Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Εκφράσεις και Γνωμικά του Σωκράτη

Ο Σωκράτης (5ος αιώνας π.χ.), δάσκαλος των μεγάλων αρχαίων φιλοσόφων, αρχικά εξάσκησε την τέχνη του πατέρα του ,τη γλυπτική. Την φιλοσοφία την γνώρισε χωρίς τη βοήθεια κάποιου δασκάλου. Άν και παρακολούθησε μαθήματα των φυσικών φιλοσόφων και των σοφιστών. Σκοπός της ζωής του ήταν να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του και να τους παροτρύνει να σκεφτούν για το καλό τους και γενικότερα για το νόημα της ζωής.



Εκφράσεις και Γνωμικά του Σωκράτη

Ού τό ζήν περί πλείστου ποιητέου,αλλά τό εύ ζήν.
(Δεν πρέπει να βάζουμε σε ανώτερη μοίρα την πεζή ζωή,αλλά την έντιμη,ηθική,
ανώτερη ζωή).

Αισχρόν δε μήδεν πράττε, μηδέ μανθάνε
Ούτε να πράττης ,ούτε να μανθάνης κάτι το αισχρόν

Αν έχεις κάτι δύσκολο να κάνεις, ανάθεσέ το σε έναν τεμπέλη. Θα βρει έναν εύκολο τρόπο να το κάνει.

Αλίμονο σ' αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

Πήγαινε να δεις ένα ακρωτήρι, ένα βουνό, μια θάλασσα κι ένα ποτάμι και τα είδες όλα!

Σε συμβουλεύω να παντρευτείς. Αν βρεις μια καλή γυναίκα, θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.

Δεν είμαι αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου.

Εκείνος που περισσότερο μοιάζει με Θεό είναι εκείνος που δεν εξαρτάται από τίποτα.

Ο μέν δειλός τής πατρίδος,ό δέ φιλόδοξος τής πατρώας ουσίας εστί προδότης.
(Ο δειλός γίνεται προδότης της πατρίδας του,ενώ ο φιλόδοξος της πατρικής
κληρονομίας).

Η αγάπη προς τις διακρίσεις παροτρύνει προς τα καλά και τα έντιμα.

Αρχή της σοφίας είναι η γνώση της άγνοιας.

Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ' αγαθά φέρει.

Αι μεν ποδήρες εσθήτες τα σώματα, αι δε υπέρμετροι περιουσίαι τας ψυχάς εμποδίζουσιν.

Τοίς νόμοις γάρ τών πολιτών εμμενόντων,οί πόλεις ισχυρόταταί τε καί ευδαιμονέσταται γίγνονται.
(Οταν οι πολίτες μένουν σταθεροί στους νόμους,οι πόλεις γίνονται και πιο
ισχυρές και πιο ευτυχισμένες).

Το ασήμι και η πορφύρα ειναι χρήσιμα στους τραγωδούς, οχι στη ζωή.

Ο άνθρωπος πράττει κακώς απο άγνοια.

Αγαθοί άνθρωποι δε γινονται μονο με επιστήμη αλλα και με ορθή γνώμη.

Κάθε πράξη που γίνεται με δικαιοσύνη ειναι αρετη

Πρέπει να προκαλούμε την κρητική των κωμικών, γιατι αν μιλήσουν για κατι πραγματικό, μας βοηθούν να το διορθώσουμε, διαφορετικά μας αφήνουν αδιάφορους.

Καλό ειναι οι νέοι να καθρεπτίζονται συνεχώς, ετσι ωστε αν ειναι ωραίοι, να γίνονται αντάξιοι του εαυτού τους, και αν ειναι άσχημοι να προσπαθούν να συγκαλύψουν την ασχήμια με μόρφωση.

Ειτε αν παντρευτείς, ειτε αν δεν παντρευτείς, οτι και αν κανεις απο τα δυο, θα μετανιώσεις

Το καλο ξεκίνημα δεν ειναι βεβαια ασήμαντο πράγμα, ουτε ομως σημαίνει πολλά πράγματα.

Ο χορός ειναι εξάσκηση που βοηθάει στη σωματική ευεξία.

Υπάρχει ενα μονο καλο, η γνώση και ενα κακο, η αμάθεια

Το σπουδαιότερο απόκτημα ειναι οι ελεύθερες ώρες

Πηγή

http://www.ellinikoarxeio.com/2010/04/blog-post_22.html
Διαβάστε περισσότερα...

Αφγανιστάν - Ντοκουμέντο Για Μ. Αλέξανδρο τον Εκπολιτιστή...

Η Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μετά την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν από τους Άγγλους (1919) και από το 1927 έως το 1928 ο βασιλιάς του Αφγανιστάν Αμανουλάχ Χαν (King Amanullah) έκανε μια περιοδία στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία. Όταν επέστρεψε έφερε μαζί του ξένους ειδικούς που θα βοηθούσαν στον εκσυγχρονισμό του βασιλείου του. Μεταξύ των άλλων έργων του ήταν και ο εκσυγχρονισμός ενός μικρού χωριού του Paghman με στόχο να περνά εκεί τις διακοπές του και να το αναδείξει σε θερινή του πρωτεύουσα.

