Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κυνηγόσκυλα... καρχαριών

Απίστευτο θάρρος από δυο σκυλιά που επιτίθενται σε κοπάδι με καρχαρίες! (VIDEO).






Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι δυο ατρόμητοι σκύλοι επιτίθενται σε ένα κοπάδι από καρχαρίες που είχαν φθάσει μία ανάσα από την παραλία. Για όσους δεν θέλουν να βλέπουν σκυλιά να κολυμπούν στη θάλασσα. Η παραλία πάντως δεν είναι στην Ελλάδα...

Δείτε το βίντεο:




Πηγή
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=80767&catID=5
Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο: Λυγερός - Ρολάνδης περί ΑΟΖ "Η ώρα των βετεράνων" 15/7/11

Λυγερός - Ρολάνδης περί ΑΟΖ "Η ώρα των βετεράνων" 15/7/11 στον σταθμό Blue Sky. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή















Πηγή
http://www.antibaro.gr/node/3233
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Βακτήριο «τρώει» την ελονοσία

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για μια πρακτική αξιοποίηση της νέας ανακάλυψης





In vivo, αλλά και στον δοκιμαστικό σωλήνα, το σωτήριο βακτήριο απαλλάσσει από το παράσιτο της ελονοσίας. Δεξιά, ο δρ Γιώργος Δημόπουλος επί το ερευνητικόν του έργον.

Για την Ελλάδα ανήκει στο πρόσφατο, αλλά μάλλον ξεχασμένο παρελθόν. Στον υπόλοιπο κόσμο όμως η ελονοσία πλήττει περισσότερους από 225 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 800.000 - πολλοί εκ των οποίων παιδιά - πεθαίνουν εξαιτίας της, κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη.

Η βασική «αιτία» της είναι τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν μέσω του αίματος το παράσιτο που την προκαλεί, χωρίς τα ίδια να νοσούν. Ο ευνόητος τρόπος πρόληψής της είναι λοιπόν να αποφεύγει κάποιος τα τσιμπήματά τους - κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο στην πράξη. Οι περισσότερες στρατηγικές μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στην απώθηση ή στην εξόντωση των εντόμων, με σήτες και κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά ή εντομοκτόνα. Τώρα μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς προτείνει μια «βιολογική» προσέγγιση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική. Στόχος της να «εξολοθρεύσει» την ασθένεια στα ίδια τα κουνούπια, προτού αυτή μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στα έντερα των κουνουπιών του γένους Anopheles (του μόνου που είναι ξενιστής του παρασίτου της ελονοσίας) ένα βακτήριο το οποίο «σκοτώνει» το Plasmodium falicparum, το παράσιτο που προκαλεί την πιο σοβαρή και θανατηφόρο μορφή της ελονοσίας. Οπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», πρόκειται για ένα εντεροβακτήριο το οποίο υπάρχει με φυσικό τρόπο στα έντομα - όχι όμως σε όλα. Τώρα μελετούν διάφορες στρατηγικές προκειμένου να το «περάσουν» σε όσο το δυνατόν περισσότερα κουνούπια ώστε αυτά να πάψουν να αποτελούν «όχημα» μεταφοράς της ασθένειας.

Το κυνήγι του «μαγικού» βακτηρίου


Στη φωτογραφία μικροσκοπίου φαίνεται καθαρά πως η παρουσία του εντεροβακτηρίου ελαχιστοποιεί τον πληθυσμό των παρασίτων της ελονοσίας στο έντερο του εντόμου.


Τα κουνούπια «παίρνουν» το παράσιτο της ελονοσίας μέσω του αίματος, όταν τσιμπούν κάποιον ο οποίος είναι φορέας της νόσου. Αρχικά το παράσιτο αναπτύσσεται μέσα στα έντερα του εντόμου και στη συνέχεια «μεταναστεύει» στους σιελογόνους αδένες, για να μεταφερθεί σε άλλους ανθρώπους με το επόμενο τσίμπημα. «Είχαμε δείξει σε προηγούμενες μελέτες μας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνουπιού μπορεί να σκοτώσει το παράσιτο της ελονοσίας όταν αυτό βρίσκεται στα έντερά του» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Γιώργος Δημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας και στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ελονοσία του Τζονς Χόπκινς, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Είχαμε επίσης δείξει ότι τα έντερα του κουνουπιού, όπως και των ανθρώπων, περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα σκοτώνοντας το παράσιτο».

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν μήπως η εξόντωση του παρασίτου δεν ήταν αποκλειστικά και μόνον έργο του ανοσοποιητικού συστήματος των εντόμων, αλλά τα βακτήρια είχαν πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν επιδρώντας άμεσα στο Plasmodium. «Σκεφτήκαμε να πάμε επί τόπου και να εξετάσουμε τι είδους βακτήρια υπήρχαν στα έντερα των κουνουπιών στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ελονοσίας» λέει ο κ. Δημόπουλος. «Πήγαμε λοιπόν στη Νότια Ζάμπια, συλλέξαμε κουνούπια επί τόπου και απομονώσαμε διαφορετικά είδη βακτηρίων από τα έντερά τους. Τα φέραμε πίσω στο εργαστήριο και σχεδιάσαμε πειράματα για να δούμε πώς επηρεάζουν το παράσιτο της ελονοσίας».

Το μυστικό στις ελεύθερες ρίζες

Ενα από τα βακτήρια που απομονώθηκαν έδειξε εντυπωσιακές επιδόσεις, αφού είχε την ικανότητα να «μπλοκάρει» την ανάπτυξη του Plasmodium ή και να το σκοτώνει εντελώς όχι μόνο μέσα στα έντερα του κουνουπιού αλλά και στον δοκιμαστικό σωλήνα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του εντόμου δεν είχε καμία ανάμειξη. Οπως ανακάλυψαν οι ειδικοί στα επόμενα πειράματά τους, το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο ανήκει σε ένα άγνωστο ως τώρα είδος που μοιάζει όμως πολύ με τα εντεροβακτήρια που συναντάμε στους ανθρώπους, παράγει υψηλά επίπεδα δραστικών ειδών οξυγόνου (γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες) τα οποία έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν διάφορα βιολογικά μόρια και κύτταρα.

Το είδος αυτό ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, δεν είναι το μόνο αντιπαρασιτικό «όπλο» εντός των κουνουπιών. «Εντοπίσαμε και άλλα βακτήρια που μπορούν να μπλοκάρουν το παράσιτο, αλλά δεν τα έχουμε εξετάσει ακόμη« λέει ο κ. Δημόπουλος. «Σε αυτά θα επικεντρωθούν οι επόμενες μελέτες μας. Πιστεύουμε ότι ίσως υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί μέσω των οποίων τα βακτήρια των εντέρων των κουνουπιών ενεργούν εναντίον του παρασίτου. Και είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη επειδή πιστεύουμε ότι με αυτές τις γνώσεις θα μπορέσουμε ενδεχομένως να αναπτύξουμε μια στρατηγική βιολογικού ελέγχου με την οποία θα εμποδίσουμε με φυσικό τρόπο τα κουνούπια να μεταδίδουν την ελονοσία».

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το «παρασιτοκτόνο» βακτήριο των κουνουπιών ανήκει στα εντεροβακτήρια, μια μεγάλη οικογένεια της οποίας κάποια είδη κατοικούν στα έντερα των ανθρώπων. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ωστόσο αν το συγκεκριμένο είδος περιλαμβάνεται στη χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου. Θα μπορούσε να εισαχθεί σε αυτήν ώστε να αποτελέσει έναν τρόπο θεραπείας για τη «δύσκολη» ασθένεια της ελονοσίας; «Δεν νομίζουμε ότι το συγκεκριμένο βακτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία στους ανθρώπους γιατί τα υψηλά επίπεδα δραστικών ειδών οξυγόνου που παράγει είναι πολύ τοξικά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη κάποιου φαρμάκου» απαντά ο κ. Δημόπουλος. «Ωστόσο πιστεύουμε ότι κάποια άλλα από τα βακτήρια που έχουμε εντοπίσει ενεργούν με διαφορετικό τρόπο και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών».

Ο τομέας της πρόληψης είναι ωστόσο ακόμη πιο σημαντικός, ιδιαίτερα αν λάβει κάποιος υπόψη ότι οι χώρες που πλήττονται από την ελονοσία δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν φάρμακα και θεραπείες. Το συγκεκριμένο είδος βακτηρίου, το οποίο εντοπίστηκε περίπου στο 25% των κουνουπιών, φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Οι ερευνητές συνεχίζουν παρ' όλα αυτά την εξερεύνηση.

«Πρέπει να καταστήσουμε το βακτήριο αυτό καλύτερο στον εποικισμό του εντέρου ή να ανακαλύψουμε άλλα βακτήρια που προσφέρονται περισσότερο για κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να αναπτύξουμε μεθόδους ώστε να εκθέσουμε τα κουνούπια σε αυτά» εξηγεί ο κ. Δημόπουλος. Ενας τρόπος είναι μέσω της τροφής - ένα τεχνητό νέκταρ για παράδειγμα που θα περιέχει τα βακτήρια και θα ψεκάζονται με αυτό τα φυτά ή θα τοποθετείται σε «παγίδες. Ολα όμως είναι ακόμη υπό εξέταση. «Θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια ώσπου να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική στρατηγική βιολογικού ελέγχου» λέει ο ερευνητής. Οι βάσεις όμως φαίνεται ότι έχουν τεθεί, και μάλιστα με ευοίωνες προοπτικές.


Πηγή
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=411204
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλητισμός στο Σύμπαν

Ποια είναι τα ακραία φυσικά φαινόμενα που κατέχουν τον τίτλο του κοσμικού πρωταθλητή








Ο σουπερνόβα SN2006gy κατείχε το ρεκόρ της φωτεινότερης αστρικής έκρηξης ώσπου το έχασε από τον SN2005ap.


Εχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στο Σύμπαν; Το πιο φωτεινό; Το πιο γρήγορο; Παντού γύρω μας υπάρχουν ρεκόρ, επομένως αυτά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το κοσμικό επίπεδο. Στις συμπαντικές διαστάσεις βέβαια οι πρωτιές στις κάθε είδους επιδόσεις αγγίζουν ιλιγγιώδη μεγέθη. Πέραν του ότι μπορούν να μας «ζαλίσουν», οι περισσότερες από αυτές αποτελούν ακραίες καταστάσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα όρια της Φυσικής, τουλάχιστον έτσι όπως εμείς τη γνωρίζουμε. Σήμερα παρουσιάζουμε τα πιο εντυπωσιακά κοσμικά ρεκόρ σε διάφορους τομείς. Η «ταπεινή» Γη δεν κατέχει κανένα από αυτά. Ενα ωστόσο βρίσκεται ακριβώς δίπλα της: το πιο ψυχρό σημείο του πλανητικού μας συστήματος κρύβεται - προς το παρόν - στις σκιές της Σελήνης.

