Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η «Απλοποίηση» ή ο «Εκμοντερνισμός» της Ελληνικής Γλώσσας: Ο εχθρός προ των πυλών της Πατρίδας μας!

Η «Απλοποίηση» ή ο «Εκμοντερνισμός» της Ελληνικής Γλώσσας: Ο εχθρός προ των πυλών της Πατρίδας μας!
Του Βασίλη Θεοδωρόπουλου
«Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα», Οράτιος
«Πολύ δεν θέλει ο Έλληνας να χάσει την λαλιά του και να γίνει μισέλληνας από την αμυαλιά του» Νίκος Γκάτσος

Το πρόβλημα
Δυστυχώς η χώρα μας σήμερα βαδίζει σ’ ένα τραγικό μονόδρομο κατήφορο, χωρίς καμιά πρακτική, έστω, κι  αντανακλαστική διαδικασία διαχείρισης της επόμενης μέρας, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Οι Έλληνες ξεπέρασαν τα υποτιθέμενα παραδεκτά όρια φτώχειας, αγγίζοντας την εξαθλίωση και αγωνιζόμενοι μόνο και μόνο για την επιβίωσή τους. Στα πλαίσια αυτά ειπώθηκε απ` τον Πρωθυπουργό μας το αμίμητο: «Ήταν μια γιορτή…», εννοώντας πως είχε παραστεί στα Χριστουγεννιάτικα Συσσίτια του Δήμου Αθηναίων!!!
Στην προσπάθεια επιβίωσης, οι άνθρωποι συνήθως ασχολούνται μόνο και μόνο στην εξασφάλιση τροφής και στέγης… Κι ενώ η πατρίδα βάλλεται πανταχόθεν απ` την εξωτερική τρόϊκα και την εσωτερική βαρωνία, δεν λείπουν και τα συντροφικά, τα φίλια μαχαιρώματα



Προ έτους περίπου, την απλοποίηση της Ελληνικής Γραφής ζήτησε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Ανδρέα Δημητρίου. Την πρότασή του αυτή κοινοποίησε και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, των οποίων την απάντηση – φυσικά – δεν γνωρίζουμε…
Ο κ. Ματσάκης πρότεινε στον Κύπριο Υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς Επιτροπής Γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό ή την απλοποίηση της Ελληνικής γραφής…
Στην επιστολή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής παρέθεσε, ως τροφή για σκέψη, τα εξής:

1…      Να καταργηθούν τα γράμματα ‘η’ και ‘υ’ και ν` αντικατασταθούν από το
γράμμα ‘ι’.
2…      Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και ν` αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.
3…      Να καταργηθούν οι παρακάτω συνδυασμοί γραμμάτων και ν`
αντικατασταθούν ως εξής: ‘αι’—> ‘ε’, ‘ει’—>’ι’, ‘οι—>ι’, ‘υι’—>ι’, ‘αυ’—>’αβ’,           
        ‘ευ’—>’εβ’
4…      Να καταργηθεί η χρήση του ‘γγ’ και ν` αντικατασταθεί από το ‘γκ’.
5…      Να καταργηθεί το τελικό γράμμα ‘ς’ και ν` αντικατασταθεί από το γράμμα ‘σ’.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, το Ελληνικό Αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το ‘ου’)…

Οι «πρόθυμοι»

