Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Εικονογραφημένη ιστορία μιας εθνικής συμφοράς













Από το Καστελόριζο στην αγανάκτηση. Πώς από το μνημόνιο των 110 δισ. και την αύξηση του ΦΠΑ φτάσαμε στο Μεσοπρόθεσμο και στη συζήτηση για την αποκρατικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ. Εικονογράφηση: Stupid Greg.


Magnify Image
23/04/2010

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει από το ακριτικό Καστελόριζο την απόφασή του να προσχωρήσει η χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης.

Magnify Image
02/05/2010

Η τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) αποφασίζει την εκταμίευση δανείου 110 δισ. Αποφασίζονται πρόσθετα μέτρα στα ήδη σκληρά που έχουν παρθεί το προηγούμενο διάστημα. Εκ νέου αύξηση του ΦΠΑ, περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις.

Magnify Image
05/05/2010

Μία μέρα πριν από την επικαιροποίηση του μνημονίου στη Βουλή, τρεις άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο μετά από εμπρησμό σε υποκατάστημα της Marfin στο Σύνταγμα. Η συγκεκριμένη δολοφονία προκαλεί μεγάλη αμηχανία και αποδυναμώνει το αντιμνημονιακό κίνημα.

06/05/2010

Ψηφίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ το μνημόνιο στη Βουλή.

Magnify Image
13/05/2010

Μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει ξεκινήσει. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

18/05/2010

Εκταμιεύεται η πρώτη δόση του δανείου.

14/09/2010

Εκταμιεύεται η δεύτερη δόση του δανείου. Αυξάνεται εκ νέου ο ΦΠΑ σε τσιγάρα και αλκοόλ.

Magnify Image
28/11/2010

Η Ιρλανδία προσφεύγει στον Μηχανισμό Στήριξης.

11/02/2011

Εγκρίνεται η εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Στη συνέντευξη Τύπου της τρόικας ακούγεται για πρώτη φορά το αξίωμα της «αποκρατικοποίησης». Η κυβέρνηση το διαψεύδει. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα συντάξει νόμο κατά τον οποίο θα απαγορεύεται η πώληση δημόσιας περιουσίας.

20/02/2011

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» και κατά τα λεγόμενα του Ντομινίκ Στρος- Καν σε ντοκιμαντέρ του Canal +, ελληνική κυβέρνηση και ΔΝΤ είχαν προσυμφωνήσει την είσοδο της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης. Τα «κομμένα» στιγμιότυπα προβάλλονται από την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου «Αλ Τσαντίρι News» στις 03/05/2011.

11/03/2011

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των «17» της ευρωζώνης. Αποφασίζουν επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού. Ως αντάλλαγμα, ζητούν σκληρότερα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις.

Magnify Image
06/04/2011

Η προβολή του ντοκιμαντέρ Debtocracy των Κιτίδη - Χατζηστεφάνου προκαλεί νέα συζήτηση για το απεχθές χρέος και τη στάση πληρωμών. Επίσης, φουντώνουν οι φωνές για δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Χρέους. Ακόμα, προτείνεται ως λύση η επιστροφή στη δραχμή.

Magnify Image
09/04/2011

Η Πορτογαλία κάνει αίτημα προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης.

Magnify Image
26/04/2011

Ανακοινώνεται το έλλειμμα, που αγγίζει το 10,5% του ΑΕΠ, αντί του 9,6% που είχε υπολογιστεί. Ανακοινώνονται συμπληρωματικά μέτρα για να καλυφθούν τα 2,5 δις ευρώ.

Magnify Image
06/05/2011

Μυστική σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο σπέρνει τον πανικό. Δημοσίευμα του «Spiegel» κάνει λόγο για επιστροφή στη δραχμή. Η ανακοίνωση του υπουργού κάνει λόγο για απλή ανταλλαγή απόψεων.

12/05/2011

«Ζάππειο 2». Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία. Περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας.

Magnify Image
15/05/2011

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού της καμαριέρας της σουίτας του ξενοδοχείου όπου διαμένει.

Magnify Image
17/05/2011

Η Ε.Ε. ζητά για πρώτη φορά τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ώστε να προχωρήσει στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Η τρόικα θέλει νέα μέτρα, όπως αποκρατικοποιήσεις και περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ. Συντάσσεται κρυφά το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την εξεύρεση 23,6 δις ευρώ.

Magnify Image
25/05/2011

Εμφανίζονται οι πρώτοι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα. Τις επόμενες Κυριακές ο κόσμος ξεπερνά κατά πολύ τους 100.000. Βασικά αιτήματά τους είναι να μην πληρωθεί το χρέος, να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας και να εγκαθιδρυθεί η άμεση δημοκρατία.