Έτσι το 1928 μέσα στα έργα που έφτιαξε ήταν και ένας θαυμάσιος κήπος ("Paghman Gardens" ) με μια αψίδα θριάμβου, αφιερωμένη στην απελευθέρωση από τους Άγγλους το 1919, ελεύθερη απόδοση της Αψίδας του Θριάμβου που βρίσκεται στο Παρίσι. Όμως η αψίδα αυτή που έφτιαξαν οι Αφγανοί διαφέρει από αυτή των Παρισίων αφού έχει πλείστα όσα ελληνιστικά στοιχεία που εκφράζουν, με υπερηφάνεια, την ανάμνηση των Αφγανών από το πέρασμα από την χώρα αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του ελληνικού πολιτισμού.



Το 1929 μια επανάσταση ανέτρεψε τον βασιλιά πλην όμως το Paghman και οι κήποι του έγιναν το κέντρο περιπάτου της αφγανικής αριστοκρατίας της Καμπούλ.

Δυστυχώς στα τέλη του 20 αιώνα το Paghman, την εποχή των Mujaheddin, έγινε πεδίο μάχης με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πάντα και ο κήπος (φωτογραφία κάτω για το πριν και μετά). Το μόνο που έμεινε όρθιο ήταν η αψίδα που είχε χτιστεί από τον βασιλιά Αμανουλαχ.



Το 2002 η αψίδα αυτή αποτυπώθηκε σε ένα χαρτονόμισμα των 2 Afghanis όπου στο πίσω μέρος του υπάρχει κάτι πολύ σπουδαίο που αφορά εμάς τους Έλληνες και δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι για τις φυλές του Αφγανιστάν η παρουσία της μνήμης ενός Μακεδόνα βασιλιά, του Αλέξανδρου, που έφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα βάθη της Ασίας.







Σημείωση : Ο Ευκρατιδης ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτριανής - Βακτρίας που περιελάμβανε και το σημερινό Αφγανιστάν. Ο Ευκρατίδης κατέλαβε τον θρόνο με επαναστατικό τρόπο όταν στράφηκε κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α' που απουσίαζε σε εκστρατεία. Ο Ευκρατίδης μετά από νέες κατακτήσεις, κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη τη νότια Βακτρία και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος. Κατέχοντας τις πιο εύφορες περιοχές της κεντρικής Ασίας και ελέγχοντας τον εμπορικό δρόμο που συνέδεε την ανατολική Ασία με τη Μεσόγειο, ο Ευκρατίδης αναδείχθηκε στον ισχυρότερο μονάρχη της κεντρικής Ασίας. Ίδρυσε, όπως αναφέρει ο Στράβων, νέα πρωτεύουσα, την Ευκρατίδεια. Το χρυσό νόμισμα που είχε κοπεί στην εποχή του θεωρείται και το σπανιότερο στον κόσμο.!



ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΑΚΤΡΙΑΝΗΣ

Στο πίσω λοιπόν μέρος του χαρτονομίσματος , που σημειωτέον φέρει στο επάνω μέρος του ελληνικότατους μαιάνδρους, υπάρχει και η αποτύπωση μιας παράστασης με επιγραφή στα Ελληνικά που με τό όνομα που αναφέρεται εκεί μας οδηγεί στα χρόνια της παρουσίας των επιγόνων του Έλληνα Μακεδόνα στρατηλάτη, του Μεγάλου Αλέξανδρου. Η επιγραφή γράφει στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ (όχι στα σλάβικα ή στα «μακεντονίστικα») "ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΛΟΥ".

Πρόκειται για αποτύπωση της μιας πλευράς νομίσματος της ελληνιστικής εποχής, που έκοψε ο Ευκρατίδης, βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας. ("ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ"). Υπάρχει ωστόσο ένα ορθογραφικό λάθος στο αφγανικό χαρτονόμισμα: το «Δ» στο όνομα «Ευκρατίδου» έγινε «Λ». Είναι προφανές ότι οι Αφγανοί, θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτονόμισμά τους ένα αρχαίο νόμισμα της περιοχής αυτής, που ανήκει σε μια περίοδο της ιστορίας τους που σίγουρα τη θεωρούν ένδοξη, χωρίς ενδεχομένως οι περισσότεροι να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, τι παριστά και πολύ περισσότερο τι αναγράφει.



Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι στην άλλη πλευρά με την αψίδα, υπάρχει, στο αριστερό τετράγωνο με γαλάζιο φόντο, γεωμετρικός διάκοσμος που συνιστά μια γνήσια Μακεδονική - Ηπειρώτικη - Θεσσαλική σύνθεση των δύο μυθικών ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ συμβόλων, του Κηρυκείου του Ερμή και του θεού - ποταμού Αχελώου (Ασπροπόταμου) που απαντάται σε αφθονία στα Μετσοβίτικα και λοιπά Ελληνικά υφαντά και κεντήματα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.




Ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης γράφει σχετικά στην ιστοσελίδα του :

«Όλα όσα γνωρίζουμε για αυτά που άφησε ο Αλέξανδρος και οι Έλληνες γενικώς, στις περιοχές και τους λαούς που κατέκτησαν (γλώσσα, πολιτισμό, ήθη και έθιμα, κοκ.) οδηγούν αυθόρμητα σε κάποιες συγκρίσεις με άλλους κατακτητές, που κάποιοι εκπρόσωποί τους, με περισσό θράσος και αμνησία θα έλεγα, προσπαθούν να βρουν αρνητικά σημεία για να διαβάλουν ιστορικές μορφές του Ελληνισμού. Ας θυμηθούμε τις σφαγές και τα εγκλήματα των Ισπανών κατακτητών της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και μάλιστα υπό το βλέμμα και τις ευλογίες της Καθολικής Εκκλησίας. Ας θυμηθούμε τη μοίρα (διάβαζε γενοκτονία) των Ινδιάνων των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων οι εκπρόσωποι συχνά ενοχλούνται από τον Αλέξανδρο. Ας παρατηρήσουμε τι «πολιτισμό» άφησαν στις πρώην αποικίες τους οι «πολιτισμένες» χώρες της Ευρώπης: «διαίρει και βασίλευε», για να τις ελέγχουν και να τις απομυζούν εσαεί, μέσα από την αναρχία, τη διαφθορά και τις εμφύλιες συγκρούσεις.
Αλλά αν δούμε τι συμβαίνει και σήμερα, θα παρατηρήσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν και συνεχίζουν ένα πόλεμο στις ίδιες περιοχές που κάποτε είχε εκστρατεύσει ο Αλέξανδρος. Εκείνος πέτυχε να γίνει αγαπητός από όλους τους λαούς που κατέκτησε, ώστε ακόμη και σήμερα, να μιλούν γι' αυτόν. Οι σημερινοί κατακτητές δεν πέτυχαν ούτε σ' αυτό, παρά τα μέσα ψυχολογικού πολέμου και επηρεασμού της γνώμης που διαθέτουν.

Ο Fuller στο βιβλίο του The Generalship of Alexander the Great (1957), γράφει σχετικά: «Ενώ ο σκοπός της στρατηγικής του ήταν να κερδίζει μεγάλες μάχες, ο σκοπός της πολιτικής του ήταν να ειρηνεύει και να μην εξοργίζει τον εχθρό του, ώστε να περιορίζει τον αριθμό των μαχών που έπρεπε να δώσει. Η ήττα του περσικού στρατού ήταν ο στρατηγικός του στόχος, ενώ το να πάρει τους λαούς με το μέρος του ήταν ο πολιτικός του στόχος. Ο πρώτος ήταν το μέσο για να επιτευχθεί ο δεύτερος.»

Και εδώ αξίζει να αναφερθεί μια πολύ σωστή παρατήρηση του συγγραφέα Γιάννη Φραγκούλη, που διάβασα στην ιστοσελίδα του, που απευθύνεται στους γείτονες μας της Βαρντάρσκας (ΠΓΔΜ) και όχι μόνο.

ΕΑΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ.

ΟΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ, ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ, ΚΑΤΑΚΤΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ... ΤΡΙΤΩΝ. ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙ "ΕΠΙΒΑΛΕΙ" ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ.

ΟΤΑΝ ΔΕ ΟΙ "ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟΙ" ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΔΕΧΘΗΣΑΝ ΩΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΗ!!

ΑΛΛΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ Ή ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ



Νομίσματα με ινδικές επιγραφές.
Είναι κραταιοτάτων μοναρχών,
του 'Εβονκρατιντάζα, του Στρατάγα,
του Μεναντράζα, του Έραμαϊάζα.


Έτσι μας αποδίδει το σοφό βιβλίον,
την ινδική γραφή της μιας μεριάς των νομισμάτων.

Μα το βιβλίο μάς δείχνει και την άλλην
πού είναι κιόλας κ' ή καλή μεριά
με την μορφή τον βασιλέως.

Κ' εδώ πώς σταματά ευθύς,
πώς συγκινείται ο Γραικός ελληνικά διαβάζοντας,
Έρμαίος, Εύκρατίδης, Στράτων, Μένανδρος.

(Ποίημα του Αλεξανδρινού μας ποιητή Κ. Καβάφη)

Αφορμή για να γράψω όλα αυτά ήταν ένα e-mail που έλαβα σήμερα με το παραπάνω αναφερόμενο χαρτονόμισμα. Δυστυχώς στο e-mail υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες.

Θάθελα λοιπόν να 'πω το εξής : Όταν εμείς κατηγορούμε την σκοπιανή προπαγάνδα για τα φαιδρά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τεκμηριώνουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, τα όσα επικαλούμαστε.Το αφγανικό χαρτονόμισμα είναι ένα πολύ καλό όπλο στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ας μην λοιπόν το καίμε με ανακρίβειες.

Το e-mail που έλαβα έχει ως εξής:

Αφγανιστάν - Ντοκουμέντο!!!! Για Μ. Αλέξανδρο τον Εκπολιτιστή


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ !!!

Δείτε εδώ χαρτονόμισμα κοπής 1939 του Αφγανιστάν. Μην παραλείψετε να δώσετε βάση και στους Ελληνικότατους Μαιάνδρους στο πάνω μέρος.


Εδώ σε μεγέθυνση το δεξιό μέρος του πάνω χαρτονομίσματος.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ......... "ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ"!!!!!!

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΑΨΙΔΑ, ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

ΕΑΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ.

Οι ανακρίβειες αφορούν κατ΄ αρχάς το έτος έκδοσης του χαρτονομίσματος, που είναι το 2002 και όχι το 1939, και επίσης το ότι η αψίδα δεν είναι " ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ " , αλλά η αψίδα θριάμβου που έφτιαξε, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά της ελληνιστικής περιόδου ο βασιλιάς του Αφγανιστάν Αμανουλάχ Χαν για την απελευθέρωση του Αφγανιστάν από τους Άγγλους το 1919.

