Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Φτιάξε και πέταξε τον δικό σου χαρταετό

Φυσική και χαρταετός

Για να πετάξει σωστά ο χαρταετός χρειάζεται καλό ζύγισμα. Τα ζύγια πρέπει να είναι φτιαγμένα έτσι ώστε ο χαρταετός να πετά με μια ορισμένη γωνία στο ρεύμα του αέρα. Έτσι, ο αέρας που κινείται κάτω από το χαρταετό έχει μεγαλύτερη πίεση από τον αέρα που κινείται πάνω του, κάνοντας τον έτσι να ανεβαίνει με ταχύτητα στον ουρανό. Αυτό αποδεικνύει και η θεωρία του φυσικού Μπερνούλι, που αναφέρει ότι όταν ο αέρας κινείται με μικρή ταχύτητα γύρω από ένα σώμα έχει μεγάλη δύναμη, όταν όμως κινείται με μεγάλη ταχύτητα έχει μικρή δύναμη. Προσέξτε όμως, αν φτιάξετε τον αετό σας να πετά με πολύ μεγάλη γωνία, τότε μάλλον δεν θα μπορέσει να ανέβει ποτέ στον ουρανό, γιατί ο νόμος του Μπερνούλι θα λειτουργήσει αντίστροφα.




sunset_kite

Ξέρεις ότι η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν.

Οι Κινέζοι ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι πετώντας τον χαρταετό διώχνουν την κακή τύχη, ενώ όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Στην χώρα μας έφθασε δια μέσου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και των λιμανιών της Ανατολής (Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χίο) εκεί όπου υπήρχε η δυνατότητα εξεύρεσης χρωματιστού χαρτιού και σπάγκου.

Κατασκευή του χαρταετού

Τα κύρια μέρη ενός χαρταετού είναι τρία. Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει να μιλούν για το σκελετό, τα ζύγια ή την ουρά. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις το δικό σου χαρταετό. Αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες με προσοχή· Ας τα πάρουμε ένα ένα:

Α! Για το σκελετό θα χρειαστείς:

3 ξύλινα πηχάκια Πρέπει όλα να έχουν το ίδιο μήκος και το ίδιο πάχος. Για ένα μικρό χαρταετό, τα πηχάκια μπορεί να είναι 60 εκατοστά. Οι καλύτεροι χαρταετοί είναι αυτοί που έχουν ελαφρύ σκελετό. Γι’ αυτό, παλιά χρησιμοποιούσαν μόνο ξυσμένα καλάμια.
γερό σπάγκο · μεγάλη κόλλα από χαρτί γλασέ ή πλαστικό ή ύφασμα · ψαλίδι • μολύβι · κόλλα.

kite1 1. Τοποθέτησε το ένα πηχάκι οριζόντια και τα άλλα δύο να σχηματίζουν X πάνω σ’ αυτό. Πρέπει όλες οι γωνίες που σχηματίζονται να είναι ίσες, 60 μοίρες η καθεμία.

2. Δέσε τα ξύλα μεταξύ τους γερά με σπάγκο ή κάρφωσε τα

3. Ένωσε όλες τις κορυφές των ξύλων με σπάγκο.

4. Βάλε το σκελετό πάνω στο χαρτί και ζωγράφισε το περίγραμμα του. Μετά σχεδίασε ένα kite2 δεύτερο περίγραμμα, 5 εκατοστά πιο μεγάλο από το πρώτο.

5. Κόψε το μεγάλο περίγραμμα του χαρτιού

6. Δίπλωσε το χαρτί γύρω γύρω πάνω από το σπάγκο και κόψε τις γωνίες που περισσεύουν. Τώρα αναδίπλωσε και κόλλησε το χαρτί.

Β! Για τα ζύγια: σπόγγο και ψαλίδι.

