Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Δημοσκόπηση Ε.Πανά: 9,5% μπροστά από ΝΔ & 143 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ - "Χτυπάει" αυτοδυναμία σε εκλογές Μαρτίου

Ολοταχώς ακόμη και για αυτοδυναμία οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφήσει το Νοέμβριο να περάσει πιστεύοντας πώς με την ψήφο εμπιστοσύνης και τα αστεία ότι τελειώνει το μνημόνιο θα βγάλει το χειμώνα.
Αυτό δείχνει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε τις τελευταίες ημέρες σε δείγμα περίπου 3.000 ψηφοφόρων (2.878) ο καθηγητής Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επαμεινώνδας Πανάς. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανοίγει πλέον στις 9,5 μονάδες, με το πρώτο κόμμα να συγκεντρώνει 31% στην πρόθεση ψήφου και το δεύτερο 21,5%.



Ταυτόχρονα, η Χρυσή Αυγή θα κινηθεί στα υψηλά επίπεδα των ευρωεκλογών, κοντά στο 9,5% παρά την πολεμική του συστήματος, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα δώσουν μάχη για την τέταρτη θέση κοντά στο 6% και οι ΑΝΕΛΛ μπαίνουν-δεν μπαίνουν στη Βουλή με ένα ποσοστό κοντά στο 3%.
Με την αναγωγή, από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 143 έδρες και η ΝΔ μόλις 64 έδρες. Και μιλάμε για μία κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, καθώς η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική, με φοροελαφρύνσεις ψίχουλα τα οποία αναγάγει σε μείζονα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας (μιλάνε για τα 12 λεπτά μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 30% μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης) και επιμένοντας πώς η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, τότε σίγουρα η διαφορά θα διευρυνθεί και τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα «ψάχνουν» την ψήφο τους.
Κι αυτό γιατί η κατάσταση της οικονομίας δεν βελτιώνεται με ευχολόγιο. Πόσο μάλλον όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει πώς θέλει την τρόικα στην Αθήνα και ο Ευρωπαίος τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι τονίζει πως δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο.
Και βέβαια δεν μιλάμε επίσης για τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας, με τα νοικοκυριά να… ματώνουν καθημερινά.
Άρα λοιπόν η δημοσκόπηση Πανά με τις 143 έδρες στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την κατάσταση που επικρατεί τώρα. Όχι μετά το χειμώνα, όταν οι Έλληνες φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει όλες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, θα έχουν ξεπαγιάσει και θα έχουν χάσει μερικές χιλιάδες ακόμη τις θέσεις εργασίας τους.
Και οι δημοσκοπήσεις του κ. Πανά είναι από τις πιο έγκυρες. Θυμίζουμε αυτές που διεξήγαγε πριν τις Ευρωεκλογές όταν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν αποτελέσματα για τα συστημικά ΜΜΕ με διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ της τάξεως του 1-1,5% ή ακόμη και οριακή διαφορά υπέρ της ΝΔ.
Ο κ. Πανάς λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές είχε «πέσει» σχεδόν μέσα στο αποτέλεσμα της κάλπης. Είχε προβλέψει πώς η ΝΔ θα είναι στο 23,1% όταν τελικώς έλαβε 22,72%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,8% όταν έλαβε 26,57%, η Χρυσή Αυγή στο 9,1% όταν πήρε 9,39%, υπολόγισε στο 9,8% την Ελιά όταν πήρε 8,02% (αυτή ήταν και η μεγάλη του απόκλιση), προέβλεψε 7,3% το Ποτάμι όταν έφτασε στο 6,6% και έπεσε ακριβώς μέσα στα ποσοστά του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ. 
Ας δούμε τη προβλέπει η δημοσκόπηση Πανά. Χωρίς αναγωγή τα ποσοστά που δίνει η δημοσκόπηση είναι τα εξής:


ΣΥΡΙΖΑ: 31%
ΝΔ: 21,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 9,5%
ΠΟΤΑΜΙ: 6,7%
ΠΑΣΟΚ: 6,2%
ΚΚΕ: 5,8%
ΑΝΕΛ: 3%
Πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή στην Αττική:

ΣΥΡΙΖΑ: 30,3%
ΝΔ: 24%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 11%
ΠΟΤΑΜΙ: 6%
ΠΑΣΟΚ: 6,3%
ΚΚΕ: 5,9%
ΑΝΕΛ: 3,3%
Με την αναγωγή γίνεται σαφές ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 10,5% εκλέγοντας κοντά στους 30 και πλέον βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όντας δηλαδή η μόνη πολιτική δύναμη που συνεχώς κερδίζει παρά το γεγονός ότι την πολεμούν όλα τα άνομα συμφέροντα.


Αν διατηρηθούν τα συγκεκριμένα ποσοστά, καθίσταται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσει είτε με τη ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.
Δεν είναι όμως μόνο η δημοσκόπηση Πανά που δείχνει πώς η κυβέρνηση έχει πάρει την κάτω βόλτα οριστικά. Ακόμη και αυτές που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «χτυπάει» διαφορές έως και 8% από τη ΝΔ αγγίζοντας το 30%. Αυτή η εικόνα ανάγκασε τον Α. Σαμαρά να μιλήσει για «bank run» και να επικεντρώσει σε μία πολιτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνο δε που έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το «άδειασμα» από την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από το Βερολίνο. Το μήνυμα είναι πώς το λάδι στο καντήλι της συγκεκριμένης κυβέρνησης έχει τελειώσει, ας δούμε το θέμα του χρέους με την επόμενη.
Άρα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν να διαλέξουν. Ή εκλογές μέχρι το Νοέμβριο για να σώσουν ότι μπορούν ή εκλογές το Μάρτιο, όπου αναμένεται διασυρμός.

 Πηγή










Διαβάστε περισσότερα...