Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Νικολά Tέσλα – O Άρχοντας του Κόσμου (Ντοκυμαντέρ)

 Το ντοκυμαντέρ αυτό αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που άλλαξε το πρόσωπο του πλανήτη μας, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η ιστορία ενός σύγχρονου Προμηθέα, του Νικολά Tέσλα, που έκλεψε το μυστικό του φωτός από τη Φύση και το χάρισε στην ανθρωπότητα.












Πηγή

  

Διαβάστε περισσότερα...

Να ξαναγίνετε φτωχοί χωρίς εμένα.

  (Απάντηση στην ανάρτηση "Να ξαναγίνουμε φτωχοί") 



Διαβάστε εδώ την πρώτη ανάρτηση

Να ξαναγίνετε φτωχοί χωρίς εμένα.  Η δική μου γιαγιά ήρθε από απέναντι μόνο με το φουστάνι που φόραγε και κατάφερε δουλεύοντας σκληρά να μεγαλώσει τα παιδιά της, να προκόψει (έτσι το λέγαμε τότε) να δει τα εγγόνια της να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζονται ακριβοπληρωμένα φροντιστήρια και μια φορά το χρόνο γριά πια να επιφυλλάσει στον εαυτό της τη μέγιστη πολυτέλεια ενός ζευγαριού παπουτσίων από τον Σκλιά.


 Εμένα δεν μου άρεσε η λάσπη που κολλούσε στα παπούτσια  μου. Μου άρεσαν οι πικροδάφνες στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η μυρωδιά στα Αναφιώτικα, οι νερατζιές στη Πανεπιστημίου, η θέα της Ακρόπολης από τη Πατησίων. Μου άρεσε να διαβάζω στο Θέτρο του Διονύσου Σοφοκλή, Αισχύλο και Ευριπίδη, να βλέπω παραστάσεις στο υπόγειο του Κουν και στο Ηρώδειο.  Μου άρεσε ο Χατζηδάκης και ο Τσαρούχης.  Αυτά ήταν η πατρίδα μου και αυτά με έκαναν να την ονειρεύομαι χωρίς λασπόδρομους, ζήτουλες και ψευδοξανθιές.
Τίμια ήμουν ανέκαθεν και το ίδιο έμαθα και στο παιδί μου.  Δουλέυω από την ημέρα που τελείωσα το λύκειο. Δούλευα και σπούδαζα χωρίς φοιτητική άδεια γιατί ο τότε διευθυντής μου έλεγε το αμίμητο «Δεσποινίς μου πρέπει να διαλέξετε ή φοιτήτρια θα είστε ή εργαζόμενη».  Και διάλεξα και τα δύο. Και
τα κατάφερα και στα δύο. Και παράλληλα έμαθα και τρεις ξένες γλώσσες. Και πλήρωνα και πληρώνω σκληρούς φόρους, χωρίς ποτέ  μα ποτέ να έχω κρύψει ούτε δραχμή των εισοδημάτων μου.

