Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΥΓΕΙΑ : Μπανάνα η ερωτική μυθική εξωτική τροφή θεών

Η Μαγική Μπανάνα αποκτά φαλλικό συμβολισμό, κάνοντας την Josephine Baker να χορεύει στολισμένη με μπανάνες, στο Παρίσι του 1925. Στην Αμερική του 1971, όταν αναπτύσσεται η βιομηχανία της μπανάνας ο Γούντυ Άλλεν υπογράφει την ταινία Bananas, με ήρωα έναν Νεοϋρκέζο και τις ιστορίες του, σε μια χώρα της κεντρικής Αμερικής (!), ‘’την δημοκρατία της μπανάνας’’ (‘’μπανανία’’).
Στην Ελλάδα οι μπανάνες τη δεκαετία του 1960 -1970 ήταν ένα σπάνιο, εξωτικό φρούτο, περιζήτητο και πανάκριβο. Ακόμη και σήμερα, ενώ έχουμε κατάλληλο κλίμα, δεν φημιζόμαστε στην σύγχρονη Ελλάδα, για την καλλιέργεια της μπανάνας, αλλά για τις μπανανόφλουδες που κατά καιρούς πετάμε και πατάμε.



Οι μουσικόφιλοι βλέποντας μια μπανάνα, θα ανακαλούν στην μνήμη τους, το γνωστό εξώφυλλο των Velvet Undergound που είχε ιστορήσει ο Andy Warhol.  Μάλιστα εκείνη την περίοδο, το 1967, η μπανάνα πέρασε στην ψυχεδελική κουλτούρα, όταν δημοσιεύματα σε περιθωριακά αμερικανικά έντυπα έδιναν συνταγές για ειδική επεξεργασία της φλούδας που θα μπορούσε στη συνέχεια να γίνει η bananadine, ένα είδος καπνού. Το τραγούδι «Mellow yellow» του Donovan θεωρήθηκε πως μιλούσε για το παρασκεύασμα αυτό. !!! Στην Ινδία, στην Βολιβία, Περού …  την χρησιμοποιούν και με αυτόν τον τρόπο. Με ιδιαίτερο άρωμα, γεύση, χρώμα, ξεχωρίζει αμέσως και κατατάσσεται στα εξωτικά φρούτα.

Τροπικό φυτό και όχι δέντρο, καλλιεργούνταν στην Ινδία πολύ πριν από 5.000 χρόνια, Το 1480 περίπου οι Πορτογάλοι την έφεραν στις Καναρίους νήσους. Στην Μκαγκαβάτ Γκίτα, αναφέρεται πως η μπανάνα, ήρθε στην γη απο την Αφροδίτη.
Η διάδοση της στην τροπική  Αμερική οφείλεται στους Ισπανούς κατακτητές του 16ου αιώνα. Πρόσφατες ανακαλύψεις φυτολίθων μπανάνας στο Καμερούν, που χρονολογούνται στην πρώτη χιλιετία π.κ.ε. πυροδότησαν μια διεθνή συζήτηση για την αρχαιότητα καλλιέργειας της μπανάνας στην Αφρική.
Μπορεί αν μην βρούμε ποτέ πόσο παλαιό είναι το φυτό στην γη, αλλά ποιός νοιάζεται; Σίγουρα όχι εμείς που την απολαμβάνουμε.
DSC04365
DSC04357