Ο κ. Ματσάκης υποστήριξε ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία, μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή, θα καθιστούσε την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με το μεγάλο αριθμό ατόμων, που έχουν διάφορες  μορφές «δυσλεξίας»
Αναρωτιέμαι αν και πόσοι από μάς έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται με την Ελληνική Γλώσσα και Γραφή. Θα μου πείτε μ` όλα τα υπόλοιπα, που να καταλάβουμε πως εκδόθηκε από το National Geographic η  «Οδύσσεια» του Όμηρου, εκείνου του καλού παραμυθά από το παρελθόν, στα Ελληνικά!  Θά `λεγε κανείς περήφανος: «Πόσο μας εκτιμούν οι Ευρωπαίοι και πόσο σημαντικά πράγματα έκαναν οι πρόγονοί μας», κ.λ.π,. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Η Οδύσσεια αυτή τη φορά εκδόθηκε σ` ένα έκτρωμα, που μόνο ελληνική γλώσσα δεν θυμίζει:  Αποτελείται από μόλις 21 γράμματα, όπως είχε ζητήσει ο Ευρωβουλευτής της Κύπρου, αλλά εμείς ασχολούμασταν με «τις φωτιές στα μπατζάκια» μας που είχαμε ήδη και δεν το προσέξαμε …καθόλου μάλλον!
Θαύμα, φίλοι μου, θαύμα μέγα… Θυμούμαι, προ εφταετίας, η τότε Επίτροπος και νυν Υπουργός της Διά Βίου Μάθησης κα Διαμαντοπούλου, είχε θρασύτατα εισηγηθεί στην τότε Ελληνική Κυβέρνηση την καθιέρωση της Αγγλικής ως επισήμου γλώσσας της χώρας μας…!!! Φυσικά οι τότε «πρόθυμοι» δεν τόλμησαν… Δεν απογοητεύονται όμως και πάντα αναζητούν την …ευκαιρία. Χρησιμοποιώντας πομπώδεις λέξεις, «Απλοποίηση», «Εκμοντερνισμός» ή έννοιες, όπως λ.χ. «πιο πρακτική», «πιο απλή», ενδιαφέρονται θέλουν να πιστέψουμε να μάθουν την Ελληνικήν οι Παπούα ή οι Αβορρίγοι… Κόπτονται, οι «πρόθυμοι» να στοιχηθούν πίσω απ` το περίφημο «Δόγμα του Χένρυ Κίσσινγκερ», που στα τέλη της δεκαετίας του `60, είχε ανερυθρίαστα δηλώσει:
«Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να του πλήξουμε:

1.      τη γλώσσα,
2.      τη θρησκεία,
3.      τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα

Με τον τρόπο αυτό θα εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης  στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ…».
Ο Αντίλογος
«Στις μέρες μας, όπου ακόμα και τα αυτονόητα αμφισβητούνται, έχει αρχίσει ν` ακούγεται  η άποψη ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, αλλ` ότι όλες έχουν την ίδια αξία. Αυτό είναι τόσο παράλογο να το πιστεύει κανείς, όσο το να πιστεύει ότι μπορούν σ` ένα αγώνα δρόμου, όλοι οι δρομείς να τερματίσουν ταυτόχρονα! Κάτι τέτοιο, είν` απλά αδύνατον…» (Αλέξανδρος Αγγελής, Γλωσσολόγος).
Η δική μας γλώσσα είναι μοναδική. Είναι η γλώσσα, που λ.χ. μετέτρεψε τον προδότη Εφιάλτη, ένα ιστορικό πρόσωπο της μεγαλειώδους, δυστυχώς, θυσίας των Σπαρτιατών  στις Θερμοπύλες, ένα απ` τα πιο μισητά πρόσωπα της αρχαιότητας, σε ουσιαστικό «ο εφιάλτης», «οι εφιάλτες» ή σε επίθετο «η εφιαλτική νύχτα»… Σκεφτείτε την εννοιολογική σημασία της γλώσσας μας, που αντίθετα με τις άλλες γλώσσες, «το σημαίνον» δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα…
Μάλιστα, ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός, Βέρνερ Χάϊζενμπεργκ, είχε παρατηρήσει αυτή τη σημαντική ιδιότητα, για την οποία είχε πει: «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είν` ότι συνήθως η κάθε ελληνική λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο, που εντυπωσιάζει και συνάμα δίνει τροφή για τη σκέψη!!
Είναι προφανής η σχέση, που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει κι ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», «απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη». Στο έργο του αυτό, το «εφιαλτικό καθεστώς», που περιγράφει προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις!!!
«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάϊ Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά, σημαίνει, ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να δημιουργείς διαρκώς λόγο κι όχι μόνο να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις. Αναλογιστείτε, λοιπόν, πόσο πραγματικά μεγάλο κρίμα είναι να διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά (αλήθεια δόθηκαν τα ελληνικά βιβλία απ` το Υπουργείο Διά Βίου Μάθησης; Γιατί γνωρίζουμε πως οι μαθητές πήραν πρώτα τα Αγγλικά βιβλία…) με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο, ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό… Κάτι τόσο συνεκτικό μεταξύ μας και των προγόνων μας, στους 40 αιώνες της εθνικής μας διαδρομής…
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω», που σημαίνει «τραγουδώ». Όπως γράφει κι ο μεγάλος ποιητής μας κι ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος: «Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς, θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι: «η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής».

