Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

«Κύμα» αποδοκιμασιών και αγανάκτησης κατά πολιτικών










Ο Απόστολος Κακλαμάνης παρέστη σε εκδήλωση του δήμου Γαλατσίου για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ν. Μανδηλαρά. «Αγανακτισμένοι» πολίτες τον πλησίασαν και άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε, ο πρώην Πρόεδρος της βουλής προσπάθησε να απαντήσει αλλά οι φραστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν.






Τις έντονες αποδοκιμασίες των Αγανακτισμένων δέχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, που βρέθηκαν στην Κατερίνη για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους.

Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας πολίτες εντόπισαν τους δύο βουλευτές και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.







Τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι βουλευτές παρακολουθούσαν αμήχανοι την αστυνομία να παρεμβαίνουν προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Την ίδια στιγμή στη παρέλαση στη Βέροια για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης προκλήθηκε ένταση όταν πολίτες φώναξαν συνθήματα κατά των επισήμων και του υφυπουργού Επικρατείας, Άγγελου Τόλκα που κάθονταν στην εξέδρα προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Οι Αγανακτισμένοι ανήρτησαν πανό και διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση την ώρα που η αστυνομία προσπαθούσε να τους απωθήσει.










τόχος αποδοκιμασιών και ο Χ.Μαγκούφης

Δύσκολες καταστάσεις φαίνεται ότι βίωσε το Σάββατο στο Πάρκο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα ο βουελτυής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης.

Σύμφωνα με το trikalanews, στην αίθουσα με …ειρωνικό χειροκρότημα τον υποδέχθηκε πρώην συμβασιούχος του δήμου και άρχισε να λέει : «ξεπουλήσατε την χώρα και άμα είσαι επαναστάτης μην ψηφίσεις την Τετάρτη αλλά είστε κότες και προβατάκια και έχετε στήσει κ…λο στον Γιωργάκη».

«Ντρέπομαι και θλίβομαι για σένα», του απάντησε ο βουλευτής, πριν οι αστυνομικοί απομακρύνουν από την αίθουσα τον πρώην συμβασιούχο.

Λίγο αργότερα, κατά την αποχώρησή του, σύμφωνα με το trikalanews, ο βουλευτής δεχόταν δύο… αυγά, με το ένα να … «προσγειώνεται» στην πόρτα του αυτοκινήτου του και ταυτόχρονα 15 περίπου άτομα να τον έχουν «εγκλωβίσει» και να μην τον αφήνουν να περάσει από τον δρόμο με το αυτοκίνητο.

Παρά τα …κορναρίσματα, οι Αγανακτισμένοι δεν υποχωρούσαν και όταν το έπραξαν, το αυτοκίνητο του βουλευτή ξεκινώντας να βγει στην Τρικάλων-Πύλης, λίγο έλειψε από την βιασύνη του οδηγού να συγκρουστεί.

 Πηγή





Διαβάστε περισσότερα...

Αποδοκίμασαν τον Π. Κουκουλόπουλο στο Κολωνάκι

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ξεβουλώσετε έναν φραγμένο νεροχύτη


Με το πέρασμα του χρόνου, κάποια στιγμή θα συμβεί και σε εσάς, να βουλώσει ένας νεροχύτης σας. Αν μόνο αυτός ο νεροχύτης φαίνεται φραγμένος και δεν έχετε πρόβλημα με άλλο νιπτήρα, τουαλέτα ή αποχέτευση, τότε το πρόβλημα είναι πιθανώς τοπικό, τού συγκεκριμένου νεροχύτη και δεν αφορά την κεντρική γραμμή αποχέτευσης του σπιτιού σας. Πώς λοιπόν μπορείτε να τον ξεβουλώσετε με ορθό τρόπο και επίσης τι να κάνετε αν η απόφραξη αποδειχθεί λίγο πιο επίμονη; 



Απαραίτητα εργαλεία και υλικά
• έμβολο απόφραξης ή βεντούζα από καουτσούκ
• μικρή πετσέτα ή κολλητική ταινία
• αποφρακτικό σπιράλ νεροχύτη (για επίμονες περιπτώσεις)
• πένσα ή πτυσσόμενος κάβουρας (ενδεχόμενη η χρήση του)
• κουβά (πιθανή χρήση του)

Πώς να αποφράξετε έναν βουλωμένο νεροχύτη 

Τα περισσότερα βουλώματα στους νεροχύτες και στις μπανιέρες οφείλονται σε ένα συνδυασμό από τρίχες ή κατάλοιπα τροφών μαζί με υπολείμματα σαπουνιού και χλιαρό νερό. Αν έχετε μεταλλικούς σωλήνες, τότε το καυτό νερό είναι το πρώτο πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας. Και όταν λέω καυτό νερό, εννοώ το νερό να φτάνει καυτό, σε σημείο βρασμού, στο κάτω μέρος του σωλήνα. Το ζεστό νερό της βρύσης δεν θα προσφέρει καμιά βοήθεια και ούτε θα λύσει το πρόβλημά σας. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην ρίξετε το βραστό νερό απευθείας στον πορσελάνινο νεροχύτη, αλλά μέσα στον αγωγό, και μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό, αν έχετε πλαστικούς σωλήνες από PVC, καθώς το νερό πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μαλακώσει μερικούς τύπους σωληνώσεων από PVC, ενδεχομένως να προκαλέσει χαλάρωση των αρμών (και σκεφτείτε ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου). Τους πλαστικούς σωλήνες προσπαθήστε να τους καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα αποφρακτικό έμβολο ή μια βεντούζα.

• Βάλτε στην κουζίνα σας μια μεγάλη κατσαρόλα με 3 - 3,5 περίπου κιλά νερό και αφήστε το να βράσει ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βραστήρα νερού.
• μεταφέρετε προσεκτικά την κατσαρόλα με το βραστό νερό πάνω από το βουλωμένο νεροχύτη.
• ρίξτε αργά το βραστό νερό στο στόμιο του αποχετευτικού σωλήνα (όχι απευθείας πάνω στην πορσελάνη) και δείτε αν εξαλείφεται το πρόβλημα της φραγής.
• Αν όχι, προχωρήστε στο επόμενο βήμα, όπου θα χρειαστείτε μια βεντούζα.

Προσπαθήστε να ξεβουλώσετε χρησιμοποιώντας μια βεντούζα απόφραξης 

Ο απλούστερος τρόπος για να ελευθερωθεί το σιφόνι είναι η απόφραξη με την παραδοσιακή βεντούζα των υδραυλικών ή με την πιο σύγχρονη, αντλία αναρρόφησης.

Υπάρχουν δύο μεγέθη βεντούζας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετική βεντούζα για τους νεροχύτες και διαφορετική για την τουαλέτα. Επιλέξτε το μέγεθος που εφάπτεται καλύτερα στο μέρος που θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, αλλά και για λόγους υγιεινής. Δεν θα πρέπει να τις μπερδεύετε και να τις χρησιμοποιείτε εναλλάξ.

• Πρώτον, αν πρόκειται για το νιπτήρα του μπάνιου, κλείστε την έξοδο υπερχείλισης, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του νιπτήρα, τοποθετώντας στο άνοιγμα ένα κομμάτι πανί ή καλύπτοντας την τρύπα με μια φαρδιά κολλητική ταινία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχετε προηγουμένως χρησιμοποιήσει βραστό νερό, θα είναι καλύτερα να προσθέσετε τώρα λίγο κρύο νερό, γιατί το καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει υδρατμούς που θα εμφανιστούν γύρω από την τρύπα υπερχείλισης και θα μειώσουν την αντοχή τής κολλητικής ταινίας, με αποτέλεσμα να μην μείνει σταθερή στη θέση της και να ξεκολλήσει.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, επίσης, κλείστε με ταινία ή με πώμα το άνοιγμα της μπανιέρας, αν υπάρχει στον ίδιο χώρο με τον βουλωμένο νιπτήρα.
• Αν πρόκειται για νεροχύτη κουζίνας ή κάτι παρόμοιο, αφαιρέστε το διχτάκι σουρωτήρι, το διχτυωτό καλάθι.
• Αν πρόκειται για νιπτήρα τουαλέτας, αφαιρέστε το πώμα αποστράγγισης. Σηκώστε και αφαιρέστε το ή περιστρέψτε και σηκώστε το.
• Γεμίστε τη βουλωμένη λεκάνη με νερό μέχρι τη μέση.
• Τοποθετήστε το μέρος της βεντούζας, που μοιάζει με στρόγγυλη κούπα, πάνω από την τρύπα αποστράγγισης και βεβαιωθείτε ότι έχει εφαρμόσει καλά επάνω στην επιφάνεια τού νεροχύτη.
• Ανεβοκατεβάστε τη βεντούζα με γρήγορες και κοφτές κινήσεις, προκαλώντας βίαια ώθηση πάνω και κάτω. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αναρρόφησης και με τη δύναμη του νερού, θα ξεκολλήσετε τις ακαθαρσίες του αγωγού. Διαπιστώστε αν έχει αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος, ελέγχοντας κατά διαστήματα την αποστράγγιση του αγωγού ή τη στάθμη του νερού στο νιπτήρα.
• Αφού καθαρίσει, ανοίξτε την έξοδο υπερχείλισης και τοποθετήστε ξανά το πώμα αποστράγγισης ή το διχτυωτό καλαθάκι του νεροχύτη.
• Αν το πρόβλημα παραμένει, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Επίμονος βουλωμένος νεροχύτης, δοκιμάστε το σπιράλ απόφραξης 

Αν δεν ξεβουλώσει με τη χρήση της παραδοσιακής βεντούζας, το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε αποφρακτήρα χειρός ή σπιράλ απόφραξης, που υπάρχει σε διάφορα μήκη από 4,5 μέχρι 15 μέτρα.

Ο χειρισμός του δεν είναι δύσκολος, χρειάζεται όμως προσοχή να μην προκληθεί ζημιά στις σωληνώσεις με κάποιο υπερβολικό ζόρισμα.
• Απομακρύνετε το πώμα του νεροχύτη και επεκτείνει το σπιράλ απόφραξης στην αποχέτευση. Όταν νιώσετε πως κάτι του φράζει την πορεία τραβήξτε απαλά προς τα έξω.
• Δοκιμάστε ξανά και ασκείστε μαλακή πίεση.
• Επεκτείνετε σε μεγαλύτερο βάθος το σπιράλ μέχρι να νιώσετε ότι έχετε φτάσει στο σημείο φραγής. Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει αν η απόφραξη βρίσκεται στο πάνω μέρος του σωλήνα.
• Επαναλάβετε και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό από τη βρύση, καθώς το νερό αρχίζει να ρέει ανεμπόδιστα.
• Αν το μήκος του σπιράλ που έχετε χρησιμοποιήσει είναι μεγαλύτερο από την απόσταση μεταξύ του στομίου του νεροχύτη και του σιφονιού, τότε η φραγή βρίσκεται μετά το σιφόνι. Για να απαλλαγείτε από αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσετε το σιφόνι, παγίδα οσμών και αποβλήτων.