Magnify Image
27/05/2011

Ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί συμβούλιο όλων για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση. Ο κόσμος τρομοκρατείται και αποσύρει από τις τράπεζες τις καταθέσεις του. 1,3 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν εκείνη την ημέρα. Στο τέλος, δεν επιτυγχάνεται η συναίνεση και ο πρωθυπουργός δηλώνει «προχωράω μόνος μου».

01/06/2011

Ο προπηλακισμός βουλευτών έξω από το Κοινοβούλιο ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων.

Magnify Image
01/06/2011

17,5% πτώση παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο οι πωλήσεις στη λιανική.

08/06/2011

Στο 16,2% φτάνει το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο, το υψηλότερο νούμερο που έχει εμφανιστεί ποτέ.

09/06/2011

Ύστερα από συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, συντάσσεται το Μεσοπρόθεσμο. Περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, κλείσιμο ΔΕΚΟ και νέα φορολογία. Χαρακτηριστικότερος όλων είναι ο οριζόντιος κεφαλικός φόρος για τα εισοδήματα άνω των €6.000. Το πρόγραμμα ξεσηκώνει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αρκετοί βουλευτές δηλώνουν επίσημα πως δεν είναι βέβαιοι αν θα το ψηφίσουν.

Magnify Image
09/06/2011

Το Γερμανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 90 δισ. ευρώ. Στην υπόλοιπη Ευρώπη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Magnify Image
13/06/2011

Η Standard & Poor’s υποβαθμίζει την Ελλάδα τρεις θέσεις και τη φέρνει στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ κυρίαρχο κράτος. Τα spreads εκτοξεύονται πάνω από τις 1.400 μονάδες βάσης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

15/06/2011

Ξεκινά η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή.

Kακός μάγειρας ή λάθος συνταγή;

Τόσο καιρό το ερώτημα παραμένει το ίδιο: «η συνταγή είναι λάθος ή εμείς δεν την εκτελούμε σωστά;». Η απάντηση που προκρίνεται είναι πως συμβαίνουν και τα δύο. Και αυτό είναι το καταστροφικό. Διότι τα λάθη, οι δισταγμοί και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης φέρνουν νέα και σκληρότερα μέτρα, ενώ τα λάθη της τρόικας δεν έχουν δημιουργήσει τον ανάλογο προβληματισμό στους ηγετικούς σχηματισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κόσμος καλείται συνεχώς να πληρώνει την ανάγκη της χώρας και της Ε.Ε. να επιστρέψουμε στις αγορές, τη στιγμή που κάθε μέρα αποκαλύπτεται ότι οι «αγορές» στέλνουν με ακρίβεια τη μία χώρα πίσω από την άλλη στη χρεοκοπία. Αυτό που φαίνεται, εν τέλει, είναι πως ναι μεν πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά όσο η Ε.Ε. λειτουργεί ως οικονομική και όχι ως πολιτική ένωση, τόσο και οι αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως η δική μας, θα παλεύουν να γίνουν ανταγωνιστικές, ψηφίζοντας το ένα Μεσοπρόθεσμο πίσω από το άλλο.


Πηγή
http://www.lifo.gr/mag/features/2718
Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομικοί δολοφόνοι και η πρώτη παγκόσμια μυστική αυτοκρατορία τους (βίντεο)

















Οι οικονομικοί δολοφόνοι κατάφεραν να φτιάξουν την πρώτη παγκόσμια μυστική αυτοκρατορία.

Magnify Image

Το καρτούν περιγράφει πως δρουν ακριβώς οι οικονομικοί δολοφόνοι και καταλήγει λέγοντας ότι δεν είναι ο καπιταλισμός που έχει αποτύχει. «Είναι ένα συγκεκριμένο είδος καπιταλισμού το οποίο έχουμε αναπτύξει, ένα είδος viral capitalism (που δρα σαν ιός), και αυτή η μετάλλαξη του καπιταλισμού, που πρόκειται για ένα αρπακτικό, εξοντωτικό μοντέλο, έχει δημιουργήσει ένα άδικο, μη-βιώσιμο, ασταθή, άδικο και πολύ επικίνδυνο κόσμο».

Magnify Image


Πηγή
http://www.lifo.gr/now/view/3894
Διαβάστε περισσότερα...

Έντεκα ονειρεμένες πισίνες σε καιρούς οικονομικής κρίσης.












Φωτογραφίες από μαγευτικές πισίνες, και μια αληθινή ιστορία που έγραψα στο enteka.

