Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Άνοιξε τη βρύση και βγήκε φίδι


Άνοιξε τη βρύση και βγήκε φίδι... Στην Αφροξυλιά Ναυπακτίας...
Στην Αφροξυλιά όπως αποκάλυψε στο δελτίο του Lepanto ο Σωτήρης Καρέλλης κάτοικος της περιοχής άνοιξε την παροχή του νερού γιατί είχε βουλώσει αντικρίζοντας με μεγάλη έκπληξη ένα σφηνωμένο φίδι.
Οι κάτοικοι της Αφροξυλιάς φοβούνται να πιουν πλέον νερό από την βρύση τους . Επίσης στο δελτίο ειδήσεων του Lepanto δήλωσαν πως δεν θα πληρώσουν ξανά λογαριασμό νερού ζητώντας από τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΝ να λάβουν τα μέτρα τους και να φροντίζουν για την υγεία των πολιτών.
nafpaktianews.gr

Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της η Ελλάδα


Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες διενέξεων με την Τουρκία, η Ελλάδα προτίθεται με τις ευλογίες Αμερικανών και Ισραηλινών να οριοθετήσει την ΑΟΖ της, μετατρέποντας τον Αιγαίο σε κλειστή Ελληνική λίμνη..

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το έγκυρο Ελληνικό περιοδικό Ντιφέντερ, η Ελλάδα με τις προτροπές Αμερικανών και Ισραηλινών προχωρεί στη de facto ανακήρυξη, για πρώτη φορά, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε όλο το μήκος της ηπειρωτικής και νησιωτικής αιγιαλίτιδας ζώνης της.

Η κίνηση αυτή έχει άμεση σχέση με την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες για την διενέργεια ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ειδικά των κοιτασμάτων που βρέθηκαν μεταξύ Κύπρου-Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ντιφέντερ, ο νόμος θα ψηφιστεί αμέσως μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής των Ελλήνων.
Με τις εγγυήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν την Τουρκία περισσότερο ως ανταγωνιστή, παρά ως σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα αποτελεί πραγματική βόμβα.

Η κίνηση αυτή της Ελλάδας είναι de facto ρύθμιση, έστω και αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, βασικά με την Τουρκία.

Αφορά όμως κυρίως την Ανατολική Μεσόγειο, αφού το Αιγαίο μετατρέπεται σε «κλειστή ελληνική λίμνη.

Το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το περιοδικό είναι έτοιμο.

Βέβαια, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος θα προχωρούσαν σε τέτοιες κινήσεις, αν δεν υπήρχε η κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών και η σύμπηξη της συμμαχίας με το Ισραήλ που και αυτή οι ΗΠΑ την επέβαλαν. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα εξελιχθεί και η 1η Οκτωβρίου, όπου η Τουρκία δήλωσε ότι θα αντιδράσει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο κατά των σκαφών της αμερικανικής Noble Energy που θα κάνει τις πρώτες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο.


ΠηγήΣύνδεσμος







Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιος πλανήτης προκαλεί παλίρροιες στο άστρο του


Λονδίνο

Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μας άστρο. Όπως φαίνεται ο γιγάντιος πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το άστρο WASP 18 έχει τόσο ισχυρή βαρύτητα που επιδρά σε αυτό με τρόπο ανάλογο με εκείνο της Σελήνης στις θάλασσες της Γης.

Αστρική παλίρροια

Το WASP 18 βρίσκεται σε απόσταση 325 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Φοίνικα και έχει λίγο μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου. Σε απόσταση μόλις 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το άστρο βρίσκεται ένας γιγάντιος πλανήτης που έχει μάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Δία ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης που έχει λάβει την ονομασία Wasp 18b είναι τόσο κοντά στο άστρο που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μια μέρα - δηλαδή ένα γήινο έτος αντιστοιχεί για τον συγκεκριμένο πλανήτη σε ένα 24ωρο.

Στενές επαφές ...αστρικού τύπου

Μάλιστα κατά την τροχιακή του κίνηση ο πλανήτης πλησιάζει το άστρο σε απόσταση μικρότερη του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων και με δεδομένο το μέγεθος του θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σχεδόν το ακουμπάει...

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη επηρεάζει το άστρο ασκώντας παλιρροϊκές δυνάμεις οι οποίες υποχρεώνουν την επιφάνεια του άστρου να ανασηκώνεται και να υποχωρεί.