Σήμερα η μπανανιά βρίσκεται και καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές χώρες. Αγαπημένο φρούτο η μπανάνα, είναι η βασική τροφή του γορίλα, του αληθινού βασιλιά της ζούγκλας, και όλων των πιθήκων. Το DNA του γορίλα, είναι 99% ίδιο με αυτό του ανθρώπου και το πεπτικό του σύστημα είναι του φρουτοφάγου ζώου, όπως και του ανθρώπου. Ο ενήλικος αρσενικός γορίλλας είναι 40 φορές πιο δυνατός από τον άνθρωπο. Με σωματικό βέρος 300-450 κιλά αν έκανε άρσεις βαρών θα σήκωνε 1.500 κιλά !!! Αραγε απο που παίρνει, πρωτεινη, ασβέστιο, ΕΝΕΡΓΕΙΑ; 
Η τροφή του αποτελείται από καρπούς, φρούτα, λαχανικά, Οχι κρέας, γάλα, αίμα. Μακράν η αγαπημένη του τροφή, είναι η μπανάνα. Οι μπανάνες, (περιέχουν, tryptophan) είναι ένας  λόγος που οι πίθηκοι είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα!
Το πρώτο είδος μπανάνας, που είναι γνωστό ήταν η plaintain, κατάλληλη και για μαγείρεμα. Δεν είναι ίδια με την γλυκιά μπανάνα, που μας είναι γνωστή και ΔΕΝ πρέπει να μαγειρεύεται. Σε πολλές χώρες η plaintain, είναι υποκατάστατο του ψωμιού ή της πατάτας.
Συνήθως οι μπανάνες κόβονται από το δέντρο πράσινες,!  και την διαδικασία της ωρίμανσης αναλαμβάνουν οι έμποροι !! τοποθετώντας τες σε κλιματιζόμενες αίθουσες ωρίμανσης !!!, δηλ. το φρούτο ΔΕΝ ωριμάζει επάνω στο δέντρο (πολλά !) Αλλά γνωρίζουμε πως ένα φρούτο δημιουργεί τις βιταμίνες του, την τελευταία εβδομάδα ωρίμανσης του ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ.
Αυτός είναι ο λόγος που μαζί με τα χημικά ψεκάσματα και τα λιπάσματα της ‘αγαπημένης Monsanto’, κανένα φρούτο ή λαχανικό, από αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι μας ΔΕΝ περιέχει τις βιταμίνες που από την φύση του θα έπρεπε να έχει. Το ότι φέτος, τρώμε μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες που κόπηκαν πέρσι, από το δέντρο και ωρίμασαν σε αίθουσες με γκάζι, σημαίνει πως ΔΕΝ παίρνουμε την C, B, A, γιατί δεν υπάρχουν.
…και αυτός είναι ο λόγος που είτε συμπληρώνουμε με βιταμίνες, είτε φροντίζουμε να είναι βιολογικά τα φρέσκα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα και με πολύ καλά ελεγχόμενα από που προέρχονται. Δεν μπορούμε, εύκολα, να έχουμε μπανάνες, μηλιές, πορτοκαλιές στον κήπο μας, (κάποιοι έχουν, οι φωτογραφίες του άρθρου, είναι από την μπανάνα στον κήπο) αλλά μπορούμε να έχουμε μαϊντανό, σέλινο, μαρούλια, κρεμμύδια και σκόρδα.
Τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα εδώ αλλά η μπανάνα. Απλά να θυμάσαι πως η μπανάνα που αγοράζεις πράσινη και περιμένεις να ωριμάσει, δεν έχει τις ιδιότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ούτε την γεύση, του να την κόψεις ώριμη από το δέντρο.
DSC04366
Μπανάνα, και εξωτική, και μελωδικά μουσικόφιλη: Το κουαρτέτο εγχόρδων Νο 17 και το κονσέρτο για πιάνο σε ρε μείζονα του Μότσαρτ δημιουργεί μελωδικές μπανάνες.  Οι μελωδικές νότες  του Μοτσαρτ, βοηθούν τα άγουρα εξωτικά φρούτα, που εισάγει από τις Φιλιππίνες η ιαπωνική εταιρεία Toyoka Chuo Seika, να ωριμάσουν με μοναδική γλύκα. Οι μπανάνες τοποθετούνται στην ειδική αίθουσα ωρίμανσης, όπου ηχεία παίζουν ακατάπαυστα επί μια εβδομάδα τις συνθέσεις του Αυστριακού μουσουργού. Τα ώριμα  φρούτα στη συνέχεια προωθούνται στα τοπικά σούπερ μάρκετ με την ονομασία «Μπανάνες Μότσαρτ» και διαφημίζονται σαν τα πιο γλυκά από όλα τα άλλα. Οι πελάτες φαίνεται να συμφωνούν, αφού η μουσικό-αναθρεμμένη ποικιλία κάνει θραύση στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Με την ίδια φιλοσοφία μεγαλώνουν και οι ολοκόκκινες ντομάτες «Star Drops» που αναπτύσσονται στα θερμοκήπια της ιαπωνικής φάρμας Harada: «Ακούν» 10 ώρες την ημέρα κλασική μουσική, από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο. Το αποτέλεσμα; Ιαπωνικό ινστιτούτο ερευνών πιστοποιεί ότι περιέχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο και βιταμίνη C από τις κοινές ντομάτες, ενώ, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι πιο γευστικές και γλυκές. !!! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε σε όλα τα φυτά σας αλλά και στον εαυτό σας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Japan Times», οι μπανάνες δεν είναι η μόνη τροφή που έχει εκτεθεί πειραματικά στην κλασική μουσική από τους Ιάπωνες. Η σάλτσα σόγιας, τα noodles (ζυμαρικά), το miso (πάστα φασολιών σόγιας), το sake (το παραδοσιακό γιαπωνέζικο ποτό), τα μανιτάρια maitake, οι ντομάτες, καθώς και ένα είδος ψωμιού, θεωρείται ότι έχουν πάρει ξεχωριστή γεύση κάτω από τις μουσικές δονήσεις του κλασικού  δυτικοευρωπαϊκού  ρεπερτορίου.
DSC04363
Η μπανάνα, τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες (όταν τρώγεται ώριμη, κομμένη από το δέντρο)  A, B και C, καθώς και σε κάλιο (ωφελεί το μυϊκό σύστημα), ασβέστιο, φώσφορο, υδατάνθρακα, και φυσικά σε σάκχαρα, που αφομοιώνονται, διατηρώντας σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Η μπανάνα θεωρείται ο σπουδαιότερος προμηθευτής ενέργειας (σεροτονίνη) του εγκεφάλου. Επιπλέον, συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και του ισοζυγίου του νερού στον οργανισμό. Μια μπανάνα (100 γραμμαρίων) έχει 98 θερμίδες και η διαφορά της με τα άλλα φρούτα είναι ότι περιέχει περισσότερα σάκχαρα και όχι λίπος. Είναι ιδανική για ισορροπημένη, σωστή, διατροφή δύναμης.