Ναι λοιπόν δουλεύω 10 ώρες την ημέρα επί 24 συναπτά έτη και κάποια στιγμή τα κατάφερα και έβγαλα λεφτά.  Πρέπει να ντρέπομαι;  Ούτε επιδοτήσεις για ανύπαρκτες καλλιέργειες πήρα ποτέ, ούτε καμμία απευθείας ανάθεση,  ούτε σε επιτροπή ή Δ.Σ. ή οργανισμό του δημοσίου ήμουν μέλος, ούτε προαγωγή πήρα μετά από τηλέφωνο πολιτικού προσώπου.  Ότι έκανα το έκανα μόνη μου.  Και τα Μanolo που φοράω μόνη μου τα πήρα.  Και κάθε φορά που ανεβαίνω πάνω τους θυμάμαι τη γιαγιά μου και τη χαρά της όταν έφερνε στο σπίτι το περίφημο κουτί από το salon sklia και τη περηφάνεια της όταν τα φόραγε  και μας έλεγε τι πέρασε στη ζωή της και πως τα κατάφερε να «προκόψει». Και δεν θέλω να ξαναβρώ παλιούς εχθρούς, θέλω μόνο νέους φίλους και συμμάχους για να πραγματοποιήσουμε το όνειρο μιας δίκαιης, αξιοκρατικής και προοδευτικής  κοινωνίας.  
Δεν θέλω καμμιά νοσοκόμα να «συρθεί» στο σπίτι μου όταν αρρωστήσω.  Θέλ ω να υπάρχει ένα σύστημα υγείας που θα με περιθάλψει.  Αυτό πληρώνω άλλωστε με το μισό του εισοδήματός μου.
Δεν πληρώνω για να τρώνε τα λαμόγια των νοσοκομείων και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Και δεν θέλω να ράβω μόνη μου τα ρούχα μου, γιατί δεν προλαβαίνω και γιατί δεν καταλαβαίνω το λόγο που πρέπει να σπρώξω στην ανεργία μια μοδίστρα. 
Και δεν θέλω στη βεράντα μου να φυτέψω ζαρζαβατικά ( στο ρετιρέ του ο κοςΞανθούλης ας το κάνει), μου αρέσουν οι γαζίες μου και οι μυρτιές μου και οι δάφνες μου.  Και μου αρέσει και ο μανάβης της γειτονιάς μου.  Και μάλιστα πολύ.  Γιατί αντί να δώσει το ιδιόκτητο μαγαζί γωνία που έχει στο κέντρο της Αθήνας για να γίνει Everest ή Γερμανός, έχει το πείσμα, το κουράγιο και τη τρέλλα να επιμένει να πουλάει τη πραμάτεια του υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής. Και φυσικά δεν θέλω να χρησιμιποιήσω βέργες για να σωφρονίσω τη κόρη μου.
Η κόρη μου με κάνει περήφανη και μου δίνει τη δυνατότητα να ονειρεύομαι μια καλύτερη πατρίδα. Μια πατρίδα που οι αγρότες της δεν τρώνε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις στα μπουζουκομάγαζα, οι πολιτικοί της είναι και ηθικοί και νόμιμοι, η άρχουσα τάξη της δεν αποτελείται από λαμόγια και απατεώνες, ψευτοκουλτουριάδες και δήθεν διανοούμενους που συναναστρέφονται με κλέφτες πολιτικούς. 

Μια πατρίδα με ανθρώπους σα τη γιαγιά μου και τη κόρη μου, εμένα και τους φίλους μου και όλους αυτούς που δεν συμμετείχαν στο πάρτυ.  Ε λοιπόν όχι δεν ήμασταν εκεί όταν τρώγανε, όταν έχτιζαν βίλλες ή αγόραζαν καγιέν. Ούτε τώρα είμαστε με αυτούς που κρύβουν τις πισίνες τους, φυγαδεύουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και αγοράζουν ακίνητα όσο-όσο στο Λονδίνο. Και ναι προερχόμαστε από το Μεγαλέξανδρο, το Μιλτιάδη, τον Αριστείδη, τον Αλκιβ ιάδη.  Αλλά και από τον Πλάτωνα και τον Επίκουρο.  Το Σοφοκλή και τον Αριστοφάνη.  Και ελπίζω να μην ξαναζήσουμε στην Ελλάδα εποχές που σε μπαγλάρωναν για ψύλλου πήδημα. 
Και ναι μου αρέσει το ελαιόλαδο, η κορινθιακή σταφίδα, ο χαλβάς φαρσάλων, τα εσπεριδοειδή, οι σαρδέλες και τα ραδίκια.  Η φτώχεια όμως όχι.  Δεν θα πάρω.

Να δοκιμάσετε χωρίς εμένα!


Ελευθερία Τσακιροπούλου 



 Πηγή


 

Διαβάστε περισσότερα...

