Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ετοιμάζουν «ανθρωποθυσίες» στο βωμό των μονοπωλίων

Μεθοδεύουν την κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων προς τους εργαζόμενους. Στο στόχαστρο ακόμα και οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια. Μαζικά χαράτσια, καρατόμηση «κοινωνικών επιδομάτων», εξαθλίωση στο σύστημα δημόσιας Υγείας. Πεσκέσι στην πλουτοκρατία ακόμη 25 δισ. ευρώ!







Λαϊκές εκατόμβες στο βωμό των μονοπωλίων ετοιμάζει και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Νέα πακέτα για ποσά που φτάνουν τουλάχιστον στα 25 δισ. ευρώ για τα προσεχή χρόνια, χώρια τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, περνάνε από το υπουργικό συμβούλιο στις 15 του Απρίλη, προκειμένου στη συνέχεια - το αργότερο μέχρι τα μέσα του Μάη - να πάρουν και την τελική «βούλα» στη Βουλή. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε και εδώ ούτε και πουθενά παρά μόνο αν βρουν μπροστά τους ισχυρό το λαϊκό παράγοντα, με κατεύθυνση την οργανωμένη ανυπακοή, για τη συνολική ρήξη και την ανατροπή. Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας στην κυριολεξία δε σκοπεύει να αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα: Από τις κάθε είδους «φοροελαφρύνσεις» των νοικοκυριών, τους φόρους πάνω στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, το τσεκούρωμα δαπανών και κοινωνικών επιδομάτων, στην κυριολεξία τα πάντα, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προσφέρονται νέο πεσκέσι στην «ανταγωνιστικότητα» της πλουτοκρατίας.

«Ρίσκα», νέες αβεβαιότητες, πιθανές αστοχίες τους βλέπουν μπροστά τους, και κυνικά το ομολογούν, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να καλύψουν τις «απώλειες» έρχονται να στοιβάξουν νέα αντιλαϊκά πακέτα πάνω στα προηγούμενα.

  • Για την ώρα και μόνο για τα «ρίσκα» του 2011 φέρνουν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που προβλεπόταν ήδη στην τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου τους, δηλαδή πριν καν εμφανιστούν οι νέες «αστοχίες» τους στο μάζεμα των αντιλαϊκών φόρων. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι στη συνέχεια θα φουσκώσουν το λογαριασμό και με νέα μέτρα.
  • Μόλις τις προάλλες με το κόψε - ράψε στα εμφανιζόμενα ελλείμματα ανακάλυψαν και τις «αποκλίσεις» της προηγούμενης χρονιάς (2010) και έρχονται να προσθέσουν ποσά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Προετοιμάζοντας το κλίμα εμφανίζουν τώρα το έλλειμμα για το 2010 σε πάνω από 10% (από 9,6% στο... προηγούμενο κλικ).
  • Για τα επόμενα χρόνια (2012 - 2014) έχουν ήδη έτοιμα και τα 22 δισ. ευρώ με την αντιλαϊκή σούμα να φτάνει - πάντα για την ώρα - σε τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, ποσά που τα επιμερίζουν σε περίπου 16,5 δισ. ευρώ από την παραπέρα καρατόμηση δαπανών και σε 8,5 δισ. ευρώ από πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

Στις 15 του Απρίλη αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις που αφορούν στα γενικά πλάνα για την επερχόμενη φάση σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Προκειμένου να τα περιβάλουν με μανδύα νομιμότητας θα καταθέσουν το νομοθέτημα στη Βουλή, προκειμένου να το έχουν ψηφίσει μέχρι τα μέσα του Μάη. Σύμφωνα με την υπάρχουσα κυβερνητική πληροφόρηση, η ενεργοποίση των περισσότερων από τα αντιλαϊκά μέτρα θα γίνει με υπουργικές αποφάσεις και μόνο ορισμένων από αυτά με άλλη «νομοθετική κατοχύρωση».

Υγεία: Μέχρι τέλος Μάη θα έχουν συντάξει την τελική έκθεση «για τις μορφές πολιτικής και τους ποσοτικούς στόχους» για τις δαπάνες Υγείας (νοσήλια, φάρμακο), την κρατική χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας κ.ά. Το «χρονοδιάγραμμα δράσης» θα το έχουν «υιοθετήσει» το αργότερο μέχρι τον Ιούνη. Τα ποσά που κόβονται φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ ή σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των προηγούμενων «εξοικονομήσεων» που πέτυχαν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Καρατόμηση κοινωνικών δαπανών: Στο μάτι έχουν βάλει μέχρι και τα επιδόματα ανεργίας, που και οι ίδιοι την βλέπουν να απογειώνεται σε αστρονομικά ύψη. Το αντιλαϊκό σχέδιο ανακοινώνεται μέχρι τέλος Ιούλη και εφαρμόζεται μαζί με τα άλλα πακέτα του προϋπολογισμού από το 2012. Είναι απόλυτα αποφασισμένοι να συνδέσουν τα κάθε είδους «κοινωνικά επιδόματα» με τα όρια της επίσημης φτώχειας (6.900 ευρώ), δηλαδή μόνο για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της εξαθλίωσης που γεννά η πολιτική τους. Και για το συγκεκριμένο υπάρχει ειδική πρόβλεψη στην ...«έκθεση προόδου» του ΔΝΤ, προσδιορίζοντας το τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα από 1% μέχρι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή από 2,3 δισ. μέχρι 4,6 δισ. ευρώ! Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η καρατόμηση στα επιδόματα ανεργίας, στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, στα επιδόματα πολυτέκνων κ.α.