Αν το βούλωμα επιμένει, χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, αλλά όχι μεγαλύτερης δυσκολίας. Πρέπει να λύσετε το σιφόνι για να ανακαλύψετε το πρόβλημα και να το καθαρίσετε, να το επιδιορθώσετε ή να το αντικαταστήσετε.

Θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το σιφόνι και να καθαρίσετε τα τοιχώματά του με μια βούρτσα και καυτό νερό, ίσως και κάποιο λιποδιαλυτικό απορρυπαντικό. Η αποσυναρμολόγηση του σιφονιού είναι αναγκαία και όταν το βούλωμα εντοπίζεται πιο μέσα, μετά δηλαδή το σιφόνι, προς την κατεύθυνση ροής του νερού. Στην περίπτωση αυτή καταλληλότερο εργαλείο είναι το σπιράλ απόφραξης.
• Τοποθετήστε έναν κουβά ή μια λεκάνη κάτω από το σιφόνι του νιπτήρα, για να μαζέψετε το νερό που θα τρέξει, όταν λύσετε το σιφόνι
• Ξεβιδώστε με την πένσα ή τον κάβουρα τους δύο δακτυλίους, τις δύο βαλβίδες που ανάμεσά τους υπάρχει το σιφόνι του νεροχύτη. Για να προστατέψετε τους δακτυλίους - ροδέλες, καλύψτε τους με ένα πανί, πριν τους πιάσετε με τον κάβουρα. Σημειώστε πώς είναι προσανατολισμένες οι πλαστικές ροδέλες που ξεβιδώνετε
• Αδειάστε το νερό από το σιφόνι στον κουβά. Νερό θα τρέξει επίσης από τις δύο άκρες του σωλήνα. αποχέτευσης.
• Όπως και στο προηγούμενο βήμα, επεκτείνει το σπιράλ απόφραξης στο επίπεδο τμήμα του σωλήνα. Τραβήξτε απαλά προς τα έξω.
• Δοκιμάστε ξανά και ασκείστε μαλακή πίεση.
• Επεκτείνετε σε μεγαλύτερο βάθος το σπιράλ μέχρι να νιώσετε ότι έχετε φτάσει στο σημείο φραγής.
• Τραβήξτε προς τα έξω περίπου 12 εκατοστά πάνω από το καλώδιο και σφίξτε τη βίδα
• Γυρίστε την τροχαλία του σπιράλ σιγά και με απαλή πίεση.
• Σπρώξτε το σπιράλ σε μεγαλύτερο βάθος μέχρι να αισθανθείτε ότι διορθώσατε το βούλωμα.
• Επανατοποθετήστε το σιφόνι και ξεπλύνετε την αποχέτευση με ζεστό νερό από τη βρύση για να καθαρίσετε τυχόν εναπομείναντα υπολείμματα.

Τι γίνεται με τα χημικά αποφρακτικά; 

Μην τα χρησιμοποιείτε. Τα χημικά καθαριστικά δεν είναι φιλικά ούτε προς το περιβάλλον ούτε προς τους αποχετευτικούς σωλήνες και γενικά το υδραυλικό σύστημα. Και επιπλέον μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα κατά τη χρήση τους. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε τις τεχνικές οδηγίες καθαρισμού, που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, αντί των καυστικών χημικών καθαριστικών.

Τα χημικά καθαριστικά σπάνια είναι αποτελεσματικά σε επίμονες καταστάσεις. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθειά καθαρισμού με χημικά, θα παραμείνετε με ένα νεροχύτη γεμάτο με χημικές τοξικές ουσίες που θα πρέπει να απομακρύνετε με το χέρι σας σε έναν κουβά και μετά να τα ρίξετε στην τουαλέτα. Μπλιαχ!



 Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»

Το ΒΗΜΑ υποχωρεί στα βλογκ και γράφει αυτά που γράφαμε(-νε) όλοι από την Πρώτη Μέρα! «Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»


netakias 

Εγραφα από τις 7 Ιουνίου 2010 και στο προσωπικό μου blog κι εδώ στη ολυμπία που μου κάνει την μεγάλη τιμή, (O ΓΑΠ κι ο Σόρος σχεδίασαν την χρεωκοπία! Το πάζλ συμπληρώνεται!) αλλά κι όλοι οι bloggers με τις δικές τους προσπάθειες αντίστοιχα, o Εξουσία, ο ΕΜΚΒ, ο Θραξ, ο ΠΠ, ο Οικονομίκος κτλ, αυτό που σήμερα εκ των γεγονότων ηναγκάσθει να γράψει ΤΟ ΒΗΜΑ.
Τα εκδ0τικά συγκροτήματα πλέον ακολουθούν τις εξελίξεις, τα blog ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ !
Περιμένουμε τώρα και την Ωρα που θα αναγκασθούν να γράψουν για τα Σκάνδαλα που έδω και μήνες Αναρτά η olympia.
(ΙΔΟΥ Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. ΣΥΝΤΡΙΨΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ!)
Εσσεται Ημαρ….
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=425382

«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»

