Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο πρώτος μανδύας που κρύβει τον χώρο και τον χρόνο!

Αναπτύχθηκε μηχανισμός που «επεξεργάζεται» και μεταβάλλει τον χωροχρόνο






Ξεπέρασαν και τον Χάρι Πότερ οι επιστήμονες του Κορνέλ δημιουργώντας ένα μανδύα που εξαφανίζει τον χρόνο

Λονδίνο

Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές ομάδες ανέπτυξαν μηχανισμούς οι οποίοι καταφέρνουν να χειρίζονται το φως και να διατηρούν αθέατα τα αντικείμενα που βρίσκονται στην εμβέλεια τους. Μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ έκανε ένα βήμα περισσότερο αναπτύσσοντας έναν μηχανισμό που όχι μόνο κρύβει από την κοινή θέα κάποιο αντικείμενο αλλά εξαφανίζει και τον χρόνο. Ο νέος μανδύας δημιουργεί χρονικά κενά κατά την διάρκεια των οποίων συμβαίνουν γεγονότα που όχι μόνο δεν γίνονται ορατά αλλά θα είναι σαν μην συνέβησαν ποτέ.

Οι χρονικοί φακοί

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κορνέλ δημιούργησε τον πρώτο «χωροχρονικό» μανδύα. Οι ερευνητές κατάφεραν να στείλουν μια δέσμη φωτός μέσα από δύο «φακούς χρόνου» οι οποίοι επιβράδυναν και συμπίεσαν τη δέσμη πριν την αφήσουν στη συνέχεια και πάλι ελεύθερη να συνεχίσει την πορεία της.

Έτσι κάποιος που παρατηρεί το σημείο που βρίσκεται ο μανδύας βλέπει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει «πίσω» από τον μανδύα. Ο νέος μηχανισμός δεν καμπυλώνει τον χρόνο όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους μηχανισμούς για τον χώρο οι οποίοι στην ουσία «λυγίζουν» το φως ώστε να κρύβονται από την κοινή θέα τα αντικείμενα.

Η διαδικασία επιβράδυνσης - επιτάχυνσης του φωτός δημιουργεί κενά μέσα στα οποία ο χρόνος σταματά και τα πράγματα για τον εξωτερικό παρατηρητή εξαφανίζονται. Μέχρι στιγμής η συσκευή λειτουργεί μόνο για 110 νανοδευτερόλεπτα με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το καλύτερο που θα μπορούν να επιτύχουν σε αυτή την φάση της έρευνας είναι τα 120 μικροδευτερόλεπτα.

Ο μανδύας στους δρόμους


Στον δικτυακό τόπο επιστημονικών θεμάτων Popsci.com παρουσιάζεται ένα παράδειγμα ώστε να γίνει κατανοητή η λειτουργία της συσκευής. Φανταστείτε λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο. «Για να δημιουργήσεις ένα κενό σε αυτόν, επιβραδύνεις τα αυτοκίνητα στο ένα σημείο και επιταχύνεις τα άλλα από ένα σημείο και κάτω. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα κενό κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορεί κανείς να καταγράψει τι έχει διαδραματιστεί» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τη δημιουργία του νέου μηχανισμού με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πρόκειται για μια επανάσταση στον χώρο των εφευρέσεων.

Πηγή
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=411692
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Το παζλ της μακροζωίας














Το μυστικό της μακροζωίας έπαψε να είναι μυστικό, καθώς το «παζλ» φαίνεται να συμπληρώθηκε από ερευνητές. Διατροφή πλούσια σε ψάρια, φρούτα και λαχανικά είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο να ζήσουμε περισσότερο. Ειδικοί λένε τώρα ότι αν με τη διατροφή συνδυάσουμε έναν καλό μεσημεριανό υπνάκο, τότε έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Χρήστος Πίτσαβος που συμμετείχε σε σχετική έρευνα στο παρελθόν, υποστηρίζουν ότι όσοι τρέφονται υγιεινά το καλοκαίρι και ξεκουράζονται αρκετά παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας.