Ευρύτερος δημόσιος τομέας: Ετοιμάζουν μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις και απολύσεις με βάση τις νόρμες κερδοφορίας των μονοπωλίων, με πρώτο «ορόσημο» τη μελέτη που θα ανακοινώσουν μέχρι τον Ιούλη. Η κλιμάκωση των μέτρων ξεκινάει πριν από το τέλος του 2011. Στόχος, να «ευθυγραμμιστεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων με εκείνη των επιτυχημένων ιδιωτικών εταιρειών και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Τα σπασμένα φορτώνονται και στα λαϊκά νοικοκυριά με νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Μέχρι τέλος Ιούνη προχωρά το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο, που ανάμεσα σε άλλα καρατομεί τους μισθούς, αυτή τη φορά και με το κόλπο της σύντμησης των κλιμακίων με βάση τα έτη δουλειάς, καθώς και με τις παραπέρα περικοπές των λεγόμενων επιδομάτων.

Συντάξεις: Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011 θα «υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από 1η Γενάρη του 2012 με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία», για τα οποία επίσης δρομολογούν συγχωνεύσεις. Δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσουν στα επικουρικά ταμεία και ομολογούν πως «διατηρούμε την ετοιμότητά μας να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών ταμείων».

Φορο-ληστεία

Το αντιλαϊκό ξεσάλωμα έχει συνέχεια με τη συρρίκνωση και κατάργηση σειράς «φοροελαφρύνσεων» για μισθωτούς - συνταξιούχους - αυτοαπασχολούμενους. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι εξετάζουν «όλες τις φοροελαφρύνσεις από μηδενική βάση». Το νομοθέτημα πηγαίνει για ψήφιση στη Βουλή το Σεπτέμβρη για να πιάσει τα λαϊκά εισοδήματα από το 2012. Μαζί με τις νέες τρανταχτές ανατιμήσεις σε φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, άλλοι ειδικοί φόροι) προχωρούν τώρα και σε αύξηση των φόρων για τους ήδη καρατομημένους μισθούς και συντάξεις. Οι ίδιοι προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε τσεκούρι ή και στην πλήρη κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων σε εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή στις δαπάνες των νοικοκυριών που μέχρι σήμερα αναγνωρίζονται και που «μετριάζουν» τη φορο-ληστεία. Το πού το πάνε προκύπτει ανάγλυφα από το συνολικό κονδύλι που έχουν ετοιμάσει για τη συγκεκριμένη κατηγορία φόρων. Από την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ προκύπτει ότι από το τσεκούρωμα φοροελαφρύνσεων -απαλλαγών και από τα νέα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ προσβλέπουν σε επιπλέον έσοδα από 2% μέχρι 4% του ΑΕΠ, δηλαδή για ποσά 4,6 δισ. - 9,2 δισ. ευρώ!

Στο στόχαστρο των καπιταλιστών μπαίνουν:

  • Το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο -λάστιχο, με βάση τις αποδείξεις του κάθε νοικοκυριού (σήμερα στα 12.000 ευρώ με προϋπόθεση την προσκόμιση αποδείξεων).
  • Οι κάθε είδους «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών που μειώνουν, μέχρι έναν ορισμένο βαθμό, το φόρο εισοδήματος. Αφορούν στα ποσά για νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά α' κατοικίας, δαπάνες υγείας, φροντιστήρια παιδιών, νοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κ.ά. Η εξέταση των ελαφρύνσεων από «μηδενική βάση» σημαίνει ότι στους σχεδιασμούς τους μπαίνει μέχρι και το αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά! Το σύνολο αυτών των «εκπτώσεων» υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ, τις οποίες επίσης σκοπεύουν να καρατομήσουν.
  • Το αφορολόγητο για αγορά α' κατοικίας, γονικές παροχές, δωρεές. Νέα ετήσια χαράτσια ετοιμάζουν και για τη μικρή ακίνητη περιουσία. Απόλυτα δεδομένη είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, που σε συνδυασμό με τα προηγούμενα ανεβάζει κατακόρυφα τους φόρους πάνω στη λαϊκή κατοικία.
  • Ο «χαμηλός» συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για νησιά του Αιγαίου, κ.α.