Αλλά κι ο Γίββων μίλησε για: «μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων».

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για τις νότες, παρά χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου μας… Να τονίσουμε εδώ ότι οι επαρχιώτες, λ.χ., οι Κερκυραίοι, οι Κρητικοί, οι Κύπριοι κι οι Πόντιοι, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά, απ`  ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως τούτης…

Πολλές Ομηρικές λέξεις σώζονται ακόμα και σήμερα στις Ευρωπαϊκές γλώσσες κι αυτές οι πάμπολλες λέξεις, φυσικά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «αμιγώς Ελληνικών». Μια απ` αυτές τις λέξεις είναι το γνωστό «kiss». Ακούγεται αστεία, σαν δήλωση, ότι είναι στην ουσία Ελληνική λέξη, ε; Κι όμως, στ` Αρχαία Ελληνικά, το «φιλώ» είναι «κυνέω / κυνώ», εξ’ ού και το «προσκυνώ» (σημαίνει «κάνω ένα βήμα μπροστά και δίνω ένα φιλί»). Στην προστακτική το ρήμα γίνεται «κύσον με», δηλαδή «φίλησέ με», όπως θα είπε κι η Πηνελόπη στον Οδυσσέα, όταν τον είδε να επιστρέφει στην Ιθάκη. Στα Αγγλικά θα λέγαμε «kiss me»… Ο βαθμός ομοιότητας των δύο φράσεων, δεν αφήνει χώρο γι` αμφιβολίες. Κι αυτό είναι μόνο ένα απ` τα πολλά παραδείγματα!!! («Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας», Αλέξανδρος Αγγελής, Αντίβαρο, Δεκέμβρης 2007).
Ο εχθρός προ των πυλών!
Αγαπητοί φίλοι μου, είναι απαραίτητο, όλοι να ενημερωθούμε, για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του «εκσυγχρονισμού» ή της «απλοποίησής»  της (ήδη επικίνδυνα …ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας! Οι εποχές είναι πονηρές κι επικίνδυνες.
Η γλώσσα μας είναι ο συνδετικός μας κρίκος με την μακρά ιστορική μας μνήμη, με τα λαμπρά προγονικά επιτεύγματα, τους αγώνες μας, την επιβίωσή μας δια μέσου των 40 αιώνων.
Αλλοίμονο, αν θυσιάσουμε και τη γλώσσα μας… Τι θα μείνει τελικά; Ποια γλώσσα θα μιλούμε; Ποια γλώσσα θα μαθαίνουμε; Αυτοί συνεχώς θα προσπαθούν…
Ήδη, λόγω δήθεν της κρίσης, ελάττωσαν το προσωπικό των ελληνικών σχολείων και των ελλήνων εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, που τα παιδιά των ξενιτεμένων μας μαθαίνουν τα ελληνικά, παράλληλα με τη γλώσσα της χώρας τους.
Αναλογιστείτε το δεινό φαινόμενο εκατομμυρίων ελλήνων του εξωτερικού, να μη μιλούν και γράφουν ελληνικά!!! Ούτε τολμώ να το φανταστώ…
Θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής:

-       Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σ` ένα Γάλλο, να εξαλείψει τους τρεις τόνους ή να γράψει το beaucoup  - bocou, ή  το couteau – couto
-       Aς τολμήσει να προτείνει σ` έναν Άγγλο να γράψει αντί thought -thot, αντί wrought – rot
-       ή σ` ένα Γερμανό να γράψει, αντί Gemutsbeschaffenheit -Gemutsbesafenheit  ή αντί Erbschleicher – Erbsleiher

και θα δούμε τι θα γίνει!!

