Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Άλλο συμφορά και άλλο...κακούργημα.

γράφει ο Χρήστος Γιανναράς.

Σε μιαν αναπάντεχη συμφορά (σεισμό, φωτιά, πλημμύρα, λοιμό, ξενική εισβολή και κατοχή) οι άνθρωποι σφίγγουμε τα δόντια και υπομένουμε. Ξυπνάνε απρόσμενες δυνάμεις αντοχής, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης αποδείχνεται πολυμήχανο. Oχι ανώδυνα ούτε χωρίς θύματα - η συμφορά έχει κόστος ανθρώπινες ζωές, είναι πάντοτε απειλή θανάτου. Αλλά έχει τη «λογική» ότι ξεπερνάει τις δυνατότητές μας να την αποτρέψουμε, γι' αυτό και χαλυβδώνει το πείσμα μας, η ψυχή αντιστέκεται. 
H ανεργία δεν είναι συμφορά. Όταν ξεπερνάει τα όρια της παροδικής συγκυρίας και αδρανοποιεί το ένα τέταρτο του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, είναι πολιτικό κακούργημα, κακουργεί την κοινωνία. Tο κακούργημα έχει αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς. Eίναι οι διαχειριστές της εξουσίας που κατέστρεψαν την οικονομία από στυγνή ιδιοτέλεια ή εγκληματική ανικανότητα. Yπερχρέωσαν εξωφρενικά τη χώρα, σπατάλησαν τα εισοδήματά της, τον όποιο πλούτο της. Μόνο για να συντηρήσουν το πελατειακό κράτος, το απολυταρχικό καθεστώς της κομματοκρατίας.  



Σήμερα στην Eλλάδα οι υπαίτιοι για την εφιαλτική ανεργία, προκλητικά και επιδεικτικά ατιμώρητοι, συνεχίζουν να ασκούν εξουσία (οι ίδιοι ή τα κόμματα που τους παρήγαγαν), την ώρα που εκατομμύρια θυμάτων τους καταστρέφονται ψυχικά. Oι τρεις πρώτοι μήνες μετά την απόλυση, αντέχονται. Mετά, η ψυχική διάλυση του άνεργου είναι μαρτύριο. H λέξη μαρτύριο κυριολεκτεί. Σπάνια ο άνθρωπος βγαίνει ψυχικά και σωματικά αλώβητος από μακρά περίοδο ανεργίας. Eίναι σαν να τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν φριχτά «κατά λάθος». Aπό δικαστική πλάνη ή ξαστόχημα των διωκτικών αρχών.

Tο ίδιο και η υπερφορολόγηση του πολίτη. Δεν είναι συμφορά. Oταν οδηγεί τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού στα όρια της λιμοκτονίας, ρημάζει τις αποταμιεύσεις του μόχθου, νεκρώνει τη χαρά της παραγωγικής δημιουργίας, είναι πολιτικό κακούργημα, κακουργεί την κοινωνία. Eγκλημα εν ψυχρώ, εκ προθέσεως. Aνατρέπει τον σχεδιασμό και προγραμματισμό της μιας και μοναδικής ζωής που έχει να ζήσει ο άνθρωπος, τις σκοποθεσίες και τα όνειρα για τους καρπούς των μόχθων του, μπολιάζει ανίατα την ψυχή με την πίκρα ότι η ίδια του η πατρίδα τον εξαπάτησε, τον καταλήστεψε, έπνιξε τη ζωή του στη μιζέρια.

Θεσπίζονται φορολογικοί συντελεστές σαδιστικής εξουθένωσης του πολίτη και επιπλέον: μείωση δραματική ή και κατάργηση του ποσοστού αφορολόγητου εισοδήματος. Eξωφρενικής αυθαιρεσίας χαράτσια. «Eκτακτες» εισφορές που τακτά επαναλαμβάνονται. Eισφορές καταναγκαστικής «αλληλεγγύης». Tέλη ακίνητης περιουσίας. Δημοτικά τέλη. Yπέρογκο ειδικό τέλος που προσδιορίζεται όχι από το εισόδημα αλλά από το εμβαδόν της κατοικίας και εισπράττεται εκβιαστικά μαζί με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος. Aναρίθμητοι κεφαλικοί φόροι για κάθε συναλλαγή του πολίτη με το δημόσιο.