Απόλυτα βέβαιο είναι ότι μαγειρεύουν τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι από το 2012 ή και ακόμη νωρίτερα θα ισχύσουν ακόμη και για τα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή για τις λεμονοπορτοκαλάδες. Το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου για την εξομοίωση των ειδικών φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης συνεπάγεται τη λήψη άλλων «ισοδύναμου αποτελέσματος», δηλαδή για χαράτσια τουλάχιστον από 400 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 3/4/2011


Πηγή
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6185537&publDate=3/4/2011


Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Πως δημιουργείται η τερηδόνα και γιατί κάνουμε σφραγίσματα;

Αλήθεια, τι είναι αυτή η περιβόητη τερηδόνα στα δόντια μας που μας ταλαιπωρεί, πως δημιουργείται και γιατί κάνουμε σφραγίσματα στα δόντια μας;
Τερηδόνα είναι μία "νόσος" επάνω στα δόντια, η οποία δημιουργείται από κατάλοιπα οξέων που παράγονται από βακτήρια του στόματός μας, προκαλώντας ζημιά στους ιστούς των δοντιών: στο σμάλτο, οδοντίνη και οστεΐνη.



Αν δεν επιδιορθωθεί (με κάποιο σφράγισμα), είναι ικανή η τερηδόνα να ανοίξει τρύπα στο δόντι και να φτάσει σε σημείο να το καταστρέψει.

Ας δούμε όμως αρχικά την ανατομία ενός δοντιού, για να μπορέσουμε έπειτα να εμβαθύνουμε και να καταλάβετε την έννοια της τερηδόνας και γιατί κάνουμε σφραγίσματα.

Αρχικά να αναφέρουμε πως το δόντι, μέσα στα ούλα, έχει μία μεγάλη ρίζα που το συγκρατεί σταθερό.
Σμάλτο


Το σμάλτο είναι η ουσία - το "υλικό", που καλύπτει όλο το δόντι γύρω γύρω και είναι ουσιαστικά το ορατό μέρος του δοντιού.
Είναι ο πιο σκληρός ιστός που υπάρχει επάνω στο ανθρώπινο σώμα.
Το σμάλτο είναι πολύ πλούσιο σε ασβεστίο.

Οδοντίνη


Μόνο το ορατό μέρος του δοντιού είναι στερεό και περιέχει σμάλτο. Μέσα όμως από το σμάλτο καθώς και σε ένα μεγάλο μέρος τις ρίζας, υπάρχει μία ουσία η οποία λέγεται οδοντίνη.

Αυτή, δεν είναι ιδιαίτερα σκληρή όπως το σμάλτο.
Μέσα από την οδοντίνη, υπάρχουν τα νεύρα.

Οστεΐνη


Η οστεΐνη είναι μία πολύ λεπτή στρώση, η οποία αγκαλιάζει τη ρίζα των δοντιών. Είναι υπεύθυνη για να συγκρατεί ας το πούμε έτσι απλά, το όλο σύστημα (δόντι-ρίζα) στη θέση του.

Πως δημιουργείται η τερηδόνα;


Η τερηδόνα δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αφαλάτωση.

Η αφαλάτωση δοντιού, είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται σταδιακά διάφορες ουσίες ζωτικής σημασίας από το δόντι(σμάλτο, οδοντίνη, οστεΐνη), όπως το ασβέστιο.

Πως όμως γίνεται αυτό;



Αυτό γίνεται με τη συνεχόμενη και παρατεταμένη έκθεση των δοντιών σε κάποια οξέα.

Τα οξέα αυτά, παράγονται από κάποια συγκεκριμένα βακτήρια τα οποία ζούνε στο στόμα μας και συγκεκριμένα επάνω στα δόντια μας.

Αυτά τα βακτήρια, ζούνε κανονικά όπως ζούμε κι εμείς! Όταν τρεφόμαστε με φαγητό, τρέφονται κι αυτά, έπειτα αποβάλλουμε τα κατάλοιπα από τον οργανισμό μας, ακριβώς το ίδιο κάνουν κι αυτά.

Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, τρέφονται ας το πούμε έτσι απλά, με σάκχαρα (γλυκόζη, σουκρόζη, φρουκτόζη, τη λακτόζη, ή βρασμένα άμυλα). Έτσι, κατά τη χώνεψή τους, αφήνουνε κατάλοιπα.

Τα κατάλοιπα αυτά, είναι ένα οξύ το οποίο, όσο μένει επάνω στο δόντι, δημιουργεί συνεχόμενα αφαλάτωση. Ή πιο απλά, αρχίζει να το "τρώει" λίγο λίγο και σιγά σιγά.

Γι' αυτό λοιπόν με τα γλυκά χαλάνε πολύ γρήγορα τα δόντια μας.

Γιατί περιέχουν τεράστια ποσότητα σε διαφόρων τύπων σάκχαρα, τρέφουν με μεγάλες ποσότητες τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και παράγεται από αυτά τα βακτήρια μεγάλη ποσότητα οξέως από τα κατάλοιπά τους!



Να ξέρετε πως και το απλό φαγητό(που δεν είναι γλυκό) περιέχει σε πολύ μικρότερες ποσότητες σάκχαρα, που κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Μέσα σε λίγα λεπτά μετά το φαγητό, ξεκινάει η ζημιά από το οξύ.