Έτσι εμείς θα γράφουμε:  «Σίμερα  ι  μέρα ίνε καλί» ή «Ι  άγκελι τον ουρανόν»… Ή τις ακόλουθες φράσεις: «Από αφτίν λιπόν τι διίγισι του Ομίρου λίπουν»…. «Αφτί ι γινέκα φορούσε στο δεξί αφτί τις ένα αρκετά εντιποσιακό σκουλαρίκι φτιαγμένο από φύλλα εφκαλίπτου κε αβγά χελιδονιόν», κ.λ.π. Το να υπάρχουν πολλά, άλλωστε,  γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι, κ.λ.π.), όχι μόνο δε θά `πρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας. Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της, μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία, αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μιας λέξης («Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας», Αλέξανδρος Αγγελής, Αντίβαρο, Δεκέμβρης 2007).
Πως σας φαίνεται; Πως τολμούν να την προτείνουν; Και πως αντιδρούμε εμείς σ` αυτές τις ακατανόμαστες προκλήσεις; Τι ν` απάντησαν, άραγε, στον κ. Ματσάκη οι συνάδελφοί του, Έλληνες Ευρωβουλευτές; Ή το Υπουργείο Εξωτερικών στο National Geographic;  Και γιατί οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι δεν παρεμβαίνουν τώρα, όπως δεν έχουν παρέμβει και με τα γκρήκλις, της νεολαίας μας;  Όπως θα μπορούσε κανείς να  καταλάβει, η επίθεση είναι σ` όλα τα επίπεδα. Αν αφήσουμε να δολοφονηθεί έτσι η γλώσσα μας, τότε έχουμε χάσει όλα τα παιχνίδια του μέλλοντός μας. Εκτός των άλλων, το αγαπητό κι έγκριτο «παγκόσμιο» περιοδικό, εκδίδει το έργο σ` αρκετούς τόμους, νομίζω 8, σ` εβδομαδιαία συνδρομή των 9,95 ευρώ. Δηλαδή και να μας δολοφονούν και να τους πληρώνουμε!!!

Ας θυμηθούμε τι έγραψε ο, πάντα επίκαιρος, ποιητής μας Γεώργιος Σουρής:

«Ὅλα σ᾿ αὐτὴ τὴ γῆ μασκαρευτῆκαν
ὀνείρατα, ἐλπίδες καὶ σκοποί,
οἱ μοῦρες μας μουτσοῦνες ἐγινῆκαν
δὲν ξέρομε τί λέγεται ντροπή»

όταν ακόμη υπήρχαν …οι τόνοι και τα πνεύματα!
Κι ας μη ξεχνούμε, πως: «ο δρόμος για την κόλαση, είναι γεμάτος από καλές προθέσεις»…, σαν αυτή του κ. Ματσάκη!!
……………………………………………………………………………………………..
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ 1: Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πεί: «Εκατό χιλιάδες Άγγλοι δεν μπορούν να κυριαρχήσουν πάνω σε τριακόσια εκατομμύρια Ινδούς, αν οι Ινδοί δε συνεργαστούν». Αν εμείς ενωθούμε, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη γλώσσα και την πατρίδα μας, είμαι βέβαιος πως δε θα τολμήσουν!!  Και μην ξεχνούμε επίσης πως: «Η πολιτική μηχανή θριαμβεύει, επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία, που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας» (Will Durant, Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος, 1885-1981)… Έτσι δεν είναι, φίλε μου Μάκη;
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ 2: Δεν πιστεύω να συγκινηθεί κανείς… Άλλωστε, δεν είν` αυτό που μ` ενδιαφέρει… Μ` ενδιαφέρει ο καθένας σας να το ψάξει, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ιδιαίτερα, όλοι όσοι έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση. Ξέρω πως η δολοφονία της γλώσσας μας έχει αρχίσει εδώ και αρκετές δεκαετίες και ξεκινάει από πολύ νωρίς (Δημοτικό). Αλλά πιστεύω πως όλες οι παραχωρήσεις, έχουν και κάποιο όριο.    Καλά είναι να μην πληγώνουμε τους μικρούς μαθητές,  με τα κόκκινα σημάδια στην ορθογραφία… Πως όμως ο πολιτικός κι εκπαιδευτικός μας κόσμος δεν ντρέπεται καθόλου, επιτρέποντας με την αδιαφορία του –έστω και μόνο –  ανερυθρίαστα να πληγώνεται η συνείδηση κι η ψυχή ενός λαού, καταστρέφοντας και φτωχαίνοντας ύπουλα τη γλώσσα του;
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ 3: Φίλε μου Θανάση, έχουμε το καθήκον να διαφυλάξουμε ως «κόρην οφθαλμού» τη γλώσσα μας… Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες, οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει την ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον (Α. Τζιροπούλου – Ευσταθίου,  «Ο εν τη λέξη λόγος»). Οι λέξεις, εξάλλου, που δώρισε σ` άλλες γλώσσες είναι άπειρες. Αναφέρω ένα απρόσμενο παράδειγμα: Η glamour (αγγλ.) προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «γραμματική»,  πέρασε στα λατινικά,  στην παλαιά Αγγλική, όπου σήμαινε «γνώση των ολίγων μορφωμένων»,  για να εξελιχθεί μέσω της Σκωτικής (glammar) στη σημασία  «μαγική ομορφιά» και κατόπιν σχηματίστηκε σε glamour!! Γιαυτό ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος είχε πει: «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών»… Κι ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε:
«Tὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική·
τὸ σπίτι φτωχικὸ στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου.
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου
στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου »
(«Ἄξιον ἐστί»)