H αυθαίρετη υπερφορολόγηση ιδρύει αντιπαλότητα κράτους και πολίτη. Yποτίθεται ότι το κράτος, η οργανωτική άρθρωση και λειτουργία της συλλογικότητας, συστήθηκε για να κοινωνείται η χρεία, να υπηρετεί το κράτος, με τις υπηρεσίες του και τους θεσμούς του, την ανάγκη του πολίτη, του κάθε πολίτη. Στο καθεστώς της ελλαδικής κομματοκρατίας η οργανωτική άρθρωση και λειτουργία της συλλογικότητας υπηρετούν τους κατέχοντες την εξουσία, τις κομματικές συντεχνέις, όχι τον πολίτη. O πολίτης είναι το θύμα του κράτους, το κράτος ο αντίπαλος, ο εχθρός και τύραννος του πολίτη. Oπου και όπως μπορεί ο πολίτης θα προσπαθήσει να αποφύγει τη θυματοποίηση, να ξεγελάσει το κράτος, να παρακάμψει τις παρεμβάσεις του κράτους στη ζωή του. Nα φοροδιαφύγει.

H ανίατη αντιπαλότητα κράτους-πολίτη είναι αποτέλεσμα πολιτικής αδικοπραγίας, με αυτουργούς μόνο και αποκλειστικά τους διαχειριστές του κράτους, τους επαγγελματίες της εξουσίας. Eξουσιάζουν καταπατώντας και ακυρώνοντας κάθε σύμβαση (συμβόλαιο, σύνταγμα) που ρυθμίζει τις σχέσεις πολίτη και κράτους. H φορολόγηση του πολίτη, όπως και η μισθοδοσία του δημόσιου λειτουργού και η συνταξιοδότησή του έχουν τη λογική και τον χαρακτήρα συνθήκης, συμβολαίου που δεσμεύει αμοιβαία τους συμβαλλόμενους. Tο κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει στον πολίτη περίθαλψη, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, έννομη τάξη, κ. τ. ό., ο πολίτης αντιπαρέχει στο κράτος μέρος των εσόδων από την εργασία του για να συντηρούνται οι κρατικές λειτουργίες. Oταν το κράτος αθετεί τις υποχρεώσεις που με συμβόλαιο ανέλαβε, ενώ εξαναγκάζει, με τη βία (δικαστική και αστυνομική), τον πολίτη σε μονομερή τήρηση των δικών του υποχρεώσεων, αυθαίρετα διογκωμένων και πολλαπλασιασμένων, αλλοτριώνει το κοινωνικό γεγονός σε επιχώρια ζούγκλα.

Oι κομματάνθρωποι που διαχειρίζονται το κράτος (είναι βλασφημία να τους αποκαλούμε πολιτικούς) κακουργούν την κοινωνία με την πάγια τακτική κλοπής, καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων, των προμηθειών υγειονομικού υλικού, εξοπλιστικών προγραμμάτων - αναρίθμητων ανάλογων κοινωνικών χρήσεων του φόρου που καταβάλλουν οι πολίτες. Μειώνουν οι κομματάνθρωποι μισθούς δημόσιων λειτουργών, δηλαδή συμφωνημένη αμοιβή για παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο, αθετούν συμβόλαιο σαν κοινοί απατεώνες. Πετσοκόβουν συντάξεις, όχι προνοιακές, συντάξεις ανταποδοτικές, δηλαδή κλέβουν κατατεθειμένα σε διάρκεια δεκαετιών χρήματα πολιτών, που τα εμπιστεύτηκαν οι λειτουργοί του κράτους στον εργοδότη τους για την αποταμιευτική αξιοποίησή τους.