1. Κόψε 5 κομμάτια σπόγγου με ίδιο μήκος, 30 εκ. (Το μήκος του σπόγγου πρέπει να είναι το μισό του μήκους που έχει το πηχάκι). Δέσε τα κομμάτια του σπάγκου στα σημεία A, B, Γ, Δ και E. (κάτω σχήμα)

kite3 2. Δέσε τα κομμάτια από τα A, B και E μεταξύ τους σ’ έναν κεντρικό κόμπο. Σε αυτόν τον κόμπο θα δέσεις και το μακρύ και γερό σπόγγο με τον οποίο θα πετάξεις τον αετό. O σπάγκος καταλήγει σ’ ένα κυλινδρικό κομμάτι ξύλου (καλούμπα).

3. Δέσε μεταξύ τους τα κομμάτια του σπάγκου Γ και Δ. Εκεί 8α δέσεις τον σπόγγο της ουράς, που πρέπει να είναι 5 φορές μεγαλύτερος από το ύψος του αετού.

Γ! Υλικά για την ουρά: κόλλες από χρωματιστό χαρτί γλασέ · σπόγγο, 5 φορές μεγαλύτερο από το ύψος του αετού.

kite4 1. Δίπλωσε σε μορφή φυσαρμόνικας το χαρτί αφήνοντας αδίπλωτο ένα κομμάτι 5 εκατοστών. Κόψε με το ψαλίδι τη φυσαρμόνικα, κάθετα στις πτυχές. Ξεδίπλωσε τα κομμένα κομμάτια του χαρτιού και δίπλωσε το κομμάτι που δεν έκοψες σ’ ένα ματσάκι.

kite5 2· Δέσε καθένα από αυτά τα ματσάκια στο σπάγκο της ουράς σε απόσταση 15-20 εκ. H ουρά έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την ισορροπία του αετού. Για να ξεχωρίζει ο αετός σου, μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι ή να φτιάξεις ένα κολάζ στην μπροστινή του όψη.

Βρες ένα ανοικτό πλάτωμα μακριά από τα ηλεκτροφόρα σύρματα και δέντρα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ

Πηγή
http://blog.physics4u.gr/?p=3087





Διαβάστε περισσότερα...

Το αόρατο αεροπλάνο του Χίτλερ







Έπειτα από 64 χρόνια, Αμερικανοί αεροναυπηγοί κατασκεύασαν ένα ακριβές αντίγραφο και απέδειξαν πως ήταν πράγματι «αόρατο» για τα ραντάρ της εποχής. Αν μάλιστα είχαν προλάβει οι Γερμανοί να το βγάλουν στη μαζική παραγωγή λίγα χρόνια νωρίτερα, θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή του πολέμου.
Έπειτα από 64 χρόνια, Αμερικανοί αεροναυπηγοί κατασκεύασαν ένα ακριβές αντίγραφο και απέδειξαν πως ήταν πράγματι «αόρατο» για τα ραντάρ της εποχής. Αν μάλιστα είχαν προλάβει οι Γερμανοί να το βγάλουν στη μαζική παραγωγή λίγα χρόνια νωρίτερα, θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή του πολέμου.






Στόχος των μηχανικών ήταν να διαπιστώσουν αν το λεγόμενο αόρατο αεροπλάνο μπορούσε πράγματι να κρυφτεί από τα «μάτια» των συμμαχικών ραντάρ. Στην προσπάθειά τους, ανακάλυψαν νέα στοιχεία για το πόσο κοντά βρέθηκαν οι ναζί στη μαζική παραγωγή του αεροσκάφους.

Για ντοκιμαντέρ. Για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ του «Νational Geographic», που προβάλλεται αυτές τις ημέρες, μία ομάδα από την εταιρεία Νorthrop Grumman που συνεργάζεται με το Αμερικανικό Πεντάγωνο χρησιμοποίησε τα πρωτότυπα σχέδια των ναζί και το μοναδικό σωζόμενο Ηo 2-29, που βρίσκεται σε μια αποθήκη όλα αυτά τα χρόνια.