Εγώ πήγαινα Λύκειο αλλά, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η αδερφή μου είχε πετύχει όλα όσα ονειρευόμουν. Eίχε φύγει απ’ τη Θεσσαλονίκη και ζούσε μόνη της στην πρωτεύουσα, στην Αθήνα.

Δούλευε εκεί σε διάφορα πράγματα που με εντυπωσίαζαν, ήξερε διάσημους, έτρωγε με δημοσιογράφους (πόσο ήθελα να ήμουν κι εγώ εκεί, να τους γνωρίσω και να τους πείσω να με ανακαλύψουν και να υποστηρίξουν τα δημοσιογραφικά μου όνειρα), πήγαινε στα γυάλινα εμπορικά κέντρα, μπορούσε να δει όλες τις μεγάλες συναυλίες.

Επίσης έπιανε MTV και άλλα κανάλια που μόνο έπαιζαν τότε μόνο στην Αθήνα, μπορούσε να ακούει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που με ενδιέφεραν, τα μεγάλα δισκάδικα ήταν κοντά στο σπίτι της, όπως και τα περίπτερα με τα σπάνια ξένα περιοδικά - όλα συνέβαιναν κοντά της.

Αυτή δεν εκτιμούσε απαραίτητα αυτά για τα οποία την ζήλευα, εκτιμούσε όμως εμένα κι έτσι κάθε καλοκαίρι είχα την τύχη να την επισκέπτομαι. Είτε έμενε στην Μπουκουβάλα, κοντά στην Αλεξάνδρας ή κοντά στη Μιχαλακοπούλου, κάθε σπίτι της ήταν ένα μέρος ευτυχίας για μένα – είχε τηλεόραση και ραδιόφωνο και τριγύρω όλα αυτά που ήθελα, οι καλοκαιρινές συναυλίες, τα δισκάδικα κλπ.

Μια απ’ τις τελευταίες χρονιές που την επισκέφτηκα είχε φριχτό καύσωνα και τα (έτσι κι αλλιώς ελάχιστα) λεφτά μας είχαν τελειώσει. Δεν μπορούσαμε φυσικά να ταξιδέψουμε ή να πάμε σε παραλίες κι έτσι βράζαμε εκνευριστικά στο ζουμί μας.

Μέχρι που μια μέρα η Τατιάνα συνειδητοποίησε ότι κοντά στο σπίτι της, Αλεξάνδρας με Κηφισίας νομίζω, ήταν ένα μεγάλο πολυώροφο ξενοδοχείο. Το President. Από κάποιον έμαθε πως στην ταράτσα του υπήρχε μια μεγάλη πισίνα. Στο μυαλό μας αυτή η πισίνα πήρε σύντομα μυθικές διαστάσεις – μια λυτρωτική όαση στο κέντρο της ζεματισμένης Αθήνας, δυο λεπτά απ’ το καυτό σπίτι. Η Τατιάνα τους πήρε αλλά απογοητεύτηκε.

«Πρόβλημα. Έχει είσοδο. Μόνο οι ένοικοι του ξενοδοχείου μπαίνουν τζάμπα. Και δε μπορούμε απλώς να πάρουμε ένα αναψυκτικό, πρέπει να πληρώσουμε κανονικά.»

Έχουν περάσει 15 χρόνια και δε θυμάμαι πόσο μπορεί να κόστιζε η είσοδος, ένα πεντοχίλιαρο το άτομο; Λίγο περισσότερο; Τα λεφτά δεν μας έφταναν ούτε για μία επίσκεψη. Το πρωί η αδερφή μου είχε μια μη ανακοινώσιμη λύση.

«Μόλις γυρίσω απ’ τη δουλειά θα πάμε στην πισίνα του ξενοδοχείου. Να είσαι έτοιμος, ΟΚ;»

Το μεσημέρι ήμουν έτοιμος και γεμάτος απορίες. Με το συνομωτικό ύφος που είχε πάντα όταν κατέστρωνε ένα σχέδιο η Τατιάνα μου εξήγησε αποσπασματικά και μπερδευτικά την πρώτη του φάση:

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη σακούλα. Βάλε μαγιό. Οι πετσέτες πού είναι; Όχι θα βάλεις παπούτσια, ντύσου κανονικά.»

Λίγο μετά οι δυο μας, ντυμένοι κανονικά, εγώ με ένα μπλου τζιν και t-shirt κι αυτή με ένα λουλουδάτο φόρεμα, μπήκαμε στο ξενοδοχείο ευχαριστώντας τον πορτιέρη που μας άνοιξε χαμογελαστός. Η Τατιάνα είχε ήδη μελετήσει το εσωτερικό του ισογείου. Αποφύγαμε τη ρεσεψιόν και κατευθυνθήκαμε με την αυτοπεποίθηση ανθρώπων που ξέρουν που πηγαίνουν προς τα ασανσέρ. Θέλαμε να μπούμε μόνοι σ’ ένα ασανσέρ, όμως όλο και κάποιος μας χαλούσε τα σχέδια.