Γιατί κάνουμε σφραγίσματα στα δόντια;


Η ζημιά που προκαλεί η τερηδόνα, είναι μόνιμη. "Σκάβει" το δόντι και το κομμάτι που λείπει, δεν αναπληρώνεται.

Αν το αφήσουμε έτσι, συνεχίζει να "σκάβεται" το δόντι ακόμα πιο βαθιά, με αποτέλεσμα με τα χρόνια, να φτάσει τόσο βαθιά που θα αχρηστέψει το δόντι και παράλληλα θα επεκταθεί και σε γύρω περιοχές του δοντιού: "τρώγοντας" στην ουσία όλο το δόντι!

Έτσι, για να αποτρέψουμε αυτό, κάνουμε σφραγίσματα.
Με το σφράγισμα, αναπληρώνουμε το χαμένο μέρος του δοντιού.

Ξαναγεμίζουμε το σημείο που μας έφαγε η τερηδόνα, αφού διώξουμε τα βακτήρια και τα οξέα από την περιοχή που πρόκειται να επικαλύψουμε, και έτσι αποτρέπουμε το περαιτέρω "φάγωμα" μέχρι τα βάθη του δοντιού!



Για να αποφύγουμε αυτή την επίπονη διαδικασία των σφραγισμάτων, το καλύτερο πράγμα είναι η πρόληψη.

Θα πρέπει να πλένουμε συχνά τα δόντια μας ώστε να μην αφήσουμε να δημιουργηθεί αυτό το φαινόμενο της τερηδόνας.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο ίδιος μας ο οργανισμός: άλλοι έχουν πιο γερά δόντια με αποτέλεσμα να "αργεί" να δημιουργηθεί τερηδόνα και άλλοι λιγότερο γερά με αντίθετο αποτέλεσμα.


Πηγή
http://coolweb.gr/index.php


Διαβάστε περισσότερα...

Ναζί: Μαστουρωμένοι για να έχουν θάρρος

Η προπαγάνδα του Χίτλερ υπογράμμιζε την αξία του να είναι οι στρατιώτες αθλητικοί και υπέρμαχοι της καλής φυσικής κατάστασης ενώ στην πραγματικότητα η υπερδραστηριότητά τους οφειλόταν στο γεγονός ότι έπαιρναν ναρκωτικά

Οι πιστές στρατιές του δικτάτορα έπαιρναν κατά κόρον ισχυρές ναρκωτικές ουσίες για να είναι άγριοι και αδίστακτοι και να αντέχουν περισσότερο στις μάχες.

Η Daily Mail αναφέρει σχετική μελέτη όπου το τρίτο Ράιχ χρησιμοποιούσε συγκεκριμένα χάπια για να κάνουν τους στρατιώτες ακούραστες μηχανές του πολέμου.

Πρόκειται για τα χάπια Pervitin τα οποία είχαν κυρίαρχο συστατικό στοιχείο την μεθαμφεταμίνη. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες πήγαιναν φτιαγμένοι να πολεμήσουν το 1941.

Περί τα 200 εκατ. τέτοια χάπια είχαν δοθεί στους Ναζί μεταξύ του 1939 και του 1945 σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε έρευνα της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης.

Η ιδέα ήταν από απλοί στρατιώτες να γίνουν πολεμικές μηχανές με υπερφυσικές δυνάμεις τόνισε ιατρός της Ένωσης.

Μάλιστα ο ιατρός-εγκέφαλος του εν λόγω σχεδίου ήταν ο Ότο Ράνκε, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενικής και Αμυντικής Φυσιολογίας του Βερολίνου.

Ο Ράνκε απέδειξε ότι τα ναρκωτικά δημιουργούσαν υπερβολική αυτοπεποίθηση και έτσι τα χρησιμοποιούσαν εκεί όπου ο εχθρός ήταν αμείλικτος.

Τον Ιανουάριο του 1942 μια ομάδα 500 στρατιωτών περικυκλωμένοι από τον κόκκινο στρατό θέλησε να οπισθοχωρήσει και να γλιτώσει τις χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να δείχνει τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Τότε ο υπεύθυνος ιατρός της μονάδας τους χορήγησε το εν λόγω χάπι αφού δεν μπορούσε να τους βλέπει στο έδαφος δειλούς να παρακαλάνε να πεθάνουν. Μετά από μισή κιόλας ώρες αισθανόντουσαν καλύτερα.

"Το ηθικό ήταν ακμαιότατο και δεν έβλεπαν την ώρα να πολεμήσουν", τονίζει.

Επιπλέον μέχρι το τέλος του πολέμου των Ναζί αναπτύχθηκε ένα νέο διεγερτικό από κοκαΐνη για τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής.

"Ήταν το τελευταίο μυστικό όπλο του Χίτλερ να κερδίσει τον πόλεμο που ήδη κράτησε αρκετά", τονίζει ο εγκληματολόγος Γουλφ Κέμπερ.

