Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μάνος Χατζιδάκις - Nat King Cole - "in the cool of the day"


























Διαβάστε περισσότερα...

Homo balcanicus ή ο άνδρας ο πολλά βαρύς…

ο χαρακτηριστικά του 'μάτσο' της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξέτασε Γερμανίδα ερευνήτρια. Είναι ο λεγόμενος homo balcanicus, από τη μια τεχνολογικά εξελιγμένος, από την άλλη συντηρητικός στη ζωή.  

ρυσή αλυσίδα στο λαιμό, δύο smartphone στο τραπέζι, τα κλειδιά της Mercedes στο χέρι. Κάπως έτσι είναι η εικόνα του ιδανικού άντρα στη νότια Ευρώπη. Ενώ στη Γερμανία οι γυναίκες φιλοσοφούν μεγαλόφωνα για να εξηγήσουν περίεργες αντρικές συμπεριφορές αναποφασιστικότητας, εσωστρέφειας και ντροπής, ο homo balcanicus δεν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Γυναικεία πρότυπα από τη …ναφθαλίνη

Τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε αυτό που λέμε 'μάτσο'. Η ερευνήτρια Γκαμπριέλα Σούμπερτ έσκυψε πάνω σε αυτόν τον τύπο άνδρα και μας τον παρουσιάζει. «Κατά την γνώμη μου», λέει, «ο homo balcanicus είναι ο άνδρας που προέκυψε μέσα από την κατάρρευση του κομμουνισμού, και μάλιστα από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Πρόκειται για άνδρες που εκμεταλλεύτηκαν τις χαοτικές συνθήκες και την πολιτική αλλαγή και κατόρθωσαν να πλουτίσουν με διάφορους και αμφιλεγόμενους τρόπους».


Αυτοί οι τρόποι δεν είναι πάντα νόμιμοι. Πολλοί από αυτήν τη νέα ελίτ προέρχονται από το περιβάλλον των σωματοφυλάκων, των γκάνγκστερ, των πολεμικών τεχνών. Φορούν κομψά κουστούμια, είναι μοντέρνοι, όμως το πρότυπο γυναίκας που αναζητούν βρίσκεται στη ναφθαλίνη. «Από τη μια χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, από την άλλη καλλιεργούν συμπεριφορές μάτσο για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των γυναικών, οι οποίες είναι όμως σεξιστικές», λέει η ερευνήτρια.

Οι γυναίκες που προσελκύουν εμφανίζονται ως σεξοβόμβες, προτάσσουν το αποκαλυπτικό πλούσιο μπούστο τους προς τέρψη οφθαλμών του homo balcanicus.
Αυτά τα πρότυπα δεν είναι άγνωστα σε δυτικές χώρες, αλλά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να προσαρμοστούν στα γούστα του μάτσο, από το στιλ των ρούχων που θα φορέσουν, μέχρι του τι θα μαγειρέψουν.

Πατριαρχική δομή

Βέβαια πίσω από τον συγκεκριμένο ρόλο των φύλων κρύβεται μια βαθιά παράδοση, αυτή της πατριαρχικής κοινωνίας. Η Γκαμπριέλα Σούμπερτ την περιγράφει ως μια πολύ αυστηρά οργανωμένη κοινωνική δομή όπου ο άνδρας είναι ο αναμφισβήτητος αρχηγός. Οι οικογένειες συνενώνονται σε δύσκολες οικονομικές περιόδους για να επιζήσουν. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε τέτοιες οικογένειες στην Αλβανία ή στο Κοσσυφοπέδιο. Ο γυναικείος ρόλος είναι αυτός της μητέρας, στην καλύτερη περίπτωση της μητέρας αγοριού. «Όταν ένα πατέρας δεν έχει γιο», λέει η Σούμπερτ, «είναι ένας ελλειμματικός πατέρας. Γιατί το γενεαλογικό δέντρο πρέπει να έχει συνέχεια».

Αλλά ούτε και ο κλασσικός ρόλος της γυναίκας στη σοσιαλιστική Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ουσιαστικά αλλάξει, συνεχίζει η Γερμανίδα ερευνήτρια. Ναι μεν οι γυναίκες εργάζονταν ολόκληρο το ωράριο στη φάμπρικα ή στο γραφείο, αλλά όταν γύριζαν στο σπίτι είχαν όλο το νοικοκυριό στο κεφάλι τους και την ανατροφή των παιδιών. Ο homo balcanicus ήταν για υψηλότερες απασχολήσεις ακόμη κι αν πρόκειται για τη μπυρίτσα του μπροστά στην τηλεόραση, την ώρα που η γυναίκα του έπρεπε να πλύνει.

Σήμερα σε αυτές τις κοινωνίες η γυναίκα θα πρέπει να κερδίζει καλά λεφτά, να είναι η τέλεια μητέρα και νοικοκυρά και να είναι ερωτική. Κι όλα αυτά ακόμη και 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Όμως οι ρόλοι και τα πρότυπα μεταλλάσσονται σταδιακά. Σήμερα οι γυναίκες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο αλλιώς, ταξιδεύουν περισσότερο και εκπληρώνουν τις προσωπικές τους προσδοκίες. Κι όσο περισσότερο ο 'μάτσο' εμμένει πεισματικά στην προστασία των κεκτημένων του, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να βρει σύντροφο και να κατακτήσει.

 Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα - ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!!!!

 Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις... το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα... ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον!!!




 Απαγορεύεται η φύτευση ,εξαιτίας του ότι η "ράτσα" της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο "Codex Alimentarius",βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή "τέτοιου τύπου" με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.
Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο , ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες,γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί.!
Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν.Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)
Και να προσθέσω:
Ένας και μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική: Σαμποτάζ στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τους παραγωγούς που εμπορεύονται τέτοια είδη! Διαβάζετε τα καρτελάκια! Αφήστε αυτά τα προϊόντα στα ράφια τους να τα φάνε μόνοι τους!!!! Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!!!!
Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!!! Είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!!!
Το θέμα είναι ίσως από τα σοβαρότερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τώρα και στο εξής, πχ
να φανταστείτε ότι τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει Ολλανδική εταιρεία, οπότε για να σπείρει κάποιος
πατάτες Νάξου θα πρέπει να αγοράσει σπόρο από τους (αγνούς) Ολλανδούς!!! Και τι άλλο θα δούμε..


Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...