«Τι κάνουμε τώρα;» ρώτησα.

«Μόλις μπούμε μέσα στο ασανσέρ, μόνοι, θα έχουμε ακριβώς τριάντα δευτερόλεπτα», ψιθύρισε αγχωμένη αυτή. «Με το που ξεκινάει βγάζουμε τα ρούχα μας και μένουμε με το μαγιό. Μετά βγάζουμε τις πετσέτες απ’ τη σακούλα και μέσα της βάζουμε τα ρούχα. Τέλος βγάζουμε τα παπούτσια και τα ρίχνουμε κι αυτά στη σακούλα και βάζουμε κατευθείαν τις παντόφλες που φέραμε. Το κατάλαβες;»

«Ναι, όμως, γιατί;»

«Με το που θα βγούμε στην ταράτσα θα μοιάζουμε ένοικοι του ξενοδοχείου, που βγήκαν με το μαγιό τους απ’ το δωμάτιο και πήγαν κατευθείαν στην πισίνα. Όσοι δεν μένουν στο ξενοδοχείο και θέλουν μπάνιο πάνε ντυμένοι στη ρεσεψιόν ντυμένοι και αφού πληρώσουν πάνω αλλάζουν στα αποδυτήρια της ταράτσας.»

«Όμως εμείς;»

«Κανείς δεν θα πιστέψει ότι περπατήσαμε όλη την Κηφισίας σχεδόν γυμνοί, με τις παντόφλες. Άρα θα νομίσουν ότι είμαστε ένοικοι και δεν θα πληρώσουμε.»

«Αυτό είναι είτε το πιο έξυπνο ή το πιο χαζό κόλπο που έχω ακούσει ποτέ στην…»

Το ασανσέρ ήρθε και ήμασταν μόνοι. Ήταν η ευκαιρία μας. Γλιστρήσαμε μέσα, με τη μεγάλη σακούλα στα χέρια μας.

Πάτησα τον όροφο της ταράτσας (νομίζω ο εικοστός;) και κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Η μουσική του Μπένι Χιλ για τις σκηνές με γρήγορη κίνηση θα ήταν αρκετά ταιριαστή. Ξεντυθήκαμε σβέλτα και καθώς πλησιάζαμε στον εικοστό όροφο ξεφορτωθήκαμε και τα παπούτσια. Τη στιγμή του «ΠΙΝΓΚ!» βγάλαμε τις πετσέτες απ’ τη μεγάλη σακούλα και ρίξαμε μέσα της ό,τι μπορεί να μαρτυρούσε πως πριν από τριάντα δευτερόλεπτα ήμασταν πλήρως ντυμένοι και πως πριν από τρία λεπτά ήμασταν άφραγκοι στο σπίτι κι επιθυμούσαμε μια βουτιά.

Όταν η πόρτα άνοιξε πήραμε ύφος μπλαζέ και παίξαμε το ρόλο μας. Ήμασταν οι πελάτες-ένοικοι που ρίξαμε μια πετσέτα πάνω μας κι ανεβήκαμε για μια γρήγορη βουτιά. Ο υπεύθυνος για τα εισιτήρια δεν μας έδωσε καν σημασία. Κόλλησε μηχανικά τα μάτια του στην πόρτα του ασανσέρ περιμένοντας κάποιον εξωξενοδοχειακό πελάτη που θα έπρεπε να πληρώσει το πεντοχίλιαρο...

Ήταν ένα ωραίο καλοκαίρι στην Αθήνα. Η πισίνα του President φιλόξενη και εντυπωσιακή, τα ποτά (εννοείται πως θέλαμε να αφήσουμε τον οβολό μας με κάποιο τρόπο) δροσιστικά, η θέα κοψοχολιαστική, το μπάνιο όντως λυτρωτικό…

*15 χρόνια μετά.

Ο Άρης δεν έζησε τελικά ποτέ στην Αθήνα και μάλλον του έφυγε κιόλας η όρεξη αφού, ζώντας για χρόνια στο Λονδίνο, χόρτασε από μεγαλουπόλεις. Το εφηβικό του απωθημένο για τις πισίνες έχει ικανοποιηθεί πλήρως μιας και τα τελευταία καλοκαίρια γράφτηκε στη waterland και όταν είναι στην πόλη πηγαίνει κάθε μέρα για μπάνιο στις πισίνες της.