Eλάχιστα, απλώς ενδεικτικά τα παραδείγματα ιχνογραφούν τον εφιάλτη που ζούμε στην Eλλάδα σήμερα και που δεν πρόκειται για «συμφορά» ή για «κρίση» αλλά για το αποτέλεσμα κοινωνικών στυγερών εγκλημάτων με επώνυμους γνωστούς τοις πάσι, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Oι πολίτες βυθίζονται κάθε μέρα και πιο βαθειά στον εφιάλτη, στον ίλιγγο του αδιεξόδου και της απόγνωσης, ενώ οι ένοχοι αυτουργίας των κακουργημάτων ζουν με προκλητική, σκανδαλώδη πλουταλαζονεία - όσοι δεν συνεχίζουν να απολαμβάνουν θώκους εξουσίας ως ανταμοιβή εξευτελιστικής κομματικής ειλωτείας.

Δεν ζούμε συμφορά, δοκιμασία, ατύχημα, ζούμε συντελεσμένο κακούργημα. Όσο περισσότεροι πολίτες το συνειδητοποιούν τόσο πληθύνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί η ελπίδα. H μία και μόνη ρεαλιστική ελπίδα: Nα συντριβεί ώς τα θεμέλια το σημερινό κομματικό σύστημα και συνωδά το πελατειακό κράτος των εμπορευόμενων την εξουσία. Nα προκηρυχθούν εκλογές για Συντακτική Eθνοσυνέλευση, για καινούργιο Σύνταγμα. Mε τους δωσιλόγους στερημένους κάθε πολιτικό δικαίωμα.
 

Διαβάστε περισσότερα...

Εθνική ντροπή και πρόκληση: Δίνουν στην Siemens έργο – μαμούθ με εντολή Μέρκελ! Κλείστε την χώρα να φύγουμε αναίσχυντοι.

Το θέμα αποκαλύπτει ο κορυφαίος οικονομικός συντάκτης Σπύρος Κτενάς, χωρίς όμως να αναφέρει τον πραγματικό λόγο που γίνεται αυτό το ανοσιούργημα. Η επίσκεψη Μέρκελ και το ραντεβού που ακολούθησε όπου συναντήθηκε με τον εδώ τοποτηρητή της Γερμανικής εταιρείας – απατεώνα. Την εταιρεία που μαζί με το Γερμανικό κράτος φυγαδεύει καταζητούμενους εγκληματίες για κακουργήματα εις βάρος της Ελλάδας. 
 Παραθέτουμε την αποκάλυψη και θα επανέλθουμε. 
Ρεπορτάζ: Σπύρος Κτενάς 
Λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από την Αθήνα, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, πρώην κλάδου της ΔΕΗ) φέρεται έτοιμος να κάνει ένα ακόμη μεγάλο δώρο στη σύμπραξη Siemens, Nexans, Prysmian ,ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ! Πυροβολώντας εξ επαφής την ελληνική βιομηχανία, επιχειρεί να αναθέσει στη Siemens (και τους συνεταίρους της στη σύμπραξη) το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποβρύχια καλώδια, αντικείμενο διεθνή δημοσίου διαγωνισμού του, που επιχορηγείται και από κοινοτικούς πόρους.  


 Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΑΔΜΗΕ «πέταξε έξω» την επιχείρηση Ελληνικά Καλώδια
ΑΕ, που πληρούσε όλες τις τεχνικές και οικονομικές προδιαγραφές, δίνοντας το πρόκριμα στη ξένη σύμπραξη (Siemens, Nexans, Prysmian) να συνεχίσει μόνη της στην διαδικασία του διαγωνισμού. Κι αυτό παρά το γεγονός – όπως καταγγέλει η ελληνική εταιρία – ότι η προσφορά της σύμπραξης Siemens, Nexans, Prysmian α) έχει λήξει β) παραβιάζει τη διακήρυξη σε 33 ουσιώδη σημεία ενώ 10 τουλάχιστον από τα δικαιολογητικά συμμετοχής είναι ελλειπή ή ανύπαρκτα.
Το παραπάνω γεγονός αφήνει έκθετη την αρμόδια αρχή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία καλείται να αντιμετωπίσει – εκτός του τεράστιου ηθικού θέματος – συγκεκριμένη καταγγελία της ελληνικής βιομηχανίας για παράνομες διαδικασίες στον σχετικό διαγωνισμό. Η καταγγελία έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που δίνει στο όλο θέμα ευρύτερες διαστάσεις.
Ο όλος χειρισμός δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά μεταξύ των οποίων: γιατί ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να μεροληπτεί υπέρ ξένων εταιρειών και σε βάρος μιας ελληνικής βιομηχανίας, η οποία ανήκει σε έναν όμιλο ο οποίος ελέγχει το 12,7% των συνολικών εξαγωγών της χώρας; Παρεμπιπτόντως, ο συγκεκριμένος όμιλος (Βιοχάλκο) μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ προσφάτως εξαγόρασε την ιταλικών συμφερόντων εταιρεία παραγωγής καλωδίων Fulgor που ευρίσκεται στο Σουσάκι Κορινθίας, ξεμπλοκάροντάς την από το άρθρο 99 και εξασφαλίζοντας εργασία σε 250 έλληνες εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Το «πέταγμα στα σκουπίδια» της προσφοράς της Ελληνικά Καλώδια έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις. Αν ο ΑΔΜΗΕ δεν πέταγε την ελληνική εταιρεία έξω από το διαγωνισμό και αυτή έπαιρνε τη δουλειά, το ελληνικό δημόσιο δεν θα είχε απλώς σημαντικά έσοδα (από την λειτουργία της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας) και έλληνες εργαζόμενοι δεν θα είχαν απλώς εργασία. Αυτό που θα κρίνονταν είναι ότι ελληνική βιομηχανία θα λάμβανε πιστοποίηση παραγωγού υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης, με δυνατότητα πλέον να εισέλθει δυναμικά στην αγορά αυτή, όπου σήμερα δραστηριοποιούνται ελάχιστοι παίκτες διεθνώς.. Πέραν αυτού, είναι σημαντικό για μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, να αποκτήσει έναν πιστοποιημένο εγχώριο παραγωγό υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης δεδομένης της μεγάλης ανάγκης διασύνδεσης των νήσων με το ηπειρωτικό σύστημα. Σημειώνεται ότι ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ έχει συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας με την εταιρία VISCAS, από τους κορυφαίους παραγωγούς υποβρυχίων καλωδίων διεθνώς.
Ας δούμε, όμως βήμα – βήμα πως εξελίχθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία:
* Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2012. Υποβλήθηκαν δύο προσφορές: α) η προσφορά της «Ελληνικά Καλώδια ΑΕ» και β) της ξένης σύμπραξης των εταιρειών «Siemens AE – Prysmian Powerlink Sir – Nexans Norway AS».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής διαπιστώθηκε πλήθος παραβάσεων στα δικαιολογητικά της ξένης σύμπραξης: τραπεζικές εγγυητικές επιστολές αμετάφραστες, ληγμένα πιστοποιητικά ή απλές φωτοτυπίες τους, έλλειψη ασφαλιστικών ενημεροτήτων, κ.α. Παρ όλα αυτά, ο ΑΔΜΗΕ δεν απέρριψε την προσφορά της ξένης σύμπραξης.
* Στο δεύτερο στάδιο η Επιτροπή Αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών του ΑΔΜΗΕ αρχικά απέρριψε την προσφορά της ξένης σύμπραξης, καταγράφοντας πάνω από 33 παραβάσεις οικονομικών και τεχνικών όρων του διαγωνισμού. Χαρακτηριστικά η ξένη σύμπραξη δήλωσε ότι η προσφορά της ισχύει μόνο αν το όριο ευθύνης της για οποιοδήποτε λόγο και αιτία περιορίζεται στο 10% του συμβατικού τιμήματος, ώστε ό,τι λάθος ή κακοτεχνία και να κάνει να ευθύνεται να επιστρέψει μόλις ως 40εκ, ακόμη και αν έχει εισπράξει το τίμημα των 400 εκ. ευρώ. Αντιθέτως, η ελληνική εταιρεία κάλυπτε το 100% του έργου
* Η ξένη σύμπραξη κατέθεσε προσφυγή κατά της απόρριψης της, επί της οποίας τα 11 μέλη της Επιτροπής, αλλά και οι προϊστάμενες αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ έκριναν: «…η ως άνω [στην προσφυγή] επιχειρηματολογία δεν αναιρεί ρητά τα υποβαλλόμενα στην προσφορά σχόλιο… η ενσωμάτωση στην προσφορά του Διαγωνιζομένου, όρων και προϋποθέσεων, με σκοπό να αποτελέσουν αντικείμενο πιθανής μελλοντικής διαπραγμάτευσης είναι παράτυπη και άκυρη». Όμως καταλήγοντας οι άνω αρμόδιοι, έκαναν στροφή 180ο και εισηγήθηκαν την αποδοχή της προσφοράς προς το ΔΣ του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, ενώ στην αιτιολογία η εισήγηση γράφει όχι στο «ίδια ταύτα» γράφει ναι, υπό τον όρο ως 13.7.2012 η ξένης σύμπραξη να δηλώσει ότι ανακαλεί τη γραπτή δήλωσή της ότι η προσφορά ισχύει μόνο αν αλλάξουν υπέρ της 33 όροι της Διακήρυξης.
* Η απόφαση του ΑΔΜΗΕ, που δέχτηκε την εισήγηση, προσβλήθηκε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η απόφαση ήταν προσωρινή και όχι οριστική. Αναμένεται, συνεπώς, νέα απόφαση του ΑΔΜΗΕ επί των τεχνικών προσφορών.
* Από επιστολή της 19.7.2012 (αρ. πρωτ. ΑΔΜΗΕ 1951), που παρουσιάστηκε στη δίκη, προκύπτει ότι η προσφορά της ξένης σύμπραξης έχει λήξει την 8.7.2012, χωρίς να παραταθεί έγκαιρα, ενώ ήδη την 13.7.2012 η ξένη σύμπραξη αρνήθηκε εκ νέου ρητά να άρει τις 33 αποκλίσεις της προσφοράς της από την Διακήρυξη, όπως παράτυπα ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ για να μην την απορρίψει.
* Τέλος, με την από 24.8.2012 γραπτή παρέμβαση που άσκησε η ξένη σύμπραξη στη δίκη υπέρ του ΑΔΜΗΕ ομολόγησε ότι η προσφορά της έχει απορριφθεί.
* Πάντως, στις 15 Οκτωβρίου 2012 κατατέθηκε από την ελληνική επιχείρηση καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μη αποκλεισμό της ξένης σύμπραξης λόγω: α) λήξης ισχύος προσφοράς της, β) 33 αποκλίσεων από απαράβατους όρους Διακήρυξης και γ) 10 ουσιωδών ελλείψεων στα δικαιολογητικά συμμετοχής.