Click here to see a large version


Το μεγαλύτερο τμήμα του αεροσκάφους καλύπτεται από πτερύγια, τα οποία είναι και το μυστικό της αεροδυναμικής του κατασκευής. Μοιάζει πολύ στην όψη με το σημερινό αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-2, αλλά και με όχημα του «Πολέμου των Άστρων». Σε τίποτα δεν θυμίζει τα υπόλοιπα αεροπλάνα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δύο τζετ κινητήρες.
Το ξύλο είναι το κύριο υλικό κατασκευής του, ενώ διαθέτει δύο τζετ κινητήρες. Το αεροπλάνο είναι σχεδιασμένο για να φτάνει την ταχύτητα των 970 χιλιομέτρων την ώρα. Είναι επίσης οπλισμένο με τέσσερα πολυβόλα των 30 χιλιοστών και δύο βόμβες των 500 κιλών. Το πρωτότυπο έκανε μία και μοναδική πτήση τα Χριστούγεννα του 1944. Η δοκιμή ήταν επιτυχημένη αλλά ήταν πλέον αργά για τους Γερμανούς. Πρόλαβαν μόνο να φτιάξουν μερικά πρωτότυπα χωρίς να το βγάλουν στην παραγωγή.




Την περίοδο που ο Χίτλερ έβλεπε το τέλος να πλησιάζει, στράφηκε στα μυστικά όπλα που είχαν αναπτύξει οι επιστήμονες τους οποίους είχε στην υπηρεσία του. Δύο από αυτούς ήταν οι αδερφοί Χόρτεν, που δούλευαν για την κατασκευή ενός αόρατου αεροσκάφους. Ο Ρέιμαρ Χόρτεν ήταν ο επικεφαλής σχεδιαστής, «οπαδός του σχεδίου με πτερύγια γιατί προκαλούσαν μειωμένη αντίσταση και είχαν πολύ καλές επιδόσεις στον αέρα», σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Μίρα. Ο Μίρα πήρε συνέντευξη από τους αδερφούς Χόρτεν πολλές φορές κατά τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, όταν και πέθαναν.

Ήθελε εκδίκηση. Ο Βάλτερ Χόρτεν ήταν στρατιωτικός και είχε χάσει πολλούς συντρόφους του στη Λουφτβάφε κατά τη Μάχη της Αγγλίας το 1940. «Ο Βάλτερ ήθελε να εκδικηθεί τους θανάτους τους και στόχος του ήταν ένα αεροπλάνο που δεν θα το έβλεπαν τα βρετανικά ραντάρ. Έδωσε πολλές ιδέες στον αδελφό του για την κατασκευή του», λέει ο Μίρα. Η συνεργασία τους απέδωσε ένα μοναδικό σχέδιο για τη γερμανική Αεροπορία. «Το Ηo 2-29 είναι μία ιπτάμενη πτέρυγα, δεν έχει κάθετες επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για σταθερότητα και καλύτερο έλεγχο του αεροσκάφους. Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες αυτού του αεροπλάνου συμβάλλουν στην ανύψωσή του», εξηγεί ο Ράσελ Λι, υπεύθυνος της ανακατασκευής του αεροπλάνου. «Αυτό είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν αλλά χωρίς επιτυχία».


Δείτε και ένα βίντεο με τον ιπτάμενο δίσκο του Χίτλερ.



Πηγή
http://www.planitikos.com/2011/03/blog-post_8256.html


Διαβάστε περισσότερα...

Η αληθινή προφητεία των Μάγιας.



Ο ηγέτης του συμβουλίου των Πρεσβυτέρων των Μάγιας Don Alejandro Cirilo Perez αναφέρει την πραγματική προφητεία των Μάγιας.
«Σε όσους αδελφούς μου και αδελφές μου που ακούνε αυτό το μήνυμα, καταρχάς αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου, αλλά είναι των αρχαίων προγόνων μου (Μάγιας), και η (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ) προφητεία των Μάγιας αναφέρει ότι:



ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ 12 ΜΠΑΚΤΟΥΝ ΚΑΙ 13 ΑΧΑΟΥ (28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011), ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ.
ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ. ΑΣ ΕΡΘΕΙ Η ΑΥΓΗ.
Και έτσι σας αφήνω το μήνυμα:
ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ. ΠΑΡΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.»