Διαβάστε περισσότερα...

ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ !!!

Από τις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να μαντέψετε ποιά πόλη είναι;;;

Αν δεν το βρείτε ή αν δεν είσαστε σίγουροι για το ποιά αραβική πόλη εικονίζεται,  ...απλά διαβάστε μετά την τελευταία φωτογραφία...

Θα εκπλαγείτε, αλλά επίσης να περιμένετε σύντομα να αυξηθούν οι παρόμοιες πόλεις, αν, αν δεν...

Μάντεψε ποιά είναι και πού βρίσκεται αυτή η πόλη ??



 























Απλά, είναι η Μασσαλία!! Ναι, ναι!!! εκείνη που ξέρετε στη Γαλλία !!!
   


Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα από τη ΜΙΤ; Η καταστροφή της Χίου – 120.000 στρέμματα έκαψε η φωτιά

Έχει ειπωθεί αρκετές φορές ακόμα και από επίσημα χείλη, ότι η καταστροφή του καλοκαιριού το 2007 ήταν πιθανότατα έργο πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών. Φαίνεται πως και αυτή τη φορά υπάρχει ένα σχέδιο πίσω από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στα νησιά μας.  

 Τόσο η πυρκαγιά της Χίου, που ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα, σε δύσβατο σημείο και δίπλα από μία Μονή, όσο και αυτή της Ζακύνθου, όπου ξέσπασαν ταυτόχρονα δεκάδες εστίες σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία, έχουν δημιουργήσει στις Αρχές τη βεβαιότητα ότι είναι έργο εμπρηστών. Ποιοι είναι αυτοί οι εμπρηστές όμως; Πώς γίνεται να ξεσπούν δύο τόσο ύποπτες πυρκαγιές στα δύο Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά άκρα της χώρας; Γιατί αναγκάζεται η Πολιτεία να αναθέσει την έρευνα στην ΕΥΠ;

 
 Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του newsbomb.gr «Τούρκοι πίσω από το ολοκαύτωμα της Χίου;», o ίδιος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρέθηκε σήμερα, δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες η χώρα αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία στο μέτωπο των πυρκαγιών. Αντιμετωπίζουμε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Για να σας δώσω έναν αριθμό: Το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε 589 πυρκαγιές. Μόνο σήμερα το πρωί έχουν εκδηλωθεί 16 νέες πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό και με αίσθηση των προβλημάτων σε επίπεδο υλικού, τα οποία ήδη πολύ καλά γνωρίζετε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Και θα ήθελα βαθιά να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα ήθελα επίσης να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών εκ προθέσεως. Για τον λόγο αυτό έχω ζητήσει ήδη πέρα από τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών της, τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών». Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός απάντησε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν όχι μόνο τη Χίο αλλά και τη Ζάκυνθο.