Τέλος σημειώνεται ότι αρκετοί ήταν οι στρατιώτες που εθίστηκαν στις ουσίες και δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη φρίκη που έζησαν.

Πηγή

http://www.faretra.gr/ydrogoios/prosopagegonota/31726-nazi-mastoyromenoi-gia-na-exoyn-tharros.html





Διαβάστε περισσότερα...

Η αγία ηγουμένη με τους... κολασμένους λογαριασμούς

Τις «άγιες καταθέσεις» σε τράπεζες του εξωτερικού, που έχουν οι... καλόγριες της Ι. Μονής Προς Εμμαούς Λαγκαδά, φωτογράφισε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας. Αναφέρθηκε στις μοναχές για να τονίσει ότι «χρήματα έβγαλαν στο εξωτερικό από επιχειρηματίες μέχρι καλόγριες».



Αλλωστε οι καλόγριες του συγκεκριμένου μοναστηριού περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με καταθέτες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και ελέγχονται με διασταύρωση στοιχείων για φοροδιαφυγή.

Οι «αμαρτίες» της συγκεκριμένης μονής έχουν μακρά προϊστορία, καθώς άνθρωποι της εμπλέκονται σε χρηματιστηριακές απάτες με εκατοντάδες θύματα, που τους εμπιστεύτηκαν τις καταθέσεις τους, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ και με βάση το σχετικό πόρισμα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για απάτη ύψους 17 εκατ. ευρώ, κατά παντός υπευθύνου.

Η κομπίνα
Πρωταγωνιστής στην «ιερή» κομπίνα φέρεται ότι ήταν ο μοναχός Μ., που με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης του μοναστηριού προσέγγιζε άτομα που εκκλησιάζονταν στο ησυχαστήριο ή είχαν πνευυματική σχέση μαζί του και τα έπειθε να αγοράσουν αγροτεμάχια. Οι αγορές γίνονταν σε πολύ χαμηλά ποσά, όπως ήταν και η πραγματική τους αξία, δηλαδή 8.000-10.000 ευρώ, στη συνέχεια όμως τα ίδια αγροτεμάχια μεταβιβάζονταν στη Μονή με συμβόλαια σε τιμές πολλαπλάσιες από τις πραγματικές, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Με τα νέα διογκωμένα συμβόλαια, το μοναστήρι έπαιρνε δάνεια από τράπεζες, προσημειώνοντας τα ακίνητα για ποσά πολλαπλάσια της πραγματικής αξίας. Στη συνέχεια ακολουθούσε το ξέπλυμα των χρημάτων με τη βοήθεια και της offshore εταιρείας που είχε συστηθεί από το 2007 στη Λιβερία. Η Λιβερία, μαζί με τις Μπαχάμες, τις Γραναδίνες, τον Αγιο Βικέντιο και τα νησιά Μαρσάλ θεωρούνται οι φορολογικοί παράδεισοι, όπου και Ελληνες έχουν ιδρύσει offshore, μέσω των οποίων -και συνήθως με τριγωνικές διαδρομές και σε άλλες χώρες- διακινούν τεράστια ποσά, χωρίς να καταβάλλουν φόρους.

Η υπόθεση της «ιερής» απάτης με τη Μονή Εμμαούς ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 2008, την περίοδο των αποκαλύψεων του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Μάλιστα το έναυσμα έδωσαν οι αποκαλύψεις του ζεύγους Κουκουβίνου - Σωτηροπούλου, οι οποίοι στη δική τους έρευνα έπεσαν πάνω και στα «περίεργα» συμβόλαια της Εμμαούς. Ετσι με εντολή τού τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργου Μπόμπολη, ξεκίνησε έρευνα που ανατέθηκε στην τότε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατέληξε στο προαναφερόμενο πόρισμα.

Από τη Μονή το ΣΔΟΕ έχουν ήδη κατάσχει έγγραφα, έχουν δεσμεύσει λογαριασμούς τραπεζών του μοναστηριού και προσωπικά της ηγουμένης Φιλοθέης, όπως και ποσά που σχετίζονται με τη δραστηριότητα δύο χρηματιστηριακών, που εμπλέκονται σε απάτη με θύματα εκατοντάδες επίδοξους επενδυτές.

Κατηγορούμενη με άλλους 17
Στο σκαμνί για μετοχές «φούσκες»

Η ηγουμένη φαίνεται να έχει πείσει τις Αρχές πως δεν φέρει ευθύνες για την κομπινα με τα ακίνητα με επίκεντρο το μοναστήρι της, δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τις υποθέσεις μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία εμφανιζόταν να συμμετέχει στο Δ.Σ. και πρωταγωνίστησε σε χρηματιστηριακό «κανόνι» με θύματα εκατοντάδες επενδυτές. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η ηγουμένη μαζί και με άλλα 17 άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για απάτη από κοινού, κατ' εξακο­λού­θηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Η παραπομπή της αφορά σε μία από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για την απάτη, η οποία έγινε από τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας συμμετοχών «Ρούμπικον ΑΕ» και της θυγατρικής της, χρηματιστηριακής εταιρείας, «Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ» σε βάρος επενδυτών.