8 συμβουλές για να μην κολλήσετε ΠΟΤΕ ιό

To Internet είναι ένα επικίνδυνο μέρος, γεμάτο ιούς, trojan, worms, keylogers, dialers, adware και spyware που θέλουν να μολύνουν τον υπολογιστή μας. Ευτυχώς, ακολουθώντας μερικές πολύ απλές και εύκολες συμβουλές, μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Επειδή, όπως λένε, άμα δεν πάθεις δεν θα μάθεις, εμείς κάποτε πάθαμε, μάθαμε και τώρα σας δείχνουμε 8 συμβουλές για να μπορέσετε να μάθετε πώς να κρατήσετε τον υπολογιστή σας καθαρό, χωρίς να πάθετε.








Ενημερωμένο και λειτουργικό Antivirus
 
Το antivirus είναι σαν το προφυλακτικό: αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά, είναι χειρότερο από το να μην το χρησιμοποιείς καθόλου.
Έχουμε πάντοτε στο νού μας το εικονίδιο του antivirus στο system tray (κάτω δεξιά στην taskbar, εκεί που είναι και το ρολόι). Αν είναι διαφορετικό με οποιοδήποτε τρόπο (άλλο χρώμα, έχει θαυμαστικό κλπ) το ανοίγουμε για να ελέγξουμε αν λειτουργεί σωστά. Συνήθως μας αναφέρει ποιό είναι το πρόβλημα και τι βήματα πρέπει να κάνουμε για να το λύσουμε.
Επίσης, τα ίδια τα windows έχουν επιπλέον ενημέρωση σε δικό τους εικονίδιο στην taskbar για το αν πάει κάτι στραβά με το antivirus, οπότε έχουμε το νού μας και για αυτή.
Προσοχή στα φλασάκια USB
Συναντάς μια νέα και ωραία μονάδα υπολογιστή. Θες να συνδεθείς μαζί της για να ανταλλάξετε δεδομένα. Μόλις όμως της βάλεις από πίσω το USB σου, μολύνεσαι από τον ιό που έχει.
Protect-Your-Pen-Drive-From-Virus-Free-Antivirus-For-USB-Flash-Drive
Αν δεν το πάρεις χαμπάρι εγκαίρως, μπορεί να μολύνεις όποιον άλλο υπολογιστή έρθεις σε επαφή, του γραφείου, της κοπέλας σου, της αδερφής σου, της μάνας σου, της θειάς σου.
Όταν λοιπόν πάμε να βάλουμε ένα φλασάκι ή εξωτερικό σκληρό δίσκο που έχει βρεθεί σε περισσότερους από έναν υπολογιστές, πηγαίνουμε στο My Computer, δεξί κλικ στο νέο drive που εμφανίστηκε, "Scan with antivirus".
AvoidMalware01
Αν βρούμε φλασάκι μολυσμένο αφότου το βάλαμε σε έναν υπολογιστή, ενημερώνουμε και τον ιδιοκτήτη του να κάνει εξετάσεις για ιό - πιθανώς να μην το γνωρίζει.
Προσοχή στα προγράμματα που εγκαθιστούμε
Η συγκεκριμένη συμβουλή χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες:
1) Αποφεύγουμε να εγκαθιστούμε μικροπρογράμματα στον υπολογιστή.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε εορτολόγιο να ανοίγει όποτε μπαίνουμε στα Windows.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε πρόγραμμα που να κατεβάζει και να αλλάζει αυτόματα τα wallpapers.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε όλους τους browser της αγοράς.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε τον super messenger που μας συνδέει ταυτόχρονα στο MSN, το chat του Facebook, το chat του yahoo, το Google talk και με τη θειά μας τη Μαρίτσα (μέσω Skype).