Εντελώς «συμπτωματικά», λίγες μόλις ημέρες πριν, το μοναδικό από τα δύο αξιόμαχα ρώσικα χοβερκραφτ αποβατικά σκάφη «Zubr», παραδίδεται στις φλόγες μέσα στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού. Μια φωτιά, τουλάχιστον «περίεργη»: Το συγκεκριμένο σκάφος χρησιμοποιείται για ταχεία αποβατική επέμβαση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε περίπτωση που δεχθούμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων, που όλοι αναγνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές. Μάλιστα μία πληροφορία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκάφος βάφτηκε πρόσφατα με ένα βραδυφλεγές βερνίκι, που προμηθευτήκαμε από τις ΗΠΑ και για το οποίο η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία δεν έδινε πιστοποίηση. Το σκάφος, αντί να έχει μία «βραδεία ανάφλεξη», έγινε παρανάλωμα σε αστραπιαίο χρόνο….

Με αυτά τα δεδομένα, πόσο εύλογο είναι να θεωρηθούν άσχετες οι μόλις μερικούς μήνες έκανε εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για το Καστελόριζο; Ο Ταγίπ Ερτογάν προανήγγειλε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του ελληνικού νησιού! Το ότι οι Τούρκοι ορέγονται το νησί το γνωρίζουμε πλέον και επισήμως, αφού το Καστελόριζο αποτελεί το αγκάθι στη «μασχάλη» της Τουρκίας το οποίο αναχαιτίζει την ΑΟΖ που οραματίζεται η Άγκυρα.

Πρόσφατα ξεκίνησε ακτοπλοϊκή σύνδεση για μεταφορά τουριστών από το Κας της Τουρκίας στο Καστελόριζο και πίσω και μάλιστα πριν μερικά 24ωρα ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ε.Ε Μπαγίς πρότεινε να χρησιμοποιείται το αεροδρόμιο του Καστελόριζου για διασύνδεση με το Κας. Πολλά έχουν γραφτεί για προσπάθειες «ξένων» επενδυτών να αγοράσουν οικόπεδα εκεί, ενώ πρόσφατα ακόμα και χάρτης της Ε.Ε που αποσύρθηκε μετά από ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας περιελάμβανε το Καστελόριζο ως ελληνικό έδαφος…. Η τουρκική εφημερίδα Posta στις εσωτερικές σελίδες της και με τον τίτλο «Τα μάτια των Τούρκων στραμμένα στα ελληνικά νησιά» γράφει ότι η Ελλάδα «που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ενδέχεται να βγει από τη ζώνη του ευρώ, έχει βγάλει προς πώληση ακόμα και τα νησιά της». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συντονιστής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας Πάνος Πρωτοψάλτης δήλωσε ότι υπάρχουν τουρκικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα λιμάνια. Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις μέλους του ΔΣ του τουρκικού επενδυτικού Ομίλου Global ότι «θα λάβουμε μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις, θα συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των λιμένων των νησιών, εκτός της Αθήνας και Θεσσαλονίκης». Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ελλάδας του Συμβούλιου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Σελίμ Εγκελί δήλωσε ότι τώρα είναι ο καιρός για τις τουρκικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η Taraf στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Τα βλέμματα των Τούρκων στραμμένα στην Ελλάδα», γράφει ότι μετά το πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων και των μαρίνων της χώρας, οι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις μαρίνες και τα λιμάνια στα νησιά. Η Vatan γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Είμαστε υποψήφιοι για τα λιμάνια του γείτονα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι η Ελλάδα πουλάει όσο-όσο από το λαχείο μέχρι τα λιμάνια και τις μαρίνες. Οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι για τα λιμάνια και τις μαρίνες είναι οι Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.

Αναφορά στο ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών γίνεται και στις υπόλοιπες εφημερίδες με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Τα βλέμματα των Τούρκων στραμμένα στα λιμάνια του γείτονα», «Υποψήφιες οι τουρκικές εταιρείες για τα ελληνικά λιμάνια», «Ο επιχειρηματίας Κότς άνοιξε τον δρόμο και οι Τούρκοι επιχειρηματίες επιθυμούν να πάρουν μαρίνες στην γείτονα». «Ο όμιλος Global θέλει τα λιμάνια της Ελλάδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, ο τουρκικός στρατός έχει εκπονήσει ακόμα και σενάρια απόβασης στο Καστελόριζο, σχεδιάζοντας ακόμα και σχετικούς χάρτες, ανάλογους με αυτούς της υπόθεσης του σχεδίου «Βαριοπούλα» για τον Έβρο που περιελάμβανε και κινήσεις αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα και προβοκάτσιας πριν την… «εισβολή». Όσο καιγόταν άλλωστε η Χίος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αλώνιζε στην Θράκη, δήθεν για το ραμαζάνι, προωθώντας στο ακέραιο την τουρκική προπαγάνδα… που δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις επέτρεψαν επί σειρά ετών να βρίσκει γόνιμο έδαφος στην περιοχή.

