Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Λαύριο: Μια πόλη με φιλότιμο

Μια πανέμορφη πόλη, εκεί που "τελειώνει" η Αττική. Εδώ η βάλθηκε να χωρέσει συμπυκνωμένη η ιστορία της Ελλάδας. Η άνοδος και η πτώση, το μεγαλείο αλλά και τα εθνικά μας τραύματα. Πριν γεννηθεί η Αθηναική Δημοκρατία το 508 π.Χ, από τον Κλεισθένη, τα μεταλλεία στη περιοχή δούλευαν στο φουλ. Υπήρξαν η κύρια πηγή πλούτου της Αθήνας την κλασική εποχή (4ος και 5ος αιώνας). Χάρη στα Μεταλλεία του Λαυρίου κόπηκε ένα από τα πρώτα αρφγυρά νομίσματα στο κόσμο, η αθηναική δραχμή γύρω στο 580 π.Χ.

Πολύ αργότερα η εκμετάλλευσή τους από τη Γαλλική Εταιρεία θα έφερνε στη περιοχή εσωτερικούς μετανάστες από ολόκληρη τη χώρα-χαρακτηριστικό της πόλης η πολυσυλλεκτικότητα του πληθυσμού. Τρεις απεργίες που έλαβαν χώρα στο Λαύριο σε απόσταση 30 χρόνων η μία από την άλλη-1896, 1929, 1964-αποτελούν σταθμούς στην απεργιακή ιστορία της πόλης καθώς και του εργατικού κινήματος και συνοδεύουν τρεις χαρακτηριστικές φάσεις της οικονομικής της εξέλιξης: την περίοδο της ανάπτυξης των μεταλλείων (1896), την περίοδο της εκτεταμένης κρίσης τους (1929) και την περίοδο της διευρυμένης βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης (1964). 

Ένα τσιγάρο δρόμο από το Λαύριο, η Μακρόνησος, τόπος μαρτυρίου-1947 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος θα βρεθούν εδώ πάνω από 10.000 εξόριστοι κάτω από άθλιες συνθήκες. Το Λαύριο θα δεχτεί τους πρώτους μετανάστες-Κούρδους κυρίως- και θα δημιουργήθει εδώ το Κέντρο Προσφύγων που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Η ικανότητα της περιοχής να λειτουργεί ως χωνευτήρι πολιτισμών σε συνδυασμό με την φιλότιμη προσπάθεια των αστυνομικών που υπηρετούν στο αστυνομικό τμήμα και στο τμήμα ασφαλείας της περιοχής κρατάνε πολύ χαμηλά τους δείκτες παραβατικότητας. Λέμε φιλότιμη γιατί διαθέτουν για παράδειγμα μόνο 2 περιπολικά , τα οποία πολύ συχνά "δανείζονται" τα γειτονικά τμήματα της Αναβύσου και της Κερατέας. Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό των τμημάτων του Λαυρίου καθημερινά σχεδόν αστυνομικοί της περιοχής καλούνται να κατέβουν στην Αθήνα για να ενισχύσουν την ασφάλεια διαφόρων μεγαλόσχημων. Ελπίζουμε ο Δένδιας να κόψει αυτό το χούι των "επωνύμων" με τους προσωπικούς σωματοφύλακες. 

Πάντως η καθημερινότητα στην πόλη-Βαβέλ του Λαυρίου ουκ ολίγες φορές έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από ιστορικούς παρατηρητές και κοινωνιολόγους από ολόκληρο το κόσμο. Διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ειρηνική συνύπαρξη των πληθυσμών με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, φιλοσοφία ζωής.
 
 

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ : ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ:Νερό - Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα.

Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους. Ερευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:


*Στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο σε οριακές τιμές (20,00 μg/l). Στον δήμο Ασωπού Λακωνίας εντοπίζεται συγκέντρωση μολύβδου (30,00 μg/l) τριπλάσια της οριακής τιμής. Δηλητήριο και στο νερό της Χίου, όπου οι αναλύσεις ανίχνευσαν οριακές (1,00 μg/l) πλην όμως υψηλές τιμές συγκέντρωσης σε υδράργυρο.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των νερών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Θήβας αποτελεί όχι μόνο η παρουσία εξασθενούς χρωμίου (από 3,00μg/l-12,80μg/l) αλλά και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές υδραργύρου.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε ότι η παρουσία τοξικών βαρέων μετάλλων γίνεται αισθητή σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα πόσιμα νερά. Αν και τα περισσότερα δείγματα παρουσιάζουν τιμές συγκέντρωσης που βρίσκονται χαμηλότερα από την παραμετρική τιμή η οποία ορίζεται μέσω της Οδηγίας 98/83 Ε.Ε., οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι χαμηλές και να μην υπερβαίνουν τα όρια, όμως τα βαρέα μέταλλα όταν εισέλθουν στον οργανισμό δρουν σωρευτικά», τονίζουν.
*Στην Πάτρα ανιχνεύθηκαν νικέλιο, ολικό χρώμιο, μόλυβδος και αρσενικό (στο Ν. Σούλι) σε τιμές που κυμαίνονται εντός ορίων. Το ίδιο κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, πάλι εντός ορίων, ανιχνεύθηκε στα πόσιμα ύδατα Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Αρδα.
*Χαμηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στις λίμνες Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου. Τα νερά κρίνονται κατάλληλα για ύδρευση και άρδευση.
Σίδηρος και μαγγάνιο σε υψηλές συγκεντρώσεις -κατά περίπτωση πάνω από τα όρια- βρέθηκε στο νερό του νομού Εβρου.
Στην Ορεστιάδα το αρσενικό κυμαίνεται από 6,03 μg/l έως 9,69 μg/l. Αν και οι τιμές δεν ξεπερνούν τις παραμετρικές (10 μg/l) χαρακτηρίζονται υψηλές. Ιδιαίτερα στην κοινότητα Μπάκι παρατηρούνται τιμές ενίοτε διπλάσιες του επιτρεπτού, με αποτέλεσμα το νερό να κρίνεται ακατάλληλο.
*Τα υπόγεια νερά στο Λαύριο είναι έντονα επιβαρυμένα σε μόλυβδο (83,30 μg/l), νικέλιο (77μg/l), κάδμιο (28,30 μg/l) και διάφορα άλλα στοιχεία των οποίων οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση των νερών αυτών είναι απαγορευτική τουλάχιστον για ανθρώπινη κατανάλωση.
*Ακατάλληλα για κατανάλωση είναι και τα υπόγεια ύδατα στα Μεσόγεια. Κατά τόπους η επιβάρυνση είναι τόσο έντονη που κρίνονται ακατάλληλα και για άρδευση. Στην περιοχή μεταξύ Κορωπίου-Μαρκοπούλου-Παιανίας εντοπίζεται ολικό χρώμιο που κατά τόπους ξεπερνά τα 100 μg/l (με όριο τα 50 μg/l). Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές «το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκέντρωσης αυτής βρίσκεται προφανώς στην εξασθενή μορφή». Εκτός ορίων καταγράφεται ο μόλυβδος και το κάδμιο.
*Σε Ωρωπό και Οινόφυτα εκτός από το γνωστό πρόβλημα με το εξασθενές που εντοπίζεται σε τιμές μέχρι και 80 μg/l όλα τα τοξικά βαρέα μέταλλα υπερβαίνουν τα όρια.
*Προβληματικός και ο υδροφόρος ορίζοντας της Πτολεμαΐδας, κυρίως λόγω της έντονης εκμετάλλευσης λιγνιτών, της καύσης και της αιωρούμενης τέφρας. Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού (20,00 μg/l), υδραργύρου (5,00 μg/l), μολύβδου (20,00 μg/l) και καδμίου (5,00 μg/l).
Εξίσου εκτεταμένη ρύπανση χαρακτηρίζει τους υδροφορείς στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.
*Εντονη είναι η τοξικότητα σε υπόγεια ύδατα της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Πύργου Ηλείας, όπου ανιχνεύεται κοκτέιλ μεταλλικών ιχνοστοιχείων.
Ειδικότερα στον Πύργο το νερό περιέχει μαγγάνιο 50 φορές πάνω από το όριο και σίδηρο σχεδόν τριπλάσιο του επιτρεπτού. Τα υπόγεια ύδατα είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και κατά περίπτωση ακατάλληλα για άρδευση.
*Οσον αφορά τους ποταμούς, τα αναμενόμενα «πρωτεία» στη ρύπανση κατέχει ο Ασωπός, καθώς όλα τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία υπερβαίνουν τα όρια. Χρώμιο 65 μg/l (όριο 50), εξασθενές χρώμιο μέχρι και 148 μg/l, μόλυβδος 20 φορές πάνω, κάδμιο 12πλάσιο του επιτρεπτού.
Ο Πηνειός παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις σε νικέλιο και χρώμιο. Ο Εβρος εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή όσον αφορά τον υδράργυρο. Λιγότερο επιβαρημένοι, Βοιωτικός Κηφισός και Αλφειός.
*Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο υδράργυρος στη λίμνη Πετρών νομού Φλώρινας. Με όριο το 1 μg/l η μέση τιμή φτάνει τα ...112 μg/l! Η λίμνη δέχεται τα απόβλητα των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας. Δοϊράνη και Κορώνεια παρουσιάζουν υψηλές τιμές αρσενικού. Γενικότερα, όλα τα λιμναία συστήματα της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν επιβαρύνσεις σε αρσενικό μόλυβδο και νικέλιο.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περιοχές με έντονη βιομηχανική ρύπανση, τα παραγόμενα τρόφιμα είναι σαφώς πιο επιβαρημένα σε βαρέα μέταλλα. Εστιάζουν την προσοχή τους σε βολβούς (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) αλλά και φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, σπανάκι).
Πάντως η έρευνα των δυο πανεπιστημίων ολοκληρώθηκε μετ' εμποδίων. «Στείλαμε περισσότερα από τριάντα αιτήματα για αποστολή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες, όμως καμία δεν ανταποκρίθηκε», καταγγέλει ο Γ. Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων.



 Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ "ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΝΩΕ"-ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Η ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΗΣ

. Προκειται για ενα προκατακλυσμιαιο αντικειμενο,που ανασυρθηκε στην Μαυρη Θαλασσα, απο βαθος 120μετρων, σε σημειο που πριν απο χιλιαδες χρονια,βρισκοταν οι παραλιες που καταποντιστηκαν απο τον μεγαλο Βιβλικο κατακλυσμο και αποκαλειτε <<πιατο του Νωε>>.Η τεραστια σημασια του δεν επικεντρωνεται μονο στην ηλικια του,αλλα οτι στην εξωτερικη του πλευρα,φερει χαραξεις 23 συμβολων-χαρακτηρων,17 απο τα οποια αντιστοιχουν σε γραμματα τουΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ.










Στα συμβολα που υπαρχουν χαραγμενα στο αντικειμενο και διακρινονται στην εικονα3 ειναι φανερη η ομοιοτητα τους με τα γραμματα του ελληνικου αλφαβητου και ειναι σαφες οτι το ελληνικο αλφαβητο καταγεται απο μια παναρχαιη γραφη του ευρυτερου ελληνικου χωρου.





Στο <<πιατο του Νωε>> ακομα και τεχνικη της κατασκευης του εκπλησσει.Αν σκεφθει καποιος οτι προκειται για αντικειμενο της πρωιμης Νεολιθικης Εποχης(γυρω στο 5400π.χ.)αντιλαμβανεται οτι το αντικειμενο αυτο οταν μελετηθει πληρως, μπορει να ανατρεψει ολες μας τις αποψεις πανω στην ιστορια του ανθρωπου και της γραφης,αλλα και να χαλασει το βολεμα ορισμενων της ''επιστημονικης ελιτ,'' προτιμουν τετοια ευρηματα να παραμενουν στις αποθηκες και στη ληθη.

Το θεμα πρωτα δημοσιοποιησε στην Ελλαδα το περιοδικο ''Τριτο ματι''(τευχος 






 Πηγή









Διαβάστε περισσότερα...