Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Εισάγουμε μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

Ανήμποροι να θωρακιστούν από τα χημικά υπολείμματα των φυτοφαρμάκων είναι οι Έλληνες καταναλωτές καθώς, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι γνωστές μέθοδοι καθαρισμού των λαχανικών και των φρούτων, όπως το πλύσιμο, η αποφλοίωση ή ακόμα και το μαγείρεμα, δεν έχουν -στις περισσότερες περιπτώσεις- το παραμικρό αποτέλεσμα! Έντονη ανησυχία προκαλεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τον εντοπισμό κατάλοιπων από φυτοφάρμακα στην συντριπτική πλειονότητα των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα. 



 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, φορείς ιχνών από φάρμακα αγροτικής παραγωγής είναι συνολικά το 84,6% των φρούτων και λαχανικών τα οποία εισήχθησαν στην χώρα μας μέσα στο 2010. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι κατακόρυφα αυξημένο σε σχέση με το 2009, όταν φαρμακευτικά υπολείμματα είχαν βρεθεί μόλις στο 46,2% των δειγμάτων από τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά. Οι επιστημονικές απόψεις για την επικινδυνότητα αυτών των προϊόντων διίστανται, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα χημικά υπολείμματα εντοπίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα όρια επικινδυνότητας. «Τα όρια δεν λένε τίποτα, καθώς όταν τα αγροτικά προϊόντα καταναλώνονται από τον άνθρωπο οι χημικές ουσίες δρουν πολλαπλασιαστικά. Οι ουσίες που έχουν τα σύγχρονα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αναρίθμητα προβλήματα στο συκώτι, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης και ορμονικές διαταραχές ή βλάβες στο νευρικό σύστημα», δηλώνει ο χημικός και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Νίκος Κατσαρός.

«Εισχωρούν στον ιστό»

«Τα νέα δεδομένα που έχουμε για την ποιότητα των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών σίγουρα προκαλούν έκπληξη, καθώς για το 2010 τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκαν ήταν πολύ πιο αυξημένα από το συνηθισμένο», δηλώνει η Ουρανία Μενκίσογλου - Σπυρούδη, καθηγήτρια του Εργαστήριου Γεωργικών Φαρμάκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Ουρ. Μενκίσογλου - Σπυρούδη επισημαίνει ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στη χημική σύσταση των φυτοφαρμάκων τα τελευταία χρόνια στην ουσία ακυρώνουν τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για να καθαρίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το καλό πλύσιμο ή το μαγείρεμά τους. «Υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες από τα φυτοφάρμακα, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν μέσα στο προϊόν. Έτσι, το πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα των προϊόντων πολλές φορές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν βοηθά ούτε το βράσιμο».

Όπως έδειξαν οι δειγματοληπτικές αναλύσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 84,6% των προϊόντων που βρέθηκαν με χημικά κατάλοιπα, μόλις στο 1,5% κρίθηκε ακατάλληλο. «Αυτό το ποσοστό αφορά τα προϊόντα στα οποία τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύθηκαν σε όρια ανώτερα του επιτρεπτού. Στο υπόλοιπο ποσοστό τα κατάλοιπα είναι από 10 έως και 100 φορές κάτω των ορίων, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία», λέει η Ουρ. Μενκίσογλου - Σπυρούδη.

Τα όρια της Ε.Ε.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι αυστηρά. Στη Ρωσία τα όρια επικινδυνότητας είναι κατά 50% χαμηλότερα, γι’ αυτό μάλιστα δεν κάνει μεγάλες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ευρώπη», αναφέρει ο Ν. Κατσαρός. «Τα προβλήματα με την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων οφείλονται στις πιέσεις που υπάρχουν για μεγάλη παραγωγή. Δυστυχώς, πολλά φρούτα και λαχανικά καταλήγουν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι και να προσέχουν τι και από πού προέρχεται αυτό που αγοράζουν. Για παράδειγμα, τα ντόπια φρούτα και λαχανικά είναι κατά πάσα πιθανότητα καλύτερα επειδή αφορούν προϊόντα εποχής που δεν έχουν μεταφερθεί από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Βεβαίως, η καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς που μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο κόστος είναι τα βιολογικά προϊόντα», επισημαίνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος Εκστρατειών της Greenpeace.

Του Αλέξανδρου Κόντη


 Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε φριχτό θάνατο από τον ιπποπόταμό του

 Λίγους μήνες πριν η φωτογραφία του αγρότη Marius Els στην πλάτη του κατοικίδιού του, ιπποπόταμου Humphrey έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς ήταν η πρώτη φορά που εξημερωνόταν ένα τόσο άγριο ζώο.









Λίγους μήνες πριν η φωτογραφία του αγρότη Marius Els στην πλάτη του κατοικίδιού του, ιπποπόταμου Humphrey έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς ήταν η πρώτη φορά που εξημερωνόταν ένα τόσο άγριο ζώο.

Ο εξάχρονος Humphrey, βάρους περίπου δύο τόνων, επιτέθηκε στο αφεντικό του το απόγευμα του Σαββάτου και αφού του κατάφερε πολλές θανάσιμες δαγκωματιές τον έσυρε στο ποτάμι όπου το ρεύμα τον παρέσυρε μέτρα μακριά από τη φάρμα του. Οι νοσηλευτές των πρώτων βοηθειών δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καθώς ο άνδρας ήταν ήδη νεκρός αρκετές ώρες. Όπως ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, αν ο Humphrey θύμωνε γινόταν πολύ επιθετικός και τον έριχνε από την πλάτη του έτοιμος να επιτεθεί.

Μάλιστα, ο φίλοι του φοβόνταν το ζώο και έμεναν πάντα μακριά καμαρώνοντάς τον για το θάρρος του να τον ιππεύει. Κατά τον Μάρτιο ο ιπποπόταμος είχε επιδείξει την έντονα επιθετική του συμπεριφορά όταν με άγριες διαθέσεις επιτέθηκε σε έναν άνδρα με τον εγγονό του που έκαναν κανό στο ποτάμι της περιοχής. Όταν το ζώο όρμησε μέσα στο νερό εναντίον τους, ο παππούς με το αγόρι έτρεξαν και σκαρφάλωσαν σε δέντρο για να σωθούν μέχρι να μαζέψει κάποιος τον Humphrey.

Ο άνδρας βρήκε φριχτό θάνατο από τα δόντια του ζώου που υπεραγαπούσε κι έλεγε ότι τον είχε σαν γιο του. «Είναι σαν άνθρωπος, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σ’ εμένα και τον Humphrey που κάποιοι άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να αντιληφθούν!», ανέφερε λίγο καιρίο πριν από τον θάνατό του ο 56χρονος αγρότης.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

ΔΝΤ.Χρέη για μια ζωή.





"Διαβάστε περισσότερα". 












Διαβάστε περισσότερα...

Σουηδικό συγκρότημα εξυμνεί την Ελλάδα

 Ένα heavy metal κομμάτι που είναι γραμμένο από, όχι από Έλληνες, αλλά από ένα σουηδικό συγκρότημα που ακούει στο όνομα "Sabaton"! Ο τίτλος του κομματιού είναι "Coat of Arms" και στο βίντεο μπορείτε να διαβάσετε μεταφρασμένους τους στίχους του, που υμνούν τους αγώνες των Ελλήνων!













Πηγή 


Διαβάστε περισσότερα...