Antivirus, έναν browser της επιλογής μας, προγράμματα Office, εφαρμογή για συμπιεσμένα αρχεία (p.x. 7zip), έναν media player (π.χ. VLC), έναν messanger και ό,τι προγράμματα είναι απαραίτητα για τη δουλειά μας (π.χ. Photoshop). Αυτά χρειαζόμαστε, κατά βάση (άντε και κανένα codec pack για να τρέχουν όλα τα multimedia αρχεία).
Όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και αν δεν έχουν ιό ή spyware, φορτώνουν σαβούρα το σύστημά μας, γι' αυτό χρειάζονται τα Windows Format κάθε τρίμηνο.
2) Τρέχουμε αυθεντικά προγράμματα και παιχνίδια
Αν κατέβασε κανείς το Skyrim από Torrent και κόλλησε ιό, είναι άξιος της μοίρας του. Το ίδιο ισχύει και για το Photoshop. Αν δεν πληρώνεσαι για να το χρησιμοποιείς, δεν το χρειάζεσαι. Αν πληρώνεσαι για να το χρησιμοποιείς, να πληρώσεις για να το πάρεις.
3) Κατεβάζουμε τα δωρεάν και Open source προγράμματα από το site του κατασκευαστή
Θυμάστε μια είδηση που δημοσιεύσαμε στα μέσα Ιουλίου? Mallware μαζί με τον VLC.
Κάθε κακόβουλος μπορεί να πάρει ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και να προσθέσει ό,τι μπούρδα θέλει μέσα. Εμείς, ας κατεβάσουμε το πρόγραμμα από το επίσημο site (π.χ. το http://www.videolan.org/ για το VLC), και ας αφήσουμε τον κακόβουλο να ψάχνει για κορόιδα.
4) Αποφεύγουμε τη σαβούρα που έρχεται μαζί με τα δωρεάν και Open source προγράμματα
Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι δωρεάν, και πολλά από τα freeware προγράμματα έχονται πακέτο με toolbars και λοιπές αηδίες, τις οποίες αν ο χρήστης εγκαταστήσει, ο δημιουργός πληρώνεται - και ύστερα ο χρήστης πληρώνει τεχνικό για να του καθαρίσει τον υπολογιστή...
askaisxos
Προσοχή στα site που μπαίνουμε
Θα κυκλοφορούσατε στα σοκάκια της Ομόνοιας στις 2 τη νύχτα? Δυστυχώς, στο internet είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις κακοτοπιές.
Ένας καλός τρόπος είναι το πρόγραμμα Web of Trust. Πρόκειται για ένα Plugin με εκδόσεις για όλους τους μεγάλους browser, που αν πάτε να μπείτε σε ένα "επικίνδυνο" site θα σας ενημερώσει.
SafeBrowsing01
Προσοχή στα αρχεία που τρέχουμε
Αν ένα αρχείο υποτίθεται είναι εικόνα, βίντεο ή τραγούδι αλλά έχει κατάληξη .exe, .com, .bat, .js ή .vbs, ο μόνος λόγος να το τρέξουμε είναι αν θέλουμε να δώσουμε δουλειά στον τεχνικό υπολογιστών της γειτονιάς.
(σε μελλοντικό άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις "επικίνδυνες" καταλήξεις αρχείων στα Windows)
Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε πάντα ορατές τις καταλήξεις. Στα Windows 7 ανοίγουμε ένα οποιοδήποτε παράθυρο, Organize --> Folder and Search Options --> Καρτέλα View --> Ξετσεκάρουμε το "Hide extensions for known file types.
Επίσης, προσοχή στα αρχεία τύπου photos.jpg.exe. Μόνο τα τελευταία γράμματα μετράνε σαν κατάληξη.
Το παραπάνω ισχύει δυο φορές περισσότερο στα αρχεία που έρχονται attached σε e-mail. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε, αν δεν έχει να κάνει το attachment με δουλειά και αν περιμένατε να σας το στείλουν, να μην το ανοίξετε.
