουμπά ……

Πηγή
http://www.politis-gr.com/?p=8389
Διαβάστε περισσότερα...