Το άνθος της μπανάνας είναι εντυπωσιακό σε σχήμα, χρώμα και εμφάνιση. Έχει πολλές σειρές (χέρια) με ανθάκια (δάκτυλα) που ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Οι πρώτες σειρές είναι θηλυκές που έχουν και τα φρούτα. Μετά από τις θηλυκές αποκαλύπτονται σειρές με μόνο άνθη χωρίς φρούτα – είναι οι αρσενικές. Το άρωμα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις μέλισσες, επειδή υπάρχει άφθονο νέκταρ. Από την στιγμή που αρχίζουν να βγαίνουν τα άνθη και μέχρι οι καρποί να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν, χρειάζονται περίπου 90-120 ημέρες, ζεστού καιρού. Ποτέ, μην βάζεις τις μπανάνες στο ψυγείο!
Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα – σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Τα σάκχαρα,  μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Έτσι μια μπανάνα, δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου.
Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος, που μια μπανάνα μπορεί να μας βοηθήσει, να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σημαντικός αριθμός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθημερινή διατροφή μας.
DSC04351
Αφού πριν, φροντίσουμε να γνωρίζουμε τον προμηθευτή και τις συνθήκες ωρίμανσης της. Διαφορετικά μπορεί να τρώμε ένα άχρηστο προϊόν, στην καλύτερη περίπτωση, ή ένα επικίνδυνο στην χειρότερη. Για να  δούμε τι λέει ένα καθηγητής στο CCNY, σε μια τάξη φυσιολόγων για τις μπανάνες. Είπε ότι η έκφραση «going bananas» είναι από τις επιπτώσεις της μπανάνας στον εγκέφαλο.
Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπανάνες περιέχουν tryptophan, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή, για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.
PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο): Ξεχάστε τα χάπια – φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
Αναιμία: Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνας μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αρτηριακή πίεση:
Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εγκεφαλική δύναμη: 200 μαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.
Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντας τις μπανάνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εντέρου, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά.
Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake μπανάνα, γλυκασμένο με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστημά σας.
Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση.
Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία.
Τσιμπήματα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέμα για τα έντομα, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού.
Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
DSC04368Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς. Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά.
Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.
Έλεγχος της θερμοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισμοί βλέπουν τις μπανάνες ως «κρύα» φρούτα που μπορεί να μειώσουν τόσο τη σωματική και συναισθηματική θερμοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη π.χ. οι έγκυες γυναίκες τρώνε μπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα γεννηθεί με μια δροσερή θερμοκρασία.
Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD): Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan.
Κάπνισμα και Χρήση Καπνού: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη.
Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου. Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνο-σύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυϊκή συστολή.
Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40 – 50%! Μια δίαιτα πλούσια σε Κάλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας Νατρίου.
DSC04361
Κρεατοελλιές: Οι πρόθυμοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το στην κρεατοελιά, με την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία!
Λευχαιμία: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο το οποίο σε έρευνες με πειραματόζωα φάνηκε ότι μπορεί να σταθεροποιεί το DNA, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μεταλλάξεων που είναι δυνατόν να προκαλούν λευχαιμία.
Έτσι, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Αν συγκρίνουμε την μπανάνα με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Αυτά τα τόσο πολύτιμα συστατικά υπάρχουν, ΜΟΝΟ αν, η μπανάνα είναι ώριμη, όταν κόβεται από το δέντρο.
DSC04353
Ήρθε η ώρα να αλλάξει, η γνωστή φράση, τώρα μπορούμε να λέμε,
 «Μια μπανάνα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!»
DSC04365
© εικόνες από τον κήπο της Aliki Alisa




Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...