Δεν θα πάθετε τίποτα αν δεν δείτε το powerpoint που σας έστειλε η θεία σας με τo Ινδικό Τάντρα-Tοτέμ - και σίγουρα δεν θα πάθετε τίποτα αν δεν το στείλετε σε 30 ανθρώπους μέσα στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα.
Αν θέλετε οπωσδήποτε να το ανοίξετε, σκανάρετέ το πρώτα. Αλλιώς, μην παραπονιέστε σε εμάς αν ανοίξει ο ιός ως ολυμπιακή φλόγα και σας κάψει το σκληρό.
Προσοχή στο ποιον "εμπιστευόμαστε" στο πρόγραμμα του e-mail
Τα περισσότερα προγράμματα e-mail και webmail έχουν εξ' ορισμού απενεργοποιημένο το HTML στα e-mail (π.χ. δεν δείχνουν εικόνες). Για να το εμφανίσουν πρέπει να βάλουμε τον αποστολέα στους "Ασφαλείς αποστολείς".
Ε, μην ξεφτιλίζουμε τη λέξη "ασφαλείς" βάζοντας μέσα τον οποιοδήποτε τυχαίο, έτσι δεν είναι?
Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό?
spam_HTML
  • Δείτε ποιοί Gauloises όταν κοιτάζουν τις φωτογραφίες σας στο Facebook
  • Γυμνές φωτογραφίες της Σούλας Μπούλας με ένα γάιδαρο που τον έχει σαν του ανθρώπου
  • Κερδίσατε 1.000.000.000.000 ευρώ στο λαχείο Eurotrash
Οι απατεώνες του Internet δεν είναι ηλίθιοι, ξέρουν πως να παίζουν με τις ελπίδες μας. Δήθεν μας παρέχουν αυτό που ξέρουν ότι θα θέλαμε (και το οποίο συνήθως είναι αδύνατον), και εμείς πέφτουμε στην παγίδα τους.
Ας μην υποτιμάμε τη νοημοσύνη μας.
Τρομολαγνεία
  • ΕΤΝΙΚΙ ΤΡΑΠΕΖΖΑ: Αγκαπιτό Πιλάτι, Το κάρτα σας είναι απενεργοποιημένο, βάλει γιουσερνάμε και πασγουρντ
  • Ο υπολογιστής σας έχει 10.000 ιούς! Κατεβάστε τη λύση τώρα!
  • Είναι αργός ο υπολογιστής σας? Όχι? Μπορούμε να βοηθήσουμε!
Ξέρετε τι παρακινεί περισσότερο τον άνθρωπο από την επιθυμία? Ο φόβος. Όσοι απατεώνες δεν πάνε να μας γλυκάνουν, κάνοντας δήθεν τα ονειρά μας πραγματικότητα, προσπαθούν να μας τρομάξουν.
Αν ένα site στο internet σας λέει πως έχετε ιό, να επιστευτείτε μόνο το δικό σας antivirus.
Αν σας έρθει e-mail από την τράπεζα, πάρτε τηλέφωνο την τράπεζα και επιβεβαιώστε αν όντως υπάρχει πρόβλημα - και, προς θεού, σε καμία περίπτωση μην βάλετε username και password.
Αν ο υπολογιστής σας είναι αργός, Windows τρέχετε, τι περιμένετε?
malwaredefender2009
Προπαντός, μην ψαρώνετε.
Επίλογος
Αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω συμβουλές, ο μόνος τρόπος να πιάσουμε ιό είναι από καθαρή γκαντεμιά.
Τώρα αν στην εταιρεία που δουλεύουμε πιάσει ένας συνάδελφος ιο, που διαδίδεται μέσω δικτύου LAN, ο οποίος προσβάλλει τον υπολογιστή μας πριν προλάβει το antivirus να κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις, ε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε στο αφεντικό μας να πάψει να αναλαμβάνει δουλειές του Μητσοτάκη...
Έχετε καμιά συμβουλή που ξεχάσαμε να αναφέρουμε? Γράψτε τη μας στα σχόλια, και θα την προσθέσουμε!






