Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο μύθος των Illuminati - Μήπως τελικά δεν εξαφανίστηκαν ποτέ;

Αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα… brand names των σύγχρονων θεωριών συνωμοσίας. Oι Illuminati του Βαυαρού Ανταμ Βαισχάουπτ εξακολουθούν μέχρι και τις μέρες μας να στοιχειώνουν κάθε πολιτικό και οικονομικό σενάριο που αναφέρεται σε πλεκτάνες και μηχανορραφίες των ισχυρών του πλανήτη μας. Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν επουδενί αναδειχθεί οι ρίζες των ιδεών αυτών, ούτε οι αρχικοί σκοποί των όσων ξεκίνησαν να τις διακινούν… 
 
Την πρωτομαγιά του 1776 ο Γερμανός φιλόσοφος Ανταμ Βαισχάουπτ (1748-1830) ιδρύει στο Ingolstadt της άνω Βαυαρίας τη μυστική εταιρία των Illuminati. Αν και ο χρόνος ζωής της μυστικής αυτής οργάνωσης ήταν πολύ σύντομος (διαλύθηκε 9 χρόνια αργότερα, το 1785), εντούτοις από τις επόμενες κιόλας δεκαετίες, οι Illuminati κατηγορήθηκαν και δαιμονοποιήθηκαν όσο λίγοι.


Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ιστοσελίδες και τα περιοδικά έντυπα που προωθούν συνωμοσιολογικά σενάρια, αρέσκονται απλά στο να «δείχνουν» τους Illuminati πίσω από κάθε σκευωρία ή αρνητική εξέλιξη στην πολιτική και οικονομική σκηνή του πλανήτη. Ωστόσο αρνούνται πεισματικά να αναδείξουν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης. Ετσι στις επόμενες γραμμές θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: Ποιες ήταν οι επιδιώξεις των αυθεντικών Ιλλουμινάτων; Ποιοι ιδεολογικοί χώροι τους ενοχοποίησαν και γιατί; Και τέλος, ταιριάζει η εικόνα που έχουμε σήμερα για τη μυστική αυτή εταιρία (αν και εφ’ όσων εξακολουθεί να υφίσταται) με τις αρχές και αξίες του Βαισχάουπτ; Αλλωστε το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει ο μελετητής των εναλλακτικών θεμάτων, είναι να εξετάσει προσεκτικά τις απαρχές της γέννησης των θεωριών και των φαινομένων που έχει κληθεί να ερευνήσει, καθώς επίσης και το προφίλ των ανθρώπων που μίλησαν πρώτοι για αυτά. 
 
Υπέρ του Διαφωτισμού και της ανατροπής των κατεστημένων
Το ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης το 1789 επέφερε σταδιακά τεράστιες αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι ιδέες του κινήματος του Διαφωτισμού αλλά και το σύνθημα «Ελευθερία –Ισότητα – Αδελφότητα», ξεκίνησαν δειλά δειλά να ανατρέπουν κατεστημένα συστήματα στα νέα έθνη κράτη που αποκτούσαν σταδιακά την ταυτότητά τους. Φυσικά υπήρχαν και οι αντίρροπες δυνάμεις που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να επαναφέρουν τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση.
 
Το μυστικό τάγμα των Illuminati «γεννήθηκε» μέσα σε αυτή την γεμάτη ένταση περίοδο, όπου οι πόλεμοι δεν διεξάγονταν μόνο στο υλικό πεδίο αλλά και στο πνευματικό. Τα μέλη της οργάνωσης άνηκαν στο κίνημα των λεγόμενων «Ελευθερόφρονων» (Freethinkers), ένα κοινωνικό και πνευματικό ρεύμα, η αφετηρία του οποίου εντοπίζεται στη δολοφονία του Ιταλού φιλοσόφου Τζιορντάνο Μπρούνο (1548-1600) και ήταν προσανατολισμένο στην καταπολέμηση της χριστιανικής θεοκρατίας. Μελετώντας κανείς τα κείμενα της ιδρυτικής διακήρυξης των Illuminati (γραμμένα από τον ίδιο τον Βαισχάουπτ), θα διαπιστώσει ότι ευαγγελίζονταν πλήρως τις απόψεις των Διαφωτιστών για τον ερχομό της νέας εποχής της Γνώσης, αλλά και διαφόρων επαναστατικών κινημάτων της εποχής (όπως για παράδειγμα οι Ιακωβίνοι), που μάχονταν για την ανατροπή του κατεστημένου των βασιλέων-φεουδαρχών, αλλά και της απόλυτης εξουσίας της εκκλησίας (καθολικισμός). Ηταν τόσο ριζοσπαστικά και ρηξικέλευθα τα κείμενά τους, ώστε κατάφεραν να διαδοθούν ταχύτατα στους πνευματικούς κύκλους της εποχής προκαλώντας αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και τα μέλη της οργάνωσης έφτασαν πολύ σύντομα να αριθμούν 2000.
 