Το πιο καυτό πράγμα στο Σύμπαν

Το ταξίδι για την εξερεύνηση των πιο καυτών γωνιών του Σύμπαντός μας θα πρέπει να ξεκινήσει από τον δικό μας Ηλιο. Με θερμοκρασία 5.800 βαθμών Κέλβιν το άστρο μας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ψυχρό, απέχει όμως πολύ από τα κοσμικά ρεκόρ στον τομέα. Οι γαλάζιοι υπεργίγαντες, των οποίων η μάζα συμπιέζει τον πυρήνα παγιδεύοντας τις πυρηνικές φλόγες στο εσωτερικό τους, ξεπερνούν τους 50.000 βαθμούς Κέλβιν.

Οι επιδόσεις αυτές παρ' όλα αυτά υπερκαλύπτονται από ορισμένους λευκούς νάνους, συμπαγείς σφαίρες θερμότητας που απομένουν όταν ένα μικρό άστρο πεθάνει. Ενας από αυτούς, ο HD62166, φθάνει τους 200.000 βαθμούς Κέλβιν.

Στο εσωτερικό των άστρων οι θερμοκρασίες αγγίζουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα - στους «σταθερούς» εκπροσώπους του είδους το θεωρητικό ανώτατο όριο είναι οι 6 δισ. βαθμοί Κέλβιν. Σε αυτή τη θερμοκρασία η ύλη αρχίζει να εκπέμπει φωτόνια με τόσο υψηλή ενέργεια ώστε, όταν συγκρούονται, να μπορούν να δημιουργήσουν ζεύγη ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων. Το αποτέλεσμα είναι μια ανεξέλεγκτη αντίδραση η οποία εξαφανίζει το άστρο σε μια κολοσσιαία έκρηξη. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «σουπερνόβα αστάθειας ζεύγους» και μπορεί να φθάσει θερμοκρασίες όπως οι 200 δισ. βαθμοί Κέλβιν.

Και αυτό όμως είναι μηδαμινό σε σύγκριση με τις εκρήξεις ακτίνων γ, σύντομες εκλάμψεις φωτός με τεράστια ενέργεια που παρατηρούνται καθημερινά από τα τηλεσκόπια και πιστεύεται ότι σηματοδοτούν τη γέννηση μιας μαύρης τρύπας. Παρ' ότι οι λεπτομέρειες της διαδικασίας είναι προς το παρόν άγνωστες, θεωρείται ότι στη διάρκειά της τα σωματίδια θερμαίνονται σε επίπεδα των τρισεκατομμυρίων βαθμών Κέλβιν.

Πολύ πιο κοντά μας, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο καυτά. Εκεί, από τις 8 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου του 2010, πυρήνες ατόμων μολύβδου συγκρούστηκαν σε μια απόπειρα μίμησης ορισμένων από τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος. Το αποτέλεσμα ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, μια υποατομική μπάλα φωτιάς αρκετών τρισεκατομμυρίων Κέλβιν.

Το πιο ψυχρό πράγμα στο Σύμπαν

Το ψυχρότερο σημείο στο ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται στη γειτονιά μας. Το 2009 το διαστημόπλοιο Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA ανακάλυψε κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης κρατήρες που βρίσκονται υπό μόνιμη σκιά και σε θερμοκρασία μόλις 33 βαθμών Κέλβιν (-240 βαθμοί Κελσίου) - κατώτερη από αυτές που έχουν μετρηθεί ως σήμερα ακόμη και στον σκοτεινό μακρινό Πλούτωνα. Η εξερεύνηση ωστόσο συνεχίζεται και τα όργανα βελτιώνονται, οπότε το ρεκόρ αναμένεται στο μέλλον να περάσει κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιον δορυφόρο ή πλανήτη που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ηλιο.

Εκτός του ηλιακού μας συστήματος ένα νεφέλωμα αερίων γνωστό ως Μπούμερανγκ, που απέχει 5.000 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, έχει θερμοκρασία 1 μόνο βαθμού Κέλβιν - μικρότερη ακόμη και από αυτή της διάχυτης στο Σύμπαν ακτινοβολίας μικροκυμάτων υποβάθρου που βρίσκεται στους 2,7 βαθμούς Κέλβιν.

Το αν το Μπούμερανγκ θα διατηρήσει τη θέση του ως του ψυχρότερου γνωστού φυσικού αντικειμένου θα φανεί στο μέλλον, ο άνθρωπος όμως στον τομέα αυτόν έχει ξεπεράσει τη φύση. Το 2003, σε ένα εργαστήριο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ένα νέφος ατόμων νατρίου ψύχθηκε στους 0,45 νανοκέλβιν - λιγότερο από το μισό δισεκατομμυριοστό ενός βαθμού επάνω από το απόλυτο μηδέν και πολύ ψυχρότερο από οτιδήποτε φαίνεται να χρειάζεται το ευρύτερο γνωστό Σύμπαν.

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Στο ηλιακό μας σύστημα κυριαρχεί ο Δίας. Οπως όλοι οι πλανήτες επάνω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, είναι ένας γίγαντας αερίων που αποτελείται από μια μάζα αερίων - κυρίως υδρογόνο και ήλιο. Ο μεγαλύτερος - και πλέον «αεριούχος» - πλανήτης που έχει μετρηθεί με ακρίβεια είναι ο TrES-4, ο οποίος απέχει 1.500 έτη φωτός από τη Γη. Εχει διάμετρο περίπου 1,8 φορές μεγαλύτερη από του Δία αλλά - μυστήριο - είναι πάρα πολύ ελαφρύς για τη μάζα του και υπολογίζεται ότι η πυκνότητά του είναι μικρότερη από αυτή του φελλού. Πρόσφατα ωστόσο οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο εξωπλανήτης WASP-17b είναι ακόμη πιο μεγάλος - με διάμετρο σχεδόν διπλάσια από του Δία - και ακόμη πιο ελαφρύς.

Το πιο γρήγορο πράγμα στο Σύμπαν

Η ταχύτητα είναι σχετική. Δεν υπάρχει απόλυτο πρότυπο για το «στατικό» στο Σύμπαν. Ισως το κοντινότερο σε αυτό είναι η διάχυτη κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υποβάθρου (CMB). Η συχνότητά της, που μετατοπίζεται λόγω του φαινομένου Ντόπλερ σε όλο τον ουρανό - μπλε προς τη μια κατεύθυνση, κόκκινο προς την άλλη - αποκαλύπτει ότι σε σχέση με τη CMB το ηλιακό μας σύστημα τρέχει με 600 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Οι μακρινοί γαλαξίες κινούνται επίσης ιλιγγιωδώς. Το Διάστημα επεκτείνεται συνεχώς, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση όπου κοιτάζουμε τόσο πιο γρήγορα οι γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς. Πολύ μακριά από εμάς οι γαλαξίες φεύγουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους δούμε, γιατί η ακτινοβολία τους δεν μπορεί να φθάσει ως εμάς.

Τα ασύλληπτα αυτά ρεκόρ είναι γοητευτικά σε αφηρημένο επίπεδο, όμως η ταχύτητα αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν κινείται κανείς γρήγορα σε σχέση με κάποιο μεγάλο κοντινό αντικείμενο.

Στο ηλιακό μας σύστημα ο Ερμής, ο αγγελιοφόρος των θεών, είναι ο ταχύτερος πλανήτης με τροχιακή ταχύτητα περίπου 48 χλμ. το δευτερόλεπτο (η Γη κινείται μόλις με 30). Το 1976 ο Ερμής ξεπεράστηκε για πρώτη φορά από ένα ανθρώπινο δημιούργημα, το μη επανδρωμένο ερευνητικό σκάφος Helios 2, το οποίο ξεπέρασε τα 70 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Οι κομήτες που έρχονται προς τον Ηλιο από τις μακρινές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος μπορούν να φθάσουν ως και τα 600 χιλ. το δευτερόλεπτο ενώ στις παρυφές του Γαλαξία μας τα λεγόμενα υπερταχύτατα άστρα κινούνται ταχύτερα από τον υπόλοιπο γαλαξία φθάνοντας τα 850 χιλ. το δευτερόλεπτο.

Αλλοι μάγοι των ιλιγγιωδών ταχυτήτων είναι τα πάλσαρ: μπορούν να περιστραφούν ως και 1.000 φορές το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα η επιφάνειά τους να αγγίζει το 20% της ταχύτητας του φωτός ενώ την ίδια στιγμή το μαγνητικό πεδίο που προβάλλουν την ξεπερνά.

Ακόμη και τα στερεά αντικείμενα μπορούν να πλησιάσουν την ταχύτητα του φωτός με τη βοήθεια της βαρύτητας μιας μαύρης τρύπας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που δημοσίευσαν πέρυσι δύο ιάπωνες επιστήμονες, αν δυο πέτρες «πιαστούν» σε αυτήν θα συγκρουστούν μεταξύ τους κινούμενες η μία προς την άλλη με ταχύτητα σχεδόν ίση με αυτή του φωτός.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΣΤΡΟ

Το VY του Μεγάλου Κυνός, 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, θα μπορούσε να «καταπιεί» τον ήλιο μας 8 δισ. φορές. Μια εκτίμηση υπολογίζει τη διάμετρό του στα 3 δισ. χιλιόμετρα και τον τοποθετεί ανάμεσα στα λίγα άστρα που έχουν κερδίσει τον τίτλο του κόκκινου υπεργίγαντα. Κάποιοι όμως την αμφισβητούν υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για έναν κόκκινο γίγαντα με διάμετρο 1 δισ. χιλιομέτρων.

Το πιο λαμπρό πράγμα στο Σύμπαν

Οι μονάδες μέτρησης της καθημερινότητάς μας είναι πολύ μικρές για να περιγράψουν τη λαμπρότητα του Σύμπαντος. Αντί γι' αυτές οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ως πρότυπο «λάμπας» τον Ηλιο και την εκτυφλωτική φωτεινότητά του των 4 Χ 1026 Watt.

Από την άποψη της φωτεινότητας ο Ηλιος μας είναι άνω του μετρίου, υπάρχουν όμως κάποια άστρα που τον ξεπερνούν κατά πολύ. Το φωτεινότερο παράδειγμα που είναι ορατό με γυμνό μάτι είναι το Εψιλον του Ωρίωνα, το μεσαίο άστρο στη Ζώνη του Ωρίωνα. Απέχει από εμάς 1.300 έτη φωτός και είναι 400.000 φορές λαμπρότερο από τον Ηλιο. Ακόμη πιο μακριά στον γαλαξία μας ή «θαμπωμένα» από τη σκόνη υπάρχουν ακόμη πιο λαμπρά άστρα όπως το ασταθές Ητα της Τρόπιδος, το οποίο λάμπει όσο 5 εκατομμύρια Ηλιοι.