Η ανακάλυψη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη των πλανητικών συστημάτων.

Πηγή










Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεχνολογία στη δίωξη του εγκλήματος


Εξειδικευμένα στελέχη εγκληματολογικών υπηρεσιών και ιατροδικαστές χρησιμοποιούν τις πλέον προωθημένες τεχνικές στο κυνήγι του εγκλήματος. Αναλύσεις ισοτόπων σε μια τρίχα μπορούν να υποδείξουν τον τόπο διαμονής του υπόπτου, ενώ νέο λογισμικό αναγνωρίζει το βάδισμα του εγκληματία.

Το Science Illustrated παρακολούθησε τις πιο σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή αστυνομία, προκειμένου να συλλέξει αξιόπιστα πειστήρια για την τεκμηρίωση του εγκλήματος.

Σκίτσο του υπόπτου με βάση το DNA

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι επιστήμονες πειραματίζονται με νέες τεχνικές. Αυτές, όπως τονίζεται, θα αποκαλύπτουν το πρόσωπο του υπόπτου βάσει των πληροφοριών που θα διαβιβάζονται από τις αναλύσεις του γενετικού υλικού.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας πρόσφατα ανέπτυξαν μέθοδο που αποκαλύπτει το χρώμα των μαλλιών ενός ανθρώπου από υπολλείμματα DNA. Στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κοπεγχάγης μπορούν να διαγνώσουν το χρώμα των ματιών από γενετικό υλικό. Σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα πειράματα για την αποκάλυψη του χρώματος του δέρματος και του σχήματος του προσώπου. Οι νέες τεχνικές θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στην αστυνομική έρευνα στις περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη αυτοπτών μαρτύρων.

Εν ολίγοις, όταν η αστυνομία βρίσκεται στο σκοτάδι ως προς τα χαρακτηριστικά του δράστη, η μέθοδος για τον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών με βάση το γενετικό υλικό βασίζεται σε αναλύσεις νέων μεταλλάξεων στο DNA μας. Πρόκειται για τις αποκαλούμενες «σημειακές μεταλλάξεις», που καταγράφονται σε γονίδια τα οποία είθισται να διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Οι σημειακές μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό κάθε ανθρώπου καθορίζουν, για παράδειγμα, το χρώμα που έχουν τα μαλλιά και τα μάτια του.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει δεκατρείς σημειακές μεταλλάξεις που χρησιμοποιούν για τον προσδιορισμό (με βεβαιότητα που αγγίζει το 80%) των ανοιχτόχρωμων μαλλιών, ενώ στα σκούρα ή κόκκινα μαλλιά το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 90%.


επιλεγμένες φωτογραφίες του άρθρου από την έντυπη έκδοση





Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος σαν ψάρι


Ίσως δεν μας χωρίζει μεγάλη απόσταση από το πανάρχαιο όνειρο του ανθρώπου να κολυμπά απρόσκοπτα, σαν τα ψάρια, και να καταδύεται σε μεγάλα βάθη.

Η εισπνοή οξυγόνου μέσω ενός υγρού και τεχνητά βράγχια θα μας επιτρέψουν την προσέγγιση απροσπέλαστων μέχρι τώρα βυθών, χωρίς τον κίνδυνο να προσβληθούμε από τη νόσο των δυτών.

Οι άνθρωποι έχουν μάθει να πετούν σαν πουλιά, να σκαρφαλώνουν σαν πίθηκοι και να τρυπούν τη γη σαν τυφλοπόντικες. Τώρα θα καταλυθεί και το τελευταίο άβατο, καθώς θα κολυμπούν σαν ψάρια. Αν γίνει δυνατή η κατάδυση σε μεγάλα βάθη, ένα είναι σίγουρο: οι θαρραλέοι εραστές της περιπέτειας θα έχουν την ευκαιρία να καταρρίψουν ένα ακόμη βιολογικό και φυσιολογικό όριο που θέτει η ανθρώπινη φύση. Έτσι θα μελετήσουν τη θαλάσσια ζωή σε σημεία και σε βάθη όπου ποτέ πριν άνθρωπος δεν κολύμπησε ελεύθερα.