Πηγή
http://www.planitikos.com/2011/02/blog-post_9425.html



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Κινόα: Το δημητριακό των Ινκας, ξανά στο προσκήνιο.

Η κινόα, του γένους των χηνοποδιδών, δεν είναι δημητριακό -για την ακρίβεια ως φυτό είναι πιο συγγενική με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο- αλλά οι σπόροι της καταναλώνονται ως τέτοιο, και μάλιστα με πλεονεκτήματα έναντι πολλών ανάλογων τροφών: δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται πιο εύκολα από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή του.

Η κινόα παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα, είναι γεμάτη μεταλλικά ιχνοστοιχεία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μεταξύ 14-18%. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι τόσο θρεπτική που μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και το μητρικό γάλα.








Perierga.gr - Κινόα, η τροφή του μέλλοντος

Οι Ίνκας τής απέδιδαν ιερές ιδιότητες και την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των καλλιεργειών». Μόνο που οι Ισπανοί κατακτητές, θεωρώντας την κατώτερου τύπου «τροφή για Ινδιάνους», την εξόρισαν για χάρη των σιτηρών, φθάνοντας μέχρι και στο σημείο να την απαγορεύσουν, αφού συνδεόταν και με πολλές μη χριστιανικές τελετές γονιμότητας. Παρ’ όλα αυτά, καλλιεργείται αδιάκοπα από το 3.000 π.Χ. στις Ανδεις, σε υψόμετρα άνω των 2.000 μ., καθώς απαιτεί ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, με άνω του 90% της παραγωγής της να μοιράζεται ανάμεσα στο Περού και τη Βολιβία.

Perierga.gr - Κινόα, η τροφή του μέλλοντος

Οι Βορειοαμερικανοί έχουν ξετρελαθεί μαζί της: συνιστάται σε αθλητές και σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, οι γευσιγνώστες λατρεύουν το ότι συνδυάζει θρεπτικότητα με μεγάλη «ευελιξία» στο μαγείρεμα, ενώ η NASA την έχει υποψήφια για καλλιέργεια σε διαστημόπλοια, για αποστολές μακράς διαρκείας. Ετσι, η τιμή της έχει εκτοξευθεί, δεδομένου και του περιορισμένου όγκου της παραγωγής: από το 2000 η χονδρική τιμή της έχει επταπλασιαστεί, ενώ οι εξαγωγές έχουν δεκαπλασιαστεί. Και η ζήτηση δεν παύει να αυξάνεται.

Perierga.gr - Κινόα, η τροφή του μέλλοντος


Πηγή
http://www.e-geoponoi.gr/2010-01-24-08-56-43/3332-2011-02-27-20-25-43.html



Διαβάστε περισσότερα...

Το παπάκι (@) και ιστορία του!

Με τη λέξη “παπάκι” αναφερόμαστε στο σύμβολο @ που συνοδεύει κάθε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ποιά η ιστορία του @ και πώς το αποκαλούν σε άλλες χώρες;

Το 1972, ο Raymond Samuel Tomlinson, προγραμματιστής στο επάγγελμα, έστειλε το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα, γνωστό σήμερα ως email χρησιμοποιώντας το σύμβολο @, για να δείξει τη θέση του παραλήπτη. Μέχρι τότε τα ηλεκτρονικά μηνύματα μπορούσαν να σταλούν σε χρήστες που χρησιμοποιούσαν τον ίδιο υπολογιστή.