Το δραματικό παρασκήνιο των δύο ετών του μνημονίου
«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά» εξοµολογείται µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου την ηµέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του µνηµονίου στις 5 Μαΐου 2010. «Κοιτάζαµε ο ένας τον άλλον και ήµασταν όλοι χλωµοί» λέει. «Αισθανόµασταν µεγάλη ντροπή,αφού δεν µπορούσαµε να πιστέψουµε ότι εµείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαµε την Ελλάδα στο ∆ΝΤ και τεµαχίσαµε µισθούς και συντάξεις». Και καταλήγει: «Από τότε έχουµε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουµε κάνει τα ίδια πράγµατα πολλές φορές χωρίς να αισθανόµαστε ίχνος ντροπής». Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠαΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το µνηµόνιο, όσο και αν προβλέπει ορισµένεςαπαραίτητες µεταρρυθµίσεις, σηµαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονοµίας σε παρατεταµένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν όµως ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρµογή όλων των προηγούµενων λύσεων.
«Το µνηµόνιο συντάχθηκε στο πόδι από εµάς και την τρόικα» παραδέχεται υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος που συµµετείχε στη (µόνον κατ’ όνοµα…) διαπραγµάτευση.«Πρόκειται για διαπραγµάτευση άρπα κόλλα» λέει. «∆εν είχαµε ιδέα τι γράφαµε και σε ανάλογη και µεγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι εµπειρογνώµονες της τρόικας, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και του Ταµείου». Σύµφωνα µε συγκλίνουσες µαρτυρίες, δεν είχε γίνει η παραµικρή προετοιµασία και απλώς την τελευταία στιγµή αποµονώνονταν τµήµατα από παλαιότερα µνηµόνια του ∆ΝΤ µε την Τουρκία, το Μεξικό ή την Ουγγαρία και προσαρµόζονταν βιαστικά για να συνθέσουν το ελληνικό µνηµόνιο. «Είναι µια κακή συρραφή, ένα “µνηµόνιο-Φρανκενστάιν”» λέει υπουργός, ο οποίος οµολογεί ότι είχε στη διάθεσή του λιγότερες από τρεις ώρες για να διαβάσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει το τµήµα της συµφωνίας που αφορούσε τις δεσµεύσεις του υπουργείου του για τα επόµενα τέσσερα χρόνια!
|||||||| Η Αλέκα διασώζει το Κοινοβούλιο
Μόνο τα δύο πρώτα κεφάλαια του µνηµονίου είναι αµιγώς «ελληνικά». Πρόκειται για τη «νοµική εισαγωγή» την οποία συνέταξαν οι καθηγητές κκ. Ευ. Βενιζέλος και Χ. Παµπούκης σε ένα γραφείο του πέµπτου ορόφου στο επί της λεωφόρου Μεσογείων υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το ηλικίας µόλις 10 ετών κτίριο, µε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό που αποπνέει την… αισιοδοξία της ένταξης στην ΟΝΕ, πολλά κυβερνητικά στελέχη βρήκαν κρησφύγετο εκείνη την ηµέρα. Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο λόγω των δακρυγόνων και των επεισοδίων που κατέληξαν το ίδιο απόγευµα στη δολοφονία τριών νέων ανθρώπων στο υποκατάστηµα της Marfin στην οδό Σταδίου.
«Θα γίνουµε Αργεντινή. Θα µπουν µέσα και θα µας σκοτώσουν» φώναξε ο κ. Θ. Πάγκαλοςόταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των τριών υπαλλήλων. Βρισκόταν στη Βουλή και δίπλα του οι βουλευτές που τον άκουσαν πάγωσαν, πιστεύοντας ότι ο όχλος θα εισβάλει και θα τους λιντσάρει. Είχαν υπολογίσει χωρίς την… κυρία Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γραµµατέας του ΚΚΕ, µονίµως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην οµάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδεµένοι κοµµουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εµποδίζοντας τον «συνασπισµό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό από την πλευρά του Μνηµείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Για µία ακόµη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δηµοκρατία…
|||||||| «Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα»
«Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα» οµολογεί µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Από τον Φεβρουάριο του 2009, οκτώ µήνες πριν από τις εκλογές, γνωρίζαµε ότι η Ελλάδα είναι τεχνικά πτωχευµένη. Η χρεοκοπία ήταν θέµα χρόνου». Τον Φεβρουάριο του 2009 σηµειώθηκε απότοµη άνοδος της διαφοράς του επιτοκίου (spread) µεταξύ του ελληνικού και του γερµανικού κρατικού δεκαετούς οµολόγου. Η εξέλιξη αυτή, η οποία τροµοκράτησε την κυβέρνηση Καραµανλή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους στενούς συνεργάτες του.
Ο κ. Παπανδρέου, έπειτα από συζητήσεις µε Ελληνες και κυρίως ξένους συνοµιλητές του, στους οποίους συµπεριλαµβάνεται ο νοµπελίστας Οικονοµίας κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ και ο µεγαλοεπενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, λέγεται πως καταστάλαξε στην άποψη ότι η δυναµική του δηµόσιου χρέους είναι τόσο ισχυρή ώστε δεν µπο ρεί παρά να οδηγήσει σε µια καταστροφική χρεοκοπία. Τότε, σύµφωνα µε την ίδια πηγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτηκε το αυτονόητο: τα κράτη που φθάνουν στο χείλος της χρεοκοπίας απευθύνονται στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο (∆ΝΤ). ∆ιαπίστωσε όµως ότι τα κεφάλαια που απαιτούνταν προκειµένου η Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση ήταν πέντε φορές περισσότερα από αυτά που µπορεί να της προσφέρει το ∆ΝΤ. Κατέληξε λοιπόν στο συµπέρασµα ότι η Ελλάδα χρειάζεται µια «διεθνή λύση» και άρχισε να επεξεργάζεται τις πρωτοβουλίες που θα µπορούσε να αναλάβει.
«Το λάθος µας είναι ότι δεν προετοιµάσαµε τον λαό» λέει το ίδιο στέλεχος, «ούτε τοκόµµα». Ο κ. Παπανδρέου, παρ’ ότι γνώριζε πως η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία, υπο τίµησε το «εσωτερικό µέτωπο». ∆εν εγκατέλειψε το… όραµα της «πράσινης ανάπτυξης», ούτε κατεύθυνε το οικονοµικό επιτελείο του προς περισσότερο «προσεκτικές» διακηρύξεις. Το καλοκαίρι του 2009 ο λογαριασµός των παροχών είχε φθάσει στα… 30 δισ. ευρώ. Πολλοί βουλευτές παρουσίαζαν το 2009 ως… «νέο ‘81».
Ο κ. Παπανδρέου επέµενε πεισµατικά στην αοριστολογία. Εκτιµούσε ότι ένας συνδυασµός πράσινης ανάπτυξης, θεσµικών µεταρρυθµίσεων και µιας (εντελώς απροσδιόριστης…) διεθνούς πρωτοβουλίας θα έλυνε το πρόβληµα του χρέους χωρίς να πληγεί ο λαός. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η προειδοποίηση του διοικητή της ΤΤΕ κ. Γ.Προβόπουλου ότι το έλλειµµα του 2009 θα κατέληγε σε διψήφιο ποσοστό δεν σήµαινε πολλά πράγµατα για τον εν αναµονή Πρωθυπουργό. Εκείνο το οποίο πίστευε ότι θα πετύχει ήταν να µετακινηθεί η Ελλάδα από την υπερχρέωση στην ευηµερία χωρίς να διανύσει την ενδιάµεση απόσταση! Κατηγορείται όµως ότι, αν είχε λάβει τότε σκληρά µέτρα, θα είχε αποφύγει τα χειρότερα που ακολούθησαν.
|||||||| «Σοσιαλιστική αλλεργία» στα μέτρα
Στο υπουργείο Οικονοµικών δεν είχαν «σοσιαλιστική αλλεργία» στην περιοριστική πολιτική. Ο υπουργός συχνά συγκαλούσε απόρρητες συσκέψεις. «Σκεφθείτε µέτρα σοκ»ζητούσε από τους συνεργάτες του. Πίστευε ότι τα περιοριστικά µέτρα ήταν απαραίτητα για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης των αγο ρών. Μία από τις πιο ριζοσπαστικές και ριψοκίνδυνες ιδέες που ακούστηκαν σε εκείνες τις συναντήσεις ήταν το «10% “κούρεµα” των καταθέσεων» για τους λογαριασµούς άνω των 100.000 ευρώ. Θα επιβάλλονταν ταυτόχρονα µε το (γαλλικής κοπής) πάγωµα λογαριασµού για τον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων σε περίπτωση εντολής αποστολής στο εξωτερικό ποσού που θα υπερέβαινε τις 100.000 ευρώ.
Οι προτάσεις αυτές, όπως και άλλες ανάλογες, απορρίφθηκαν µετ’ επαίνων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε το πολιτικό βάρος για να επιβάλει µια διαφορετική πολιτική, ενώ δεν ανέκτησε ποτέ τον έλεγχο των φοροεισπρακτικών µηχανισµών. Ηταν καλός µόνο στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό υπηρέτησε τον ελάχιστο κοινό παρονοµαστή, ενώ δεν απέφυγε τις αστοχίες και τις παλινωδίες που ενέτειναν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Τα µέτρα που ανακοινώνονταν ήταν ασπιρίνες, που και αυτές ακόµη προκαλούσαν αντιδράσεις, µε πιο χαρακτηριστική εκείνη του κ. Χρ. Παπουτσή στην πρόταση για πάγωµα των µισθών στο ∆ηµόσιο όσων η καθαρή αµοιβή υπερβαίνει τις 2.000
ευρώ (η οποία επίσης απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό).
|||||||| Η περικύκλωση του Βερολίνου
Κατά το πρώτο διάστηµα της διακυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Παρίσι για να «περικυκλώσει» το Βερολίνο, αφού η κυρία Α νγκελα Μέρκελ, ιδίως µετά τη συµµαχία της µε τους Φιλελευθέρους, αρνούνταν να αποδεχθεί ότι έπρεπε να υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση» σε συνεργασία µε το ∆ΝΤ. Ο κ. Παπανδρέου εκτιµούσε ότι, αν πείσει τη Μόσχα και το Παρίσι, θα µπορούσε να «κατακτήσει» το Βερολίνο. Με το µυαλό στη «διεθνή λύση» απέφυγε ευγενικά την πρόταση «γεωπολιτικής σηµασίας» του κ.Βλαντίµιρ Πούτιν για διακρατικό δανεισµό στην Ελλάδα.
Ωσπου να ωριµάσει η «διεθνής λύση» προτιµήθηκε το «φλερτ» µε την Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στις δύο αυτές τράπεζες ταυτόχρονα την εντολή να απευθυνθούν στις αγορές για την εξασφάλιση δανεισµού ύψους 25 δισ. ευρώ (private placement). Ωστόσο η διεθνής πρακτική επιβάλλει ώστε τέτοιες εντολές να δίνονται µόνο σε χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα. Στο τέλος του 2009 ο αντιπρόεδρος της Goldman κ. Γκάρι Κον συνάντησε τον κ. Παπανδρέου στο «Πεντελικόν» της Κηφισιάς. Στις αρχές του 2010 ο επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Ακερµαν επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίµου. Στις πρωτοβουλίες αυτές εµπλέκονταν πολλοί παράγοντες µε προνοµιακή πρόσβαση στον πυρήνα της εξουσίας. Οι πρωτοβουλίες ναυάγησαν. Οι δύο τράπεζες (και οι σχετικοί µεσάζοντες…) έχασαν σηµαντικές προµήθειες. Και το έλλειµµα εµπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση διευρύνθηκε.
|||||||| «Ο Γιώργος μετάνιωσε»
«Ο Πρωθυπουργός µετάνιωσε που δεν επέµεινε στην ψήφιση του µνηµονίου από 180 βουλευτές» τονίζει υπουργός. Ηταν µια πρόταση των κκ. Βενιζέλου και Παµπούκη, µε την οποία διαφώνησαν τα υπόλοιπα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου µετάνιωσε που δεν την υιοθέτησε, γιατί µε αυτόν τον τρόπο, αν δεν συναινούσε η Ν∆, θα µπορούσε να οδηγήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σύµφωνα µε συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εκτιµά ότι το µνηµόνιο δεν µπορεί να εκτελεστεί από µονοκοµµατική κυβέρνηση. ∆εν είναι αυτό που περίµενε όταν υπολόγιζε σε µια «διεθνή λύση».
Οι πρωτοφανείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δοκιµάζουν την ψυχολογική αντοχή του, κάτι που γνωρίζουν οι στενοί συνεργάτες του. Αισθάνεται παγιδευµένος στην εξουσία. Πολλές φορές οι άνθρωποι της ασφάλειάς του τον αποτρέπουν να εµφανίζεται δηµόσια, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο να συµβαίνει. Σκέφτηκε πολύ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα µε τις δηµοτικές εκλογές του Νοεµβρίου του 2010, αλλά και πάλι δίστασε, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιορισµών για τις εκταµιεύσεις των δόσεων.
|||||||| Το τηλεφώνημα του Νίκου
Το πρωί της 15ης Ιουνίου, ηµέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσµου στο Κοινοβούλιο, το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο κατευθυνόταν στο Μέγαρο Μαξίµου όταν συγκεντρωµένοι πολίτες το υποδέχθηκαν µε αβγά. Για τον κ. Παπανδρέου η εµπειρία ήταν καθοριστική. Πληγώθηκε προσωπικά. Εκτίµησε ότι η επίθεση ήταν ένα αδιάψευστο σηµάδι αποσταθεροποίησης, µε δεδοµένο ότι την ίδια ώρα τα επεισόδια κλιµακώνονταν στο Σύνταγµα. Φθάνοντας στο γραφείο του τηλεφώνησε στον κ. Αντ. Σαµαρά«Η χώρα διαλύεται. Πρέπει να κάνουµε κυβέρνηση συνεργασίας» πρότεινε. «Με τρίτο πρόσωποπρωθυπουργό» απάντησε ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας. «∆εν έχω πρόβληµα»απάντησε ο κ. Παπανδρέου µε έντονη φόρτιση στη φωνή του. «∆εν θα γίνω εµπόδιο στη διάσωση της χώρας µου». Στη Νέα ∆ηµοκρατία η ψυχρολουσία ήταν απόλυτη. ∆εν ήθελαν αυτή την εξέλιξη, ούτε ήταν έτοιµοι να κυβερνήσουν. Αφησαν να διαρρεύσει η είδηση για να προκαλέσουν τις προβλεπόµενες αντιδράσεις που θα την ακύρωναν.
