Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μαύρη τρύπα σε μέγεθος 21 δισ. ήλιων

 Οι μαύρες τρύπες είναι κάτι σαν τη «Ζώνη του Λυκόφωτος» του γνωστού μας σύμπαντος, το σημείο όπου όλοι οι γνωστοί νόμοι καταρρέουν και το διάστημα γίνεται υπερβολικά παράξενο και αλλόκοτο. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια ανακάλυψαν δύο από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ. Απέχουν περίπου 330 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και έχουν συνολικό ισοδύναμο μάζας που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ήλιους. Η μικρότερη βρίσκεται στο γαλαξία NGC 3842 και ισοδυναμεί με 9.7 δις ήλιους ενώ η μεγαλύτερη είναι περίπου διπλάσια και βρίσκεται στον NGC 4889.

 Οι μαύρες τρύπες αρχίζουν ως γιγαντιαία αστέρια (τουλάχιστον έξι φορές τη μάζα του ήλιου μας) και μετά από δισεκατομμύρια χρόνια καταρρέουν σε ένα σημείο που μας φαίνεται μικρότερο από την τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Αλλά τίποτα τριγύρω δεν μπορεί να ξεφύγει από την έλξη της βαρύτητας που προκύπτει μετά από αυτό. Αν ένας άνθρωπος βρισκόταν κοντά στην τρύπα με το κεφάλι, τότε η έλξη που θα ένιωθαν τα άτομα στις τρίχες των μαλλιών του θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που θα ένιωθαν αυτά στα δάχτυλα των ποδιών του. Το γεγονός της ραγδαίας εξέλιξης της δύναμης θα είχε ως συνέπεια ο άνθρωπος να μετατραπεί σε μια μεγάλη γραμμή ατόμων -σαν αλλόκοτο σπαγγέτι.

Μια μαύρη τρύπα δεν χρειάζεται να ρουφήξει τη Γη για να της προκαλέσει πρόβλημα. Αν μια τέτοια γυρνούσε στο ηλιακό μας σύστημα για ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η βαρύτητά της θα έβαζε τη Γη σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο, όπου οι Χειμώνες θα έπεφταν κάτω από τους -50 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα καλοκαίρια θα έφταναν τους εκατοντάδες βαθμούς. Αν μια μαύρη τρύπα μας εξοστράκιζε έξω από το ηλιακό μας σύστημα, χωρίς τον ήλιο η Γη θα πάγωνε μέσα σε λίγους μήνες.

Υπάρχουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια νεκρά αστέρια στον γαλαξία που θα μπορούσαν να είναι υποψήφια για μαύρες τρύπες όμως η πιθανότητα να συναντηθούν με το ηλιακό μας σύστημα είναι πολύ μικρή, ακριβώς διότι το διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Οπότε είμαστε -μάλλον- ασφαλείς. Να ξανασκεφτώ σοβαρά το θέμα του τουρισμού στο διάστημα.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Ανεξέλεγκτη η πορεία – Άγνωστο το σημείο πρόσκρουσης

 To Fobos-Grunt, η ρωσική αποστολή που απέτυχε να αναχωρήσει για Άρη και παραμένει «κολλημένη» σε χαμηλή γήινη τροχιά από το Νοέμβριο, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 6 έως τις 19 Ιανουαρίου, προειδοποιεί τώρα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Με συνολικό βάρος 13,2 τόνων, το Fobos Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά αντικείμενα που έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στη γήινη ατμόσφαιρα.








 

Οι δεξαμενές του περιέχουν επτά τόνους τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, δύο εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

Αν και τα καύσιμα αυτά βρίσκονται στη μορφή πάγου, η Roscosmos ελπίζει ότι το τοξικό φορτίο θα καεί στην ατμόσφαιρα. Προβλέπει όμως ότι 20 με 30 κομμάτια του σκάφους, συνολικού βάρους 200 κιλών, θα επιζήσουν της πύρινης καθόδου.

Παραμένει άγνωστο σε ποια περιοχή της Γης θα πέσει το Fobos-Grunt. To σκάφος κινείται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια -χοντρικά, μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Νότιο Ημισφαίριο.




 Δεδομένου όμως ότι το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι τα συντρίμμια δεν θα πέσουν σε ανθρώπινα κεφάλια.Η Roscosmοs ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα βελτιώσει τις εκτιμήσεις για το πού και το πότε θα πέσει το σκάφος.

Το Fobos-Grunt θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.Η συντριβή του θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατες, παταγώδεις αποτυχίες της Roscosmos.