REAL ESTATE
Δεν ήξερε τι υπέγραφε στο σκάνδαλο των 17 εκατ.

Ο δρόμος προς Εμμαούς είναι στρωμένος με... εκατομμύρια ευρώ. Το γυναικείο μοναστήρι Αναστάσεως του Κυρίου Εμμαούς, μεταξύ του Ορους Χορτιάτη και της λίμνης Κορώνειας στα όρια του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο σκανδάλων εκατομμυρίων ευρώ, επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο προσκήνιο με αφορμή τις αναφορές από την Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και από το ΣΔΟΕ, για «καλόγριες που έχουν φυγαδεύσει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό».

Το ένα από τα σκάνδαλα έχει να κάνει με μια «ιερή κομπίνα που έστησαν δύο μοναχοί από το Αγιον Ορος -πνευματικοί της Μονής Εμμαούς-, ένας δικηγόρος και άλλα άτομα, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να καρπωθούν ένα ποσό πάνω από 17 εκατ. ευρώ, ενώ στην όλη απάτη χρησιμοποιήθηκε και μια offshore εταιρεία στη Λιβερία.

Τον Φεβρουάριο και με βάση το πόρισμα έρευνας των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, που παρέδωσαν στον γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην όλη υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται αρχικά και η ηγουμένη της Μονής. Τελικά όμως σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή, φέρεται να γίνονται αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της ότι εξαπατήθηκε, της υπέκλεψαν την υπογραφή της και ότι η ίδια δεν έφερε ευθύνες για την κομπίνα. Η απάτη αποκαλύ­φθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι στα συμβόλαια για την αγορά ακινήτου αναφερόταν αξία πολύ μεγαλύτερη της πραγματικής και οι τρεις ενθυλάκωναν τη διαφορά, που ήταν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ- ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

Πηγή
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=60232952

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Πώς σκέφτονται τα μωρά

Ερευνητικές εργασίες των τελευταίων δεκαετιών αμφισβητούν θέσφατα της αναπτυξιακής ψυχολογίας και τις απόψεις διασήμων ψυχολόγων

Μέχρι πριν από τρεις δεκαετίες, η κυρίαρχη αντίληψη για τα παιδιά βρεφονηπιακής ηλικίας ήταν ότι βρίσκονται παγιδευμένα στο συμπαγές εδώ και τώρα, δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά αιτίου - αποτελέσματος, να αντιληφθούν τι νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι και τη διαφορά φαντασίας και πραγματικότητας. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν ερευνητικές εργασίες που αμφισβητούν αυτά τα συμπεράσματα και συμπεραίνουν ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν πολύ περισσότερες ικανότητες, όχι μόνο από εκείνες που τους αποδίδουν θεωρίες όπως της γνωστικής ανάπτυξης, του Ζαν Πιαζέ, αλλά και απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.


Οι μελέτες δείχνουν έως και ομοιότητες ανάμεσα στον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά και στον τρόπο που εξερευνούν το φυσικό κόσμο οι επιστήμονες. Εστω και με πολύ διαφορετικό τρόπο, τα μικρά παιδιά κάνουν πειράματα, εντοπίζουν διαισθητικά στατιστικές ομοιότητες, διαμορφώνουν ένα είδος «θεωριών» γι' αυτά που παρατηρούν. Από το 2000 και μετά, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κατανοούν και τους υποκείμενους υπολογιστικούς, εξελικτικούς και νευρολογικούς μηχανισμούς, που στηρίζουν αυτές τις πρώιμες ικανότητες των παιδιών.

Η ανακάλυψη ξεκινά από την παρατήρηση

Η πρώτη εντύπωση που δίνουν τα παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών δικαιολογεί τις παλιές αντιλήψεις για τις ικανότητές τους. Ετσι κι αλλιώς τα μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν και ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που μιλούν δεν μπορούν να εκφραστούν καλά και να αποδώσουν αυτό που σκέφτονται. Αν τους κάνεις μια ερώτηση που επιδέχεται ελεύθερη απάντηση (όχι δηλαδή να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες απαντήσεις), το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένας ακατανόητος μονόλογος. Γι' αυτό οι πιο σύγχρονοι ερευνητές προσπάθησαν να επικεντρώσουν στο τι κάνουν τα παιδιά, όχι στο τι λένε. Τα μωρά παρατηρούν πιο έντονα και για περισσότερο χρόνο τα γεγονότα που δεν έχουν ξαναβιώσει, ή τα γνωστά μεν, αλλά απροσδόκητα γεγονότα. Αξιοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό, οι ερευνητές μπορούν να συμπεράνουν τι περιμένουν τα μωρά να συμβεί κάθε φορά. Τα συμπεράσματα από αυτού του είδους την παρατήρηση είναι αμφισβητήσιμα. Πιο ισχυρά συμπεράσματα μπορούν να βγουν από μελέτες που παρατηρούν και τις ενεργητικές δράσεις των μικρών παιδιών: ποια αντικείμενα θα προσπαθήσει να πιάσει ένα μωρό, μέχρι ποια θα προσπαθήσει να μπουσουλήσει, πώς τα βρέφη και τα νήπια μιμούνται τις ενέργειες των ανθρώπων γύρω τους.