Ο Tomlinson, που χρησιμοποίησε μια πρότυπη συσκευή τηλετύπου, κατάλαβε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα σύμβολο που θα διέφερε από το όνομα ώστε να μην υπάρξει καμία σύγχυση. Εντούτοις, πριν το σύμβολο αποκτήσει αυτήν την ιδιότητα στα πληκτρολόγια γραφομηχανών στο 1880 και αργότερα στα πληκτρολόγια QWERTY της δεκαετίας του ‘40, το @ είχα μια μεγάλη ιστορία της χρήσης του σε όλο τον κόσμο.
Οι γλωσσολόγοι διχάζονται ως προς το πότε εμφανίστηκε αρχικά το σύμβολο. Πολλές θεωρίες έχουν ακουστεί σχετικά με την προέλευση του.

* 6ος ή 7ος αιώνας. Μοναχοί το χρησιμοποιούσαν για να γράφουν γρηγορότερα τη λέξη ad (at στα λατινικά)

* Χρησιμοποιήθηκε από εμπόρους για να προσδιορίσουν την έννοια του “το κάθε ένα” δηλαδή η έκφραση 10 μήλα @ 1€ υποδηλώνει συνολικό κόστος 10€, ενώ η έκφραση 10 μήλα at 1€ υποδηλώνει συνολικό κόστος 1€.

* Προέρχεται από το ελληνικό ανά

* Τελευταία ένας καθηγητής Ιστορία στην Ιταλία, ανακάλυψε έγγραφα του 14ου αιώνα που εμφάνιζε το @ σα μονάδα μέτρησης.

Στα Αγγλικά το @ είναι η συντομογραφία του “at”, αλλά σε άλλες χώρες, έχει εντελώς διαφορετικό όνομα.


Δείτε μερικά από τα ονόματα του @ σε άλλες χώρες…

Αφρική Ουρά πιθήκου
Βοσνία, Σερβία, Κροατία Αναφέρονται σ’αυτό ως Crazy I
Χονγκ Κονγκ Εχει την ίδια έννοια όπως και στα αγγλικά
Ισπανία, Καναλονία, Πορτογαλία Το ονομάζουν arrova, μία μονάδα μέτρησης βάρους
Δανία Σύμβολο άλφα, ή προβοσκίδα ή ουρά γουρουνιού
Κάτω χώρες Ουρά πιθήκου
Γαλλία Σαλιγκάρι
Γερμανία Ουρά πιθήκου
Ελλάδα Παπάκι
Ουγγαρία Σκουλήκι
Ιταλία Σαλιγκάρι
Ιαπωνία Σύμβολο α
Κινέζικα Ποντίκι
Νορβηγία Ουρά γουρουνιού
Πολωνία Μαϊμού
Ρουμανία Την ίδια έννοια όπως και στα Αγγλικά “at”
Ρωσία Σκυλάκι
Σουηδία Προβοσκίδα
Τουρκία Αυτί

Του Ανδρέα Σοφαντζή

Πηγή
http://www.bloggertips.gr/2011/03/blog-post.html
Διαβάστε περισσότερα...

528 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πάνε στον εισαγγελέα!

Πεντακόσιες είκοσι οκτώ (528) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.
Από τους τίτλους των οργανώσεων και μόνο αντιλαμβάνεται κάποιος ότι κάθε άλλο παρά πληρούν το σκοπό της ίδρυσής τους, όπως τουλάχιστον καθορίζεται από την......
ισχύουσα νομοθεσία.



Λήψη (29 KB)


Πηγή
http://www.greekamericannewsagency.com/
http://dionios.blogspot.com/2011/02/528.html

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!!

Τι θέλει να πει ο ποιητής;;; Θέλει να πεί πως με τα χρήματα και μόνο, μπορεί μια γυναίνα να γίνει κυριολεκτικά αγνώριστη...ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΑΝΤΑ ΕΝΝΟΙΑ!!! :) :) :)




Λήψη (1.006 KB)






Πηγή
http://www.dialeimmataki.gr/2010/09/blog-post_3805.html
Διαβάστε περισσότερα...