Η πραγμάτωση αυτού του στόχου στηρίζεται στην εφαρμογή του εξής μηχανισμού: ο δύτης θα εισπνέει οξυγόνο μέσω ενός υγρού, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα θα απομακρύνεται από το αίμα με τη βοήθεια ενός τεχνητού βράγχιου που θα διοχετεύει στο θαλάσσιο νερό τα αέρια της εκπνοής.

Η ιδέα ανήκει στο συνταξιούχο χειρουργό καρδιοπνευμονολόγο Arnold Lande από το Σεντ Πολ της Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Lande στοχεύει στην απόκτηση του αμερικανικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του. Αν συμβεί αυτό, η εφεύρεσή του θα λανσαριστεί σε λίγα χρόνια στην αγορά, προκαλώντας –κατά τον Lande– επανάσταση στον κόσμο των καταδύσεων.


επιλεγμένες φωτογραφίες του άρθρου από την έντυπη έκδοση

Σύνδεσμος
Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

Υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Fitch

Κατά δύο βαθμίδες, στο «ΒΒΒ».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε, σήμερα, την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες στο «ΒΒΒ», ενώ τροποποίησε την αξιολόγησή του για την προοπτική της κυπριακής οικονομίας σε «αρνητική».

«Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης της Κύπρου σε 'ΒΒΒ' αντικατοπτρίζει τον τωρινό και μελλοντικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό της» αναφέρει το ανακοινωθέν του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Ο Fitch προσθέτει ότι η χώρα μέλος της ΕΕ «δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς δανειακές αγορές» προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/08/2011_401852



Διαβάστε περισσότερα...

Τι κάνει ο άνθρωπος για να παντρευτεί...



Άραγε η μέλλουσα νύφη ξέρει το ρητό για το καρότο και για το... μαστίγιο;

Τον χορό των... καρότων διοργάνωσε για τα μάτια της αγαπημένης του ένας ερωτευμένος νεαρός Κινέζος.

Ο Pang Kun πήγε με την κοπέλα του, Xhao Xinyu, σε ένα εμπορικό κέντρο στην επαρχία Σαντόνγκ. Προσποιούμενος ότι ήθελε να πάει στην τουαλέτα, την άφησε για λίγο μόνη της.

Αντί όμως να επισκεφθεί το WC πήρε ένα μικρόφωνο και άρχισε να της κάνει ερωτική εξομολόγηση, ενώ εμφανίστηκαν 48 άνθρωποι ντυμένοι καρότα.

Από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου ακούστηκε η φωνή του Pang να λέει «Σε γνώρισα πριν από έξι μήνες. Θυμάμαι ότι ήσουν πολύ ντροπαλή στο πρώτο ραντεβού και εγώ επιθυμούσα πολύ να βγούμε και δεύτερο ραντεβού. Θυμάμαι επίσης τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν κράτησα για πρώτη φορά το χέρι σου στο σινεμά», της είπε.

Η Xhao αναγνώρισε τη φωνή του αγαπημένου της και έψαχνε να τον βρει, όταν ένα από τα καρότα στάθηκε μπροστά της, γονάτισε και ξεκούμπωσε το κοστούμι του, για να βγει από μέσα ο Pang και να της κάνει την πρόταση.

Οι περαστικοί της φώναζαν «παντρέψου τον», εκείνη είπε το ναι και φιλήθηκαν, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε.

Ο Pang οργάνωνε την πρωτότυπη αυτή πρόταση για περισσότερες τρεις εβδομάδες και διάλεξε τα καρότα επειδή η Xhao αγαπούσε το πορτοκαλί χρώμα.

Του κόστισε περισσότερα από 11.000 ευρώ (για να φτιάξει τα κοστούμια και να προσλάβει τους ηθοποιούς που υποδύονταν τα καρότα) και χρειάστηκε να κάνει δύο ημέρες πρόβες.

Πηγή
http://www.skai.gr/news/weird/article/177043/ti-kanei-o-anthropos-gia-na-padreutei-/?utm_source=rss_news_weird&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss


Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη φάλαινας στον... Κορινθιακό Κόλπο (ΒΙΝΤΕΟ)


Το θηλαστικό είδαν κάτοικοι στο Πόρτο Γερμενό, οι οποίοι ειδοποίησαν το λιμεναρχείο και μέσα ενημέρωσης
Τα φιλόξενα θαλασσινά νερά του Κορινθιακού Κόλπου φαίνεται ότι προτιμάει μία φάλαινα!