Μελετώντας τον τρόπο ζωής ηλικιωμένων ανθρώπων για να εντοπίσουν το μυστικό της μακροζωίας τους, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τόσο η καλή διατροφή όσο και η ποιότητα του ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο στο προσδόκιμο ζωής.

Τα όσπρια, το τσάι, τα λαχανικά και τα ψάρια (των οποίων η κατανάλωση ενδείκνυται ακόμα περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε τα γεύματά μας να είναι ελαφρύτερα) προστατεύουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, δημιουργώντας «ασπίδα» κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα εν λόγω τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από διαβήτη, χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, ωφελεί τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και της μεσημεριανής ξεκούρασης αποτελούν ουσιαστικά το «κλειδί» για τη μακροζωία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πληθυσμού που ακολουθεί τα παραπάνω και φαίνεται να έχει ευνοηθεί από τις συνήθειές του αυτές είναι οι κάτοικοι της Ικαρίας. Οπως αναφέρθηκε σε συνέδριο από καθηγητές καρδιολογίας, στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ξεπερνά τα ενενήντα χρόνια ζωής. Στο εν λόγω ελληνικό νησί ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο, αφού το 1,1% του πληθυσμού ζει περισσότερο από τον μέσο όρο ζωής.

Επίσης, όπως λένε καθηγητές που στο παρελθόν είχαν πάρει μέρος στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ηλικιωμένοι της Ικαρίας φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένοι χάρη στην ποιότητα ζωής τους, εν αντιθέσει με εκείνη των νεότερων που όχι μόνο δεν τρώνε υγιεινά, αλλά δεν αναπαύονται και όσο πρέπει.

Και Αμερικανοί ερευνητές όμως υποστηρίζουν τα θετικά αποτελέσματα της μεσημεριανής ανάπαυλας, κατόπιν μελέτης της μακροζωίας του κινεζικού λαού που καταφέρνει να φτάσει σε πολύ βαθιά γεράματα.


ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

Πηγή
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=8&artID=1396687
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Μάνγκο που... αδυνατίζει!














Eνα εξωτικό φρούτο, γνωστό και ως αφρικάνικο μάνγκο, έχει κυριολεκτικά σαρώσει σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, ειδικά σε άτομα με περιττά κιλά. Το φρούτο αυτό συγκεντρώνει το τρίπτυχο της επιτυχίας: ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προσιτή τιμή!

Είναι ασφαλές, εφόσον μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη και την επικίνδυνη τριγλυκερίτιδα 1 και αποτελεσματικό, αφού η απώλεια βάρους είναι εμφανής σε ένα μόλις μήνα. Επιπλέον, κοστίζει μόλις 62 λεπτά, δηλαδή λιγότερο απ' ότι μία σόδα στα Mc Donalds.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Lipids in Health and Disease», οι άνδρες και οι γυναίκες που εισήγαγαν το αφρικάνικο μάνγκο στην καθημερινή διατροφή τους, με τη συμπλήρωση 28 ημερών έχασαν 3.990% περισσότερο βάρος από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Πέρα από την απώλεια βάρους, οι εθελοντές που παίρνουν εκχύλισμα του φρούτου αυτού 30 λεπτά πριν από τα γεύματά τους, έχασαν ένα εκπληκτικό μέσο όρο 6,1 εκατοστών από την περίμετρο της μέσης τους, καθώς και 1,8 ίντσες (4,6 εκατοστά) από τα ισχία τους, ενώ παράλληλα σημειώθηκε σημαντική πτώση στα επίπεδα της χοληστερόλης LDL, των τριγλυκεριδίων και στα επίπεδα της γλυκόζης.

Πηγή
http://www.protothema.gr/health-and-life/article/?aid=134915
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Προσοχή στα αυτιά σας όταν κολυμπάτε!