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ειδοποίησαν τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε στο Μαξίµου και µίλησε µε τον αδελφό του. Για κάποια ώρα έµειναν οι δυο τους. Ουδείς έµαθε τι είπαν. Οι γνωρίζοντες επιµένουν ότι είναι ταυτισµένοι πολιτικά και πάντοτε ενεργούν σε συνεννόηση. Σύµφωνα µε ορισµένες πηγές, ο δευτερότοκος γιος του Ανδρέα µίλησε και ο ίδιος µε τον κ. Σαµαρά, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά λόγω της φιλίας του αρχηγού της Ν∆ µε τον Πρωθυπουργό. «Αν κάνετε κυβέρνηση συνεργασίας θα την πληρώσετε και οι δύο» λέγεται ότι του είπε. Η συγκεκριµένη πληροφορία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επισήµως.
|||||||| Το «διστακτικό πραξικόπημα» Βενιζέλου
Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίµου κυριαρχούσε το δράµα ενός υπό παραίτηση Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας βρισκόταν σε εξέλιξη το… «διστακτικό πραξικόπηµα» του κ. Βενιζέλου. Ηδη από την Τρίτη 14 Ιουνίου όσοι επισκέφθηκαν τον υπουργό Εθνικής Αµυνας αποκόµισαν την εντύπωση ότι… βρισκόταν στα πρόθυρα της παραίτησης. Επισκέπτης βουλευτής έφυγε µε την αίσθηση ότι οι γραµµατείς συγκέντρωναν τους υπουργικούς φακέλους. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπαινισσόταν στις συζητήσεις του ότι θα µπορούσε ακόµη και να παραιτηθεί. ∆εν έλεγε βεβαίως τη λέξη «παραίτηση». «Πες µου εσύ, τι να κάνω;» ρωτούσε µε νόηµα. Η στάση του αυτή «ενέπνεε» βουλευτές, όπως είναι οι κκ. Π. Κουκουλόπουλος, Κ. ΣπηλιόπουλοςΝ. Σαλαγιάννης και ∆. Λιντζέρης, οι οποίοι καλλιεργούσαν στη Βουλή κλίµα ανατροπής της κυβέρνησης. Η «επαναστατική ατµόσφαιρα» λέγεται ότι επηρέασε και τον κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί ανεξάρτητα από τις επιλογές της «βενιζελικής πτέρυγας». Την εποµένη της αποτυχίας του κ. Παπανδρέου να σχηµατίσει κυβέρνηση µε τον κ. Σαµαρά βουλευτές προσκείµενοι στον Πρωθυπουργό πήραν εντολή να στηθούν µπροστά στις κάµερες και να επικαλεστούν το φάντασµα της Αποστασίας για να αντιµετωπιστεί η «επίθεση των βενιζελικών». Το 46χρονο φάντασµα για µία ακόµη φορά υπηρέτησε την οικογένεια Παπανδρέου. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηµατισµό και στις 4 τα ξηµερώµατα της 17ης Ιουνίου ανέθεσε στον κ. Βενιζέλο την ευθύνη της Οικονοµίας, αφού (για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια) αρνήθηκε το υπουργείο Οικονοµικών ο κ. Λ. Παπαδήµος. «Το πρωί αποστάτης, το βράδυ αντιπρόεδρος» σχολίασε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
|||||||| Αντ’ αυτού… Οικονόμου
Ο κ. Βενιζέλος έλαβε τη νυχτερινή πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα έχει ως αναπληρωτή υπουργό τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο . Αντ’ αυτού «απέκτησε» τον κ. Παντελή Οικονόµου, ο οποίος µόλις αποδέχθηκε το αξίωµα αφαίρεσε τις οµιλίες του από την ιστοσελίδα του. Σε όλες ανεξαιρέτως ήταν λάβρος κατά του µνηµονίου. Το… κλου ήταν ότι ο κ. Βενιζέλος απαίτησε από τον Πρωθυπουργό την αποκαθήλωση του κ. Θ. Πάγκαλου. Ηθελε να είναι ο µοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός εφηύρε µια «σολοµώντεια λύση»: σχηµάτισε Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία δεν µετέχει ο κ. Πάγκαλος. Ετσι ο κ. Βενιζέλος αναδείχθηκε «πρώτος αντιπρόεδρος». Χάρη στο ειδικό βάρος, στη µεγάλη δηµοτικότητα και στη ρητορική δεινότητα που τον διακρίνει, «πέρασε» το Μεσοπρόθεσµο από το Κοινοβούλιο, έστω και αν αυτό εν µέρει οφείλεται στο γεγονός ότι «µάζεψε» τους διαφωνούντες βουλευτές που ο ίδιος ελέγχει.
ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
«Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές»
Ο «πρώτος αντιπρόεδρος» αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονοµικών διότι υπολόγιζε ότι ο Πρωθυπουργός θα αναγκαζόταν να προκηρύξει «εκλογές λύτρωσης» τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα έχανε και ο ίδιος θα αντικαθιστούσε τον κ. Παπανδρέου στην ηγεσία. «Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές, αλλά δεν θα του κάνω τη χάρη» φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνεργάτη του στο µέσον του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι περιµένοντας τις εκλογές ανέστειλε την υλοποίηση των δεσµεύσεων του Μεσοπροθέσµου. ∆εν είναι όµως βέβαιοι ότι δεν θα τον έχουν στο µέλλον αρχηγό, γι’ αυτό είναι προσεκτικοί στις δηµόσιες τοποθετήσεις τους. Οταν η τρόικα απαίτησε στις 2 Σεπτεµβρίου την άµεση προώθηση των µέτρων, ο κ. Βενιζέλος διέκοψε απροσδόκητα τις διαπραγµατεύσεις. Οι επικεφαλής αποχώρησαν από την Αθήνα µέσα σε λίγες ώρες.
Το «εµπάργκο της τρόικας» στην Ελλάδα διήρκεσε 27 ηµέρες. Η ουδόλως «προσυµφωνηµένη» καθυστέρηση της έκτης δόσης, για την οποία ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά ο υπουργός Οικονοµικών, έχει φέρει το κράτος στο όριο της εσωτερικής στάσης πληρωµών. Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν ότι η απόκλιση από τα συµφωνηθέντα ανέτρεψε τη γενναιόδωρη για την Ελλάδα συµφωνία της 21ης Ιουλίου. Νέα διαπραγµάτευση, µε αβέβαιο και (το πιθανότερο) δυσµενέστερο αποτέλεσµα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα, όπως βεβαιώνουν έλληνες και ξένοι αξιωµατούχοι, έχει «εξοστρακιστεί» από αυτήν. ∆ύο χρόνια µετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, η οικονοµική κατάσταση επιδεινώνεται, οι αυτοσχεδιασµοί συνεχίζονται και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να εντείνεται…
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ
Μπούµερανγκ ο εκβιασµός της δραχµής
«Ούτε ο Παπανδρέου ούτε κανένας από εµάς πιστεύει στο µνηµόνιο» λέει υπουργός. «Θα θυµίσω ότι το Μεσοπρόθεσµο ήλθε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συµβούλιο πέµπτο στη σειρά µετά το νοµοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Ολόκληρη η κυβέρνηση βρίσκεται σε άρνηση». Η «άρνηση» οδήγησε σε έναν… εκβιασµό µε τη δραχµή. Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου µετέβη στο Λουξεµβούργο για µυστική συνάντηση µε ορισµένους ισχυρούς υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης υπό τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύµφωνα µε την επικρατέστερη εκδοχή, αιτία της συνάντησης ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε υπαινιχθεί σε συζήτησή του µε γερµανούς αξιωµατούχους λίγες ηµέρες νωρίτερα ότι η πολιτική του µνηµονίου και η γερµανική αυστηρότητα στην εφαρµογή της θα µπορούσαν να εξωθήσουν την Ελλάδα στην επιστροφή στη δραχµή. Η έµµεση αυτή απειλή εκνεύρισε τους Γερµανούς. Λέγεται ότι ο ίδιος ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιµπλεδιέρρευσε την πληροφορία στο περιοδικό «Der Sπegel», το οποίο την ανάρ τησε στην ηλεκτρονική του έκδοση το απόγευµα εκείνης της Παρασκευής, όταν οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν κλείσει, προκειµένου να σύρει την ελληνική κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου καθυστέρησε επί δύο ώρες(!) να επιτρέψει στον τότε εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή να εκδώσει µια υποτυπώδη διάψευση. Ηθελε πρώτα να µάθει για την αντίδραση των εταίρων στο «ελληνικό τελεσίγραφο». Η αντίδραση δεν ήταν ευγενική. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε επίθεση από τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Σόιµπλε, ενώ ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέαποχώρησε από τη συνάντηση µέσα σε λίγα λεπτά. Ο «ελληνικός εκβιασµός» κατέρρευσε, αλλά ενέπνευσε τον κ. Σόιµπλε να επεξεργαστεί το γνωστό «σχέδιο Β», που είναι µια «ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά αιτήµατα για ένα νέο πρόγραµµα στήριξης µε µείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων έγιναν δεκτά. Το αντάλλαγµα ήταν η εµβάθυνση της «εσωτερικής υποτίµησης» (τιµών και απολαβών) µε ένα Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που παραλίγο να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.
Από το σοκ του Νταβός στην «Οδύσσεια» του Καστελόριζου
Ο κ. Παπανδρέου διατηρούσε µυστική επικοινωνία µε τον κ. Ντοµινίκ Στρος-Καναναζητώντας µια φόρµουλα επέµβασης του ∆ΝΤ στην Ευρώπη. Στην οικογένεια Παπανδρέου το Ταµείο αντιµετωπίζεται ως Οργανισµός µε θετική συµβολή στον κόσµο. Ο αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος συµµετέχει αποφασιστικά (αν και πάντοτε παρασκηνιακά) στη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν θιασώτης της προσφυγής στο Ταµείο. Οι Παπανδρέου πίστευαν στην εφαρµογή στην Ελλάδα ενός προηγµένου «διεθνούς» µοντέλου διακυβέρνησης. Είχαν υποτιµήσει ότι το ∆ΝΤ σηµαίνει υποτέλεια.
|||||||| Καφές με τον Νετανιάχου
Ενώ η πρωθυπουργική σκέψη βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, έδρα του ∆ΝΤ, η Μόσχα έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στο… Τελ Αβίβ. Στο καφέ «Πούσκιν» της ρωσικής πρωτεύουσας έγινε η πρώτη µυστική συνάντηση του κ. Παπανδρέου µε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαµίν Νετανιάχου. Η Ελλάδα θα παρείχε στο Ισραήλ τη συµµαχία και τη δίοδο που χρειαζόταν για να προωθήσει στην Ευρώπη το αέριο από το κοίτασµα «Λεβιάθαν». Το ενεργειακό «άνοιγµα στο Ισραήλ» (το οποίο δεν µπορεί να αποδώσει παρά µόνο σε… 5-10 χρόνια) θεωρούνταν κύρια συνιστώσα της στρατηγικής αποφυγής της χρεοκοπίας(!). ∆εν είναι ανεξήγητο λοιπόν που ο καιρός περνούσε και η κυβέρνηση λάµβανε µέτρα µηδαµινής απόδοσης, η στελέχωση του κράτους γινόταν µέσω του open.gov (εκτός και αν επενέβαινε ο κ. Νίκος Παπανδρέου για να προωθήσει πρόσωπα της επιρροής του σε θέσεις«κλειδιά») και οι υπουργοί βρίσκονταν σε µόνιµη σύγχυση στρατηγικής και αρµοδιοτήτων.
Το πραγµατικό σοκ για τον Πρωθυπουργό ήλθε στο Νταβός στο τέλος Ιανουαρίου του 2010. «Με πλησίασε ο ούγγρος πρωθυπουργός για να µου πει να λάβουµε µέτρα» είπε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συµβούλιο που συγκάλεσε αµέσως µετά την επιστροφή του.«Τα πράγµατα είναι διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν από έναν µήνα» συµπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο σοσιαλδηµοκράτης ούγ γρος πρωθυπουργός κ. ΦέρεντςΓκιουρτσάνι είχε νωπή την εµπειρία του ∆ΝΤ και ήταν πρόθυµος να τη µοιραστεί µε τον κ. Παπανδρέου. Λίγο καιρό µετά θα γνώριζε τη συντριβή στις εκλογές από τη ∆εξιά. Μετά το Νταβός στην ελληνική κυβέρνηση επικρατούσε ατµόσφαιρα Επιταφίου. ∆ιαπίστωσαν ότι «έχασαν» τον χρόνο. Κάπως έτσι έχασαν και τις τράπεζες. «Για καιρό πίστευαν ότι οι προειδοποιήσεις των τραπεζιτών αφορούσαν µόνο τα συµφέροντα των τραπεζών» λένε τραπεζικοί κύκλοι. Αντιλήφθηκαν πολύ αργά ότι ο αποκλεισµός του κράτους από τις αγορές συνοδεύεται από αντίστοιχο αποκλεισµό των τραπεζών, µε αποτέλεσµα την αναστολή του δανεισµού σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιβραδύνει την οικονοµική δραστηριότητα, εξαπλώνει τα φαινόµενα φτώχειας και αυξάνει την ανεργία.
|||||||| Η εποχή του μνημονίου
Ο ευρωπαϊκός Μηχανισµός που παρουσιάστηκε την 25η Μαρτίου, αντί για «περίστροφο στο τραπέζι» που θα απέτρεπε τις αγορές από την επίθεση στην Ελλάδα, αποδείχθηκε «δίνη» που τράβηξε τη χώρα εντός της. Γιατί οι αγορές να δανείσουν ένα κράτος, όταν µπορούν να δανείσουν µε µεγαλύτερη ασφάλεια τον Μηχανισµό που θα δανείσει το κράτος αυτό; Μέσα στον Απρίλιο του 2010 τα spreads εκτινάχθηκαν. Την Παρασκευή 23 Απριλίου υπήρχε προγραµµατισµένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο για θέµατα… περιφερειακής ανάπτυξης. Την Τετάρτη και την Πέµπτη τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταµάτητα στο Μέγαρο Μαξίµου και στο υπουργείο Οικονοµικών. Επικεφαλής των κυβερνήσεων και υπουργοί Οικονοµικών µεγάλων κρατών τηλεφωνούσαν στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ζητούσαν επιτακτικά να προσφύγει η Ελλάδα στον Μηχανισµό γιατί η κρίση εµπιστοσύνης µεταδιδόταν στις αγορές διακινδυνεύοντας το µέλλον των δικών τους χωρών.
«Θα ακυρώσουµε το ταξίδι στο Καστελόριζο;» ρώτησαν τον κ. Παπανδρέου οι συνεργάτες του. «Γιατί να το ακυρώσουµε; Η ζωή συνεχίζεται» απάντησε. «Θα κάνω το διάγγελµα από το Καστελόριζο» . Οι περιστάσεις επέβαλλαν µοβ γραβάτα. Μέσα σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, µε µια βαρκούλα να αρµενίζει στο γραφικό λιµανάκι, ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε µεταφορές από την «Οδύσσεια». ∆εν έκανε λάθος. Η οδύσσεια είχε ήδη αρχίσει για την Ελλάδα και ο ίδιος το γνώριζε. Γι’ αυτό απέφυγε να υπογράψει το µνηµόνιο. Ηθελε να αποφύγει την οδύσσεια µιας συµφωνίας που θα µπορούσε να τον καταδιώκει για πάντα. Το νέο… «συµβόλαιο µε τον Λαό» ανέλαβε να υπογράψει µόνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ισως ο µοναδικός υπουργός που πίστεψε πραγµατικά ότι το µνηµόνιο µπορεί να σώσει την Ελλάδα…