Η Τατιάνα έφυγε απ’ την Αθήνα και ζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τον άντρα της και τα δύο δίδυμα κοριτσάκια της. Είναι καθηγήτρια Γερμανικών και υπεύθυνη εκδόσεων.

Τις προάλλες τα δύο αδέρφια πήγαν θερινό σινεμά στην Αρετσού και θυμήθηκαν την ιστορία με την βιαστική μεταμόρφωσή τους στο ασανσέρ του ξενοδοχείου και την επεισοδιακή άφιξή τους στην ταράτσα.

«Σκέφτομαι να γράψω αυτή την ιστορία» είπε αυτός. «Μήπως ντρέπεσαι; Να πω ότι συνέβη με κάποια φίλη μου; Ή να αλλάξω το όνομα;»

«Μπα», είπε αυτή γελώντας με το συμβάν που είχε ξεχάσει τελείως ότι είχε ποτέ συμβεί. «Γράψτο όπως θέλεις. Τι θα ήταν η ζωή χωρίς τα μικροκόλπα του παρελθόντος μας;»

[καλές βουτιές, το bits and pieces θα είναι εδώ, συνέχεια, όλο το καλοκαίρι.]


Πηγή
http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces#25768
Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμοστικός Νόμος Μεσοπρόθεσμου: το κείμενο-σοκ (pdf)

Το Fimes.gr αποκαλύπτει το κείμενο-σοκ του προς ψήφιση εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αντενδείκνειται για καρδιακούς










εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου.

Πηγή
http://www.fimes.gr/2011/06/efarmostikos-nomos-mesoprothesmou-pdf/
Διαβάστε περισσότερα...

Πίστευα ότι θα τα καταφέρω, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα...












Ένα ακόμη όνομα προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων της οικονομικής κρίσης... Μια ακόμη ζωή, θυσία στο βωμό της λιτότητας και της μετέωρης απειλής της χρεοκωπίας... Ένας 45χρονος επιχειρηματίας απ' τη Θεσσαλονίκη, δεν άντεξε το βάρος των οφειλών του και βούτηξε στο κενό, απ' τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας όπου και διέμενε...

Πατέρας δύο παιδιών, μέτοχος σε δύο απ' τα γνωστότερα εσιαστόρια της πόλης, αλλά και σ' ένα ακόμη στο Κολωνάκι, άνθρωπος έντιμος και συνεπής -όπως τον χαρακτηρίζουν γνωστοί και φίλοι- έφυγε αναπάντεχα απ' τη ζωή, αφήνοντας πίσω του πλήθος ερωτημάτων...
Το σημείωμα που βρέθηκε σε αρχείο του υπολογιστή του, δεν θα είναι ποτέ αρκετό για τα δεκάδες γιατί... “Πίστευα ότι θα τα καταφέρω, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα...”
Η πόρτα του σπιτιού του ήταν κλειδωμένη εσωτερικά. Ο κίνδυνος για τη ζωή του 45χρονου, αποδείχτηκε ότι ήταν ο ίδιος κι η απόγνωση που ένιωθε απ' τα χρέη.
Η περίπτωση του 45χρονου δεν είναι η μοναδική...Είναι μια ακόμη, σε μια ατελείωτη αλυσίδα, από κρίκους που αποτελούνται από ανθρώπινες ψυχές παγιδευμένες, στις οφειλές, την απαισιοδοξία και το αβέβαιο αύριο... Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40%. Η χώρα που μέχρι πρότινος κατατάσσονταν στις χώρες με τα λιγότερα ποσοστά αυτοκτονιών, αφού σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010 σημειώθηκαν λιγότερες από 6.5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, σήμερα αλλάζει και καταγράφει μια νέα πραγματικότητα.
Ψυχολόγοι μαρτυρούν μια αλήθεια που σοκάρει. Οι γραμμές παρέμβασης, δέχονται κατά χιλιάδες, κλήσεις από ανθρώπους απελπισμένους. Πρωταγωνίστριες είναι κυρίως γυναίκες, οι άνδρες όμως λένε, είναι αυτοί που κάνουν τις πιο σοβαρές σκέψεις αυτοχειρίας. Σε μια Ελλάδα που βιώνει την αβεβαιότητα, σε μια χώρα που η πρόληψη στον τομέα αυτό, πάσχει σοβαρά, σύμφωνα με τους ειδικούς...

Πηγή
http://skandalistis.blogspot.com/2011/07/blog-post_2700.html#more
Διαβάστε περισσότερα...