Ερευνα με τη βοήθεια παιχνιδιού που ανάβει μόνο με ορισμένο συνδυασμό κύβων, έδειξε ότι τα τετράχρονα παιδιά ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα στατιστικά στοιχεία από την εμπειρία τους με το παιχνίδι ακόμα και όταν συναντούσαν νέα ανεξερεύνητη συμπεριφορά, που όμως ακολουθούσε τα ίδια πρότυπα. Μάλιστα, ήταν πιο ανοιχτόμυαλα σε σχέση με μεγάλους στο να εκτιμήσουν ότι το παιχνίδι αντιδρούσε διαφορετικά ανάλογα με το είδος των κύβων
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις ανακάλυψαν ότι τα βρέφη έχουν μια αντίληψη θεμελιωδών φυσικών σχέσεων, όπως οι τροχιές, η βαρύτητα και η ιδιότητα του να περιέχεται κάτι μέσα σε ένα άλλο. Βεβαίως, για τα μωρά και τα μικρά παιδιά η πιο βασική γνώση είναι η γνώση για τους άλλους ανθρώπους. Στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποδείχτηκε ότι ακόμα και τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πως οι άνθρωποι γύρω τους είναι κάτι το ιδιαίτερο και προσπαθούν να μιμηθούν τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Το 1996 ερευνητές διαπίστωσαν ότι μωρά 18 μηνών μπορούν να αντιληφθούν πως ένας άνθρωπος μπορεί να θέλει κάποιο πράγμα και ένας άλλος άνθρωπος κάτι διαφορετικό. Μάλιστα έδιναν στον πειραματιστή το είδος τροφής που είχε δείξει ότι του αρέσει (με γκριμάτσες ευχαρίστησης), έστω και αν τα ίδια προτιμούσαν το άλλο πιο νόστιμο είδος τροφής (για το οποίο ο πειραματιστής είχε κάνει γκριμάτσες αηδίας). Αντίθετα, τα μωρά 14 μηνών έδιναν πάντα στον πειραματιστή το νόστιμο είδος τροφής.

Διαμόρφωση από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον

Φυσικά και οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν πως το κυρίαρχο στοιχείο στη διαδικασία ανάπτυξης της αντίληψης του παιδιού είναι η αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον και οι εμπειρίες που αποκτά. Ομως πώς μαθαίνει το παιδί μέσα από την πλημμυρίδα των φαινομενικά αντιφατικών αισθητηριακών ερεθισμάτων που δέχεται ως αντανάκλαση των αλλαγών που επιφέρει στο περιβάλλον με το παιχνίδι του; Διερευνώντας το μηχανισμό αυτόν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά βρεφονηπιακής ηλικίας έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να αντιλαμβάνονται στατιστικά μοτίβα.

Πειράματα έδειξαν ότι μωρά 8 μηνών μπορούν να εντοπίσουν τη διαφορά όταν από ένα κιβώτιο με περισσότερα λευκά και λιγότερα κόκκινα μπαλάκια αφαιρεθεί μια ομάδα μπαλάκια με δυσανάλογα πολλά κόκκινα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν το κυρίαρχο χρώμα μέσα στο κιβώτιο είναι το κόκκινο, οπότε αποκλείεται το ενδεχόμενο η αντίδραση των μωρών να σχετίζεται με κάποια προτίμηση χρώματος
Ερευνες που ξεκίνησαν το 1996 έδειξαν ότι τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν πότε παραβιάζεται ένα μοτίβο επανάληψης ήχων, είτε πρόκειται για φθόγγους, είτε για ηχητικούς τόνους, αλλά και οπτικών σκηνών, ακόμα και γλωσσικών (γραμματικών) μοτίβων, παρότι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η διαφορά. Μωρά 20 μηνών είναι σε θέση να συνάγουν ότι αν κάποιος παίρνει από μια στοίβα παιχνίδια του πιο σπάνιου χρώματος, τότε είναι προτιμότερο να του δώσουν παιχνίδια αυτού του χρώματος. Προφανώς μπορούν να αντιληφθούν πως η στατιστικά απίθανη επιλογή του πειραματιστή σημαίνει ότι δεν έγινε τυχαία και άρα πρέπει να προτιμά τα παιχνίδια αυτού του χρώματος. Αντίθετα, αν ο πειραματιστής παίρνει συνέχεια παιχνίδια από το πιο κοινό χρώμα στη στοίβα, τα μωρά δεν δείχνουν προτίμηση στο χρώμα του παιχνιδιού που θα του δώσουν.