Το ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός καταγράφηκε από ερασιτεχνική κάμερα από σκάφος αναψυχής που έπλεε στα νερά του κόλπου.

Το θηλαστικό είδαν κάτοικοι στο Πόρτο Γερμενό, οι οποίοι ειδοποίησαν το λιμεναρχείο και μέσα ενημέρωσης.







Πηγή
http://www.skai.gr/news/weird/article/177023/episkepsi-falainas-ston-korinthiako-kolpo/?utm_source=rss_news_weird&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss





Διαβάστε περισσότερα...

«Ευχαριστούμε για την υποβάθμιση, όλοι πρέπει να απολυθείτε!»


Η Lucy Nobbe από το St Louis του Missouri είναι 51 ετών, μητέρα δύο παιδιών (της 11χρονης Holly και της 15χρονης Jacqueline). Εργάζεται στον τραπεζικό τομέα –είναι αντιπρόεδρος της εταιρίας ιδιωτικών επενδύσεων Wedbush Morgan Securities- από το σπίτι της στο Kirkwood.

Τις τελευταίες ημέρες την είχε εξοργίσει η υποβάθμιση των ΗΠΑ και αποφάσισε πώς πρέπει να αντιδράσει με κάποιο τρόπο. Την Κυριακή ξύπνησε το πρωί και η ιδέα ήταν ξεκάθαρη: θα νοίκιαζε αεροσκάφος για να πετάξει πάνω από την Wall Street και τα κεντρικά γραφεία της Standard & Poor’s, ώστε -με τον τρόπο της- να στείλει ένα μήνυμα σε πολιτικούς και στελέχη της αγοράς.



Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, μια εβδομάδα σχεδόν μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την S & P. Την ώρα εκείνη οι υπάλληλοι του γραφείου κινούνταν βιαστικοί στους δρόμους και αρκετοί πρόσεξαν το μήνυμα ψηλά στον ουρανό του Μανχάταν. "Ευχαριστούμε για την υποβάθμιση, όλοι πρέπει να απολυθείτε!" έγραφε το πανό.



Το νέο έγινε ευρύτερα γνωστό από την ίδια, μέσω Twitter. Αν και αρχικά είχε αποφασίσει να μην αποκαλύψει την ταυτότητά της, τα σχόλια που έλαβε ήταν τόσο ενθαρρυντικά που τόλμησε να αποκαλυφθεί.



Όπως αναφέρει η Daily Mail, επιθυμία της Nobbe ήταν να πετάξει το αεροσκάφος πάνω από την πρωτεύουσα ώστε να πάρουν το μήνυμα οι πολιτικοί. Ωστόσο οι πτήσεις δεν επιτρέπονται, οπότε έπρεπε να σκεφτεί εναλλακτική λύση – τί καλύτερο από το να πετάξει (ψηλά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) πάνω από το χρηματιστήριο της Wall Street και τα κεντρικά γραφεία της Standard & Poor’s;



Το εγχείρημα της κόστισε 668 ευρώ (895 δολάρια), καθώς, όπως δήλωσε, η εταιρία ενοικίασης αεροσκαφών εντυπωσιάστηκε τόσο με την ιδέα της, που της έκανε και έκπτωση...

«Σκέφτηκα ότι ήταν κάτι σχετικά ανέξοδο και ίσως κάποιος να με άκουσε» δήλωσε η Nobbe στο KSDK. «Η μαμά μου δεν μοιάζει με τις άλλες. Είμαι περήφανη για εκείνη» είπε και η μικρή της κόρη...

Δείτε τη συνέντευξη:



Πηγή
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=85539&catID=14

Διαβάστε περισσότερα...

Γιγάντια πτηνά και έντομα είχαν παρέα οι δεινόσαυροι


Λονδίνο

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον τομέα της παλαιοντολογίας γίνονται τα τελευταία 24ωρα. Αρχικά ανακαλύφθηκαν ευρήματα που δείχνουν ότι την εποχή των δεινοσαύρων υπήρχαν έντομα που είχαν μέγεθος μεγάλων σημερινών πτηνών και πτηνά που είχαν μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από αυτό του ανθρώπου!