Οταν ο Αρχιμήδης «έπαιζε» με τα τετράγωνα











Αγνωστες πτυχές του έργου του στη νέα ανάγνωση του Παλίμψηστου

Ο Θεός είναι άγνωστο αν έπαιζε ζάρια, ο Αρχιμήδης όμως έπαιζε παιχνίδια! Μαθηματικά βεβαίως! Επιπλέον γνώριζε τα «άπειρα σύνολα» και ήταν ο μόνος που κατέγραψε τους τρόπους επίλυσης των μαθηματικών προβλημάτων, εν αντιθέσει με τους άλλους αρχαίους φιλοσόφους, που παραθέτουν μόνον το αποτέλεσμα αφήνοντας τους σύγχρονους να αναρωτιούνται...

Πρόκειται για τα σημαντικότερα _αν και όχι όλα_ πορίσματα της νέας μελέτης του περίφημου «Παλίμψηστου» του Αρχιμήδη, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για τον μεγάλο μαθηματικό της αρχαιότητας και για πρώτη φορά εκδίδεται τώρα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Νεφέλη» με επιμέλεια του αν. καθηγητή Ιστορίας των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννη Χριστιανίδη.

«Πώς ένα μεσαιωνικό βιβλίο του 10ου αιώνα ανατρέπει παγιωμένες απόψεις για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά» είναι ο υπότιτλος, που έχει επιλέξει ο κ. Χριστιανίδης για το βιβλίο. Γιατί «Εκατό χρόνια μετά από την πρώτη ανάγνωση του Παλίμψηστου από τον φιλόλογο Γιόχαν Λούντβιχ Χάιμπεργκ, τώρα έρχονται στο φως στοιχεία, που εκείνος δεν είχε κατορθώσει να διαβάσει και επομένως ήταν άγνωστα», όπως λέει ο ίδιος στο «Βήμα».

Ο λόγος είναι, ότι σήμερα προηγμένες τεχνολογικές μέθοδοι επιτρέπουν στους ερευνητές να δουν κυριολεκτικά κάτω και πίσω από τις γραμμές. Διαβάστηκαν έτσι, αράδες που βρίσκονταν ακριβώς στο δίπλωμα του χειρογράφου, στη ράχη του δηλαδή και λέξεις φθαρμένες από το χρόνο. Σ΄ αυτό βοήθησαν πολύ και οι φωτογραφίες του κώδικα, τις οποίες έκανε ο Χάιμπεργκ και σε πολλές περιπτώσεις είναι σε καλύτερη κατάσταση από το ίδιο το χειρόγραφο, το οποίο φυλάχτηκε στη συνέχεια κάτω από άσχημες συνθήκες.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις άλλωστε αρκούν κάποιες λέξεις και μόνον για να ανατρέψουν τα ισχύοντα, να δώσουν επιπλέον πληροφορίες ή ακόμη και νέα στοιχεία. Αυτά τα οποία αναζήτησαν οι ξένοι επιστήμονες, μελετητές του Κώδικα Ρ. Νέτζ, Κ. Σέιτο, Ναταλί Τσερνέτσκα, Φ. Ακέρμπι, Ν. Γουίλσον και από ελληνικής πλευράς μαζί με τον κ. Χριστιανίδη ο Απόστολος Δέμης.

Δύο είναι τα έργα, από τα επτά που περιλαμβάνει το Παλίμψηστο, που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα λόγω της νέας ανάγνωσης. «Το ένα είναι η «Πρόταση 14» της «Πραγματείας Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος» (μέθοδος) στην οποία ο Αρχιμήδης πραγματεύεται το πρόβλημα του κυβισμού μιας μορφής κυλινδρικού τμήματος, που στη σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρεται μερικές φορές με την ονομασία το νύχι (ή η οπλή) του αλόγου», λέει ο κ. Χριστιανίδης. Κι εδώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα τμήμα του κειμένου, το οποίο ο Χάιμπεργκ δεν είχε κατορθώσει να διαβάσει, έτσι στην έκδοσή του, το είχε αντικαταστήσει με αποσιωπητικά. Μάλιστα έγραφε σε υποσημείωση: «Δεν μπορώ να φανταστώ τι ήταν γραμμένο σε ένα τόσο μεγάλο κενό».

«Από την ανάγνωση του φθαρμένου κειμένου προέκυψε ένα μάλλον αναπάντεχο αποτέλεσμα:
Ο Αρχιμήδης αποφαίνεται σε αυτό ότι τέσσερα άπειρα σύνολα είναι "πλήθει ίσα" μεταξύ τους. Κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κείμενο της αρχαίας ελληνικής μαθηματικής γραμματείας και σημαίνει ότι ο Αρχιμήδης ήταν ως έναν βαθμό εξοικειωμένος με την έννοια του ενεστωτικού απείρου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τέτοιοι συλλογισμοί άρχισαν να υπεισέρχονται στα μαθηματικά μετά τον 17ο αιώνα», εξηγεί ο κ. Χριστιανίδης.