Αυτά για την αποκατάσταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και την τεκμηρίωση ενός ακόμη ντοκουμέντου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Πηγή
http://www.aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=382239
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ !












Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα ψαράς έπιασε καρχαρία στις Λιβανάτες

Ο "σαπουνάς" ζύγιζε 270 κιλά και δεν μπορούσε να σηκώσει τα δίχτυα...

Είναι η μοναδική γυναίκα επαγγελματίας ψαράς της περιοχής. Από μικρό παιδί στο καΐκι μαζί με τον πατέρα της.
"Είμαι από 10 ετών στη θάλασσα, τέτοιο πράγμα δεν μου έχει ξανατύχει...Δεν μπορούσα να τραβήξω τα δίχτυα. Με βοήθησε ο πατέρας μου, αλλά και πάλι ήταν πολύ δύσκολα..."

Τα "βαριά" δίχτυα είχαν πέσει αποβραδίς και το πρωί γύρω στις 8:30 το ψαροκάικο της Βιβής από τις Λιβανάτες ανοίχτηκε στο βόρειο Ευβοϊκό για να τα μαζέψει. Ήταν σε βάθος 50 μέτρων περίπου.


Όταν άρχισαν να τα τραβάνε με τον ηλικιωμένο πατέρα της δεν μπορούσαν να φανταστούν τις τους επιφύλασσε η ψαριά. Ήταν τόσο βαριά, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφεραν τελικά να τα σηκώσουν και με έκπληξη να δουν πιασμένο στα δίχτυα ένα τεράστιο καρχαρία.

Το καρχαριοειδές είναι ένα από τα είδη που συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες και λέγεται "σαπουνάς", είναι όμως σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού. Το πιο πιθανό είναι να ακολούθησε κάποιο καράβι.
Ο "σαπουνάς" που βλέπετε και στις φωτογραφίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζύγιζε 270 κιλά και κανένας από τους ψαράδες της περιοχής δεν θυμάται να έχει πιαστεί στα δίχτυα τόσο μεγάλο καρχαριοειδές.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο στα Ελληνικά νερά έχουν καταγραφεί 35 είδη καρχαρία.Από αυτά τα 12 είναι επικίνδυνα, ενώ η τελευταία θανατηφόρα επίθεση έγινε το 1983 στα Άσπρα σπίτια κοντά στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Από το 1950 είχαμε 8 θανάτους στη χώρα μας.

Πηγή
http://www.pamepreveza.gr/News/TopicalNews/tabid/72/articleId/21894/---.aspx
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γη εκτός ελέγχου: Το τέλος του κόσμου φτάνει;

Ολα τα κομμάτια του παζλ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μαγνητικός μας άξονας ακολουθεί τελευταία μια συμπεριφορά έξω απ/ τα συνηθισμένα. Ποιες μπορεί να είναι οι γεωλογικές επιπτώσεις και ποιον ρόλο παίζει το κινεζικό «Φράγμα των Τριών Φαραγγιών»; Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 11.00 τη νύχτα, χιλιάδες μαυροπούλια άρχισαν να... πέφτουν βροχή στις στέγες και στους δρόμους της μικρής αμερικανικής πόλης Βeebe του Αρκάνσας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ορνιθολόγοι που εξέτασαν τα πτώματα αποφάνθηκαν ότι δεν πέθαναν από δηλητηρίαση ή ασθένεια, αλλά συνεπεία της πτώσης τους. Δηλαδή, ότι τα πουλιά αυτά- που πετούν σε σμήνη- στράφηκαν όλα μαζί προς... τη Γη! Γιατί άραγε; Τι ήταν αυτό που τα αποπροσανατόλισε τόσο, και μάλιστα νυχτιάτικα, ώστε να ορμήσουν στο ναδίρ;



Ο απροσδόκητος αυτός θάνατος των πουλιών δεν ήταν ο μόνος. Τις επόμενες ημέρες χιλιάδες νεκρά πουλιά βρέθηκαν στις Πολιτείες του Τενεσί, του Κεντάκι, του Ιλινόι, της Αριζόνας, του Τέξας, της Λουιζιάνας, της Καρολίνας... αλλά και της Ν. Αμερικής, της Αγγλίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας. Ωστόσο οι μαζικοί αυτοί θάνατοι ήταν απλά οι τελευταίοι σε μια αλυσίδα ανεξήγητων θανατικών σε χιλιάδες ψάρια και καβούρια ανά τον πλανήτη, από το 2009: Ινδιάνα, Λουιζιάνα, Αρκάνσας, Μέριλαντ, Φλόριδα, Αϊτή, Βραζιλία, Ουαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Βιετνάμ και Νέα Ζηλανδία ήταν τα «πεδία μαχών» των θαλάσσιων οργανισμών με τον άγνωστο εχθρό τους. Τι να σκεφτεί κανείς, όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες σήκωναν τα χέρια ψηλά; Ο μόνος κοινός τόπος των θανατικών που θα αιτιολογούσε τον αποπροσανατολισμό θα μπορούσε να ήταν μια σειρά σημαντικών και αιφνίδιων διαταραχών των γραμμών του «μαγνητικού χάρτη της Γης».