Πτηνό γίγας

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ εντόπισαν και μελέτησαν ένα απολίθωμα που μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ανήκε σε ένα είδος δεινοσαύρου που το δέρμα του ήταν καλλυμένο με φτερά. Όπως υποστηρίζουν το απολίθωμα ανήκει σε ένα άγνωστο είδος γιγάντιου πτηνού που ζούσε πριν από περίπου 83 εκατομμύρια έτη. Το Samrukia όπως ονόμασαν οι ερευνητές το αρχαίο πτηνό έμοιαζε με στρουθοκάμηλο και όταν στεκόταν όρθιο είχε ύψος που πιθανώς να έφτανε τα τρια μέτρα. Παρά το μέγεθος του οι ερευνητές εικάζουν ότι το γιγάντιο πτηνό αποτελούσε θήραμα των σαρκοβόρων δεινοσαύρων όπως οι μοχθηροί Τυρανόσαυροι Ρεξ οι οποίοι ζούσαν την ίδια εποχή.

«Τζουρασικά» Έντομα
Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες που έχουν δείξει ότι την εποχή των δεινοσαύρων στους ουρανούς πετούσαν γιγάντια πτηνά όπως οι πτερόσαυροι που το άνοιγμα των φτερών τους έφτανε τα 12 μέτρα και μπορούσαν να πετάξουν χωρίς στάση σε απόσταση 17 χιλιάδων χλμ!
Παράλληλα πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκαν ευρήματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη εντόμων την εποχή των δεινοσαύρων τα οποία σήμερα θα προκαλούσαν τρόμο αφού ορισμένα από αυτά ήταν τόσο μεγάλα που το άνοιγμα των φτερών τους που πλησίαζε το ένα μέτρο.

Πηγή
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=414636




Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει η τρύπα του όζοντος


Του Γιαννη Eλαφρου

Υπάρχει και ένα φυσικό φαινόμενο που εξελίσσεται θετικά: πρόσφατη μελέτη 17 ερευνητικών ινστιτούτων από 10 χώρες καταδεικνύει ότι τις επόμενες δεκαετίες θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν από την τρύπα του όζοντος. Συνέπεια; Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν ξεκινήσει η φθορά τους. Οπως είναι γνωστό, μια σειρά χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούσε η βιομηχανία (χλωροφθοράνθρακες) κατέστρεφαν τη στιβάδα του ατμοσφαιρικού όζοντος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει σε επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου που μπορούσε να φτάσει στην επιφάνεια της γης. Με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος, απαγορεύτηκαν οι χλωροφθοράνθρακες.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία αναμένεται να είναι μικρότερη στο τέλος του 21ου αιώνα σε σχέση με το 1980 κατά 12% στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και κατά 3% στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα). Στην τροπική ζώνη θα είναι ελαφρά αυξημένη» λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Η ακτινοβολία στην Ελλάδα υπολογίζεται να φτάσει στα επίπεδα του 1980 το 2023 και του 1965 το 2033 αντίστοιχα. Η επαναφορά στα επίπεδα 1965 έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε η φθορά του όζοντος», συμπληρώνει.

Παράλληλα ερευνήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της υπεριώδους ακτινοβολίας με εκείνες της κλιματικής αλλαγής και ειδικά με τις μεταβολές της νέφωσης, η οποία δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη (2 - 3% στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη).

«Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας, καθώς οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ουσιών έχουν μειωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική να είναι σε πορεία αποκατάστασης», σημειώνει ο Ελληνας ερευνητής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα τελείωσαν, καθώς οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 40 χρόνια μετά.

Να σημειωθεί η πρωταγωνιστική παρουσία δύο ελληνικών ιδρυμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών, στην πολύ σημαντική έρευνα, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία ιδρύματα από χώρες πρωτοπόρες στην έρευνα (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία κ. λπ.).

Πηγή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/08/2011_452267







Διαβάστε περισσότερα...

Το τσουνάμι από το σεισμό στην Ιαπωνία «ξεκόλλησε» κομμάτι πάγου στην Ανταρκτική


Ουάσινγκτον
Αποκαλυπτικές είναι οι δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται με την έρευνα Αμερικανών επιστημόνων για τις συνέπειες του φονικού τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό στην Ιαπωνία.