Πηγή








Διαβάστε περισσότερα...

Παρακολουθήστε τι λέει ο Καρατζαφέρης το 2000!!!!!!

Προφητεία η Συνομωσία;

1. Πέφτει ο Σημίτης
2. Διάδοχος του ο Παπανδρέου
3. Κυβερνάει η ΝΔ για 3-4 χρόνια
4. Πρωθυπουργός ο Παπανδρέου
5. Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
6. Συνεκμεταλλευεση στο Αιγαίο








Πηγή











Διαβάστε περισσότερα...

7 πράγματα που προκαλούν πειστικές θεάσεις UFO

Το σύννεφο σε σχήμα Ντόνατ πάνω από τη Μόσχα
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πειστούν οι περισσότεροι άνθρωποι ότι έχουν δει μια πειραματική εκτόξευση ή ένα UFO. Ένα σύννεφο με περίεργο σχήμα ή ένας ιδιαίτερα λαμπρός πλανήτης είναι συνήθως υπεύθυνοι. Θα δούμε στη συνέχεια 7 πράγματα που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση θέασης Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (Α.Τ.Ι.Α.).


7. Αστραπές

Μυστηριώδεις θεάσεις UFO μπορεί να ερμηνεύονται μέσω κάποιων φυσικών καιρικών φαινομένων που είναι γνωστά ως «sprites» και πρόκειται για μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικές εκκενώσεις που συμβαίνουν σε μεγάλο ύψος σε καταιγίδες πάνω από τα σύννεφα δίνοντας συνήθως περίεργα και εντυπωσιακά σχήματα. Οι περίεργες αυτές λάμψεις εμφανίζονται ξαφνικά όταν οι αστραπές από καταιγίδες διεγείρουν το ηλεκτρικό πεδίο που βρίσκεται πάνω από την καταιγίδα προκαλώντας λάμψεις που χορεύουνε ή έντονο φως. Τα sprites μπορούν να πάρουν το σχήμα παλλόμενων σφαιρών ηλεκτρισμού αν και μπορούν επίσης να έχουν σχήμα λωρίδων ή σπειρών. Οι ηλεκτρικές αυτές εκκενώσεις είναι συχνές στο Βόρειο Ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες.

6. Δοκιμές Πυραύλων

Το Δεκέμβριο του 2009 εμφανίστηκε ένα εντυπωσιακό σπειροειδές φως στον ουρανό πάνω από τη βόρεια Νορβηγία. Ένα γιγάντιο σπιράλ με μια πρασινογάλαζη στήλη φωτός να εκτοξεύεται από το κέντρο του φώτισε τον ουρανό μοιάζοντας σα μια σκουληκότρυπα που προερχόταν από άλλη διάσταση. Τελικά προέκυψε ότι οι λάμψεις προήλθαν από έναν Ρωσικό πύραυλο που έπεσε ακριβώς μετά την εκτόξευσή του, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Αμύνης. Ο Ρωσικός βαλλιστικός δοκιμαστικός πύραυλος τύπου 'Bulava' ξέφυγε από τον έλεγχο δημιουργώντας αυτήν τη μυστηριώδη εντύπωση του περιστρεφόμενου φωτεινού σπιράλ.

5. Περίεργοι Σχηματισμοί από Σύννεφα

Στις 7 Οκτωβρίου του 2009 εμφανίστηκε στο YouTube το βίντεο από ένα γιγάντιο κυκλικό φωτοστέφανο πάνω από τον ουρανό της Μόσχας. Το βίντεο είχε όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνταν για να εκκινήσει τη φημολογία σχετικά με UFO. Το βίντεο είναι αρκετά κοκκώδες. Σε κάποιο σημείο ένα σκοτεινό αμβλύ αντικείμενο φαίνεται να εξέχει από τον δακτύλιο. Υπάρχει ακόμα και μια ρωσική ραδιοφωνική εκπομπή στο υπόβαθρο που δίνει την εντύπωση πανικού.
Οι ψυχρόαιμοι μετεωρολόγοι γρήγορα ερμήνευσαν την περίεργη αυτή ιστορία: επρόκειτο απλά για μια οπτική πλάνη που προήλθε από το φως του ήλιου το οποίο προσέκρουε σε ένα σύννεφο το οποίο είχε διαταραχθεί και σχηματοποιηθεί κατάλληλα λόγω του αέρα ή κάποιου αεροπλάνου που είχε περάσει από εκεί. Ή αλλιώς, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την αντανάκλαση του φωτός σε ένα σύννεφο με τη μορφή ντόνατ. Τέτοιες μορφές δημιουργούνται σε υψηλά σύννεφα που βρίσκονται σε ύψος 6 έως 15 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας του τύπου 'θύσανοι' και 'θυσανοστρώματα', τα οποία συχνά αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου και υπέρ-ψυχρα σταγονίδια νερού, δηλαδή νερό που βρίσκεται κάτω από τη θερμοκρασία πήξεως αλλά που είναι ακόμα υγρό. Οι φυσικές ιδιότητες που διατηρούν τη μορφή αυτών των σύννεφων είναι ευαίσθητες και όταν διαταράσσονται από ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο ή από τον αέρα, τα σταγονίδια μπορούν να παγώσουν αστραπιαία ή να εξατμιστούν. Στην περίπτωση της εξάτμισης δημιουργείται το σχήμα τρύπας.

4. Μπαλόνια

Αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης με ψεύτικα UFO που στην πραγματικότητα είναι μπαλόνια, αυτό δε σημαίνει πως όλες οι περιπτώσεις θέασης UFO μπαλονιών είναι σκόπιμες. Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς (2010) εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή Chelsea του Manhattan είδαν ένα σύμπλεγμα από ασημένια γυαλιστερά φώτα να λάμπουν στον ουρανό. Όπως είναι φυσικό, οι αρχικές περιγραφές για την υποτιθέμενη θέαση αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων ποικίλε ευρέως. Κάποιοι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν ένα μεγάλο, αργά κινούμενο αντικείμενο με πολλά φώτα, ενώ άλλοι είπαν ότι είδαν περίπου μισή ντουζίνα αντικείμενα.
Τα παράξενα, λαμπυρίζοντα φώτα προέκυψε ότι προήλθαν από 12 μπαλόνια Ηλίου που ξέφυγαν από ένα πάρτι αρραβώνων που δινόταν για έναν δάσκαλο του σχολείου Milestone του υψώματος Vernon στην περιοχή Westchester, περίπου 15 μίλια πιο πέρα. Τα μπαλόνια απελευθερώθηκαν κατά λάθος στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και η πρώτη υποτιθέμενη θέαση UFO συνέβη περίπου στη 1.30.

3. Αφροδίτη

Ο πλανήτης Αφροδίτη συχνά συγχέεται με UFO. Για τους θεατές που βρίσκονται στη Γη, ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο εμφανίζεται σαν ένα λαμπρό φως που φαίνεται στον ουρανό κατά το Ηλιοβασίλεμα, μοιάζοντας σα να ταλαντεύεται σιγανά στο ημίφως καθώς είναι λαμπρότερο από κάθε άστρο εκτός από τον Ήλιο. Η τροχιά της Αφροδίτης είναι εσωτερικά της δικής μας τροχιάς και για τη δική μας προοπτική μοιάζει σα να εξακοντίζεται συνεχώς προς την κάθε πλευρά του Ηλίου, κάτι που οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν με τη θέαση UFO.

2. Αεροπλάνα

Σχεδόν κάθε τι περίεργο στον ουρανό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση. Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη (2010) υπήρξε καταιγισμός αναφορών για έναν μυστηριώδη πύραυλο που εμφανίστηκε πάνω από την ακτή της California. Οι θεάσεις είχαν καταγραφεί σε βίντεο όπου φαινόταν ένα συμπυκνωμένο ίχνος, σαν ίχνος πυκνών ατμών αεροπλάνου, που διέσχιζε τα σύννεφα τα οποία φωτίζονταν από τον ανερχόμενο Ήλιο. Κανείς δε μπορούσε να πει με σιγουριά εκείνη την ώρα περί τίνος επρόκειτο, οι αξιωματικοί στο Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν προγραμματισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων, η NORAD (North American Aerospace Defense Command) και η USNORTHCOM (United States Northern Command) δεν εντόπισαν κάποια ξένη δραστηριότητα και η FAA (Federal Aviation Administration) δεν ανέφερε κάποια εμπορικής φύσεως εκτόξευση ή απογείωση στην περιοχή.
Μετά από προσεκτική έρευνα πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η πολύ έντονη λωρίδα που εμφανίστηκε στον ουρανό ήταν στην πραγματικότητα μια γραμμή συμπυκνωμένων ατμών από κινητήρα αεροσκάφους που έτυχε να παραμείνει στον ουρανό περισσότερο από το συνηθισμένο. Οι γραμμές αυτές είναι πιο ζωηρές κοντά στην αυγή και στο ηλιοβασίλεμα και δεν είναι σπάνιο πως η εμφάνιση μιας τέτοιας γραμμής σε μια μη αναμενόμενη περιοχή θα δημιουργήσει ψιθύρους για UFO ή για πειραματικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Φώτα στον ουρανό, ιδιαίτερα όταν τα βλέπουν πιλότοι, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν έξαψη και ανησυχία, αλλά τις περισσότερες φορές αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για φώτα άλλων αεροσκαφών, ή για φωτοβολίδες που ρίπτονται από σκάφη που ερευνούν τον καιρό.