Τον Ιούλιο του 2010 οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νέο ρεκόρ. Το R136a1, ένα άστρο στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, είναι σχεδόν όσο 9 δισ. Ηλιοι. Η μάζα του εκτιμάται ότι είναι 250 φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου με αποτέλεσμα να είναι βαρύτερο από όσο θεωρείται δυνατόν, τουλάχιστον για ένα άστρο που αποτελείται από το χημικό μείγμα που υπάρχει στον δικό μας γαλαξία και στους γειτονικούς του. Μήπως αποτελείται από κάποια σχεδόν ανόθευτη πηγή υδρογόνου και ηλίου η οποία με κάποιο τρόπο έχει επιβιώσει ανέπαφη από τις απαρχές του Σύμπαντος; 'Η μήπως κάτι δεν πάει καλά στις θεωρίες μας σχετικά με την αστρική δομή;

Κάποια μεγάλα άστρα είναι ακόμη πιο φωτεινά, όμως μόνο για μερικές εβδομάδες και με κόστος τη ζωή τους. Ο σουπερνόβα SN 2005ap, σε έναν γαλαξία σε απόσταση 4,7 δισ. ετών φωτός, κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης αστρικής έκρηξης που έχει καταγραφεί, με λαμπρότητα 100 δισ. Ηλίων.

Οι εκρήξεις ακτίνων γ διαρκούν μόλις μερικά δευτερόλεπτα αλλά, με φωτεινότητα που μπορεί να ξεπεράσει τους 1018 Ηλιους, κάνουν ακόμη και την ηλιακή μονάδα μέτρησής μας να φαίνεται παράλογα αδύναμη.

Αν αυτό σας φαίνεται απογοητευτικά πρόσκαιρο, τότε τα λαμπρότερα σταθερά φωτεινά αντικείμενα στο Σύμπαν είναι τα κβάζαρ, η πυκνή άλως υλικού που περιβάλλει τις μαύρες τρύπες και, καθώς στροβιλίζεται προς το εσωτερικό τους, μπορεί να λάμψει όσο περισσότερο από τριάντα τρισεκατομμύρια Ηλιοι.

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ

Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο του σχηματισμού των γαλαξιών οι μεγαλύτεροι γαλαξίες είναι ελλειπτικά τέρατα που έχουν σχηματιστεί από τη σύγκρουση πολλών μικρότερων γαλαξιών. Ο μεγαλύτερος γνωστός είναι ο IC 1101, στο κέντρο του σμήνους γαλαξιών Abell 2029, ένα δισ. έτη φωτός από εμάς. Το πλάτος του είναι περίπου 6 εκατομμύρια έτη φωτός, το οποίο σημαίνει ότι έχει κατά χιλιάδες φορές μεγαλύτερο όγκο από τον δικό μας Γαλαξία.


Το πιο στρογγυλό πράγμα στο Σύμπαν

Στη μεσαιωνική κοσμολογία το Σύμπαν ήταν μια σειρά από τέλειες κρυστάλλινες σφαίρες που αναπαριστούσαν τον ήλιο, το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια. Σήμερα ξέρουμε ότι το Διάστημα δεν είναι και τόσο «καλλίγραμμο». Περιλαμβάνει όμως κάτι που να πλησιάζει σε αυτό το όραμα της σφαιρικής τελειότητας;

Οι πλανήτες αναγκάζονται να παίρνουν σχετικά σφαιρικό σχήμα από τη δύναμη της βαρύτητάς τους. Τα πιο μεγάλα εξογκώματα και οι πιο βαθιές ρυτίδες της Γης, από το όρος Εβερεστ ως την τάφρο των Μαριανών, δεν «ξεφεύγουν» περισσότερο από 0,2% από την ακτίνα της. Αν δεν ήταν ελαφρώς πεπλατυσμένος στους πόλους και διογκωμένος στον Ισημερινό εξαιτίας της καθημερινής περιστροφής του, ο πλανήτης μας θα μπορούσε να αποτελεί μια ωραία κοσμική μπάλα του μπιλιάρδου.

Η Γη είναι παρ' όλα αυτά σχετικά ανώμαλη σε σύγκριση με τα άστρα νετρονίου, των οποίων η βαρύτητα είναι περίπου 200 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας. Εδώ οι ανωμαλίες ισοπεδώνονται: το αντίστοιχο του Εβερεστ σε ένα άστρο νετρονίου δεν θα ξεπερνούσε σε ύψος τα 5 χιλιοστά. Εφόσον τα άστρα του είδους έχουν συνήθως διάμετρο 10 ως 15 χιλιόμετρα, το υψόμετρο αυτό είναι μικρότερο από το ένα εκατομμυριοστό της ακτίνας τους.

Για 16 μήνες από το 2004 ως το 2005 εμείς οι άνθρωποι στείλαμε στο Διάστημα μπάλες που ανταγωνίστηκαν τα άστρα νετρονίων σε σφαιρικότητα. Ο δορυφόρος Gravity Probe B «μέτρησε» τη στρέβλωση του χωροχρόνου που πρόβλεψε ο Αϊνστάιν με τη βοήθεια τεσσάρων γυροσκοπίων που περιλάμβαναν μικρές σφαίρες από χαλαζία οι οποίες δεν παρουσίαζαν ανωμαλίες μεγαλύτερες από 0,4 του εκατομμυριοστού.

Η σχετικότητα μας προσφέρει όμως κάτι ακόμη πιο στρογγυλό. Ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας σηματοδοτεί την περιοχή από την οποία ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει ώστε να φθάσει το μάτι ενός μακρινού παρατηρητή. Δεν πρόκειται ακριβώς για επιφάνεια: δεν θα μπορούσατε να τη χαϊδέψετε με το χέρι σας και να θαυμάσετε τη στιλπνότητά της. Σύντομα όμως οι αστρονόμοι ίσως είναι σε θέση να μας παρουσιάσουν απεικονίσεις του ορίζοντα γεγονότων κάποιας μαύρης τρύπας δίνοντάς μας μια σαφή εικόνα αυτών των ψευδοεπιφανειών οι οποίες αποτελούν ίσως ό,τι πιο κοντινό στην απόλυτη σφαιρικότητα υπάρχει στη φύση.

Η παρατήρηση της ύλης που πέφτει μέσα σε έναν ορίζοντα γεγονότων θα αποτελέσει ένα ακόμη σκληρότερο τεστ του Αϊνστάιν. Αν δούμε ίχνη αερίων σε τροχιές έστω και ελάχιστα διαφορετικές από τις προβλέψεις του ίσως να χρειαστούμε μια καινούργια θεωρία για τη βαρύτητα. Και φυσικά αν αποδειχθεί ότι οι μαύρες τρύπες δεν διαθέτουν τον αναμενόμενο ορίζοντα γεγονότων, θα υποστούμε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη.

Το πιο σκοτεινό πράγμα στο Σύμπαν

Οι γαλαξίες μας φαίνονται σαν αστραφτερά κοσμήματα, διακοσμημένα με δισεκατομμύρια λαμπερά αστέρια και φωτεινά νεφελώματα. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Segue 1, τον κρυφό γαλαξία της κοσμικής περιοχής μας. Βρίσκεται μόλις 75.000 έτη φωτός μακριά μας - το οποίο σημαίνει ότι τοποθετείται στην κοντινή γειτονιά του δικού μας Γαλαξία - αλλά παρ' όλα αυτά δεν τον είχαμε ανακαλύψει ως το 2005 επειδή το συνολικό φως που εκπέμπει είναι μόλις 300 φορές περισσότερο από αυτό του Ηλίου μας.

Αυτό είναι παράξενο. Τα λίγα άστρα του Segue 1 περιφέρονται αρκετά γρήγορα, οπότε η βαρύτητά του θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή - κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργείται από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ηλιακές μάζες. Τα άστρα και τα αέριά του που είναι ορατά δεν μπορούν ωστόσο να δικαιολογήσουν μια τέτοια βαρύτητα, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από «εξωτική» σκοτεινή ύλη.

Η μελέτη γαλαξιών νάνων σαν τον Segue 1 θα μπορούσε να μας πει περισσότερα για τη σκοτεινή ύλη. Για παράδειγμα, αν οι πυρήνες αυτών των γαλαξιών είναι λιγότερο πυκνοί από ό,τι προβλέπουν οι καθιερωμένες θεωρίες σχετικά με τη συμπεριφορά της ψυχρής σκοτεινής ύλης, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η εν λόγω ύλη είναι θερμή ή ότι έχει τάση να αυτοκαταστρέφεται ή ότι αποτελείται από υπερ-ελαφρά και εγγενώς «θαμπά» σωματίδια.

Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν μπορούσαμε να βρούμε ένα «σκοτεινό άστρο» - μια ψυχρή, παχουλή μάζα αερίων που θερμαίνεται απαλά στο εσωτερικό της από σκοτεινή ύλη η οποία αποσυντίθεται. Τέτοια άστρα πιστεύεται ότι υπήρξαν στα πολύ πρώτα στάδια του Σύμπαντος και ίσως κάποια να εξακολουθούν να περιφέρονται σήμερα, όμως κανείς ως τώρα δεν τα έχει συναντήσει.

Εν τω μεταξύ ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN προσπαθεί να συλλάβει κάποια σωματίδια σκοτεινής ύλης, οπότε δεν αποκλείεται το πιο καυτό πράγμα στη Γη να φωτίσει σύντομα το σκοτεινότερο πράγμα στο Σύμπαν.

Το πιο πυκνό πράγμα στο Σύμπαν

Στις θερμοκρασίες και πιέσεις που επικρατούν στην επιφάνεια της Γης το πυκνότερο γνωστό υλικό είναι το μεταλλικό στοιχείο όσμιο: έχει πυκνότητα 22 γραμμ. ανά κυβικό εκατοστό, το οποίο σημαίνει ότι ποσότητα ίση με μία κουταλιά του γλυκού ζυγίζει περισσότερο από 100 γραμμάρια.

Πιέσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συναντούμε στη Γη υπάρχουν στον πυρήνα ενός γιγαντιαίου άστρου που έχει καταρρεύσει και είναι γνωστό ως άστρο νετρονίου. Εκεί η ύλη παίρνει μια υπερβολικά πυκνή και εξωτική μορφή - θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από νετρόνια και ενδεχομένως ελάχιστα πρωτόνια και ηλεκτρόνια στριμωγμένα ασφυκτικά μεταξύ τους. Ενα κυβικό μέτρο αυτής της «νετρονιακής» ύλης μπορεί να έχει μάζα ως και 1018 κιλά ή ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια τόνους.

Ενα ακόμη πυκνότερο υποθετικό υλικό ίσως υπάρχει στον πυρήνα των άστρων νετρονίου: η ύλη κουάρκ, στην οποία τα πρωτόνια και τα νετρόνια διαλύονται στα σωματίδια που τα αποτελούν. Τα τελευταία στοιχεία αμφισβητούν ωστόσο την ύπαρξή της: δύο νεοανακαλυφθέντα άστρα νετρονίων είναι τόσο βαριά που το πιθανότερο είναι ότι θα συνέθλιβαν οποιαδήποτε ύλη κουάρκ στο εσωτερικό τους.