Το κύμα έφτασε μέχρι την Ανταρκτική με αποτέλεσμα να «ξεκολλήσει» κομμάτι πάγου 125 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον Κόλπο Sulzberger.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αποκόλλησης στο συγκεκριμένο σημείο τα τελευταία 46 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κύματα από το τσουνάμι διένυσαν απόσταση 13 χιλιάδων χιλιομέτρων μέχρι να φτάσουν τελικά στον προορισμό τους και να προκαλέσουν την καταστροφή.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231123421

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Οι μαύρες τρύπες συμβάλλουν στη θεραπεία του καρκίνου (;)


Οι αστρονόμοι, που μελετούν τα αστέρια και τις μαύρες τρύπες, έκαναν μία ανακάλυψη που ενδεχομένως να μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν πως τα βαρέα μέταλλα εκλύουν ηλεκτρόνια χαμηλής ενέργειας, όταν εκτεθούν σε ακτίνες Χ και σε συγκεκριμένες ενέργειες. Συνεπώς, τα εμφυτεύματα από χρυσό ή πλατίνα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους καρκινικούς όγκους με ηλεκτρόνια χαμηλής ενέργειας, εκθέτοντας τον υγιή ιστό σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ακτινοβολίας.

«Ως αστρονόμοι, χρησιμοποιούμε βασικές αρχές της φυσικής και της χημείας για να κατανοήσουμε τί ακριβώς συμβαίνει στα αστέρια,» δήλωσε η αστρονόμος Sultana Nahar από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόσουμε την ίδια γνώση για τη θεραπεία του καρκίνου.»

Ένα νέο είδος θεραπείας με ακτινοβολία

Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι επιστήμονες σε υπολογιστές έδειξαν πως αν χτυπήσουν ένα μεμονωμένο άτομο χρυσού ή πλατίνας με μία μικρή δόση ακτινών Χ σε ένα περιορισμένο πεδίο συχνοτήτων, τότε παράγονται πάνω από 20 ηλεκτρόνια χαμηλής ενέργειας.

Τα ηλεκτρόνια αυτά μπορούν να σκοτώσουν τον καρκίνο, κομματιάζοντας το DNA του, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Επομένως, οι γιατροί θα μπορούσαν να ενσωματώσουν πολλά νανομόρια βαρέων μετάλλων μέσα και γύρω από τους καρκινικούς όγκους και στη συνέχεια να τους χτυπήσουν με ακτινοβολία.

Η συνεπάγουσα «βροχή» ηλεκτρονίων θα μπορούσε να εξαλείψει έναν όγκο, ενώ η όλη διαδικασία μειώνει σε σημαντικό βαθμό την έκθεση του ασθενούς στην ακτινοβολία, συγκριτικά με τις υπάρχουσες μεθόδους ακτινοθεραπείας.

Η ομάδα κατασκεύασε μία πρωτότυπη συσκευή με την οποία, συγκεκριμένες συχνότητες ακτινών Χ μπορούν να απελευθερώσουν ηλεκτρόνια χαμηλής ενέργειας από νανομόρια βαρέων μετάλλων. Αν και η εν λόγω συσκευή χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη, εντούτοις αποδεικνύει την αρχή της πιθανής τεχνικής για τη θεραπεία του καρκίνου.


«Αυτή η δουλειά θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει σε έναν συνδυασμό ακτινοθεραπείας με χημειοθεραπεία, χρησιμοποιώντας την πλατίνα ως ενεργή ουσία,» υποστηρίζει ο Anil Pradhan, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η Nahar παρουσίασε τον Ιούνιο τα αποτελέσματα της έρευνας στο Διεθνές Συμπόσιο Μοριακής Φασματοσκοπίας, στο Κολούμπους του Οχάιο.

Έμπνευση εξ ουρανού

Οι ερευνητές θεώρησαν πως η νέα αυτή τεχνική ενδεχομένως να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου μετά από μελέτη του ουρανού. Συγκεκριμένα, προσπαθούσαν να κατανοήσουν από τί αποτελούνται τα διάφορα αστέρια, με βάση το πόση ακτινοβολία διέρχεται από μέσα τους και πόση προέρχεται από αυτά.

Η ομάδα δημιούργησε περίπλοκα υπολογιστικά μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσει αυτές τις διαδικασίες. Τα μοντέλα τους έδωσαν στοιχεία για το πώς συμπεριφέρονται τα βαρέα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, όταν απορροφούν διαφορετικού είδους ακτινοβολία.