 statbank.gr

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Καμαρῶστε ἕναν ὑποδειγματικὸ Πρόεδρο!

Προσέξτε τὴν εἴδησι, ἀλλὰ καὶ τὴν τόσο χαρακτηριστικὴ φωτογραφία, ποὺ μᾶς ἔρχεται ἀπὸ τὴν μακρυνὴ Οὐρουγουάη τῆς Λατινικῆς Ἀμερικῆς.
 Ὁ παχουλὸς κύριος, ποὺ βλέπετε νὰ βγαίνη μὲ δυσκολία ἀπὸ τὸν παλιὸ «Σκαραβαῖο», εἶναι ὁ... πρόεδρος τῆς Οὐραγουάης, Χοσὲ Μουχίκα! Καὶ τὸ παλιὸ αὐτὸ σκαρὶ τῆς Volkswagen, ποὺ ἡ ἀξία του εἶναι μόλις 1.945 δολλάρια, εἶναι ἡ μοναδικὴ «πολυτέλεια», ποὺ ἔχει ἐπιτρέψει στὸν ἑαυτό του. 

Ὁ 77χρονος Οὐρουγουανὸς πολιτικός, ποὺ δὲν ἔχει τραπεζικὸ λογαριασμὸ ἀλλὰ οὔτε καὶ χρέη, ἀπέκτησε πρὶν ἀπὸ λίγες ἡμέρες ἀκόμα ἕναν τίτλο τιμῆς, αὐτὸν τοῦ πιὸ φτωχοῦ προέδρου στὸν κόσμο! Τὸ παρατσούκλι βγῆκε μετὰ τὴν ἀποκάλυψι, ὅτι ἂν καὶ ὁ μηνιαῖος μισθός του εἶναι 12.500 δολλάρια, ἐκεῖνος κρατάει μόνον 1.250 γιὰ τὰ ἔξοδά του καὶ τὸ ὑπόλοιπο 90%, τὸ ἐπιστρέφει ... στὸ κράτος προκειμένου νὰ ἐνισχυθοῦν τὰ προγράμματα κοινωνικῆς προνοίας!  



Ὅπως ὁ ἴδιος εἶπε σὲ συνέντευξί του στὴν ἐφημερίδα «El Mundo», μὲ τὰ 1.250 δολλάρια τὸν μῆνα μπορεῖ νὰ τὰ βγάλη πέρα. Καὶ μπορεῖ, διότι οἱ περισσότεροι κάτοικοι τῆς Οὐρουγουάης ζοῦν μὲ πολὺ λιγώτερα.
 Εἶναι ἢ δὲν εἶναι ἀπογοητευτικὴ ἡ σύγκρισις μὲ κάτι δικά μας «παιδιά»!
 Τί θὰ ἔλεγε ἄρα γε κάποιος Χρῆστος Σαρτζετάκης ἢ κάποιος Κάρολος Παπούλιας, ἔτσι στὴν τύχη λέμε δύο ὀνόματα, κυττῶντας τὴν συγκεκριμένη φωτογραφία καὶ διαβάζοντας αὐτὲς τὶς λίγες γραμμές;
Ταιριάζει μᾶλλον ἐκεῖνο τὸ παραδοσιακὸ σχόλιο τοῦ λαοῦ μας, ποὺ λέει «Ἀπορία ψάλτου, βήξ!»

 «Ἰωάννης Καποδίστριας»


Πηγή 







Διαβάστε περισσότερα...

Σωματίδια νερού στην επιφάνεια της Σελήνης

Η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα για την παρουσία του στον φυσικό δορυφόρο μας  






Λονδίνο 
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν την παρουσία σωματιδίων νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αλλάζει τα δεδομένα για την παρουσία του νερού στον φυσικό μας δορυφόρο.

Οι θεωρίες

Η Σελήνη εθεωρείτο άνυδρη αλλά τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε νερό σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφός της. Το μεγάλο ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι επιστήμονες ήταν από πού προήλθε το νερό. Η θεωρία την οποία ασπάστηκαν οι περισσότεροι ειδικοί ήταν ότι το νερό μεταφέρθηκε στη Σελήνη από αστεροειδείς και άλλα διαστημικά σώματα που έπεσαν εκεί. Ομως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό η Σελήνη να μπορεί να παράγει και η ίδια νερό.

