Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ψαχνοντας για το Ελ Ντοραντο

Ολοι μας εχουμε ακουσει για το Ελ Ντοραντο και συχνα χρησιμοποιουμε τον ορο "Ελ Ντοραντο" για να περιγραψουμε μια περιοχη που ειναι γεματη με πλουτη. Τι ηταν ομως στην πραγματικοτητα το Ελ Ντοραντο;


 

Το Ελ Ντοραντο ηταν ενα μυθικο βασιλειο που υποτιθεται πως ηταν γεμματο με πλουτη και αφθονο χρυσο. Συμφωνα με τους Ινδιανους της νοτιου Αμερικης το βασιλειο αυτο ξεπερνουσε σε αιγλη ολα τα αλλα βασιλεια και υποτιθεται οτι βρισκοταν ανατολικα των Ανδεων μεσα στις ζουγκλες του Αμαζονιου. Οι περιγραφες των ιθαγενων για αυτο το βασιλειο με τα αμυθητα πλουτη συνεπειρε τους Ισπανους που αρχισαν μανιωδως να ψαχνουν για αυτη την χρυση πολιτεια την οποια ονομασαν Ελ Ντοραντο. Εικαζεται οτι ο μυθος αυτος δημιουργηθηκε απο τις δοξασιες των ινδιανων Μουισκα οι οποιοι κατοικουσαν καπου στην σημερινη κολομβια. Συμφωνα με τις παραδοσεις τους ο αρχηγος της φυλης τους συνηθιζε να καλυπτει το σωμα του με χρυση σκονη και στη συνεχεια εμπαινε στον ποταμο του Αμαζονιου.




Αποσπασμα απο την ταινια Ελ Ντοραντο του Carlos Saura, 1988.


Γενικοτερα ο μυθος του Ελ Ντοραντο αυτου του υποτιθεμενου χρυσου βασιλειου ηταν διαδεδομενους σε πολλες ινδιανικες φυλες καθως και σους ινκα.
Οι Ισπανοι οταν εφτασαν στην νοτια Αμερικη γυρω στο 1530 ακουσαν για την υπαρξη αυτης της μυθικης πολης, απο το 1531 αρχισαν να ψαχνουν στις ζουγκλες του Αμαζονιου για να βρουν τα αμυθητα πλουτη που ακουγαν απο τις περιγραφες των ινδιανων. Απο το διαστημα 1531 εως το 1565 εγιναν πολλες αποστολες ανατολικα των Ανδεων οι ισπανοι εχοντας ως βαση το περου ξεκινουσαν ταξιδια στις αχανεις ζουγκλες του Αμαζονιου για ανακαλυψουν τους αμυθητους θησαυρους, αναμεσα σε αυτους τους εξερευνητες ηταν και ο Ελληνας Κονκισταδορος Πεντρο ντε Καντια. Με 200 αντρες περασε τις Ανδεις το 1538 και αρχισε να ψαχνει για το Ελ Ντοραντο το οποιο οι ινκας ονομαζαν Αμπαγια ή Αμαμπαγια. Τελικα υστερα απο μηνες ασκοπης περιπλανησεις στις ζουγκλες του Αμαζονιου και υπο τις συνεχεις επιθεσεις των ινδιανων του Αμαζονιου, επεστρεψε απραγος στο Περου.
Στην αναζητηση του Ελ Ντοραντο συμμετειχαν και Γερμανοι κονκισταδορες με αποστολες απο την Κολομβια η οποια τοτε ανοικε στην Αγια Ρωμαικη αυτοκρατορια και ονομαζοταν απο τους Γερμανους Μικρη Βενετια (Klein-Venedig).
http://en.wikipedia.org/wiki/German_col ... e_Americas


 Φρανσισκο Ντε Ορελανα









 Αυτο το βιντεο ειναι αποσπασμα απο την ταινια του Καρλος Σαουρα η οποια βασιζεται στην αποστολη του Πεντρο ντε Ουρσουα.



Σημαντικες αποστολες ηταν αυτες του Φρανσισκο Ντε Ορελανα (1541-1546) ο οποιος στην προσπαθεια του να βρει τον αμυθητο χρυσο του Ελ Ντοραντο πεθανε σε μια απο τις αποστολες που εκανε στον Αμαζονιο. Οι περιγραφες του για τις ινδιανικες φυλες του Αμαζονιου και οι αναφορες του για ινδιανες γυναικες πολεμιστριες και με βαση των Ελληνικων μυθων για τις Αμαζονες ενεπνευσαν τον βασιλια της Ισπανιας Καρολο Έ να ονομασει ολη την περιοχη Αμαζονιο.

Πεντρο ντε Ουρσουα
Αξιοσημειωτη ηταν και η ισπανικη αποστολη του Πεντρο δε Ουρσουα το 1560 η οποια επισης τελειωσε αδοξα με τον θανατο του ιδιου του ουρσουα και τον στασιασμο των ιδιων των αντρων του με επικεφαλη τον Λουπε Αγκιρε.








 Γενικα ολες οι αποστολες των ισπανων των Γερμανων ακομα και των Αγγλων και οι ελπιδες για την ευρεση αυτου του χαμενου βασιλειου επεσαν στο κενο. Το μονο που καταφεραν οι ισπανοι ηταν να επιτυχουν την εξερευνηση του Αμαζονιου. Υπηρχε αραγε αυτο το βασιλειο ή ηταν προοιον της φαντασιας των ιθαγενων;
Μπορει να υπηρχε καποιο χαμενο βασιλειο μεσα στις ζουγκλες του Αμαζονιου; Ειναι γεγονος παντως πως αρκετοι ψαχνουν για αυτο το χαμενο βασιλειο ακομα και σημερα...
http://en.wikipedia.org/wiki/Paititi


Πηγή
















Διαβάστε περισσότερα...