Ο σίδηρος παίζει κυρίαρχο ρόλο στον έλεγχο της ροής της ακτινοβολίας μέσα στα αστέρια, ενώ παρατηρείται και σε ορισμένα περιβάλλοντα μαύρων τρυπών, που παράγουν κάποιου είδους ακτίνες Χ και οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες από τη Γη.

«Τότε ήταν που συνειδητοποιήσαμε ότι οι επιδράσεις ξεπερνούν την ατομική αστροφυσική,» αναφέρει ο Pradhan. «Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται συνέχεια στην ακτινοθεραπεία και την απεικόνιση, το ίδιο και τα βαρέα μέταλλα - απλά όχι με αυτό τον τρόπο. Εάν μπορούσαμε να στοχεύσουμε νανομόρια βαρέων μετάλλων σε ορισμένα σημεία του σώματος, οι ακτινογραφίες και οι ακτινοθεραπείες θα ήταν πιο ισχυρές, θα μειώνονταν η έκθεση στην ακτινοβολία και θα ήταν πολύ πιο ακριβείς.»

Η Nahar, ο Pradhan και ο φυσικός επιστήμονας Yan Yu από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson συνεργάζονται με άλλους επιστήμονες προκειμένου να ερευνήσουν περαιτέρω τις ιατρικές εφαρμογές των ευρημάτων τους.

Fox News


Πηγή
http://news.pathfinder.gr/periscopio/727360.html



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Καύσωνας απλές συμβουλές για την προστασία μας


Αθήνα - Αντιμέτωποι με μίνι-καύσωνα καύσωνα βρίσκονται οι κάτοικοι των αστικών κυρίως περιοχών. Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα κάνει, σε συνδυασμό με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, δύσκολη τη ζωή μας.

Τι προκαλεί όμως την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα;

Υπάρχουν τρόποι να προστατέψουμε την υγεία μας και να κάνουμε την καθημερινότητά μας «πιο δροσερή»;

Ο καύσωνας είναι φυσική συνέπεια των καιρικών μεταβολών και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μπορεί να εμφανιστεί από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο. Πάντως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι πλέον εφικτή η έγκαιρη πρόβλεψή του. Η πρόσφατη άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στη μετακίνηση θερμών αέριων μαζών από τη Σαχάρα, οι οποίες κατευθύνονται προς βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, όπως τα δικά μας. Τα ψυχρά ρεύματα αέρα ωθούν τις θερμές αέριες μάζες προς την επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις παρατηρείται το φαινόμενο της «θερμονησίδας». Είναι ένα μικροκλιματικό φαινόμενο, κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης είναι αισθητά μεγαλύτερη από ό,τι στις προαστιακές περιοχές. Η Αθήνα μοιάζει με ένα μεγάλο «θερμοσυσσωρευτή» λόγω των κτιρίων, της ασφάλτου και των καυσαερίων. Η συσσωρευμένη θερμότητα αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, συντηρώντας έτσι τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα.

Οι επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία και τρόποι αντιμετώπισής τους

Κράμπες από τη ζέστη : Οι κράμπες εκδηλώνονται συνήθως με τη μορφή μυϊκών πόνων και σπασμών λόγω υπερβολικής προσπάθειας. Παρουσιάζονται συνήθως στους μυς των ποδιών και στην κοιλιακή χώρα. Πιστεύεται, χωρίς ωστόσο να έχει τεκμηριωθεί, ότι αιτία πρόκλησής τους είναι η αφυδάτωση λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Τέτοιου είδους κράμπες εκδηλώνονται σε μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και σε άτομα που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία.

Τρόποι αντιμετώπισης : Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος και να τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται άνετα. Για τη χαλάρωση του σημείου του σώματος που έχει υποστεί κράμπα πρέπει γίνουν μαλάξεις και εν συνεχεία διατάσεις. Επίσης, ο ασθενής πρέπει να πίνει μισό ποτήρι δροσερό νερό -και όχι παγωμένο- ανά 15 λεπτά. Οινοπνευματώδη ποτά και υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφές ή αναψυκτικά) δεν ενδείκνυνται, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα επιδεινώσουν την κατάστασή του.