1. Στρατιωτικά Πειράματα

Τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και οι αρχές του 1950 ήταν πολύ καλή εποχή για εντοπισμό UFO και εξωγήινων στο Νέο Μεξικό, κυρίως επειδή στην περιοχή αυτή ήταν εκεί που η Αεροπορία διενεργούσε κάποια από την πιο απόρρητη έρευνα. Ένα από τα προγράμματα αυτά ήταν το Σχέδιο Mogul και περιλάμβανε επιπλέοντα μπαλόνια που έφεραν μικρόφωνα και κινούνταν σε μεγάλα ύψη με σκοπό να εντοπίσουν τα ηχητικά κύματα που προκαλούνταν από τις δοκιμές ατομικών βομβών των Σοβιετικών. Έκτοτε η Αεροπορία επιβεβαίωσε ότι η συντριβή ενός τέτοιου μπαλονιού το 1947 προκάλεσε τα συντρίμμια που γέννησαν τη φήμη για τη συμπλοκή των UFO στο Roswell.
Ένα άλλο στρατιωτικό πείραμα παρείχε τα σώματα για το UFO αυτό. Στη δεκαετία του 1950 οι επιστήμονες της Αεροπορίας πέταξαν μερικές δεκάδες ανθρωπόμορφα ανδρείκελα από αεροπλάνα για να ελέγξουν καινούργια αλεξίπτωτα μεγάλου ύψους και να προσδιορίσουν εάν στα σώματα θα δημιουργούνταν μια επικίνδυνη περιστροφή καθώς θα έπεφταν. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών συντέλεσαν στο σχεδιασμό αλεξίπτωτων και στολών που θα φορούσαν στη συνέχεια πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και αστροναύτες. Η Αεροπορία ήταν περισσότερο από ευτυχής να αφήνει τους Ρώσους κατάσκοπους να πιστεύουν ότι κάτι περίεργο και εξωγήινο συνέβαινε στο Νέο Μεξικό παρά να ανακαλύψουν την πραγματική στρατιωτική προέλευση των μυστηριωδών θεάσεων.

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Αμαλία Τσακίρη, για το ESOTERICA.gr

Πηγή

 



Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: Ηράκλειτος

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ (το πολιτικό πρόσωπο ενός φιλόσοφου επαναστάτη)