Γράφει ο Χάρης Βοντετσιάνος M.D. Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρούργος κεφαλής και τραχήλου*

Ένα από τα συχνά καλοκαιρινά προβλήματα που μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Δηλαδή η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου.

Από το πτερύγιο του αυτιού ξεκινάει ένα κανάλι, ένας πόρος που καταλήγει στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη). Αυτός είναι ο έξω ακουστικός πόρος, που έχει δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο. Το δέρμα αυτό περιέχει τρίχες, ιδρωτοποιούς αδένες, σμηγματογόνους αδένες και κυψελιδοποιούς αδένες (που παράγουν το γνωστό κερί). Έτσι μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα, ιδίως το καλοκαίρι, που με τα συχνά μπάνια σε θάλασσα ή πισίνα και τον ιδρώτα, λόγω της ζέστης, αναπτύσσεται υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων.

Η πιθανότητα φλεγμονής αυξάνεται όταν:

  • Κάποιος έχει λιπαρό δέρμα.
  • Κολυμπάμε σε βρώμικα νερά.
  • Κάνουμε υπερβολικές βουτιές.
  • Βουτάμε σε πολύ βαθιά και κρύα νερά.
  • Έχουμε φαγούρα στα αυτιά και τα ξύνουμε με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα (κλειδιά, τσιμπιδάκια κ.λπ.).
Τι πρέπει να κάνουμε

Αν το αυτί μας μαζεύει πολύ κερί, τότε πρέπει να το καθαρίσουμε στον ΩΡΛ πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας. Ο καθαρισμός βοηθάει να αερίζεται ο πόρος και να στεγνώνει από την υγρασία που μαζεύει το κερί.

Να αποφεύγουμε τον καθαρισμό με μπατονέτες, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν δύο προβλήματα:

α) Να «βιδώσουμε» το κερί προς τα μέσα κι έτσι να αποφράξουμε τον πόρο. β) Να τραυματίσουμε τον πόρο κι έτσι να ευνοηθεί η πιθανότητα φλεγμονής.

Ιδιαίτερες περιπτώσεις:

  • Αν φοράτε ωτοασπίδες ή ακουστικά βαρηκοΐας, να τα καθαρίζετε τακτικά με άσπρο οινόπνευμα.
  • Αν έχετε ρήξη τυμπάνου, χρόνια χολοστεατωματώδη ωτίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, σωληνίσκους αερισμού μέσου ωτός, ή έχετε χειρουργηθεί πρόσφατα στο αυτί για κάποιον λόγο, τότε δεν επιτρέπεται να μπει νερό στο αυτί σας σε οποιαδήποτε περίπτωση.
  • Αν νιώσετε ότι έχει εγκλωβιστεί νερό στο αυτί σας και το αυτί είναι φυσιολογικό, τότε μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες άσπρο οινόπνευμα στον πόρο για να διώξετε το νερό και την υγρασία.
  • Αν μετά από πολλές βουτιές το αυτί πονάει καθώς ανοιγοκλείνετε το στόμα ή όταν το τραβάτε, τότε μπορείτε να βάλετε 3-4 ωτικές σταγόνες 3 φορές την ημέρα, από διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν αντιβιοτικά, κορτικοειδή, αντιμυκητιασικά σε διάφορους συνδυασμούς. Πρέπει βέβαια να σταματήσετε να βρέχετε το αυτί σας για τις επόμενες 5-6 ημέρες.
  • Αν κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάτε σε βαθιά νερά, τότε στο τέλος της ημέρας μπορείτε να βάζετε λίγες σταγόνες άσπρο οινόπνευμα, αν βεβαίως τα αυτιά σας δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από αυτά που προαναφέραμε.
Συνοψίζοντας:

α) Κάντε μια επίσκεψη στον ΩΡΛ σας πριν από τις διακοπές. β) Μην πειράζετε καθόλου τα αυτιά σας. γ) Έχετε μαζί σας ωτικές σταγόνες και άσπρο οινόπνευμα.

*Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ανάπλαση»


Πηγή
http://news.pathfinder.gr/health/724331.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Πρώτες βοήθειες από τη φύση









Οι μαγικές ιδιότητες των φυτών της ελληνικής γης «ασπίδα» ενάντια στους κινδύνους του καλοκαιριού.

Εγκαύματα

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά έντομα, που ιδίως το καλοκαίρι επιδράμουν κατά ομάδες. Είναι αρκετά τα φυτά που μπορούν, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό, να βοηθήσουν ώστε να προστατευτούμε από τα κουνούπια. Μια καλή λύση είναι να ενισχύσουμε το μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού με βασιλικό, φασκόμηλο και δενδρολίβανο, φυτά που με το άρωμά τους απωθούν τα έντομα. Εκτός όμως από τις γλάστρες, μπορεί ο καθένας να φτιάξει στην κουζίνα του το δικό του αντι-κουνουπικό σπρέι, βάζοντας σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι 10 σταγόνες από αιθέρια έλαια βασιλικού, ευκάλυπτου ή δυόσμου και δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Οταν ανακατέψετε το μίγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως σαν λοσιόν σώματος και τα έντομα θα μείνουν μακριά. Εξίσου δυσάρεστο στα έντομα είναι και το άρωμα της λεβάντας και του θυμαριού. Αν αλείψετε στο δέρμα λίγο λάδι από το συγκεκριμένο φυτό, τα έντομα δεν θα σας πλησιάζουν επικίνδυνα. Αν πάλι έχουν ήδη αφήσει το σημάδι τους, τότε μια καλή λύση για να μειώσετε τη φαγούρα είναι να τρίψετε πάνω στο τσίμπημα το φυσικό τζελ που κρύβει μέσα της η αλόη.

Εντομοαπωθητικά

Τα εγκαύματα που προέρχονται από τον ήλιο ή από την επαφή με μια καυτή επιφάνεια και όταν αυτά είναι μικρής έκτασης και, φυσικά, όχι σοβαρά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της λεβάντας. Αλείφοντας την ερεθισμένη περιοχή με το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από το αρωματικό φυτό 2-3 φορές την ημέρα, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν. Ακόμη ένα «θαύμα» της φύσης είναι το βαλσαμόχορτο, οι ιδιότητες του οποίου προδίδονται από το όνομά του. Το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων όσο και σε ουλές και μικροτραυματισμούς, χάρη στην έντονη επουλωτική και αντισηπτική του δράση. Η καλέντουλα είναι άλλο ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως για τη δημιουργία αλοιφών, καθώς έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, επουλωτική και αντισηπτική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την αντιμετώπιση του ερεθισμού και του κνησμού στο δέρμα, των εγκαυμάτων, αλλά και για τα τσιμπήματα από έντομα. «Μια συνταγή που μπορεί να βοηθήσει και φυσικά μπορεί να την παρασκευάσει ο καθένας για να αντιμετωπίσει τα τσιμπήματα των εντόμων είναι να αναμίξει ένα μέρος έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree) σε είκοσι μέρη αμυγδαλέλαιου. Κάνοντας επάλειψη με αυτό το μίγμα, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα τα ηλιακά εγκαύματα», αναφέρει ο φαρμακοποιός και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας Στέλιος Κακαγιάννης. Τέλος, η αλόη, που αποτελεί την βάση πολλών καταπραϋντικών για το δέρμα σκευασμάτων, έχει -ακόμη και νωπή- ευεργετικές ιδιότητες. Κόβοντας το νωπό μέρος των φύλλων, το φυσικό ζελέ που βγαίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για να ενυδατώσει και να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.