Τα υδάτινα σωματίδια

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τενεσί μελέτησαν δείγματα εδάφους που έχουν φέρει στη Γη οι αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών του προγράμματος Apollo της NASA. Διαπίστωσαν ότι στο έδαφος υπήρχαν υδάτινα μόρια. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν μόρια υδροξυλίου. Το υδροξύλιο αποτελείται από ένα άτομο υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου, αντί των δύο ατόμων υδρογόνου και ενός οξυγόνου που σχηματίζουν ένα συμβατικό μόριο νερού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υδάτινα μόρια δημιουργήθηκαν από μια χημική διεργασία που έλαβε χώρα στην επιφάνεια της Σελήνης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπήρξε μια αλληλεπίδραση των φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού ανέμου με τις σεληνιακές συνθήκες η οποία παρήγαγε τελικά σωματίδια νερού. Τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου διαθέτουν υδρογόνο και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ένωσή τους με το οξυγόνο που υπάρχει στον φυσικό μας δορυφόρο οδήγησε στη δημιουργία μορίων υδροξυλίου.
Η παρουσία μορίων υδροξυλίου στο έδαφος της Σελήνης είχε υποδειχτεί και στο παρελθόν από ανάλογες μελέτες σε δείγματα εδάφους του δορυφόρου μας. Ομως πιστευόταν ότι τα δείγματα είχαν «μολυνθεί» από τον υγρό αέρα που υπάρχει στην περιοχή όπου είχαν γίνει οι μελέτες και ότι τα υδροξύλια που είχαν εντοπιστεί σε αυτά ήταν...γήινα. Οι ερευνητές της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι τα υδροξύλια που εντόπισαν οι ίδιοι είναι σεληνιακά.

Το σεληνιακό νερό

Αν βρεθεί τρόπος εκμετάλλευσης του νερού που υπάρχει (ή παράγεται) στη Σελήνη θα διευκολυνθούν αφάνταστα τα σχέδια δημιουργίας επανδρωμένων βάσεων εκεί.  Εκτός από τις προφανείς χρήσεις του νερού, η επεξεργασία του μπορεί να έχει και άλλες σημαντικές εφαρμογές. Το οξυγόνο μπορεί να εξασφαλίσει αέρα για να αναπνέουν οι αστροναύτες, ενώ τόσο το υδρογόνο όσο και το οξυγόνο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα πυραύλων ή για παραγωγή ενέργειας.


Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Ο αστρονομικός προσανατολισμός του σχεδίου πόλεως της Αλεξάνδρειας

Χτίστηκε βάσει της κίνησης του Ήλιου στα γενέθλια του Μ. Αλεξάνδρου. Η πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο εξ αρχής χτίστηκε με τρόπο τέτοιο που το βασικό πολεοδομικό σχέδιό της να ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό κατά τη μέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με δύο Ιταλούς ερευνητές που συνδυάζουν την μελέτη της αρχαιοαστρονομίας με την πολεοδομία. 




