Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Έρχεται ο Β.Πούτιν στην Αθήνα - Ορθόδοξο "τόξο", αναβίωση South Stream και αμυντική συνεργασία η βασική ατζέντα

ου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Πιθανότερη περίοδο έλευσης τον Μάιο για να συζητηθούν μείζοντα θέματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα,

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα είναι το πιο "βαρύ" θέμα προς συζήτηση θα είναι η αναβίωση του "South Stream".το πλαίσιο της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας που εισέρχεται σε νέα φάση μετά την έγκριση από την Βουλή της συμφωνίας-πλαίσιο που είχαν υπογράψει οι υπουργοί Αμυνας, Δ.Αβραμόπουλος και Σ.Σοϊγκου, η συριακή σύγκρουση που ήδη εισέρχεται σε νέα φάση, αλλά και γενικότερα ενεργειακά θέματα, συμμετοχή της Ρωσίας στο όγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θέματα τουριστικής συνεργασίας κλπ.


Μοναδικές περιπτώσιες να αναβληθεί η επίσκεψη ή να υποβιβαστεί σε μονοήμερη ιδιωτική επίσκεψη στο Αγιο Ορος είναι να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η σύγκρουση στην Συρία ή να υπάρξει οξεία πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό μέτωπο.

Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι δυο άνδρες στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία συζήτησαν και την κοινή ελληνορωσική πρωτοβουλία του «Έτους 2016- έτος φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας».

Το πρόγραμμά του, οπωσδήποτε θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Άγιον Όρος, καθώς φέτος εορτάζονται και τα 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο συμβολισμός της επίσκεψης είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς το Άγιο Όρος αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στους ρωσικούς σχεδιασμούς για την δημιουργία του ορθόδοξου τόξου, που θα ξεκινάει από την Μόσχα και θα καταλήγει στην Λευκωσία

Στην Αθήνα ήδη ήλθε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα».

Ο Πριχόντκο, εκτός από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης έκανε μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά τα εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Το αφιερωματικό έτος για τις ελληνορωσικές σχέσεις στρώνει το έδαφος για μία επίσκεψη, στην οποία το Μαξίμου έχει επενδύσει μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την αναθέρμανση των σχέσεων με το Κρεμλίνο.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην ατζέντα του Ρώσου προέδρου θα βρίκσονται και επενδυτικά πλάνα για τη χώρα, καθώς εκπεφρασμένο είναι το ενδιαφέρον ρωσικών κεφαλαίων για επενδύσεις πέραν της ενέργειας και στον τον τουρισμό, αλλά και στην εκμετάλλευση λιμένων.

Η Μόσχα αναζητά νέους ενεργειακούς διαδρόμους προς τις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, καθώς με την Τουρκία πια δεν θέλη να έχει "ούτε πυρετό" παραφράζοντας παλιά ελληνική ταινία.

Η αναβίωση του "νότιου διαδρόμου" ή αλλιώς γνωστού ως "South Stream" με σκοπό τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κέντρου του ρωσικού φυσικού αερίου όπως αποκάλυψε ήδη το pronews.gr, έχει ήδη ξεκινήσει με την Ιταλία να "καίγεται" για την υλοποίησή του.

Μετά την υπογραφή προ δεκαπέντε ημερών στη Ρώμη από την ελληνική ΔΕΠΑ, την ιταλική Edison και την ρωσική Gazprom μνημονίου για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία έρχεται τώρα η Βουλγαρία και ζητά το "ξεπάγωμα" του South Stream όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας  Yuriy Sentyurin.

Δεν ήταν λοιπόν διόλου τυχαία η υπογραφή των τριών εταιριών καθώς συφώνησαν επί του πρακτέου για την κατασκευή του ρωσικού "νότιου διαδρόμου" από τα βουλγαρικά σύνορα μέχρι την Ιταλία!

Φυσικά εταιρείες σαν την Gazprom και την Edison που είναι κολοσσοί δεν θα προχωρούσαν σε τέτοια συμφωνία εάν δεν γνώριζαν ότι κάτι αλλάζει στην βουλγαρική πλευρά.

Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας είπε "οι Βούλγαροι εταίροι ενεργά θέτουν το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τον South Stream τουλάχιστον αυτή η πληροφόρηση έφτασε στο υπουργείο μας".

Σημειώνεται ότι μόλις πριν τρεις ημέρες ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι "ελπίζω να πραγματοποιηθεί ο South Stream παρά την πρότερη ακύρωσή του". Ούτε αυτή η δήλωση ήταν τυχαία, το πολιτικό timing έχει πάντοτε πρώτιστη σημασία και προπαντώς σημειολογία.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω της αρνητικής στάσης της ΕΕ ανακοίνωσε την απόρριψη του "South Stream"

Ο αγωγός θα περνούσε από τις Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία. Αντίθετα την θέση του πήρε η νέα χάραξη του Turkish-Greek Stream ο οποίος θα περνούσε από την Τουρκία και από τον Έβρο θα συνέχιζε μέσω του ελληνικού εδάφους.

Αυτό το σχέδιο όμως ακυρώθηκε, λόγω της απερίσκεπτης ενέργειας της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό στον συριακό ενάεριο χώρο (έκτοτε τα τουρκικά μαχητικά αποφεύγουν να πετάξουν στα συριακά σύνορα από τον φόβο της άμεσης κατάρριψης)

Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο ρεαλιστικό βήμα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και το οποίο μπορεί να καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της περίφημης νότιας διαδρομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δηλαδή ο ITGI θα λειτουργήσει σαν κομμάτι του South Stream.

Την ελληνική εταιρεία αερίου εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Κιτσάκος, ενώ για την Gazprom έδωσε το παρών ο ισχυρός άνδρας Alexey Miller αλλά και ο διευθύνων της Edison Marc Benayoun. 

Είχε προηγηθεί της τελετής υπογραφής του μνημονίου συναντηση του Miller με την υπουργό οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας Federica Guidi, ενώ το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας. 

Η συμμετοχή στο εγχείρημα του αγωγού δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η ΔΕΠΑ και η Edison δημιουργεί το απαραίτητο έδαφος, ώστε, σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν, το έργο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να παρακάμψει εμπόδια που στο παρελθόν δεν επέτρεψαν σε ανάλογα σχέδια να προχωρήσουν. 

Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.  

Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

Το προ τριων ημερών τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα μόνο εθιμοτυπικό δεν ήταν καθώς ήθελε να τον ενημερώσει για την αλλαγή πολιτικής που κυοφορείται στην Βουλγαρία ως προς το σχέδιο της "νότιας διαδρομής".

Η συμφωνία αποτελεί άμεση απειλή για τον αγωγό που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και καταλήγει στην ιταλική περιοχή της Απουλίας

Η αλήθεια είναι ότι το χάος στη Λιβύη, σε συνδυασμό με την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην χώρα αυτή, θα μείωνε σημαντικά τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο της χώρας, ενώ η ιταλική ζήτηση για φυσικό αέριο είναι σχετικά ανεξέλεγκτη.

Έτσι οι Ιταλοί αναγκαστικά θα σκεφτούν τον εαυτό τους όπως και πρέπει να κάνει ο καθένας.

Στο επίκεντρο του νέου γύρου των δραστηριοτήτων της Gazprom στη νότια Ευρώπη ευρίσκεται και η Βουλγαρία όπου προωθείται νέα ενεργειακή συμμαχία.

Στη Βάρνα, προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου.
 Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...