Η ύλη νετρονίων ή η ύλη κουάρκ ενδέχεται να είναι η πυκνότερη μορφή ύλης στο Σύμπαν, δεν είναι όμως μάλλον το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το πυκνότερο αντικείμενο. Αν συμπιέσει κανείς πολύ ένα άστρο νετρονίων, αυτό θα μετατραπεί σε μαύρη τρύπα. Οχι βεβαίως ότι όλες οι μαύρες τρύπες είναι ιδιαίτερα πυκνές: στην πραγματικότητα οι μεγάλες, όπως μετρούνται από τον ορίζοντα των γεγονότων τους, είναι μάλλον αιθέριες. Μια τεράστια μαύρη τρύπα στον κοντινό γαλαξία Μ87 έχει μάζα 6,4 δισ. φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου, αλλά πυκνότητα 0,37 κιλά ανά κυβικό μέτρο - είναι δηλαδή ελαφρότερη από τον αέρα. Από την άλλη πλευρά, η μικρότερη γνωστή μαύρη τρύπα - η XTE 11650-500 - έχει μάζα μόλις 3,8 φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου, αλλά η πυκνότητά της φθάνει στα 1018 ανά κυβικό μέτρο. Αν βρεθεί κάποια μικρότερη, θα ξεπεράσει την ύλη νετρονίων στα ρεκόρ της πυκνότητας.

Μέσα στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο παράξενα. Η θεωρία της σχετικότητας μας λέει ότι η ύλη συμπιέζεται σε ένα μαθηματικό σημείο άπειρης πυκνότητας -ab αν και αυτή η θεωρία καταρρέει σε αυτές τις τόσο ακραίες συνθήκες όπου τα κβαντικά φαινόμενα αρχίζουν να μπερδεύουν τον χωροχρόνο. Εδώ, στο σημείο όπου η βαρύτητα συναντά τον κβαντικό κόσμο, βρίσκεται το μεγάλο σύνορο της θεμελιώδους φυσικής. Εξετάζοντας τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις όπως η μοναδικότητα των μαύρων τρυπών οι φυσικοί ελπίζουν να κατανοήσουν κάποτε τη βαθύτερη βάση της πραγματικότητας.

Μήπως η καρδιά μας μαύρης τρύπας κρύβει ένα κουβάρι από παλλόμενες χορδές ή μια κβαντική σκουληκότρυπα; Δεν ξέρουμε, οι υπολογισμοί όμως δίνουν ένα ανώτατο όριο για την πυκνότητα, το οποίο είναι γνωστό ως πυκνότητα Πλανκ και βρίσκεται στα 5 Χ 1096 κιλά ανά κυβικό μέτρο. Το πυκνότερο πράγμα στο Σύμπαν ίσως δεν μπορεί να είναι πυκνότερο από αυτή την τιμή - όποιο και αν είναι αυτό.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Αν εν τω μεταξύ δεν ανακαλυφθεί κάποιος εξωγήινος γιγαντιαίος μονόλιθος, η μεγαλύτερη γνωστή τεχνητή δομή στο Διάστημα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: έχει μήκος 109 μέτρα και ζυγίζει 370 τόνους.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΥΠΑ

Δεν είναι μια μαύρη τρύπα, προς έκπληξή σας, αλλά μια μεγαλύτερη έκταση μαύρου σκοταδιού. Αν φανταστούμε το Σύμπαν σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι γαλαξίες είναι τοποθετημένοι σε διατάξεις με κενά μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο τέτοιο κενό - το οποίο ανακαλύφθηκε το 2007 - υπολογίζεται ότι έχει μήκος περίπου 1 δισ. έτη φωτός. Μια εξωπραγματική θεωρία προτείνει ότι πρόκειται για «σημάδι» που άφησε μια παλιά συνάντηση με ένα άλλο Σύμπαν.


Πηγή
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=411191
Διαβάστε περισσότερα...

Υπήρξε το Βασίλειο του Δαβίδ;












CNN
Οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ βρήκαν κατάλοιπα μιας πόλης που ίσως είναι η βιβλική πόλη του βασιλιά Δαβίδ, και άρα η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία ότι το αρχαίο ιουδαϊκό βασίλειο όντως υπήρξε.

Στη Βίβλο γίνεται αναφορά σε ένα ισχυρό Βασίλειο του Δαβίδ, που άκμασε τον 10 αιώνα π.Χ. και εκτεινόταν από την Αίγυπτο ως τον Ευφράτη, όμως ποτέ ως τώρα δεν είχαν έρθει στο φως αρχαιολογικά τεκμήρια που να βεβαιώνουν την ύπαρξή του.

Η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Κιρμπέτ Κεϊγιάφα, στην Κοιλάδα Ηλά, σε απόσταση 30 χλμ. από την Ιερουσαλήμ , αποκάλυψε ίχνη ενός ιουδαϊκού οικισμού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιόζεφ Γκαρφίνκελ, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, τα ευρήματα που ήρθαν στο φως στη θέση περιλαμβάνουν ένα κεραμικό θραύσμα με επιγραφή γραμμένη σε μια πρώιμη μορφή Εβραϊκών, ενώ «τα κτίρια [του οικισμού] εφάπτονται με τα τείχη της πόλης. Πρόκειται για χαρακτηριστικό του ιουδαϊκού σχεδιασμού πόλεων». Μέχρι στιγμής, έχει ανασκαφεί μόνον το 10% της έκτασης της αρχαιολογικής θέσης. Άρα, οι αρχαιολόγοι προσδοκούν να βρουν πιο σημαντικά ευρήματα στο μέλλον.

Το Βασίλειο του Δαβίδ περιγράφεται στη Βίβλο ως το πρώτο ιουδαϊκό κράτος και αναφορές του συναντάμε στην ιουδαϊκή, χριστιανική και μουσουλμανική θρησκεία, αλλά επί δεκαετίες οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα.

Σε μια περιοχή όπου η ιστορία, η θρησκεία και η ιδεολογία παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο, η ανακάλυψη αυτή προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις. Ορισμένοι αρχαιολόγοι αμφισβητούν τη σημαντικότητα του ευρήματος. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ίσραελ Φίνκελσταϊν, τόνισε ότι τα κατάλοιπα δεν αποτελούν ένδειξη ενός ισχυρού βιβλικού κράτους. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μιλάμε για κάποια σπουδαία αυτοκρατορία (…) όπως την Ασσυρία του 9ου αι. π.Χ., ή ακόμη και το βόρειο βασίλειο του Ισραήλ τον 9ο αι. π.Χ. Εδώ, βρισκόμαστε σε μια πρώιμη φάση που προηγήθηκε της ανάδυσης της Ιουδαίας». Και προσθέτει: «Η [ανακάλυψη στη θέση] Κιρμπέτ Κεϊγιάφα δεν καθιστά την Ιουδαία μια μεγάλη αυτοκρατορία με τρανό στρατό».

Ο Γκαρφίνκελ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ακόμη και αν δεν πρόκειται για την ισχυρή αυτοκρατορία που αναφέρεται στη Βίβλο, η ύπαρξη του βασιλείου εξακολουθεί να είναι σημαντική. «Εκείνο που ισχυρίζονται ορισμένοι είναι ότι το Βασίλειο της Ιουδαίας δεν υπήρξε. Εγώ λέω ότι υπήρξε. Είναι μικρό, όχι τόσο ένδοξο ίσως όσο παρουσιάζεται στη Βίβλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε τίποτα».

CNN
(14/07/2011)


Πηγή
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=9360
Διαβάστε περισσότερα...

Ο παπάς της αγανάκτησης και της... επανάστασης

Ο παπα-Ηλίας εμφανίστηκε στο Σύνταγμα με τη «γουρούνα» του, δηλώνει «εθνιστής» και όχι εθνικιστής, ξεσηκώνει αθυρόστομα τσιτάτα των Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη και ζητεί νέα... εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα






ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δίπλα στον Καραϊσκάκη και στον Γέρο του Μοριά. Από κοντά και ο Βελουχιώτης, ανακατεμένος με ΔΝΤ, μνημόνιο, Μέρκελ και Παπανδρέου. Παρέα τους μάρσαρε ο παπα-Ηλίας με τη «γουρούνα» του κατά το διήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων του Ιουνίου, δίπλα στους «Αγανακτισμένους» και τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Η φωτογραφία του πάνω στο τετράτροχο όχημα, με τα ράσα του να ανεμίζουν καθώς ανέπτυσσε ταχύτητα με φόντο τα ΜΑΤ, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Ο 61χρονος παπα-Ηλίας- κατά κόσμον Ηλίας Κωνσταντόπουλος- λειτουργεί στον Προφήτη Ηλία Αχαρνών. Από εκεί ξεκίνησε για τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. «Να βγει ο κόσμος έξω στους δρόμους, να αναρωτηθεί αν το εγγόνι του θα έχει δουλειά ή θα γίνει πάλι μετανάστης» λέει. Εχει και εκείνος οικογένεια με τρία παιδιά. Φέρνει τον Κωστή Παλαμά κάθε τόσο στις κουβέντες του: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Το 1991, δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του 8ου μ.Χ. αιώνα, «σε ένα τόπο σπαρμένο με κόκαλα ηρώων, πέτρες και αγκάθια, φτιάξαμε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία με εθελοντική προσφορά μαστόρων» λέει ο παπαΗλίας. «Πετράς» ήταν προτού γίνει ιερωμένος. Συστήνει τη γενιά του ως εξής: «Από το Ρουπάκι της Φαλαισίας Λεονταρίου Αρκαδίας. Η παράδοση λέει ότι είμαστε απόγονοι του Παπαφλέσσα (Ηλιόπουλοι). Ο Αρης Βελουχιώτης είχε πει ότι χωρίς τον Παπαφλέσσα δεν γινόταν επανάσταση το 1821. Κατάγομαι από το Σέρβο Αρκαδίας. Είμαι Γορτύνιος. Κατέβηκα με την οικογένειά μου στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, που το έχτισε ο πατέρας μου με άλλους τέσσερις μαστόρους». Εχει βγάλει μεροκάματα ως λούστρος, οικοδόμος και το 1979 πήγε στη Σαουδική Αραβία για να δουλέψει. Παπάς έγινε το 1979 «για την ελληνικότητα του Χριστού- ως προς την ανθρώπινη φύση του, ωςΕμμανουήλστη Ναζαρέτ γεννήθηκε- και για τον χριστιανισμό που είναι διαρκής επανάσταση».

Ελλάδα παντού
Δηλώνει αρχαιολάτρης, αναλύει τις λέξεις, την Ιστορία του κόσμου και βρίσκει παντού Ελλάδα. «Καλή μου άγνωστη» λέει, «η Ιστορία γράφεται από τα αγάλματα, από τους λίθους που αφήνουν τα ίχνη τους στη γη.

Και όταν οι λίθοι κεκράζονται, χίλιοι σιωπούν.Μπορούμε να αμφισβητήσουμε τον επικούριο Απόλλωνα, το άγαλμα των Αρκάδων, το Μαίναλο του Πάνα; Κάρα (κεφαλή) Διός ίσον καρδιά. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι ρίζα, ροή ζωής και η Ελλάς,όχι Greece, είναι πέτρα του ήλιου».