 
Οι πολέμιοι των Illuminati
 
Οι θεωρίες συνωμοσίας ενάντια στους Illuminati ξεκίνησαν για πρώτη φορά να αναπτύσσονται μεταξύ 1789 και 1796. Κύριοι εκπρόσωποι της «σχολής» αυτής, υπήρξαν αρχικά ο Γάλλος αβάς Barruel (1741-1820) και ο Βρετανός John Robison (1739-1805). Αναφερόμενοι στους Illuminati μέσα από το έργο τους, ο πρώτος κατήγγειλε τη «συνωμοσία των σοφιστών της ασέβειας και της αναρχίας ή της ανταρσίας των αθεϊστών», ενώ λίγο αργότερα ο δεύτερος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους «κοσμοπολίτες» Illuminati που επιθυμούν «να εγκαθιδρύσουν μια δεσποτική ή ολοκληρωτική παγκόσμια κυβέρνηση πάνω στα ερείπια των εθνών και των θρησκειών». Ανάλογες θέσεις μπορεί κανείς να εντοπίσει στα έργα του μαρκήσιου de Luchet, του κόμη Antoine Ferrand, του αβά Jabineau, του αβά Lefranc, του Leo Taxil και του Charles Louis Cadet de Gassicourt. Σε αρκετά από αυτά τα κείμενα, γίνεται απόπειρα σύνδεσης των Illuminati με τους τελευταίους Ναΐτες Ιππότες. Οι τελευταίοι, αμέσως μετά την άγρια δολοφονία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του τάγματός τους, υποτίθεται πως ορκίστηκαν αιώνια εκδίκηση απέναντι στον Πάπα και επανεμφανίστηκαν μερικούς αιώνες αργότερα ως Illuminati.
 
Τις επόμενες δεκαετίες ο μύθος της μυστικής οργάνωσης του Βαισχάουπτ (που όπως είπαμε είχε διαλυθεί από το 1785) πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Συνδέθηκε με την «συνωμοσία των μασόνων» (αρκετοί από τους οποίους είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εθνικές επαναστάσεις ευρωπαϊκών κρατών») και αργότερα με τους «εβραϊκούς δάκτυλους που επιθυμούσαν την παγκόσμια κυριαρχία».
 
Ο Robison για τους Illuminati
Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου του ο Βρετανός συγγραφέας σημειώνει:
 
Είδα να σχηματίζεται ένας σύλλογος με μοναδικό στόχο να καταστρέψει εκ θεμελίων όλους τους θρησκευτικούς θεσμούς και να ανατρέψει όλες τις κυβερνήσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη. Παρατήρησα ότι τα πρόσωπα που είχαν ενεργό συμμετοχή στη Γαλλική Επανάσταση ήταν μέλη αυτού του συλλόγου, ότι τα σχέδιά τους τα συνέλαβαν με βάση τις αρχές του και τα εκτέλεσαν με τη βοήθειά του, την οποία χρειάζονταν για τους τύπους και που τους δόθηκε χωρίς δυσκολία. Πείστηκα ότι συνεχίζει να υπάρχει, ότι εργάζεται πάντα υπόγεια και ότι όλα τα φαινόμενα μας αποδεικνύουν πως οι επιτετραμμένοι του προσπαθούν να διαδώσουν ανάμεσά μας τα βδελυρά του δόγματα. Ο σύλλογος για τον οποίο μιλώ είναι το Τάγμα των Ιλλουμινάτων.
 
