Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Love Meter




Λήψη (56 KB)






Διαβάστε περισσότερα...

Και Μέγας Αλέξανδρος... ο Γκρούεφσκι

Δεν σταματούν τα περιστατικά της χρήσηςελληνικών συμβόλων από την πλευρά τωνΣκοπίων...
τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με σαφή σκοπό την άντλησημικροπολιτικών κερδών.

Μετά από την είδηση ότι το πανεπιστήμιο της πόλης του Στιπ συμπεριελάμβανε το αστέρι της Βεργίναςπάνω στα πτυχία των αποφοίτων του, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου παίζει το ρόλοπροεκλογικού άσου στο μανίκι του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Την ώρα που η ανεργία στα Σκόπια όλο και αυξάνεται και η οικονομική κρίση γονατίζει την πλειοψηφία των συμπατριωτών του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιλέγει να στήνει αγάλματα και μνημεία, αναζητώντας τον δικό "μακεδονικό" μύθο, που θα προσελκύσει τις ψήφους των συμπατριωτών του.


Τo protothema.gr αποκαλύπτει φωτογραφία του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο θα στηθεί στο κέντρο των Σκοπίων, σε βάθρο που έχει ήδη κατασκευαστεί και συνολικά αγγίζει τα 22 μέτρα, όσο δηλαδή μια οκταόροφη πολυκατοικία.

Το άγαλμα, που αναπαριστά έφιππο τον Μέγα Αλέξανδρο στον Βουκεφάλα, φιλοτεχνήθηκε από την Σκοπιανή γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα μετά από διεθνή διαγωνισμό και χυτεύθηκε σε ιταλικό εργαστήριο στην Φλωρεντία. Η μεταφορά του, από την Ιταλία στα Σκόπια, έγινε τμηματικά μέσα σε κοντέινερ, με απόλυτη μυστικότητα.

Το κόστος του έργου -βάθρο και άγαλμα-ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ΜΚΟ. Ελάχιστοι σήμερα στα Σκόπια, γνωρίζουν που βρίσκεται αποθηκευμένο το άγαλμα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως θα τοποθετηθεί επάνω στο βάθρο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, όπως ήδη συνέβη με αγάλματα Βουλγάρων κομιτατζήδων που οι Σκοπιανοί βεβαίως θεωρούν εθνικούς τους ήρωες.


Σημειώνεται ότι το σκηνικό του παραλόγου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση 11 μικρότερων αγαλμάτων, ηρώων της σκοπιανής "ιστορίας", όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ κ.α, που άπαντες ασφαλώς θεωρούνται και παρουσιάζονται ως "Μακεδόνες".

Η φωτογραφία με το άγαλμα του Μακεδόνα βασιλιά, που παρουσιάζει σήμερα το protothema.gr, αναρτήθηκε για λίγες ώρες στο επίσημο προφίλ του VMRO, του κόμματος του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, στο Facebook, για να αποσυρθεί αμέσως, ενώ την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Vreme.

"Το άγαλμα θα στηθεί πριν τις εκλογές, εφόσον το κυβερνών κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, θελήσει να παίξει και πάλι το εθνικιστικό 'χαρτί' του, με στόχο να κερδίσει ψήφους. Το θέμα είναι, τι θα γίνει την επόμενη των εκλογών και το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση με την κατάσταση που οδηγεί σε σύγκρουση με την Ελλάδα και περεταίρω απομόνωση της χώρας μας, από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε", δήλωσε ο κ. Ντένκο Μάλεσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών στα Σκόπια επί Γκλιγκόροφ. Ο ίδιος, είναι ξεκάθαρος, για την καταγωγή των συμπατριωτών του. "Δεδομένου πως η βασική μας ταυτότητα είναι σλαβική, όπως και η γλώσσα μας, δεν χρειαζόμαστε κομμάτια της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να την υποστηρίξουμε. Δυστυχώς πολλάρατσιστικά μυαλά στη χώρα μου, πιστεύουν πως η σλαβική ταυτότητα είναι μικρότερης αξίας από την ταυτότητα των αρχαίων Μακεδόνων".



Στα αζήτητα το ελληνικό άγαλμα

Σημειώνεται ότι την ώρα που οι Σκοπιανοί ετοιμάζουν αποκαλυπτήρια, στο δήμο Αθηναίων "σφυρίζουν" αδιάφορα για την τύχη του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος γλύπτης και ακαδημαϊκός Γιάννης Παππάς, και από το 1993 βρίσκεται στα αζήτητα αν και πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν ανακοινώσεις από τους προκατόχους του δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη, για την τοποθέτηση του.

Επί δημαρχίας Κακλαμάνη, είχε επιλεγεί η πλατεία Κοτζιά, για την τοποθέτηση του αγάλματος, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Πηγή
http://www.newzblock.info/blogs/kai-megas-aleksandros-o-gkrouefski.html
Διαβάστε περισσότερα...