Εξηγεί ότι πηγαίνει στις διαδηλώσεις όπου συλλογικά ο κόσμος διεκδικεί «να μην ξεπουληθεί η Ελλάδα». Καλεί τους «Αγανακτισμένους» να προχωρήσουν: «Τέρμα η αγανάκτηση,εμπρός για επανάσταση» . Το σύνθημα που προτείνει είναι «φωτιά και τσεκούρι στον προσκυνημένο». Οσο για τα επεισόδια και τους κουκουλοφόρους, λέει ότι είναι «οι μάγκες της κλανιάς, είναι του συστήματος». Μιλάει αθυρόστομα. Χρησιμοποιεί τσιτάτα από τον Καραϊσκάκη, που τον «αναπαράγει» για να παραλληλίσει τη σημερινή κατάσταση και να κακίσει όσους, κατά τη γνώμη του, υπηρετούν ξένα συμφέροντα: «Αμ, ο Καραϊσκάκης, για πολιτικούς σαν τον Μαυροκορδάτο και τον Κωλέτη τι έλεγε; Οτι “τον Τούρκο και τον π... όσο τους χαϊδεύεις,σηκώνουν κεφάλι”». Ο παπα-Ηλίας αναφέρεται στην ΕΕ, στο μνημόνιο, στη Μέρκελ, στους Δυτικούς του ΔΝΤ, στους «ψαλιδόκωλους,που έλεγε ο Κολοκοτρώνης». Εχει ένα βιβλίο του Δημήτρη Φωτιάδη, με τσακισμένη τη σελίδα 80 η οποία αναφέρεται στη δίκη του Κολοκοτρώνη. Ανοίγει παρένθεση για να πει ότι «τον φυλάκισαν ο Αρμανσμπεργκ, ο Μάσον, ο Μάουερ, ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης» και την κλείνει θέλοντας οπωσδήποτε να διαβάσει δυνατά το απόσπασμα της σελίδας 80: «Αδικα, μωρέ Γέρο, πασκίζεις να τους καλοπιάσεις. Οι Βαυαρέζοι έρχονταν στον τόπο μας με την κρυφή ελπίδα να τον κάνουν αποικία τους.Για να το πετύχουν έπρεπε να γονατίσουν τους Ελληνες με την τρομοκρατία.Δεν μπορούσαν λοιπόν ν΄ αφήσουν εσένα τον Κολοκοτρώνη. Από σένα έπρεπε να αρχίσουν».

Αναπολεί τον πνευματικό του πατέρα, όπως χαρακτηρίζει τον πατέρα Ανυπόμονο, «τον Γερμανό Δημάκο, πρωτοπαλίκαρο του Θανάση Κλάρα ή αλλιώς Αρη Βελουχιώτη» . Τον γνώρισε στη Μονή Αγάθωνος, όταν ο παπα-Ηλίας υπηρετούσε στο Μάζι Αλιάρτου, όπου «έμεινα για 12 χρόνια». Για τον παπα-Ανυπόμονο λέει: «Κάθε 500 χρόνια βγαίνουν τέτοιοι άνδρες. Τα αηδόνια, όταν πέθανε, σταμάτησαν να κελαηδούν». Κρατά ακόμα στον νου του μια φράση του παπα-Ανυπόμονου: «Ελεγε:Αν τραβήξεις το πιστόλι της ψυχής και του σώματος πρέπει να ρίξεις. Αλλιώς, το βάζεις...». Ερωτάται τι πιστεύει για τον σοσιαλισμό. Απαντά αμέσως: «Πιστεύω στην πάλη των τάξεων του Ισοκράτη. “Δημοκρατία μου, πόσο σε βιάζουμε κάθε μέρα και δεν σε αποζημιώνουμε για το λερωμένο σεντόνι”. Στους αρχαίους Ελληνες στηρίχθηκε και ο Μαρξ...».

«Μπράβο στονΚουρουμπλή»
Δεν λέει για πολλούς «καλή τους ώρα». Το λέει για τον ΜίκηΘεοδωράκη - «γιατί να μη συμφωνώ με τον Μίκη; Πειράζει που είναι πατριώτης;». Το λέει και για τον βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή - «Θέλω να τον συγχαρώ που ύψωσε το ανάστημά του.Μπράβο Κουρουμπλή. Το “όχι” σου έχει αξία. Είναι Ελλάδα». Αντίθετα χαρακτηρίζει με βαριές εκφράσεις «τους Παπανδρέου,με εξαίρεση τον Ανδρέα. “Τότε, Εμφύλιος και Κυπριακό συνδέονταν με τον Γέρο και τώρα μια ακόμα τραγωδία με τον Γιώργο...”».

Οταν τον ρωτώ αν είναι εθνικιστής, πετάγεται πάνω. «Μισώ τον εθνικισμό.Εθνιστής είμαι.Για το έθνος μου». Πιστεύει ότι είναι ώρα γενικού ξεσηκωμού. «Ακόμα και ο Ομπάμα είπε στη Μέρκελ “πρόσεξε, μη σου ξεσηκωθούν οι Ελληνες”» . Επιμένει ότι πρέπει να γίνει αίτημα για σύγκληση νέας εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα, για κατάσχεση της περιουσίας των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια και «στους οποίους να επιβληθεί ποινή να φυτέψουν όλα τα καμένα βουνά» αλλά και μείωση των βουλευτών σε 151. Πάντως, προειδοποιεί ότι «εκείνο που θα φταίμε εμείς είναι αν φαγωνόμαστε μεταξύ μας. Βόηθα, Παναγιά μου. Οχι στη διχόνοια...».

Βραχνή φωνή, τραχιές κουβέντες. Σε ορισμένες παύσεις του τραγουδά Βασίλη Παπακωνσταντίνου - από τους «Ιππείς της Πύλου». Λέει ότι παρά τα 61 του χρόνια, νιώθει την καρδιά του 25άρα. Προσθέτει ότι «όποιος φοβάται τον θάνατο, πεθαίνει κάθε μέρα». Και καπάκι βάζει μπροστά πάλι τον Καραϊσκάκη «που έλεγε:“Αμα ζήσω, θα τους γ... Αμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον π...!».

«Οι Γερμανοί μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε»
Ο παπα-Ηλίας εξηγεί ότι πηγαίνει στις διαδηλώσεις γιατί«δεν με ρώτησε κανένας πριν από τις εκλογές αν συμφωνώ να πάρουμε δάνειο,να κάνουμε μνημόνιο». Φωνάζει δυνατά,καθισμένος στην πεζούλα κάτω από το πλατάνι,δίπλα στο εκκλησάκι:«Να ζητήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις.Μας χρωστάνε,δεν τους χρωστάμε.Καλάβρυτα,Δίστομο...Και με το χέρι της Αγγλίας εμφύλιος...» . Επιμένει ότι σήμερα γίνεται οικονομικός πόλεμος και ψιλοτραγουδά«θέλουμε ελεύθερη και εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Περιγράφει πώς βρέθηκε το 1986 στο Πότσδαμ, με την Επιτροπή Ειρήνης,την ΕΕΔΥΕ...Λέει και ξαναλέει ότι δεν ανήκει σε κόμματα και ότι«αυτό που χρειάζεται είναι μια συνέχεια του ΕΑΜ.Φτιάχνεται ήδη το Εθνικό Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Μέτωπο». Αρχίζει να απαγγέλλει απ΄ έξω τον όρκο του ΕΛΑΣ: «Εγώ,παιδί του Ελληνικού Λαού, ορκίζομαι ν΄ αγωνιστώ...».


Πηγή
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=411312

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Αιματολογικό τεστ δείχνει την ταχύτητα γήρανσης

Μία καινοτομία με βάση το DNA προαναγγέλλει μία νέα εποχή στην ιατρική και ανοίγει το κουτί της Πανδώρας σε ό,τι αφορά στην ηθική.







Ένα αιματολογικό τεστ, που δείχνει την ταχύτητα με την οποία γερνάμε -και προσφέρει την προκλητική δυνατότητα του υπολογισμού των χρόνων που μας απομένουν στη ζωή- αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του έτους στη Βρετανία.

Το αμφιλεγόμενο αυτό τεστ μετράει τις ζωτικές δομές στα τελομερή, δηλαδή την άκρη των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου, τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν ως έναν από τους πιο σημαντικούς και ακριβείς δείκτες της ταχύτητας με την οποία γερνάει ο άνθρωπος.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το τεστ των 500 δήλωσαν πως θα είναι εφικτό να μάθει κάποιος εάν η «βιολογική του ηλικία», που μετριέται από το μήκος των τελομερών του είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την πραγματική χρονολογική του ηλικία.

Ιατρικοί ερευνητές πιστεύουν πως το τεστ των τελομερών θα είναι διαδεδομένο μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, αλλά υπάρχουν ήδη κάποιοι επιστήμονες που αναρωτιούνται για την αξία του και εάν θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερος ηθικός έλεγχος σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία του. Εκτός όμως από την ανησυχία για την αντίδραση των ανθρώπων σε ένα τεστ που θα τους δείχνει το πόσο «γερασμένοι» είναι πραγματικά, κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι το συγκεκριμένο τεστ ίσως χρησιμοποιηθεί από ασυνείδητους οργανισμούς που θα προσπαθήσουν να πουλήσουν αντιγηραντικά φάρμακα και άλλα ψεύτικα ελιξίρια νεότητας.

Τα αποτελέσματα αυτού του τεστ μπορούν επίσης να κεντρίσουν το ενδιαφέρον εταιρειών που προσφέρουν ασφάλειες ζωής ή ιατρική κάλυψη βάσει του κινδύνου μιας σοβαρής ασθένειας ή ενός πρόωρου θανάτου.

Εντούτοις, υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών απόψεων που υποστηρίζουν πως ο υπολογισμός του μήκους των τελομερών ενός ανθρώπου μπορεί να προσφέρει μία ζωτικής σημασίας εικόνα των κινδύνων πρόωρου θανάτου από μία γκάμα ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση, από καρδιαγγειακές παθήσεις μέχρι νόσο Αλτσχάιμερ και καρκίνο.


«Γνωρίζουμε πως τα άτομα που έχουν γεννηθεί με μικρότερα από το φυσιολογικό τελομερή έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Γνωρίζουμε ότι τα μικρότερα τελομερή συνεπάγονται μικρότερη διάρκεια ζωής,» αναφέρει η Maria Blasco, του ισπανικού Κέντρου Καρκινικών Ερευνών της Μαδρίτης, η οποία είναι και η εφευρέτης του νέου εμπορικού τεστ των τελομερών. «Δεν γνωρίζουμε, όμως, εάν τα μεγαλύτερα τελομερή συνεπάγονται και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Δεν το γνωρίζουμε αυτό για τους ανθρώπους,» πρόσθεσε η ίδια.

«Το νέο που έχει αυτό το τεστ είναι η ακρίβειά του. Μπορούμε να εντοπίσουμε πολύ μικρές διαφορές στο μήκος των τελομερών. Είναι μία πολύ απλή και γρήγορη τεχνική, όπου πολλά δείγματα μπορούν να αναλυθούν ταυτοχρόνως. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε να εντοπίσουμε την ύπαρξη επικίνδυνων τελομερών - δηλαδή των πολύ μικρών.»