 
 
Τι πραγματικά συμβαίνει στις μέρες μας;
Ολοι αυτοί οι συσχετισμοί επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και 2000. Οι σύγχρονοι συνωμοσιολόγοι μπέρδεψαν τον μύθο των Illuminati με ένα σωρό εναλλακτικές θεωρίες που σχετίζονται με τα πεδία της εξωγήινης απειλής, των μυστικών όπλων και των γεωπολιτικών παιχνιδιών, του σατανισμού, των κρυφών στρατιωτικών πειραμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
 
Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ιδεολογικοπολιτικό προφίλ της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνωμοσιολόγων που αναφέρθηκαν (και εξακολουθούν να αναφέρονται) σε «κάποιους» σύγχρονους Illuminati, είναι παρόμοιο με εκείνο των αντεπαναστατών και αντιελευθερόφρονων του 18ου και 19ου αιώνα!
 
Με βάση τα προηγούμενα, έρχονται στο προσκήνιο δύο σημαντικά ζητήματα στα οποία ο αναγνώστης οφείλει να δώσει την δέουσα προσοχή: Πρώτον, ότι τα κίνητρα των ανθρώπων που έγραψαν ενάντια στους Illuminati του Βαισχάουπτ πριν από δυόμιση περίπου αιώνες, ήταν βαθιά πολιτικά και θρησκευτικά. Και δεύτερον, ότι το προφίλ των Illuminati του 21ου αιώνα (αμφίβολο το αν όντως εξακολουθούν να υπάρχουν), όπως παρουσιάζεται από τους συγγραφείς που τους ασκούν πολεμική, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα προτάγματα των πρώτων Illuminati. Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψιν μας την επόμενη φορά που θα τους… «συναντήσουμε» σε κάποιο άρθρο στο διαδίκτυο ή σε κάποιο βίντεο στο youtube.
 
 
Διαβάστε:
- Pierre – Andre Taguieff, Θεωρίες Συνωμοσίας, εκδόσεις Πόλις
- John Robison, Illuminati: Αποδείξεις για την συνωμοσία εναντίον όλων των θρησκειών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, εκδόσεις Εσοπτρον
 
 
*Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι Ιλλουμινάτι του Βαϊσχάουπτ και ο Ιλλουμινισμός, ως κίνημα μέσα στα πλαίσια του Διαφωτισμού, είναι διαμετρικά αντίθετα πράγματα – μοιάζουν οι όροι αλλά δεν έχουν καμία σχέση. Ο Ιλλουμινισμός ήταν ένα  ρεύμα που χρησιμοποιούσε τη λογική του Διαφωτισμού αλλά και τη φιλοσοφία (ο “καθαρός” Διαφωτισμός απέρριπτε κάθε μορφή θρησκείας ή εσωτερισμού μέσα στις φιλοσοφίες), μιας και είχε ως στόχο να διατηρήσει τα καλά και των δύο “κοσμοθεωριών”, ενώ γρήγορα συνδέθηκε με εσωτερικές φιλοσοφικές σχολές στην Ευρώπη.
 
Σημείωση: Το άρθρο αυτό του Μηνά Παπαγεωργίου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα “Φαινόμενα”. (metafysiko.gr)
 
 

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘ ΄ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων στα τουρκικά μέσα, εφημερίδες, τηλεοράσεις και διαδίκτυο για την δίκη του υπόπτου και καθ΄ ομολογία του αποκεφαλιστή των επισκόπων. Στην Ελλάδα άκρα του τάφου ( των επισκόπων) σιωπή.


Πορφύρης Δ. / Σταφυλά Π.

Μια σειρά από δημοσιεύματα σε τούρκικα κ.α μέσα odatv ,tebetv (ασσυριακή), taraf, Αgos, habersol, aydinlikdaily, syrianfreepress  κ.α αναφέρονται εκτενώς στη δίκη του Magomed Abdurakhmanov που φέρεται να απήγαγε τους επισκόπους.

