Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Σακουντάλα Ντεβί: Ο μύθος πίσω από τη γυναίκα που τιμάει η Google

Η Σακουντάλα Ντεβί, η γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει στα μαθηματικά ακόμη και τους υπολογιστές είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Google.

Η Σακουντάλα Ντεβί δεν ήταν μόνο ο… άνθρωπος υπολογιστής, αλλά και από τους πρώτους που ασχολήθηκαν και με την ομοφυλοφιλία στην Ινδία. Η Google την τιμάει για τα 84 χρόνια από τη γέννησή της.

Η περίπτωση της Σακουντάλα Ντεβί είναι κάτι παραπάνω από μοναδική: Από πολύ μικρή ηλικία μπορούσε κανείς να δει το ταλέντο της στα μαθηματικά, αλλά σίγουρα κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι το 1988 θα γινόταν αντικείμενο έρευνας από τον καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Άρθουρ Τζένσεν.










Ο καθηγητής Τζένσεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι «οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι… η μητρική της γλώσσα», ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «για τους περισσότερους από εμάς είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο».

Όπως έχει η ίδια δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της, κλήθηκε από πολύ μικρή ηλικία να συντηρεί οικονομικά την οικογένειά της. Στην ηλικία, μάλιστα, των 6 ετών πραγματοποίησε και την πρώτη της επίσημη «επίδειξη ικανοτήτων» μπροστά σε κοινό, στο Πανεπιστήμιο της πόλης Mysore της Ινδίας. Αυτή ήταν και η αρχή μίας μεγάλης καριέρας…








Αυτό όμως που έκανε την Ντεβί διάσημη στην Ινδία ήταν η συγγραφή, το 1977, της πρώτης μελέτης για την ομοφυλοφιλία στην Ινδία. Όπως αναφέρει η ίδια σε ένα σημείο της μελέτης, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ομοφυλοφιλία, καθώς ο σύζυγός της ήταν ομοφυλόφιλος. Η μελέτη της βασίστηκε σε συνεντεύξεις ομοφυλόφιλων Ινδών, ενός ζευγαριού από τον Καναδά αλλά και σε μαρτυρία ιερέα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το θέμα της ομοφυλοφιλίας έπρεπε πλέον να περάσει στο «παρελθόν».

Λίγα χρόνια αργότερα, και έχοντας πρώτα κατακτήσει μία θέση στο Πάνθεον των μεγάλων μαθηματικών «μυαλών», επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της.




Πηγή











Διαβάστε περισσότερα...