Σε παιδιά τεσσάρων ετών παρουσιάστηκε παιχνίδι που ανάβει δύο στις τρεις φορές όταν τοποθετηθεί πάνω του ένας κίτρινος κύβος (πιθανότητα 66%), αλλά μόνο δύο στις έξι φορές όταν τοποθετηθεί ένας μπλε κύβος (πιθανότητα 33%). Αφού τους έγινε επίδειξη της αντίδρασης του παιχνιδιού στα δύο είδη κύβων, τους ζητήθηκε να κάνουν το παιχνίδι να ανάψει. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών, που ακόμα δεν ξέρουν να κάνουν πρόσθεση και αφαίρεση (πολύ περισσότερο δεν έχουν ιδέα από θεωρία πιθανοτήτων), επέλεξαν τον κίτρινο κύβο, που παρουσίαζε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προφανώς τα παιδιά δεν κάνουν πειράματα, ούτε αναλύουν στατιστικές με το συνειδητό τρόπο που το κάνουν οι επιστήμονες. Ο εγκέφαλός τους πρέπει να κάνει επεξεργασία των πληροφοριών που δέχεται με τρόπο παράλληλο, ως προς το αποτέλεσμα, προς τις μεθόδους της επιστημονικής ανακάλυψης. Συμπεριφέρεται δηλαδή σαν ένα είδος υπολογιστή, που «σχεδιάστηκε» από τη βιολογική εξέλιξη και «προγραμματίζεται» από την εμπειρία. Ο μεγάλος χρόνος που τα ανθρώπινα νεογνά είναι απόλυτα εξαρτημένα από τους γονείς τους σε σχέση με τα νεογνά άλλων ζώων, εξισορροπείται ακριβώς με τη μεγάλη τους ικανότητα να μαθαίνουν.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Πηγή
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6182365




Διαβάστε περισσότερα...

Η γενοκτονία τών αυτόχθονων Ινδιάνων τών Η.Π.Α. (Άαρον Χιούι)

Μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που έχουν συμβεί στον πλανήτη, αλλά ταυτοχρόνως, ίσως κι απ’ τις λιγότερο συζητημένες, είναι αυτή τών ιθαγενών κατοίκων τής Αμερικής (Νοτίου και Βορείου), από τούς Ευρωπαίους άποικους.

Στην σημερινή παγκόσμια ιστορία, έχει καθιερωθεί η άποψη ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Βεβαίως, την άποψη αυτή, διαψεύδει η ίδια η παρουσία τών Ινδιάνων στην Αμερική, που σημαίνει ότι ο Κολόμβος άργησε «λίγο».

Οι ιθαγενείς πλήρωσαν το θλιβερό προνόμια που είχαν να κατοικούν σε πλούσια εδάφη και την απληστία τών Ευρωπαίων που δεν δίστασαν να σφετεριστούν με κάθε τρόπο την νέα φλέβα χρυσού που ανακάλυψαν.


Οι θηριωδίες, τόσο τών Ισπανών και τών Πορτογάλων, στην Νότια Αμερική, όσο και τών Αγγλοσαξόνων και λοιπών Ευρωπαίων στην Βόρεια, είναι γνωστές και μη αμφισβητήσιμες. Ειδικά στην Βόρεια Αμερική και στις Η.Π.Α., oι εντόπιοι πληθυσμοί, όχι μόνο καταληστεύθηκαν και κατακρεουργήθηκαν, αλλά κι αυτοί που απέμειναν και δεν εξοντώθηκαν από τις ασθένειες που έφεραν μαζί τους οι άποικοι, υποχρεώθηκαν μέσω συνθηκών, που άλλαζαν κατά το δοκούν οι ισχυρότεροι λευκοί, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κι από ‘κει που ήταν ελεύθεροι, να ζουν σε προκαθορισμένους καταυλισμούς που υπεδείκνυαν.

Οι Ευρωπαίοι εισβολείς, οι οποίοι καταπάτησαν τα εδάφη τους, απέκτησαν δικαιωματικά τον ινδιάνικο χαρακτηρισμό «γουασίτσιου», που σημαίνει «αυτός που δεν είναι Ινδιάνος», αλλά κι «αυτός που παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι για τον εαυτό του».

Σε μια από τις φυλές τών ιθαγενών τής Βορείου Αμερικής, αυτής τών Λακότα, που συρρικνώθηκε και ουσιαστικά φυλακίστηκε σε έναν καταυλισμό, αναφέρεται στην ακόλουθη ομιλία που έδωσε το 2010, ο Αμερικανός φωτογράφος Άαρον Χιούι (Aaron Huey), κάνοντας μια επιγραμματική αναδρομή στην χρονολογική σειρά τών τραγικών -για τούς ιθαγενείς- γεγονότων

Πηγή

http://www.pare-dose.net/?p=4187











Διαβάστε περισσότερα...

ΓΕΛOIOΓΡΑΦΙΑ : Τί θα πρέπει να γνωρίζετε αν σάς κόψουν κλήση













Πηγή
http://www.pare-dose.net/?p=4185






Διαβάστε περισσότερα...