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αξία από το να κάνεις επανάσταση μέσα στους επαναστάτες, θα έλεγε αν ζούσε ο λύκος της Εφέσου, ο φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Νομίζω πως είναι επίκαιρος για να δούμε τη ζωή του. Μια ζωή όχι στρωμένη με λουλούδια και λόγια ξύλινα αλλά με φωτιά και σίδερο, όπως εξελισσόταν στα χρόνια του χάους και της αναρχίας την εποχή της δημοκρατίας της Εφέσου.
​Να δούμε όμως τι είπε, τι εννόησε και από τι αυτοφλεγόταν, τον οποίο κάποιοι δεν κατάλαβαν και τον είπαν σκοτεινό και αντιδημοκράτη, και σαφώς τον αδίκησαν και τον υποβάθμισαν. Ας δούμε λοιπόν τον μεγάλο αυτόν επαναστάτη.
​Ο Ηράκλειτος γεννήθηκε στην Έφεσο κατά το 544, που ήταν αποικία Αθηναίων, πρώην Δωριαίων
εκ του πρώτου βασιλιά τους Λέλεγα που αναμίχτηκαν με ντόπιους Κάρες, αν και επιδράσεις Κρητών στα παλαιότερα χρόνια δεν πρέπει να αποκλείονται. Ο πατέρας του ήταν ιεροφάντης των Ελευσινίων και κρατούσε από τη γενιά του τελευταίου βασιλιά των Αθηνών, του Κόδρου, επομένως ο Ηράκλειτος προκύπτει συγγενής του Σόλωνα (και εμμέσως του Πεισίστρατου). Ξέρουμε ότι είχε έναν μικρό αδελφό που του μετέγραψε την περιουσία του όταν αεισοικτίρισε (εκ του αεί σε οικτίρω – σε απαξιώ δια παντός και σε λυπάμαι) τους «τιποτένιους» όπως χαρακτήρισε τους συμπατριώτες του, καίγοντας τα γραφτά του και φεύγοντας προς το βουνό για να ζει σαν ερημίτης, την εποχή της δημιουργίας της δημοκρατίας της Έφεσου. Δυνατός στο πνεύμα, αιρετικός κι εγωιστής, υπήρξε ένας φιλόσοφος αυτοδημιούργητος, αυτοπροσδιοριζόμενος, αναρχοαυτόνομος, θιασώτης της έρευνας της απροσδιοριστίας και υπέρμαχος της έννοιας του ανώτερου ανθρώπου, και όχι του υπερανθρώπου όπως τον φαντάστηκε ο Νίτσε. Ένας Νίτσε που όταν άκουγε για Ηράκλειτο ξέχναγε τις αμαρτωλές σκέψεις του για γυναίκα του Βάγκνερ.
​Την εποχή που η Ιωνία πιεζόταν από την εξουσία των Περσών και την καταπίεση των ντόπιων τυράννων της, δωσίλογων κι εγκάθετων του κοσμοκράτορα Δαρείου, κάποιοι στις Ιωνικές πόλεις είχαν φλογιστεί για την αρχή της φύσης των πραγμάτων. Ο Αναξίμανδρος μιλούσε για μια δημιουργική ουσία «άπειρη», με την έννοια του απείρου ως «απροσδιόριστο» και όχι ως απεριόριστο όπως συχνά μεταφράζεται απο κάποιους που ξεχνούν ότι οι Ίωνες το σύμπαν το θεωρούσαν κλειστό, ένα και περιχαρακωμένο (έν το παν). Το ά-πειρον του Αναξίμανδρου είναι ουσία αείζωος που δεν έχει αποκτήσει πείρα εκ της πυράς, η οποία ανακυκλώνεται αποκτώντας εξ αυτής την εμπειρία. Κρατήστε το αυτό ως υποσημείωση και θα το συναντήσουμε πιο κάτω στον Ηράκλειτο. Χωρίς τον Αναξίμανδρο, τον οποίο ο Ηράκλειτος δείχνει ότι είναι ένας από τους λίγους που σέβεται, δεν γίνεται κατανοητή η θεωρία του Εφέσιου, την οποία κάποιοι την εξέτρεψαν λέγοντας πως είπε ότι «τα πάντα ρει», πράγμα που το είπε μεν αλλά είναι επουσιώδες. Οι Ίωνες ως τον Ελεάτη Παρμενίδη πίστευαν όλοι στη μεταβλητότητα.
​Ο Ηράκλειτος, συνεχίζοντας τη θεωρία του Αναξίμανδρου ή μάλλον πατώντας και άθελά του ακόμα πάνω σε αυτήν, μετά την εκλαΐκευσή της από τον Αναξιμένη ο οποίος όρισε το άπειρο – απροσδιόριστο ως αιθερικό στοιχείο, την πήγε προς τη θερμική ενέργεια. Αρχή του γίγνεσθαι της φύσης κατά τον Εφέσιο είναι ένα «αείζωον ευγενές πυρ» που μεταστοιχειώνεται από το απροσδιόριστο αιθέριο λεπτό στοιχείο σε υδαρές απτό και προσδιοριζόμενο που φτιάχνει τις μορφές. Ο Ηράκλειτος εδώ παρουσιάζεται σαν μια συνέχεια του Θαλή, του Αναξίμανδρου και του Αναξιμένη.
​Η ελληνική φιλοσοφία αποτελεί μια συνέχεια, μην ακούτε αυτά που λέγονται ότι ο κάθε φιλόσοφος είπε διαφορετικά τη βασική ουσία. Όλοι αναφέρονται σε εξελικτικά της στάδια, από το Υπάρχειν (Αναξίμανδρος), στο Γίγνεσθαι (Ηράκλειτος), στο Φαίνεσθαι (Πυθαγόρας), στο Είναι (Παρμενίδης). Άντε, βάλαμε και τον Πυθαγόρα μέσα ως τέταρτο στο καρέ του σκληρού πόκερ της φιλοσοφίας, όπου ακούγονται και οι σχετικές βωμολοχίες. Ειδικά του Ηράκλειτου προς τον Πυθαγόρα που τον θεωρεί ότι εξέτρεψε τη σκέψη και κομίζει αλλότριες ιδέες. Η αρμονία σου είναι επιφανειακή, φαινομενική, πίσω είναι ένα χάος και πίσω από χάος υπάρχει κρυμμένη η αρμονία, του λέει. Πυθαγόρας και Ηράκλειτος βρίσκονται απέναντι, και παρέα με τον Ηράκλειτο τιθέμενος όρθιος παρά το πλευρό του βρίσκεται ένας άλλος γίγαντας της σκέψης, ο Ξενοφάνης, περιπαίζοντας τον Πυθαγόρα και αυτός για τη μετεμψύχωση. Αλλά δίπλα στον Πυθαγόρα θα κάτσει αργότερα ο Πλάτων, κοιτώντας όμως και με θαυμασμό τον Εφέσιο, ενώ ο Αριστοτέλης θα αυτονομηθεί διότι φίλος ο Πλάτων φιλτάτη η αλήθεια, γενόμενο των καρέ των φιλοσόφων 6, με το Σωκράτη να είναι στη γκανιότα προσπαθώντας να κάνει επαγωγή στη γλωσσική σημειολογία. Όταν η ψυχή του ανθρώπου αποπυρωθεί, λέει ο Ηράκλειτος, είναι σα να εξαχνώνεται μια σταγόνα νερού χρωματισμένη όπου όταν πάει στα σύννεφα και ξαναπέσει σαν βροχή, αποκλείεται τα στοιχεία που αποτελούν τα χρώματα να επιστρέψουν ενωμένα.
​Και φτάσαμε στα χρόνια των προεόρτιων της Ιωνικής επανάστασης όπου οι τύραννοι της Ιωνίας εγκαταλείπουν με μιας την εξουσία τους, αφήνοντας την ηγεσία στο λαό ώστε να έχει το κίνημα της Ιωνικής εξέγερσης, λαϊκή βάση. Μη γελιόμαστε όμως για τον πατριωτισμό των τυράννων, πίσω από την πράξη τους αυτή κρύβονται ιδιοτελή συμφέροντα δυο ανθρώπων, όπως γράφει ο Ηρόδοτος, του πρώην τυράννου της Μιλήτου, Ιστιαίου, και του νυν και γαμπρού του, Αρισταγόρα. Εδώ αρχίζει η εποχή της κόλασης των Ιωνικών πόλεων όταν τα τυραννικά πολιτεύματα μεταπίπτουν απότομα σε δημοκρατικά. Μέσα σε αυτά είναι και της Εφέσου, όπου στο χάος που δημιουργείται εμφανίζεται για λίγο καιρό η μορφή του φιλόσοφου Ηράκλειτου, στην αρχή αποδεχόμενος και μετά αντιτιθέμενος στο λαϊκό κίνημα όπως εξελίσσεται.
​Η κορύφωση της ρήξης προκαλείται όταν οι συμπολίτες του εξορίζουν ένα φίλο του, «για να είναι όλοι κατά κάτω ίσιοι», όπως λέει. Τους τα ψάλει οργίλος, καίει τα γραφτά του στο ναό της Άρτεμης και αναχωρεί προς το βουνό για να ζει σαν ερημίτης, απογοητευμένος από τους συνανθρώπους του, πιστεύοντας σε έναν άνθρωπο διαφορετικό, σε κόσμο αλλιώτικο κι ένα θεό πραγματικά δικό του. Μουρμουρίζουν πως είναι άθεος, αλλά: «περάστε, περάστε, μη φοβάστε, υπάρχει και θεός εδώ μέσα» λέει σε κάποιους που χτυπούν την πόρτα της καλύβας του και διστάζουν να περάσουν. Γλυκέ Ηράκλειτε, πόσο σε έχουν παρεξηγήσει…
​«Όλα τα ορίζουν οι νόμοι της φωτιάς, ο λόγος και η απροσδιοριστία», είναι η βάση της φιλοσοφίας του, όπου «και να μπεις στο ίδιο ποτάμι δυο φορές δεν γίνεται γιατί τα νερά δεν θα είναι ίδια (όπως εξάλλου κι εσύ)». Τον θεωρούν χαοτικό αλλά πιο νομοκράτης από αυτόν δεν γίνεται. Η αρμονία και η μετεμψύχωση προέρχονται από ιδεοληψία για το φόβο του θανάτου, υποστηρίζει. Ο θεός δεν ασχολείται με ανθρώπους καθώς είναι «αΙο-ον (αιών, κρόνος – χρόνος) που ρίχνει ζάρια σαν μικρό παιδί και βασιλεύει με αυτά (χωρίς να ξέρει να τα ρίχνει)». «Δικαιοσύνη στη φύση δεν υφίσταται» υποστηρίζει, «καλό και κακό είναι το ίδιο πράγμα» και «πατήρ πάντων και βασιλιάς, ο πόλεμος». Τη φύση τη θεωρεί αντικειμενική, την κρίση υποκειμενική, και πιστεύει ότι ο άνθρωπος ακολουθεί μια κατά περίπτωση «συμφέρουσα» ιδεοληψία. Ο Ηράκλειτος είναι αιρετικός, χρειάζεται να είσαι δήλιος (φωτεινός και the best) κολυμβητής για να κολυμπήσεις στη χαώδη θάλασσα του νου του, κάνοντας βουτιά στα τρίσβαθα της σκέψης του για να τον εννοήσεις. Πρέπει να γίνεις σύγχρονα Δαρβινικός και πάνω σε μιαν άλλη ανθρώπινη πλευρά αξιοκράτης, δομώντας αντιτιθέμενες στον Κρόνο – χρόνο που τρώει τα παιδιά του, πάγιες ανθρώπινες αξίες, για να αναστείλεις το χαμό, τότε μόνο προκύπτει φως. «Η ζωή είναι θάνατος και ο ύπνος ζωή», λέει, που σημαίνει ότι όταν ζεις δεν ζεις και ζεις μόνο όταν δεν δουλεύει το μυαλό και είσαι κοιμισμένος. Ο ίδιος νοιώθει νεκροζώντανος, κλεισμένος σαν λύκος στο κουτί της γάτας του Σρέντινγκερ.
​Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για αυτό τον συντηρητικό ανάρχα που έχει βαλθεί να εξηγήσει τους νόμους της απροσδιοριστίας μιας φύσης που ενώ φαίνεται αρμονική, πίσω από αυτήν δεν είναι, μη διστάζοντας να τα βάζει με ανθρώπους και θεούς, όχι χαϊδεύοντας αλλά τσακίζοντας τα σύμβολά τους, με τα λόγια της φωτιάς και τα αιρετικά γραφτά του. Τους ανθρώπους τους θέλει σε άλλη βάση, με συγκεκριμένες ηθικές και πνευματικές αξίες, ικανές να αντιμετωπίσουν την απροσδιοριστία και να δομήσουν μια κοινωνία συμπαγή, καθαρά Ελληνική και απομυθοποιημένη, απεγκλωβισμένη από καταστάσεις χάους, προσωποπαγούς ωφελιμότητας και ιδεοκρατίας. Εάν ο Ηράκλειτος λέγεται χαοτικός στη βαθύτερη διδασκαλία του προκύπτει ο ισχυρότερος πολέμιος του χάους. Ο Ηράκλειτος μιλώντας για το χάος είναι πλήρως αντι-χαοτικός.
​Βρίζει ως και τους γιατρούς που τους θεωρεί αφιλοσόφητους κι αλμπάνηδες, προσπαθώντας να θεραπεύσει μόνος του την «υδροπυκία», κοινώς «ασκίτης» που εκδηλώνεται με οίδημα στην κοιλιά, κοινώς «τουμπανιασμα. Τώρα γνωρίζουμε πως ήταν ηπατοπάθεια, η οποία στην περίπτωση του οφειλόταν προφανώς σε υποπρωτεϊναιμία από ασιτία καθώς ζούσε σαν λύκος στην ερημιά στην οποία αποσύρθηκε καταθλιμμένος και υποσιτιζόμενος, τρώγοντας μόνο λίγα χόρτα. Το πρόβλημα αυτό της υγείας του προσπαθούσε να το αντιμετωπίσει βάσει της φιλοσοφικής του θερμοδυναμικής θέσης, βάζοντας στην πρησμένη κοιλιά του ξηρή θερμότητα για να μη χαθεί η εσωτερική φωτιά του. Ο Ηράκλειτος ήξερε πως πέθαινε…
​Όταν τον ανακάλυψαν νεκρό πλέον στο βουνό, είπαν πως σκεπασμένο με κοπριά που την είχε βάλει επάνω του για να ζεσταθεί τον βρήκαν και τον ξέσκισαν οι σκύλοι και είχε το τέλος που του άξιζε. Αλλά και κάποιοι άλλοι λέγανε πως σκεπασμένος με άμμο ξεψύχησε κοιτώντας τον ήλιο του Αιγαίου, ενός Αιγαίου που του το είχαν στερήσει οι συμπολίτες του. Δεν μπορούμε να μη σταθούμε σε ένα επίγραμμα που κάποιος τους αφιέρωσε και λέει: «Τι με τραβολογάτε άθλιοι, δεν νοιάστηκα για εσάς αλλά για κάποιον άλλον, ο άνθρωπος αυτός για μένα αξίζει μυριάδες τρεις ενώ οι αμέτρητοι εσείς δεν φτουράτε ούτε έναν».