Διαβάστε περισσότερα...

Το έτος 2038 μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο!

 Οι υπολογιστές έχουν μια παράξενη σχέση με τις ημερομηνίες: όταν μια ημερομηνία δεν βγάζει νόημα για το σύστημα, είναι απρόβλεπτη η συμπεριφορά του. Αυτό ήταν η βάση για το φόβο του Y2K, πως οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν δύο ψηφία για την ημερομηνία ('95, '98, '99) όταν έφταναν στο 2000 ('00) θα νόμιζαν πως η ημερομηνία είναι 1900. Μπορεί τελικά το Millenium bug να μην αποδείχτηκε στην πράξη ούτε στο ελάχιστο τόσο καταστροφικό όσο έκραζαν οι Κασσάνδρες (που προειδοποιούσαν για βιβλική καταστροφή και το τέλος του πολιτισμού), όμως το έτος 2038 εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα 32-bit Unix συστήματα - και μπορεί να καταστρέψει το κινητό σας ή και συστήματα στο αυτοκίνητό σας...
 
 
 Τις προάλλες άλλαζα την ημερομηνία στο ZTE Blade κινητό μου στα πλαίσια ενός σοβαρού επιστημονικού πειράματος (βασικά, σαν ένα cheat για το παιχνίδι Paradise Island 1.0.2 :P ). Όταν έφτασα στο 2037, το σύστημα αρνούταν να δεχτεί το 2038. Περίεργος στο γιατί συμβαίνει αυτό, ρύθμισα το κινητό στις 31/12/2037, 23:59. Ένα λεπτό αργότερα, ήμουν στην 1/1/2038 χωρίς πρόβλημα. Δεν μπορούσα όμως να πάω στην 1/2. Ούτε όμως και στις 30/1.
Αντί, σαν σώφρων άνθρωπος, να εγκαταλείψω την προσπάθεια, πειραματιζόμενος έφτασα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια άρχισα να πειραματίζομαι με την ώρα. Λίγα λεπτά μετά, το Blade μου κόλλησε τόσο που χρειάστηκε να βγάλω τη μπαταρία για να κλείσει. Όταν την ξανάβαλα και το ξανάνοιξα, δεν έμπαινε καθόλου στο λειτουργικό, μόνο κόλλαγε σε ένα Infinite loop καθώς έδειχνε το σήμα του Android.
Διαβάζοντας στο internet, ανακάλυψα για το πρόβλημα του Unix με το 2038. Για την ακρίβεια, η επικίνδυνη ημερομηνία δεν είναι η 1/1/2038, αλλά η 19η Ιανουαρίου 2038 και ώρα 3:14:07 UTC.
Μοιάζει λίγο τυχαίο για πρόβλημα που επηρεάζει σχεδόν όλα τα 32-bit Unix-οειδή συστήματα, έτσι δεν είναι? Δηλαδή, τι το ξεχωριστό έχει η συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα?
Η απάντηση είναι απλή. Πολλά λειτουργικά συστήματα (συμπεριλαμβανομένου του Android τουλάχιστον μέχρι την έκδοση 2.2) αποθηκεύουν την ημερομηνία και την ώρα σαν ένα προσημασμένο 32-bit ακέραιο αριθμό στο δυαδικό σύστημα. Ο αριθμός αυτός εκφράζει το πόσα δευτερόλεπτα έχουν περάσει από την Πέμπτη, 1η Ιανουαρίου του 1970, στις 0:00:00 μέχρι σήμερα.
Εφ' όσον λοιπόν η 1η Ιανουαρίου του '70 είναι η ημερομηνία "μηδέν", εκφράζεται στο 32-bit δυαδικό σύστημα σαν 00000000 00000000 00000000 00000000.
Στις 3:14:07 της 19ης Ιανουαρίου 2038, έχουν περάσει 2.147.483.647 δευτερόλεπτα από την ημερομηνία του 1970. Ο αριθμός αυτός, στο δυαδικό σύστημα εκφράζεται ως εξής:
01111111 11111111 11111111 11111111.
Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο δυαδικός γίνεται
10000000 00000000 00000000 00000000
Όπως αναφέραμε, ο ακέραιος αυτός είναι προσημασμένος, και άρα το πρώτο bit στο μετρητή είναι αυτό που δείχνει το πρόσημο (0 για θετικούς αριθμούς, 1 για αρνητικούς). Εφ' όσον όλα τα προηγούμενα λειτουργικά bits έχουν εξαντληθεί, το σύστημα αναγκαστικά αλλάζει το πρώτο bit. Ουσιαστικά, δηλαδή, από το 2.147.483.647 πηγαίνει στο -2.147.483.647 και συνεχίζει να μετράει, αντίστροφα πλέον, προς το μηδέν (-2.147.483.646, ...645, ...644 κλπ).
Δείτε σε αυτό το gif της Wikipedia το πρόβλημα στην πράξη:
Year_2038_problem
