Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Το κόστος ενός μπάνιου σε πλαζ

Από 30 έως 60 ευρώ θα πρέπει να διαθέσει μια τετραμελής οικογένεια για μια μέρα σε οργανωμένη παραλία της Αττικής. Το μπάνιο «εδώ κοντά» είναι καλή ιδέα, ιδίως όταν οι άδειες αργούν και τα παιδιά πρέπει κάπως να απασχοληθούν, όμως πόσες φορές τον μήνα το αντέχει το πορτοφόλι του μέσου Ελληνα;

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, η είσοδος σε μια από τις οργανωμένες ακτές του Λεκανοπεδίου (τα Σαββατοκύριακα) ξεκινά για ένα άτομο από τα 4 ευρώ (Αττική Ακτή, Βουλιαγμένη) και φτάνει τα 25 ευρώ (Αστέρας), ενώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά 6-12 ετών, από 16 ευρώ έως 76 ευρώ (στις ίδιες παραλίες). Και αν πρόκειται για τα δύο άκρα, υπολογίστηκε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος για ένα ζευγάρι είναι τα 22,75 ευρώ (με ξαπλώστρες και ομπρέλα), ενώ για μια τετραμελή οικογένεια τα 37,60 ευρώ.


Στα παραπάνω δεν έχει υπολογιστεί φυσικά το κόστος του καφέ, του σάντουιτς και του νερού που ενδεχομένως κάποιος ψωνίσει στη διάρκεια της παραμονής του στην παραλία, οι τιμές των οποίων είναι συχνά υψηλές. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι επιβεβλημένο ότι και στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται για τα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και (θα πρέπει να) επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Επίσης θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους λουόμενους που δεν θέλουν να νοικιάσουν ξαπλώστρα. Επιπλέον, η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο και φυσικά να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Οσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών κατά τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο και από τις 10:30 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι. Ειδικά στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων, ενώ απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.), όπως και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike), σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες. Μάλιστα, η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο και από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

 Πηγή