Η εταιρεία της Δρ. Blasco, Life Length, βρίσκεται σε επαφές με ιατρικά διαγνωστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο την προώθηση του τεστ και τη συλλογή δειγμάτων αίματος για ανάλυση στην Ισπανία.

Η Life Length έχει δεχτεί ήδη χιλιάδες αιτήσεις από ενδιαφερομένους που θέλουν να υποβληθούν σε εξέταση των τελομερών τους, ενώ αναμένεται να υπάρξουν χιλιάδες ακόμα αιτήσεις μόλις η εταιρεία μειώσει το κόστος του τεστ.

Η εταιρεία της Δρ. Blasco δεν είναι η μοναδική που προσφέρει αυτού του είδους το τεστ, αλλά είναι η μόνη που θα το διαθέσει εμπορικά και επιπλέον είναι το μοναδικό τεστ που έχει τέτοια ακρίβεια.

«Το τεστ που εφηύρε η Δρ. Blasco είναι τόσο ακριβές που θα προσφέρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες,» αναφέρει ο Καθηγητής Jerry Shay από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Texas Southwestern, στο Ντάλλας. «Το σημαντικό στη γήρανση είναι τα πολύ μικρά τελομερή. Αυτά σταματούν την ανάπτυξη των κυττάρων και όχι τα τελομερή μεσαίου μήκους, που εξετάζουν άλλα τεστ.»

«Όλοι μιλάνε για τη χρονολογική ηλικία. Υπάρχει όμως και η βιολογική ηλικία και το μήκος των τελομερών είναι ένας πολύ καλός δείκτης της βιολογικής μας ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, τα τελομερή είναι σημαντικά και δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί ένα τέτοιο τεστ θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, ο Δρ. Shay δήλωσε: «Ο κόσμος είναι περίεργος σε ό,τι αφορά στη θνησιμότητά του. Εάν ρωτήσετε κάποιον για τί ανησυχεί περισσότερο, θα σου απαντήσει για το θάνατο.»


Και πρόσθεσε: «Κάποιοι ίσως να υποστηρίξουν πως 'εάν ξέρω ότι θα πεθάνω σε 10 χρόνια, θα ξοδέψω όλα μου τα χρήματα τώρα', ή 'έχω άλλα 40 χρόνια ζωής, επομένως πρέπει κάνω μια πιο συγκρατημένη ζωή'. Το ανησυχητικό είναι ότι εάν αυτή η πληροφορία θεωρηθεί από κάποιους πιστευτή, οι ασφαλιστικές εταιρείας θα αρχίσουν να απαιτούν από τους πελάτες τους να κάνουν το τεστ πριν τους ασφαλίσουν.

«Εάν καπνίζεις ή είσαι παχύσαρκος, τα ασφάλιστρα είναι πολύ περισσότερα, ενώ εάν τα τελομερή σου είναι μικρά τότε τα ασφάλιστρα μπορεί να είναι ακόμα περισσότερα.»

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση προς το παρόν να υπολογίσουν επακριβώς τους μήνες ή τα χρόνια που απομένουν σε κάποιον να ζήσει, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που έχουν μικρότερα του φυσιολογικού τελομερή είναι πιθανότερο να πεθάνουν νωρίτερα από αυτούς που έχουν μεγαλύτερα.

Η έρευνα γύρω από τα τελομερή θεωρείται ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς της βιοϊατρικής επιστήμης και πέρυσι το βραβείο Νόμπελ ιατρικής μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες, που υπήρξαν πρωτοπόροι στον τομέα αυτό.

Τελομερή: μικρή ιστορική αναδρομή

  • 2003: Επιστήμονες, που μελέτησαν δείγματα αίματος 20 ετών από 143 άτομα, βρήκαν πως το μήκος των τελομερών είναι ένας καλός δείκτης για να δουν εάν κάποιος ζήσει 15 χρόνια ή περισσότερο μόλις φτάσει στην ηλικία των 60 ετών.
  • 2004: Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έχουν το άγχος μήπως αποκτήσουν ένα άρρωστο παιδί έχουν μικρότερα τελομερή. Άλλη έρευνα έδειξε πως ο διαλογισμός ή άλλες μορφές μείωσης του άγχους μπορούν να μεγαλώσουν τα τελομερή.
  • 2007: Μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες στη Σκωτία, έδειξε πως όσοι είχαν μεγαλύτερα τελομερή είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο, συγκριτικά με όσους είχαν μικρότερα. Το μήκος των τελομερών είναι το ίδιο καλό ως δείκτης με τα επίπεδα χοληστερόλης σε ό,τι αφορά στην πρόβλεψη των κινδύνων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • 2009: Τα μικρά τελομερή σχετίζονται με τις κληρονομικές παθήσεις του μυελού των οστών.
  • 2010: Γενετικά τροποιημένα ποντίκια, χωρίς τελομεράση (το ένζυμο που επιμηκύνει τα τελομερή σε κάποια κύτταρα) γέρασαν πρόωρα, συγκριτικά με τα φυσιολογικά ποντίκια. Οι γηραντικές επιπτώσεις αντιστράφηκαν μετά από εγχύσεις τελομεράσης.
  • 2011: Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δημοσίους υπαλλήλους του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε πως όσοι είχαν λιγότερα μορφωτικά προσόντα είχαν μικρότερα τελομερή συγκριτικά με όσους είχαν περισσότερα μορφωτικά προσόντα. Τα άτομα, που προέρχονται από περιβάλλον με οικονομικά προβλήματα, είναι γνωστό ότι γερνούν γρηγορότερα και πάσχουν περισσότερο από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.


Πηγή
http://news.pathfinder.gr/periscopio/710411.html
Διαβάστε περισσότερα...

Λύση στο μυστήριο της εξαφάνισης των δεινοσαύρων(;)












Οι ειδικοί περιορίζονταν στην παρατήρηση ότι τα απολιθώματα των δεινοσαύρων αφθονούν κατά τη μεσοζωική περίοδο (248-65 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Ένα μικρό απολιθωμένο κέρατο που ανακαλύφθηκε σε σημείο όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται κανονικά μπορεί να δώσει την απάντηση στο τι οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια τους υποστηρικτές των διαφόρων θεωριών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, η παρουσία αυτού του κέρατου δεινοσαύρου σε ένα γεωλογικό στρώμα στους λόφους της Μοντάνα συνηγορεί υπέρ της βίαιης αλλαγής του κλίματος η οποία προκλήθηκε από την πτώση ενός αστεροειδούς στη Γη.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η εξαφάνιση των δεινοσαύρων έχει παραμείνει ένα μυστήριο με αποτέλεσμα να εμφανιστούν διάφορες "θεωρίες" και εικασίες, συχνά εντελώς ανισόρροπες: ότι θηλαστικά καταβρόχθισαν όλα τα αυγά των δεινοσαύρων ή ότι έπαθαν γενικευμένη αλλεργία στη... γύρη.

Οι ειδικοί περιορίζονταν στην παρατήρηση ότι τα απολιθώματα των δεινοσαύρων αφθονούν κατά τη μεσοζωική περίοδο (248-65 εκατομμύρια χρόνια πριν) αλλά δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους σε πιο πρόσφατα γεωλογικά στρώματα.

Ωστόσο το 1980 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον Λουίς Αλβάρες και το γιο του Γουόλτερ, βρήκαν κάτι που τους προκάλεσε μεγάλη έκπληξη: ένα αργιλώδες στρώμα ηλικίας 65 εκατομμυρίων ετών που περιείχε μεγάλο ποσοστό ιριδίου, ενός πολύ σπάνιου μετάλλου στη Γη που όμως αφθονεί στους... μετεωρίτες. Για τους ερευνητές, αυτή είναι η απόδειξη μιας σύγκρουσης της Γης με ένα μεγάλο αντικείμενο που προήλθε από το διάστημα και προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή, εξαφανίζοντας απότομα τους δεινοσαύρους και πολλά άλλα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη.

Η θεωρία της εξαφάνισης της Μεσοζωικής-Τριασικής (ΚΤ) περιόδου υποστηρίχθηκε κατόπιν και από πολλές άλλες έρευνες. Τον Μάρτιο του 2010 41 ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας αστεροειδής διαμέτρου 15 χιλιομέτρων έπεσε στο Τσικσουλούμπ, στην επαρχία Γιουκατάν του Μεξικού. Από τη βίαιη πρόσκρουση προκλήθηκαν πυρκαγιές τεράστιας έκτασης και σηκώθηκαν σύννεφα σκόνης που "έκρυψαν" τον ήλιο με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία και να εξαφανιστούν πολλά είδη. Άλλοι πάντως είπαν ότι η μαζική εξαφάνιση οφειλόταν σε παλαιότερες εκρήξεις ηφαιστείων από την περιοχή της σημερινής Ινδίας. Οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις οδήγησαν, μετά σε περίοδο 1,5 εκατομμυρίου ετών, στο ίδιο φαινόμενο με αυτό της πτώσης ενός αστεροειδούς: την αργή ψύξη του πλανήτη και τη συσσώρευση ιριδίου και άλλων σπάνιων μετάλλων.

Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες οι δεινόσαυροι είχαν εξαφανιστεί προτού πέσει ο αστεροειδής στο Γιουκατάν. Ως απόδειξη έφερναν ένα γεωλογικό στρώμα πάχους τριών μέτρων κάτω από τα στρώματα της Μεσοζωικής-Τριασικής όπου δεν είχε βρεθεί ποτέ κανένα απολίθωμα δεινοσαύρου. Μέχρι που μια ομάδα με επικεφαλής τον Τάιλερ Λάισον του Πανεπιστημίου του Γέιλ εντόπισε το μετωπιαίο κέρατο ενός κεράτοπα σε βάθος 13 εκατοστών κάτω από το γεωλογικό όριο που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεσοζωικής-Τριασικής περιόδου.

"Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει 'κενό τριών μέτρων' και δεν συμβαδίζει με τη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι δεινόσαυροι είχαν εξαφανιστεί πριν από την πρόσκρουση" με τον αστεροειδή, συμπεραίνει ο καθηγητής Λάισον.

Η διαμάχη πάντως δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ. Άλλωστε, οι γεωλόγοι που εντόπισαν το κέρατο παραδέχονται πως δεν μπορούν να εξηγήσουν την πλήρη απουσία απολιθωμάτων σε ένα στρώμα πάχους 125 εκατοστών του οποίο εναποτέθηκε αμέσως μετά την πτώση του αστεροειδή.


Πηγή
http://news.pathfinder.gr/scitech/723210.html
Διαβάστε περισσότερα...