Με πόσα «τρέχει» ο πόλος;
Παραξενεμένος ο ίδιος από το φαινόμενο, αναζήτησα τι το σχετικό με το μαγνητικό πεδίο της Γης είχε σημειωθεί πρόσφατα. Εντόπισα ειδήσεις όπως εκείνη για το ότι «η μετατόπιση των πόλων αναγκάζει αεροδρόμιο στη Φλόριδα να επαναριθμήσει τους διαδρόμους του». Τι είχε συμβεί; Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος γνωρίζουμε ότι μετατοπίζεται, με ταχύτητα περίπου 25 μίλια ανά έτος. Τώρα όμως, κατά το Νational Geographic, τρέχει με... 40 μίλια τον χρόνο!

Προμήθειες «καταστροφής»
Τι άλλο «συμπτωματικά» απρόσμενο ανακοινώθηκε εκείνες τις ημέρες; Το βρήκα στις ιστοσελίδες κρατικών προμηθειών της αμερικανικής κυβέρνησης (www. fbo. gov): Υπό τον κωδικό προκήρυξης SΡ0600-11-R-0207, το Τμήμα Προμηθειών Ενέργειας για την Αμυνα ζητεί, ως τις 6 Φεβρουαρίου, να βρει ποιοι μπορούν να του προμηθεύσουν εντός 24ώρου 24.000 γαλόνια βενζίνης και 135.000 γαλόνια πετρελαίου για καθεμία από τις... προαναφερθείσες Πολιτείες της δοκιμής GΡS, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη κατεπείγουσα ανάγκη!

Το εντυπωσιακό αυτό ζητούμενο έλαβε ακόμη πιο δραματικό χαρακτήρα στις 20 Ιανουαρίου: Υπό τον κωδικό ΗSFΕΗQ-11-R-Μeals, το Τμήμα Προμηθειών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγουσών Αναγκών (FΕΜΑ) έψαχνε το ποιοι μπορούν να της παραδώσουν- πάλι άμεσα- συσκευασμένες μερίδες φαγητού για πληθυσμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, επί 10 ημέρες. Την ίδια ημέρα, υπό τον κωδικό ΗSFΕΗQ-11-R-Ηydro, ζητούσε αντίστοιχες προσφορές για άμεση παράδοση 210 εκατομμυρίων φιαλών ύδατος. Ο προϋπολογισμός αυτών των δύο προμηθειών ξεπερνούσε το μισό δισεκατομμύριο δολάρια! Αμφότερες οι ανακοινώσεις έλεγαν ότι προορίζονταν «για δράσεις ανακούφισης από καταστροφικό φαινόμενο εντός της ζώνης του ρήγματος Νew Μadrid».




Πηγή
http://24wro.blogspot.com/2011/01/blog-post_6447.html


Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη

Μαύρα σύννεφα με θανατηφόρα τοξικά, παχιά στρώματα άνθρακα και δριμύς καρκινογενής αέρας: καλώς ήλθατε στη ζωή των πιο μολυσμένων περιοχών του πλανήτη. Το αμερικανικό ινστιτούτο Blacksmith, ένα ανεξάρτητο περιβαλλοντικό γκρουπ, μας ταξιδεύει σε μέρη που δεν θα θέλαμε να πάμε αλλά που καλό θα είναι να γνωρίζουμε και τα οποία επηρεάζουν την υγεία άνω των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων.




Sumgayit, Αζερμπαϊτζάν

Τα γεωργικά και βιομηχανικά χημικά των εργοστασίων της περιοχής έχουν σαν συνέπεια την μόλυνση μέχρι στιγμής 250,000 ανθρώπων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό νεογέννητων έχουν σοβαρές γεννητικές δυσλειτουργίες.

Linfen, Κίνα

Οι κάτοικοι της πόλης Λίνφεν της επαρχίας Σάνχι της Κίνας – την περιοχή με την χειρότερη ποιότητα αέρα στη χώρα – δηλώνουν ότι κυριολεκτικά εισπνέουν σκόνη από άνθρακα κάθε βράδυ. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν μολυνθεί.

Tianying, Κίνα

Πρόκειται για την περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή μολύβδου στην Κίνα που αναλογεί στον μισό συνολικό πληθυσμό. Οι συγκεντρώσεις του εν λόγω μετάλλου είναι 8,5 και 10 φορές περισσότερες από τα εθνικά στάνταρ με τους 140,000 κατοίκους να έχουν διαγνωστεί με κάθε λογής προβλήματα υγείας…

Sukinda, Ινδία

Η συγκεκριμένη περιοχή παράγει το 97% των αποθεμάτων χρωμίτη της Ινδίας. Δώδεκα ορυχεία συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς καμιά πρόβλεψη για προστασία του περιβάλλοντος και περισσότερα από 30 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων διαχέονται στις παρακείμενες παραποτάμιες περιοχές.

Vapi, Ινδία

Πρόκειται για μια μικρή πόλη 71.000 κατοίκων στο νότιο όριο της βιομηχανικής ζώνης της επαρχίας Γκουχαράτ. Πολλά τα εργοστάσια της περιοχής που παράγουν διαφόρων ειδών χημικές ουσίες από βαριά μέταλλα μέχρι πετροχημικά, παρασιτοκτόνα, μπογιές κ.α. Τα υγρά απόβλητα πέφτουν στα ποτάμια της πόλης επιφέροντας πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

La Oroya, Περού

Το 99% των παιδιών της περιοχής έχουν υπερβολικές συγκεντρώσεις μόλυβδου στο αίμα τους κάτι που έχει ως συνακόλουθη συνέπεια την νοητική τους δυσλειτουργία. Τα τοξικά απόβλητα της πόλης των 35.000 κατοίκων είναι υπεύθυνα ακόμα και για πρόωρους θανάτους.