Εξάντληση από τη ζέστη : Η έντονη ζέστη και η εργασία σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλούν έντονη εφίδρωση και εξάντληση του οργανισμού. Η κυκλοφορία του αίματος στα ζωτικά όργανα μειώνεται, με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους. Πιθανά συμπτώματα είναι η ατονία, η συνεχής εφίδρωση, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες και το αίσθημα καταβολής. Αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή, η κατάσταση του ασθενή μπορεί να επιδεινωθεί. Η θερμοκρασία του σώματος θα συνεχίσει να ανεβαίνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.

Τρόποι αντιμετώπισης : Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε δροσερό και σκιερό χώρο. Επόμενη κίνηση είναι να χαλαρώσετε τα ρούχα που πιθανόν τον ενοχλούν ή τον σφίγγουν. Καλό είναι, εάν είναι εφικτό εκείνη τη στιγμή, να χρησιμοποιήσετε βρεγμένες πετσέτες ή πανιά με παγάκια, για να δροσίσετε το σώμα και το κεφάλι του. Αν ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του, δώστε του ένα ποτήρι δροσερό -και όχι παγωμένο- νερό κάθε 15 λεπτά.

Θερμοπληξία : Η θερμοπληξία, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή του ασθενή. Τα συμπτώματα που συνήθως αναφέρονται είναι πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία και σύγχυση στην ομιλία, ταχυπαλμία και πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και βαριά αφυδάτωση. Σε περίπτωση θερμοπληξίας, σταματά να λειτουργεί το σύστημα του οργανισμού που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί την εφίδρωση. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ανέβει πολύ (πάνω από τους 40 βαθμούς), με κίνδυνο να προκληθεί -σε ακραίες περιπτώσεις- μέχρι και βλάβη στον εγκέφαλο.

Τρόποι αντιμετώπισης : Η θερμοπληξία είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι απαραίτητο να παρασχεθεί στον ασθενή άμεση ιατρική βοήθεια. Αφού τον μεταφέρετε σε σκιερό και δροσερό μέρος, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή γιατρό. Προσπαθήστε να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματος: Βρέξτε το σώμα και το κεφάλι του πάσχοντος με βρεγμένες πετσέτες, ή ακόμα καλύτερα βάλτε τον σε μια μπανιέρα με νερό. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα για πιθανά προβλήματα στην αναπνοή του, ώστε να δώσετε ακριβή αναφορά της κατάστασης στο εξειδικευμένο προσωπικό που θα τον παραλάβει. Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να του δώσετε λίγο νερό, σε περίπτωση που διατηρεί τις αισθήσεις του. Μην επιμείνετε όμως, αν τον δείτε να αρνείται να το πιει, να κάνει εμετό ή αν χάνει ανά διαστήματα τις αισθήσεις του.

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα

Η έγκαιρη πρόγνωση ενός επικείμενου κύματος καύσωνα συμβάλλει στην κατάλληλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και των πολιτών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, μικρά παιδιά, όσοι ακολουθούν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή ή όσοι υποφέρουν από δερματικά νοσήματα) πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία τους.

Τα μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλοι επίσημοι κρατικοί φορείς, π.χ., το ΕΚΑΒ, αρκούν μερικά απλά πράγματα.

Συγκεκριμένα, πρέπει:

  • Να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.
  • Να αποφεύγετε την πολύωρη και κοπιαστική σωματική εργασία.
  • Να καταναλώνετε μικρά και ελαφρά γεύματα που αποτελούνται ως επί το πλείστον από φρούτα και λαχανικά.
  • Να κάνετε καθημερινά πολλά και χλιαρά ντους.
  • Να φοράτε απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ενδεχόμενη αλλαγή στη δοσολογία των φαρμάκων.
  • Ντύνετε τα βρέφη ελαφρά και δίνετέ τους και άλλα υγρά εκτός από το γάλα, όπως νερό ή χαμομήλι.
  • Αν έχετε κάποιον ηλικιωμένο συγγενή, συμβουλέψτε τον να μένει σε μέρη όπου υπάρχει κλιματισμός και φροντίστε να είστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, ώστε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, να τον μεταφέρετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας. Ο κρατικός μηχανισμός είναι πάντα σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του καύσωνα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ακολουθήστε τις απλές συμβουλές των ειδικών και προστατέψτε την υγεία σας.


Πηγή
http://news.pathfinder.gr/health/728531.html


Διαβάστε περισσότερα...