Η «χαμένη» πόλη των Ινκας

Μάτσου Πίτσου: η πιο μυστηριώδης και εντυπωσιακή πόλη του αρχαίου πολιτισμού της Κεντρικής Αμερικής












Το Μάτσου Πίτσου μοιάζει λίγο με τη Μόνα Λίζα, λέει ο δημοσιογράφος των «New York Times», που περιγράφει την πρώτη επίσκεψή του στη «χαμένη» πόλη των Ινκας: όσες φωτογραφίες κι αν έχει δει κανείς, το συναίσθημα όταν την επισκέπτεται είναι ανώτερο των προσδοκιών.
Στις 24 Ιουλίου, η πιο μυστηριώδης και εντυπωσιακή πόλη του αρχαίου πολιτισμού της Κεντρικής Αμερικής συμπληρώνει 100 χρόνια από την ημέρα που την ανακάλυψε ο Χίραμ Μπίνχαμ, ο νεαρός λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Η πόλη των Ινκας επέζησε της ισπανικής κατοχής επειδή έμεινε μακριά από τα μάτια των κατακτητών. Οι περισσότερες αρχαίες πόλεις στο Περού καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοκληρωτικά από τους Ισπανούς. Οι ντόπιοι φυσικά γνώριζαν την ύπαρξή της, ο Μπίνχαμ όμως ήταν ο πρώτος Δυτικός που αντίκρυσε τα μεγαλοπρεπή και καλά διατηρημένα μνημεία της. Νόμιζε μάλιστα, μέχρι τον θάνατό του, ότι ανακάλυψε τη «χαμένη» πόλη Βιλκαμπάμπα στη θέση του Μάτσου Πίτσου. Στην πραγματικότητα, την πόλη αυτή τη βρήκε λίγο μακρύτερα, όμως δεν αναγνώρισε ποτέ τη διαφορά. Στο ίδιο ταξίδι, ο Μπίνχαμ ανακάλυψε και τη δεύτερη «χαμένη» πόλη των Ινκας, τη Βίτκος.
Τον Ιούλιο του 1911, ένας ντόπιος οδήγησε τον Μπίνχαμ στο όρος Μάτσου Πίτσου, όπου σε ένα οροπέδιο, σε ύψος 610 μέτρων, βρίσκονταν τα ερείπια της πόλης. Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι που εξακολουθούν να πραγματοποιούν ανασκαφές στα όριά της δεν γνωρίζουν το όνομα που της είχαν δώσει οι δημιουργοί της.
Δεν έχουν αποκωδικοποιήσει επίσης τον ρόλο της πόλης στην ιστορία της αυτοκρατορίας. Γι' αυτό, έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες: ήταν το καλοκαιρινό θέρετρο του αυτοκράτορα, θρησκευτικό κέντρο ή κομβικό φρούριο, απόρθητο λόγω της προνομιακής τοποθεσίας του; Οι έρευνες συνεχίζονται πυρετωδώς και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως μια μέρα θα βρουν την απάντηση.
Στο μεταξύ, το Περού έχει και άλλον λόγο να γιορτάζει: έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, φέτος άρχισε η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων αντικειμένων που είχαν μεταφερθεί από το Μάτσου Πίτσου στην Αμερική, από το 1912 έως το 1916, για μελέτη και συντήρηση. Υπολογίζεται πως είναι περισσότερα από 46.000 αντικείμενα. Η επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη θα ολοκληρωθεί το 2012.





Ελευθεριάδου Εύη, Κρίκης Στέφανος


Πηγή
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4642844
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΝΚΑΣ: Η σχεδίαση της πόλης














Οι Ινκας ήταν σπουδαίοι μηχανικοί και οι ειδικοί πιστεύουν πως η διάταξη των κτιρίων του Μάτσου Πίτσου ήταν καλά σχεδιασμένη. Η πόλη φαίνεται πως χτίστηκε γύρω στο 1450, την εποχή του αυτοκράτορα Πατσακουτέκ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα κτίριά της βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις ουράνιες διαδρομές του Ηλιου και των πλανητών.
Απέναντι από το Μάτσου Πίτσου, στην άλλη άκρη της κοιλάδας, βρίσκεται μία άλλη αρχαία πόλη της αυτοκρατορίας, η Λακταπάτα. Την 21η Ιουνίου, χειμερινό ηλιοστάσιο για το νότιο ημισφαίριο και ιερή ημέρα στο ημερολόγιο των Ινκας, ο μεγάλος Ναός του Ηλιου στο Μάτσου Πίτσου συναντά σε μία ευθεία τον κεντρικό διάδρομο της Λακταπάτα και το σημείο όπου ανατέλλει ο Ηλιος στον ορίζοντα. Ενας αόρατος άξονας, καθόλου τυχαίος, σύμφωνα με τους ερευνητές.





Πηγή
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4642845

Διαβάστε περισσότερα...

Τα δελφίνια κυνηγούν την τροφή τους με σόναρ

Ερευνητές ανακάλυψαν πως εκπέμπουν ταυτόχρονα δύο ηχητικές ακτίνες και όχι μία, όπως πίστευαν έως τώρα. Το σύστημα εντοπισμού με ήχο που διαθέτουν είναι το πιο προηγμένο στο ζωικό βασίλειο










Ενα αξιοθαύμαστο σύστημα εκπομπής δύο διαφορετικών ηχητικών ακτίνων, διαθέτουν τα δελφίνια για να κυνηγούν την τροφή τους και να προσανατολίζονται στον ωκεανό. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από τη Σουηδία και την Αμερική, που με έκπληξή τους διαπίστωσαν πως τα δελφίνια εκπέμπουν ταυτόχρονα δύο ακτίνες και όχι μόνο μία όπως πίστευαν έως τώρα.
Παρόμοιο σύστημα ηχητικού εντοπισμού, αλλά με μία μόνο ακτίνα, χρησιμοποιούν και οι φάλαινες.
Με την αποστολή ηχητικών ακτίνων υψηλής συχνότητας, το δελφίνι χρησιμοποιεί την ηχώ τους για να καταλάβει πάνω σε τι έχουν χτυπήσει. Ετσι, βρίσκουν την τροφή τους αλλά και τον προσανατολισμό τους. Οι ακτίνες έχουν διαφορετικές συχνότητες και φεύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως λένε οι επιστήμονες.
«Το πλεονέκτημα του διπλού ήχου για τα δελφίνια είναι η καλύτερη ταυτοποίηση των αντικειμένων γύρω τους», λέει η Τζόσεφιν Σταρκχάμαρ, ειδική στις ηλεκτρικές μετρήσεις στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας.
Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες στο Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Biology Letters». «Γίνονται πολλές έρευνες για το πώς παράγεται ο ήχος εντοπισμού που παράγουν τα δελφίνια και οι φάλαινες», λέει η Σταρχάμερ. «Αυτά τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν τους ειδικούς να βρουν πιο γρήγορα την πηγή».
Η ίδια πιστεύει πως οι δύο ακτίνες προέρχονται από δύο διαφορετικά όργανα παραγωγής ήχου των δελφινιών, τα οποία ήταν άγνωστο ότι είχαν αυτή τη δυνατότητα. «Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να βρούμε την άκρη. Ενδεχομένως, οι δύο ακτίνες να δημιουργούνται λόγω πολύπλοκων αντανακλάσεων στον εγκέφαλο του δελφινιού, όπου σχηματίζεται ο ήχος», λέει η επιστήμονας.
Πάντως, οι ειδικοί παραξενεύονται που ανακάλυψαν μόλις τώρα αυτό το τόσο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του δελφινιού. «Φανταστείτε ότι έρευνες για τα δελφίνια και τον εντοπισμό με ήχο γίνονται από τη δεκαετία του '60», επισημαίνει η Σταρκχάμερ.
Μία από τις πιθανές εξηγήσεις έχει να κάνει με την πρόοδο της τεχνολογίας. Αυτή η έρευνα χρειάζεται μέσα που αναπτύχθηκαν μόλις πρόσφατα καθώς και προηγμένο εξοπλισμό μετρήσεων και τεχνικές επεξεργασίας σημάτων.
Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, μόνο βιολόγοι έκαναν έρευνες με δελφίνια, ειδικότητα που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για την τεχνολογία του είδους.
Επίσης, χρειάζονται δελφίνια που είναι εκπαιδευμένα να «απαντούν» σε επιστημονικές ερωτήσεις. «Ο συνδυασμός μηχανικών και θαλάσσιων βιολόγων είναι ιδανικός για αυτού του τύπου την έρευνα», λέει η Σταρκχάμερ, η οποία έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μία συσκευή με 47 υδρόφωνα για το συγκεκριμένο εγχείρημα.
«Είναι μία από τις καλύτερες συσκευές στον κόσμο για να ακούει τους υπέρηχους των δελφινικών μέσα στο νερό», συνεχίζει η ειδικός.
Εκτός από τα δελφίνια, υπάρχουν κάποια ακόμα είδη του ζωικού βασιλείου που χρησιμοποιούν το σύστημα εντοπισμού με ήχο, ενώ και οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει τέτοια μηχανήματα. Ομως, το σύστημα των δελφινιών είναι πολύ πιο προηγμένο, τονίζει η Σταρκχάμερ. Σε αυτό άλλωστε, έχει συμβάλει η εξέλιξη, που το έχει τελειοποιήσει στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ


Πηγή
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4642843
Διαβάστε περισσότερα...

Τόνοι χρυσού και διαμάντια





Η βασιλική οικογένεια που διατηρεί τον έλεγχο του συγκεκριμένου ναού, σε αντίθεση με άλλους στην Κεράλα, εκτιμά πως η αξία του θησαυρού που βρέθηκε στις πέντε από τις έξι συνολικά κρύπτες δεν ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ. Οι αρχαιολόγοι ωστόσο τον αξιολογούν τουλάχιστον στα 15 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής πάντως έχει βρεθεί περίπου ένας τόνος χρυσά νομίσματα, αρκετά από τα οποία χρονολογούνται στη Ναπολεόντεια Περίοδο, καθώς και άλλος ένας τόνος χρυσού σε κοσμήματα. Κρυμμένα στο σκοτάδι για εκατομμύρια χρόνια βρίσκονταν επίσης ένας μεγάλος σάκος γεμάτος διαμάντια, ένα χρυσό σκοινί, χιλιάδες πολύτιμα κολιέ, ένα είδωλο του θεού των ινδουιστών Βινσού, ύψους ενός μέτρου, κατασκευασμένο από χρυσό και διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους, αλλά και αρκετά αγαλματίδια, βάρους περίπου ενός κιλού το καθένα, επίσης από χρυσό.



Πηγή
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4642792
Διαβάστε περισσότερα...

Η εκδίκηση του ταύρου και ο γυμνός ταυρομάχος










Το βίντεο είναι λίγο σοκαριστικό. Ο ταύρος τα έχει πάρει στο κρανίο κανονικά που για άλλη μια φορά έχει γίνει στόχος.

Στην Παμπλόνα οι πολίτες διασκεδάζουν με τους ταύρους. Τα κακόμοιρα αυτά ζώα για άλλη μια φορά γίνονται θέαμα. Οι πιο τολμηροί μπαίνουν στην αρένα και τρέχουν να σωθούν ενώ ο ταύρος τρελαμένος πάει πάνω κάτω και όποιον προλάβει τον αρπάζει.

Ένας... "έξυπνος" κύριος αποφασίζει να μπει γυμνός στην αρένα. Μέχρι που γίνεται στόχος του ταύρου. Τα λόγια περιττά. Το βίντεο τα λέει όλα!





Πηγή
http://news.pathfinder.gr/misc/723879.html
Διαβάστε περισσότερα...