Dzerzhinsk, Ρωσία

Μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η πόλη αυτή φιλοξενούσε πολλές από τις βασικές παραγωγικές μονάδες χημικών όπλων. Ακόμα και σήμερα, όμως, συμβαίνει το ίδιο. Περίπου 300,000 τόνοι χημικών αποβλήτων παρήχθησαν μεταξύ του 1930 και του 1998 με το νερό να έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε λευκό λασπόνερο που περιέχει διοξίνες και υψηλές συγκεντρώσεις φαινόλης – ενός βιομηχανικού χημικού που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και άμεσο θάνατο!

Norilsk, Ρωσία

Μια βιομηχανική πόλη που ιδρύθηκε το 1935 σαν χώρο σκλαβοπάζαρου, το Νόριλσκ φιλοξενεί το μεγαλύτερο συγκρότημα ρευστοποίησης βαριών μετάλλων. Περίπου 500 τόνοι χαλκού και νικελίου αλλά και 2 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου διαχέονται κάθε μέρα στην ατμόσφαιρα.

Chernobyl, Ουκρανία

Είκοσι χρόνια μετά το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα όλων των εποχών, η περιοχή διαμέτρου 19 χιλιομέτρων γύρω από τον επίμαχο αντιδραστήρα παραμένει ακατοίκητη. Το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας λέγεται ότι εξακολουθεί να παραμένει μέσα στις εγκαταστάσεις με τους ειδικούς να λένε ότι μέχρι και 100 τόνοι ουρανίου και άλλων ραδιενεργών προϊόντων όπως το πλουτώνιο θα μπορούσαν να «ελευθερωθούν» αν γινόταν άλλο ατύχημα.

Kabwe, Ζάμπια

Μεγάλες ποσότητες ψευδάργυρου ανακαλύφθηκαν το 1902 και η εξόρυξη και ρευστοποίησή του ξεκίνησαν αμέσως μετά και συνεχίστηκαν αδιάκοπα μέχρι το 1994 χωρίς να τεθεί ποτέ θέμα κινδύνου μόλυνσης από μόλυβδο. Το ορυχείο δεν λειτουργεί πλέον, έχοντας όμως αφήσει πίσω του μια πόλη δηλητηριασμένη και κυρίως μέσω της εισπνοής του μολυσμένου αέρα.


Πηγή
http://www.otherside.gr/2011/01/oi-10-pio-molysmenes-perioxes-tou-planiti/





Διαβάστε περισσότερα...

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31/1 έως και 6/1

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Μια που βρισκόμαστε στην αρχή του μήνα, θα είναι χρήσιμο να «κοιτάξουμε γύρω» και να δούμε ποια αστέρια φαίνονται. Ευτυχώς, στο βραδινό ουρανό οι παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο έχουν και τους δύο κύριους οδηγούς τους, την Μεγάλη Άρκτο και τον Ωρίωνα. Η Μεγάλη Άρκτος είναι στα βορειοανατολικά, με την Αρκούδα να «στέκεται στην ουρά της». Το W της Κασσιόπης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του ουρανού, περίπου στην ίδια απόσταση από τον Πολικό Αστέρα. Το Τετράγωνο του Πήγασου εξαφανίζεται στα δυτικά. Δεν θα φανεί καλά και πάλι μέχρι το φθινόπωρο. Η λαμπρή κίτρινη Αίγα (Capella) είναι σχεδόν στο ζενίθ - πράγμα που σημαίνει ότι ο εξίσου λαμπρός Βέγας είναι πολύ χαμηλά πάνω από το βόρειο ορίζοντα. Ο Αρκτούρος, στην πραγματικότητα το πιο λαμπρό αστέρι στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού, έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα ανατολικά. Ο Γαλαξίας μας φαίνεται όμορφος, από το νότιο ορίζοντα μετά τον Ωρίωνα μέχρι την Κασσιόπη και την Αίγα κάτω στο βόρειο ορίζοντα.





Ο ουρανός του χειμώνα είναι πολύ πλούσιος σε άστρα και νεφελώματα (ειδικά στην περιοχή του Ωρίωνα) όπως φανερά αποκαλύπτεται σ’ αυτήν την φωτογραφία του Στράτου Κουφού. Η συνολική έκθεση ήταν πάνω από 6 ώρες! Η λήψη έγινε με την Canon EOS 7D,πάνω σε στήριξη HEQ5 pro και φακό Canon 14-40 f/4. Τοποθεσία: Μονόλιθος, Ρόδου.

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου

  • Η πολύ λεπτή σελήνη φαίνεται αρκετά κάτω από την Αφροδίτη και στα αριστερά της. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια, περίπου μισή ώρα πριν την ανατολή του ήλιου ξημερώματα Τρίτης, στα νοτιοανατολικά. Ο Ερμής βρίσκεται κάτω και στα αριστερά της σελήνης.

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου
  • Ο Ουρανός βρίσκεται 4 μοίρες κάτω και στα δεξιά του Δία. Θα τον εντοπίσετε με κιάλια. Οι δυο πλανήτες είναι στα δυτικά νοτιοδυτικά περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.
  • Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα αστέρια αργά στο λυκόφως, ο σχηματισμός του Βόρειου Σταυρού του Κύκνου στέκεται όρθιος πάνω από τον βορειοδυτικό ορίζοντα.