Αυτό το πρόβλημα δεν επηρεάζει μόνο τα λειτουργικά συστήματα που υπολογίζουν την ημερομηνία με αυτό τον τρόπο (Unix-οειδή ή μη), αλλά και εφαρμογές που μπορεί να υπολογίζουν μελλοντικές ημερομηνίες. Στα συστήματα αυτά, μάλιστα, το πρόβλημα θα εμφανιστεί νωρίτερα από το έτος 2038. Για παράδειγμα, αν ένα πρόγραμμα δουλεύει με ημερομηνίες 20 χρόνων στο μέλλον, θα εμφανίσει πρόβλημα από το 2018.
Τα συστήματα που είναι πιο ευαίσθητα σε αυτό το πρόβλημα είναι ενσωματωμένα συστήματα. Για παράδειγμα, στα αυτοκίνητα τέτοια συστήματα κάνουν υπολογισμούς για λειτουργίες ο έλεγχος του ABS, του electronic stability control (ESC/ESP), το traction control (TCS) και η αυτόματη λειτουργία 4x4. Σε σύγχρονα αεροσκάφη, ενσωματωμένα συστήματα ρυθμίζουν θέματα πλοήγησης ή του GPS. Και, φυσικά, όπως έμαθα με το δύσκολο τρόπο, συσκευές τηλεπικοινωνίας, όπως κινητά και άλλες συσκευές δικτύωσης είναι επίσης ευαίσθητα στο πρόβλημα.
Παρ' ότι οι υπολογιστές αργά αλλά σταθερά πηγαίνουν προς τα 64 bit, τα περισσότερα ενσωματωμένα συστήματα συνεχίζουν και χρησιμοποιούν 8bit ή 16bit μικροεπεξεργαστές. Επίσης, σε αντίθεση με τους υπολογιστές, όπου κάθε γενιά τεχνολογίας ορίζεται σε ένα διάστημα 18-24 μηνών, τα ενσωματωμένα αυτά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν όσο το σύστημα στο οποίο βρίσκονται ενσωματωμένα (αυτοκίνητο, αεροπλάνο κλπ). Είναι λοιπόν αναμενόμενο αρκετά από αυτά να συνεχίσουν να βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι την επικίνδυνη ημερομηνία. Ταυτόχρονα, η αλλαγή του software σε αυτά τα συστήματα είτε δεν είναι πρακτική, είτε είναι απλά αδύνατη, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να αντικατασταθούν εξ' ολοκλήρου.
Επιπλέον, το 2038 μπορεί να επηρεάσει δομές δεδομένων, όπως file systems (όπως πολλά inode file systems που ακόμα χρησιμοποιούνται), βάσεις δεδομένων με 32-bit time fields, βάσεις δεδομένων COBOL από το '70, '80 και '90, υποσυστήματα εργοστασίων για ποιοτικούς ελέγχους και διάφορες ιατρικές και στρατιωτικές συσκευές.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία καθολική λύση για το πρόβλημα του 2038. Κάθε αλλαγή στον ορισμό των time_t δεδομένων θα έφερνε ασυμβατότητα στον κώδικα που βασίζεται στη μορφή του time_t ακεραίου για τον υπολογισμό της ημερομηνίες. Αν, ας πουμε, αντί για προσημασμένος ο 32-bit ακέραιος γινόταν χωρίς πρόσημο (υπολογίζοντας και το πρώτο bit στον αριθμό και επεκτείνοντας την ημερομηνία μέχρι το 2106), τότε θα είχαν πρόβλημα προγράμματα που υπολογίζουν ημερομηνίες πριν το 1970, καθώς αυτές οι ημερομηνίες υπολογίζονται με αρνητικούς αριθμούς.
Πάντως, τα λειτουργικά συστήματα που είναι σχεδιασμένα για να τρέχουν σε 64-bit hardware ήδη χρησιμοποιούν 64-bit time_t ακεραίους, πράγμα που σημαίνει πως θα εμφανίσουν πρόβλημα σε 292 δισεκατομμύρια χρόνια (την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου του 292.277.026.596, για την ακρίβεια).
2038
Όσο για το κινητό μου? Μην έχοντας επιλογή να μπω σε κάποιου είδους BIOS για να διορθώσω την ημερομηνία, δοκίμασα να φλασάρω ένα νέο ROM με το Clockwork, πράγμα που δυστυχώς δεν λειτούργησε. Τελικά, μετά από μερικές ώρες ανησυχίας πως το κινητό μου πλέον ήταν λιγότερο χρήσιμο κι από τούβλο (και μάλλον έχοντας καταργήσει την εγγύηση με τα τόσα φλασαρίσματα), κατάφερα να το επιδιορθώσω, εφαρμόζοντας ένα ROM με τη μέθοδο Total Phone Transfer. Αν δεν είχα αυτή την επιλογή (όπως για παράδειγμα, αν το κινητό μου ήταν iPhone) παίζει και να μην μπορούσα να το επιδιορθώσω.
Ηθικό δίδαγμα? Αν το κινητό δεν θέλει να βάλει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μην το πιέζετε, γιατί παίζει να σας κρατήσει μούτρα, ίσως και για πάντα...