Τριάντα παρεμβάσεις λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος
















Τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Χωρίς προηγούμενο αποδεικνύεται η φορολογική επιδρομή που έχει εξαπολύσει κατά των λαϊκών νοικοκυριών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να αυξηθούν τα κονδύλια που θα έχει στη διάθεσή της, ώστε να ταΐσει τους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Είτε πληρώνοντας τοκοχρεολυτικές δόσεις στους τραπεζίτες για κρατικά δάνεια, είτε ενισχύοντας το σύστημα της χρηματοδότησης άλλων επιχειρηματικών ομάδων.

Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία των κυβερνώντων αποδεικνύουν ότι πέρα από το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, πέρα από τη μείωση των μισθών και την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, πέρα από την υποαπασχόληση και τις ελαστικές μορφές εργασίας, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν έναν ολόκληρο μισθό για να καλύψουν τις πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση.

Με σημείο αναφοράς το χειμώνα του 2010, η κυβέρνηση, έχοντας επιλέξει να αφήσει στο φορολογικό απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πολυεθνικούς εταιρικούς ομίλους που λειτουργούν στη χώρα, εκτόξευσε στα ύψη τους πλέον άδικους και ταξικά αντιδραστικούς έμμεσους φόρους, καταφέροντας αλλεπάλληλα χτυπήματα στο πενιχρό λαϊκό εισόδημα.

Ο καθένας που βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία αξιοποιεί την οικονομική κρίση προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις καλύτερης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Το γεγονός όμως ότι μόνο μέσω της φορολογικής πολιτικής και της συνεχούς αύξησης των έμμεσων φόρων τού κλέβει έναν ολόκληρο μισθό, είναι δύσκολο να συνειδητοποιηθεί.

Πριν ακόμα από το μνημόνιο

Η φορολογική επίθεση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε πριν καν υπογραφεί το μνημόνιο και αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Το πρώτο φορολογικό χαστούκι σε βάρος των εργαζομένων παρουσιάστηκε στις 9 του Φλεβάρη του 2010 και προέβλεπε:

1. Aύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%, από την 1η Απρίλη του 2010.

2. Αύξηση από τα 41 στα 53 λεπτά του ευρώ του ειδικού φόρου κατανάλωσης για κάθε λίτρο βενζίνης. Η επιβάρυνση ήταν 12 λεπτά του ευρώ, που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ επιβάρυνε τους κατόχους ΙΧ με 14 λεπτά το λίτρο.

3. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.

4. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.

5. Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, μέσω της υποχρεωτικής κατάθεσης αποδείξεων.

6. Αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης, που αυτόματα οδήγησε σε φορολογική επιβάρυνση δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που τούτες τις μέρες με την αποστολή των εκκαθαριστικών αντιλαμβάνονται τι θα πει τεκμήρια στα χέρια μιας κυβέρνησης που ξεζουμίζει ακόμα και εκείνους που πρακτικά δεν έχουν εισοδήματα.

7. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, μέσω της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με εκείνη τη φουρνιά των μέτρων είχε ανακοινωθεί επίσης:

8. Μείωση της φορολογίας κερδών από το 25% στο 20%.

9. Φορολογική ασυλία πέντε χρόνων για κάθε νέα επιχείρηση.

Τα μέτρα του Μάρτη

Η κυβέρνηση, που ήδη βρισκόταν σε μυστικές διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ για να μαντρώσουν τους εργαζόμενους στα γρανάζια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, πήρε το σήμα ότι τα μέτρα αυτά δε φτάνουν για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων προς τους πιστωτές. Ετσι το Μάρτη, την εποχή που ο πρωθυπουργός εξηγούσε στους εταίρους του τα περί «Τιτανικού», εξαπολύθηκε η νέα φορο-αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Το «πακέτο» των φορολογικών μέτρων του Μάρτη του 2010 προέβλεπε:

10. Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 5,5%, 11% και 23%.

11. Νέα αύξηση, του ειδικού φόρου για καύσιμα, που τώρα έφτασε τα 61 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο, με αποτέλεσμα ο ειδικός φόρος να επιβαρυνθεί με ακόμα 8 λεπτά το λίτρο και συνολικά 10 λεπτά μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ.

12. Νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου για ποτά και τσιγάρα.

13. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Μέσα στο 2010 επίσης:

14. Στα πλαίσια της πρώτης αναθεώρησης του μνημονίου, το Δεκέμβρη έγινε νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 13%.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

Η κλιμάκωση της επίθεσης συνεχίζεται και με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετα αδιέξοδα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τα επιτελεία της λεηλασίας του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, έχουν ήδη σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή τη νέα φορολογική πολιτική που θα προκαλέσει και νέες αφόρητες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, με τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες βδομάδες μόνο για το 2011 προβλέπεται:

15. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000. Ως νέο αφορολόγητο ορίστηκε το ετήσιο εισόδημα των 8.000 ευρώ δηλαδή των ...570 ευρώ το μήνα (!), με αναδρομική ισχύ, με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011. Το μέτρο αυτό ισοδυναμεί με επιβάρυνση της τάξης των 400 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

16. Η μείωση της φορολογικής έκπτωσης για τα παιδιά των φορολογουμένων. Κάποιος με εισόδημα 15.000 ευρώ και ένα παιδί θα πληρώσει επιπλέον φόρο 340 ευρώ.

17. Επιβάλλεται «έκτακτη εισφορά» για όλους τους εργαζόμενους που έχουν εισόδημα πάνω από 857 ευρώ το μήνα, με την προκλητική ονομασία ...«εισφορά αλληλεγγύης». Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, θα ισχύσουν τα παρακάτω κλιμάκια:

1% για εισοδήματα 12.000-20.000 ευρώ.

2% για εισοδήματα 20.000-50.000 ευρώ.

3% για εισοδήματα 50.000-100.000 ευρώ.

4% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

18. Επιβάλλεται από την 1η του Αυγούστου πρόσθετη «εισφορά», για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι μέχρι 60 ετών. Η «εισφορά» αυτή, δηλαδή η μείωση των συντάξεων θα είναι:

6% για τις συντάξεις 1.700 μέχρι 2.300 ευρώ.

8% για τις συντάξεις 2.301 μέχρι 2.900 ευρώ.

10% για τις μεγαλύτερες.

19. Επιβάλλεται από την 1η του Σεπτέμβρη «ειδική εισφορά» για όλες τις επικουρικές συντάξεις που είναι πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η «εισφορά» αυτή, δηλαδή η μείωση των επικουρικών, θα είναι:

3% για τις συντάξεις 300 μέχρι 350 ευρώ.

4% για τις συντάξεις 351 μέχρι 400 ευρώ.

5% για τις συντάξεις 401 μέχρι 450 ευρώ.

6% για τις συντάξεις 451 μέχρι 500 ευρώ.

7% για τις συντάξεις 501 μέχρι 550 ευρώ.

8% για τις συντάξεις 551 μέχρι 600 ευρώ.

9% για τις συντάξεις 601 μέχρι 650 ευρώ.

10% για τις συντάξεις πάνω από 651 ευρώ.

20. Επεκτείνεται η ληστεία με το κόλπο των αποδείξεων αφού εντάσσουν πλέον σε αυτό και τους χαμηλόμισθους, ορίζοντας ποσοστό υποχρεωτικής προσκόμισης αποδείξεων ίσο με το 25% του εισοδήματος. Οσοι δε συγκεντρώσουν τόσες αποδείξεις, θα πληρώνουν πρόστιμο 10% της αξίας των αποδείξεων που «λείπουν»!

21. Καταργείται η απαλλαγή που ίσχυε για τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες μέχρι σήμερα εξέπιπταν κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα. Στο εξής θα εκπίπτει μόνο το 20% αυτών των δαπανών. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα πλήξει ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους.

22. Αυξάνονται εξωφρενικά τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης, που θα εκτοξεύσουν τους φόρους που πληρώνουν ιδιαίτερα τα λαϊκά νοικοκυριά, με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα. Ετσι:

  • Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, θα υπολογίζεται τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81-120 τ.μ. και 110 ευρώ για τα μέχρι τα 200 τετραγωνικά. Δηλαδή, αν κάποια οικογένεια μένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, θα θεωρείται ότι έχει εισόδημα τουλάχιστον 4.500 ευρώ.
  • Για τα ΙΧ υπολογίζεται τεκμήριο 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. και από εκεί και πέρα ακόμα 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά και μέχρι τα ΙΧ που είναι 2.000 κυβικά. Για τα μεγαλύτερου κυβισμού τα τεκμήρια είναι ακόμα υψηλότερα. Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει κάποιο όχημα 1.600 κυβικών μπαίνει «τεκμήριο» 6.400 ευρώ το χρόνο.
  • Αυξάνονται τα τεκμήρια για όσους διαθέτουν σκάφη, πισίνες, ελικόπτερα και αεροπλάνα, κάτι βεβαίως που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτοί που διαθέτουν τέτοια μέσα, ...ξέρουν να μην πληρώνουν φόρους.

23. Για όσους αυτοαπασχολούμενους καταφέρνουν να αντιστέκονται στις συνέπειες της κρίσης και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, επιβάλλεται επιπλέον «τέλος άσκησης επιτηδεύματος», που ορίστηκε στα 500 ευρώ το χρόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου εργάζεται η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και 400 ευρώ για όσους είναι σε πόλεις και οικισμούς με λιγότερους από 200.000 κατοίκους. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι απασχολούνται σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους ή νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους.

24. Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, θα επιβληθεί αύξηση που θα ξεπερνά τα 6 λεπτά το λίτρο ή τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

25. Αυξάνει, από την 1η του Σεπτέμβρη, ο ΦΠΑ (23% από 13%) στον κλάδο της εστίασης.

26. Μετατάσσονται, από την 1η του Σεπτέμβρη, από το συντελεστή του 13% στο 23% τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά.

27. Μπαίνει ειδικός φόρος (που δεν υπήρχε) στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.

28. Αυξάνουν οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, ειδικότερα στις φτηνότερες μάρκες.

29. Αυξάνουν τα τέλη των ΙΧ οχημάτων τουλάχιστον 10%.

30. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ (από 400.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο και πολλοί εργαζόμενοι που διαθέτουν απλά ένα σπίτι για να καλύπτουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Η πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, μέσω διαφόρων μορφών φόρων και εισφορών, δεν πρόκειται να σταματήσει στα παραπάνω μέτρα. Στο μέτρο που διατηρείται και ενισχύεται η πολιτική μεταφοράς των επιπτώσεων της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν πάλι και οι άμεσοι φόροι και έμμεσοι φόροι και οι ποικιλώνυμες «εισφορές» και τα διάφορα χαράτσια που επινοούνται οι κυβερνώντες. Η όλο και μεγαλύτερη φοροεπιβάρυνση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι η άλλη όψη του νομίσματος της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Τα συμφέροντα του λαού κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση της πάλης για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, για αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων, για ενίσχυση του Λαϊκού Μετώπου με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Πηγή
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6351360
Διαβάστε περισσότερα...

Capel Antonio Guzmán















Λήψη (5 MB)


Διαβάστε περισσότερα...