Δικάζεται ως ο ηγέτης τρομοκρατικής ομάδας που ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα και για οπλοκατοχή. Από τα δημοσιεύματα των 2 – 3 τελευταίων ημερών προκύπτουν τα εξής στοιχεία και ανακύπτουν τα αδήριτα ερωτήματα :


•          Μυστικό έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης αναφέρει τον Magomed Abdurakhmanov ως απαγωγέα των επισκόπων. Toν ταυτοποιεί και στο βίντεο αποκεφαλισμού.

•          Κατά την ανάκρισή του ομολόγησε ότι αποκεφάλισε τους επισκόπους. Υπάρχουν τα έγγραφα της ανάκρισης που το αποδεικνύουν.

•          Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα, για οπλοκατοχή και αποκεφαλισμό στη δίκη του.

•          Κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης του αποκάλυψε ότι συνεργαζόταν με την  ΜΙΤ. “MİT’tenyardımaldım” δηλ. συνεργάστηκα με την ΜΙΤ. Η φράση του αποτελεί τίτλο σε πολλά δημοσιεύματα. Η ΜΙΤ μας έδινε χρήματα, αυτοκίνητα, όπλα, εξοπλισμό ενδοεπικοινωνίας είπε στη δίκη. (taraf)

































•          Αν η ΜΙΤ συνεργαζόταν με τον Abdurakhmanov και αφού αυτός καθ΄ ομολογία είναι ο αποκεφαλιστής των επισκόπων αλλά και ο απαγωγέας σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφαλείας η εμπλοκή της ΜΙΤ στην απαγωγή δολοφονία των επισκόπων είναι προφανής.

•          Ποιός τελικά έδωσε εντολή και έστρεψε το χέρι του σφάχτη στους λαιμούς των επισκόπων; Ήταν η ΜΙΤ ο εντολέας ;

•          Γιατί κανένα μέσο στην Ελλάδα δεν καλύπτει έστω και ακροθιγώς τη δίκη του έστω υπόπτου για την απαγωγή και αποκεφαλισμό των επισκόπων;














Σύμφωνα με την εφημερίδα Αgος 23/05/14 συγκατηγορούμενοί του είναι οι Abdullah Kuşman και Mevlüt Kuşman.

Ισχυρίστηκε ότι είναι δίγαμος και πήγε στη Συρία για να προστατεύσει τη σύζυγό του. Παραδέχθηκε ότι πήγε στη Συρία και πολέμησε. Όταν του έδειξαν στο δικαστήριο φωτογραφία του ΑbuBanat είπε ότι δεν αποκεφάλισα εγώ τους αιδεσιμότατους χριστιανούς. Επομένως παραδέχθηκε ότι η εικόνα από το βίντεο αφορούσε τους επισκόπους.

«Εγώ  είμαι στις φωτό…Με τις  τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αλληλοβοηθηθήκαμε για το συριακό. Έγραψα στις μυστικές υπηρεσίες όταν με βάλατε φυλακή αλλά δεν μου έδωσαν καμιά απάντηση. Όπλα, αυτοκίνητα και οικονομική βοήθεια έρχονταν σε μας από την Τουρκία. Για όσο καιρό βρισκόμαστε στη Συρία ήμασταν σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά μετά δεν μπορούσα να πάρω καμιά απάντηση ακόμα  και όταν τους έγραψα. Η ίδια η Τουρκία μας βοηθούσε γιατί πολεμούσαμε εναντίον του Άσσαντ. Όταν βρισκόμουν στην Απελευθερωμένη περιοχή τακτικά πήγαινα στα σύνορα κι ελάμβανα βοήθεια από την ΜΙΤ…».

Ο δικαστής AhmetDamar ζήτησε την αθώωση του λόγω αμφιβολιών παρ΄ όλα αυτά το Δικαστικό Συμβούλιο ζήτησε την παράταση της κράτησης του MagomedAbdurakhmanov και των υπολοίπων κρατουμένων κατηγορούμενων.


 Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...