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου

  • Η λαμπρή Αίγα περνάει ακριβώς από το ζενίθ στις 7 με 9 το βράδυ σε γεωγραφικό πλάτος 46° βόρεια.
  • Αυτήν την κρύα εποχή του χρόνου, η υπενθύμιση της θερμής εποχής είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Κοιτάξτε στον πρωινό ουρανό για μια προεπισκόπηση του θερινού ουρανού. Το καλοκαιρινό τρίγωνο με τα τρία του αστέρια έχει ήδη σηκωθεί στον ουρανό τόσο που να φαίνεται εύκολα στον ανατολικό ουρανό μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Οι γνωστοί καλοκαιρινοί αστερισμοί του Τοξότη και του Σκορπιού φαίνονται στα νοτιοανατολικά.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:37 μ.μ.
Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου

  • Νέα σελήνη στις 4:32 π.μ.
  • Με τον ερχομό του Φεβρουαρίου, στις 9 με 10 το βράδυ, η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου σκαρφαλώνει στο ίδιο ύψος στα βορειοανατολικά με αυτό που κατεβαίνει η Κασσιόπη στα βορειοδυτικά. Φυσικά, αν κοιτάξετε ανάμεσά τους θα δείτε τον Πολικό αστέρα.

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου
  • Με το φωτεινό φεγγάρι απών από τον ουρανό, νωρίς το βράδυ αυτήν την εβδομάδα, θα είναι καλή ευκαιρία να παρατηρήσετε τον Κρόνο με ένα τηλεσκόπιο. Θα μπορέσετε να δείτε, εκτός από τον πανέμορφο πλανήτη και τους δακτυλίους του, και τον μεγαλύτερο δορυφόρο του τον Τιτάνα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:16 μ.μ.

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου
  • Αυτές οι κρύες νύχτες μας προσφέρουν έναν θαυμάσιο ουράνιο στερέωμα καθώς η μυθική φιγούρα του Ωρίωνα μαζί με τους γειτονικούς σε αυτόν αστερισμούς περνάνε από τον μεσημβρινό περίπου στις 9:00 μμ. Εννέα από τα 25 φωτεινότερα αστέρια του ουρανού ρίχνουν τις ακτίνες τους σε εμάς αυτήν την ώρα.
Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου


  • Η ημισέληνος (φωτισμένη κατά 12%) βρίσκεται σε απόσταση 8° από τον Δία, στους Ιχθείς. Εκεί κοντά είναι και ο πλανήτης Ουρανός. Στα δεξιά τους δεσπόζει το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, στον ομώνυμο αστερισμό που κυριαρχούσε στο φθινοπωρινό ουρανό.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:56 μ.μ.

  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide: "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."



    ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον Ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής χάνεται στο φως της ανατολής του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη, (μέγεθος -4,3), ο λαμπρός «Αυγερινός», φαίνεται στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Αφού ανέβει αρκετά πάνω στον ουρανό, ψάξτε για τον Αντάρη, 150 φορές πιο αμυδρό με μέγεθος + 1,1, 15° με 23° αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης.
  • Ο Άρης έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος και θα παραμείνει έτσι όλο το χειμώνα και την άνοιξη.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στους Ιχθείς) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Δύει περίπου στις 10:00 μ.μ. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του έχει μειωθεί στα 35 δευτερόλεπτα του τόξου. Η νότια ισημερινή ζώνη του πλανήτη συνεχίζει να ανασχηματίζεται, με σκούρα σημάδια να εμφανίζονται στα ανατολικά και στα δυτικά. Παρατηρήστε τη νέα κηλίδα που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στον Δία και περνάει από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη 3 ώρες και 40 λεπτά μετά την διέλευση της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στην Παρθένο), ανατέλλει περίπου στις 11:00 μ.μ. και βρίσκεται ψηλά στα νότια πριν το λυκαυγές, αρκετά πάνω από την λαμπρή Αφροδίτη. Μη τον μπερδέψετε με τον Στάχυ, περίπου 8 μοίρες πιο κάτω. Οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν ανοίξει στις 10° από την θέση κάτοψης, στο μεγαλύτερο άνοιγμά τους από το 2007. Κοιτάζοντας με τηλεσκόπιο, η νέα λευκή κηλίδα του Κρόνου έχει γίνει μεγάλη, εύκολα αναγνωρίσιμη! Εδώ θα βρείτε τους προβλεπόμενους χρόνους όπου θα φαίνεται η θέση της αρχικής κηλίδας πάνω στο κέντρο του δίσκου του πλανήτη: http://lackawannaastronomicalsociety.org/?p=873
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9 στους Ιχθείς) είναι τώρα 4° δυτικά του Δία και απομακρύνεται απ’ αυτόν. Στην πραγματικότητα, είναι ο Δίας αυτός που κινείται προς τα ανατολικά.
  • Ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας έχουν χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.
Πηγή
http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=sky&id=828&action=detail
Διαβάστε περισσότερα...

Δελφίνια σε ρόλο παιδιάτρου

Σε εξαιρετικούς θεραπευτές για παιδιά έχουν εξελιχθεί τρία δελφίνια στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί στην Ινδονησία. Τα τρία δελφίνια, που έσωσαν οι αρχές από ένα τσίρκο, έχουν συμβάλει τα τελευταία έξι χρόνια στη θεραπεία 1.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών που πάσχουν από διάφορες νόσους.