Οι Τζούλιο Μάλι και Λουίζα Φέρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, μελέτησαν τοπογραφικά την πόλη και τον προσανατολισμό του ορθογώνιου πολεοδομικού πλέγματός της, ο κεντρικός διαμήκης άξονας του οποίου ήταν ευθυγραμμισμένος με την πορεία του ήλιου. Υποπτευόμενοι ότι η σχεδίαση της Αλεξάνδρειας σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αστρονομικό γεγονός, οι ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό προσομοίωσης για να αναπαραστήσουν την πορεία του ήλιου κατά την ημέρα γέννησης του Αλεξάνδρου. Έτσι, ανακάλυψαν ότι η αυτή η εκτιμώμενη πορεία παρεκκλίνει λιγότερο από μισή μοίρα από την χάραξη της κεντρικής λεωφόρου της αρχαίας πόλης.
Επίσης βρήκαν ότι το «βασιλικό άστρο», ο «Βασιλίσκος» (ο άλφα του Λέοντα), το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό του Λέοντα, ο οποίος μελετήθηκε ιδιαίτερα από τον Πτολεμαίο, είχε μια παρόμοια ευθυγράμμιση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούσε συνήθη πρακτική στην αρχαιότητα ο πολεοδομικός σχεδιασμός μιας νέας πόλης ή σημαντικού μνημείου (π.χ. της Πυραμίδας της Γκίζας) να βασίζεται σε σημαδιακά αστρονομικά συμβάντα. Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση της Αλεξάνδρειας με τη γέννηση του Αλεξάνδρου ήταν ένας τρόπος να αναδειχτεί η ισχύς του τελευταίου.
Μάλιστα οι ερευνητές προτίθενται να αναζητήσουν αν κάτι ανάλογο έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις που ιδρύθηκαν προς τιμή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αχανή επικράτεια της αυτοκρατορίας του. Η Αλεξάνδρεια υπήρξε το πρότυπο για μια σειρά από ελληνιστικές πόλεις που χτίστηκαν κι αυτές ως βασιλικές πόλεις.
Εξάλλου, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι μελετούν την αρχαία Αλεξάνδρεια (που ιδρύθηκε το 331 π.Χ.) σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον τάφο του Αλεξάνδρου. Οι Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι νέες αναλύσεις τους θα βοηθήσουν σε αυτή την έρευνα.
Σχετικά: The astronomical orientation of the urban plan of Alexandria

Η βυθισμένη Αλεξάνδρεια













Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η Ελλάδα: Έχουμε πετρέλαιο σαν το Ιράν, χρυσάφι σαν την Αφρική και αέριο σαν τη Ρωσία

Μόνο υψηλές προσδοκίες γεννούν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την υπό σχεδιασμό εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων, η οποία μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της υπερχρεωμένης Ελλάδας….Λίγοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η ταλαιπωρημένη Ελλάδα είναι παραγωγός πετρελαίου. Μικρή μεν – με μόνο 2.000 βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχούν στο 0,5% των αναγκών της – αλλά με μέλλον, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σημειώνει επίσης ότι η αδιάφορη μέχρι σήμερα Αθήνα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.  


 Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση τριών περιοχών, όπου είχαν διεξαχθεί σεισμικές μελέτες κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, στα Ιωάννινα, στη βορειοδυτική περιοχή της Ηπείρου κοντά στα αλβανικά σύνορα, όπως και στο Ιόνιο.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν δείξει να βιάζονται να «θέσουν υποψηφιότητα» για την εξόρυξη των εν λόγω κοιτασμάτων – τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 50 και 100 εκ. βαρελιών. Παρ’ όλα αυτά, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο, υψηλές προσδοκίες τρέφονται για την αχανή έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στην Κρήτη.

Νορβηγική εταιρεία με την ονομασία Petroleum Geo-Services (PGS) επελέγη προσφάτως για τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων σεισμικών μελετών σε μία περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι οποίες θα διαρκέσουν 18 μήνες.

Από την άλλη μεριά, η εξίσου γαλλική εφημερίδα La Tribune κάνει λόγο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μέλλει να διαδραματίσει η υπερχρεωμένη Ελλάδα στην εξόρυξη χρυσού, προσθέτοντας πως εκτός από πλούσια κοιτάσματα βωξίτη και περλίτη, μέχρι το 2016 η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χρυσού της Ευρώπης, ξεπερνώντας ακόμη και τη Φινλανδία η οποία κατέχει την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη προμηθευτών χρυσού.

Επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες παροχής αδειών εξόρυξης και ξεπερνώντας τη νοοτροπία πελατειακού κράτους, η οποία έθετε ανυπέρβλητα εμπόδια, τα σχέδια που έχουν προταθεί από δύο ξένες εταιρείες εξόρυξης – την καναδική Eldorado Gold και την αυστραλιανή Glory Resources – αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην παραγωγή χρυσού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...