Διαβάστε περισσότερα...

Tαινίες 4D...προσθήκη μιας ακόμη διάστασης στην κινηματογραφική εμπειρία.

 Η εταιρεία CJ 4DPlex, αφού δοκίμασε με επιτυχία την τεχνική της στα σινεμά της Κορέας, επεκτείνεται τώρα και στο Hollywood. Η καινοτομία της έγκειται στην προσθήκη μιας ακόμη διάστασης στην κινηματογραφική εμπειρία.
Οι ταινίες 4D περιλαμβάνουν εφέ με δονήσεις και παλμούς στα καθίσματα των θεατών, εξομοιωτές ανέμου και μυρωδιών καθώς και διάφορες άλλες αλλαγές στο περιβάλλον της αίθουσας οι οποίες θα ακολουθούν πιστά όσα συμβαίνουν στην οθόνη.




 Η πιο επιτυχημένη από τις προσπάθειες της CJ 4DPlex ήταν η 4D μεταφορά του Kung Fu Panda 2. Σε αυτήν, τα καθίσματα είχαν μηχανισμούς δονήσεων, οι οποίοι έκαναν τον θεατή να νιώθει έμμεσα τα χτυπήματα ή τις πτώσεις που έβλεπε. Μάλιστα, στο τέλος της ταινίας, μπουρμπουλήθρες έπεσαν από την οροφή της αίθουσας έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εξομοίωση πυροτεχνημάτων.
Επίσης ενδιαφέρουσες ήταν οι αντιδράσεις όσων παρακολούθησαν τις ταινίες Transformers: Dark Of the Moon και Avatar. Κάποιοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τον τρόπο που τα νέα εφέ επηρέασαν τη θέαση ενώ άλλοι έδειξαν τον προβληματισμό τους για τη ναυτία που τους προκάλεσε η μόνιμη μυρωδιά των εκρήξεων και του καμένου λάστιχου.
Παρόλα αυτά, η προσέλευση για το Avatar ήταν τόσο μεγάλη που η κορεατική εταιρεία αποφάσισε να ανοίξει τρεις ακόμα αίθουσες στις οποίες μάλιστα τα καθίσματα θα παίρνουν θέση εκτόξευσης και θα «πετάνε» όπως τα σκάφη της ταινίας.
Η CJ 4DPlex σχεδιάζει τώρα να δοκιμάσει την τεχνική του 4D στο απαιτητικότερο κοινό του Hollywood κι αν πετύχει εκεί, σκοπεύει να επεκταθεί και στην Ευρώπη.


Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Μάτσου Πίτσου, Περού 3D

Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο και που η εξέλιξη του ήταν και θα παραμείνει θέμα συζήτησης.
Βρίσκεται 2.430 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στη μέση ενός τροπικού δάσους στο βουνό, σε ένα εξαιρετικά όμορφο περιβάλλον.






Άνοιγμα 


Διαβάστε περισσότερα...

Το καινούργιο τραγούδι











Διαβάστε περισσότερα...