Το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Βγήκε με επιτυχία από την ατμόσφαιρα, ωστόσο απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Η αποστολή προγραμματιζόταν να φτάσει το 2013 στον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά-, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.


Πηγή










Διαβάστε περισσότερα...

Ρημάζουν τα βουνά για τα δέντρα των εορτών

 Ένα παράνομο κύκλωμα στήνεται τις ημέρες των Χριστουγέννων στα δάση της Αττικής και της Χαλκιδικής. Πληθώρα καταγγελιών που καταφθάνουν συνεχώς στα τοπικά δασαρχεία αποκαλύπτουν ότι αδίστακτες ομάδες εισβάλλουν στις παρυφές των δασών, κόβοντας και εκριζώνοντας ό,τι βρουν μπροστά τους, προκειμένου να τα πουλήσουν στις λαϊκές αγορές.


 Από τη μανία των δραστών δεν γλιτώνουν ούτε τα μικρά έλατα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στις δασικές υπηρεσίες της Πάρνηθας, άγνωστοι εισέβαλαν στο ελατόδασος που έχει απομείνει στο βουνό, εντός της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού δρυμού, και εκρίζωσαν μικρά έλατα για να τα πουλήσουν στο παράνομο εμπόριο. Επειτα οι δράστες τα τοποθέτησαν σε ειδικές γλάστρες και τα έκρυψαν στην καρότσα ενός ημιφορτηγού, ώστε να μη γίνουν αντιληπτά από τις Αρχές. Τα δέντρα τα διοχετεύουν σε φυτώρια που συμμετέχουν στο κύκλωμα και τα οποία αναλαμβάνουν καλλωπισμούς κήπων σε ολόκληρη την Αττική, κατόπιν παραγγελίας.

«Οι καταγγελίες για την εκρίζωση των ελάτων είναι πολύ σοβαρή και θα την ερευνήσουμε ενδελεχώς. Φυσικά, δεν είναι η μόνη καταστροφή που παρατηρούμε», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Γιώργος Παπαδιάς, περιγράφοντας στη Real planet το μέγεθος της οικολογικής ζημιάς: «Υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα, που λυμαίνονται το δασικό πλούτο κάθε Χριστούγεννα.

Μυρτιές και κουμαριές

Φέτος, μάλιστα, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο “στόχαστρο” των επιτήδειων έχουν μπει οι μυρτιές και οι κουμαριές, που αυτή την περίοδο έχουν ιδιαίτερη ζήτηση. Ειδικά τα άνθη της κουμαριάς πωλούνται στην αγορά ως το “ελληνικό γκι”», προσθέτει.
Οι τιμές των ελάτων που βρίσκονται σε γλάστρες και με το πέρας των Χριστουγέννων φυτεύονται στις αυλές των σπιτιών κυμαίνονται από 60 μέχρι και 90 ευρώ. Επιπλέον, το κύκλωμα προτιμά έλατα από άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι τα δέντρα της Πάρνηθας δεν προσαρμόζονται εύκολα στο χαμηλό υψόμετρο της Αττικής. Η τιμή πώλησής τους, όμως, είναι ικανοποιητική για τους αδίστακτους προμηθευτές. Για αυτό τον λόγο το κύκλωμα ανεβαίνει στο βουνό μόνο όταν του ζητηθεί ειδική παραγγελία. Το ίδιο σκηνικό παρατηρούν οι δασικές υπηρεσίες και στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Πριν από μερικά χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων, άγνωστοι εισέβαλαν νύχτα στο δάσος και αποψίλωσαν μικρά έλατα για να τα πουλήσουν στο εμπόριο. «Κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα αυθαιρεσιών. Αγνωστοι εισβάλλουν στο δάσος της Χαλκιδικής και κόβουν κυρίως μυρτιές και κουμαριές. Επειτα, με αγροτικά φορτηγά τα πωλούν σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής. Φέτος τα Χριστούγεννα, όμως, οι έλεγχοι εντάθηκαν», δηλώνει ο Γιώργος Θαψάλης, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών της Χαλκιδικής. «Τουλάχιστον 20 άτομα από την υπηρεσία μας είναι επί ποδός πολέμου, προκειμένου να προστατεύσουν τα δέντρα. Σε συνεργασία με την Τροχαία, διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι σε ύποπτα αυτοκίνητα και φορτηγά. Πλέον ζητάμε τα πιστοποιητικά αγοράς και τα τιμολόγια ακόμη και για τους πιο ταπεινούς θάμνους που πωλούνται στο εμπόριο», προσθέτει.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ

 Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...