Είναι σαφές ότι οι πολλές συμπτώσεις μαζί παύουν να συνιστούν σύμπτωση. Είναι σαφές ότι η γειτονική Τουρκία, που πάντοτε εποφθαλμιά τα εδάφη και τα δίκαια της Ελλάδας, δεν αφήνει τη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Όσο οι ξένοι δανειστές μας υποχρεώνουν την Ελλάδα σε νέες θυσίες (μέχρι και περικοπές σε δαπάνες καίριες ακόμη και για την άμυνα της χώρας) και μας στριμώχνουν περισσότερο, τόσο οι Τούρκοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσχεράνουν τη θέση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Και, προφανώς, δε θα σταματήσουν μόνο στα θεμιτά μέσα τον αγώνα τους να προωθήσουν τα σχέδιά τους εις βάρος της Ελλάδας. Κάτι που θα είναι ευκολότερο, όσο πιο γονατισμένη βρίσκουν τη χώρα μας.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν  ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για την Ελλάδα, το οποίο οφείλει να λάβει υπόψη η κυβέρνηση. Εδώ που φτάσαμε, διακυβεύεται ακόμη και η εθνική μας κυριαρχία. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στιγμή!


Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάς πωλείται. Αλλά οχι σήμερα. Απο παλιά...
























Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικό φακέλωμα σε όλες τις συναλλαγές μας από σήμερα

 Στο ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην αγορά προχωρά και επισήμως από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έληξε η προθεσμία που είχε δώσει σε υπουργεία, υπηρεσίες και εταιρείες να αποστείλουν με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) όλα τα στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές για να ξεκινήσει νέος κύκλος διασταυρώσεων και ελέγχου των εισοδημάτων εν όψει και της καθολικής εφαρμογής του "πόθεν έσχες".


 Ετσι, και τυπικά πλέον, μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και όλες οι συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων Ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ακόμη και εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ελέγχων και διασταυρώσεων, που έχουν ήδη ξεκινήσει, για τον εντοπισμό και των φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα ζουν πλουσιοπάροχα πραγματοποιώντας μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες, πληροφορίες θα συγκεντρώνονται και για τυχόν ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, παραγώγων, ομολόγων, προϊόντων εφάπαξ καταβολής, επενδύσεων σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., θυρίδων αλλά και για την αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να αφορούν στη χρήση του 2011, εκτός αυτών που αφορούν στις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος, αλλά και των στοιχείων των τραπεζών που θα πρέπει να αφορούν και στη χρήση 2010.

Επισημαίνεται ότι όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αξιοποιηθούν για εκτεταμένες διασταυρώσεις επαλήθευσης στοιχείων δαπανών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος-ΣΔΟΕ κ.λπ.).

Ειδικότερα, όλες οι ανωτέρω επιχειρήσεις, υπηρεσίες και οργανισμοί θα έπρεπε να αποστείλουν, μέχρι χθες το βράδυ, μεταξύ των άλλων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα εξής στοιχεία:

* Από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

* Από τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν σε:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν,

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.

* Από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πρέπει να διαβιβάσουν στοιχεία που αφορούν στις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων.

* Από τις εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος όλα τα στοιχεία που αφορούν σε αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, τον ΑΦΜ κτλ.

Σε περίπτωση βέβαια που δεν θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τις εταιρείες, τότε θα εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυστηρά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν και τις 100.000 ευρώ, καθώς και διώξεις ανάλογα με το παράπτωμα που έχει τελεστεί.

Στο πλαίσιο πάντως του γενικότερου φακελώματος που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ν (13/8/2012, σελ. 1) ετοιμάζεται και νέο ειδικό πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού να έχουν την πλήρη εικόνα και το οικονομικό προφίλ όλων των συγγενικών προσώπων του φορολογούμενου που ελέγχουν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Πηγή
 

Διαβάστε περισσότερα...