​Αυτός με λίγα λόγια ως περίγραμμα ήταν ο Ηράκλειτος που κάποιοι τον είπαν σκοτεινό, αταξικό και άθεο, εκπρόσωπο του χάους και της αναρχίας και αντιδημοκράτη, βάζοντάς του ως έμβλημα της φιλοσοφίας του το ταπεινό «τα πάντα ρει» που σαφώς τον υποβαθμίζει. Όμως, πιο ταξικός, συνεπής, νομοκράτης και αξιοκράτης αλλά και πλέρια δημοκράτης από τον Ηράκλειτο ίσως άλλος δεν προκύπτει. Το γιατί πλέρια δημοκράτης, διότι η πληρότητα της δημοκρατίας πρέπει να στοχεύει στην αναγωγή του ανθρώπου σε ευγενέστερη μονάδα, κύρια πνευματική και όχι υλική, πιστεύω. Το λάθος του όμως ήταν ότι υπήρξε καταιγιστικός κι εγωκεντρικός, θεωρώντας «παιδιαρίσματα» τις γνώμες των άλλων, αλλά παρόλα αυτά, πιο ντόμπρος και καθάριος και σωστός στο συγκεκριμένο πεδίο του «γίγνεσθαι», άλλος δεν υπάρχει. Σήκωσε τη βέργα του και ούρλιαξε σαν λύκος για τον άνθρωπο και αυτοί που δεν κατάλαβαν τον σκότωσαν, χωρίς να έχει πειράξει ούτε έναν.
​Ο Ηράκλειτος ως πολιτικό πρόσωπο
​Η πολιτική δράση του Ηράκλειτου αρχίζει κατά τα φαινόμενα μεταξύ 510 και ως το 500 περίπου. Εξελίσσεται κατά τα χρόνια της προεργασίας της Ιωνικής επανάστασης, εποχή που οι εγκάθετοι τύραννοι παραιτούνται και συμβαίνουν οι σαρωτικές αλλαγές του πολιτεύματος στις Ιωνικές πόλεις. Ο σκληρός και φιλοπερσικός βραχνάς των τυράννων της Εφέσου, του Αρισταγόρα και του Κώμα, τελειώνει, και δρα ένας επαναστατικός λαϊκός πυρήνας.
​Η επανάσταση της Εφέσου μπορεί να παρομοιαστεί με μια υποβαθμισμένη Γαλλική, όπου στη Γαλλική επανάσταση πετάχτηκε επάνω το καπάκι μιας χύτρας που έβραζε, ενώ στην Ιωνική το έβγαλαν οι ίδιοι οι τύραννοι. Σε πόλεις της Ιωνίας στις οποίες οι τύραννοι ήταν πολύ σκληροί, θανατώθηκαν από τον ατμό της οργής που πετάχτηκε απασφαλίζοντας τη χύτρα. Σε άλλες πόλεις οι ήπιοι αντιμετωπίστηκαν ανάλογα, σαν η χύτρα της λαϊκής οργής να μην είχε κάτωθεν του καπακιού κοχλάσει. Στην Έφεσο η αντίδραση υπήρξε μέτρια προς ισχυρή. Ο Ηράκλειτος προσπαθεί να μη συμβούν φαινόμενα ακραία. Είναι πατριώτης αλλά και δημοκράτης με προδιαγραφές, κρατώντας μέχρι τότε στάση αναμονής. Δεν απαντάται να έχει μετάσχει ως τότε στα κοινά, αν και θα μπορούσε ως αριστοκράτης και απόγονος του μεγάλου οικιστή, του Κοδρίδη Άνδροκλου, που προκύπτει ότι ήταν. Ο πατριωτισμός του βγαίνει μέσα από τα γραφτά του και η πολιτική του συμπεριφορά στα κρίσιμα χρόνια της αλλαγής του πολιτεύματος.
​Όταν η αλλαγή του πολιτεύματος γίνεται απότομα, ας πούμε από την τυραννία στη δημοκρατία, στα χαοτικά χρόνια της γέννησης της αιμάτινης μικρής που ονομάζεται Δημοκρατία, το ρόλο της μαμής τον παίζει ένα διευθυντήριο, όπως συνέβη στη Γαλλική επανάσταση. Σε αυτό δεν γνωρίζουμε αν μετείχε ο Ηράκλειτος, μετείχε όμως όπως φαίνεται ένας φίλος του, ο Ερμόδωρος, τον οποίο ο Ηράκλειτος τον θεωρούσε αξιότερο όλων να ηγηθεί μια θέσης ανάλογης του επώνυμου άρχοντα της Αθήνας. Τηρουμένων των αναλογιών με τη Γαλλική επανάσταση, σε υποδεέστερη κλίμακα βεβαίως, ο Ερμόδωρος πρέπει να ήταν ένας ήπιος Δαντόν ή Μαρά ή και Ροβεσπιέρος ακόμη, ηγούμενος της μερίδας των συντηρητικών. Μασσαλιώτιδα ως θούριος δεν υπήρξε, γιατί όπως είπαμε η αλλαγή του πολιτεύματος δεν ήταν δυναμική (άσχετα αν υπέβοσκε) αλλά προσδιοριστική σε βάση λαϊκή. Υπήρχε όμως ένας Ευγένιος Ποτιέ, μέσω της μορφής ενός φτωχού ποιητή που ξεσήκωνε το λαό με τους στίχους του κατά της αδικίας (λέγοντας περίπου -εμπρός της γης οι κολασμένοι, η πείνα και το δίκαιο από το στομάχι βγαίνει), ο οποίος λεγόταν Ιππώναξ. Είναι εκπληκτικό πως η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται σε άλλη κλίμακα με αλλαγμένα ρούχα.
​Ο Ηράκλειτος πίστευε πως ήταν ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια κοινωνία αξιών μέσα στη δημοκρατία και όχι μια κοινωνία δημοκρατίας μέσα από την οποία θα προερχόντουσαν οι αξίες. Ήταν σίγουρα ερειστικός με θέσεις συχνά ακραίες και αντίθετες στη λαϊκή βάση, σα να πούμε θέσεις ελιτίστικες ενός μπουρζουά επαναστάτη, ωρυόμενος ότι τις πράξεις του ανθρώπου πρέπει να τις καθοδηγούν τα ανώτερα όργανα που είναι το κεφάλι και όχι τα κατώτερα που είναι το στομάχι. Ο λαός, το διευθυντήριο, η «λαϊκή σέκτα» ίσως κατά τον Ηράκλειτο, απαντούσε πως με άδειο το στομάχι σκέψη δεν γίνεται, ο Ηράκλειτος ανταπαντούσε πως το στομάχι κάνει την εξέγερση αλλά τον πρώτο ρόλο πρέπει να τον έχει το κεφάλι. Μεταξύ του Ηράκλειτου και του λαϊκού πυρήνα δημιουργήθηκε μια άπωση που οδήγησε στον χαρακτηρισμό του μέχρι σήμερα ως «αντιδημοκράτη».
​Ο Ηράκλειτος δεν ήταν ένας γλυκά ομιλών Σωκράτης αλλά ένας ωρυόμενος αποκαλυπτικός Σωκράτης που δεν τσίμπαγε σαν αλογόμυγα τα καπούλια μιας κοιμισμένης αλόγου πολιτείας αλλά μαστίγωνε με λόγια σκληρά ένα άλογο πεινασμένο και ασθενικό που ξεχύθηκε μόλις ένοιωσε ελεύθερο προς το φαΐ. Το ότι το άλογο ήταν ασθενικό, αυτό ίσως έσωσε τον Ηράκλειτο, διότι αν ήταν δυνατό, θα τον σκότωνε, όπως σκότωσε μετά από χρόνια το Σωκράτη. Ο Ηράκλειτος το μαστίγωνε με τα λόγια του για να κατευθυνθεί όχι προς το υλιστκό αλλά προς το πνευματικό κομμάτι από το οποίο πίστευε πως ήταν κατά βάση στερημένο.
​Ότι ήταν πατριώτης κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει καθώς επιτίθεται στον Πυθαγόρα βρίζοντάς τον ότι κομίζει στον Ελληνισμό ξενόφερτες ιδέες, κυρίως Βαβυλώνιες και Αιγυπτιακές μέσω της αριθμοσοφίας και της μετεμψύχωσης, εκτρέποντας τη σκέψη προς τους αριθμούς και τη ζωή στην επαναφορά της, ενώ η σκέψη είναι αναντικατάστατη και η ζωή μοναδική. Ποια ζωή όμως; Όλοι μας είμαστε νεκροζώντανοι, εσώψυχα πιστεύει. Η πατριωτική του θέση φαίνεται επιπλέον από τη φημολογούμενη άρνησή του να συναντήσει το Δαρείο ο οποίος τον είχε προσκαλέσει στα Σούσα, διότι η φιλοσοφία του αείζωου πυρός του Ηράκλειτου συνέπιπτε με τη Ζωροαστρική πίστη του Πέρση ηγεμόνα. Αν ήταν άλλος στη θέση του Ηράκλειτου, σαφώς θα είχε πάει.
​Ότι ήταν δημοκράτης, προκύπτει διότι μέχρι της έναρξης της δημοκρατίας δεν απαντάται να μετέχει στον ηγεμονικό πυρήνα. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά κατά τα φαινόμενα στην έναρξη της δημοκρατίας και κανείς στην εποχή του δεν τον κατηγόρησε για αντιδημοκράτη αλλά μάλλον με τα σημερινά δεδομένα θα του ταίριαζε ο τίτλος του αξιοκράτη δημοκράτη αντεπαναστάτη. Άλλο αντιδημοκράτης και άλλο αντεπαναστάτης και δη αξιοκρατικά δημοκρατικός. Ο αντιδημοκράτης δεν θέλει δημοκρατία, ο αντεπαναστάτης καταπολεμά την επανάσταση, ο δε αξιοκράτης αντεπαναστάτης δημοκράτης δεν θέλει μια τέτοια δημοκρατική επανάσταση με τους επαναστάτες να καταλαμβάνουν θώκους εξουσίας, και κάνει επανάσταση μέσα στην επανάσταση, όπως ο Μπακούνιν. Να μη μετέχουν οι επαναστάτες στην εξουσία της δημοκρατίας, πρέπει να υπήρξε μια αρχή του. Προωθείστε την αξιοκρατία, αποδεχτείτε τον καλύτερο ως τον πρώτο όπως συμβαίνει στη φύση και όχι να ψηφίζετε αυτούς που σας χαϊδεύουν τα αυτιά και είναι το κατακάθι, φαίνεται πως υποστήριζε. Άκομψα βέβαια και έξω από τα δόντια, μη σηκώνοντας μύγα στο σπαθί του, προσπαθώντας να αποτρέψει μια τραγωδία, όχι ως ον της πολιτικής αλλά σαν πολιτικό ον της πόλης, έντιμο. Ο Ηράκλειτος εμφανίζεται ως ένας Νίτσε και Μπακούνιν μαζί. Τελικά, είχε δίκιο. Μια τραγωδία πραγματώθηκε όταν οι Ίωνες επιτέθηκαν σαν ορδή πλιατσικολόγων στις Σάρδεις όπου μη μπορώντας να την καταλάβουνε την έκαψαν μαζί με το ναό της και σύντομα ηττήθηκαν οικτρά σε στεριά και θάλασσα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί πλήρως η Μίλητος. Η Έφεσος δεν πειράχτηκε, διότι ο Δαρείος ήταν κάπου δίκαιος και τιμώρησε σκληρά τον πρωτεργάτη, τη Μίλητο, Αντιθέτως, η Έφεσος φαίνεται πως ωφελήθηκε γιατί έμεινε το μεγαλύτερο λιμάνι στα μικρασιατικά παράλια.
​Ο απρόβλεπτος χαοτικός παράγων
​«Η έρις των ανόμοιων δημιουργεί, η ειρήνη των ομοίων θανατώνει, όπου βασιλιάς πάντων είναι ο πόλεμος και ρυθμιστής των πάντων» πρέσβευε ο Ηράκλειτος, ο οποίος λέει κουβέντες που σφίγγουν το στομάχι αλλά στις πράξεις του παρουσιάζεται με αντίποδα πλάνο. Προκύπτει ερειστικός μεν αλλά όχι άνθρωπος της έριδας την οποία προσπαθεί να αποτρέψει, καθόσον μέσα από το χάος προκύπτει ο άρρητος αριθμός, ο απρόβλεπτος παράγων ο οποίος εκτρέπει τελικά το σύστημα. Αυτός ήταν όταν μερικές αθηναϊκές κι ευβοϊκές τριήρεις που μετείχαν στην Ιωνική επανάσταση, μετέφεραν το χαοτικό γίγνεσθαι προς την Ελλάδα, κάνοντας εν τέλει το σκάκι του Δαρείου, τάβλι. Απετέλεσαν τη σπίθα που άναψε τη φωτιά των Ελληνο-Περσικών πολέμων και έδρασαν σαν καταλύτης της δημιουργίας της ακμής των Αθηνών. Όμως, την Ιωνική, αναξιοκρατική στους ηγέτες της επανάσταση, την πλήρωσε η Ιωνία.
​Μέχρι τότε και ως να φτάσουμε στην ακμή των Αθηνών, η τραγωδία βασικά εξελίσσεται στην Ιωνία. Την τραγωδία προσπαθούσε να προλάβει ο ευαίσθητος Εφέσιος, διότι αυτή τη ζει ένας λαός αλλά την εκ της τραγωδίας ανάδυση του καλύτερου τη γεύεται ένας άλλος, και συχνά λόγω εκτροπής της κυκλικής επαναφοράς του συστήματος, όχι ο ίδιος τόπος. Η ακμή των Αθηνών προέκυψε μέσα από την Ιωνική καμπή, όπου το ανθρώπινο ποιοτικό δυναμικό των Ιώνων βρήκε διέξοδο βλέποντας σπίθες αξιών προς την ελεύθερη δημοκρατική Αθήνα.
​ Αφήνουμε δυο λουλούδια στον τάφο της μνήμης του προγόνου μας Ηράκλειτου, εμείς τα θεωρούμενα παιδιά του, αποδεχόμενοι τη μέγιστη αλήθεια του, ότι: μέτρο του ανθρώπου πρέπει να είναι η φύση η οποία έχει χαοτική δυναμική, μη γραμμική εξέλιξη και παρεκτραμένη κυκλική πορεία, προερχόμενη εξ ενός απρόβλεπτου παράγοντα ενός του συστήματος που προκύπτει ανώτερο του ανθρώπου. Στο οποίο ο άνθρωπος οφείλει να το προσεγγίζει, επιστημονικά, φιλοσοφικά και πολιτικά, μέσω του λόγου που είναι και αιτία, όπου για τον προσδιορισμό αυτό δεν πρέπει να μετρά τα πράγματα με το υποκειμενικό ανθρώπινο αλλά με το αντικειμενικό φυσικό και το μοναδικό για το κάθε πράγμα, μέτρο.
​Μια μικρή επαφή
​- Δύστυχοι άνθρωποι, σα να ακούω να βροντοφωνάζει από πάνω ο ουράνιος Ηράκλειτος, από τότε που σας παράτησα σε τίποτα δεν προχωρήσατε, τίποτα δεν καταλάβατε, είναι λάθος, δύσμοιροι, τα μέτρα σας και οι τιθέμενες ανθρώπινες αναλογίες.
​- Μα, ο Πρωταγόρας είπε «χρημάτων πάντων μέτρον άνθρωπος».
​- Ούτε αυτό δεν καταλάβατε ηλίθιοι, είπε. Χρήματα εμείς οι πρώτοι Έλληνες είχαμε τη γνώση. Χρη μαθών τι σημαίνει άθλιε; Αυτά τα πράγματα που πρέπει να ξέρεις, δεν σημαίνει; Εσείς χρήματα τι λέτε;
​- Δεν απάντησα.
Αθήνα 14 Οκτ. 2011

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

 Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...