Η Τερ Χέιντε, επικεφαλής της γιατρών που αξιοποιούν τα θηλαστικά, λέει ότι το σόναρ που διαθέτουν τα δελφίνια συμβάλλει στην θεραπεία κινητικών προβλημάτων."Δύο είναι τα στοιχεία με τα οποία τα δελφίνια βοηθούν στην θεραπευτική αγωγή: Πρώτον με την ίδια την επαφή τους με τους ανθρώπους και δεύτερον με το σόναρ που διαθέτουν" λέει η Τερ Χέιντε και προσθέτει: "Επιδρούν στα εγκεφαλικά κύτταρα και βοηθούν στη θεραπεία κινητικών παθήσεων αλλά και στη λογοθεραπεία".

O πεντάχρονος ουκρανός Ευγκένι πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή που του προκαλεί αδυναμία των μυών του, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πολύ βραδύτερα απ' ό,τι τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Πριν από τρία χρόνια, οι γονείς του Ευγκένι τον έφεραν στο ειδικό θεραπευτήριο στο Μπαλί χωρίς να μπορεί να κινηθεί καθόλου. Στη διάρκεια της θεραπείας, τα δελφίνια κολυμπούν γύρω από το παιδί και μερικές φορές τον αγγίζουν ελαφρά. Σήμερα τα αποτελέσματα της θεραπείας με τα δελφίνια είναι εντυπωσιακά.

Η Τερ Χάιντε λέει ότι ο κάθε ασθενής λαμβάνει ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι τα δελφίνια αλληλεπιδρούν με τον ασθενή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή
http://amea-blog.blogspot.com/2011/01/blog-post_30.html
Διαβάστε περισσότερα...

Για τις συνεχείς "επιθέσεις" στην ομάδα ΔΙΑΣ

Τώρα τελευταία γίνονται συνεχεις "επιθέσεις" στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ
Είμαι μέλος αυτής της ομάδας και νιώθω αδικημένος.Τους πειράζει που καθόμαστε να πιούμε έναν καφέ...
,είναι δικαίωμά μου κύριοι να πιω τον καφέ και να ηρεμήσω λίγο και δεν πρόκειται να το σταματήσω που να χτυπιέστε!!!Έχετε όμως όλο το δικαίωμα να με βρίσετε και να μου πετάξετε πέτρα ακόμα αν εκείνη την ώρα που πίνω καφέ γίνει κάτι και εγώ κάτσω ατάραχος στην καρέκλα μου...αλλά αν θέλετε να σας στείλω τον λογαριασμό από τους καφέδες που πλήρωσα αλλά δεν ακούμπησα



Μετά ακούω για τραμπούκους αστυνομικούς και τέτοια...κύριοι δεν είναι θέμα εκπαίδευσης αλλά θέμα ψυχολογικής εξέτασης υποψηφίων αστυνομικών...πάρτε σαν παράδειγμα εσάς και 10 φίλους σας,περάστε μια εκπαίδευση και πάρτε από ένα όπλο,θα εκπλαγείτε από το πόσο διαφορετικά θα αντιδράσει ο καθένας σας σε ένα περιστατικό!!!Από τη στιγμή που δε γίνονται σοβαρά ψυχολογικά τεστ στους υποψήφιους αστυνομικούς θα έχουμε πρόβλημα,γιατί μη νομίζει κανείς ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές από εμάς τους ίδιους.Λένε δώσε εξουσία σε κάποιον να δεις τι άνθρωπος είναι...σοφή κουβέντα.Η καλύτερη εκπαίδευση είναι το σπίτι του καθενός και οι αξίες που έχει πάρει.Αν ζούσε σε σπίτι που υπήρχε βία,μη σεβασμός στα παιδιά νομίζει κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος θα αλλάξει με την στοιχειώδη εκπαίδευση που γίνεται στις σχολές?Ετσι που έχει ανέβει η βάση μπαίνουν παιδιά που ήταν τα λεγόμενα φυτά...φανταστείτε ένα παιδί που έτρωγε σφαλιάρες να μπορεί να διατάξει!!!
Και κάτι τελευταίο,έτσι για να γνωρίζετε εγκυκλοπαιδικά τι έξοδα έχει ένας αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ.
-630¤ αγορά όπλου γιατί μας έδιναν περίστροφο του 1918 όταν μπήκα στην αστυνομία.
-2στολές αγγαρείας 100¤
-Στολή μηχανής με μπότες 500¤ (ακόμα δεν μας έχει χορηγηθεί από την αστυνομία και ας έχουμε χειμώνα)
-Προστατευτικά για τη μηχανή για τις άλλες εποχές 60¤
-Εξάρτηση και θήκες 100¤
-Ασύρματος 100¤
-Ισοθερμικά 100¤
Και το πιο τραγικό ότι ζητάμε π.χ 200 σφαίρες να κάνουμε εκπαίδευση και μας εγκρίνουμε 100 το τρίμηνο...πιο είναι το τραγικό???Οτι τις πληρώνουμε από την τσέπη μας και πάλι δε μας δίνουν να εκπαιδευτούμε....
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Πηγή
http://www.irf.gr/2011/01/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CE%AC/
Διαβάστε περισσότερα...