Δεύτερο θέμα, που προκύπτει από την νέα μελέτη του Παλίμψηστου είναι από την πραγματεία στην οποία ο Αρχιμήδης εκθέτει τον τρόπο που έκανε τις ανακαλύψεις του, δηλαδή το πώς οδηγούνταν στη λύση των προβλημάτων. Αυτή μάλιστα έχει τη μορφή μίας επιστολής προς τον Ερατοσθένη στην Αλεξάνδρεια, ο οποίος λειτουργούσε ως ο «ενδιάμεσος» που συγκέντρωνε το υλικό, το οποίο έστελναν από όλο τον ελληνικό κόσμο οι φιλόσοφοι.

Μία λέξη εξάλλου, το «πλήθος» συγκεκριμένα, η οποία διαβάστηκε τώρα, έδωσε το έναυσμα για μία πρόταση ερμηνείας του έργου «Στομάχιον», που λόγω του περίεργου τίτλου του αλλά και γιατί σώζεται μόνον μία σελίδα του δεν έτυχε ποτέ του ενδιαφέροντος των μελετητών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, λοιπόν, το θέμα που πραγματεύεται ο Αρχιμήδης εδώ είναι το πλήθος των τρόπων με τους οποίους δεκατέσσερα ευθύγραμμα επίπεδα σχήματα, στα οποία διαιρείται ένα τετράγωνο με βάση ένα προκαθορισμένο μοτίβο, μπορούν να συνενωθούν ώστε να σχηματιστεί και πάλι ένα ίσο τετράγωνο.

«Αυτή η ερμηνεία καθιστά το Στομάχιον ένα έργο συνδυαστικής μόνον που η συνδυαστική θεωρούνταν ως πρόσφατα ένα πεδίο το οποίο εμφανίστηκε όψιμα στην ιστορία των μαθηματικών. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ανατραπεί, έτσι έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συνδυαστική ήταν ένα υπαρκτό πεδίο έρευνας για τους αρχαίους έλληνες μαθηματικούς και επομένως αυτή η ερμηνεία του Στομαχίου θεωρείται πειστική»
, λέει ο κ. Χριστιανίδης.

Ο Παλίμψηστος Κώδικας του Αρχιμήδη _ όρος για αρχαίους παπύρους και περγαμηνές που χρησιμοποιούνταν πολλές φορές, αφού πρώτα «σβήνονταν» οι προηγούμενες καταγραφές_ ήταν αρχικώς ένα χειρόγραφο, το οποίο είχε αντιγραφεί τον 10o αιώνα από άγνωστο γραφέα. Περί τον 13ο αιώνα όμως ένας μοναχός στην Ιερουσαλήμ έξυσε το αρχικό κείμενο, έκοψε τα χειρόγραφα στη μέση για να τα δέσει και πάνω τους κατέγραψε προσευχές. Στην Ευρώπη εντοπίσθηκε το 1846 αλλά μόνον το 1907 δόθηκε για μετάφραση και μελέτη. Στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» για εμφανισθεί εκ νέου το 1998 σε δημοπρασία των Christie's της Νέας Υόρκης, όπου και πωλήθηκε αντί 2,2 εκατ. δολαρίων, χωρίς η Ελλάδα να κατορθώσει να τον διεκδικήσει. Ηταν και η ευκαιρία για νέα ανάγνωση των κειμένων χάρη στις σύγχρονες μεθόδους που ο Χάιμπεργκ δεν μπορούσε να έχει στη διάθεσή του.

Πηγή
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=409512
Διαβάστε περισσότερα...

Ο λαός υποφέρει, οι βουλευτές απολαμβάνουν











Ταξίδια χλιδής εξακολουθούν να πραγματοποιούν βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Real Fm. Αναλυτικά η λίστα της σπατάλης

Προτίμηση στα κυβερνητικά αεροσκάφη δείχνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης για τα ταξίδια τους, ακόμα και σε κοντινούς προορισμούς, γεγονός που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο... 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία, για ένα μονοήμερο ταξίδι του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Απρίλιο του 2010, σπαταλήθηκαν 145.000 ευρώ, ενώ για ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στις Βρυξέλλες χρειαστήκαν πάνω από 60.000 ευρώ, όταν το ακριβότερο εισιτήριο με αεροπλάνο της γραμμής δεν ξεπερνούσε μόλις τα 500 ευρώ.