Στραμπουλήγματα

Επειδή κατά τη διάρκεια των διακοπών, ειδικά στην περίπτωση που τις απολαμβάνετε στη φύση, μπορεί να συμβούν μικροατυχήματα όπως στραμπουλήγματα ή μώλωπες, το φαρμακείο της φύσης μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. «Η αρνίκα είναι ένα φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει κάποιος τους μώλωπες και το οίδημα. Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να χρησιμοποιηθεί πάνω σε ανοιχτή πληγή», εξηγεί ο Στ. Κακαγιάννης. Ενα ακόμη φυτό που μπορεί ο καθένας να το βρει ακόμη και στην κουζίνα του είναι ο μαϊντανός που, εκτός από τη μαγειρική, μπορεί να βοηθήσει και στα στραμπουλήγματα. Στύβοντας τον χλωρό μαϊντανό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χυμό του σαν κατάπλασμα πάνω στη χτυπημένη περιοχή.

Προσοχή: Είναι απαραίτητο πριν από τη χρήση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων να γνωρίζετε αν έχετε κάποιας μορφής αλλεργία.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ

Πηγή
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=81261&catID=5
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Εθνικός Κήπος αναγεννιέται









Εναν αναγεννημένο Εθνικό Κήπο, πιστό στο πνεύμα του αρχικού του σχεδιασμού που έγινε πριν από 150 χρόνια, προτείνει το ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και έχει ήδη εγκριθεί άτυπα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξαν 15 καθηγητές και δεκάδες διδακτορικοί διαφορετικών ειδικοτήτων, αφορούν σε πληθώρα παρεμβάσεων στους δρόμους, στις εγκαταστάσεις, στα συστήματα άρδευσης και φωτισμού, οι οποίες, όταν υλοποιηθούν, θα αλλάξουν το κακοποιημένο τοπίο του Κήπου, μετατρέποντάς τον σε αυτό που πραγματικά είναι: μία πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας και ένα σύμβολο πολιτικής και πολιτισμού.
«Ο Κήπος, ο οποίος ήταν προέκταση των ανακτόρων όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή, σχεδιάστηκε σύμφωνα με δύο βασικές αρχές. Πρώτον, το “ανοιχτό βλέμμα”, δηλαδή η οπτική του πρόσβαση με τον Λυκαβηττό, την Ακρόπολη και τον Πειραιά. Δεύτερον, το αριστουργηματικό σύμπλεγμα των μονοπατιών, τα οποία δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι έχει χαθεί και κάθε φορά που φτάνει στην άκρη ενός δρόμου τον περιμένει μία έκπληξη, όπως ένα αρχαίο μνημείο ή ένα εξωτικό σπάνιο φυτό», εξηγεί ο αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, δρ Γιώργος Παρμενίδης, ο οποίος μετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα. «Αυτά τα στοιχεία πρέπει να μείνουν αναλλοίωτα και να αναδειχθούν», τονίζει ο ίδιος.

Νερό από Γουδή

Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει από το απαρχαιωμένο σύστημα που χρησιμοποιείται για την άρδευση του Κήπου.

Το νερό έρχεται από τις υπόγειες πηγές του Αγίου Θωμά στο Γουδή, χρησιμοποιώντας το αρχαίο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε από τον Πεισίστρατο τον 6ο αιώνα π.Χ. και από υπεδάφιους αγωγούς που δημιουργήθηκαν την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Οι γνωστές λιμνούλες, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα σαν δεξαμενές, θα βελτιωθούν τεχνικά και θα καθαριστούν, ενώ έμφαση θα δοθεί στην παρουσία και το άκουσμα του υδάτινου στοιχείου σε όλο τον χώρο του κήπου, αυξάνοντας την αίσθηση δροσιάς. Δεύτερη βασική προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, κυρίως στην περίμετρο του χώρου για λόγους ασφαλείας και λιγότερο εντός της έκτασης των 158 στρεμμάτων, αφού η πρόσβαση στο κοινό δεν επιτρέπεται μετά δύση του ηλίου.