Μιλώντας στον Real fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας, όπου επανέφερε το θέμα στη δημοσιότητα, σημείωσε ότι τα VIP ταξίδια υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης έχουν κοστίσει στον ελληνικό λαό, αρκετές χιλιάδες ευρώ και μάλιστα άσκοπα.

Αναρωτήθηκε μάλιστα δημοσίως "τί θα είχε πάθει ο κ. Παπακωνσταντίνου αν διανυκτέρευε στην Ουάσιγκτον και επέστρεφε την επόμενη μέρα; Το ταξίδι του κόστισε 145.000 ευρώ".

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι στα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, αναφέρεται και η μετακίνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης σε χωριό της Ξάνθης με ελικόπτερο, το οποίο κόστισε 16.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Τζίμας, "το χωριό απέχει 30 χιλιόμετρα. Μισή ώρα με το αυτοκίνητο".

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι τα ταξίδια γίνονται, ενώ υπάρχουν τρεις και τέσσερις πτήσεις κάθε ημέρα προς αυτούς τους προορισμούς και παραθέτει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που καίνε την τσέπη Ελλήνων πολιτών.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευαγ. Βενιζέλος για πτήση στο Λουξεμβούργο ξόδεψε 47.749 ευρώ, ενώ για ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Μπεγλίτη το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνθηκε με 47.700 ευρώ.

Στις πολυτελείς πτήσεις, συγκαταλέγεται το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Πεταλωτή στη Δαμασκό, με κόστος 84.966 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά εδώ τον πίνακα με τα ταξίδια της χλιδής:



Πηγή
http://news247.gr/ellada/politiki/o_laos_ypoferei_oi_voyleytes_apolamvanoyn.1175164.html
Διαβάστε περισσότερα...

«Φεουδαρχική Ελλάδα»












Δημοσίευμα του '' Σπίγκελ'' στηλιτεύει την ελληνική οικογενειοκρατία.

«Αν δεν έχεις διασυνδέσεις, κανείς δεν σε προσλαμβάνει. Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν». Αυτά που ακούγονται από το στόμα «θύματος» του προγράμματος λιτότητας και συμπληρώνονται από σχόλια αθηναϊκών εφημερίδων, όπως «τώρα πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος», καλύπτουν μεγάλο μέρος άρθρου του τελευταίου «Σπίγκελ» με τίτλο «Φεουδαρχικοί δημοκράτες».

Οι οικογένειες Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη. Μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη Οι οικογένειες Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη. Μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στην έγκριση του πακέτου στήριξης για την Ελλάδα ο συντάκτης συμπληρώνει: «Ομως την Ελλάδα πιθανότατα δεν πρόκειται να τη σώσει. Διότι τις περασμένες δεκαετίες μια αριστοκρατία, της οποίας τον πυρήνα αποτελούσαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, ίδρυσε μια πελατειακή οικονομία ξοδεύοντας χρήματα που το κράτος δεν διέθετε.
Οι κεφαλές των οικογενειών προσέφεραν σε συγγενείς και φίλους πολυτέλειες και διόγκωσαν το δημόσιο τομέα δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό τέρας».
«Η στάση των παρατάξεων είχε περισσότερο να κάνει με ρουσφέτια παρά με πολιτική», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Οποιος ήταν σε θέση να χαρίζει δημόσιο χρήμα αγόραζε φίλους και ψηφοφόρους, που κατόπιν ήταν υπόχρεοι στο κόμμα - και συγχρόνως και στην οικογένεια, που ήταν στα πράγματα. Ετσι δημιουργήθηκε η φεουδαρχική δημοκρατία της Ελλάδας».
«Οι γενεές έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα ονόματα στην κορυφή παραμένουν τα ίδια - Καραμανλής, Παπανδρέου και ενδιάμεσα και Μητσοτάκης. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ κάτι παρόμοιο».
«Και οι κομματικοί ηγέτες συνήθισαν το λαό τους να ζει πέραν των δυνατοτήτων του - και κυρίως να αρμέγει το κράτος. Συνέπεια, οι πλούσιοι φοροδιέφευγαν, οι φτωχοί ενίσχυαν τα εισοδήματά τους με παράνομη εργασία και οι δημόσιοι υπάλληλοι χρηματίζονταν. Τώρα ο Γ. Παπανδρέου καλείται να "μπαλώσει" όσα προκάλεσε μαζί με άλλους και ο πατέρας του».

Πηγή
http://e-freevoice.blogspot.com/2011/07/blog-post_1486.html
Διαβάστε περισσότερα...