Πράσινοι λαβύρινθοι, ξέφωτα, πέργκολες, γεφυράκια, κρήνες, γλυπτά και σκίαστρα θα αναδιαμορφώσουν το εσωτερικό, αντικαθιστώντας 566 κατασκευές των τελευταίων δεκαετιών που δεν συνάδουν με το περιβάλλον και τη φιλοσοφία του. «Τα δρομάκια, συνολικού μήκους 7,5 χιλιομέτρων, θα συντηρηθούν και μπορούν να επιστρωθούν με προσμίξεις φυσικών υλικών που δεν δημιουργούν λάσπη και σκόνη», συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος, Κώστας Μωραΐτης. Στις άμεσες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εγκαταλελειμμένου Βοτανικού Μουσείου που στεγάζεται σε ένα πέτρινο διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, η κάλυψη του ρωμαϊκού μωσαϊκού με ένα στέγαστρο ελαφριάς κατασκευής που θα το προστατέψει από την έκθεση στο περιβάλλον και η αναδιαμόρφωση της πολυσύχναστης παιδικής χαράς.

Η παιδική χαρά θα επεκταθεί κατά 380 τετραγωνικά μέτρα και θα αποκτήσει περισσότερες κούνιες, τραμπάλες, έναν ιστό αναρρίχησης και άλλα παιχνίδια και σημεία άθλησης, προσβάσιμα στο σύνολό τους σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στο κέντρο του χώρου, η επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Αριάδνη Βοζάνη προτείνει την κατασκευή ενός μεγάλου δεινόσαυρου, εμβαδού 58 τ.μ., ο οποίος λειτουργεί σαν παιχνίδι με σήραγγες για τους λιλιπούτειους επισκέπτες.

Της ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ

Πηγή
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=81231&catID=5
Διαβάστε περισσότερα...

Το ευρώ στο χείλος του γκρεμού












του Γ.Δελαστίκ
Ξαφνικά οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και έντυπα που μέχρι τώρα έβριζαν, λοιδορούσαν και ταπείνωναν την Ελλάδα? είδαν το φως το αληθινό: το πρόβλημα δεν είναι απλώς ή κυρίως η άθλια δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς διακυβεύεται πλέον η ίδια η τύχη του ευρώ ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Στη Γερμανία μαίνεται πλέον η εσωτερική διαπάλη ως προς το δέον γενέσθαι σε σχέση με την κρίση χρέους και το ευρώ.

"Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για κατάρρευση του ευρώ", ήταν π.χ. προχθές ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας "Ντι Βελτ" με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα "Βέστντοϊτσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".
Στην ηγεμονική χώρα της ΕΕ, όπου είναι φανερό πως επικρατούν οι εθνικιστικοί κύκλοι στο πολιτικό της σύστημα, ξεσηκώθηκε η παλιά γενιά των πολιτικών - αυτοί που είχαν ζήσει τον όλεθρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τις συνέπειές του και πίστευαν πραγματικά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση ως πολιτικό σχέδιο που φυσικά εναρμονιζόταν άριστα με τα συμφέροντα της Γερμανίας.
"Ανησυχώ όπως πολλοί για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το ευρώ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο δεξιός τέως καγκελάριος Χέλμουτ Κολ στην "Μπλιντ". Σαφώς οξύτερος στις δηλώσεις του στην εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόντακ" ήταν ο επί σειρά ετών φιλελεύθερος υπουργός Εξωτερικών Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ: "Οποιος θέλει να γυρίσει τώρα την Ευρώπη προς τα πίσω, καταστρέφει τα θεμέλια για ένα ειρηνικό μέλλον των παιδιών μας" προειδοποίησε.
Ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ της σκληρής δεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας, ήταν πολύ αυστηρός στην προειδοποίηση προς τους συμπατριώτες του. "Υπάρχει κίνδυνος να ξαναπέσει η Ευρώπη στην κατάσταση που βρέθηκε το 1918 με τη λήξη δηλαδή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το δεύτερο Ράιχ είχε ηττηθεί, διαμελιστεί και απομονωθεί" δήλωσε. "Η Γερμανία δεν θα περιβαλλόταν πλέον από φίλους και εταίρους, αλλά από ζηλόφθονους και αντιπάλους" υπογράμμισε αυστηρά.
"Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα για να σώσουμε την Ευρώπη" είναι ο τίτλος βαρυσήμαντου άρθρου της σοσιαλίστριας υποψήφιας για το χρίσμα του κόμματός της εν όψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2012 Μαρτίν Ομπρί, γενικής γραμματέως του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο δημοσιεύθηκε προχθές στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν".
Η Ομπρί είναι χειμαρρώδης στο άρθρο της: "Η υποστήριξή μας προς την Ελλάδα είναι λοιπόν απαίτηση αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς, αλλά επίσης υποστήριξη στους εαυτούς μας, στις θέσεις εργασίας μας, στην παραγωγική και τεχνολογική μας βάση, στα εδάφη μας. Κάθε Ευρωπαίος πρέπει να πει: βοηθώντας τους σημαίνει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας" τονίζει. "Πρέπει να πούμε δυνατά ότι δεν είναι οι οίκοι αξιολόγησης αυτοί που πρέπει να καθορίζουν το μέλλον των εθνών" υπογραμμίζει οργισμένη.
"Ποιος θέλει να εξοντώσει το ευρώ" ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας "Λιμπερασιόν" την περασμένη Τετάρτη. "Το σενάριο μιας κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος δεν φαντάζει πλέον αδύνατο" επισήμαινε ο υπότιτλος.
Τραγικούς τόνους είχε το κύριο άρθρο της κεντροαριστερής εφημερίδας "Η πολιτική εξουσία έχει εξουσία; Υπάρχει ακόμη;" ρωτούσε εξαρχής και απαντούσε: "Βλέποντας να επεκτείνεται η κρίση στους κόλπους της Ευρωζώνης, βλέποντας τον κεραυνό να χτυπά χώρες που έχουν χάσει πολύ αίμα και άλλες που πνίγονται ασφυκτιώντας από τα σχέδια λιτότητας, η απάντηση είναι τόσο καθαρή όσο και δραματική: όχι! Οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές αγορές υπαγορεύουν τον νόμο τους, αποφασίζουν με κύρος τις δημόσιες πολιτικές, τον τρόπο ζωής και το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών. Περιφρονούν τη δύσκολη τέχνη της διακυβέρνησης και τον ρυθμό που χαρακτηρίζει τη δημοκρατία".
Ομολογία
ΗΠΑ και Ευρώπη ζουν με δανεικά
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ είναι αυτή την εβδομάδα το κύριο άρθρο του δεξιού γερμανικού περιοδικού "Φόκους", που αναφέρεται στο χρέος. "Σχεδόν όλα τα δυτικά κράτη έχουν συσσωρεύσει εδώ και μισό αιώνα συνεχώς αυξανόμενα χρέη" γράφει και συνεχίζει: "Η κρίση χρέους εξελίσσεται σε κρίση νομιμότητας των δημοκρατιών. Αν τα κράτη της Δύσης μπορούν επί δεκαετίες να υπάρχουν μόνο με νέα χρέη, τότε σύντομα δεν θα υπάρχουν πλέον. Χάνουν την ακεραιότητά τους. Η δημοκρατία φαίνεται ξαφνικά γυμνή, γιατί ένα σύστημα που εξαγοράζει την αποδοχή του με ξένα χρήματα, δανείζεται το παρόν από το μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει πλέον ότι όλη η εξουσία πηγάζει από τον λαό, αλλά πηγάζει από τα δάνεια!" τονίζει ο αρχισυντάκτης του "Φόκους" στο κύριο άρθρο του.

Πηγή

http://kokinorodo.blogspot.com/2011/07/blog-post_7647.html
Διαβάστε περισσότερα...